Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Boghandel på Nørrebro

Oktober 22, 2011

En boghandel i dag bliver sjælden 100 år. Og da slet ikke i samme familie. Når det så  også er på Nørrebro, hvor politikerne ikke lytter til detailhandelens ønsker, ja så er det ganske imponerende. Steenberg Bog & ide kører videre med fjerde generation. Læs den fantastiske historie om butikken, der blev ved med at udvide. Men nu er det hvis slut?

 

Trafikregler har sat sine spor

Mange gamle butikker er efterhånden lukket på Nørrebro. Man finder ikke mange butikker, der er over 100 år.

Samme familie i 100 år 

Engang var der mange boglader på  Nørrebro. Det er der ikke mere. Og det sandelig heller ikke mange boglader, der overlever i 100 år – og så i samme familie. Det sker den 11. oktober for Steenberg Bog & Ide, Nørrebrogade 163.  (2011)

Dynastiets Grand Old Man

Vi skal faktisk tilbage til indvielsen af Skt. Johannes Kirken Skt. Hans Plads for 150 år siden. Har var der blandt andet givet to messing kirkebøsser. Giveren var blikkenslagermester Erik Viggo Alfred Steenberg. Han er Steenberg Dynastiets Grand Old Man. I 1864 boede han på Fælledvej Nørrebro sammen med Anne Christine Bistrup.

Eddy Steenberg

Deres søn, Eddy Wilhelm Steenberg blev udlært i C.C.U. Johnsens Boghandel i Fåborg. Han blev medarbejder hos Oluf Hansen i Hobro. Senere arbejdspladser var hos Arent Flensborg i Ringsted, Schøning og Chr. Steinbach i København. Fra 1906 til 1911 var han bestyrer af H.A. Søllings Boghandel.

Succes for Eddy

Som 31 – årig startede han i 1911 på Nørrebrogade 177 med et salgsareal på 30 m2 Det var på et tidspunkt, hvor man på Nørrebro diskuterede om man skulle lukke kl. 19 mandag til torsdag i sommermånederne.

Der var møde i det hus, hvor det senere Ungdomshus kom til at ligge. Her var der filmforvisning fra Dansk Vestindien. Men det store diskussionsemne var nedlæggelse af Nørrebro Station. Nørrebro Handelsforening havde cirka 500 medlemmer.

Det gik dog godt for Eddy.  I 1919 erhvervede han nabobutikken, som var en frugtforretning. Pludselig var arealet på 60 m2. Det var hverken første eller sidste gang butikken udvidede.

Pludselig dødsfald

Men midt i succesen døde Eddy Steenberg – kun 46 år gammel. Han efterlod sig hustru og seks børn, herunder Viggo og Otto.  Hustruen Anny Viola fortsætter med at drive butikken, også efter at Viggo Steenberg  indtræder i firmaet.

Moderniseringer

I 1932 var den yngste søn, Aage udlært og er også parat til at tage sin tørn. Moderen var stadig beskæftiget i firmaet. Samtlige skillevægge i forretningen blev revet ned . Den ene indgangsdør blev nedlagt og inddraget til et stort vindue, og facaden blev renoveret.

Hugo Steenberg

Hugo Steenberg – nevø til Aage  gik i lære som boghandler i 1964.  Han nåede lige at komme med på Provinsboghandlerfagskolens sidste hold. Han var ellers blevet udlært som kontorassistent i Østifternes Kreditforening.. Under sin militærtid arbejde han til halv pris i boghandelen, efter kl. 15.

I 1966 startedes en kæmpe modernisering. Alt inventar blev fornyet. Nu blev der bedre adgang til reolerne, og kontorlokalerne blev inddraget til butikken. Loftshøjden blev ligeledes
reduceret med 60 cm.

Den sidste naboforretning

I 1973 erhvervedes den sidste naboforretning. Væggene blev revet ned. Resultatet blev en stor succes både i form af interiør og exteriør. Butikken var nu på 90 m2. Men der var ikke flere udvidelsesmuligheder.

Aage og Hugo kompagnoner

I 1974 døde Viggo Steenberg efter lang tids sygdom. Han havde i flere år siddet i kørestol. Begge ben var blevet fjernet som følge af en sukkersyge, som han havde haft siden han var ung. Aage og Hugo Steenberg fortsatte som kompagnoner.  Aage var kendt på Nørrebro. Han spillede orgel i Skt. Stefans Kirken og Anna Kirke. Han var en meget aktiv FDF’ er.

Ny butik købt

Den 1. april 1985 blev Asger Koefods Boghandel , Frederikssundsvej 15 købt. Iris Koefod havde drevet den alene efter hendes mands død. Forretningen bliver drevet som en filial af Nørrebrogade. Iris Koefod ansættes som leder af filialen. Forretningen blev medlem af Bogpa.

Nørrebrogade 163

Det var dog ikke slut med udvidelserne. I november 1988 flytter butikken fra Nørrebrogade 177 til Nørrebrogade 163.  Stedet var en af de første bebyggelser på Ydre Nørrebro i 1870erne. Dengang hed det Lygtevejen 8. Det var urtekræmmer Ottesen, der boede her. Han var både postmester og fattigforstander. Hans butiksdreng bar posten ud.

Nyt inventar

De nye lokaler er på 150 m2 med fuld kælder. Forretningen blev en del af Andelsboligforeningen Kronen. Den købes af Hugo Steenberg. Lokalerne indrettes med Modul Inventar til den nette sum af 400.000 kr. Firmaet ændrer nu navn til Steenberg Bog & Ide.

I 1990 indrettes filialen på  Frederikssundsvej med inventar fra den gamle forretning og fremstod nu som en hyggelig lettere moderniseret butik.

Engagerede medarbejdere

Hugo Steenberg blev i 1992 medlem af Boghandlerforeningens bestyrelse. Gennem årene har butikken haft særdeles engagerede folk både på chef – og medarbejderside.

Nye udvidelser

Men det var endnu ikke slut med udvidelser. Meget heldigt blev lampeforretningen i Heinesgade  sat til salg. Man besluttede atter engang, at udvide. Med et slag var salgsarealet udvidet til det dobbelte. Ombygningen begynder i 1995 og står på i næsten 2 år. Dette indebar nedrivning af flere vægge, flytning af ejendommens port og bygningen af et trappetårn i gården, som erstatning for den køkkentrappe, der skulle inddrages, for at få lokalerne til at høre sammen.

Resultatet blev en flot boghandel efter Bog & Ide konceptet. Aage Steenberg dør i sommeren 1997. Han var stoppet i butikken året før.

Martin Steenberg ansættes

I 1998 er ombygningen helt færdig.  Martin Steenberg – Hugos søn havde været ansat et års tid efter at have prøvet forskellige jobs. Martin besluttede sig for at gå i lære som boghandler og efter to års lærertid i Charlottenlund Bog & Ide var det nu håb om at 4. generation kunne fortsætte udviklingen.

Martin bliver ansat i Fisketorvets Bog & Ide,  da den åbner i oktober 2000. Han var med fra starten og prøvede på den måde at bygge en helt ny forretning op.

Frederikssundsvej lukker

Den 1. juni 2002 lukkes Frederikssundsvej – filialen og Marianne Amandus, som havde passet den alene de sidste par år, flyttes op på Nørrebrogade.  Den 1. august 2002 startede Martin
Steenberg
fast i butikken. Året efter blev han valgt ind i Bog  & Ides bestyrelse.

Generationsskifte påbegyndes

I 2004 påbegyndtes en generationsskifte imellem Hugo og Martin. Aftalen indebar, at Hugo gradvis trappede ned for at gå på pension. For at få mere tid i butikken udtrådte Martin af bestyrelsen i Bog & Ide.  I 2005 udtrådte Hugo af bestyrelsen i Boghandlerklubben. Mange vil sikkert huske ham som en festlig fyr og en god rejsekammerat. Han fungerede ofte som en festlig toastmaster ved Lauriat-fester.

I 2010 gik Hugo ned på kun en arbejdsdag, efter at have arbejdet tre dage om ugen. Ved årsskiftet 2011/2012 er det så endelig slut med Hugos deltagelse i butikkens drift.  Generationsskiftet er fuldført.

Skybrud

Et lille skår i glæden op til 100 års dagen indtraf da butikkens kælder blev ramt af skybrud, som så mange andre butikker på Nørrebro. Det betyder  masser af istandsættelse og logistik – problemer.

Kunderne strømmer til

Måske er det slut med udvidelser. Men der foregår konstant ændringer i butikken. Således er butikken netop blevet malet i friske farver.

Trods store trafikale problemer på  Nørrebrogade, hvor kommunen konstant ændrer reglerne, fortsætter kunderne med at strømme til butikken. Og hvem ved, måske fortsætter femte generation af Steenberg – klanen butikken en skønne dag.

Overskuelighed og personlig betjening

I butikken lægges der meget vægt på overskuelighed og orden. En anden vigtig ting er den personlige betjening. Kunden skal til enhver tid føle sig velkommen.

Slet ikke slut med udvidelser 

Nej det var ikke slut med udvidelser. For i Nørrebro Bycenter indrettede Martin Steenberg også en butik. Nej det var ikke slut endnu. For pludselig kunne nabobutikken i bycentret overtages. Her indrettede Martin Steenberg en legetøjsbutik i Legekæden. Denne er også med i Index Retail, hvor også Bog & Ide er inkluderet.

Her var jeg med i over 20 år 

Tænk engang. Undertegnede var ansat her i hvis nok 23 år. Så måske kan jeg prale med, at jeg har haft en lille andel i udviklingen. For 5 1/2 år siden gik undertegnede på pension. Jeg vil mindes alle de skønne kollegaer og kunder gennem tiden. Det er skønt at møde kunderne fra dengang. når man er ude at holde foredrag.

 

Redigeret 12. – 12. – 2021


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro