Dengang

NyhederHvad der læses mest – i august 2023

August 31, 2023

Hvad der læses mest – i august 2023

Igen har der været masser af reaktioner fra læserne. ”Speckdänen”. En rodet artikel. Bombenatten på Als – forkert årstal? 15 nye artikler i august. Der er nu 2.039 artikler at vælge imellem. Og igen har vi oplevet alt for mange perioder uden net-forbindelse. En kategori er forsvundet – grundet opdatering – vi håber at kunne genskabe den. Masser af foredrag. Musiklivet i Tønder er ikke behandlet korrekt. Tønder fra 1840 – 1920. Måske kommende artikler fra Nørrebro handelsforenings storhedstid. Forskellige opfattelser af artiklerne. Igen har vi oplevet trusler på Messenger. Din side er ikke anbefalelsesværdig. Hvilke byer læser mest dengang.dk på Facebook. Facebook – statistik.

 

Speckdänen

En læser mener, at det er historieforvanskning på den måde vi beskriver begrebet Speckdänen på. Læseren har ret i, at vi ikke beskriver, at i begyndelsen var det tyskere i Sydslesvig, der for at få stillet deres sult meldte sig ind i de danske foreninger. Så hjalp man nemlig fra dansk side. Men efterhånden blev begrebet noget forvansket og alle dansksindede blev kaldt dette ”Speckdänen”. Måske burde vi have præciseret dette noget bedre. Vi laver måske en artikel netop om dette begreb.

Men om det er historieforvanskning – det er det nok ikke.

 

En rodet artikel

En læser mener at den sidste artikel vi skrev om Augustenborg Slot var for rodet. Det er læserens opfattelse og det kan måske være rigtig. Når vi laver en artikel, skal det være kort og præcis. Her bevæger vi os over et stort tidsområde. Vi beskriver både bygningerne og Danmarkshistorien – men vi tager også hensyn til, hvad der er af artikler i forvejen. Så dette kan måske virke rodet.

 

Bombenatten på Als er forkert årstal

En læser mener, at vi har valgt et forkert årstal, da vi beskrev bombenatten på Als og henviser til en gårdbrand. Men det har vi nu ikke. Vi beskrev en bestemt hændelse som netop kaldes Bombenatten. Vi er udmærket klar over, at der var flere fejlbombninger på Als i løbet af Anden verdenskrig. Disse har vi dog ikke medtaget i artiklen.

 

15 nye artikler i august måned

Det er blevet til 15 nye artikler i august måned

 • Hohenwarte
 • Skamstenen fra Sæd – endnu mere
 • Et slot i Augustenborg
 • Ipsens Enke – en berømt virksomhed
 • Tønders udvikling 1840-1851 (1)
 • Det berømte sagn fra Varnæs
 • Stormflod i Vadehavet – endnu mere
 • Den ny grænse 1920
 • Hvordan var det lige med vores grænser?
 • Nedlagte (og ikke nedlagte) værtshuse på Nørrebro
 • Blev Folkekirken på Nørrebro startet af et læserbrev.
 • Tønder Festival er næsten 50 år gammel
 • Når Befrielsen kommer
 • Da grænsen blev delt i Rudbøl

 

Du kan nu vælge 2.039 artikler

 • Tønder 330 artikler
 • Nørrebro 324 artikler
 • Besættelsestiden 255 + 150 artikler
 • Sønderjylland 251 artikler
 • Aabenraa 207 artikler
 • København 199 artikler
 • Østerbro 108 artikler
 • Andre Historier 93 artikler
 • Højer 86 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 65 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse eller Genforening 33 + 118 artikler
 • Nørrebro Handelsforening 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 20+26 artikler
 • Industri på Nørrebro/Nordvest 20 + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet 9 artikler
 • Akeleye – slægten 9 artikler (Fungerer ikke i øjeblikket)

 

 

Igen perioder uden net – forbindelse

Vi har igen oplevet perioder, hvor vi ikke har nogen net-forbindelse. Indtrykket er at vores udbyder er lige glad. De burde jo i det mindste finde ud af, hvorfor det er så usikker en forbindelse. Det vil de også godt, men så forlanger de, at vi skal betale for dette. Og det kan godt blive dyrt siger de.

 

En kategori er forsvundet

Vores kategori omkring Akeleye – slægten er forsvundet. Det er sikkert sket under diverse opdateringer, som vi har foretaget. Vi har flyttet diverse ting for at gøre vores hjemmeside hurtigere. Vi har selv forsøgt at gøre noget ved sagen, men det er endnu ikke lykkedes. Vi får vores teknikker til at se på sagen. Indtil da, må vi undvære kategorien.

 

Masser af foredrag

Vi var nævnt det før – i forbindelse med Bilfri Nørrebrogade søndag den 17. september er det planen at Nørrebro Lokalhistoriske Forening vil være til stede. Og det vil være ud for Mejlshede Låse, der også leverer strømmen til vores arrangement. Meningen er, at vi fra ca. kl. 14 – 18 vil holde nonstop foredrag og vise fotos fra det gamle Nørrebro.

I forbindelse med en kommende bog om Ladegårdsåen vil vi holde et foredrag. Vi ved dog endnu ikke, hvornår

Det skal dog lige understreges, at disse arrangementer endnu ikke er planlagt i detaljer, derfor kan ændringer forekomme.

 

Musiklivet i Tønder er ikke behandlet korrekt

I forbindelse med Tønder festival har vi været i gang med at genudsende alle vores artikler om musiklivet i Tønder. Og disse artikler er det ikke alle, der bryder sig om. Det er måske ikke fordi, at det vi skriver, ikke er korrekt. Det er nok snarere alt det som vi ikke skriver, som nogle gerne vil have.

Michael Falch henvendte sig i sin tid om det samme. Vi er derfor gået i gang med endnu en serie om musiklivet i Tønder, hvor vi starter helt tilbage fra dengang, Tønder havde et kloster. Vi tager selvfølgelig nogle flere danseorkestre med, samt nogle af de pop – grupper, som vi glemte.

Vi laver også en ny artikel om Tønder Festival.

 

Tønder fra ca. 1840 – 1920

Vi har allerede skrevet første del af denne nye serie. Den følger vi så op på snart.

 

Måske kommende artikler fra Handelsforeningens storhedstid

Engang var Nørrebro Handelsforening i medierne flere gange om ugen. Dengang havde vi en meget aktiv hjemmeside med masser af artikler. Det var dengang, at der var bål og brand i bydelen. Forleden var der igen en henvendelse omkring artikler fra denne hjemmeside. Det drejede sig om Hash-handel dengang i Nørrebroparken og Jægersborggade. Måske burde vi finde nogle af disse artikler frem og redigere dem.

 

Forskellige opfattelser af artiklerne

Der er stor forskel af artiklerne. Om det har noget med politik at gøre ved vi ikke. Og det er heller ikke altid ”rigtige” historikere, der har en negativ opfattelse af nogle af artiklerne. Men bedømmelse går lige fra ”forfærdelige konspirationsteorier” til fremragende. Således undgår vi en af grupperne, for hver gang, vi bringer en artikel der, er vi sikker på, at så bliver læserne advaret med at artiklerne er utroværdige.

 

Igen trusler på Messenger

Igen engang er en trussel gået forbi Facebooks algoritmer. Denne gang lyder det således på Messenger.

 • Warning Harmful Content KN 15436

Kære admin

Beklager, vi er nødt til at fortælle dig det

Du har lavet en fejl ved at administrere din fanside. Derfor vil vi suspendere din fanside.

Hvis du mener, at dette er en misforståelse, så lad os det vide ved at sende en bekræftelse via linket (og så følger der et link).

Inden for 24 timer, hvis vi ikke hører tilbage fra dig. Vi bliver tvunget til midlertidigt og permanent at suspendere din fanside.

Tak fordi du accepterede at arbejde sammen med os, for at skabe et sikkert og sundt onlinemiljø for fællesskabet.

 

Din side er ikke anbefalelsesværdig

Den artikel har vi igen bragt. Og den fik mange reaktioner. Vi fandt ud af, at flere har haft samme problemer som undertegnede. Selv om den sidste ”Kriminelle handling” ligger flere måneder tilbage, bliver jeg dagligt mindet om at dengang.dk kan blive fjernet. Og det sker sikkert uden yderligere advarsler.

Der er en, der viser et eksempel på et forbudt ord, der starter med n og betegner en befolkningsgruppe anvendt i en annonce fik fjernet den. Vi har i mellemtiden også brugt ordet i forbindelse med den slags musik (jazzmusik) blev opfattet ude i en sønderjysk landsby. Vi skrev ordet på sønderjysk. Det gik sandelig igennem.

Vedkommende fortæller, at han har klaget. En anden mener, at sådan en klage ikke bliver læst af et menneske. En fortæller, at han kun bruger en kort intro og så linker til sin hjemmeside.

Robotter kan ikke skelne mellem historisk dokumentation og hademateriale. Hvis alle indslag skulle behandles individuelt og manuelt ville det tage flere hundrede år før dette ville blive gjort.

En dame på 85 år fortæller, at hun aldrig har brugt n-ordet nedsættende. Hun fortæller, at de norske kongesager taler om ”blåmændene i Særkeland”. Og så funderer hun over om Harald Blåtand ikke havde en tand, der var sort.

Så er der en, der sympatiserer med Facebook for at holde en god tone og at forhindre at befolkningsgrupper omtales nedladende. Jamen det er jo netop ikke det vi gør, når vi omtaler en n – sprællemand i en søndagsskole på Vesterbro i 1914.

En anden mener, at det er historieredigering kendt fra Orwells 1984.

Vedkommende som vi har omtalt, bringer en annonce fra 1931. Hvordan skal man redigere i denne og hvorfor – det er jo netop historie. Han mener ikke, at dette er nedladende. En anden læser mener, at det var lige så nedladende dengang, som i dag.

Det er skræmmende, at algoritmen har fundet ordet i billedet/annoncen. Det ender med en total udrensning af ukorrekte ord og billeder, hvis den automatiske scanning af tekst og billeder bliver brugt overalt.

Facebook bliver oversvømmet af racister, som på alle måder forsøger at ødelægge det for seriøse brugere. Robotter er nødvendige for at dæmme op for det. Vi bliver nok nødt til at finde os i at indhold fjernes. Det har ikke noget at gøre med censur og historieforfalskning. Men problemet er bare at der følger repressalier med.

Det er ikke alle, der mener, at Facebook udøver censur. Men hvad så med de beskyldninger, man bliver udsat for. Skal man bare leve med dem?

Måske burde man anskaffe Søren Hein Rasmussen: Den Sorte Bog. Her kan man læse om de forbudte ord og Facebooks strategi. Diskussionen er gavnlig med resultatet er ikke entydig. Der er mange holdninger til det.

 

Hvilke byer læser dengang.dk på Facebook

Måske skal vi lige nævne, at efter sidste måling så udgør Facebook – aktiviteterne kun ca. 36 pct. af aktiviteterne på vores hjemmeside. Med andre ord – 64 pct. af aktiviteterne er ikke mere målbare. Vi har, som allerede nævnt, droppet Google – programmet, der kunne måle trafikken på vores hjemmeside. Grunden er, at programmet åbenbart ikke overholder EU – lovgivningen på området.

 1. København
 2. Aabenraa
 3. Tønder
 4. Frederiksberg
 5. Sønderborg
 6. Haderslev
 7. Odense
 8. Aarhus
 9. Holbæk (10)
 10. Højer (9)

 

Facebook – Statistik

Højeste rækkevidde: TGT Aabenraa (1) 2,605

Højeste antal reaktioner: Nedlagte (og ikke nedlagte) værtshuse på Nørrebro

Højeste antal kommentarer: Din side er ikke anbefalelsesværdig

Rækkevidde for opslag: 24.246 

Opslagsinteraktion: 15.308

Nye – synes Godt om side: 11

Nye – Følgere: 13

Reaktioner/Kommentarer/deling: + 134 pct.

 

Masser af delinger

Vi kan ses, at der er masser af delinger på nettet af vores artikler. Desværre kan vi se, at de fleste er delt inden vi fik en ny server, så linkene passer ikke rigtig. Dette fik vi gjort for at få en væsentlig hurtigere hjemmeside. Vi håber, at læsere alligevel finder ud af det.

 


Hvad der læses mest – i juli 2023

August 1, 2023

Hvad der læses mest – i juli 2023

17 nye artikler i juli. Nu er der 2.025 artikler. Stadig restriktioner fra Facebook. Facebook – statistik. Kommende foredrag. Mange henvendelser. Foreløbig ingen hitlister, grundet ulovlig overførelse af personoplysninger. Spændende materiale tilsendt. Dette kan du senere få glæde af i form af nye spændende artikler. Artikler til Årsskrifter skal skrives. Det betyder måske en nedgang af nye artikler i en periode.

 

17 Nye artikler – i juli 2023

Der kom 17 nye artikler til i juli 2023. Og disse artikler er følgende:

 • Var der egentlig en præsident på Als
 • Et tredobbelt mord i Øster Gasse
 • Ubjerg Kirke og Præstegård
 • Søslaget i vadehavet – endnu mere
 • Folmer Bendtsen – en maler fra Nordvest
 • Nedslag i 1800-tallets Aabenraa
 • Bovrup – her varede hoveriet længere
 • Fysikus fra Tønder havde mange gøremål
 • Visby – den næste tur
 • Sydslesvig – den 9, – 10. november 1938
 • Falkoner-kvarteret på Frederiksberg
 • Dengang – i Varnæs
 • Sygehus-Arbejderanstalt og Borgmestergård i Tønder
 • Ladegårdsåen – en grænse
 • Ballum for 191 år siden
 • Marcus Lauesen venter på skib
 • En degn fra Ballum

 

Nu er der i alt 2.025 artikler

Hvis du ser, at der står et + betyder det at der et antal af artikler om samme emne, bare spredt ud over andre kategorier

 • Tønder 327 artikler
 • Nørrebro 322 artikler
 • Besættelsestiden (før/under/efter) 253+150 artikler
 • Sønderjylland 249 artikler
 • Aabenraa 206 artikler
 • København 199 artikler
 • Østerbro 108 artikler
 • Andre historier 93 artikler
 • Højer 85 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 65 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening 31 + 118 artikler
 • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 20 + 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og i Nordvest 19 + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet (Bogudgivelse 2017) 9 artikler
 • Akeleye Slægten 9 artikler

 

Stadig restriktioner fra Facebook

Som vi efterhånden har skrevet om adskillige gange, så har vi overtrådt fællesskabsreglerne mange gange. Hver gang har vi protesteret, men det har nu ikke hjulpet. Det betyder, at vi hele tiden bliver mindet om, at vi mister vores side. Og vores side bliver ikke mere anbefalet. Når vi deler vores artikler med andre grupper, kommer vores artikler ikke til at ligge øverst.

Dette betyder, at vores andel af læsere fra Facebook er faldet. Nu er den kun på 35, 7 pct. Det vil sige, at 64, 3 pct. finder vores hjemmeside og vores artikler på andre måder.

Det skal du nok lige tænke på, når du læser vores statistik fra Facebook.

 

FACEBOOK – STATISTIK

Disse byer læser mest dengang.dk – på Facebook

 1. København
 2. Aabenraa
 3. Tønder
 4. Frederiksberg
 5. Sønderborg
 6. Haderslev
 7. Odense
 8. Århus
 9. Højer
 10. Holbæk

 

Sideoversigt

 • Rækkevidde for opslag: 24.250
 • Opslagsinteraktion: 14.605
 • Nye synes godt om side: 10
 • Nye følgere på siden: 15

 

Interaktioner

 • Reaktioner: 3.856
 • Kommentarer: 125
 • Delinger: 420
 • Billedvisninger: 5.875
 • Klik på siden: 962

 

Kommende Foredrag

Hvis ellers ”Den Gamle Redaktørs” ryg har det bedre, eller vi kan finde et bord eller et andet, som jeg kan støtte mig op ad, så bliver der søndag den 17. september holdt et nyt foredrag hver 20. minut midt på Nørrebrogade i ridsrummet kl. 14 – kl. 17

Hvis ellers vi også kan låne noget strøm, så vil der blive vist none-stop fotos fra Nørrebro i samme tidsrum. Og det hele handler om Nørrebro. Det er i forbindelse med Bilfri Nørrebrogade.

Senere bliver der måske i forbindelse med en bogudgivelse afholdt et to – timers foredrag om Ladegården og Ladegårdsåen. Men tid og sted er endnu ikke fundet.

Disse to arrangementer er sammen med Nørrebro lokalhistoriske Forening og Arkiv.

Fra det jyske har man også forespurgt om foredrag, men grundet rygproblemer har jeg takket nej.

 

 

Mange henvendelser

Der er kommet så mange henvendelser, at Den Gamle Redaktør ikke har kunnet svare på dem alle. Og det handler lige fra placeringen af findestederne på Guldhornstenene og elvforeninger på Tønder Statsseminarium.

Der har også været henvendelser omkring lokaliteter på de fotos, vi anvender. Og igen om hvem fotograf er og hvornår disse fotos er taget. Der har været spørgsmål, hvor svaret sådan set er at finde i de artikler, vi har delt.

 

Foreløbig ingen hitlister

I løbet af 2022 er der faldet nogle afgørelser i Østrig, Frankrig og Italien. Sagerne er foranlediget af NOYB (None of Your Business). Sagerne vedrører brugen af værktøjet Google Analytics som efter NOYBs opfattelse indebærer overførsel af personoplysninger om hjemmesidebesøgene til Google i USA i strid med databeskyttelsesreglerne.

De amerikanske dataregler harmonerer ikke med de europæiske. Det er ulovligt at overføre personoplysninger til USA via Google Analytics.

Vi kan herfra ikke gennemskue, hvordan der er teknisk m.h.t. Google Analytics 4. Ifølge datatilsynet kan man stadig identificere en person. Og så kan man vel også så meget andet. Heller ikke denne version garanterer ingen personoplysning.

Datatilsynet i Danmark har ikke beføjelser til at forbyde bestemte produkter, men vurderer – helt teknologisk neutralt – om behandling af personoplysninger på en eller flere måder, herunder ved hjælp af specifikke teknologier, sker i overensstemmelserne.

Åbenbart finder der ingen anonymisering sted før data rammer USA. Og så er det lige problemer med tredje lande.

Vi går ud fra at andre danske myndigheder kan pålægge os diverse foranstaltninger. Da vi vil sikre os, at alt på denne side er lovligt, undlader vi hermed brug af Google Analytics.

At vi så befinder os i den modsatte grøft ved at anvende Facebook, er grotesk. Her er det åbenbart tilladt at anvende robotter med algoritmer til at overvåge os. Det er grotesk. Med andre ord så kan vi ikke berette om for eksempel sandheden om besættelsestiden. Nogle må gerne bruge fotos og illustrationer, som vi ikke må bruge.

Vi har selvfølge forsøgt at kontakte Facebook. Vi har hvis også efterhånden i tilstrækkelig grad redegjort for vores ”alvorlige” overtrædelser.

Men mon ikke vores besøgende efterhånden ved, at de kan gå direkte ind på vores hjemmeside. Det hele er også absurd i forhold til Ytringsfriheden.

 

Spændende materiale tilsendt

Vi har af en af vores læsere fået tilsendt noget meget spændende materiale fra et dødsbo. Det skal vi have gennemgået. Dette kan du senere så få glæde af i form af nye spændende artikler fra dengang.

 

Artikler til Årsskrifter skal skrives

Det er her til august, at der skal skrives artikler til årsskrifter. Og det skal ”Den Gamle Redaktør” også have gjort. Dette betyder måske en periode, hvor der ikke kommer så mange nye artikler.

 

 

 


Hvad læses der mest – i juni 2023

Juli 1, 2023

Hvad læses der mest – i juni 2023

Problemer med sikkerhedskoden. Vi kan ikke lægge nye artikler ind. Du må foreløbig nøjes med 2.008 artikler. Vi nåede at lægge 18 nye artikler ind. Vi præsenteret juni-måneds Top-100. Den alternative Hitliste. Hvilke byer læser dengang.dk. Facebook vil ikke anbefale vores side. Det har vi også skrevet en artikel om. Fremgang for København og Andre Historier. Mindre fremgang for Aabenraa og Padborg/Kruså/Bov. Forsat tilbagegang for Besættelsestiden. Voldsom tilbagegang for Nørrebro og Østerbro. Ikke den helt store tilstrømning til tre foredrag i Nørrebrohallen men vi mødte nogle interessante mennesker.

 

18 nye artikler i juni måned

Det blev til 17 nye artikler i maj måned. Det kunne sagtens være blevet til flere artikler. Men i øjeblikket kan der ikke der ikke lægges flere artikler ind. Der problemer med vores kode i vores sikkerhedssystem.

 • En helt fra Kollund
 • Rørkær – den 6. historie
 • Højer Bønderkommune
 • Lærer i Løjt i 25 år
 • Nørrebro på skinner (1) Sporvogne
 • Nørrebro på skinner (2) Jernbanen
 • En ulykke på Nordbanen
 • Din side er ikke anbefalelsesværdig
 • Kalvø – en ø i Genner Bugt
 • Visby Kirke – og et par præster
 • Tyskerpiger – den fjerde historie
 • Arbejderanstalten på Ladegården
 • En meget lang jernbanestation
 • En præstefamilie fra Abild
 • Musik i Tønder (7)
 • Var Varnæs ikke i ældgammel tid en købstad?
 • Da Sønderjylland fik hjælp
 • Ingen Kaiser Wilhelm Denkmall i Aabenraa

 

NU 2.008 artikler

Vi er nu op på 2008 artikler i 16 kategorier. Du vil opleve, at der står et plus i nogle kategorier. Det betyder, at du i andre kategorier vil opleve artikler, der godt kunne placeres i den pågældende artikel

 • Tønder 323 artikler
 • Nørrebro 320 artikler
 • Besættelsestiden/Før/under/efter 252 + 150 artikler
 • Sønderjylland 245 artikler
 • Aabenraa 202 artikler
 • København 198 artikler
 • Østerbro 108 artikler
 • Andre Historier 93 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse og Genforening 31 + 118 artikler
 • Nørrebro Handelsforening 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 20 + 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og i Nordvest 19 + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet: 9 artikler
 • Akeleye – Historien om Adelsslægten 9 artikler

 

Din side er ikke anbefalelsesværdig

Ja den besked har vi nu fået af Facebook. Nogle af vores overtrædelser, hvis de var overtrædelser, går efterhånden tilbage. Men Facebook fortæller mig hver dag, at jeg er i fare med at miste min side.

Som jeg tidligere har fortalt læserne, var det en forside fra en bog lagt op af Auschwitz-museet, som jeg bragte. Om det også var den eller badende børn i Sortedamssøen, der nærmest beskrev mig som seksuel afvigende, vides ikke.

Men vi har beskrevet alle vores ”alvorlige” overtrædelser gennem tiderne i artiklen ”Din side er ikke anbefalelsesværdig”. Gennem en periode mente Facebook, at jeg delte for meget. Men det var nu ikke mere som vi gør nu.

Når en side ikke anbefalelsesværdig betyder det et mindre antal besøg. Men som vi nu igen engang har benyttet lejligheden til, så har vi anbefalet læserne til at gå direkte ind på vores side.

 

Dette er måske de sidste hitlister

Vi har valgt ikke at forny vores nye Google program. Efter sigende er det ikke lovligt at bruge. Vi vil heller ikke udsætte vores læsere for unødvendig overvågning. Om det er så galt vides ikke. Det er der faktisk ingen, der kan oplyse os om.

 

Vi fortæller ikke om fotoerne

Når vi lægger fotoer, fortæller vi ikke, om hvad der ses, og hvornår de er optaget. Det er ikke for at være uhøflig. Men det ville være uhyre tidskrævende at skulle ud og finde data over alle disse fotos Den tid vil vi hellere bruge på nye artikler. Og når folk forespørger om disse fotoer kigger vi selvfølgelig efter, om vi har skrevet noget. Men vi går ikke og undersøger fotoet. Der findes mange grupper, der er meget bedre til dette.

 

Måske den allersidste TOP-100 juni 2023

Vi har ikke kunnet finde garanti for, at info ikke bliver misbrugt ved anvendelse af dette program, derfor er dette måske allersidste gang vi bringer en TOP – 100 med de allermest læste artikler.

 

 1. Rungholt – mandedrukning et og to
 2. Gader og Veje på Frederiksberg (a-j)
 3. Legemsdele i Kastelgraven
 4. Mandelejren på Livø
 5. Flere gader og veje på Frederiksberg (k-å)
 6. Nørrebros mange stationer
 7. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 8. Hvem var H.P. Hanssen?
 9. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv27)
 10. Gestapo i Danmark
 11. Henrettelser i Undallslund
 12. En meget lang jernbanestation
 13. Højer Tæppefabrik
 14. Lygter og Lygtemænd i København
 15. Nyhavns historie
 16. Stormflod 1976
 17. Flammen og Citronen, en mere sand historie
 18. Hvordan blev tyskheden fastholdt?
 19. Bankrøver fra Østerbro
 20. Dengang på Nørrebro og Lygten Kro
 21. Hvor gammel er Tønder egentlig?
 22. Schwennesen – slægt-ejendom og stiftelse i Aabenraa
 23. Bondeslægten fra Trøjborg
 24. Klunsere, Kræmmere og sprittere i Nordvest
 25. Da man lavede biler på Nørrebro
 26. En herredsfoged fra Hajstrupgård
 27. Endnu mere brand i Tønder
 28. Kloster Marked
 29. Kruså Vandmølle
 30. Løjt Land i begyndelsen
 31. Ture i Tønder 1
 32. Tyskerpiger – den Fjerde Historie
 33. Vognmænd og speditører i Padborg
 34. De tre makreller fra Aabenraa (2)
 35. En brand i Stengade
 36. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro 1920
 37. Hestholm – syd for Tønder
 38. Musik i Tønder (6)
 39. Paul Fischer – en ikke helt anerkendt maler
 40. Det drikker vi i Sønderjylland
 41. Michael Falch i Tønder
 42. Padborg og nabobyerne
 43. Strøgets Historie (1)
 44. Æ Fissemand, høstfest, pinse og Mikkelsdag
 45. Anekdoter fra det gamle Bov Sogn
 46. August og Marie
 47. Emdrup – for lang tid siden
 48. En mølle ved Sønderport i Aabenraa
 49. Gårde i Højer
 50. Historie om en gade – Jægersborggade
 51. Med tog over Lersøen
 52. Mord i Padborg 1945
 53. Nyhavns historie
 54. Østerbro – den fortsatte historie
 55. Sådan boede arbejderne – dengang
 56. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 57. Steder på Nørrebro
 58. Til Mærken – i Sønderjylland
 59. Turen går til Holbøl og Bov
 60. Det var på Nørrebro, det foregik
 61. Dupont-slægten – ophav og historie
 62. Et kloster – 15 km fra Tønder
 63. Gader og veje på Østerbro
 64. Historisk vandretur fra Torvet i Højer
 65. Kalvø – en ø i Genner Bugt
 66. KZ – lejr Ladelund
 67. Livø – en mandelejr – endnu mere
 68. På Vesterbro
 69. Papir, Senneps-tændstik- og motorfabrik
 70. Aabenraas historie
 71. Begravelsesskikke i Sønderjylland
 72. Dæmningen – syd for Højer
 73. En præstefamilie fra Abild
 74. Et slot i Løgumkloster
 75. Fra Bellahøj til Husum
 76. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 77. Henrettelse i Aabenraa (2)
 78. Hvornår opstod Hertugdømmerne?
 79. Kartoffeltyskere
 80. Løjt Land – masser af Historie og Kultur (7)
 81. Norden for lands lov og ret
 82. Satan – Kulten fra Anholt
 83. Søfartshistorie fra Aabenraa
 84. Vidåen – et stort vandløb
 85. Besættelsestiden på Bispebjerg Hospital
 86. Da Voldene forsvandt
 87. Dansk raceforskning
 88. Gamle huse på Christianshavn
 89. Hermann Göring og hans bror
 90. Historien om Københavns Havn
 91. Højer – Stormflod og Diger
 92. Husker du dengang – i 60erne og 70’erne
 93. Kastellet 9. april 1940
 94. I fængsel i Tønder
 95. Mord i Nyhavn
 96. Mordet på Heden
 97. Munkemølle i Rinkenæs Sogn
 98. Nørrebro på Skinner 2 – Jernbaner
 99. Pastor Jacobsen fra Skærbæk
 100. Republikken Sofiegården

Bedre Held – næste gang:

 • Utterslev dengang og nu
 • På Vesterbro
 • Aabenraa i de onde tider
 • Blegdamme på Blegdamsvej
 • Carl Beuck – en modig pastor fra Mindretallet

Nu er det vel ikke overraskende, at det lige er denne artikel, der ligger på førstepladsen. Midt ude i Vadehavet har man fundet rester af en gammel kirke. Og den kan stamme fra Rungholt.

 

Den alternative Hitliste

Dette er en hitliste, der ikke kigger direkte på artikler, men på andet på vores hjemmeside. Placeringen er den, der ville være gældende, hvis det var en artikel

 • Gallery Tommyguns
 • Gallery Nørrebro
 • Hvad læses der mest – april 2023
 • Uwe Brodersen
 • Gallery Aabenraa 1959
 • Om siden

 

Hvilke Byer læser dengang.dk? – juni 2023

 1. København (1)
 2. Århus (2)
 3. Ballerup (5)
 4. Odense (3)
 5. Aabenraa (4)
 6. Haderslev (10)
 7. Sønderborg (6)
 8. Tønder (7)
 9. Esbjerg (8)
 10. Ribe (9)
 11. Aalborg (16)
 12. Roskilde (22)
 13. Nordborg (19)
 14. Kolding (20)
 15. Slagelse (NY)
 16. Rødekro (12)
 17. Vojens (14)
 18. Vejle (15)
 19. Frederiksberg (NY)
 20. Fredericia (NY)
 21. Hillerød (NY)
 22. Rødovre (21)
 23. Næstved (11)
 24. Bramming (NY)
 25. Herning (13)
 26. Rømø (NY)
 27. Herlev (NY)
 28. Søborg (NY)
 29. Horsens (26)
 30. Holbæk (17)

 

De mest populære kategorier

Hver placering på Top – 100 giver 1 point. Er der to kategorier med samme pointtal, er det den bedste placering, der tæller.

 1. København 17 (7)
 2. Sønderjylland 14 (1)
 3. Tønder 14 (3)
 4. Aabenraa 10 (6)
 5. Andre Historier 9 (8)
 6. Nørrebro 9 (2)
 7. Padborg, Kruså, Bov 6 (9)
 8. Besættelsestiden 6 (4)
 9. Østerbro 5 (5)
 10. Højer 5 (10)
 11. Industri på Nørrebro og Nordvest 2 (11)
 12. Grænsen er overskredet 1 (14)
 13. Indlemmelse, Afståelse og Genforening 1
 14. 1864 og De Slesvigske Krige 0

Nørrebro Handelsforening 0

Akeleye – Historien om adelsslægten 0

Der var stor fremgang for København og for Andre Historier. Der var mindre fremgang for Aabenraa og Padborg/Kruså/Bov. Der var fortsat tilbagegang for Besættelsestiden og voldsom tilbagegang for Nørrebro og Østerbro.

 

 


Hvad læses der mest – maj 2023

Juni 1, 2023

Hvad der læses mest – maj 2023

Nedtur for Besættelsestiden og København – Fremgang for Sønderjylland. Læs om de mest populære kategorier. Og så er der De mest læste artikler- Læsernes Top – 100 maj 2023. Den alternative Hitliste. Landsdelens top – 5 og Byernes Top – 5. Ny debat om overvågning. 19 nye artikler i maj 2023. Nu 1.990 artikler til rådighed. Ikke alt er opdateret. Mange nye aktiviteter i vente Fra ”Den Gamle Redaktør” i Københavns – området. To nye foredrag meget snart. Dårlig net-forbindelse. En måned uden Facebook – restriktioner. 

 

Dårlig Net – forbindelse

Vi har store udfordringer hver dag med vores net – forbindelse. Vi har haft besøg af vores udbyder. Det var en blandet fornøjelse. Problemerne har været der i årevis.

 

En måned uden restriktioner

Og så har det været en måned uden nogen som helst Facebook – restriktioner. Det er en helt ny fornemmelse. En glædelig nyhed, som vi håber varer ved.

 

19 NYE ARTIKLER I maj 2023

Det blev til 19 nye artikler i maj måned – det betyder, at vi nu har 1.990 artikler, du kan vælge imellem

 • Musik i Tønder (6)
 • Dansk filmkritik under besættelsen
 • Hvordan kan vi lære af 1864?
 • Ladegården og en populær å
 • Viften – Historieformidling – Sarkasme eller revsende?
 • Vidåen – et stort vandløb
 • Østerbro – den fortsatte historie
 • Det nye Kvægmarked i Tønder
 • Schwennesen – Slægt, Ejendom og Stiftelse i Aabenraa
 • ”Galt” Tysk og ”tumbe” dansk i Højer
 • Da Flensborgs overborgmester blev afsat i 1936
 • Storegade 14 – opkaldt efter en anden Drøhse
 • Da Højer Tæppefabrik truede med at forlade byen
 • Jomfru Fanny – Kongelig – Synsk eller bare en Myte?
 • Østerbro lå ikke nord for København
 • For mange år siden – en vanding på Nørrebro
 • Hvornår opstod Hertugdømmet Slesvig?
 • En mølle ved Sønderport i Aabenraa
 • Hvor gammel er Tønder egentlig?

 

NU 1.990 ARTIKLER TIL RÅDIGHED!

Hvis du ser et + og et tal betyder det, at du under andre kategorier kan se et antal artikler, der passer til det omtalte emne. Og hvorfor flytter vi så ikke bare artiklerne. Det gør vi ikke. Det vil skabe alt for meget forvirring. Det gælder kun for fire kategorier.

 • Tønder 319 artikler
 • Nørrebro 317 artikler
 • Besættelsestiden (før, under, efter): 251 + 150 artikler
 • Sønderjylland 243 artikler
 • København 197 artikler
 • Aabenraa 198 artikler
 • Østerbro 108 artikler
 • Andre Historier 92 artikler
 • Højer 83 artikler
 • Padborg, Kruså og Bov 64 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening 31 artikler + 118 artikler
 • Nørrebro Handelsforening (Fra Urtekræmmer til Shawarmabar) 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 20 artikler + 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og Nordvest 19 artikler + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet (vores bogudgivelse 2017) 9 artikler
 • Akeleye Slægten – Historier om adelsslægten 9 artikler

 

IKKE ALT ER OPDATERET

Vi har fået opdateret ”Om siden” og ”Uwe Brodersen” – denne sides redaktør. Men vi har endnu ikke fået opdateret Litteraturlisterne. Dem kan du finde opdateret andre steder på vores side. Det vil sige de er opdateret 2020.

 

 

MANGE HENVENDELSER

Igen har der været utrolig mange henvendelser med spørgsmål om de artikler, som vi har lagt ud. Og der har igen været spørgsmål om slægtsforskning. Og de eller fleste af henvendelserne har været positive.

 

MANGE NYE AKTIVITETER I VENTE

Der har været henvendelser fra flere steder i landet angående foredrag. Men foreløbig holder vi os til Københavns – området.

 • Den 18. juni – Noget omkring Sporvogne i Nørrebrohallen

Nørrebrohallen har fødselsdag og det bevirker at jeg For Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv holder to foredrag

Kl. 13: Nørrebro på skinner (1)

Kl. 15: Nørrebro på skinner – endnu mere (2)

Til foredraget vil der blive vist None-stop fotos af Nørrebro og sporvogne.

 

 • Den 17. september – Nørrebrogade (Den dag er Nørrebrogade bilfri – så er det meningen, at vi fra en pavillon vil holde en masse foredrag. Det vil blive i tidspunktet fra kl. 14 – 16.30. Det kan vel blive 10 forskellige foredrag om det gamle Nørrebro, hvis vi kan få strøm, vil det også blive vist fotos.
 • Oktober/November bliver det noget om Ladegården og åen (Der vil blive vist et par hundrede fotos samtidig med foredraget. Vi ved endnu ikke, hvorfra dette foregår.

 

NY DEBAT OM OVERVÅGNING

Vi har hver måned med nogle få afbrydelser lavet diverse hitlister.

 • De Mest Læste – Top – 100
 • De mest populære Kategorier
 • Den alternative hitliste
 • Hvilke byer læser mest dengang.dk

Det program, som vi anvender til dette, er mere eller mindre mistænkt for at overvåge. En opdatering af dette program er i vente. Vi har indtil videre ikke ønsket at opdatere. Derfor kan det være sidste gang du oplever vores hitlister.

 

Byernes – TOP-30

Hvilke byer læser mest dengang.dk

 1. København (1)
 2. Århus (2)
 3. Odense (5)
 4. Aabenraa (3)
 5. Ballerup (4)
 6. Sønderborg (7)
 7. Tønder (9)
 8. Esbjerg (10)
 9. Ribe (22)
 10. Haderslev (6)
 11. Næstved (16)
 12. Rødekro (13)
 13. Herning (NY)
 14. Vojens (21)
 15. Vejle (17)
 16. Aalborg (12)
 17. Holbæk (24)
 18. Nyborg (NY)
 19. Nordborg (15)
 20. Kolding (14)
 21. Rødovre (NY)
 22. Roskilde (11)
 23. Tinglev (19)
 24. Grindsted (NY)
 25. Varde (NY)
 26. Horsens (29)
 27. Silkeborg (NY)
 28. Viborg (NY)
 29. Tåstrup (NY)
 30. Augustenborg (NY)

 

Bedre held næste gang: 

 • Albertslund
 • Kastrup
 • Lyngby
 • Aalborg

 

Landsdelens TOP – 5

 1. København 50,73 pct.
 2. Syd – Danmark 24,69 pct.
 3. Midt – Jylland 16,99 pct.
 4. Sjælland 5,5 pct.
 5. Nord – Jylland 2,08 pct.

 

Den alternative Hitliste

Det er alt det, der ikke kan kaldes ordinære artikler. Disse bliver her indordnet efter den placering, som det ville have haft, hvis det var en artikel

 

 1. Billeder
 2. Nyheder

 

 1. Uwe Brodersen
 2. Om Siden
 3. Gallery Nørrebro
 4. Gallery Aabenraa

46 Gallery Sønderjysk kaffebord

51 Hvad læses der mest – marts 2023

 1. Gallery – Tommyguns
 2. Kontakt

 

 

DE MEST POPULÆRE KATEGORIER

Hver placering på Top – 100 giver et point. Er der to kategorier med samme point, så er det den bedste placering, der tæller.

 1. Sønderjylland 13 (4)
 2. Nørrebro 13 (3)
 3. Tønder 12 (5)
 4. Besættelsestiden 11 (1)
 5. Østerbro 10 (7)
 6. Aabenraa 10 (6)
 7. København 10 (2)
 8. Andre Historier 8 (8)
 9. Padborg/Kruså/Bov 7 (9)
 10. Højer 2 (10)
 11. Industri på Nørrebro/Nordvest 2 (11)
 12. Indlemmelse, Afståelse/Genforening 1(12)
 13. 1864 og De Slesvigske Krige 1 (12)
 14. Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 0 (12)

Grænsen er overskredet 0 (12)

Akeleye – adelsslægten 0 (12)

Nedtur for Besættelsestiden og København. Fremgang for Sønderjylland.

 

 

DE MEST LÆSTE ARTIKLER – LÆSERNES TOP – 100 – MAJ 2023

 1. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 2. Adolf Eichmann – manden bag jødernes død
 3. Henrettelse i Undallslund
 4. Legemsdele i Kastelgraven
 5. Stormflod 1976
 6. Husvild i Aabenraa
 7. De sidste hertuger på Augustenborg
 8. Kruså Vandmølle
 9. Jomfru Fanny – Kongelig – Synsk eller bare Myte
 10. Sheriffen fra Tinglev
 11. Likvideret på Alssund – den 5. mj 1945
 12. Mandelejren på Livø
 13. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
 14. Rungholt – og mandedrukning et og to
 15. Gamle virksomheder i Tønder
 16. Henrettet i Aabenraa (2)
 17. Lersø-bøllernes viser
 18. Ned med arbejderne
 19. Vesterbro under besættelsen 1
 20. Gader og veje på Østerbro 1
 21. Nyhavns Historie
 22. Schwennesen-slægt-ejendom og stiftelse i Aabenraa
 23. Lygter og Lygtemænd i København
 24. Vilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 25. Michael Falch i Tønder
 26. Originale i Tønder
 27. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Ø)
 28. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro 1920
 29. Gestapo i Danmark
 30. Livø – en mandelejr – endnu mere (2)
 31. Lokummer på Nørrebro
 32. Østerbro lå ikke nord for København
 33. Bombenatten over Als og Sundeved 1942
 34. For mange år siden – en vandring på Nørrebro
 35. Fra Østerport til Svanemøllen
 36. Kartoffeltyskerne
 37. Satan-kulten på Anholt
 38. Jørgens Kirke i Aabenraa
 39. Skolehistorier fra Aabenraa
 40. Det var på Nørrebro, det foregik
 41. Nørrebro-Historier – fra fedtemadder til …….
 42. Sønderjyske drikkeopskrifter
 43. Ved den gamle grænse
 44. Dupont – slægten – ophav og historie
 45. En kvindehøjskole i Visby
 46. Gader og veje i Tønder
 47. ”Galt” tysk og ”Tumbe” dansk i Højer
 48. Hvordan blev tyskheden fastholdt
 49. Sandheden om Herman Bangs Tine
 50. Tønder Seminarium – et dannelsessted
 51. Grevinden af Bagsværd
 52. Karsten Thomsen fra Frøslev
 53. Lystigheder på Nørrebro (NørLiv 23)
 54. På jagt efter Mærsk-Familien
 55. Smuglerlandet Danmark
 56. Utterslev – dengang
 57. Aabenraas Historie
 58. Besættelsen på Nørrebro (5)
 59. Blegdamme på Blegdamsvej
 60. Da man lavede biler på Nørrebro
 61. Det drikker vi i Sønderjylland
 62. Endnu en vikingeby – Sliasthorp
 63. Flere fabrikker i Nordvest
 64. Hvad kan vi lære af 1864?
 65. Hvorfor lugtede det altid i Vidågade i Tønder?
 66. Kastellet – 9. april 1940
 67. Klunsere og kræmmere på Nørrebro
 68. Livet omkring Bov Kirke
 69. Med tog over Lersøen
 70. Minder fra Tønder 1864 – 1920
 71. Mord i Padborg 1945
 72. Odessa og de andre flugthjælpere
 73. Østerbro – den fortsatte historie
 74. Padborg fra begyndelsen
 75. Padborg – og nabobyerne
 76. Valby – dengang
 77. Begravelsesskikke i Sønderjylland
 78. Besættelse på Østerbro 1
 79. Besættelse på Østerbro 4
 80. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
 81. De dødsdømte fra Tønder
 82. De store fabrikker på Nørrebro
 83. En sort dag i Højers historie
 84. Folk i Tinglev
 85. Hedeby
 86. Jagten på en adelig heks
 87. Jomfru Fanny fra Aabenraa
 88. Konfiskation af tysk ejendom
 89. Krigsfangelejren ved Løgumkloster
 90. Nazisternes sidste tilflugt
 91. Østerbro som landsby
 92. Rabarberlandet
 93. Republikken Sofiegården
 94. Sagn og historier fra Als
 95. Tønder Kristkirke
 96. Tyskertøser – feltmadrasser og horeunger
 97. Vognmænd og speditører i Padborg
 98. Zarens falske datter
 99. Aabenraa – maj 1945
 100. Æ Fissemand, høstfest, pinse og mikkelsdag

 

Bedre Held næste dag:

 • Brand i København
 • Bylderup Sogn

Hvad læses der mest – april 2023

Maj 1, 2023

Hvad der læses mest – april 2023

Byernes Top-30 – De mest populære kategorier – Den Alternative Hitliste – De mest læste artikler Top-100. 19 nye artikler i april 2023. Igen – masser af henvendelser. Vi holder pause fra endnu en gruppe. Mange medier bruger dengang.dk som kilde. Mange fortsatte restriktioner fra Facebook. Vi er blevet beskyldt for at udbrede terrorisme Mange læser kun brødteksten og reagerer kun på denne. Billedsamlinger overvejes på hjemmesiden.

 

19 nye artikler i april 2023

Vi har lagt 19 nye artikler på vores hjemmeside. Vi er nu oppe på 1.970 artikler

 • Lersø-bøllernes viser
 • Gadenavne og skilte i Tønder
 • Gårdejer på Søgård ved Højer
 • Da Royal Air Force sænkede 7.000 KZ – Fanger
 • De Fattiges Dyrehave på Østerbro
 • Endnu en Vikingeby – Shiasthorp
 • Hedeby
 • Dannevirke
 • En dansk præsts hverdag I Højer
 • Dødsmarch
 • Smuglerlandet Danmark
 • De danske hjælpepakker til KZ – fanger
 • Dem – man glemte
 • En mindepark i Kruså
 • Æ Fissemand, Høstfest, Pinse og Mikkelsdag
 • Hvorfor lugtede det altid i Vidågade i Tønder?
 • Jørgens Kirke i Aabenraa
 • I en kniplestue
 • Møgeltønderhus før Schackenborg

 

 • Vi har fintalt antallet af artikler og nedjusteret antallet – og det er til 1.970 artikler.

 

Nu er der 1.970 artikler

Og hvis du ser et + og et nyt tal bag ved, betyder det at det antal artikler befinder sig fordelt ud over andre kategorier. Og hvorfor det? Jo, alle 16 kategorier er ikke kommet på en gang.

 • Nørrebro 315 artikler
 • Tønder 314 artikler
 • Besættelsestiden (Før, Under, Efter): 249 + 150 artikler
 • Sønderjylland 243 artikler
 • København 197 artikler
 • Aabenraa 195 artikler
 • Østerbro 106 artikler
 • Andre Historier 91 artikler
 • Højer 81 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 64 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening 30 artikler
 • Nørrebro Handelsforening 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 19 + 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og Nordvest 19 + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet 9 artikler
 • Akeleye Slægten 9 artikler

 

 

Igen – masser af henvendelser

Vi har igen haft masser af henvendelser på Messenger, mail og via telefon. Det har været hyggeligt. Desværre har vi grundet vedvarende restriktioner fra Facebook ikke kunnet svare på alle henvendelser. Men vi må nok atter gentage

 • Vi laver ikke slægtsforskning. Det er alt for tidskrævende
 • Vi skriver stadigvæk ud for hvert enkelt foto – årstal og hvor. Normalt lægger vi fotos ud som passer til artiklen.

 

Kun antagelser

En læser menter, at vores artikel om ”Vikinger i Vadehavet” var for tyndbenet. Det kan vedkommende selvfølgelig godt synes. Læseren ville have haft flere beviser. Men nu kan vi jo ikke bare gå ind og opdigte beviser, der ikke findes. Men vi har efterhånden skrevet 17 artikler om Oldtid, Vikingetid m.m. og sammenlagt må vi da nok erkende, at der er beviser nok for vikingernes tilstedeværelse.

 

Vi holder pause fra endnu en gruppe

Vi har nu tre gange slettet en af vores artikler i en gruppe. Anledningen er, at jeg bliver tillagt en holdning, som jeg ikke har. Der bliver pludselig beskrevet forhold, som jeg slet ikke i artiklerne har taget stilling til. Formålet med dette at gøre min artikel til et eller andet politisk spørgsmål. Det har været den samme person, hver gang.

Det minder om det, som vi har hvert udsat for i en anden gruppe, hvor en person advarede brugerne hver gang, der blev lagt en artikel ind fra dengang.dk

Nu vil læserne sikkert mene, hvorfor svarer du ikke igen?

Det ville hurtigt danne sig for- og imod-grupperinger og ødelægge den gode tone i gruppen. Jeg har oplevet før, hvor jeg fik restriktioner af Facebook i sådanne situationer, hvor jeg blev beskyldt for at sprede ”hadefuld retorik”.

Selvfølgelig kan ikke alle have samme holdning til historie. Ofte er dette afhængig hvilket kildemateriale, man har anvendt.

Jeg vil ikke bruge særlig meget tid på sådanne enkeltsager. Jeg har nu slettet de sidste tre sager og meddelt administrator at jeg holder en pause og grunden til dette.

 

Mange medier bruger dengang.dk som kilde

Der er heldigvis mange medier, der bruger dengang.dk som kilde – både store og små. Vi opdager det efterhånden. Og det er jo positivt.

 

Mange fortsatte restriktioner fra Facebook

Vi har oplevet mange restriktioner fra Facebook i april. Det er sket op til hver anden og hver tredje dag, hvor der blokeres for artikler og andre delinger som vi ville have ind på siden. Igen engang har vi flere gange forsøgt at få fat i Facebook for at få en forklaring.

Vi har næsten halveret vores delinger men blokeringer forekommer stadig.

 

Vi udbreder terrorisme

Efter, at vi havde haft et indlæg om Eichm……(Forbudt Facebook – ord) fik vi at vide, at vi bl.a. udbredte terrorisme. Det var faktisk det modsatte vi gjorde. Vi skrev at diverse efterretningsvæsner vidste, hvor han befandt sig, men ikke gjorde noget for at få ham udleveret. Artiklen blev bragt, fordi temaet Besættelsestiden igen er på førstepladsen blandt de mest populære kategorier. Og det skyldes måske artiklerne om 9. april.

Da DR havde bragt noget om vedkommende var det naturligt for os at bringe artiklen. Vi kan så ikke finde ud af, om det var indholdet eller fotoerne, der var kriminelle, Det er ikke altid lige let af forstå en algoritme.

Men vi protesterede mod afgørelsen. Og højst overraskende blev disse restriktioner over denne artikel trukket tilbage. Det er sandelig ikke let at drive en historisk formidling på Facebook.

 

Kun Brødteksten læses

Der nogle, der kun ser fotoerne. Andre læser kun den sorte tekst og ikke hele artiklen. Det er sådan set også i orden. Men det er det så bare ikke alligevel, hvis indlægget bliver kritiseret. For det som så bliver anfægtet, står som regel i artiklen.

 

Billedsamlinger på hjemmesiden overvejes

Vi overvejer i øjeblikket, om der skal oprettes mapper med fotos på hjemmesiden. Vi har efterhånden samlet en del. Men vi er bange for at det måske tager opmærksomheden fra vores skrevne artikler. Og så er det hele tiden problemer med copyright. Det er meget tidskrævende at undersøge dette. Og hvis fotoerne er taget på eks. Facebook, så skal man i hvert tilfælde spørge om lov. Vores fotoer er heller ikke forsynet med særlig mange data. Også dette kan føre til negativitet.

 

Har du læst det før så spring bare over

Der er nogle af vores læser, der undrer sig over, at vi skriver dette på nogle vores indlæg under brødteksten. Svaret er, at nogle mener, at det er forkert, at vi med jævne mellemrum bringe den samme artikel. Ja det behøver det ikke engang at være – det kan være samme tema, som man bringer en artikel om. Nogle af læserne kan ikke skille det fra hinanden.

Nogle gange brokker læserne sig over dette. Det skaber med det samme en masse negativitet. Vi gør så det, at vi sletter artiklen. Det nytter ikke noget at skrive, at det er en helt anden artikel.

Tonen på Facebook kan være meget negativ. Nogle læsere føler sig direkte forulempet, hvis de skal læse det samme eller det samme tema flere gange. Det er ikke vores hensigt at skabe negativitet. Så vores opfordring bliver ikke altid fulgt.

 

Byernes Top-30

Vi har de sidste mange måneder brugt Facebooks liste. Men den er ikke retvisende, da den kun regner Facebook med. Nu er vi gået tilbage til hele vores hjemmeside. Med andre ord – i hvilke byer læser man mest dengang.dk

 1. København
 2. Aarhus
 3. Aabenraa
 4. Ballerup
 5. Odense
 6. Haderslev
 7. Sønderborg
 8. Bramming
 9. Tønder
 10. Esbjerg
 11. Roskilde
 12. Aalborg
 13. Rødekro
 14. Kolding
 15. Nordborg
 16. Næstved
 17. Vejle
 18. Padborg
 19. Tinglev
 20. Slagelse
 21. Vojens
 22. Ribe
 23. Hedensted
 24. Holbæk
 25. Løgumkloster
 26. Fredericia
 27. Hillerød
 28. Svendborg
 29. Horsens
 30. Randers

 

 

De mest Populære Kategorier

En placering på Top-100 giver et point. Er det point – lighed vinder den med den kategori med den bedste placering.

 1. Besættelsestiden 18 (9)
 2. København 13 (2)
 3. Nørrebro 11(4)
 4. Sønderjylland 10 (3)
 5. Tønder 9 (1)
 6. Aabenraa 9 (5)
 7. Østerbro 8 (7)
 8. Andre Historier 7(8)
 9. Padborg/Kruså/Bov 5(6)
 10. Højer 4 (11)
 11. Industri på Nørrebro/NV (10)
 12. Nørrebro Handelsforening (Fra Urtekræmmer til Shawarmabar) 0 (13)

Indlemmelse. Afståelse, Genforening 0

1864 og De Slesvigske krige

Grænsen er overskredet 0

Akeleye – Slægten 0

Tallene i parentes angiver sidste måneds placering. Den store vinder er Besættelsestiden. Det skyldes nok 9. april. Og den store taber er Tønder

 

Den Alternative Hitliste

Denne omhandler de ikke ordinære ting som artikler. Tallene angiver den placering temaet ville have haft, hvis det havde været med på på hitlisten

 1. Om Uwe Brodersen
 2. Gallery Nørrebro
 3. Om siden
 4. Gallery Sønderjysk Kaffebord
 5. Gallery Aabenraa 1958

48 Hvad læses der mest – marts 2023

 1. Gallery Ladelund

56 Hvad læses der mest- februar 2023

 

Hvad læses der mest – april 2023-Top-100

 1. Klunser og Kræmmer på Nørrebro
 2. Påske i Sønderjylland og andre steder
 3. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 4. Højer Tæppefabrik
 5. Flere fabrikker i Nordvest
 6. Gamle virksomheder i Tønder
 7. Henrettelser i Undallslund
 8. Gamle veje omkring Aabenraa
 9. Stormflod 1976
 10. Æ Kleinbahn i Aabenraa
 11. Bryllupsskikke i Sønderjylland
 12. Sorgen ramte Aabenraa 9. april 1940
 13. Albert Eichmann- manden bag jødernes død
 14. Bombenatten over Als og Sundeved 1942
 15. Legemsdele i Kastelgraven
 16. Tønder i 1880
 17. Industri Nordvest-Enigheden, mølle og porcelæn
 18. Kampene 9. april 1940
 19. Tønders Historie i årstal
 20. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 21. Østerbro under besættelsestiden (1)
 22. Valdemar Skrubskider, Baptister, Knokkeldrengen og alle de andre
 23. Husker du, dengang i 70erne?
 24. Mandelejren på Livø
 25. Grevinden af Bagsværd
 26. Kelvins krig
 27. Konfiskation af tysk ejendom
 28. Livø – en mandelejr – endnu mere (2)
 29. Turen går til Aabenraa (1)
 30. Dem, man glemte
 31. Østerbro – et kvarter i byen
 32. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 33. Dupont-slægten. Ophav og historie
 34. Flere gader og veje på Frederiksberg
 35. Læger under og efter besættelsestiden
 36. Afvigernes ø
 37. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 7)
 38. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro 1920
 39. Krigsfangelejr ved Løgumkloster
 40. Mandø – endnu en historie (2)
 41. Skibe og søfolk fra Rømø
 42. Turen går til Holbøl og Bov
 43. Brand i København
 44. En kvindehøjskole i Visby
 45. Endnu en barnemorder på Jægersborggade
 46. Er det historieforfalskning på Fælledvej
 47. Henrette i Aabenraa (2)
 48. Jagtvej på Nørrebro
 49. Muntre historier fra Aabenraa
 50. Fissemand, Høstfest, Pinse og Mikkelsdag
 51. Danmarks første villakvarter
 52. En herredsmand fra Hajstrupgård
 53. Kaj Munk og nazismen
 54. Frøslevlejrens fremtid
 55. Gestapo i Danmark
 56. IQ 75 og åndssvageforsorgen
 57. Jagten på det perfekte menneske
 58. KZ – lejr Ladelund
 59. Utterslev dengang
 60. Vesterbro i gamle dage
 61. Aabenraaer og gråspurve træffer man overalt i Verden
 62. Byggespekulation på Nørrebro
 63. En brand i Stengade
 64. Gestapo i Syd – og Sønderjylland
 65. I Rinkenæs Sogn
 66. Med tog over Lersøen
 67. Norden for Lands lov og ret
 68. Østerbro langs søerne
 69. Originaler i Tønder
 70. Rungholt og mandedrukning et og to
 71. Sandheden om de hvide busser
 72. Sorgen ramte Aabenraa – endnu mere
 73. Strøgets historie
 74. To skæbner i Kiskelund
 75. Bankrøver fra Østerbro
 76. Da man lavede biler på Nørrebro
 77. Da Royal Air Force sænkede 7.000 KZ -f anger
 78. De danske hjælpepakker til KZ – fanger
 79. De skæve eksistenser på Nørrebro
 80. Dengang i Tønder
 81. Det drikker vi i Sønderjylland
 82. En dansk præsts hverdag i Højer
 83. En mindepark i Kruså
 84. Fra Langelinie til Strandboulevarden
 85. Gamle huse i Aabenraa 1
 86. Haderslev 9. april 1940
 87. Klunsere, kræmmere og sprittere i Nordvest
 88. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 89. Landet bag digerne (2)
 90. Lersø-bøllernes viser
 91. Nyhavns historie
 92. Tønder Statsseminarium under besættelsen
 93. Auschwitz og thalidomid – skandalen
 94. Barkmøllegade i Aabenraa
 95. Da Skrydstrup fik en flyveplads
 96. Dæmningen syd for Højer
 97. De skamfulde sygdomme
 98. Den lovbeskyttede usædelighed
 99. Emdrup for længe siden
 100. Fra Østerbro til Svanemøllen

De Nåede det næsten

 • Bedre held næste gang
 • Gader og veje på Østerbro
 • Gamle huse på Christianshavn
 • Grænsen og dens bevogtere
 • Historisk vandretur fra Torvet i Højer
 • Liv og Handel på Nørrebro

Igen engang er mange af de nye artikler på hitlisten.

 

 

 

 


Hvad der læses mest- marts 2023

April 1, 2023

Hvad der læses mest – marts 2023

11 nye artikler i marts 2023. Nu er der 1.959 artikler. Igen ramt af restriktioner. Marts-måneds-top-100. De mest populære kategorier. Den alternative Hitliste. Facebook stistik. Facebook top-10-byer. Vi kigger på vores ”Forbrydelser”. Hvorfor forhindrer Facebook ikke falske beskeder på Messenger? Litteraturlister burde opdateres. Tekniske udfordringer. Tak for alle henvendelser. Andre Aktiviteter i marts 2023.

 

11 nye artikler i marts 2023

Det blev til 11 nye artikler i marts måned:

 • Søfolk og skibe på Rømø
 • Gamle veje omkring Aabenraa
 • IQ 75 – Erling og Åndssvageforsorgen
 • Afvigernes Ø
 • Påske i Sønderjylland og andre steder
 • Kelvins Krig
 • Hvor ligger Kanslergade 10 på Østerbro?
 • Juleskikke i Sønderjylland
 • Bryllupsskikke i Sønderjylland
 • Valdemar Skrubskider, Baptister, Knokkeldrengen og de andre
 • Aabenraaer og gråspurve træffes over hele verden

 

Nu er der 1.961 artikler

Vi er nu oppe på 1.961 artikler. Der hvor du ser et plus, betyder at vi har artikler i samme kategori placeret andre steder på vores side. Det skyldes at vores 16 kategorier ikke vlev indført på en gang.

 • Nørrebro 314 artikler
 • Tønder 310 artikler
 • Besættelsestiden (før, under og efter): 244 plus 150 artikler
 • Sønderjylland 239 artikler
 • København 197 artikler
 • Aabenraa 194 artikler
 • Østerbro 105 artikler
 • Andre Historier – Historier og Fortællinger fra hele Danmark 90 artikler
 • Højer 79 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 64 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening 30 plus 118 artikler
 • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforenings historie): 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 19 artikler plus 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og Nordvest: 19 artikler plus 26 artikler
 • Grænsen er overstået 9 artikler
 • Akeleye Slægten – historier om Adelsslægten 9 artikler

 

Igen ramt af restriktioner

Så er vi igen blevet ramt af restriktioner. Og hver gang det sker går det ud over antallet af læsere. Hvor længe de varer denne gang, ved vi ikke. Denne gang blokerer Facebook for nogle aktiviteter.

Vores ”forbrydelse” Består denne gang, at vi antagelig har delt for mange minder. Hver dag dukker minder op det vil sige ældre artikler som vi så deler, så vores læsere har et større udvalg af artikler at vælge imellem. Men det må man åbenbart ikke. Det strider mod Fællesskabsreglerne. Men igen engang har vi klaget over denne afgørelse til Facebook og igen engang har dette været resultatløst.

Nu er blokeringen ophørt. Men hvorfor siger Facebook ikke bare:

 • Du må begrænse dine daglige opslag.

 

Vores ”Forbrydelser”

Hver dag får vi formaninger om, at vi risikerer at miste vores side. Og så skal vi åbenbart skamme os over de ”Forbrydelser” vi har begået. Kort fortalt er det:

 • Vi lagde et foto op af badende børn i Sortedamssøen- dette billede har vi senere set andre ligge op uden restriktioner. Men vi blev dømt efter Fællesreglernes seksualpolitik, hvor vi nærmest står anklaget for at være pædofil
 • Vi har gengivet en tegning, der også har været forside på en bog, der forstiller Waffen SS – soldater skyde nogle jøder. Tegningen er efterfølgende bragt af Auschwitz – museet uden restriktioner. Vi er blevet dømt efter Fællesskabsreglerne for at sprede budskaber fra terror – virksomheder eller noget i den retning
 • Vi har brugt et forbudt ord på Facebook, hvor vi i 1914 besøger en søndagsskole på Vesterbro. Der omtaler vi en sprællemand, der var formet som en ne….(det forbudte ord).

 

Hvorfor forhindrer Facebook ikke dette?

Men samtidig skal vi på Messenger finde os i, at nogle misbruger Facebooks navn i trusler mod os:

 • Kære Admin Fanpage,
 • Din side er begrænset, Det betyder, at de sider, som din konto administrer er i strid med Facebooks standarder og fællesskabspolitikker. At beskytte sig selv, Din side vil ikke være synlig for alle på Facebook, og du kan ikke bruge den. Bekræft, at du er ejer af kontoen ved at gøre følgende_
 • ——————
 • I henhold til Facebooks fællesstandarder har du 24 timer til at tage disse trin for at forhindre, at din konto bliver permanent deaktiveret.
 • Tak fordi du hjælper os med at forbedre den måde, vi vedligeholder Facebook på
 • Meta Community Standards Team.

Utroligt, at Facebook tillader dette, samtidig med at man næsten daglig oplever nøgne kvinder i diverse grupper, hvor der ikke bliver overalt noget til fantasien.

Men nu er det åbenbart ikke alle der skal overholde ytringsfriheden i Danmark.

Kære læsere, uanset hvad der sker. Så har vi stadig vores hjemmeside, hvor du har fri adgang.

 

Kilder

Forleden var der en læser, der spurgte om kildeangivelse til nogle artikler om Nyboder. Og her troede, at vi uden videre kunne lave et link til dette. Men det viste sig at den slet ikke var der. Det er jo uheldigt.

Vi har heller ikke fået opdateret andre litteraturhenvisninger og heller ikke om persondata. Undertegnede håber, at vi her i begrænsningernes tid, kan koncentrere od om disse opdateringer.

 

Tekniske udfordringer

Vi har fundet ud af, at der ikke er adgang til alle artikler på vores hjemmeside. Det letteste er selvfølgelig at lægge disse artikler ind i igen med et andet navn. Men vi skal lige kende omfanget af disse problemer, så går vi i gang.

For et stykke siden gennemgik vi vel nok 600-700 artikler for stavefejl og opsætning. Vi kan nu se, at vi ikke har fået alle med. Her skal vi også lige finde ud af omfanget inden vi går i gang. Det kommer under punktet ”vedligeholdelse af hjemmeside”.

 

Tak for alle henvendelser

Der skal lyde en tak for alle henvendelser – både de negative og de positive. Det har været både på Messenger, mail og telefon. Det er altid hyggeligt. Men grundet restriktioner fra Facebook har det ikke og er det ikke muligt at svare på dem alle. Vi beklager.

 

Andre aktiviteter i marts 2023

Efter en kort pause grundet vedvarende rygsmerter er undertegnede igen gået i gang med foredrag. Det var så for 3. eller 4. gang i Kingo Kirken på Nørrebro. Igen engang med et skønt og spørgelystent publikum. Det betød jo så, at foredraget langt fra blev færdigt. Men så kan det jo være, at man atter engang bliver inviteret.

Så var det i Nørrebrohallen, hvor Nørrebro Lokalhistoriske Forening holdt generalforsamling. Her blev man bedt om at indtræde i bestyrelsen. Og det kvitterede jeg med et kort foredrag om Lersø-bøllerne. Foredraget vil blive lagt op på vores hjemmeside i artikel form.

De Lokalhistoriske Foreninger holdt efter De Historiske Dage i Øksnehallen en udstilling over tre dage på Rådhuset i København. Selv om jeg kun var der i to timer så var der henvendelser både på engelsk og tysk. Det gjaldt om at gå til de besøgende og spørge, om man kunne hjælpe. Og det var rart, at man kunne.

 

Marts-måned-Top-100

 1. Mandelejren på Livø
 2. Originaler i Tønder
 3. Kelvins Krig
 4. Dramaet ved Viadukten
 5. Blegdamme på Blegdamsvej
 6. Henrettelser i Undallslund
 7. Sagn og historier fra Als
 8. Legemsdele i Kastelgraven
 9. Underfundige folk på Sundeved
 10. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
 11. Fælledparkens Historie
 12. Livø-en mandelejr-endnu mere
 13. Mere om Tinglev og omegn – dengang
 14. Per’ s Awten og Bikerbrennen
 15. Boghandlere fra Aabenraa
 16. Auschwitz og thalidomid-skandalen
 17. En herredsfoged fra Hajstrupgård
 18. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 19. Bryllupsskikke i Sønderjylland
 20. I Kollund Østerskov lå to villaer
 21. Tyskertøser, Feltmadrasser og Horeunger
 22. Højer Tæppefabrik
 23. Løgumkloster-nordøst for Tønder
 24. Var der 85.000 modstandsfolk i Danmark?
 25. Bankrøveri på Østerbrogade 1913
 26. Flere gader og veje på Frederiksberg
 27. Litteratur Aabenraa 2020
 28. Tønders Politistyrke: 1 mand
 29. En kvindehøjskole i Visby
 30. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 31. På værtshus på Nørrebro
 32. Dengang på Ydre Nørrebro og Lygten Kro
 33. Hvor ligger Kanslergade 10 på Østerbro
 34. Flere fabrikker i Nordvest
 35. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro 1920
 36. Grevinden af Bagsværd
 37. De unge kvinder på Sprogø
 38. Juleskikke i Sønderjylland
 39. Mordet i Brumleby 1914
 40. Mordet på Claus Esmarch Aabenraa
 41. Rungholt og mandedrukning et og to
 42. Soldater i Løgumkloster
 43. Turen går til Aabenraa 1
 44. Vognmænd og speditører i Padborg
 45. De mange fabrikker på Nørrebro
 46. Den gamle jernbane på Nørrebro
 47. Dengang, der kom en sporvogn på Nørrebro
 48. Endnu flere mennesker og kirker på Nørrebro
 49. Fra det gamle Østerbro
 50. Mord i Nyhavn
 51. Okseøerne i Flensborg Fjord (1)
 52. Skibe fra Aabenraa
 53. Syge mennesker i Aabenraa
 54. Aabenraas Historie
 55. De skamfulde sygdomme
 56. Emdrup for længe siden
 57. Gamle virksomheder i Tønder
 58. Hans J. Wegner fra Tønder
 59. Kruså – ikke engang en landsby
 60. Pas på Grænsen (1)
 61. Rabarberlandet
 62. Slaget på Blågårdsplads 1935
 63. Sønderjyllands Oldtid
 64. Stormflod 1976
 65. Tønder, Marsken og Afvandingen
 66. Trøjborg – nord for Tønder
 67. Begravelsesskikke i Sønderjylland
 68. Bommerlund-snaps-kro og skov 3
 69. Brand i København
 70. Da Gadeskiltene blev skiftet i Tønder
 71. Et slot i Løgumkloster
 72. Gamle Veje omkring Aabenraa
 73. C. Andersens sidste dage på Østerbro
 74. Historien om Københavns Havn
 75. Krigsfangelejren ved Løgumkloster
 76. Mord i Padborg 1945
 77. Nyboder – ikke Chr. Den Fjerdes opfindelse
 78. Påske i Sønderjylland og andre steder
 79. Sinker og Halvidioter på Nørrebro
 80. Jørgen – Helgen, Hospital og sø
 81. Nazister i Tønder
 82. Afvigernes Ø
 83. Albert Eichmann – bag jødernes død
 84. Ballum dengang
 85. Bryllup i Varnæs
 86. Christiania – et samfund i storbyen (2)
 87. Dansk Raceforskning
 88. De farlige kvinder
 89. De Kellerske Anstalter på Nørrebro
 90. Dengang i Tønder
 91. En brand i Stengade
 92. En stikker fra Sønderjylland
 93. Endnu mere brand i Tønder
 94. Flere gader og veje på Nørrebro
 95. Flere ture i Aabenraa
 96. Fra Bellahøj til Husum
 97. Jomfru Fanny fra Aabenraa
 98. Klunsere, Kræmmere og Sprittere i Nordvest
 99. Kruså Vandmølle
 100. Mandø – endnu en historie

 

Og så er det dem, der næsten nåede det:

 • Nørrebros mange stationer
 • Okseøerne-endnu mere (2)
 • På Vesterbro
 • Tønder Byggeforening – dengang
 • Vesterbro – under besættelsestiden (1)

Rart at se, at mange nye artikler kom ind på hitlisten. Bemærkelsesværdigt er det, at ingen Haderslev-artikler er på listen. Før var der altid ca. 3 af disse på listen.

Af praktiske hensyn foretog vi optællingen allerede den 26.

 

De mest populære Kategorier

Denne hitliste er beregnet ud fra, hvilke artikler, der er kommet ind på Top-100. hver placering giver et point. Har to kategorier samme antal point, er det den bedste placering, der er udslagsgivende.

 1. Tønder (4)
 2. København (1)
 3. Sønderjylland (7)
 4. Nørrebro (2)
 5. Aabenraa (5)
 6. Padborg/Kruså/Bov (10)
 7. Østerbro (8)
 8. Andre Historier (6)
 9. Besættelsestiden (3)
 10. Industri på Nørrebro (11)
 11. Højer (9)
 12. Nørrebro Handelsforening (13)
 13. 1864 og De Slesvigske Krige (12)

Indlemmelse, Afståelse, Genforening (13)

Grænsen er overskredet (13)

Akelye-slægten (13)

Tallene i parentes gengiver sidste måneds placering.

Der er store udsving fra sidste måned. Besættelsestiden er langsom gået ned af listen. Før i tiden lå denne kategori altid i toppen. Nu er den helt nede på 9. pladsen. I sidste måned nr. 3. Tønder er røget helt tops. En forbedring på 3 pladser. Og Sønderjylland har en forbedring på 4 pladser. Og det er der også for Padborg/Kruså/Bov. Der er også to pladsers tilbagegang for Nørrebro.

 

Den Alternative Hitliste

Denne liste indeholder det, som ikke er specielle artikler. Der angives her den placering, der ville være opnået hvis tingene havde været med på hitlisten.

 1. Billeder
 2. Nyheder
 3. Uwe Brodersen
 4. Om siden
 5. Gallery – Nørrebro
 6. kontakt
 7. Gallery Tommyguns
 8. Gallery Sønderjysk kaffebord

69 Gallery Aabenraa 1959

70 Gallery Ladelund

95 Gallery Nørrebro Handelsforening

 

Facebook – Statistik (sidste 28 dage)

 • Rækkevidde for opslag 36.103
 • Opslagsinteraktion 21.179
 • Nye Synes godt om side 7
 • Nye følgere af siden 26
 • Reaktion 4.655
 • Kommentarer 150
 • Delinger 1.180
 • Billeddeling 8.513

Facebook – Top-10 Byer

 1. København
 2. Aabenraa
 3. Tønder
 4. Frederiksberg
 5. Sønderborg
 6. Odense
 7. Haderslev
 8. Århus
 9. Højer
 10. Holbæk

 

 

 

 

 


Hvad læses der mest – februar 2023

Marts 1, 2023

Hvad der læses mest – i februar 2023

Ton nye foredrag og anden aktivitet i marts. Dengang.dk ramt af restriktioner fra Facebook. Nogle grupper kan vi slet ikke komme ind på. Se vores ”alvorlige” overtrædelser. Andre må, men vi må ikke. Robotter bestemmer. En administrator truer med udelukkelse. Andre har udelukket os. Sådan noget vil vi slet ikke have med at gøre. ”Din side er i risiko”, siger Facebook. De foreslår at fyre administrator. Derfor vil vi forsat lave P.R. for vores hjemmeside. 12 nye artikler i februar – nu er vi oppe på 1.939 artikler. Se også Månedens Top-100 – Læsernes Favorit-kategori.

 

Din side er i risiko

Facebook har advaret os. På grund af vedvarende overtrædelser af fællesskabsreglerne er siden i risikogruppe. Eventuelle yderligere overtrædelser kan fjerne siden permanent.

Men hvad er det dog, som vi har begået af farlige forbrydelser?

Ja vi har på et tidspunkt nævnt et folkefærd, der starter med N, som befinder sig på Facebooks forbudt – liste. Det var i forbindelse med en beskrivelse af Vesterbro i 1914. Da hang en sprællemand i en søndagsskole formet som sådan en person, som vi ikke må nævnte.

Anden gang, hvor vi begik en forbrydelse var, da vi delte en ældre artikel om en lejr i Blushøj. Her var en lejr med mange campingvogne. Og her boede en folkefærd, der starter med S. Det befinder sig også på forbudt-listen. Vi skulle i stedet have skrevet Romaer.

Disse to overskridelser blev betegnet som ”Hadefuld Retorik”.

Og så viste vi en tegning indeholdende nogle vagter i en KZ – lejr, der skulle til at skyde tre mænd. Her overtrådte vi igen ”Fællesskabsreglerne”. Vi overtrådte reglerne om farlige individer eller organisationer. Men det var jo ikke en reklame for disse mennesker. Tvært imod så skrev vi om de rædselsfulde ting, der skete i KZ – lejrene.

Den omtalte tegning havde vi delt fra en gruppe fra Auschwitz – museet. De har ikke fået fjernet deres tegning tværtimod har de brugt tegningen igen og igen i deres gruppe. Tegningen er også forside på en bog.

Med andre ord – Facebook vurderer, hvem der må bringe sådanne tegninger og hvem der ikke må.

Dette betyder, at vi fremover ikke kan bringe ret meget fra vores kategori om Besættelsestiden.

En anden overtrædelse skete for ca. 2 ½ måned siden. Vi brugte et foto, som vi har brugt mange gange før – badenende børn i Sortedamssøen. Efterfølgende har vi set samme foto bragt i en anden gruppe. Her er fotoet ikke blevet fjernet. Vi har masser af fotos med badende børn i Ladegårdsåen, Vidåen og Søerne i København. Vi har fotos af børn, der sopper i Nørrebroparken – disse fotos har vi bragt mange gange. Men dem sletter vi nu. Vi tør ikke at bruge dem mere.

Det mærkelige er, at vi har overtrådt ”reglerne om voksnes nøgenhed og seksuel aktivitet”. Det mærkelige er bare at der ingen nøgne mennesker var på fotoet, hverken børn eller voksne. Der foregik heller ikke nogen seksuel aktivitet.

Og som skrevet. Vi har igen set dette foto, som vi er straffet for, bragt i en anden gruppe.

Man bliver jo nærmest betragtet som pædofil. Og selv om vi har klaget til Facebook, så forholder de sig tavse.

Man kan jo ikke lave en historisk gruppe med sådanne beskyldninger. Facebooks robotter har jo heller ikke forståelse for, at vi bedriver en historisk gruppe.

Facebook foreslår endda, at man finder en ny administrator. Det vil sige, at de mener, at det er en gevinst, hvis den nuværende bliver fyret, så vil restriktionerne og advarslerne ophøre. Den nuværende administrator er undertegnede.

Vi har kørt et tema med diverse artikler om oplevelser på Facebook contra ytringsfrihed. Indrømmet vores temasider havde ikke den største bevågenhed.

På en eller anden måde er vi sikkert kommet under skærpet opsyn siden vi kan straffes for sådanne forseelser. Og for den sags skyld kunne det jo være lige meget , at vi blev smidt ud eller at vi selv valgte at gå. Men den sidste måling viste at søgningen til vores hjemmeside via links fra Facebook nu er oppe på 56 pct. Det er mange, når man betænker, at vi sidste år havde ca. 240.000 besøgende.

Men nu tænker vi også på alle vores tilfredse læsere og for den sags skyld også på de utilfredse læsere.

Allerede nu har vi mærket repressalier fra Facebook. Således har de spærret for vores tilgang til visse grupper, så vi ikke kan dele vores artikler. Facebook kalder denne straf for ”Reduceret distribution”. Og Facebook kalder straffen skærpet på grund af ”fortsatte overtrædelser af vores fællesskabsregler”.

Hvis vi forbliver på Facebook, vil det betyde en del ændringer.

 • Ingen fotos af badende eller soppende børn
 • Ingen fotos af SS – soldater
 • Ingen fotos af KZ – lejre
 • Et mindre antal artikler om besættelsestiden

Det vil sikkert komme flere ændringer. Desværre kan Facebook ikke håndtere den måde, at vi kører dengang.dk på nu. Facebooks robotter kan ikke håndtere historiske hjemmesider. Og robotterne accepterer fotos i en grupper men ikke i en anden gruppe.

 

En administrator truer med udelukkelse

Som det nok efterhånden vil være læserne bekendt, så har fotos for os ikke den største prioritet, selv om vi hver dag i gennemsnit deler 50 fotos i forbindelse med vores artikler. Disse artikler har vores første prioritet.

Fotoerne deler vi for at skabe ekstra interesse for artiklerne. Det er enkelte, der savner, at vi skriver ned, hvad man ser, hvornår fotoerne er taget m.m. Vi forsøger at svare på alle forespørgsler.

De fotoer, som vi bruger, er til dels ”lånt” fra andre grupper og ligger nu i vores eget arkiv.  Og de fleste af disse er ikke angivet med hvilket arkiv, hvilken fotograf, hvilket år, hvilket sted m.m.

Nu forlanger en administrator, at vi påfører alle disse ting, ellers bliver vi smidt ud. Ja så går vi jo hellere selv. Vi har simpelthen ikke tid til at finde alle disse data på nettet. Vi bruger vores tid til at skrive artikler. De fleste andre grupper fokuserer næsten udelukkende på fotos. Vi fokuserer på beskrivelse af historien.

Det er flere grupper, som vi er blevet udelukket fra. Om dette skyldes Facebooks restriktioner, vides ikke. Men hvis det er den lokale administrator, der har udelukket os, vender vi selvfølgelig ikke tilbage. Når vi hver dag ligger en artikel ind, og andre ikke gør det, kan det hurtigt virke dominerende.

Nu har vi aldrig haft intentioner for at ville virke dominerende. Og vi foretrækker da i stedet for udelukkelse, at administrator kontakter os direkte for at fortælle hans mening:

 • Hold en pause

Vi har da forståelse for begrebet ”mæthed”.

 

Vi vil fortsat lave PR for hjemmesiden

Grundet vores udsatte situation vil vi fortsat lave PR for vores hjemmeside. For selv om vi bliver smidt ud eller selv går, vil man fortsat kunne læse vores artikler på nettet. Og vi vil selvfølgelig lave nye artikler.

Vi er selvfølgelig klar over, at vi i den situation vil miste en masse læsere. Men vi kan nu engang ikke stille noget op overfor Facebook. Det kan vores politikere åbenbart heller ikke. Godt nok får vi Facebook gratis, men det må da være noget rimelighed i deres afgørelser. Således kommer det også til at gå ud over en forening, som jeg laver Facebook for. Nej vi har ikke pyntet på historien – hvorfor skulle vi det?

Vi vil i fremtiden gøre endnu mere reklame for vores hjemmeside.

 

Hitlisterne denne gang er uretfærdige

Med de repressalier, som vi mødt fra Facebook, kan hitlisterne i denne måde være retfærdige. Således har man sørget for at vi var udelukket fra forskellige grupper. Vores egne delinger blev placeret allernederst i feeds. Plus en del andre repressalier. Alt sammen på grund af vores alvorlige overtrædelser.

 

Andre skriverier

Vi er blevet bedt om at levere artikler i et par års publikationer. Og så skal der skrives nye foredrag. En masse nye artikler er på vej.

 

Vi har ikke kunnet svare

Der er sikkert nogle, der undrer sig over, at vi ikke har svaret på deres henvendelser. Men grundet diverse restriktioner har dette ikke været muligt.

Vi er igen blevet anfægtet at vi ikke holder os inden for et bestemt geografisk område, når vi deler nogle af vores artikler. Nu er det sådan at historien dengang var lidt anderledes. Og det var de forskellige inddelinger også. Det gælder både by-inddeling, sogne, m.m. Det ville ødelægge hele lokalhistorien, hvis vi skulle omformulere dette til det passer ind i en bestemt gruppe.

Igen er vi blevet bebrejdet, at vi ikke skriver, hvor fotoet er taget osv. Vi må igen engang beklage. Det er et spørgsmål om prioritering. Masser af grupper er specialister på billedsiden. Det er vi ikke. Her ligges der vægt på historiefortællingen.

 

To Foredrag og andre aktiviteter

 • Den 9. marts Kingo Kirken, Nørrebro kl. 14 – 16 ”Fra Urtekræmmer til Shawarmabar” (mulighed for kaffe og kage i pausen)

 

 • Den 28, marts Nørrebrohallen Kl. 19 – 21 i forbindelse med Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkivs Generalforsamling ”Valdemar Skrubskider og de andre” (kun for medlemmer af Foreningen)

 

 • Den 21,-22.-23. marts Lokalhistoriske Dage – udstilling på Københavns Rådhus – her vil undertegnede være til stede på et eller andet tidspunkt.

 

12 Nye artikler i februar

I februar måned lagde vi 12 nye artikler ind:

 • Tønder Seminarium -under Besættelsen
 • Christiania – et samfund i Storbyen (2)
 • Sønderjyllands Oldtid
 • Tønder Statsseminarium – igen på danske hænder
 • Hans Mørup – på fløjen
 • Vi føler os til grin på Facebook
 • Erik Bondo Svane – en frihedskæmper fra Aabenraa
 • Heksejagt i Ribe
 • Skrivefrækhed, Trykkefrihed og Ytringsfrihed
 • Alt for mange hekse
 • Per’ s Awten og Biikerbrennen
 • Var det 85.000 modstandsfolk i Danmark?

 

NU MED 1.939 ARTIKLER PÅ VORES HJEMMESIDE

Artiklerne fordeler sig således:

 • Nørrebro 313 artikler
 • Tønder 310 artikler
 • Besættelsestiden 244­+ 150 artikler
 • Sønderjylland 235 artikler
 • København 197 artikler
 • Aabenraa 192 artikler
 • Østerbro 104 artikler
 • Andre Historier 97 artikler
 • Højer 79 artikler
 • Padborg, Kruså, Bov 64 artikler
 • Industri, Afståelse, Genforening 20+118 artikler
 • Nørrebro Handelsforening 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 19 + 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og I Nordvest 19 + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet /Den sidste bogudgivelse): 8 artikler
 • Akeleye – Historien om Adelsslægten 9 artikler

Hvad betyder + xxx artikler? Det betyder, at der rundt om på hjemmesiden ligger artikler i samme kategori, der bare ikke er overført til denne.

 

 

Facebook – statistik

Vi kan godt se på disse tal, at vi har været udsat på repressalier, men det kan vi faktisk ikke, når vi lægger det hele sammen – så har vi haft fremgang. Facebook er nu oppe på 61,6 pct.

 • Rækkevidde for opslag 41.336
 • Opslagsinteraktion 25.054
 • Nye synes godt om side 10
 • Nye følgere af siden 27
 • Reaktioner 6.515
 • Kommentarer 242
 • Delinger 692
 • Billedvisninger 10.129

 

Facebook – Top-10 – Byer

 1. København
 2. Aabenraa
 3. Tønder
 4. Frederiksberg
 5. Sønderborg
 6. Odense
 7. Haderslev
 8. Århus
 9. Højer
 10. Skærbæk

 

Februar – Læsernes Top-100

 1. Blegdamme på Blegdamsvej
 2. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 3. Gader og veje på Frederiksberg (A-G)
 4. Turen går til Mimergade-kvarteret på Nørrebro
 5. Henrettelser i Undallslund
 6. Muntre historier fra Aabenraa
 7. Sagn og historier fra Als
 8. Stormflod 1976
 9. C. Andersen på Als i 1844
 10. Flere anekdoter fra Rømø
 11. Modstand i Aabenraa
 12. Bombenatten over Als og Sundeved 1942
 13. Britiske bomber over Jylland
 14. Flere gader og veje på Frederiksberg (H-Å)
 15. Mad fra Tønder
 16. Højer Tæppefabrik
 17. En frihedskæmper fra Aabenraa
 18. Mellem Højer og Ballum
 19. Erik Bondo Svane – en frihedskæmper fra Aabenraa
 20. Livø – en mandelejr – endnu mere
 21. Rabarberlandet
 22. Vi føler os til grin på Facebook
 23. Dramaet i Husumgade
 24. Fælledparkens historie
 25. Kjælle Kaspar – den sidste kæltring
 26. Originaler i Tønder
 27. Christianshavn – dengang
 28. Slaget på Blågårds Plads 1935
 29. August og Marie
 30. Brand i København
 31. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
 32. Vand i Aabenraa
 33. En kvindehøjskole i Visby
 34. Højer – stormflod og diger
 35. Legemsdele i Kastelgraven
 36. Sønderjyllands Oldtid
 37. De tre makreller fra Aabenraa
 38. En rytterskole i Brønshøj
 39. Endnu flere mennesker og kirker på Nørrebro
 40. Flere gader og veje på Nørrebro
 41. Mandelejren på Livø (1)
 42. Med tog over Lersøen
 43. Sønderjyske drikkeopskrifter
 44. Ydre-Østerbro – dengang
 45. De skæve eksistenser på Nørrebro
 46. Det gamle Tønder
 47. Et kloster – 15 km fra Tønder
 48. Nyhavns historie
 49. Satan-kulten på Anholt
 50. Tugt og utugt på Hillerødgades skole
 51. Vægfliser fortæller historien
 52. Vesterbro – under besættelsen (2)
 53. 1864 – en ulykkelig kærlighedshistorie
 54. Det prøjsiske seminarium 1864-1920
 55. Erindringer fra Tønder
 56. Historien om Københavns Havn
 57. Husker du dengang i 60’erne og 70’erne
 58. Jagten på krigsforbrydere
 59. Strøgets Historie (1)
 60. Tønder Seminarium – igen på danske hænder
 61. Auschwitz og Thalidomid-skandalen
 62. Bankrøver fra Østerbro
 63. Bryllupsskikke fra Højer
 64. Dengang på Ydre Nørrebro og Lygten kro
 65. Før Knivsbjerg – festerne
 66. Franciska Clausen – en moderne digter fra Aabenraa
 67. Gader og veje på Østerbro
 68. Grevinden af Bagsværd
 69. Heksejagt i Ribe
 70. Henrettet i Aabenraa (2)
 71. Klunsere, Kræmmere og Sprittere i Nordvest
 72. Læger under og efter besættelsestiden
 73. Letfærdige kvindfolk
 74. Modstand fra Tinglev
 75. Nørrebro for mange år siden
 76. Norden for lands lov og ret
 77. Bendix Schow – borgmester i Aabenraa
 78. Blågårds Plads på Nørrebro
 79. Blågårdsgade – dengang
 80. Ringridning i Sønderjylland
 81. Aabenraas historie
 82. Adel – og storgårde i Tønder Amt
 83. Alt for mange hekse
 84. Ann Rytter – et folkeminde fra Løjt
 85. Asmus Jensen – opdateret 2020
 86. Baronesse Christine Stampe
 87. Besættelse på Nørrebro (2)
 88. Bispebjerg Hospital – dengang
 89. Bommerlund- snaps, kro og skov (3)
 90. Brand i København
 91. Bryllup i Varnæs
 92. Christianshavn – dengang
 93. Christianshavn for længe siden
 94. Da arbejderne blev organiseret
 95. Da Louisegade blev til Prins Jørgensgade
 96. Da Nørrebro havde butikker på hvert gadehjørne
 97. Dagligliv i Tønder 1910 – 1920
 98. Buldog, Heegaard og et lokomotiv
 99. Da man lavede biler på Nørrebro
 100. Per’ s Awten og biikerbrænding

Vi kan nok endnu ikke mærke restriktioner fra administratorer og Facebook på denne liste. Det mærker vi nok på den næste. Og dog denne gang er der ingen Haderslev –

artikler med. Det har jo også sin forklaring. Overraskende er så mange Als – artikler. Og så mange af de nye artikler også kommet med.

 

Den alternative Hitliste

Denne liste indeholder de tema, som ikke er en almindelig hitliste, men som du også kan finde på vores hjemmeside. De får en placering svarende til den placering, den ville have kunnet opnå i Top – 100:

 • Nyheder
 • Uwe Brodersen (er endnu ikke blevet opdateret – beklager)
 • 15 Gallerie – Aabenraa
 • 16 Gallerie – Tommyguns
 • 19 om siden
 • Hvad der læses – i januar 2023
 • 34 Gallerie – Sønderjysk Kaffebord
 • 59 Kontakt

 

De mest populære kategorier

Hver artikel på Top-100 giver et point. Er der to, der har samme point-antal, er det den bedste placering, der afgør.

 1. København 18
 2. Nørrebro 15
 3. Besættelsestiden 12
 4. Tønder 11
 5. Aabenraa 10
 6. Andre Historier 10
 7. Sønderjylland 9
 8. Østerbro 5
 9. Højer 4
 10. Padborg/Kruså/Bov 2
 11. Industri Nørrebro/Nordvest 2
 12. 1864 og De Slesvigske Krige 1
 13. Indlemmelse, Afståelse, Genforening 0

Historier fra Nørrebro Handelsforening 0

Grænsen er overskredet 0

Akeleye- slægten – Historie om adelsslægten 0


Hvad der læses mest – i januar 2023

Februar 1, 2023

Hvad der læses mest i januar 2023

14 nye artikler i januar 2023. Nu 1.926 artikler. 230.000 læsere har kåret Top-3 2022. Alt for meget Tønder. Mere om projekt Tønder Statsseminarium. For mange slåfejl. Du skriver noget vrøvl. En ommer – dine fotos er ikke større end et frimærke. Vil du hjælpe med information om vores familie? Ofte står svar på spørgsmål i artiklerne. To nye foredrag i vente. Utrolig mange henvendelser. Facebook statistik. Facebook fylder mere og mere. Facebook-byer Top-10. De mest populære kategorier. De mest læste artikler – januar 2023. Den alternative Hitliste.

 

15 nye artikler i januar 2023

 • Vand i Aabenraa
 • Tønder statsseminarium og Prøjsisk modstand
 • Bankrøver fra Østerbro
 • Tønder Statsseminarium efter 1848
 • Tønder Statsseminarium 1829 – 1848
 • Børneloven 1905
 • Tønder Statsseminarium – et dannelsessted
 • Flygtninge i Tønder – endnu mere (2)
 • August og Marie
 • Finsen – en nobelpristager fra Østerbro (2)
 • Danmarks første villakvarter
 • En cirkusdirektør fra Nørrebro
 • Frøslevlejrens fremtid
 • Det Prøjsiske Seminarium 1864-1920
 • Modstand i Aabenraa

 

Nu er der 1.926 artikler på www.dengang.dk

De 1.926 artikler fordeler sig således

 • Nørrebro: 313 artikler
 • Tønder: 308 artikler
 • Besættelsestiden (før/under/efter): 241+150 artikler
 • Sønderjylland 232 artikler
 • København: 196 artikler
 • Aabenraa: 192 artikler
 • Østerbro: 104 artikler
 • Andre Historier: 84 artikler
 • Højer: 79 artikler
 • Padborg, Kruså, Bov: 64 artikler
 • Indlemmelse, afståelse, genforening: 30 artikler + 118 artikler
 • Nørrebro Handelsforening: 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige: 19 artikler + 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og Nordvest: 19 artikler + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet (Vores sidste bogudgivelse) 8 artikler
 • Akeleye Slægten – historien om adelsslægten: 9 artikler

 

Året 2022 – Top-3

Blandt 230.000 læsere i 2022 kan vi præsentere en Top – 3:

 1. Legemsdele i Kastelgraven
 2. Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet Industri på Nørrebro
 3. Blegdamme på Blegdamsvej

 

Alt for meget Tønder

En læser menter, at vi bringer alt for meget om Tønder. Vi er godt nok i gang med ”Projekt Tønder Statsseminarium”, der allerede nu fylder flere artikler. I alt er der nu 307 Tønder – artikler.

Men det er måske nok mere det, som vi deler på Facebook, der irriterer vores læser. Det er sådan, at vi har 16 kategorier på Vores hjemmeside. Og de 14 er meget aktive. Når man er fra København. kan det måske være irriterende at se en masse Tønder – ting. Så har man også glemt at vi samme dag har bragt 10 ting fra København, Østerbro og Nørrebro.

Men nu er det sådan at Facebook – gruppen bare skulle være et supplement til hjemmesiden. Og på hjemmesiden kan man jo selv gå ind og vælge. Det kan du ikke på Facebook. Af vores egne artikler vi hver dag bringer på Facebook, er der i hvert fald ikke en overvægt af Tønder – artikler.

Vi må se om vi kan fordele indslagene noget bedre i fremtiden.

 

Mere om Projekt Tønder Statsseminarium

Artiklerne beskriver problemerne for seminariet i Tønder. Det blev i den grad brugt i germaniseringen af Nordslesvig. Men der var sandelig også mange andre problemer. Artiklerne rummer også interessant Tønder – Historie. Hold ud og læs også de sidste artikler som følger.

 

For mange slåfejl

Det er for mange slåfejl i artiklerne. Vi har selv observeret, at særlig i indledningen er den gal. Disse har rettefunktionen ikke lige fanget. Vi havde ellers lige gennemgået næsten alle artikler for fejl. Det tog lang tid. Men vi må i gang igen. Det bliver så, når der indtræffer en stille-periode eller en skriveblokering.

 

Du skriver noget vrøvl

Ja vi har hørt det før. Det er en lokalhistoriker fra Haderslev, der advarer gruppens medlemmer, når jeg har nogle indlæg i en bestemt gruppe. Og det er uanset om jeg har 8 – 9 kilder. Så nu holder vi os væk fra denne gruppe, selv om der var mange læsere.

Men denne gang drejede det sig om Prinserne (Spritterne) på Nørrebro. Vi skrev dengang, at de ofte blev brugt som babysitter. Læseren skrev, at det var noget vrøvl for hun og andre var bange for dem. Og straks var der 3-4, der likede vedkommendes indlæg.

Men straks var der 4-5 stykker, der havde prøvet at være passet af dem dengang. Se dette kan man ikke rigtig gardere sig imod. Men læserne skal lige være opmærksom på, at når vi skriver vores historier, så har vi jo lavet vores research.

 

En ommer – dine fotos er ikke større end et frimærke

Vi har sagt det mange gange før. Vi bruger ikke så meget tid på at finde de rigtige fotos. Det er det så mange andre grupper, der er eksperter i. Og vi går heller ikke så meget op i om vores fotos har den rigtige opløsning.

Som vi har sagt hele tiden, så bruger vi vores tid på at finde og skrive spændende historier.

Men her på det sidste er det sandelig også mange, der har rost vores fotos.

Vi kunne måske godt have ofret mere tid på fotoerne med at finde ud af årstal og hvem de personer, der er på billedet er. Men det ville så gå ud over tidsforbruget på artiklerne. Igen en gang, der er grupper, der har specialiseret sig i sådanne fotos.

 

Vil du hjælpe med mere information?

Undertegnede får ofte henvendelser om vi kan hjælpe med at finde informationer om en person, der har deltaget i krig eller været interneret. Og ofte bliver der spurgt, om vi vil/kan hjælpe med slægtsforskning.

Et må vi desværre sige nej til. Det kan være meget tidskrævende. Jo vi har været i arkiver. Og det har ikke altid været lige spændende. For pludselig bliver man nægtet adgang med en eller anden mærkelig begrundelse.

Og så findes der jo også folk, der mod betaling påtager sig sådanne opgaver. Disse er også specialister. Det kan man ikke just sige, at undertegnede er. Måske kan jeg finde ud af, hvor man skal begynde!

 

Svaret står i Artiklerne

Der bliver stillet mange spørgsmål – men ofte står svaret i artiklerne. Man kan jo nu engang ikke få det hele med i brødteksten. Ofte hentydes det til, at undertegnede har begået fejl i artiklen. Men den tidsperiode som spørgeren hentyder til er ikke nævnt i artiklen.

For så ikke at gøre forvirringen større på Facebook, bliver der et kort svar herfra.

 

To nye foredrag undervejs

Torsdag den 9. marts kl. 14 – 16 optræder jeg i Kingos Kirke. Det er hvis nok fjerde gang. Emnet denne gang er ”Fra Urtekræmmer til Shawarmabar” Vi skal kigge på handel gennem tiderne. Vi kigger på markederne inde i byen og dengang urtekræmmere på Nørrebro blev enige om, at nu skulle hele bydelen bekæmpe fænomenet ”Tilgift”. Eller med andre ord. De ville ikke mere give rabat. Derfor oprettede de Nørrebro Handelsforening. Og dette udviklede sig til Danmarks største handelscentrum. På et tidspunkt havde foreningen over 800 medlemmer.

Nørrebrogade bliver også kaldt for Shawarmastreet – og det er ikke uden grund. Vi kigger på, hvornår denne Fast Food kom til Danmark.

Du kommer forhåbentlig. Hvis du giver et bidrag til kaffekassen, så er der i pausen mulighed for kaffe og kage.

Tirsdag den 28. marts er emnet ”Valdemar Skrubskider og alle de andre i Lersøen” Men se dette er et lukket foreningsmøde. Her vil du, hvis du er medlem af denne forening få en skriftlig indbydelse.

 

Utrolig mange henvendelser

Der indløber mange mails, telefonopkald m.m. hertil. Og de allerfleste henvendelser er positive. Vi får en masse opfordringer til at gøre det og det. Nu har et døgn kun 24 timer, så ofte må vi skuffe folk, men vi forsøger at svare alle. Det er ikke altid vi når det.

 • Undertegnede har sagt ja til at stille op til bestyrelsen i en lokalhistorisk forening
 • Jeg har atter engang sagt ja til at skrive et længere indlæg i en lokalhistorisk årbog, forvaltet af en forening syd på.
 • Men jeg har sagt nej til at lave nogle podcast, selv om dette er fremtiden. Der er allerede lavet 43 stykker med historier om København med tekster fra dengang.dk produceret af Radiostationen KKR.
 • Tak for alle roserne rundt omkring fra personer, der godt kan lide vores historier. Det er vi meget glade for.
 • Den 18. – 19. marts er det Historiske Dage i Øksnehallen på Vesterbro
 • Men efterfølgende den 20. – 21. – 22. marts er der Lokalhistorisk Udstilling på Rådhuset i København. Her har undertegnede sagt ja til at være vagt og svare på lokalhistoriske spørgsmål. Her kan du jo få afleveret ris og ros til ”Den Gamle Redaktør”.

 

Facebook – Statistik (de sidste 28 dage)

 • Rækkevidde for opslag: 55.341
 • Opslagsinteraktion: 48.039
 • Synes godt om side: 27
 • Følgere af siden: 68
 • Reaktioner: 12.935
 • Kommentarer: 495
 • Delinger: 636
 • Billedvisninger: 19.261
 • Klik på link: 3.976

Facebook fylder mere og mere

Hver dag lægger vi mellem 10 og 15 af vore egne artikler på Facebook. Det er derfor vi i nogle grupper skriver ”Har du læst den før – så spring bare over”. Vi deler vores artikler med en række grupper. Vi holder ikke regnskab med hvornår og hvad vi har delt i diverse grupper. Derfor kan gentagelser forekomme.

For nogle læsere er det åbenbart meget irriterende. Der forekommer bemærkninger som

 • Går dine artikler i rotation

Man glemmer, at der er kommet nye læsere. Og selv om vi efterhånden har 1.925 artikler at vælge imellem ikke kan undgå gentagelser.

Og vores delinger af artikler har betydet at Facebooks andel efterhånden er vokset til 45,8 pct.

 

Facebook – Byer Top-10

Det er ikke helt de samme byer, som når vi kigger på vores hjemmeside. Men her er de mest populære byer på Facebook:

 1. København
 2. Aabenraa
 3. Tønder
 4. Sønderborg
 5. Frederiksberg
 6. Odense
 7. Haderslev
 8. Århus
 9. Højer
 10. Skærbæk

 

De mest populære kategorier

Der gives et point, for hver placering i Top – 100. Såfremt to kategorier har lige mange point er det den bedste placering, der er afgørende.

 1. Sønderjylland 15
 2. Tønder 13
 3. Besættelsestiden 12
 4. Aabenraa 12
 5. Nørrebro 10
 6. København 10
 7. Østerbro 8
 8. Højer 6
 9. Padborg, Kruså, Bov 5
 10. Andre Historier 4
 11. Industri på Nørrebro og i Nørdvest 2
 12. Indlemmelse, Afståelse, Genforening 1
 13. Nørrebro Handelsforening 0

1864 og de Slesvigske krige 0

Grænsen er overskredet 0

Akeleye Slægten 0

 

Måske kan noget af denne placering skyldes, at vi har holdt pause med at dele med Nørrebro – grupperne, grundet forskellige ting. Vi er nu startet igen efter en længere pause. Vi hæfter os også ved at Besættelsestiden, der før lå suverænt på førstepladsen er faldet ned på tredjepladsen.

 

De mest læste artikler – januar 2023

 1. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 2. Mandelejren på Livø
 3. Livø – en mandelejr – endnu mere (2)
 4. Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet industri på Nørrebro
 5. Egen Kirke og kirkestalde på Als
 6. Bombenatten over Als og Sundeved
 7. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 8. Sønderjyske Årbøger 2022
 9. Tilfældet – Aabenraa Motorfabrik
 10. Slaget på Blågårds Plads 1935
 11. Endnu et barnemord på Jægersborggade
 12. Originaler i Tønder
 13. Aabenraa’ s poetiske gågade
 14. Sorgen ramte Aabenraa – endnu mere
 15. Anekdoter fra det gamle Aabenraa
 16. Brand i København
 17. Et slot i Løgumkloster
 18. Frøslevlejrens fremtid
 19. Sandheden om Hermann Bangs Tine
 20. Strøgets Historie
 21. Flygtninge fra Tønder – endnu mere (2)
 22. C. Andersens sidste dage på Østerbro
 23. Hvad sker der ude ved zeppelinbasen
 24. Wilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 25. Fra det gamle Aabenraa
 26. Østerbros kirker
 27. Utterslev – dengang
 28. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 29. Da Gadeskiltene blev skiftet i Tønder
 30. Nazisternes sidste tilflugt
 31. Ungdomshusets historie (2)
 32. Gade og veje på Frederiksberg (A-J)
 33. Garnisons Kirkegård
 34. Højer Tæppefabrik
 35. Konfiskation af tysk ejendom
 36. Stormflod som Guds straf
 37. Danmarks første villakvarter
 38. De fattige i Vest – Sønderjylland
 39. Barndomsminder fra Aabenraa
 40. Blegdamme på Blegdamsvej
 41. En villa i Kollund (1)
 42. Tog til Aabenraa
 43. Aabenraas historie
 44. Grevinden fra Bagsværd
 45. Husker du dengang i 50’erne og 60’erne
 46. Klunser, kræmmer og spritter i Nordvest
 47. Øen Jordsand – engang uden for Højer
 48. Albert Eichmann – manden bag jødernes død
 49. August og Marie
 50. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
 51. De sidste hertuger på Augustenborg
 52. En spion fra Sottrup
 53. Forsvundne gade og veje på Østerbro
 54. C. Andersen på Als 1944
 55. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 56. Lersøen – idyl og uro
 57. Tønder Havn – vækket til live
 58. Tønder Seminarium – et dannelsessted
 59. Dramaet ved Viadukten (1)
 60. En Kvindehøjskole i Visby
 61. Guldhornenes sidste historie
 62. Henrettelse i Undallslund
 63. Sundeveds fortid
 64. Var Rønshoved og de andre højskoler brune?
 65. Adelsslægten fra Aabenraa
 66. Da man lavede biler på Nørrebro
 67. Dagligliv i Aabenraa – dengang
 68. Flere gader og veje på Nørrebro
 69. Fra Kovej og andre steder i Højer
 70. Historien om Københavns Havn
 71. Ladegården – nok engang
 72. Følgerne af Slesvigs deling
 73. Francisca Clausen – en maler fra Nørrebro
 74. Gårde og mennesker i Bov Kommune
 75. Gamle detailhandler på Nørrebro 1920
 76. Soldater på Jordsand
 77. To skæbner i Kiskelund
 78. De Kellerske anstalter på Nørrebro
 79. En skarpretter fra Haderslev
 80. Gamle huse på Christianshavn
 81. I Kölerpolitikens dage
 82. Omkring Rømødæmningen
 83. Sproget i Sønderjylland
 84. Trøjborg Slot – nord for Tønder
 85. Ankersodde ved Tønder
 86. Christianshavn – dengang
 87. En rebel og hans gård
 88. En sort dag i Højers historie
 89. Hertugen af Tønder
 90. Kobbermølle ved Kruså
 91. Michael Falch i Tønder
 92. Norden for lands lov og ret
 93. Nyhavns Historie
 94. Ringborge ved Vadehavet
 95. Vognmænd og speditører i Padborg
 96. Bovrup – kartoteket
 97. Dengang – i Højer
 98. Eilif Knudsen og hans brune tid
 99. Modstand og besættelse på Nørrebro
 100. Østerbros historie

Det er tydeligt, at vi ikke har delt med Haderslev – gruppen, da Haderslev plejer at have 4- 5 artikler med på listen.

 

Den Alternative Hitliste

Skulle vi nu regne andet end rene artikler med på hitlisten ville disse ting have fået følgende placering:

 • Uwe Brodersen (3)
 • Om siden (7)
 • Gallery Nørrebro (8)
 • Kontakt (24)
 • Gallery Aabenraa (25)
 • Gallery Sønderjysk kaffebord (37)
 • Litteratur Aabenraa (63)
 • Gallery Tommyguns (76)
 • Hvad læses der i december 2022 (83)
 • Hvad læses der i november 2022 (84)

Grundet tekniske problemer er nogle af disse sider ikke blevet opdateret. Det må vi s, om vi kan få løst. Således står der at den gamle redaktør stadig arbejder – og det er faktisk 7 – 8 år siden, han holdt op med dette. Ligeledes er litteratur – listerne heller ikke opdateret. Der findes artikler under de enkelte kategorier, der er bedre opdateret – men også i dag nogle år gamle. Det vil ”den Gamle Redaktør” også kigge på, når han fåren skriveblokering.

 

 

 

 

 

 

 

 


Hvad der læses – i december 2022

December 31, 2022

Hvad læses der mest – i december 2022

Kære Læsere I ønskes alle et Godt Nytår. Og i det nye år er vi klar med endnu flere interessante artikler. Tak for den overvældende interesse. Vi delt vores årsrapport op i en positiv og en negativ afdeling. Vi vil nu helst berette om det positive. Vores artikler på hjemmesiden bliver brugt i aviser, blade, andre bøger, til undervisning og meget mere. Og så har det været berigende at møde nye folk til flere foredrag i 2022, selv om jeg havde lagt det på hylden grundet rygskade. Af det negative kan berettes at en gruppe ligefrem bliver advaret mod vores artikler. Facebook har beskyldt undertegnede for hadefuld retorik og være nærmest seksuel afvigende, fordi der er vist bade børn i Sortedamssøen. Du kan nu vælge mellem 1,912 artikler. Godt nok kom der kun 4 nye artikler i december, men trods alt var der 129 artikler i 2022.

 

Nye artikler

Denne måned har ikke budt på så mange nye artikler. Det skyldes indtrufne omstændigheder her i hjemmet.

 • Bombenatten over Als og Sundeved
 • I Köller-politikkens dage
 • Følgerne af Slesvigs deling (Boganmeldelse)
 • Sønderjyske Årbøger 2022 (Boganmeldelse)

Men året 2022 har dog budt på 129 nye artikler

Vi har også fået rettet de fleste artikler på siden. Nu fremstår de fleste artikler læsbare og de værste slå – og stavefejl er blevet rettet. Det var en stor omgang.

 

Det Positive

Vi har tænkt på at lave en slags årsrapport, så det kan være, at du har læst meget af dette før. Men nu får vi heldigvis hele tiden nye læsere.

 

Mange tilkendegivelser fra positive læsere

Det har været år præget af godt og skidt. Lad os starte med det positive. Vi får utrolig mange tilkendegivelser fra jer, trofaste læsere. I er glade for at læse artiklerne. Interessant er også at læse, når I selv har oplevet noget i forbindelse med artiklerne. Bliv endelig ved med at skrive. Vi sluger det råt, særlig når I roser.

 

Vores hjemmeside er blevet meget hurtigere

Positivt er også, at vores gode teknikker har fået meget mere fart på vores hjemmeside. Det går nu lynende hurtig. Det har han gjort ved at skifte server. Det har så den lille hage, at alle filer har fået ny adresse. Og så er det ikke sikkert, at I kan finde artiklerne på filer med numre. Så skal I bruge tekst – filer med bindestreg. Det kan så blive lidt ekstra vanskelig hvis vi skal lave hitliste. Så kan en artikel have to forskellige file-navne.

 

Mange bruger vores artikler positivt

Vores artikler har været anvendt i bogudgivelser med kildeangivelse, i aviser og på hjemmesider. Man har anvendt vores anmeldelser af bøger diverse steder.

 

Berigende at møde nye mennesker til foredrag

Selv om ”Den Gamle Redaktør” havde sagt nej til foredrag i årets løb grundet rygskader, så er der alligevel blevet til nogle stykker. Og det er altid spændende og berigende at komme ud og møde nye interesserede mennesker.

 

Det Negative

 

”Dumme-bøder”

To gange i år har vi overtrådt copyrightrettigheder. Det ene var en opstilling af noget sønderjysk mad og det andet var et ældre foto af møbeldesigner Wegener. Vi respekterer selvfølgelig at det er rettigheder. Men den bøde/afgift/dummebøde, der gives i den forbindelse, står jo slet ikke til måls, hvor lidt, vi har brugt fotoet. Sker det igen dropper vi Facebook. Det har vi slet ikke råd til. Vi har tidligere bebudet at vi vil skrive en artikel om problemet. Facebook udgør efter sidste måned 38 pct. af alle besøgende.

 

Mange anklager fra Facebook

Og når vi nu er ved Facebook. Så er det jo fantastisk, hvad vi er beskyldt for i årets løb. Vi spreder hadefuld retorik, når vi forsvarer vores historiske synspunkter. Vi er nærmest racister, fordi vi skriver om folkeslag med den benævnelse, man brugte om dem dengang vi omtaler dem i historien. Begge ord er på Facebooks forbudt – liste. Og der kan robot ikke finde ud af at vi skriver om historie.

 

Også forbudt at vise badende børn

For nylig blev vi så nærmest beskyldt for at være pæ……. Ja vi vil ikke nævne ordet. Vi lagde billede af badende børn i Sortedamssøen på Nørrebro til en artikel om erindringer om Det Gamle Nørrebro. Med dette havde vi overtrådt Facebooks seksuelle kodeks. Nu var masser af badende børn både fra Ladegårdsåen, Vidåen, Rømø, Søene i København og andre steder. Vi kunne selvfølgelig have klaget over afgørelsen, men belært af erfaring med udelukkelse eller restriktioner valgte vi at acceptere Facebooks afgørelse.

 

Vores artikler er et tilbud

Vi synes det er fint nok, at de forskellige grupper på Facebook har deres egne regler. Men de bliver mange gange administreret alt for restriktivt. Og nogle gange opfører læserne sig som ”små konger” uden at administrator griber ind. Det gider vi simpelthen ikke. Man glemmer, at når vi lægger en artikel op, så er det et tilbud til den pågældende gruppes læsere. Det er ikke tvangslæsning.

Det kan da godt være, at den pågældende artikel havde været lagt op for to måneder siden. Og nu havde vi så lagt den op med andre fotos. Det var nok til at den blev slettet. Eller at et foto af en kirke var for ny. Så var man lige glad med artiklen og de andre fire fotos. Men administrator selv måtte godt selv bruge nyere fotos.

Et tredje sted skulle vi først gå igennem, hvilke fotos, der var lagt ind på den pågældende gruppes liste over fotos. Fint nok, at der er regler, men alligevel!

 

Gentagelser kan ikke undgås

Og sådan kunne man så blive ved. Vi er da udmærket klar over, at der er masser af gentagelser af vores artikler. Vi har også kun 1.911 artikler at vælge imellem. Vi fører ikke kontrol med hvilke artikler og hvornår, de har været bragt i hvilke grupper. I øjeblikket ligger vi også dagligt ”Minder” ud i vores egen gruppe.

 

En ”Historiker” advarer mod vores artikler

I en gruppe, hvor der var mange læsere hele tiden, har en bestemt læser bebrejdet os for det første, at vi ikke har den nyeste forskning med. Og i anden omgang har han så advaret gruppens læsere mod vores artikler. Han påstår ”det er noget være sludder”. Og til den sidste havde vi hele 9 kilder, som vi havde brugt. Grunden til, at ikke er grebet ind er nok at vedkommende er ”rigtig” historiker. Og skal vi forsvare os så udbreder ifølge Facebook ”hadefuld retorik”.

 

Vi var for ”dominerende”

Vi er mere eller mindre blevet smidt ud af nogle grupper, fordi vi var for ”dominerende”. Det har nu aldrig været vores hensigt. Vi kom med vidt forskellige artikler og fotos. Men det var åbenbart heller ikke rigtig.

Vi kan godt lide kritik men det skal være en måde med galskaben. Nu er vores side jo ikke et videnskabeligt fakultet. Det er et sted, hvor alle burde være med.

 

Vi bruger ikke så meget tid på fotos

Læsere har bebrejdet os at vi ikke skriver, hvor vores fotos er optaget og hvornår? Ofte står dette ikke angivet. Vi har tidligere flere gange fortalt, at vi ikke vil bruge tid til at finde ud af dette. Læserne får til gengæld historier og artikler, der relaterer til fotoerne. Der findes andre grupper på Facebook, der er eksperter i disse fotos. For vores hjemmeside/Facebook-gruppe er og bliver historierne det vigtigste.

 

Spørgsmål er velkommen, men!

Og så må vi også nok en gang konstatere, at ikke alle læser vores artikler. Det er da også helt orden. Men der bliver stillet spørgsmål, man kan finde svar på i artiklen.

 

Nej, vi er ikke konspiratorer

Og så er der stadig interesse for vores bog ”Grænsen er overskredet”. Titlen kan godt være dobbelttydig. Vi har løbende tilføjet nye ting til denne historie. Der er nogle, der kalder os for konspiratorer, fordi vi ikke henviser hvert punkt til dokument nr. XXXX og så videre. Vi har nok ikke forklaret os godt nok. Vi har fået fat i en hemmeligholdt historie og allerede ved en af de første dokumenter, som vi fik fat i, nemlig en ligsynsrapport, kunne vi se at den var helt galt. Der er udarbejdet falske rapporter og udtalelser m.m. Det er ting myndighederne ikke vil have frem, derfor har de forsøgt og forsøger at forhindre os i at komme med nye afsløringer.

Vi har fået anonyme tips og henvisninger fra folk, der har en grund til at være anonyme. Vi er blevet nægtet arkivadgang og meget mere. Som vi tidligere har bebudet, har vi tænkt på at samle det hele i en større artikel med alle oplysninger.

Men det er selvfølgelig meget lettere at kalde os konspiratorer og så tro på myndighederne og det diverse folk har forsøgt at bilde os ind.

 

Facebook – Statistik

 • Rækkevidde for opslag 49.033
 • Opslags-indikation 35.985
 • Nye – synes om 24
 • Nye – følgere af siden 37
 • Kommentarer 361
 • Delinger 671
 • Billedvisninger 14.430

 

NU 1.912 Artikler

På siden har du nu mulighed for at finde 1.912 artikler inden for 16 kategorier

 • Nørrebro 312 artikler
 • Tønder 302 artikler
 • Besættelsestiden (Før, Under, Efter) 239 artikler + 150 artikler
 • Sønderjylland 232 artikler
 • København 196 artikler
 • Aabenraa 191 artikler
 • Østerbro 101 artikler
 • Andre Historier 82 artikler
 • Højer 79 artikler
 • Bov, Padborg, Kruså 64 artikler
 • Nørrebro handelsforening 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening 30 artikler plus 118 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 19 artikler + 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og i Nordvest 19 artikler + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet 8 artikler
 • Akeleye Slægten 9 artikler

 

 • Kære Læsere I ønskes alle sammen et Godt og lykkebringende Nytår. Tak for den overvældende interesse. Vi forsøger at besvære alle henvendelser. Men mange gange kommer vi bag efter.

 

 • ”Den Gamle Redaktør” er snart klar med nye spændende artikler i det nye år.

Hvad læses der mest – i november 2022

December 1, 2022

Hvad læses der mest – i november 2022

”Dummebøde”- nok engang. Vi har overtrådt Copyright – regler med et gammelt foto. Man lægger mærke til os på Flensborg Avis, Jydske Tidende og Historisk Samfund for Sønderjylland. Men historikere i Haderslev udtaler: ”Mage til vås, skal man lede længe efter” Og han ligefrem advarer læserne. Så Haderslev – læsere – kig i fremtiden på dengang.dk. God feedback fra vores læsere. Alle vores artikler bliver gemt. Vi vil gøre vores side hurtigere. 9 nye artikler i november 2022. Igen trusler i Facebooks navn. Nu med 1.908 artikler. Den alternative hitliste. De mest populære kategorier. Top-100 – sept. – okt. – nov.

 

Dummebøde – Nok engang

Vi er igen blevet idømt en bøde – og det ikke billigt skal vi hilse og sige. Vi har overtrådt copyright – reglerne. Vi har fuld respekt for, at der er copyright. Men nogle gange går det lidt for hurtigt. Efter første gang lovede vi os selv at sætte os selv alvorlig ind i reglerne. Vi ville så skrive en artikel om det vi fandt ud af. Men grundet en forværret sygdom i nærmeste familie, har vi ikke fået det gjort. Men indtil da – pas på hvilke fotos I bruger fra nettet. Jeg er glad for, at vi ikke har forsynet vores artikler på hjemmesiden med fotos.

 

Man lægger mærke til os

Det er skønt, at der er nogle, der lægger mærke til os. Således er der omtale af en artikel, som vi har skrevet omkring ”Flygtninge i Tønder” i Jydske Tidende og i Flensborg Avis.

En anmeldelse af en ny bog fra Historisk Samfund for Sønderjylland, der hedder ”Sønderjylland, en særlig Historie, har vi anmeldt. Denne anmeldelse er bragt på Historisk Samfund for Sønderjyllands hjemmeside. Og anmeldelsen kom også på vores Top – 100.

 

Mage til vås skal man lede længe efter

Det er bestemt ikke alle, der er begejstret for vores artikler. En ”rigtig” historiker fra Haderslev har direkte advaret læserne mod vores artikler. Og det er ikke første gang. Vi bruger ikke den nyeste forskning, når vi beskriver Haderslevs historie. Og anden gang var det omkring en kejser-statue i Haderslev. Her har vi så vidt jeg husker brugt 8 – 9 kilder. Disse må så også ”være fulde af vås”. Eller vil kritikkeren skabe den historie, at det er noget vi bare har opfundet af os selv.

Det er jo lidt ærgerlig for på Haderslevs Facebook side er der mange læsere. Men det nytter jo ikke noget når ”rigtige” historikere bliver ved med at advare mod vores artikler.

Nej, sådan er de ikke alle sammen – de ”rigtige” historikere. Flere har brugt vores artikler i diverse bogudgivelser og lignende.

Nu skal man vel også tage det hele med en grand salt. Hvor meget tid skal man ofre på en enkelt artikel i form af arkivadgang og biblioteksbesøg m.m. Det at søge i arkiver er blevet mere vanskelig, end det har været. Og du har bestemt ikke den frie adgang, som det bliver hævdet. En ”rigtig” historiker vil altid kunne finde fejl i vores artikler. Sådan vil det jo altid være. Men ligefrem at advare læsere! Gad godt nok vide om der har været advaret mod de kilder, vi har brugt.

Vi har nu slettet indlægget og må beklage, at vi ikke lever op til sidens historiske ambitioner. Vi kunne selvfølgelig gå ind og forsvare os og henvise til vores kilder. Men belært af erfaring, gør vi det ikke. Så udbreder vi ”hadefuld retorik”. Det er sket før.

Det er jo bare synd for gruppens læsere. Det betyder at vi også her må holde en længere pause. På Top – 100 for de sidste tre måneder er det hele fem Haderslev – artikler. Men trods det, er det sjovt, når en historiker flere gange går ind og ligefrem advarer mod vores artikler.

Vi må så håbe, at Haderslev – folket finder dengang.dk. Vi holder en meget lang pause fra Haderslev – gruppen. Det er ikke så sjovt, at gruppens læsere flere gange bliver advaret mod vores artikler.

 

God Feedback fra vores læsere

Nogle af vores artikler kan måske godt være lidt kontroversielle, måske fordi vi har søgt lidt andre kilder og været i andre arkiver end de almindelige. Men jeg synes egentlig at I læsere har regeret positivt og på en konstruktiv måde. Der har været gode indskud. Og i andre artikler er er der kommet fine erindringer fra læserne.

 

For små billeder

Der er nogle, der klager over at nogle af fotoerne er for små. Det vil vi godt medgive. Og havde vi brugt mere tid på at finde fotos, kunne vi måske have fundet større fotos. Men atter engang, så er vores hjemmeside/Facebook baseret mere på tekst end foto.

 

Minder – hver dag

Hver dag bringer vi ”Minder” – gamle artikler. På en måned deler vi på Facebook mellem 300 og 350 artikler. Så kan det ikke undgås, at der kommer gengangere. Det er det selvfølgelig læsere, der klager over. Men kan man ikke bare springe over? Der kommer jo hele tiden nye til.

 

Alle vores artikler bliver gemt

Nu er alle vores over 1.900 artikler blevet gemt for eftertiden. Det skal noget til. Så er vi sikret når computer går ned eller hjemmeside hacket

 

Vi vil gøre vores side hurtigere

Vi arbejder på at gøre vores side hurtigere. Den har i perioder været meget langsom. Det skal indrømmes, at vi kører på en lidt forældet opbygning. Men selv om vores side indeholder oceaner af artikler, så har vi dog fået roser for sidens gennemskuelighed. Men i sidste ende handler det også om finanser.

 

Igen med Hitlister

Vi begår ingen ulovligheder ved at bringe Hitlister. Vi spreder ikke personlige oplysninger. Så fra og med denne udgave bringer vi igen Hitlister.

 

9 nye artikler i november 2022

 • Endnu et barnemord i Jægersborggade
 • Besættelsestiden i Abild
 • Sønderjyllands Historie – en historiebog på 200 sider
 • Republikken Sofiegården
 • Adolf Eichmann – manden bag jødernes død
 • Familien Filskovs fængselsophold
 • De glemte at rydde op på Grønland
 • Fra Nørrebro til Spanien
 • Hvad sker der ude ved Zeppelinbasen?

 

Igen trusler i Facebooks navn

Så har igen fået at vide at vi har overtrådt Facebooks fællesskabsstandarder og politikker. For at beskytte os er vores side ikke synlig for alle på Facebook. Og så skal vi ellers trykke på et link for at bekræfte at vi er administrator. Og så skal vi igen læse at vi har 24 timer til at forhindre at vores konto bliver permanent deaktiveret.

Og så takker man, fordi vi hjælper Facebook med at forbedre den måde de vedligeholder Facebook på.

Det er selvfølgelig et falsum, som vi har fået på Messenger og det er bestemt ikke første gang. Hvorfor kan Facebook ikke forhindrer dette. Man misbruger jo Facebooks navn til at vil hacke sig ind på siden.

 

Facebook – statistik

Inden for de sidste 28 dage ser det sådan ud:

 • Rækkevidde for opslag: 37.821
 • Opslagsinteraktion: 36.424
 • Nye synes godt om: 20
 • Følgere af siden: 34
 • Interaktioner
 • Reaktioner 10.886
 • Kommentarer: 406
 • Delinger: 587
 • Billedvisninger: 13.198
 • Klik på link: 2.876

 

Nu med 1.908 artikler

 • Nørrebro 312 artikler
 • Tønder 302 artikler
 • Besættelsestiden 238 og 150 artikler
 • Sønderjylland 230 artikler
 • København 196 artikler
 • Aabenraa 191 artikler
 • Østerbro 101 artikler
 • Andre Historier 82 artikler
 • Højer 79 artikler
 • Padborg, Kruså og Bov 64 artikler
 • Nørrebro Handelsforening 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse og Genforening 29 artikler og 118 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 19 artikler og 26 artikler
 • Industri på Nørrebro og Nordvest 19 artikler og 26 artikler
 • Grænsen er overskredet 8 artikler
 • Akeleye – Historier om Adelsslægten 9 artikler

 

Den Alternative Hitliste

I vores normale Top-100 er der kun lokalhistoriske artikler. Så her har vi en lille hitliste med andre artikler. Og placeringen er samme rangering som de lokalhistoriske artikler. Så se bare her:

 • Nyheder
 • Om Uwe Brodersen
 • Galleri Nørrebro
 • Om Siden
 • Galleri Ladelund
 • Galleri Aabenraa
 • Galleri Tommyguns

 

De mest populære Kategorier

Hver placering på Top-100 giver et point. Har to kategorier samme antal point er det den bedste placering, der er afgørende. Og se dette er så gældende for de sidste tre måneder:

 1. Sønderjylland 18
 2. Besættelsestiden (Før/under/Efter) 17
 3. København 17
 4. Nørrebro 12
 5. Østerbro 9
 6. Tønder 9
 7. Andre Historier 7
 8. Aabenraa 5
 9. Industri på Nørrebro/Nordvest 3
 10. Højer 1
 11. Padborg/Kruså/Bov 1
 12. Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 0

Indlemmelse, Afståelse og Genforening 0

1864 og De Slesvigske Krige 0

Grænsen er overskredet 0

Akeleye – Historien om adelsslægten 0

I lang tid har Besættelsestiden ligget på førstepladsen. Men vi skal huske på, at vi ikke mere deler nogle af vores artikler til nogle af de andre besættelsesgrupper. Grunden til dette er vel nok at vores artikler ikke er så ”frelste”

Vi skal huske på at under Sønderjylland ligger der 5 Haderslev – artikler. Da vi som allerede skrevet holder an pause med at dele i Haderslev – gruppen, så er det nok ikke sikkert at denne topplacering holder.

Vi deler hver dag to artikler i en Københavner – gruppe. Og her er der også artikler om Nordvest, som er meget læste.

Vi har tidligere delt Østerbro – artikler hver dag. Det gør vi ikke mere. Efterhånden har vi brugt kontingentet.

Før i tiden delte vi artikler i hele tre Nørrebro – grupper. Det gør vi ikke mere. Og grunden til dette har vi tidligere beskrevet.

Egentlig burde tilslutningen til Tønder være større. Hver dag deler vi tre artikler til tre Tønder – grupper.

Nogle af artiklerne under Andre Historier er faktisk meget læste.

Efter at have holdt en pause med Aabenraa – artikler, er vi begyndt igen. Og disse artikler er der også god tilslutning til.

Egentlig skal vi ikke overvurdere Facebooks betydning. Langt de fleste af vores læsere går direkte ind og finder artiklerne. Facebooks andel er i øjeblikket 30,8 pct.

 

September – oktober – november Top – 100

 1. Blegdamme på Blegdamsvej
 2. Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet industri på Nørrebro
 3. Var Konservativ Ungdom nazister?
 4. Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder
 5. Legemsdele i Kastelgraven
 6. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 7. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
 8. Lygter og Lygtemænd i København
 9. Grevinden af Bagsværd
 10. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 11. Sven Hazel – genial eller fupmager
 12. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
 13. Riffelsyndikatet på Nørrebro
 14. Stormflod 1976
 15. Afnazificering og Hungersnød – syd for grænsen
 16. Steder på Nørrebro
 17. Gestapo i Danmark
 18. Henrettet på Øster Fælled 1772
 19. Haderslev – under Første Verdenskrig
 20. De skamfulde sygdomme
 21. Mandelejren på Livø (1)
 22. Henrettet i Aabenraa (2)
 23. Henrettet i Undallslund
 24. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 25. Hafnia – branden
 26. Gamle Værtshuse i København
 27. Finnsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 28. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 29. Et hospital på Nørrebro
 30. Blushøjlejren
 31. Morderen Ole Kollerød
 32. Nyhavns historie
 33. Folkevognens historie
 34. Højer Tæppefabrik
 35. Sønderjysk kaffebord fra Tønder (se placering 4)
 36. Gader og veje på Østerbro
 37. De sidste hertuger på Augustenborg
 38. Hipo – og Schalburgkorpset
 39. Blågård Seminarium
 40. Vognmænd og speditører i Padborg
 41. Flere fabrikker i Nordvest
 42. Sønderjysk kaffebord – dets historie
 43. Vesterbro – under besættelsen (1)
 44. Flere gader og veje på Frederiksberg (2)
 45. Langs Frederikssundsvej
 46. Et gymnasium på Nørrebro
 47. Det var på Nørrebro, det foregik
 48. Utterslev Mose dengang og nu
 49. En brand i Stengade
 50. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 51. En kvindehøjskole i Visby
 52. Fra det gamle Østerbro
 53. Josef Mengele – dødens engel
 54. Livø – en mandelejr – endnu mere (2)
 55. Brumleby på Østerbro
 56. Mad fra Tønder – opskrifter
 57. Varehuset Buldog på Nørrebrogade
 58. Slaget på Blågårds Plads 1935
 59. Gader og veje i Tønder
 60. En stikker fra Sønderjylland
 61. Sagn – og vandrehistorier fra København
 62. Norden for Lands Lov og ret
 63. Et helligt sted i Lysabild
 64. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 65. Brand i København
 66. Safari fra Helvede
 67. Fuglen er fløjet
 68. Ville russerne kun have Bornholm?
 69. En amagerdrengs oplevelse
 70. Hugo Boss fik hjælp af nazisterne
 71. Er Wilfred Petersen en nazist, der ikke helt er glemt?
 72. Flere gamle værtshuse i København
 73. Barn under besættelsen
 74. Rungholdt – mandedrukning et og to
 75. Der var gang i den på Fælleden (NørLiv 14)
 76. Hvorfor var Bødlen og Natmanden uærlig?
 77. Zarens falske datter
 78. Hermann Göring og hans bror
 79. De tre makreller fra Aabenraa (første udg.)
 80. Æ Kagmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
 81. Det drikker vi i Sønderjylland
 82. Sønderjyllands Historie – en historiebog på 200 sider
 83. Wilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 84. Kvinderne i Peder Madsens Gang
 85. Da Voldene forsvandt
 86. Løjt Land – nordøst for Aabenraa
 87. Hvorfor skulle Janne dø?
 88. Satan – kulten på Anholt
 89. Bommerlunder – Hærvejens snaps
 90. Boghandlere fra Haderslev
 91. Møgeltønders historie
 92. Syge mennesker i Aabenraa
 93. Der var gang i Haderslev
 94. Jægersborggade – før, nu og altid
 95. Fra Chokoladefabrik til Bronzestøberi
 96. Nazisternes sidste tilflugt
 97. Strøgets historie
 98. Rabarberlandet
 99. Modstand i Tinglev
 100. En skarpretter i Haderslev

Og så var det lige før, at disse artikler klarede det – bedre held næste måned

 • De glemte krigssejlere
 • Gamle detailhandels – forretninger på Nørrebro
 • Rovmordet i Utterslev Mose
 • Christiansborgs brand 1884
 • Gamle virksomheder i Tønder