Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Østerbro

Besættelsen på Østerbro 2

Juli 24, 2008

Til 31. juli 1944.

Schalburg – folk skød efter politiet. Tysk soldat endte i damernes omklædningsrum. En kvindelig stikker blev afsløret i Faksegade. Et nedstyrtende fly i søerne dræber 2. Langelinje – Pavillonen bliver ødelagt. 400 kg. Trotyl ødelagde Riffelsyndikatet.

En sygeplejerske er millimeter fra at blive dræbt af en vildfaren kugle fra Schalburg – kasernen.

 

1. april 1944

225 Schalburg – folk ankom kl. Ca. 12 til Hovedbanegården fra Ringsted. Under marchen gennem byen kom det til spektakler i Bredgade og på Østerbrogade. Civile medløbere slog løs på folk på fortovet, bl.a. med gummiknipler og Totenschlægere. Når politiet blandede sig, truede Schalburgfolkene med pistoler og
maskingeværer. 2 civile personer blev i ambulance ført til Kommunehospitalet.

Der blev også affyret skud. En politimand fik et slag i ansigtet. Uden for kasernen på Blegdamsvej blev en politimand anholdt af Schalburgfolkene.

Da der var tilbage-march kom der også til uroligheder. Et par udrykningsvogne fra politiet blev beskudt.

Kl. 23.54 meddelte Station 3, at der var sendt personale til Lille Triangel, hvor der på en af Sporvejenes arbejdsskure var anbragt 2 tyske plakater, som bl.a. omtalte strejker i Berlin. De indeholdt også en opfordring til tyske soldater om at nedlægge våben. Tyske soldater kom til stede og fjernede plakaterne.

 

4. april

Kl. 21.45 blev det anmeldt fra Rigshospitalet, at de blev beskudt. Et geværprojektil var på Frederik den Femtes vej trængt ind på en sygestue i Afdeling H.1. I Sygeplejerskeboligen samme sted, hørte nogle sygeplejerske projektiler prelle af mod muren og et projektil trængte gennem et vindue ind i et tekøkken, hvor
det gik gennem ”Hovedtøjet” (Kappen) på en sygeplejerske, som opholdt sig der. Ingen blev dog ramt.

Vagtposterne ved bagsiden af den nærliggende kaserne, Blegdamsvej 23, der beboedes af ”Schalburg – korpset, forklarede at de var blevet beskudt fra Fælledparken. De havde besvaret skydningen med gevær og maskinpistol.

Kl. 23.40 blev en kvinde og senere 2 kvinder og 1 mand på Østerbrogade forulempet af en tysk soldat. Da de pågældende gik mod Station 7, fulgte soldaten efter. Uden for politistationen slog han en tilfældig forbipasserende mand ned. Personale fra Politivagten i Gernersgade konstaterede, at soldaten var SS
– Rottenführer
Nielsen.

 

5. april

Lidt før 0.30 hørtes over store dele af København ca. 5 kraftige detonationer. Det var ”Robåde-husene” i Lystbådehavnen, der blev bombesprængt. 30 – 40 m2 af bådehusenes tag (selve Promenaden) blev bortsprængt. Alle bådene blev ødelagt.

Kl. 10.45 blev en politimand, der med hund gjorde tjeneste ved Malmøfærgen anholdt af Gestapo og overført til Kaffekompagniets Bygning i Frihavnen, hvor han blev afhørt.

Kl. 12.40 foretog det tyske Sikkerhedspoliti en undersøgelse i Sø-politiets lokaler. Det skete i forbindelse med en undersøgelse af illegal udrejse og sabotage. 2
politimænd blev overført til Dagmarhus.

Kl. 23.00 indfandt 3 til 5 mand sig hos sekretæren for UFA – Film i Webersgade. Han blev holdt op og frataget nøglerne til filmselskabets kontor, Nytorv 3. Her indfandt mændene sig senere, holdt en brandvagt op, og antændte filmlageret i kælderen og på 3. sal. Det skete stor skade på filmene.

Der var melding om en Fantasibombe i cigarbutikken på hjørnet af Viborggade og Løgstørgade.

 

6. april

Medlemmer af Schalburgkorpset havde forsøgt at skaffe sig adgang til Universitetets Institut for Teoretisk Fysik på Blegdamsvej ved med maskinpistoler at gennemhulle en dør omkring låsen.

 

8. april

Kl. 12.35 faldt en luftgranat ned i Kongens Have og eksploderede i nedslaget. En mand fra Østerbro blev dræbt. Ligeledes blev en kvinde fra Østerbro kvæstet.

Kl. 23.40 blev Politivagten rekvireret til Trianglen, hvor nogle tyskere, der var passagerer på en linje 1 sporvogn hverken ville betale eller forlade sporvognen.

 

9. april

Kl.0.12 meldtes om skydning i Rosenvængets Allé 32. Politivagten fik oplyst, at der var hørt skud fra Rosenvængets Sideallé 8, hvor der var et stort selskab af
danskere og tyskere. Men ingen kendte noget til skud.

Kl. 12.20 anmeldte tømrer Axel Henriksen, Bogensegade 9, at der den forgangne nat flere gange blev ”ringet på hans telefon”. Hustruen havde taget den, og en
mandsperson havde sagt:

  • Jeg er sabotør! Hvis Henriksen ikke holder op med at arbejde for tyskerne, bliver han skudt. Der er ingen pardon.

Anmelderen arbejdede som tømrer ved tyske anlæg på Fanø. Han havde påskeorlov til 11. april.

 

10. april

Kl. 18.16 meddelte en sygeplejerske fra Rigshospitalet, at hun havde hørt skud og set røgen efter det fra Fælledparken.

 

13. april

Kl. 14.07 meddelte Station 7, at sabotagevagt Møller, der boede som logerende hos pakhusformand Schou, Nordborggade 8 var fundet dræbt i sit værelse. Han lå på gulvet i nattøj og havde fået et pistolskud gennem hovedet. Der var ingen skydevåben i værelset. Den dræbte var fra Haderslev. Han var sabotagevagt hos Nordwerk. Undersøgelserne pegede på, at der om natten kl. Ca. 2.30 var blevet ringet på døren til lejligheden, hvorefter der hørtes højrøstet tale, men ingen skud. Antagelsen var, at den dræbte må være gået til vinduet, hvor han var blevet ramt.

 

15. april

Kl. 17. Tysk kriminalpoliti visiterede i Rosenvængets Allé i en barberforretning, hvor illegale skrifter havde ligget i vinduet. En malersvend, der fornærmede det
tyske politi, blev anholdt.

 

16. april

Kl. 17.25 blev to tyske soldater i Stockholmsgade afvæbnet af 3 civile pistolbevæbnede mænd, som derefter forsvandt ind i en ejendom i Lundsgade. En større styrke tysk politi kom til stede og foretog ransagning i karréen Stockholmsgade – Lundsgade og Upsalagade. Efter et par timers forløb blev 3 mænd og en kvinde med oprakte hænder ført bort fra Lundsgade 5.

Kl. 20.45 blev en ung mand anholdt på Østerbro efter at have kastet et bundt sedler med antitysk indhold ud for ”Triangelteatret”. Også uden for andre biografteatre var der i aftenens løb henkastet antitysk propaganda.

 

17. april

Politivagten blev kaldt til Sundkrogsgade, hvor tre berusede tyske marinesoldater havde begået hærværk. Den ene marinesoldat blev anholdt, de to andre flygtede.

 

18. april

Kl. 13.15 anholdte det tyske Sikkerhedspoliti to unge mennesker i anlægget ved Juliane Mariesvej. Tyskerne nægtede på forespørgsel at legitimere sig overfor en gartner, der overværede anholdelsen. Da han fulgte efter, blev der skudt efter ham. Hvem de anholdte var, og hvor de blev ført hen, vidste man ikke.

Kl. 17.17 trængte en tysk soldat, der havde opholdt sig i Østerbro Svømmehal sig ind i Damernes Omklædningsrum.

Kl. 23.05 kom en mand på hjørnet af Fredensgade og Blegdamsvej i klammeri med for ham ukendte personer. Den ene tog en pistol frem og skød efter ham, dog uden at ramme, idet han kastede sig til jorden.

Kort før midnat var tyske soldater i indbyrdes slagsmål ved Nordhavn Station. 4 soldater blev anholdt.

 

22. april

Kl. 1.30 blev en Droskechauffør overfaldet under kørsel af en passager, der med en pistol slog ham i baghovedet, formentlig i røverisk hensigt. Det skete i Sundkrogsgade. Chaufføren forsvarede sig, og det lykkedes ham, at få fat i pistolen, hvorimod passageren undslap.

 

23. april

I tidsrummet 21.40 – 22.15 er en række biografteatre blevet angrebet af 3 – 5 mænd bevæbnet med revolvere. En af disse biografteatre var Triangel – Teatret. De forlangte at operatøren afbrød filmen og viste et lysbillede – en karikatur af Hitler, og afspillede en antitysk propagandaplade.

 

24. april

Kl. 1.40 blev Politivagten kaldt til Rosenvængets Allé 32, hvor der var blevet skudt kraftigt med maskinpistoler. Det er blevet oplyst, at der fra Schalburgkorpset
på A.F. Kriegersvej var affyret 15 skud, fordi der skulle være skudt på dem, formentlig fra Rosenvængets Allé 32, hvor den tyske marine havde kontor.
26. april

I tiden fra lidt før kl. 24 til 1.00 er flere personer blevet beskudt i kvarteret omkring Østerbrogade. Således blev en hollænder antastet og generet af en ukendt mand. Da hollænderen gav manden et slag i ansigtet med knytnæve, trak denne to pistoler op af lommen og affyrede en serie skud mod hollænderen, der flygtede uden at blive ramt. Hollænderen traf kort efter 2 reservepolitibetjente. Mens han anmeldte forholdet, kom en mand til stede og standsede 5 meter
fra betjentene;

  • Ha, ha – Dänische Polizei, hvorpå han gik et par skridt tilbage og affyrede 2 skud. Ingen blev ramt af skuddene, og manden flygtede.

Vidner havde set en vogn kørt i retning af Trianglen. En 3 – 4 huse længere henne standsede den, og 2 mand sprang ud og forsvandt ind i en opgang på højre side af Nordre Frihavnsgade, hvorefter vognen på ny med stærk fart kørte bort mod Trianglen.

Endvidere var en repræsentant blevet truet og visiteret mens han låste sig ind i en ejendom i I.E. Ohlsensgade, hvor han boede.

En tjener, der kom ud fra ejendommen, Østerbrogade 79 var blevet antastet af en person. Pludselig tog han en pistol op af lommen og sigtede mod tjeneren. Han gik nogle skridt væk, og affyrede pistolen mod ham.

En reservepolitibetjent blev beskudt i Fælledparken.

Kl. 3.50 trængte 15 – 20 sabotører ind på ”Dansk Oliemøller og Sæbefabrikker”, Lyngbyvej 11 og jagede personalet ud på gaden, hvorefter der lød 3 kraftige
detonationer. Det skete stor skade på fabrikkernes maskinhus, kedelhus og raffinaderi, ligesom der sprængtes en del ruder i de omliggende ejendomme.

 

27. april

Svend Otto Nielsen blev henrettet i Ryvangen. Man måtte bære ham ud til pælen. Dagen før blev han dømt af Gestapo. ”John” efterlod sig hustru og en lille datter.

Efter en sabotageaktion natten mellem den 6. og 7. december 1943 overnattede ”John” og en anden hos en dame, der hed Hedvig Delbo, Faxegade 3. Hun havde vundet gruppens tillid. Flere gange havde hun fungeret som logivært. Hvad man ikke vidste, var, at hun var en effektiv stikker for Gestapo.

Hun ville hente noget mælk til kaffen. Men de blev mistænksomme, da det tog lang tid, inden hun kom tilbage. Da de kommer ud, opdagede de flere mistænksomme biler. De steg op på deres cykler, og kørte til venstre af Odensegade mod Østerbrogade.

En sort Opel optog forfølgelsen af dem. Den lykkedes for den ene at flygte. Men mod John blev der åbnet ild. Han blev ramt, og styrtede til jorden. Han lå tilbage på hjørnet af Ryesgade og Østerbrogade. Netop som den første Gestapo mand træder frem trak ”John” sin pistol og dræbte ham. Der blev nu skudt på
John. Han mistede bevidstheden.

På Dagmarhus konstateredes det, at han var blevet ramt syv gange. En tysk læge kunne konstatere, at han højst havde to timer tilbage, at leve i. Men ”John” døde ikke.

Dernæst blev han udsat for tortur. Dette fortsatte de næste mange måneder. Lægehjælp kunne han ikke få. Den første måned måtte han ikke vaske sig eller komme på toilettet. En medfange, der også var medlem af Holger Danske, Jørgen Kieler forsøgte at rense alle sårene.

Til sidst lykkedes det for Gestapo ved hjælp af en ”cellestikker” at få dømt John.

Holger Danske – folkene var hurtig klar over, at det var Hedvig Delbo, der var stikker. I de følgende dage forsøgte man to gange at likvidere fruen. Første gang måtte aktionen aflyses, da en kioskejer blev mistænksom, så aktionen måtte aflyses.

Anden gang på vej til Faksegade havde den navnkundige ”Flammen” sagt: Godt det ikke er mig, der skal dræbe hende. En norsk talende dame dukkede op. Sabotøren havde bedt om at tale med Fru Delbo. Da hun dukkede op så hun rædselsslagende direkte ind i en pistolmunding. I det samme blev det skudt. Der lød et skrig Fru Delbo, der var ramt. Da der skulle skydes anden gang, klikkede pistolen.

Men Fru Delbo var kun ramt af et skud i skulderen. Holger Danske folkene fik at vide, at hun var flygtet hjem til Norge. Men ved hjælp af en boghandlermedhjælper i Wienes Boghandel som kaldte hende Det talende orakel fik man hende sporet til Sankelmarksgade. Under navnet Dam havde hun
lejet sig ind i nr. 30 – 2.sal.. Tredje gang lykkedes det således for Holger Danske at likvidere stikkeren. (Se artiklen Sabotører og stikkere på Østerbro)

 

2. maj

Kl. 18.30 Ob. 305 Jacobsen, Station 7 blev såret af skud i højre bryst under forfølgelse i Station 7`s vogn ad Strandboulevarden ved Classensgade af en grå motorvogn med antagelig falske nummerplader. Det var en mandsperson i C.B. Branduniform, der i den flygtende vogn skød på politiet med maskinpistol. Vognen forsvandt. Ob. Jacobsen blev indlagt på Rigshospitalet og skønnes uden for livsfare.

Kl. 18.35 blev kraftstationen på Frihavns – området sprængt i luften af sabotører. Der skete stor skade på bygning og maskiner. Sabotørerne hvoraf den ene var
iført tysk officersuniform kørte ind i Frihavnen i en grå personmotorvogn og forlod området lige før eksplosionerne.

Kl. 18.48 En grå personmotorvogn uden nummerplader – ganske identisk med den fra Strandboulevarden og Frihavnen blev sprængt med bomber, anbragt i vognen af 4 personer. En politibetjent, blev tilbageholdt under sprængningen.

 

4. maj

Kl. 13.35 meddelte Station 7, at der havde været sendt personale til Vejrøgade 6, hvor en fru Bjarnhof havde følt sig truet af 2 personer, der angav at høre til
det tyske politi. De angav, at skulle tale med Fru Bjarnhofs søn, der ikke var til stede.

Kl. 20.25 meddeltes der fra Station 7, at 2 tyske soldater kort forinden havde opholdt sig på Lyngbyvej ved Haraldsgade, hvor de forsøgte at sælge pistoler til forbipasserende. En reservebetjent, der havde observeret soldaterne, hvoraf den ene var en underofficer.

 

6. maj

Kl. 20.30 meddelte Station 7 at der var kraftig skydning i kvarteret omkring Rosenvængets Allé, A.F. Kriegersvej og ved Schalburg- kasernen. Kort før midnat meldes der om lange salver fra Rosenvængets Allé 32.. Marineposterne er blevet beskudt fra et nærliggende pensionat.

 

7. maj

Politivagten blev tilkaldt til Strandvejen, hvor der var et heftigt slagsmål mellem tyske soldater og danskere.

8. maj

Kl. Ca. 23 blev en vagtpost på Riffelsyndikatet i Frihavnen ”holdt op” af 2 personer, som efter det oplyste, selv arbejdede på fabrikken. De fratog vagtposten en maskinpistol, som de kastede over indhegningen til en tredje person, der opholdt sig uden for indhegningen. Derefter forsvandt alle 3. Sabotagevagter satte
efter og affyrede herunder en del skud. Herved blev en kvinde, der opholdt sig på Nordhavnens Station ramt i den ene hånd af en kugle. Man formodede, at de flygtende personer var flygtet ind i Herninggade 2. Tysk politi blev tilkaldt og ejendommen blev afspærret og undersøgt. Tyskerne anholdt en mand og transporterede ham bort.

 

9. maj

Kl. 6.45 indfandt 2 personer sig på Reichardts Chokoladefabrik, Nygårdsvej 47, hvor de tvang en laborant, der arbejdede i virksomheden til at udlevere 2 af sabotagevagternes pistoler, hvorefter de forsvandt.

 

10. maj

Kl. 23.02 blev politivagten rekvireret til ejendommen, Rosenvængets Allé 32, hvor der blev skudt kraftigt. Senere blev der meddelt, at posterne ved ejendommen havde kastet to håndgranater ind i den tilstødende have, hvorfra de mente, de var blevet beskudt.

 

12. maj

Kl. 15.50 styrtede en tysk flyvemaskine ned i Sortedams-søen ved Fredens-bro. Under nedstyrtningen væltede maskinen nogle træer ved Dosseringen. En tilfældig forbipasserende mand, bosiddende Sortedams- Dosseringen 59 G blev ramt af et omstyrtende træ, og var død ved ankomsten til hospitalet. Yderligere to blev såret af nedfaldene træer.

 

13. maj

Kl. 8.10 fik station 7 telefonisk melding om, at skydning fandt sted i Willemosegade. Da Stationens transportvogn ankom til stedet oplystes det, at det var en sabotagevagt, der boede Willemosegade 54, der kort forinden var blevet skudt af 3 pistolbevæbnede personer inde i gården til den nævnte ejendom. Sabotagevagten blev i hårdt såret tilstand bragt til hospitalet.

De 3 gerningsmænd, der var på cykel, traf umiddelbart udenfor på gaden en politibetjent, som de afvæbnede. De tre mænd flygtede fra stedet.

 

16. maj

Der blev under et møde i Blindesamfundets lokaler, Bogensegade 8 uddelt kommunistisk propaganda, trykt med blindskrift. Den person, der uddelte propagandaskrifterne kunne ikke findes..

Kl. 16.14 meddelte Station 3, at havnearbejderne i Frihavnen havde nedlagt arbejdet, fordi det tyske politi havde anholdt Havnearbejdernes samlede bestyrelse, samt beslaglagt kassen og kartoteket. Grunden skulle være, at Havnearbejdernes tillidsmand i Frihavnen i lørdags var blevet afskediget, hvorefter han gik til det tyske politi. Senere på dagen nedlagde samtlige havnearbejdere arbejdet.

Kl. 23.15 blev Politivagten kaldt til beværtningen, Strandvej 6 H, hvor SS – Rottenführer Robert Pedersen var så beruset, at han truede gæsterne med sin pistol.

 

17. maj

Kl. 22.10 meddelte Station 7, at tre borgere på Østerbro var anholdt af de tyske myndigheder.

 

19. maj

Kl. 19.20 trængte 2 personer, hvoraf den ene var bevæbnet med pistol ind i Oliemøllernes Fagforening, Middelfartsgade 5 st., hvor de tvang de tilstedeværende til at udlevere 700 kr.

 

20. maj

Kl. 11.37 indfandt 4 pistolbevæbnede mænd sig i Bjelke & Rasmussens Systue, Classensgade 71, 2. De jog personalet ud, overhældte lokalerne med benzin og stak ild i noget celluloid, som de kastede fra sig. Gerningsmændene flygtede. Systuen fremstillede uniformer for Værnemagten.

 

21. maj

Kl. 0.30 blev en motorcykelpatrulje på to mand fra Sø-politiet beskudt, mens de befandt sig ud for Nordhavnsværftet.

Kl. 14.50 blev Politivagten tilkaldt til Schalburg-kasernen, idet Schalburgfolk havde anholdt 2 civile personer, og slæbt dem ind. Det viste sig, at være to af deres egne folk.

 

22. maj

Kl. 16.45 var der forsøgt ildspåsættelse hos en familie i Ourøgade 19. Papir overhældt med en brandbar væske stukket ind af brevkassen. Familien, der påstod
at være politisk uinteresseret slukkede selv ilden.

Kl.20.45 afspærrede den tyske Værnemagt en del af Langelinie, hvor der brændte nogle mandskabsbarakker.

 

24. maj

Kl. 21.12 blev Politivagten tilkaldt til ”Dyvekes Kro”, Øresundsvej (Vordingborggade) 55, hvor man nægtede at servere for en beruset frikorpsmand.

 

25. maj

Kl. 11.10 havde det tyske Sikkerhedspoliti anholdt en person, bosiddende Østerbrogade 84.

 

26. maj

Kl. 22.25 blev Politivagten kaldt til Cafe Bauer i Viborggade, hvor tyske soldater dansede i uniform og var noget beruset.

 

27. maj

Kl. 5.45 er en kvinde anholdt af tyske vagtmænd på Nordhavnsværftet. Hun blev afhentet af personale fra Station 7. Hun havde tilbragt natten på et skib, og var af en tysk marinesoldat roet ind til det pågældende område, og sat af her. Hun ville blive givet videre til Sædelighedspolitiet.

Der var i døgnets løb indløbet melding om Fantasibombe hos Super Service, Blegdamsvej 60.

Kl. 19.45 havde sabotagevagter på maskinfabrikken Præcision, Emdrupvej 28 3. set mistænkelige personer gå over ejendommens gård hen mod fabrikkens lokaler. De bar hver en taske i hånden. Gennem en rude skød sabotagevagten efter dem, hvorefter de forsvandt.

 

30. maj

Kl. 4.55 meddelte Station 7, at en repræsentant var blevet overfaldet ud for ejendommen, Strandboulevarden 114. han havde hyret en taxa på Toftegårds Plads til Strandboulevarden 114, hvor han blev overfaldet af 2 personer, der formentlig var fulgt efter ham i en bil fra Toftegårds plads. Han blev ilde tilredt. Næseroden var brækket og øjnene omtrent lukkede efter slaget. Formentlig ligger der et politisk motiv bag overfaldet.

 

1.juni

Station 7 kørte 7.15 til Classensgade 60, hvor nogle tysker forlangte at komme ind. Da det danske politi kom til stede, blev tyskerne lukket ind. Der blev foretaget en kort ransagning.

 

4. juni

Kl. 2.40, skydning fra organisationen Todt, Upsalagade, hvor der menes, at have været nogle mistænkelige personer.

 

5. juni

Kl. 7.55 blev journalist ”Georg” fra Politiken, anholdt og ført til Schalburgkasernen, Blegdamsvej 23. Senere blev en dame og et lille barn ligeledes kørt til kasernen.

 

6. juni

Om eftermiddagen blev læge Aage Grut arresteret på sin arbejdsplads på Hygiejnisk Institut ved Rigshospitalet. Lægen havde siden 1941 været tilknyttet modstandsbevægelsen. Han var af tyskerne anklaget for at have udlånt sin lægebil til illegale formål.

I over en uge blev han afhørt. Da han ikke røbede noget blev der tale om skærpet forhør. To Gestapo-folk og den berygtede Birkedal tæskede løs på lægen. Birkedal med en ståltrådswire omviklet med gummi. Under mishandlingen besvimede Grut flere gange. Birkedal tvang ham til at ”holde sig vågen” med snaps
og the. Grut havde fået indre blødninger og blod i urinen. Det blev nægtet ham lægehjælp. Heldigvis havde Grut gode forbindelser, og det redede nok livet for ham. I august måned blev han overført til Frøslevlejren.

 

7. juni

Kl. Ca. 20 blev der forøvet et ”hold up” i Knud Holms maskinfabrik, Blegdamsvej 50. 2 maskinpistolbevæbnede personer tiltvang sig adgang og bemægtigede sig virksomhedens våben – 2 pistoler med ammunition.

 

8. juni

Kl. 5.05 indløb der en telefonisk trussel mod beboerne, Strandboulevarden 69 2. der var tidligere forsøgt bombeattentat. Sønnen var vagtmand på Bådsmandsstrædes Kaserne.

 

10. juni

Kl. 2.40 blev der knust ruder i restauranten, Århusgade 99. Restauratøren oplyste, at han ikke var direkte politisk interesseret, men at mange tyske soldater besøgte hans beværtning.

Kl. 2.40 havde 10 – 12 sabotører holdt sabotagevagten på A/S Vegamo, Nygårdsvej 49 op. Da sabotørerne hørte, at politiet allerede var tilkaldt, forsvandt de fra stedet. Senere på natten blev der af en af vagtmændene fundet nogle små pakker, som sabotørerne havde efterladt.

Kl. 8.30 har tysk politi søgt Opdagelsesbetjent Elmøe (Krisepolitiet) på bopælen, Øster Farimagsgade 6, hvor man sprængte døren. Opdagelsesbetjent Elmøe var formentlig forsvundet.

 

11. juni

Kl. 2.40: Facaden bortsprængt på Langeliniepavillonen, antagelig var det sabotage. Begge tårne, hele midt-fløjen og den ene sidefløj blev totalt ødelagt. Det var mest sandsynligt, at man var tvunget til nedrivning.

Kl. 14.25 blev der meddelt, at Posten udenfor kasernen på Blegdamsvejen havde affyret et skud langs Blegdamsvej i retning mod Trianglen. Da Politivagten kom til stede, nægtede vagten, at have affyret et skud. Han påstod i stedet, at han var blevet beskudt fra en forbi-kørende sporvogn.

 

14.
juni

Kl. 18.21 besatte tysk Ordenspoliti huskarreen ABC – gade – Rosendalsgade – Willemoesgade og Østerbrogade. Der blev foretaget husundersøgelse og visitation af personer, der befandt sig indenfor det afspærrede område.

 

15. juni

Kl. 20.10 blev Politivagten tilkaldt til Østerbrogade, hvor en ekspedient påstås at have spyttet på Obergefreiter Willy Hûbner. Ekspedienten blev anholdt.

 

17. juni

Politivagten blev kl. 20.25 rekvireret til Trianglen, hvor 5 tyske soldater havde generet nogle passagerer i en linje 1.

 

19. juni

Kl. 21.20 bemærkede to reservebetjente fra Station 7, der havde post på Blegdamsvej, at 3 motorvogne kørte op foran Schalburgkasernen. Fra vognene, der holdt med bagenden mod kasernen, rettedes derefter kraftig skydning mod kasernen. Ligeledes formodede reservebetjentene, at der fra vognene blev kastet håndgranater.
Derefter kom Schalburgfolk løbende ud og optog kampen med vognenes personel. De tre vogne forsvandt efter beskydningen ad Blegdamsvej mod Skt. Hans Torv.

Da Udrykningstjenesten kom til stede, fandt der en livlig skydning sted i nærheden af kasernen. Særlig kraftig var skydningen fra kasernen med retning af Blegdamsvej mod Trianglen. Politiet foretog en rydning af Blegdamsvej og Øster Allé. I to timer fortsatte skydningen.

Kl. 22.15 ankom to vogne med tyske politisoldater til Trianglen.

Kl. 22.30 begyndte grupper af SS – frivillige bevæbnede med maskinpistoler og karabiner, at jage folk væk. De optrådte meget provokerende overfor publikum.

Kl. 0.30 blev aktionen afblæst fra tysk side, og de danske politiafspærringer blev ophævet. Under skydningen blev der dræbt 2 og 6 blev hårdt såret. Det var tale om uskyldige trafikanter, der befandt sig på ”det forkerte sted”.

 

20. juni

Udrykningstjenesten blev sendt til Blegdamsvej ud for kasernen. En del mennesker havde stimlet sammen. Schalburgfolkene havde udtalt, at de sørgede for at det danske politi ikke rykkede så hurtig ud , så skulle de nok gøre det på deres egen måde.

Kl. 10.20 meddeltes der, at Schalburgkorpset havde posteret 2 mand med maskinpistoler og 10 mand med karabiner udenfor kasernen på Blegdamsvej. Vagtkommandøren havde meddelt, at der ville blive skudt, hvis der var opløb.

Kl. 11.54 blev der af en forbi-kørende cyklist råbt landsforræder til vagtposten ud for Schalburgkasernen på Blegdamsvejen. Vagtposten skød efter cyklisten, der imidlertid forsvandt uden at blive ramt.. i stedet blev en vognstyrer og 2 passagerer i en forbi-kørende linje 3 sporvogn såret.

 

21. juni

Kl. 17.50 blev der forøvet sabotage på Bohnstedt – Petersens Maskinfabrik, Sundkrogsgade, hvorved en stor maskinhal blev fuldstændig ødelagt. Der indfandt sig ca. 10 sabotører, som viste arbejderne ud og lagde bomber forskellige steder. Ikke alle 10 bomber detonerede. Det tyske Sikkerhedspoliti fandt ca. 10 kg ”Aerolit”.

 

22. juni

Kl. Ca. 1.55 blev C.B. – Grundskolen i Rosenvængets Allé fuldstændig ødelagt ved et bombeattentat. Man havde hørt ruder blive knust, så bomberne er sikkert blevet kastet ind ad vinduerne.

Kl. 18.35 blev der forøvet sabotage mod Dansk Industri Syndikat i Frihavnen. Ca. 70 sabotører kom i 3 lastvogne, overmandede vagterne og viste kontorpersonale og arbejdere ud. Derefter anbragte de bomber forskellige steder i virksomheden. Der lød 5 kraftige detonationer, hvorefter den store maskinbygning kom i brand. Sabotørerne forsvandt, medbringende en del våben og ammunition.

400 kilo Trotyl blev anvendt. Riffelsyndikatet som det også blev kaldt, var tyskernes største våbenleverandør i Danmark. Auktionen udløste lykønskningstelegrammer fra general Eisenhower.

Det blev nødvendigt, at lukke Nordhavn Station, da folk stimlede sammen for at kigge på skaderne. Der blev i aftenens løb anholdt flere passagerer i S – togene fordi de klappede i hænderne og råbte hurra., når togene passerede forbi.

Langs ståltrådshegnet var der strømførende ledninger som var forbundet til nogle klokker i hoved-vagten. Det var svært at planlægge en aktion. Ved et tilfælde kom BOPA` s folk i forbindelse med en fabrikkens danske vagter. Denne vagt havde to kollegaer som man kunne stole på.. de skaffede forskellige kortskitser
over fabrikken.

Man blev nødt til at observere de forskellige vagters rutine, ned til mindste detalje. To dage før aktionen blev alle sabotører nøje instrueret i, hvad de skulle gøre. Våbnene skulle helst ikke i brug før vagterne var blevet passiviseret.

Det lykkedes selv om to vagter gjorde modstand. Udbyttet af våben blev også stort i alt 100 maskingeværer, to maskinkanoner, store mængder granater og patroner. Der var 100 arbejdere på natholdet, og de få, der opdagede noget, forholdt sig tavse. Da alt var klart, blev fabrikkens luftværnssirene sat i gang.

Produktionen af våben blev ikke genoptaget under resten af den tyske besættelse.

Kl. 21.26 gik en beruset Frikorpsmand rundt i Rosenvængets Sideallé og svingede med sin pistol.

Kl. 22.10 blev Politivagten kaldt til Station 7. 10 danske SS – soldater havde indfundet sig ved stationen for at få fat i en civil person, der havde piftet efter dem
ved hjørnet af Odensegade og Østerbrogade. SS – Soldaternes leder blev budt indenfor, for at udpege ”synderen”. Det viste sig at være en reservepolitibetjent.

Kl. 22.45 blev politiet tilkaldt til hjørnet af Strandboulevarden og Lindenovsgade i anledning af, at 2 unge piger, som havde været i selskab med tyske soldater, blev forfulgt af en større menneskemængde, der ville give dem en afstraffelse. Den ene af pigerne forsvandt, men den anden blev fundet på en trappegang i Lindenovsgade.

 

23. juni

Kl. 23.30 blev Politivagten kaldt til Livjægerkroen, Livjægergade 51, hvor en Schalburgmand truede med pistol. Den pågældende nægtede at legitimere sig over for politiet.

 

24. juni

Kl. 1,58 blev der meldt om skydning ved Østre Gasværk. Vagterne havde set nogle personer, der forsøgte at trænge ind.

 

25. juni

Kl. 3.10 besatte tysk politi ro-foreningen Kvik

Kl. 5.00 blev Fabrikken Ambi, Ryesgade 60 angrebet af maskinpistolbevæbnede sabotører, ligesom der hørtes kraftig detonation.

16 betjente blev sendt til stedet. Da vognen svingede fra Øster Søgade mod Fredens Bro, blev den beskudt med maskinpistol, vist nok fra hjørnet af Rørholmsgade og Øster Søgade. Langs græsskråningerne langs broen blev man også beskudt. En betjent blev såret i hagen.

Politiet besvarede ilden med maskinpistoler og karabiner fra vognen, men det vides ikke om nogen blev ramt. Vognen fortsatte ned ad Fredensgade, men måtte standse lidt før Ryesgade, da der blev skudt kraftigt, dels af en tysk patrulje, der var posteret på hjørnerne af Ryesgade og Fredensgade, dels fra Ryesgade. Formentlig af sabotører ved Nordwek´ s afdeling, Ryesgade 19 – 21.

Personalet løb i dækning i ejendommene i Fredensgade.

Da skydningen ophørte, deltog personalet i rydning af gaderne for nysgerrige og foretog afspærring. Kl. 5.04 hørtes to detonationer fra Ryesgade 19 – 21.

Politibevogtningen i fabrikken var blevet ”holdt op” af ca. 40 – 50 sabotører og kraftig beskudt med pistoler og maskinpistoler, men ingen blev ramt.

Sabotørerne havde skaffet sig adgang til fabrikkens område ved at sprænge et hul i muren fra en nabogård. Som svar på auktionen mod Riffelsyndikatet sprang tyskerne flere markante bygninger i Tivoli i luften.

26. juni

  • Med virkning fra denne dag, har de tyske myndigheder besluttet at indføre spærretid i tiden fra kl. 20 til kl. 5, samt forbud mod sammenstimlen og forsamlinger af enhver art.

Kl. 11.45 blev der af de tyske myndigheder foretaget razzia i ejendommen, Krystalgade 3.

 

28. juni

Politivagten blev kaldt til Ole Nielsensvej ved Ryparken, hvor 2 politibetjente blev truet af 2 tyske marinesoldater. Årsagen var, at de to danske politimænd havde forsøgt at anholde 2 kvinder som ulovligt færdes ude i spærretiden sammen med soldaterne.

Læs artiklen 9 dage i sommeren 1944 på Nørrebro.

Generalstrejken var brudt ud. Der var optøjer mange steder. I de ni dage Folkestrejken varede døde 100 københavnere og seks gange så mange blev sårede, mange livsfarligt.

Kl. 1.15 lørdag morgen søgte en patrulje ind i Stiftelsen, Sortedams Dosseringen 85. Da der ikke blev åbnet, sprængte man porten med en håndgranat. En del beboere blev vækket og beordret ud. Men da patruljen opdagede, at der kun boede gamle damer i ejendommen trak de sig tilbage, efter at have skudt i gården. I stedet kommanderede man folk ud fra ejendommene overfor i Ryesgade og tvang dem til at rydde barrikader. Mange af dem var kun iført nattøj.

 

29. juni

Københavnerne var nok opskræmte på trods af de voldsomme og blodige episoder, men tog dog let på de nye spærretider. Ivan Olsen, var fuldmægtig i De Forenede Dampskibsselskaber DFDS og bosat på Østerbro. Han skrev til sin bror, der var vinimportør:

  • Jeg forstår i øvrigt ikke rigtig folks Indstilling. For de fleste er der vist meget lidt alvor med i spillet. Der er sjov i Gaden. ”Vi fagorganiserede ”arbejdere” skal nok selv bestemme, når vi vil gå fra Kolonihaven, og hvor tidlig vi skal gå hjem fra Bakken. Hvad rager det os, at sådanne tossede tyskere vil lege krig og skyder i Gaderne? Vi går, når det passer os selv. Det gælder vel ikke alle, men folk er mærkværdigt overfladiske og letsindige. Alle kredse. Man ser en halv eller hel Time efter Spærretid gamle Mennesker komme sjokkende ganske uanfægtet ned ad Gaden, mens der skydes rundt omkring. Kl. 9 i aftes saa jeg en Mor med to små Børn komme langsomt og sindigt fra Fælledparken tværs over Trekanten og Jagtvejen. Og, hvis jeg ikke begriber det, mon så ikke tyskerne er paf.

 

12. juli

Der var henlæggelser af blomster i Helgesensgade ved Blegdamsvej. Blomsterne blev dog hurtigt fjernet på politiets foranstaltning.

 

14. juli

Politivagten blev kaldt til Langeliniebroen ved indkørslen til Frihavnen, hvor tyske marinesoldater, trods det danske politis forbud, ville medtage nogle danske piger gennem afspærringen.

 

15. juli

Kl. 0.50 blev der meldt om kraftig skydning i Fælledparken bag Schalburg – kasernen. Politivagten alarmerede det tyske politi.

 

18. juli

I løbet af døgnet har der været Fantasibomber mod Sadelmagerværkstedet, Rosenvængets Allé 6.

 

23. juli

Politivagten blev kaldt til Svanemølle Station, hvor tyske soldater nægtede at betale for deres billetter.

 

25. juli

Kl. 16.45 blev en telefonistinde ved den tyske Værnemagt fundet dræbt ved et skud i Strandlodsvej. Hun var gift med en Frikorpsmand og skulle selv have været medlem af DNSAP:

Kl. 18.40 strejfede en cyklist på Østerbrogade nogle tyske soldater, der stod ved fortovskanten. Han blev straks anholdt og ført til Husarkasernen.

 

27. juli

Kl. 4.05 anholdte tysk politi en massøse på bopælen, Østerbrogade 120. Anholdelsesgrunden var ukendt.

Kl. 7.25 blev et tidligere medlem af Sommers Vagtkorps såret ved et pistolskud i hoften i sit logi i Pensionatet, Rosenørns Allé 18. Gerningsmanden var et medlem af samme vagtkorps, med tysk Ausweiss.

 

28. juli

Kl. 14.20 gik en tysk marineofficer, der boede Marstalsgade 19, og befølte alle forbipasserende kvinder.

Kl. 16.10 anholdte tysk Sikkerhedspoliti en person, der på hjørnet af Strandboulevarden og Gefionsgade noterede nummeret på en Gestapo – bil.

 

29. juli

Kl. 19.20 trængte 3 – 4 pistolbevæbnede mænd ind på Stadsingeniørens Kontor i Ragnhildsgade, hvor en chauffør, samt et par ansatte, der opholdt sig på kontoret blev ”holdt op”. De pistolbevæbnede låste personalet inde på kontoret. Efter at have revet telefonledningen over, hængte de en ”bombe” på døren med bemærkningen, at den ville springe, hvis døren gik op. De fjernede derefter en lastbil fra pladsen. Kort efter ringede de til Station 8, at nu måtte de godt befri de indespærrede. ”Bomben” viste sig at være en attrap af papir.

Serien om Besættelsen på Østerbro fortsætter

Kilde:

  • Litteratur Østerbro 
  • Diverse Besættelses – litteratur
  • www.dengang.dk – diverse artikler 

Hvis du vil vide mere: 

  • www.dengang.dk indeholder 1.783 artikler
  • Under Østerbro finder du 101 artikler 
  • Under Besættelsestiden (før/under/efter) finder du 352 artikler 
  • Skud i Vordingborggade
  • Riffelsyndikatet på Østerbro 
  • Krigens købmænd 
  • Danske våben til tyskerne 
  • Flere sabotager på Østerbro 
  • Hagekorset i Parken 
  • Mordet i Vordingborggade (Øresundsgade) 1942 
  • Sabotører og stikkere på Østerbro 
  • Besættelse på Østerbro 1, 3 og 4 
  • Kastellet 9. april 1940 
  • En tur på Frihedsmuseet 

Redigeret 28. – 01. 2022

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Østerbro