Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Actionhelten fra Stefansgade (Nørrebro LIV 3)

September 27, 2018

Actionhelten fra Stefansgade(Nørrebro LIV 3)

Dette er 3. bidrag, som vi har leveret til Ugeavisen Nørrebro Liv. Hovedpersonen er Emilie Sannom og så kaldet Mille. Det var hendes mor, der fik hende ind i underholdningsbranchen. Hun startede som skuespiller, men efterhånden var nærmest stuntman og lavede det ene umulige trick efter det andet. Hun medvirkede i 85 film. Hun skulle forsørge sin datter og sine forældre. Derfor optrådte hun ofte med faldskærmsudspring. Og det var det eneste hun var bange for. En ny faldskærm udfoldede sig ikke.

 

Forfalskede dåbsattesten

Vidste du, at en af filmhistoriens største Actionhelte har boet i Stefansgade. Hun var beundret og tilbedt af mange. Hun deltog i 85 danske og udenlandske film. Emilie Sannom har gennemført luftakrobatik, som aldrig er set siden.

Går man en tur på Assistens Kirkegård kan man risikere at støde på hendes gravsten.

Hun er født den 29. september 1886 uden fattige kår på Nørrebro. Faderen var kioskejer og tidligere sømand. Men også maskinmester, kedelpasser og skibsfører. På hendes dåbsattest stod der dog 1892. Hun har selv forfalsket den, for at få myndighedernes tilladelse til at foretage faldskærmsudspring i en sen alder.

 

Udvandrede til Florida

Den farverige familie udvandrede og slog sig ned i Louis Pio – kolonien i Florida. Men efter syv år gik turen igen hjem til Nørrebro. Mille, som hun blev kaldt fortalte senere:

  • I mine første barndomsår levede jeg på en appelsinfarm i Florida. Og det er et land, der giver koldblodighed og stærke nerver. Det vrimler med slanger – mest klapperslanger. Og vi børn fik tidligt vænnet os til at klare os selv over for dem. Vi var altid bevæbnede med knive og skulle det gå så galt, at en af os blev bidt, vidste vi, at den eneste redning var et dybt snit omkring biddet og så suge giften ud.

 

Danmarks vovehals nummer et

Allerede som ni – årig begyndte Mille at optræde på dagmarteatret, hvor hun debuterede i en juleudstilling. Også hedes søskende Charlotte, Thora og Ragnhild blev skuespillere. Ja det kan de takke deres mor for.

Hun var åleslank og en yndefuld danser. Hun optrådte sammen med den meget berømte Asta Nielsen, som også har boet på Nørrebro. De to var på en nordisk turne. I anmeldersene kunne man læse, at ”Den blonde gazelle” Emilie Sannom ofte høstede større anerkendelse end den mørke ”mystiske” Asta.

Omkring år 1900 var hun i flere sæsoner på Nørrebros Teater. Dengang var det et populært og folkeligt serveringsteater.

Hendes stunt – kvaliteter viste hun allerede i 1911, i rollen som Ofelia i Hamlet. Hun kastede sig ud fra Kronborgs høje murværk og ned i den plørede voldgrav.

Senere blev det spring fra høje altaner, fra hustag til hustag. Hun løb ud af brændende huse og sloges med glubske hunde, faldt af hurtigkørende hestevogne og lod sig begrave af sammenstyrtende bygninger. Hun medvirkede i vilde bil – om motorcykelkørsler, balanceakter over dybe afgrunde og på brændende møllevinger. Hun var Danmarks vovehals nummer et.

 

Fløj uden flyvecertifikat

Da hun skulle optage svømmebilleder til filmen ”Den Blå grotte” i Italien mødte hun nogle piloter. Hun lod sig overtale til at medvirke i en opvisning, hvor hun skulle sidde på flyets understel. Mille’ s vovemod blev kendt, og det var årsagen til, at hun fik rollen i ”Luftens herskerinde”.

Her boltrede hun sig uden sikkerhedslinje – på en så dristig og livsfarlig måde, at noget lignende aldrig tidligere var set eller senere blev efterlignet.

I 1912 føde hun uden for ægteskabet, datteren Grethe. Faderen var skuespilleren Axel Carl Schultz.

Hun forsøgte selv at få flycertifikat, men fik det aldrig. Grunden var at flyveskolen måtte lukke. Men trods dette fløj hun alligevel.

Da talefilmen vandt frem, forsøgte hun sig igen på teatret, hvor der blev til en del roller io revyer og varieteer. Derefter kastede hun sig over luftakrobatik.

 

Skulle forsørge forældre og datter

Datteren Grethe blev født dagen efter præmieren på ”Dødens brud”. Emilie Sannom havde filmet under hele svangerskabet. Senere blev datteren drillet af mormoderen:

  • Det er ikke så sært, at du er blevet lidt skør. Din mor er jo blevet kørt over af et tog lige før, at du blev født.

Mille døde iført en badedragt i 1932 ved en faldskærmsulykke ved Hessel Gods syd for Grenå. Hun var ikke så glad for faldskærmsudspring, men hun skulle forsørge sin datter og sine gamle forældre hjemme i Stefansagde 41 1.sal. Den faldskærm som hun sprang ud i var ny. Det blev hendes skæbne.

Begravelsen fandt sted fra Stefanskirken. Trods kulde og regn var der kommet flere mennesker end hvad kirken kunne rumme. Og de fulgte med hen på Assistens Kirkegård.

På hendes gravsten står der:

  • Frygten for Døden var ikke saa stor

Større var Frygten for Livet paa Jord

Det er nogle linjer fra et digt, som Tom Kristensen skrev dagen efter hendes død.

Hun forblev ugift, men havde mange beundrere og tilbedere. I hele forløbet blev hun boende i Stefansgade. Hun deltog også i det praktiske, bl.a. trappevask til stor forundring for postbuddet, der kom med alle fanbrevene.

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro