Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Liv og Handel på Nørrebro – Foredrag m.m.

September 17, 2016

Liv og Handel på Nørrebro – Foredrag m.m.

Nu kan du komme til et spændende foredrag med kaffe i pausen, plancheudstilling og køb af Nørrebro Lokalhistoriske Forenings produkter. Vi går tilbage for 125 år siden, da Nørrebro Handelsforening blev født. Og så følger vi udviklingen op til i dag. Vi beskriver det begivenhedsrige liv i bydelen i hele perioden. Det er hvis nok niende gang vi holder et lokalhistorisk arrangement sammen i Stefanskirken. Og det er første gang, at vi afholder det en søndag eftermiddag. Det er den 20. november og så er det gratis. Vi håber, at vi som sædvanlig kan fylde kirken.

 

Gratis adgang

Foredrag og plancheudstilling i Stefanskirken, Nørrebrogade den 20. november 2016 fra Klokken 14 – 16.

Der er gratis adgang

Der er kaffe i pausen, hvor der også er mulighed for køb af postkort, bøger, hefter og kalendere fra Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Arrangører:

  • Stefanskirken
  • Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv
  • Nørrebro Handelsforening
  • dengang.dk

 

Det har været tilløbsstykke

Mange historier fra Nørrebros fortid er efterhånden blevet fortalt i Stefanskirken. Otte gange er der efterhånden blevet afholdt lokalhistoriske aftner. Hver gang har det været med et specielt tema. Nu har man så valgt en eftermiddag og igen med et nyt tema. Arrangørerne bestræber sig hele tiden til at fortælle nye historier, for mange af dem, der kommer er gengangere. Ja de lokalhistoriske arrangementer har været tilløbsstykker.

Denne gang er temaet Liv og Handel. Og det er i forbindelse med Københavns ældste handelsforenings fødselsdag – Nørrebro Handelsforening’ s 125 år.

Vi følger udviklingen både i befolkningen og handlen på Nørrebro gennem 125 år. Foredragsholder er Uwe Brodersen, boghandler og sekretær i Nørrebro Handelsforening samt indehaver af den lokalhistoriske hjemmeside www.dengang.dk

 

Fattigdom og druk

Dengang skulle alt aftappes i butikken. Og det var urtekræmmere, der var trætte af tilgift, som startede Nørrebro Handelsforening. Fattigdommen var udpræget på Nørrebro, og der var meget druk.

Det var en katastrofe både for brugere og forhandlere af brændevin, da der kom afgift på de ædle dråber.

Børnene fik klø både derhjemme og i skolen. Revselsesretten blev først ophævet i 1986. På Nørrebrogade lå de store ejendomme, hvor der var tjenestepiger. Men Marie skulle bruge ”dasserne” nede i gården. Hun havde ikke råd til de flotte hatte og kjoler i Magasin du Nord’ s kataloger.

 

Arbejderkampe og druk

Arbejderkampe og strejker startede ofte på Nørrebro. Socialister var en torn i øjet på borgerskabet. Hør også historien om dengang, da de konservative forsøgte at indtage arbejdernes højborg, Blågårds Plads.

Jo det var også her på Nørrebro at Irma startede som ismejeri. Her var en benhård personalepolitik. Tilgangen til detailhandlen var enorm. Men det gik heller ikke godt for de fleste. Egentlig var det kun bageren og slagteren, der tjente penge.

Lersø – slaget var noget, der rystede borgerne. Og i Handelsforeningen havde man udsædvanlig mange sager, at bekymre sig om. Man opnåede i storhedstiden 800 medlemmer. Nørrebro var Danmarks handelscentrum nummer et. Jyske handelsfolk valfartede til for at se, hvad man gjorde.

Det bekymrede en præst, at Blegdamshospitalet skulle ligge så tæt ved hans menighed. Og så fik en graver uberettiget skyld for, at have antændt en brand.

 

Bydelen mistede 1.300 butikker

Men ak, bydelen mistede i en kort årrække ikke mindre end 1.300 butikker. Ja bydelen blev også affolket med ca. 50.000 mennesker.

Der kom masser af industri og fabrikker til bydelen. Bestselleren hos Boghandleren, var skattebogen. Her kunne man se, hvad naboen tjente.

Vi kigger også på de kellerske anstalter og deres syn på psykiatrien. Vi kigger på trafikken og i den forbindelse også Verdens første spiritusprøve.

Og så blev der udleveret nogle meget specielle løbesedler på Nørrebro. Faderhuset og Moses Hansen påstod, at de var ægte, men diverse Imamer mente, at det var et falsum

 

Et tilbud på 250 millioner kroner

Ja kommunen fik et tilbud på 250 millioner kroner på at give Nørrebrogade et andet navn. Og så indledte Nørrebro Handelsforening et samarbejde, der kostede foreningen en masse penge, fordi de brød kontrakten.

Østerbro Avis foretog en undersøgelse. Her mente halvdelen af de adspurgte, at Nørrebro havde et ry som en bydel i undtagelsestilstand.

 

Ungdomshuset kostede et trecifret millionbeløb

Ungdomshus – konflikten kostede samfundet et trecifret millionbeløb. Handelsforeningen blev upopulær, fordi de gav udtryk for, at det var et politisk ansvar at finde en løsning.

Alt imens foreningen fik roser af statsministeren og EU så københavnske embedsmænd rødt, hver gang de så Nørrebro Handelsforening. Ofte har detailhandlere været gidsler i et politisk spil.

 

Trusler og angreb

Hør også om de mange oaser, der er opstået på Nørrebro, og nogle af de trusler og angreb bestyrelsesmedlemmer har været udsat for.

Dette og meget mere kan du høre søndag den 20. november kl 14 – 16. Håber, at vi ses

 

Venligst

Arrangørerne

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder