Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Hvad læses der mest – Oktober 2021

November 1, 2021

Hvad læses der mest – Oktober 2021

Vi kigger på Top-100 i oktober. Kritik og ros på Facebook. Nu er 56 podcasts til rådighed. Nye artikler – ikke så mange grundet ”Den Store Oprydning”, og her er vi nået op på 144 artikler. Så er der nye oplysninger i Asmus Jensen – sagen (Mordet ved grænsen). Hvilke kategorier er mest populære og hvilke byer læser dengang.dk

 

Den store oprydning

Vi er i gang med den store op rydning på vores hjemmeside. Nogle af vores artikler har ikke kunnet tåle at være igennem hele tre hjemmesider. Derfor kniber det med grafikken og opstillingen. Vi bruger samtidig lejligheden til at rydde op i stave – og tastefejl. Dette går vores læsere meget op i. I nogle af artiklerne påfører vi så ting og sager, der har at gøre med aktualitet. I denne måned har vi nået:

 • København 9 artikler
 • Nørrebro 7
 • Aabenraa 6 artikler
 • Østerbro 14 artikler
 • Højer 15 artikler
 • Tønder 2
 • Padborg/Kruså/Bov 18 artikler
 • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforenings historie) 17 artikler

Dette er 87 artikler – I sidste måned nåede vi 57 artikler. Men med 144 artikler er det stadig lang vej igen.

 

Nye artikler

Mens vi er i gang med Den store oprydning vil der ikke forekomme så mange nye artikler. I denne måned:

 • Kastellet 9. april 1940
 • En populær prinsesse – dengang
 • Asmus Jensen – et mord efter 1945 (opdateret)

 

Nu 56 Podcast til rådighed

Mange gange lørdag formiddag kan du på KNR – Københavns Nærradio kl. 10.30 høre programmet København Rundt. Ofte bruges der tekster fra vores hjemmeside. Det har betydet, at der er fremstillet 56 Podcast, som du kan downloade på

 • dk/podcast­­­­­­­­ feed/byen-rundt

I april bragte vi her på siden en liste. Der er kommet følgende nye til:

 • Johanne Louise Heiberg
 • Fra Søerne til Bispebjerg
 • Tændstikfabrikker og København
 • Hændelser på Nørrebro
 • Støvlet Cathrine, Jagthytten og Slottet med det blå tag

 

Mordet på Asmus Jensen

Vi har siden 2013 beskæftiget os med et mord begået efter 5. maj 1945 i Padborg – området. Dette resulterede i en bogudgivelse i 2017. Men vi arbejdede videre på opklaringen.

Vi har talt med utal af mennesker. Og været i arkiver indtil disse blev lukket for os. Medierne var meget interesseret i begyndelsen. Nogle af dem foretog deres egne undersøgelser. Andre gik ud og holdt foredrag om denne Asmus Jensen.

Men vi var de eneste, der talte med familien. Vi har hele tiden påstået, at Asmus Jensen var en slags spion for englænderne. Men dette misforstod man i Padborg. Her blev Asmus Jensen tortureret og skudt med to nakkeskud, hvilket ligsynsrapporten også kunne bevidne.

Vi har nu fået bekræftet at vores efterforskning har været rigtig. Vi kan endda fastslå, hvornår politimestrene har haft møde med englænderne, hvor de skulle stå skoleret. Den Danske Brigade har sammen med andre udfærdiget en rapport, som er så fuld af falske afhøringer m.m. Denne rapport skulle man bruge over for englænderne.

Åbenbart har man fra dansk side skulle komme med modydelser over for englænderne efter besættelsestiden. Hvilke modydelser dette var, er vi i gang med at undersøge.

Som det vil være de flittige læser af vores side bekendt, så meldte vi mordet til Aabenraa Politi vel vidende at sagen var lukket i 1947.

Man må vel formode at myndighederne kan finde frem til de samme til de samme oplysninger, som vi kan. Men man må formode at politiet og justitsministeriet har været involveret.

Så er det jo altid lettere at kalde os for konspiratorer og forsøge at holde lav profil. Måske har medierne også fået et vink med en vognstang. Gå ind og læs artiklerne. Vi er slet ikke færdig med sagen. Men familien burde jo for længst have fået en undskyldning.

 

Vores oplevelser på Facebook

Grænseløs sludder

Hem er det, der har skrevet det grænseløse sludder om Frits Clausen, skriver en læser. Vi har spurgt læseren om, hvad der lige nøjagtigt er grænseløs sludder. Vi har vel skrevet 5-6 artikler om ham. Det sidste var i forbindelse med en frihedskæmper fra Aabenraa. Vi skrev at Frits Clausen medvirkede til at redde Dr. Abilds søn fra døden og at han underviste Amtsborgmesterens datter i latin. Tidligere har vi skrevet at han indtil han blev leder af DNSAP var meget afholdt i Bovrup og omegn. Ja så er det lige, at vi også har skrevet at en af hans store forbilleder var H.P. Hanssen – de dansksindedes leder i Sønderjylland.

Om det er disse ting som vores læser synes er sludder, ved vi ikke. Læseren har ikke svaret tilbage, Nu er det jo ikke sludder som vi skriver. Kig bare på vores kildeangivelser.

Men det er som om, at Frits Clausen er mere upopulær end Søren Kam. Således er der ingen, der reagerede da vi anmeldte hans erindringer. Og selv om han var eftersøgt, så holdt han ferie i Danmark.

De Tyske flygtninge

Emnet er svært at beskrive på Facebook, når du også skal overholde gruppens retningslinjer. Så bliver man nødt til kun at beskæftige sig med et område. Vi har vel efterhånden skrevet 6 – 7 artikler om dette emne. Men en læser mener, at min udlægning er noget ensidig og forenklet. Han forklarer det med, det med, at det er svært at forklare tidsånden og sammenhænge.

Vedkommende mener også, at der var tvangseksport. En anden er af den opfattelse, at:

 • Havde de bare så betalt krigsskadeserstatning

Men se det har de faktisk. Det har vi også skrevet en artikel om. Og så var det en, der mente, at det blev råbt efter danskerne. Han siger at han selv oplevede det.

Hvilken side holder I med?

I forbindelse med artikler om tyske flygtninge i Danmark er der en læser, der spørger – hvilken side vi holder med.

Nu handler historieskrivning jo ikke om, hvem man holder med. Om det skal forstås om man enten holder med taberen eller vinderen eller om vi absolut skal rose danskernes behandling af de tyske flygtninge, vides ikke.

Historieformidling handler om at formidle en korrekt gengivelse. Det er klart at ens sympati altid ligger et eller andet sted. Men er de onde kun onde og skal de hele tiden være det?

I har glemt det positive ved den franske skoles bombning

Vi har i et par artikler beskrevet de mange pigers død under fejlbombningen af Den Franske Skole. Under aktionen var der en del modstandsfolk, der var taget til fange af Gestapo, der flygtede fra Shell – huset, som var det egentlige mål. Det sidste mener en læser burde have været fremhævet meget bedre, fordi det var det allervigtigste. Dette har vi nu tidligere nævnt, men vi mener nu stadig at den tragiske død af pigerne på Den Franske Skole overskygger alt.

I forbindelsen med den nye film laver vi endnu en artikel. Men den er forsinket grundet ”Den store oprydning”.

Nogle Danske vognmænd blev presset under besættelsen

Det er sikkert rigtig, at nogle danske vognmænd blev presset af tyskerne under krigen. Men i arkiver i Aabenraa, har vi set at danske vognmænd uden nogen som helst tysk indflydelse har tilbudt deres ydelser over for den tyske Wehrmacht. En læser mener, at dette er en løgn. Dertil må vi sige, at vi ikke går ud med løgn. Hvorfor skulle vi dog det? Ofte ser virkeligheden anderledes ud efter at vi har været i arkiverne.

Hvorfor forsvandt du pludselig?

Et par læsere har spurgt hvorfor jeg pludselig forsvandt fra flere facebook- grupper? Som jeg tidligere har nævnt, respekterer vi de enkelte gruppers regler. Men når administrator selv bryder reglerne m.h.t. hvor gamle billeder skal være, så er det noget galt. Og når man lægger mere vægt på foto end for indhold er der også noget galt.

Et andet sted blev man offentligt beskyldt for at være for aktiv. Man fik at vide i fuld offentlighed, at man skulle begrænse sig. Det kunne man jo have gjort på en anden måde. Her troede man, at det var historierne, der var det vigtigste. Men åbenbart tror mange grupper på, at man er ude på at kapre ”medlemmer”.

Det er fin nok, at administratorer skal godkende indlæg. Men nogle gange går det alt for langsom eller man glemmer at fortælle, hvorfor man blev fravalgt.

Pludselig får man så at vide, at man ikke må bruge et bestemt foto, fordi administrator er træt af at se på et bestemt foto.

Andre grupper igen forlanger, at man skal se deres billedarkiver igennem, inden man lægger foto op. Man vil nødig have et foto, som måske er bragt for et år siden. Eller man kommer til at lægge den samme artikel op, som man gjorde for tre måneder siden.

Og så skal man passe på ikke at blive for dominerende. Så vi forsøger bevidst at være lidt mere tilbageholdende. Vores mål har ikke været at få vores navn frem men blot fortælle nogle gode historier.

Alt for meget Sønderjylland

Igen engang er det en enkelt læser, der mener at vi har alt for meget Sønderjylland på vores Facebook. Det er vi nu ikke enige om. Hver dag ligger vi mellem 10 – 15 artikler ud med artikler fra vores egen hjemmeside. Desuden deler vi en del. Vi forsøger hele tiden at fordele temaerne.

Læg billeder og tegninger ind

En læser mener, at artiklerne ville blive mere spændene, hvis vi lagde fotos og tegninger ind. Rent teknisk kunne vi sagtens gøre det. Men tidsmæssigt ville det kræve meget tid. Og så er det lige det med copyright. Alene det med at undersøge, hvem der har det, tager tid. Og vi får ikke nogen som helt tilskud fra nogen. Her betaler vi det hele selv. Ofte skal man betale for at bruge fotos m.m. Men ellers var det en god ide fra vedkommende.

Enkelte læsere finder det misvisende, hvis vi bringer andre historiske fotos i umiddelbar nærhed af den beskrivende lokalitet. De mener, at vi så eventuelt skal bringe en tegning af det. Dette er så igen et spørgsmål om tidsforbrug. Måske skulle vi så bare bringe logoet for den kategori.

Tak for alle roser

Igen engang har der været mange, der har takket for en række spændende artikler. Mange er også blevet forbavset. Vi undskylder, hvis vi ikke har svaret på alle henvendelser eller liket på Facebook. Det er skønt med engagerede læsere. Også selv om man nødvendigvis ikke kan være enige med alle.

Nogle læser kun brødteksten

Ja mange læser kun det ”sorte” – det som vi skriver i indledningen. Og så fyrer de eller løs med spørgsmål, som de kan få svar på ved at trykke på link og læse artiklen. Det er ikke altid, at vi når at svare hver enkelt i den forbindelse.

Når fotoet ikke passer

Nogle af vores læsere kan være meget kritiske især når man deler en artikel, hvor man ikke helt nøjagtig har et foto, der passer til den adresse, man beskriver. Ofte er det ikke nok med at man har fundet selve gaden eller vejen. Andre forlanger, at vi skal gengive, hvornår fotoet er blevet taget. Hvis vi havde masser af tid, kunne begge ønsker sikkert være blevet opfyldt. Men som vi tidligere har nævnt så prioriterer vi selve historieskrivningen højere.

 

Statistik For Facebook

Hvis vi nu går ind og måler for de sidste 28 dage – så kommer følgende frem:

 • Nåede Personer: 55.237 – + 15 pct.
 • Opslagsinteraktioner 24.508 – + 30 pct.
 • Synes Godt om side 46 – + 77 pct.
 • Synes Godt om side i alt 4.088
 • Følger siden 4.258

 

OKTOBER 2021 – TOP – 100

 1. Værnet, lægen man lod flygte
 2. Hafnia – branden
 3. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 4. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 5. Hvorfor skulle Janne dø?
 6. Legemsdele i Kastels-graven
 7. Da man lavede biler på Nørrebro
 8. Union eller Undergang
 9. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 10. Morderen Ole Kollerød
 11. Haderslev under Første verdenskrig
 12. Da Janne døde i Den Store Rockerkrig (NørLiv 27)
 13. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 14. Gamle værtshuse i København
 15. Hermann Göring og hans bror
 16. Lygter og Lygtemænd i København
 17. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 18. Gestapo i Danmark
 19. Sven Hazel – genial eller fupmager
 20. Henrettet på Øster Fælled 1772
 21. Henrettelse på Østerbro
 22. Mandelejren på Livø
 23. Da Skrydstrup fik en flyveplads
 24. Henrettelse i Undallslund
 25. Flere gader og veje på Frederiksberg (K – Å)
 26. Æ Kachmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
 27. Flere gamle værtshuse i København
 28. Buchenwald – lægen Værnet er stadig aktuelt
 29. Sønderjysk Madkunst – atter engang
 30. Min bager i Aabenraa
 31. Strøgets historie
 32. En adelsborg i Tørring
 33. Rovmordet i Utterslev Mose
 34. Gamle Butikker og erhverv i Aabenraa
 35. Riffelsyndikatet på Østerbro
 36. Det var på Nørrebro, det foregik
 37. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
 38. På værtshus på Nørrebro
 39. Mandø – endnu en historie
 40. Zeppelinbasen i Tønder
 41. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 42. Satan – Kulten på Anholt
 43. En dronning og en film
 44. Steder på Nørrebro
 45. Nyhavns historie
 46. Mad fra Tønder – opskrifter
 47. Møgeltønders historie
 48. Gader og veje på Østerbro
 49. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 50. Holocaust – fornægteren fra Kollund
 51. De glemte KZ – lejre på Kanaløerne
 52. Hipo – og Schalburgkorpset
 53. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 54. Det drikker vi i Sønderjylland
 55. Barn på Nørrebro i 1950’erne
 56. Danskerpak og Tyskerpak
 57. Folkevognens Historie
 58. Var Konservativ Ungdom nazister
 59. Odessa og de andre flugthjælpere
 60. Tysklandsarbejdere var ikke ”de bedste elementer”
 61. De skamfulde sygdomme
 62. Mad fra Tønder – opskrifter
 63. Fra Bellahøj til Husum
 64. Før – en ø i Vadehavet
 65. Sagn og historier fra Als
 66. Rungholt mandedrukning et og to
 67. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 68. Stormflod 1976
 69. Blegdamme på Blegdamsvej
 70. Vesterbro – den fjerde historie
 71. Brand i København
 72. I Kollund Østerskov lå to villaer
 73. Jarlen af Bothwell
 74. Utterslev Mose – dengang og nu
 75. I fængsel i Tønder
 76. En kvindehøjskole i Visby
 77. Tønders Historie fra begyndelsen
 78. Fra det gamle Østerbro
 79. Østerbro i gamle dage
 80. KZ – lejr, Ladelund
 81. Dupon slægten, ophav og historie
 82. Tyskertøser, Feltmadrasser og Horeunger 2
 83. Da voldene forsvandt
 84. Aabenraas historie
 85. Vognmænd og speditører i Padborg
 86. Turen går til Nordvest
 87. De glemte krigssejlere
 88. Højer – stormflod og diger
 89. Tønderhus- slot, borg og fæstning
 90. Mad fra Tønder
 91. Historien om Københavns Havn
 92. Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
 93. Sommerkorpset
 94. Historien en gade – Jægersborggade
 95. En brand i Stengade
 96. Dramaet ved Viadukten – endnu mere
 97. En populær prinsesse – dengang
 98. Et gymnasium på Nørrebro
 99. Varehuset Buldog på Nørrebro
 100. Flere sabotager på Østerbro

 

Hvilke kategorier er mest populære?

Vi har været inde på Top – 100 og se, hvilke kategorier, der repræsenteret. Hvis to kategorier står lige, ja så er det den bedste placering, der er afgørende.

 1. Besættelsestiden (Før/under/efter) 25
 2. København 16
 3. Nørrebro 11
 4. Sønderjylland 11
 5. Tønder 11
 6. Østerbro 9
 7. Andre Historier 7
 8. Aabenraa 4
 9. Padborg/Kruså/Bov 2
 10. 1864 og De Slesvigske Krige 1
 11. Industri på Nørrebro/Nordvest 1
 12. Højer 1
 13. Indlemmelse, Afståelse, Genforening 0

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforenings historie) 0

Grænsen er overskredet 0

Historien om adelsslægten Akeleye 0

 

Hvilke byer læser vores hjemmeside – TOP-50

 1. København
 2. Haderslev
 3. Århus
 4. Odense
 5. Sønderborg
 6. Aabenraa
 7. Aalborg
 8. Kolding
 9. Tønder
 10. Esbjerg
 11. Silkeborg
 12. Roskilde
 13. Vejle
 14. Slagelse
 15. Ballerup
 16. Horsens
 17. Næstved
 18. Vejen
 19. Fredericia
 20. Lyngby
 21. Søborg
 22. Hvidovre
 23. Herlev
 24. Holbæk
 25. Frederiksberg
 26. Kastrup
 27. Hillerød
 28. Svendborg
 29. Rødovre
 30. Helsingør
 31. Fanø
 32. Greve Strand
 33. Randers
 34. Brønderslev
 35. Køge
 36. Rødekro
 37. Viborg
 38. Ringsted
 39. Glostrup
 40. Herning
 41. Risskov
 42. Birkerød
 43. Taastrup
 44. Lillerød
 45. Kalundborg
 46. Vojens
 47. Gentofte
 48. Albertslund
 49. Charlottenlund
 50. Holstebro

 

 

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder