Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Hvad der læses mest – i september 2021

Oktober 1, 2021

Hvad læses der mest – i september 2021

Hvilke artikler var de mest læste i september. Vi svarer igen på kritik. Og så er vi gået i gang med den store oprydning på vores hjemmeside. Masser af artikler er rettet til. Vi har nået 51 af de ældre artikler. Men det er langt igen. 7 Nye artikler. Nye Podcast. Igen har vi oplevet en masse på Facebook. Vi kigger også på oplevelser fra vores foredrag. Og så kigger vi de mest populære kategorier. Lidt statistik bliver det også til.

 

Nye artikler

Der er ikke blevet til så mange nye artikler i denne måned grundet vores store oprydning. Men følgende nye artikler er lagt ind:

  • Under Krigen i Bov Kommune
  • Frøslev og Fårhus – for mange år siden
  • Okseøerne – endnu mere (2)
  • Grænsen- dengang (b)
  • Stenalderboplads i Svanemøllen Havn
  • Union eller Undergang (anmeldelse)
  • En Dronning og en Film (anmeldelse)

 

Nye Podcast

KNR – Københavns Nærradio har lavet to nye podcast med tekster fra vores hjemmeside

  • Tændstikfabrikker og København
  • Hændelser på Nørrebro

Vi har tidligere bragt en liste over alle de podcast med tekster fra www.dengang.dk, som du kan få på podcast, produceret af KNR.

 

Den store oprydning

Vi er i gang med den store oprydning på vores hjemmeside. Vi kigger på opstillingen sjuske – og stavefejl. Dette er selvfølgelig en større opgave og vil tage tid. I den forbindelse har folk spurgt om vi er gået i skole eller om vi er ordblinde. Vi synes i den forbindelse at det er forkert at genere ordblinde.

Vi har også fornyet ældre artikler. De får så et (b) bagefter, men det er kun når vi tilføjer en del, sletter noget eller aktualiserer artiklen.

Vi har nået at rette

  • Nørrebro 14 artikler
  • Tønder 20 artikler
  • Sønderjylland 14 artikler
  • København 3 artikler

Hold en god tone

Langt hovedparten holder en god tone i vores gruppe. Det er irriterende at et fåtal ikke gør det. Vi er altid modtagelig for konstruktiv kritik. Men når man gang på gang beskyldes for det ene og det andet, så bliver man træt af det.

 

Oplevelser på Facebook

Vi har fået masser af roser. Og dem takker vi selvfølgelig for. Og vi er glade for, at folk anerkender vores arbejde. Som vi har sagt adskillige gange før kan vi også godt tåle kritik og modtager gerne konstruktive forslag til forbedringer. Men det er nu ikke alt kritik, som vi uden videre accepterer eller vil ændre på.

For meget sønderjysk giver kvalme

En læser mener, at vi alt for meget sønderjysk. Han mener, at siden skal have navneforandring til ”Dengang i Sønderjylland”. Og det plager vedkommende så meget, at det giver kvalme. Og det er vi da selvfølgelig ked af.

Som det vil være vores læsere bekendt, så bringer vi hver dag mellem 10 – 15 artikler fra vores hjemmeside. Og så deler vi også fra andre grupper, når vi synes, at disse indlæg er interessante. Andre læsere har rost os for, at vores hjemmeside er meget gennemskuelig og godt opdelt. I denne udgave har vi lavet en opstilling af kategorier og hvor mange artikler, der er inde for hver kategori. Og her dominerer Sønderjylland nu ikke.

Det er rigtigt, at det er dele Danmark, som vi ikke bringer artikler fra. Det har vi nu heller ingen ambitioner om. Vi bringer kun artikler fra områder eller temaer som et hvis kendskab til.

Vi tæller ikke op, hvor mange københavnske eller sønderjyske artikler, som vi bringer fra vores hjemmeside. Og det samme gør vi heller ikke, når vi deler andre gruppers artikler. Det ville da være alt for kedeligt, hvis vi også skulle til at gøre dette.

Begræns dig lige lidt

Det var ikke sådan en administrator udtrykte, men det var sådan han mente det. Vi lagde hver dag to artikler ind på den side. Desuden kørte vi så et tema, der også vedrørte den gruppe. Men så havde vi også lige tre foredrag inden for kort tid. Så måske virkede det hele måske for overvældende. Men vi mente jo at det var historierne, der var afgørende. Fra denne gruppe holder vi en lille eller større pause. Det var jo tydeligt, at de havde fået nok af dengang.dk.

Automatikken siger nej tak

Nogle grupper bruger automatik til at afvise artikler. Man kan ikke se, hvor man har brudt reglerne. Selvfølgelig skal man respektere de regler, som en gruppe har vedtaget. Men man skal vel også have en chance for at tilpasse ens indlæg.

Således kan en afvisning skyldes, at indlægget har været bragt for et halvt år siden eller at fotoet har været bragt.

Undertegnede har ikke tålmodighed eller tid til at sætte sig ind i diverse regler eller kigge de enkelte gruppers billedgalleri igennem.

Fotoer – spøger stadig

Vi bruger ikke så meget tid på fotoer som andre. Vi lægger vægt og tid på den gode historie. Men mange af vores læsere forventer begge dele. Fotoet skal være i den bedste opløsning. Man vil have helt nøjagtig tid og sted. Indrømmet – dette kan vi slet ikke leve op til. Her har vi lavet et lager af fotos, som vi bringer.

De samme artikler går igen

Når vi hver dag deler mellem 10 – 15 artikler er det en statistisk mulighed for at denne samme artikel dukker op efter ca. 5 måneder. Vi har ”kun” 1.780 artikler at gøre godt med. Vi fører ikke statistik med, hvornår hver enkelt artikel er blevet bragt.

Få nu rettet de stavefejl

Det irriterer mange, at der er stave – og tastefejl i artiklerne. De går mere op i dette som selve den historie, som vi bringer. Men nu er vi jo gang med vores store Oprydningsprojekt.

Se på kilderne

Ad omveje har vi fået at vide, at et større medieselskab ikke regner vores artikler om ”Genforeningen” for noget. De nævner et eksempel, men at det ikke passer at grænsen allerede blev tegnet i 1890’erne. Men alt dette er jo ikke noget, vi selv finder på. Nu lige dette eksempel er jo nævnt i mange bøger om ”Genforeningen”. Og hver gang henviser vi jo netop til kildemateriale. Dette var vi ikke så god i begyndelsen. Men det mener vi nu selv, at vi er blevet.

Til gengæld har den læser ret, der mener at benævnelsen ”københavnske politikere” i forbindelse med en anden tolkning af ”Genforeningen” nok er forkert. Som læseren rigtig nok skriver, så er ”Københavnske politikere er ikke skyld i alle dårligdomme”.

Din artikel burde være i en anden gruppe

Vi hører det ofte. Grupperne på Facebook er skarp opdelte. Man må ikke bevæge sig over en skarp grænse. Men det er næsten umuligt, hvis man skal bringe god historieformidling. Man skal ikke begynde at skære i erindringer, fordi man bevæger sig ind i et andet område. Så vil vi hellere opgive de grupper, der forlanger dette.

Hem holder I med?

I forbindelse med vores artikler om ”Genforeningen” og Besættelsestiden er vi blevet spurgt ”Hvem holder I med?”. Nu er historien ikke altid Sort/Hvid. Det er historieformidling heller ikke. Og historieformidling er heller ikke bare en opremsning af begivenheder. Det er jo tydeligt at nogle af de kilder, som vi også bruger ikke, har sagt den fulde sandhed. Vi forsøger I vores artikler også at komme med nuancerne.

Det handler vel ikke om, hvem man holder med. Så bliver historien igen forvansket. Og det gælder især artikler om besættelsestiden og ”genforeningen”.

Pludselig bliver opslag slettet

Pludselig får man en automatisk besked om, at ens opslag er blevet slettet. Der er ingen forklaring med, hvorfor. Så forøger man selv at undersøge det. Er det uforskammede ytringer. Er det partipolitisk propaganda? Hvilke regler har man overtrådt?

Selvfølgelig skal man respektere de enkelte gruppers regler. Men kan man ikke lige fortælle, hvor man har overtrådt reglerne? Den omtalte artikel havde været på siden i en uges tid og havde fået mange Likes. Ja artiklen indeholdt sådan noget uskyldigt som kirkehistorie.

Nu viser det sig at det foto man har brugt – måske er 20 år gammelt. Og indlæg/foto må ikke være mere and 30 år gammelt – Og det drejer sig om billedet af en kirke.

Sådan noget for en til at fravælge sådan en gruppe m.h.t. fremtidige opslag.

 

Foredrag

Vi holdt tre foredrag i løbet af 14 dage. Det var rart at se, at var fuldt booket op alle steder. Og var var det skønt at se, at man kunne få smilet frem hos mange. Skønt at se, at der var mange gengangere, der overværede alle tre foredrag.

Mange spurgte efter en liste over kommende foredrag. Sådan en haves ikke. Jeg arrangerer ikke mine egne foredrag og lejer heller ikke lokaler til det. Så vidt rækker økonomien ikke. Vi lader andre til at arrangere disse foredrag.

Når der er et offentlig foredrag fra min side, vil det altid kunne ses på vores hjemmeside og i vores Facebook – gruppe.

De næste mange foredrag, som jeg afholder, er i foreninger og institutioner, hvor der ikke er offentlige foredrag.

Desværre mødte vi også en del ældre, der ikke havde PC. De var vældig interesseret i at se mere om de temaer, som vi talte om. Der er desværre ikke planer om bogudgivelser. Men vi vil gerne tilsende PDF – udgaver af artikler til interesserede, der så evt. kan give det videre til dem, der ikke har PC.

En enkelt har bebrejdet os, at vi ikke mere nøjagtig beskriver, hvor det er foredraget afholdes. Nærmeste S- togstation m.m.  eller angiver stedet på et kort.

 

Kategorierne

Vi har fintalt antallet af vores artikler. Heri er ikke beregnet vores Nyhedsartikler. Vi er oppe på 1.781 artikler. De er fordelt på følgende måde:

  • Nørrebro 304 artikler
  • Tønder 283 artikler
  • Besættelsestiden (før/under/efter) 210 artikler (+ 151)
  • Sønderjylland 207 artikler
  • København 191 artikler
  • Aabenraa 169 artikler
  • Østerbro 101 artikler
  • Højer 77 artikler
  • Andre Historier (resten af Danmark) 72 artikler
  • Padborg, Kruså og Bov: 63 artikler
  • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 29 artikler
  • Indlemmelse, Afståelse/Genforening 24 artikler (+ 119)
  • Industri på Nørrebro/Nordvest 19 artikler (+ 18)
  • 1864 og De Slesvigske Krige 17 artikler (+ 26)
  • Grænsen er overskredet 6 artikler
  • Akeleye – Historien om adelsslægten 9 artikler

Tallene i parentes betyder, at der ligger artikler om samme emne i andre kategorier.

 

Lidt Statistik

Vores Facebook har haft fremgang

  • 020 synes om
  • 179 følger

Og så kommer ca. 48 pct. på vores hjemmeside via Facebook

 

 

De mest populære Kategorier

Vi har kigget på vores Top – 100 liste og fundet ud af, hvilke kategorier, der er mest populære. Hvor mange gange er de enkelte kategorier præsenteret i Top – 100. Dernæst kigger vi på den bedste placering.

  1. Besættelsestiden (Før/under/efter) 23
  2. Nørrebro 17
  3. Tønder 11 (5)
  4. København 11 (6)
  5. Sønderjylland 11 (12)
  6. Aabenraa 7
  7. Østerbro 6
  8. Andre historier 4 (15)
  9. Industri på Nørrebro/NV 4 (20)
  10. Padborg/Kruså/Bov 4 (33)
  11. Højer 1
  12. Indlemmelse, Afståelse, Genforening 0

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 0

1864 og De Slesvigske Krige 0

Grænsen er overskredet 0

Akeleye Slægten 0

 

Månedens TOP – 100

  1. Da man lavede biler på Nørrebro
  2. Legemsdele i Kastelgraven
  3. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
  4. Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet industri på Nørrebro
  5. Mad fra Tønder – opskrifter
  6. Lygter og lygtemænd i København
  7. Nyhavns Historie
  8. Fra Mælkedreng til Pensionist
  9. Et hospital på Nørrebro
  10. Sven Hazel – genial eller fupmager
  11. Utterslev Mose – dengang og nu
  12. Sønderjyske Drikkeopskrifter
  13. Gestapo i Danmark
  14. Morderen Ole Kollerød
  15. Mandelejren på Livø
  16. Forlystelser på Nørrebro – dengang
  17. Flere gamle værtshuse i København
  18. Riffelsyndikatet på Østerbro
  19. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
  20. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
  21. Magrete den Første og Sønderjylland
  22. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
  23. Ville Russerne kun have Bornholm
  24. Stormflod 1976
  25. Æ Kachmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
  26. Gamle værtshuse i København (1)
  27. Vesterbro under besættelsen (2)
  28. Folkevognens historie
  29. I Rinkenæs Sogn
  30. Fra det gamle Østerbro
  31. Strøgets historie (1)
  32. Haderslev under Første Verdenskrig
  33. Oldemorstoft
  34. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
  35. Satan – kulten fra Anholt
  36. Henrettelser i Undallslund
  37. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
  38. Lersø-bøller og bisser nok engang
  39. Flammen og Citronen – en mere sand historie
  40. Rovmordet i Utterslev Mose
  41. De frygtelige sygdomme
  42. De store fabrikker på Ydre Nørrebro
  43. En kvindehøjskole i Visby
  44. Blegdamme på Blegdamsvej
  45. Det drikker vi i Sønderjylland
  46. Steder på Nørrebro
  47. Æ Kleinbahn i Aaaberaa Amt
  48. Barn på Nørrebro i 1950erne
  49. Hipo – og Schalburgkorpset
  50. Møgeltønders historie
  51. De glemte krigssejlere
  52. Sommerkorpset
  53. Hafnia – Branden
  54. Zeppelin – basen i Tønder
  55. Afnazificering og Hungersnød syd for grænsen
  56. Hvorfor skulle Janne dø?
  57. Et apotek i Haderslev
  58. Brand i København
  59. En brand i Stengade
  60. Frøslev og Fårhus for mange år siden
  61. Gader og veje i Tønder
  62. Christiansborgs Brand 1884
  63. Vognmænd og speditører i Padborg
  64. Sange fra Tønder og Omegn
  65. Jægersborggade før, nu og altid
  66. Flygtningeprammen i Klintholm Havn
  67. Tønder i 773 år
  68. Politiet under Besættelsen
  69. Turen går til Nordvest
  70. Da Sønderjylland blev dansk
  71. Langs Frederikssundsvej (1)
  72. Under krigen i Bov Kommune
  73. Rabarberlandet
  74. Ahlefeldt – fra storhed til fald
  75. Var konservativ Ungdom nazister?
  76. Tekstilarbejder Dagmar Harriet Andersen
  77. Lersøen idyl og uro
  78. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
  79. Aabenraa i gamle dage
  80. Da Skrydstrup fik en flyveplads
  81. Det var på Nørrebro, der foregik
  82. Henrettet i Aabenraa (2)
  83. I et skydeskur på Amager
  84. Højer, stormflod og diger
  85. Gader og veje på Østerbro (1)
  86. Henrettet i Aabenraa
  87. De svenske forbindelser- under Anden Verdenskrig
  88. Knivsbjerg – nord for Aabenraa (vers. 2018)
  89. Action-helten fra Stefansgade (NørLiv 3)
  90. Flere fabrikker i Nordvest
  91. Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder
  92. Aabenraas historie
  93. Et gymnasium på Nørrebro
  94. Britiske bomber over Jylland
  95. Tysklands arbejdere og dans erhvervsliv
  96. En professor og en tater-konge
  97. Konfiskation af tyske ejendom
  98. Utterslev – dengang
  99. Forsvarsværker i Sønderjylland fra oldtiden
  100. Hugo Boss fik hjælp af Nazisterne

Overraskende er det, at det er besættelsestiden som er mest populær. Det skal ses i betragtning af, at vi næsten ikke mere deler vores artikler fra besættelsestiden i andre grupper. Vi har forsøgt men åbenbart er vores holdninger for kontroversielle.

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder