Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Hvad læses der mest – i december 2021

Januar 1, 2022

Hvad læses der mest – i december 2021

Alle vores læsere ønskes et godt nytår. Mange har atter besøgt vores hjemmeside i 2021.  I vores stor oprydning, er vi nu nået op på 343 artikler. Pas på, når du bruger et forkert foto på Facebook. Det kan blive en meget dyr fornøjelse. Igen engang svarer vi på kritik på Facebook. Nye foredrag på vej men med fare for aflysning. Vi præsenterer foruden Månedens Top-100 også Årets Top-50 – Igen engang kigger vi på, hvilke kategorier, der er mest populære.

 

Godt Nytår til alle vore læsere

Det har været et særdeles aktivt år. Vi har indtil et par måneder siden præsenteret en masse nye artikler. Og selv om vi er i gang med den store oprydning, har vi lavet research på en masse nye artikler. Det bliver spændende. Dog skal vi lige have lidt mere gang i oprydningen. ” I må godt” bruge artikler fra dengang.dk – men kun med kildeangivelse.

Tak for alle gode lykønskninger.

I løbet af året har vi på Facebook oplevet lidt af hvert. Vi har i nogle grupper fået besked på at begrænse os. I andre har vi så fået at vide, at det vi laver, er selvpromovering. Vi har også forsøgt os på diverse grupper med artikler om besættelsestiden. Men vores anderledes fortolkning af historien har ikke vakt begejstring hos diverse administratorer. Men alligevel er vores kategori med artikler fra besættelsestiden den mest populære.

Og så er det problemet med fotos. De skal i nogle grupper have en bestemt alder. Og det gælder også historiske steder som kirker og Kastellet. Og hvis man ikke overholder det, så bliver den historiske artikel bare pillet væk.

Andre steder bliver en artikel bare ignoreret, hvis det foto man anvender, har været vist inden for et halvt år. Efterhånden finder vi ud af, hvilke Facebook – grupper, der er besværlige – så dem holder vi os fra. Vores formål med artikler er såmænd bare at sprede glæde og information. Vi sætter pris på dem, der sætter pris på vores historiske information.

Vi har i løbet af året trods Corona holdt foredrag en del nye steder. Det har været særdeles spændene især at møde nye folk. Vi skal nok engang påpege, at vi ikke selv arrangerer vores foredrag. Det lader vi andre om. Og et eneste vi ikke bryder os om, er når man under foredrag bruger Ipad eller mobiltelefon eller lignende. Masser af vores foredrag er også i løbet af året blevet aflyst.

Til det kommende år har vi planer om en masse nye artikler – men vi skal først være færdige med vores store oprydning. Men så får I også noget at glæde jer til.

Jo, vi har sagt ja til et bogprojekt. Det bliver nu ikke et almindeligt bogprojekt – men derfor bliver det alligevel ret spændende. Og så vil vi gerne sige tak for alle de telefonopkald og mails, roser og så videre. Det er altid rart, at nogle sætter pris på det, man går og laver. Konstruktiv kritik er fortsat velkommen. Med disse ord – fortsat et Godt Nytår til jer alle.

 

DEN STORE OPRYDNING

I den store oprydning har vi i denne måned ryddet op i:

 • Østerbro 15 artikler
 • Højer 24 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 10 artikler
 • Nørrebro 25 artikler
 • Tønder 25 artikler
 • Sønderjylland 6

Vi er nu oppe på 343 artikler, som vi har rettet på vores hjemmeside. Vi retter ikke kun den grafiske fremstilling, men også tryk – og tastefejl. Ja så er det også de skjulte Facebook – ord, der kan betyde sanktioner, som vi fjerner. Og selvfølgelig går vi også lige artiklerne mere aktuelle.

 

Når ophavsretten krænkes

Det kan i den grad blive dyrt, når du krænker ophavsretten. Der bliver ikke taget hensyn til, at du ikke bruger det til kommercielle formål, at du kun har brugt fotoet en gang eller at du sletter det med det samme du får en henvendelse. Nogle har ligefrem ansat folk til at spore ulovligheder. Der er heller ikke nogen undskyldning at det vidste du ikke. Vi ved godt at på Facebook efterlyser læserne flere fotos. Men med den store afgift vi netop har betalt, overvejer vi nok engang vores rolle på Facebook eller om vi skal undlade at lægge fotos ind på vores artikler, som vi egentlig havde planlagt, når vi var færdige med den store oprydning. Vi vil senere lave en artikel, der handler om, hvordan man kan gardere sig.

 

STOR AKTIVITET

Vi har besvaret mange mails og telefonopkald m.m. Vi har givet lov til, at man bruger vores artikler til to spændende projekter. Så har vi fundet adresser på udgivere. Og meget mere.

 

NYT FOREDRAG

Fremover bliver nye foredrag kun annonceret her på siden. Vi vil ikke beskyldes for yderligere selvpromovering. Nu kan vi på nuværende tidspunkt ikke garantere for nye Corona – tiltag som forsamlingsforbud m.m. Her er det næste offentlige foredrag.

Dern 10. februar kl.14.00 – 16.00 Kirker og Mennesker på Nørrebro i Kingos Kirken på Bragesgade på Nørrebro:

 • Der stod samaritter parat, når der var søndags – prædikener i Skt. Johannes Kirken. Det var de flammetaler som præsten holdt, der efterhånden var godt berømte. Det var præstens skyld, at vi også fik en Stefans Kirke. Grunden blev foræret af en adelsmand, der ellers var i økonomiske vanskeligheder. Der har været mange specielle præster på Nørrebro. Og det er der vel stadig. Vi skal møde nogle af dem. Arbejderne opfattede kirken som kapitalismens forlængede arm. Således måtte man ikke tage det røde flag med i kirken og på kirkegården. Medierne havde også en mening om Kingos Kirkes altertavle og biskoppens påklædning. Så pludselig var der en fadekirke på vej. Den var ikke særlig velkommen. Vi skal også opleve en meget speciel udgave af De Ti Bud. Hvad der kan lyde som et kedeligt foredrag bliver bestemt festligt. Og så er det gratis. Du kan give et bidrag til kaffe og kage.

Igen engang må vi aflyse foredrag på grund af restriktioner. Om denne også skal aflyses, ja det afhænger af situationen i februar.

Så længe, der ikke er styr på Corona, deltager vi ikke aktivt i nye fordredag. Under de forrige angreb skrev en masse foredrag, der aldrig blev afholdt.

 

 

OPLEVELSER PÅ FACEBOOK

Hvornår kommer der nye artikler

En læser beklager sig over, at nu har hun fjerde gang år set den samme artikel. Vi har været inde på det før. Vi har ”kun” 1.783 artikler at gøre godt med. Vi fordeler mellem 10 og 15 artikler hver dag fordelt på de forskellige kategorier så det bliver så alsidigt som muligt. Så rent statistisk blev der gengangere. Der er heller ikke lige mange artikler i hver kategori.

Men vi ”længes” også efter at skrive nye artikler. Men i øjeblikket er det vigtigere med den store oprydning i de list ældre artikler. Vi er nået langt, men har endnu langt igen. Vi har lavet research på nye artikler. Der kommer en masse fra Sønderjylland. En film og et par bøger bliver anmeldt. Og så kigger vi på om Nazi – Tyskland lavede atombomber. Så skal vi også have lavet en ny artikel om Tønder Havn.

Bring et link

En læser foreslår at vi laver links til artiklerne på vores hitlister. Indrømmet, vi har ikke så meget teknisk snilde. Men måske kan vi bringe numrene på artiklerne, så kan læserne selv linke sig frem til dem. Så skal vi ikke hele tiden skrive det samme. – se det var en mulighed. Men ellers var det et godt forslag. Måske ender det med, at vi bare henviser til vores udmærkede søgefunktion.

Indvendinger og historiske kommentarer

Vi synes, at det er fint at læserne kommenterer artiklerne på Facebook. Men det er nu ikke altid, at de kommentarer, der kommer, er historisk korrekte. Men det vil være forkert af os og gå ind at rette hver enkelt. Det vil efterlade et ”Besserwisser”- effekt. Og sådan skal det ikke være.

Foto – kvalitet og årstal

Kritikken af vores fotoer fortsætter. Det gælder opløsningen og angivelse af årstal. Sagen er den, at vi har opbygget et ”lager” af fotos. Måske er det ikke den bedste kvalitet, vi har fundet og ofte er det ikke angivet informationer. Vi vil som før beskrevet ikke bruge så meget tid på det. Det bruger vi på historierne. Og efter at vi er blevet dømt til at betale de mange penge for at have krænket ophavsrettighederne, har vi nu heller ikke så meget lyst til at gå på foto – jagt.

Et hul i jorden

En læser kan ikke forstå, at vi bruger så meget tid og plads på et ”hul i jorden”. Det er opdagelsen af Tønder Havn, som vi i en række fotos har fokuseret på. Måske skal man være fra Tønder for at forstå betydningen af dette.

Det findes ikke mere

En læser gør opmærksom på, at der ikke mere er fælled på Nørrebro. Det er underforstået, at så skal man ikke bringe historien under Nørrebro. Men se atter engang må vi fastslå, at tingene dengang så anderledes ud. Fælledparken som vi kender i dag var dengang inddelt i Nørre Fælled og Øster Fælled.

Masser af roser og tilkendegivelser

Nej vi er ikke kun ”en sur gammel mand”. Bestemt ikke! Der har været mange roser og tilkendegivelser i den sidste måned. Og det er vi altid glade for. Så fortsæt endelig med dette.

Vi bringer ikke kun dansk historie

Den opmærksomme læser har for længst opdaget at vi også kommer med interessant historie fra udlandet, ja endda også fra himmelrummet. Men der er en læser, der mener at vi skal holde os til Danmark. Men han når da lige at fyre begrebet K…..Hoveder af.

Hvorfor kommer der ikke flere bøger?

Jamen vi planlægger en ny bog om Nørrebro Handelsforening. Og så spørger en læser, om der kommer en efterfølger til ”Grænsen er overskredet”. Vi har fundet ud af en masse nyt. Men desværre er meget af det anonymt. Og det som vi har fundet i arkiver, er det ikke officielt tilgang til. Læserne vil have at vi opgiver henvisninger til dokumentnumre m.m. Myndighederne vil ikke have, at vi roder i disse sager.

For et par år siden gik vi også med ideen om at udgive en bog om Ladegården og åen. For dem, der ikke ved det, kan vi sige, at det et meget omtalt sted på grænsen mellem Frederiksberg og Nørrebro. Grunden til at vi alligevel ikke udgiver denne bog er, at vi nu i flere år har ventet på, at en anden bog om samme emne udkommer.

 

ÅRETS TOP – 50

Hvad læses der mest på vores hjemmeside gennem hele året. Vi har været inde og tælle sammen. Optællingen er baseret på 348.164 læsere.

 1. Svenske forbindelser under Anden verdenskrig
 2. Mandelejren på Livø
 3. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
 4. Legemsdele i Kastelgraven
 5. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 6. Da Janne døde i Den Store Rockerkrig (NørLiv 27)
 7. Masser af fisk i Tøndermarsken
 8. Hvorfor skulle Janne dø?
 9. Forlystelser på Nørrebro
 10. Ville Russerne have mere end Bornholm?
 11. Lygter og Lygtemænd i København
 12. Gestapo i Danmark
 13. Royale med brune ideer
 14. Satan – kulten på Anholt
 15. Rovmordet i Utterslev Mose
 16. Flere gamle værtshuse i København
 17. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 18. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 19. Klaus Barbie – Slagteren fra Lyon
 20. Utterslev Mose – dengang og nu
 21. Da man lavede biler på Nørrebro
 22. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
 23. Riffelsyndikatet på Østerbro
 24. Gamle værtshuse i København
 25. Finnsens Medicinske Institut på Østerbro
 26. Nyhavns Historie
 27. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 28. Stormflod 1976
 29. Strøgets Historie (1)
 30. Sven Hazel – genial eller fupmager
 31. Britiske bomber over Jylland
 32. Tønder i 773 år
 33. Flygtninge-prammen i Klintholm (1)
 34. Haderslev under Første Verdenskrig
 35. Zeppelinbasen i Tønder
 36. Henrettelser i Undallslund
 37. Folkevognens Historie
 38. Hafnia – branden
 39. Et hospital på Nørrebro
 40. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 41. Rungholt og Mandedrukning et og to
 42. Elef Rasmussen og den brune tid
 43. Børn under besættelsen
 44. Henrettelse på Øster Fælled 1772
 45. Østerbro fra A til Å
 46. Blegdamme på Blegdamsvej
 47. Varehuset Buldog på Nørrebrogade
 48. Originale i Tønder
 49. Var Konservativ Ungdom Nazister
 50. Mad fra Tønder – opskrifter

Nu var dette kun en Top – Liste over Artikler. Såfremt vi havde taget andet med, ja så ville

 • Nyheder komme på plads 5
 • Billeder fra Nørrebro på plads 18
 • Billeder fra Aabenraa på plads 37
 • Informationer om ”Den Gamle Redaktør” på plads 33

Den mest populære kategori er besættelsestiden. Og på Plads nr. 3 ligger Sønderjysk kaffebord – opskrifter. Det kan undre. Vi har nemlig i artiklen henvist til en meget bedre artikel, der er redigeret med bedre opsætning og endnu flere opskrifter. Den hedder ”Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder.

 

ÅRETS MEST POPULÆRE KATEGORIER

 1. Besættelsestiden (Før/Under/Efter) 16
 2. København 8
 3. Østerbro 6
 4. Nørrebro 6
 5. Tønder 5
 6. Sønderjylland 4
 7. Andre Historier 2
 8. Højer 1
 9. Aabenraa 1

 

DECEMBER – TOP – 100 – DE MEST LÆSTE ARTIKLER

 1. Det spøger på Gram Slot (2)
 2. Sønderjysk Kaffebord – Opskrifter
 3. Børnearbejde, Tændstikker og andet Industri på Nørrebro
 4. Sønderjysk Kaffebord fra Tønder
 5. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
 6. Rovmordet i Holsteinsgade 1912
 7. Folkevognens Historie
 8. Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder
 9. Stormflod 1976
 10. Legemsdele i Kastelgraven
 11. Hermann Göring og hans bror
 12. Det spøger på Gram Slot (1)
 13. Sven Hazel – genial eller fupmager?
 14. Elef Rasmussen og hans brune fortid
 15. Sønderjysk Madkunst – atter engang
 16. Lygter og Lygtemænd i København
 17. Originaler i Tønder
 18. Flere gamle værtshuse i København
 19. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 20. Forlystelser på Nørrebro
 21. Mad fra Tønder – opskrifter
 22. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
 23. Det drikker vi i Sønderjylland
 24. Turen går til Nordvest
 25. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 26. Da vi fik hjælp fra England
 27. Gestapo i Danmark
 28. Tønder – Vidste du det?
 29. Var Konservativ Ungdom – nazister
 30. Rovmordet i Utterslev Mose
 31. Hafnia – branden
 32. Haderslev – under Første Verdenskrig
 33. Flere gader og veje på Frederiksberg (K – Å)
 34. Originaler i det gamle Aabenraa
 35. Riffelsyndikatet på Østerbro
 36. Omkring Vidåen og Havnen i Tønder
 37. Møgeltønders historie
 38. Auschwitz og Thalidoid-skandalen
 39. Gade og Veje i Tønder
 40. Kejserinde Dagmar på Nørrebro
 41. Barnemoderen fra Jægersborggade – den tredje historie
 42. Nyhavns Historie
 43. Originaler i det gamle København
 44. Satan – kulten på Anholt
 45. Slaget på Blågårds Plads 1935
 46. Henrettelse i Undallslund
 47. Æ Kachmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
 48. Kastellet 9. april 1940
 49. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 50. Hugo Boss fik hjælp af Nazister
 51. Brand i København
 52. Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
 53. Oldemorstoft
 54. De glemte krigssejlere
 55. Jomfru Fanny (6. kapitel) (b)
 56. Utterslev Mose – dengang og Nu
 57. Tyskertøser, Feltmadrasser og Horeunger (2)
 58. Flere steder på Østerbro
 59. Da man lavede biler på Nørrebro
 60. Royale med brune ideer
 61. En populær prinsesse
 62. Varehuset Buldog på Nørrebro
 63. Hvorfor skulle Janne dø?
 64. Hipo – og Schalburgkorpset
 65. Frøslevlejren
 66. Tønder i 773 år
 67. Kartoffeltyskerne
 68. Automobilen fra Nørrebrogade 38
 69. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
 70. Vesterbro under besættelsen (1)
 71. De mange fabrikker på Nørrebro
 72. Gamle værtshuse i København
 73. Fra Bellahøj til Husum
 74. Østerbro i gamle dage
 75. Politiet under Besættelsen
 76. Børn under besættelsen
 77. E præst fra Brønshøj
 78. De glemte KZ – Lejre på Kanaløerne
 79. Sønderjysk kaffebord – dets historie.
 80. Det kulinariske Sønderjylland
 81. Flygtninge – prammen fra Klintholm (1)
 82. Grænsen dengang (b)
 83. At være fattig
 84. Sommerkorpset
 85. Letfærdige Kvindfolk
 86. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro (1920)
 87. Union eller Undergang
 88. Et Gymnasium på Nørrebro
 89. Københavns Sporveje – dengang
 90. Jul og andet på Nørrebro
 91. Amager fra A til Å
 92. Da voldene forsvandt
 93. Flere fabrikker i Nordvest
 94. Morderen Ole Kollerød
 95. Britiske Bomber over Jylland
 96. Jernbanesabotage
 97. Fra det gamle Østerbro
 98. Dengang på Østerbro (1)
 99. De skæve eksistenser på Nørrebro
 100. Bag KZ – lejrens pigtråd

 

Månedens Mest populære Kategorier

 1. Besættelsestiden (Før/Under/Efter) 30
 2. København 20
 3. Tønder 12
 4. Nørrebro 10
 5. Sønderjylland 8
 6. Østerbro 6
 7. Industri på Nørrebro og Nordvest 4
 8. Aabenraa 3
 9. Andre Historier 3
 10. Padborg/Kruså/Bov 2
 11. 1864 og De Slesvigske Krige 1
 12. Fra Urtekræmmer til Shawarmabar 1

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder