Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Hvad læses der mest – januar 2022

Februar 1, 2022

 

Hvad læses der mest – i januar 2022

Vi ser på Top-100 over de mest læste artikler i januar og Byens Top-50. De mest populære kategorier kigger vi også på. Denne gang har det været flere roser end tidsler på Facebook. I den store oprydning på hjemmesiden er vi nået op på 424 artikler. En forfatter af en kilde, som vi har brugt, mener at vi har brugt hans artikel ”uhensigtsmæssig”. Vi har straks slettet den vores artikel. Vi kigger på det næste foredrag den 10. februar.

 

Ophavsret – nok engang

En forfatter til en artikel som vi har brugt som kilde har henvendt sig og bedt os om at fjerne en artikel. Han mener, at hans egen artikel er brugt ”uhensigtsmæssig”- Vi har straks slettet artiklen. Det er ikke os, der skal afgøre om vores artikel er ”uhensigtsmæssig”. Vi havde selvfølgelig henvist til vedkommendes artikel under kilde. Men det var ikke nok. Dette er sket før. Men da fik vi først kritikken efter, at en Lokalhistorisk Forening havde brugt artiklen. Vi kunne dengang ikke finde ophavsmanden til denne artikel. Derfor henviste vi til vores litteraturlister. Det er klart, at sådanne ting vil forekomme, når vi har 1.783 artikler.

Det er bedre at forfatterne henvender sig direkte til os i stedet for, at det sker via agenturer, der bare venter på, at vi overtræder ophavsrettighederne og med det samme kræver tusinder af kroner, fordi vi havde anvendt et ret ligegyldigt foto to gange på Facebook. Her gør lovgivningen ikke forskel på om vi har anvendt fotoet til kommercielle forhold eller ikke. Lovgivningen tager heller ikke hensyn til om ens hjemmeside får kommerciel eller offentlig støtte eller ikke.

Vi har også i sidste nummer af denne ”klumme” bebudet at vi vil lave en artikel om dette problem kombineret med de 4.000 ”forbudt – ord” som Facebook har oprettet.

Ellers har vi stor respekt om ophavsret. Således misbruges mange af vores artikler hele tiden. Nu har vi dog ikke økonomi til at få en ”agent” til at holde øje med dette. Og selv har vi ikke tid til selv at foretage en søgning.

 

DEN STORE OPRYDNING

Vi er stadig i gang med vores store oprydning. Der er fundet masser af stave- og slåfejl ligesom vi har rettet op på den ”grafiske fremstilling”. Denne måned er vi nået op på

  • Sønderjylland 20
  • København 14
  • Nørrebro 1
  • Tønder 1
  • Aabenraa 25
  • Østerbro 20

Vi er nu nået op på i alt 81 plus 343 er lig med 424 artikler

Det kunne måske have blevet til nogle flere, men vi har skam også brugt tiden på at skrive nogle nye foredrag.

 

Foredrag

Der spørges hele tiden ind til foredrag om det ene og det andet emne. Men som vi har sagt før, så har vi ikke økonomi til selv at arrangere foredrag. Det overlader vi til foreninger, institutioner m.m. Når vi så bliver inviteret, tager vi så stilling til, om vi kan komme. Det afhænger ikke så meget om penge, men mere om det er inde for en bestemt afstand her fra bopælen. Husk undertegnede er en ældre herre, der kommer susende på cykel.

Der er et foredrag den 10. februar kl. 14 – 16 i Kingos Kirken på Nørrebro. Foredraget hedder Kirker og Mennesker på Nørrebro. Det er ikke et kedeligt foredrag, hvor vi dukker ned i kirkernes historie. Men det er mere et strejftog i grotesk optrin i Nørrebros historie. Du har mulighed for at få kaffe og kage mod at give et lille bidrag. Håber at vi ses.

 

Mange henvendelser

Vi får dagligt mange henvendelser fra folk, der ønsker hjælp til forskellige ting. Det er også ofte tale om at måtte bruge artikler til skolebrug, studier m.m. Vi kan langt fra hjælpe hver gang. Mange spørger også om arkivadgang. Så let som det ser ud til på TV, er det ikke. Der er ofte mærkelige regler, man skal forholde sig til. Andre arkiver må du ikke få adgang til. Og så kan man ikke få en begrundelse for det. Nej vi kan ikke hjælpe alle. Men vi forsøger så godt vi kan. Det er muligt, at du kommer til at vente et stykke tid på svar på grund af travlhed.

 

Nyt fra Facebook

Mange grupper på Facebook vil ikke modtage artikler fra os. De mener, at vi er for selvpromoverende. Andre har bedt os om at være knap så dominerende. Men vores mål er såmænd bare at dele gode historier. Vi har så fundet en teknisk metode, der ikke er så tidskrævende. Eller skal vi sige det på en anden måde. Vores teknisk snilde på de sociale medier er måske ikke så fremragende at det gør noget.

Hvor er vi henne?

Når vi deler historier, sker det ofte at vi finder nogle fotos, der passer til historien. Det er sjældent, at vi forklarer, hvad man ser på de enkelte fotos. For egentlig burde det fremgå af den historie, som vi fortæller. Men så sker der så op til 14 dage efter, at mange så tager et enkelt billede ud og spørger ”Hvor er vi henne?”. Man glemmer så lige at nævne i hvilken artikel, man har fundet det omtalte foto. Vi har et arkiv af flere tusinder af fotos – så ofte er det meget tidskrævende at lede efter et foto.

Det er sjældent, at vi leder efter fotos til en artikel. Det handler om at prioritere tiden.

Er en bog udsolgt eller kan den lånes på biblioteket?

Når man omtaler en bog som også kan være en ældre bog, så spørges der ofte om bogen stadig kan fås eller om man kan få den på biblioteket. Læserne forventer, at man har svar på alt. Men sådan er det jo langt fra altid. For vores vedkommende drejer det sig om at servere gode historier. Men der forventes vel også at læserne selv gør et stykke arbejde. For egentlig kunne redaktionen jo sagtens finde ud af det hele. Men nogle gange bliver vi også nødt til at prioritere tiden.

Flere roser end tidsler

I den sidste måned har vi på Facebook modtaget flere roser end tidsler. Og det er vi er da glad for. Det er jo netop formålet med vore Facebook – gruppe, at sprede den gode historie til så mange som muligt. Der er mange, der kommer med gode erindringer fra en svunden tid eller kommer med tillæg til det, der er skrevet.

Vi takker for alle tilkendegivelser og forslag.

Man kan ikke udgive artikler med stave – og tastefejl

En læser mener ikke, at man kan udgive artikler med stave – og tastefejl. Det kan man egentlig heller ikke. Men vi er i gang. Og vi kan nu engang ikke arbejde hurtigere end vi gør. Således er vi nået op på 424 artikler. Vi holder selvfølgelig ikke de artikler tilbage, der endnu ikke har gennemgået vores ”Store oprydning”.

Se at få tjekket fakta

En læser mener, at vi skal tjekke fakta. Det gør vi skam hele tiden. Men vi ved af erfaring, at både arkiver og bøger rummer fejl. Vi skal da ærlig indrømme, at også vi laver fejl. Læseren mener vi bare kan ansætte en person til at kigge alle vores artikler igennem. De ville da også være det letteste. Men det skal vel også lige have økonomi til. I dette tilfælde drejede det sig om en skole på Rømø, som vi kaldte for Danmarks mindste skole. Her rettede vi os efter noget lokal – litteratur!!!!

 

FACEBOOK – STASTISTIK

  • De seneste 28 dage:
  • Nåede personer 63.722 + 26 pct.
  • Opslagsinteraktioner 43.219 + 22 pct.
  • Synes godt om side 44 – 17 pct.
  • I alt synes om 4.343
  • I alt Følger 4.532

 

HVILKE BYER LÆSER DENGANG.DK – JANUAR TOP-50

  1. København
  2. Haderslev
  3. Aarhus
  4. Silkeborg
  5. Odense
  6. Aabenraa
  7. Sønderborg
  8. Ballerup
  9. Aalborg
  10. Tønder
  11. Kolding
  12. Roskilde
  13. Esbjerg
  14. Vejle
  15. Slagelse
  16. Brøndby
  17. Næstved
  18. Fredericia
  19. Herlev
  20. Herning
  21. Fanø
  22. Hvidovre
  23. Hillerød
  24. Randers
  25. Greve Strand
  26. Rødovre
  27. Lyngby
  28. Rødekro
  29. Horsens
  30. Holbæk
  31. Svendborg
  32. Frederiksberg
  33. Kastrup
  34. Søborg
  35. Viborg
  36. Tåstrup
  37. Helsingør
  38. Padborg
  39. Hellerup
  40. Køge
  41. Gentofte
  42. Glostrup
  43. Nyborg
  44. Risskov
  45. Farum
  46. Vojens
  47. Hørsholm
  48. Lillerød
  49. Ringsted
  50. Værløse

 

JANUAR – MÅNED 2022 – TOP – 100 – DE MEST LÆST ARTIKLER

Tallene er baseret på 29.315 besøgende

  1. Legemsdele i Kastelgraven
  2. Riffelsyndikatet på Østerbro
  3. At plukke Sut ved Højer
  4. Royale med brune ideer
  5. Hermann Gôring og hans bror
  6. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
  7. Forlystelser på Nørrebro
  8. Rungholt og Mandedrukning et og to
  9. Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet Industri på Nørrebro
  10. Drømmen om en havn i Tønder
  11. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
  12. Det drikker vi i Sønderjylland
  13. Gader og Veje på Frederiksberg (A – J)
  14. Da vi fik hjælp fra England
  15. Henrettet på Øster Fælled 1772
  16. De Tre Makreller fra Aabenraa (2)
  17. Sven Hazel – genial eller fupmager
  18. Stormflod 1976
  19. Vilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
  20. Flere gader og veje på Frederiksberg (K – Å)
  21. Flere gamle værtshuse i København
  22. Gestapo i Danmark
  23. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
  24. Flammen og Citronen – en mere sand historie
  25. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
  26. Sønderjyske Drikkeopskrifter
  27. Britiske bomber over Jylland
  28. Hafnia – branden
  29. Gamle værtshuse i København
  30. En dronning og en film
  31. Det var på Nørrebro, der foregik ’
  32. Lygter og Lygtemænd i København
  33. Tysklands-arbejdere var ikke ”de værste elementer”
  34. I Fængsel i Tønder
  35. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
  36. Strøgets historie
  37. Sønderjysk kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder
  38. Tønderhus – slot, borg og fæstning
  39. De glemte KZ – lejre på Kanaløerne
  40. Mandelejren på Livø
  41. Auschwitz og Thalidomid – skandalen
  42. Gestapo i Syd – og Sønderjylland
  43. Politiet under besættelsen
  44. Hugo Boss fik hjælp af nazisterne
  45. Hvad skete der med Rauel Wallenberg?
  46. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
  47. Henrettelser i Undallslund
  48. Mad fra Tønder – opskrifter
  49. Ringborge ved Vadehavet
  50. Flugten over Grænsen 1914 – 1918
  51. Det Gamle Frederiksberg
  52. De skamfulde sygdomme
  53. Da man lavede biler på Nørrebro
  54. Rovmordet i Holsteinsgade 1912
  55. Hvorfor skulle Janne dø?
  56. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
  57. Christiansborgs brand 1884
  58. Sagn og Historier fra Als
  59. Folkevognens historie
  60. Ville russerne kun have Bornholm?
  61. Valby – dengang
  62. Hipo – og Schalburgkorpset
  63. Var Konservativ Ungdom – Nazister?
  64. Rabarberlandet
  65. Kan man stole på Centralkartoteket?
  66. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro (1920)
  67. Utterslev Mose dengang og nu
  68. Elef Rasmussen og den brune tid
  69. Kastellet 9. april 1940
  70. Et hospital på Nørrebro
  71. Fra Langelinie til Strandboulevarden
  72. Tønders historie fra begyndelsen
  73. Friserne – syd for Tønder
  74. Adelsslægten, der uddøde
  75. Vognmænd og speditører i Padborg
  76. Haderslev under Første Verdenskrig
  77. Omkring Vidåen og Havnen i Tønder
  78. Amager fra a til Å
  79. Slemme folk fra Sønderjylland
  80. De frygtelige sygdomme
  81. Varehuset Buldog på Nørrebro
  82. Børn på Nørrebro i 1850’erne
  83. Danskere i tysk terrors tjeneste
  84. Tilfældet – Aabenraa Motorfabrik
  85. Henrettet i Aabenraa (2)
  86. Blushøj – lejren
  87. Krigshelt med rødder til Aabenraa
  88. En populær prinsesse dengang
  89. Fra det gamle Østerbro
  90. Brand i København
  91. En adelsborg ved Tørning
  92. Da Gertrud rejste fra kisten
  93. Nyhavns Historie
  94. Derude – på Lersøen
  95. Kruså vandmølle
  96. Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
  97. Rovmordet i Utterslev Mose
  98. Russiske krigsfanger i Nordslesvig
  99. Slaget på Blågårds Plads 1935
  100. De tre Makreller fra Aabenraa (vers. A)

 

DE MEST POPULÆRE KATEGORIER

  1. Besættelsestiden (Før/Under/Efter) 30 (1)
  2. København 18 (2)
  3. Sønderjylland 11 (6)
  4. Tønder 10 (5)
  5. Nørrebro 8 (4)
  6. Østerbro 7 (3)
  7. Aabenraa 5 (9)
  8. Andre historier 4 (7)
  9. Industri på Nørrebro 2 (-)
  10. Padborg/Kruså/Bov 2 (-)
  11. Højer 1 (8)
  12. Indlemmelse, Afståelse/Genforening

1864 – og De Slesvigske Krige

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforenings historie)

Grænsen er overskredet

Historien om Adelsslægten Akeleye

Vi viser antallet af artikler på TOP – 100. I parentes kan du se sidste placering. Det har jo også en betydning, at vi mere eller mindre er smidt ud af to københavner – grupper og flere besættelses – grupper på Facebook. Derfor er det også overraskende, at det er hele 30 artikler under kategorien ”Besættelsestiden”. Det er det dobbelte antal end i sidste måned.

Der er tilbagegang for Nørrebro, Østerbro, Andre Historier. Og så er det fremgang for Sønderjylland, Tønder og Aabenraa.

Der er heller ikke mere den store interesse for Indlemmelse, Afståelse, Genforening eller 1864 og De Slesvigske Krige.

Nu er det dog ikke besøgsantallet, der bestemmer, hvad vi i fremtiden skriver om. Og det er heller ikke Facebook, der har 100 pct. indflydelse på besøgene. Men derfor er vores månedlige analyser alligevel interessante.

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder