Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Hvad læses der mest – januar 2022

Februar 1, 2022

 

Hvad læses der mest – i januar 2022

Vi ser på Top-100 over de mest læste artikler i januar og Byens Top-50. De mest populære kategorier kigger vi også på. Denne gang har det været flere roser end tidsler på Facebook. I den store oprydning på hjemmesiden er vi nået op på 424 artikler. En forfatter af en kilde, som vi har brugt, mener at vi har brugt hans artikel ”uhensigtsmæssig”. Vi har straks slettet den vores artikel. Vi kigger på det næste foredrag den 10. februar.

 

Ophavsret – nok engang

En forfatter til en artikel som vi har brugt som kilde har henvendt sig og bedt os om at fjerne en artikel. Han mener, at hans egen artikel er brugt ”uhensigtsmæssig”- Vi har straks slettet artiklen. Det er ikke os, der skal afgøre om vores artikel er ”uhensigtsmæssig”. Vi havde selvfølgelig henvist til vedkommendes artikel under kilde. Men det var ikke nok. Dette er sket før. Men da fik vi først kritikken efter, at en Lokalhistorisk Forening havde brugt artiklen. Vi kunne dengang ikke finde ophavsmanden til denne artikel. Derfor henviste vi til vores litteraturlister. Det er klart, at sådanne ting vil forekomme, når vi har 1.783 artikler.

Det er bedre at forfatterne henvender sig direkte til os i stedet for, at det sker via agenturer, der bare venter på, at vi overtræder ophavsrettighederne og med det samme kræver tusinder af kroner, fordi vi havde anvendt et ret ligegyldigt foto to gange på Facebook. Her gør lovgivningen ikke forskel på om vi har anvendt fotoet til kommercielle forhold eller ikke. Lovgivningen tager heller ikke hensyn til om ens hjemmeside får kommerciel eller offentlig støtte eller ikke.

Vi har også i sidste nummer af denne ”klumme” bebudet at vi vil lave en artikel om dette problem kombineret med de 4.000 ”forbudt – ord” som Facebook har oprettet.

Ellers har vi stor respekt om ophavsret. Således misbruges mange af vores artikler hele tiden. Nu har vi dog ikke økonomi til at få en ”agent” til at holde øje med dette. Og selv har vi ikke tid til selv at foretage en søgning.

 

DEN STORE OPRYDNING

Vi er stadig i gang med vores store oprydning. Der er fundet masser af stave- og slåfejl ligesom vi har rettet op på den ”grafiske fremstilling”. Denne måned er vi nået op på

 • Sønderjylland 20
 • København 14
 • Nørrebro 1
 • Tønder 1
 • Aabenraa 25
 • Østerbro 20

Vi er nu nået op på i alt 81 plus 343 er lig med 424 artikler

Det kunne måske have blevet til nogle flere, men vi har skam også brugt tiden på at skrive nogle nye foredrag.

 

Foredrag

Der spørges hele tiden ind til foredrag om det ene og det andet emne. Men som vi har sagt før, så har vi ikke økonomi til selv at arrangere foredrag. Det overlader vi til foreninger, institutioner m.m. Når vi så bliver inviteret, tager vi så stilling til, om vi kan komme. Det afhænger ikke så meget om penge, men mere om det er inde for en bestemt afstand her fra bopælen. Husk undertegnede er en ældre herre, der kommer susende på cykel.

Der er et foredrag den 10. februar kl. 14 – 16 i Kingos Kirken på Nørrebro. Foredraget hedder Kirker og Mennesker på Nørrebro. Det er ikke et kedeligt foredrag, hvor vi dukker ned i kirkernes historie. Men det er mere et strejftog i grotesk optrin i Nørrebros historie. Du har mulighed for at få kaffe og kage mod at give et lille bidrag. Håber at vi ses.

 

Mange henvendelser

Vi får dagligt mange henvendelser fra folk, der ønsker hjælp til forskellige ting. Det er også ofte tale om at måtte bruge artikler til skolebrug, studier m.m. Vi kan langt fra hjælpe hver gang. Mange spørger også om arkivadgang. Så let som det ser ud til på TV, er det ikke. Der er ofte mærkelige regler, man skal forholde sig til. Andre arkiver må du ikke få adgang til. Og så kan man ikke få en begrundelse for det. Nej vi kan ikke hjælpe alle. Men vi forsøger så godt vi kan. Det er muligt, at du kommer til at vente et stykke tid på svar på grund af travlhed.

 

Nyt fra Facebook

Mange grupper på Facebook vil ikke modtage artikler fra os. De mener, at vi er for selvpromoverende. Andre har bedt os om at være knap så dominerende. Men vores mål er såmænd bare at dele gode historier. Vi har så fundet en teknisk metode, der ikke er så tidskrævende. Eller skal vi sige det på en anden måde. Vores teknisk snilde på de sociale medier er måske ikke så fremragende at det gør noget.

Hvor er vi henne?

Når vi deler historier, sker det ofte at vi finder nogle fotos, der passer til historien. Det er sjældent, at vi forklarer, hvad man ser på de enkelte fotos. For egentlig burde det fremgå af den historie, som vi fortæller. Men så sker der så op til 14 dage efter, at mange så tager et enkelt billede ud og spørger ”Hvor er vi henne?”. Man glemmer så lige at nævne i hvilken artikel, man har fundet det omtalte foto. Vi har et arkiv af flere tusinder af fotos – så ofte er det meget tidskrævende at lede efter et foto.

Det er sjældent, at vi leder efter fotos til en artikel. Det handler om at prioritere tiden.

Er en bog udsolgt eller kan den lånes på biblioteket?

Når man omtaler en bog som også kan være en ældre bog, så spørges der ofte om bogen stadig kan fås eller om man kan få den på biblioteket. Læserne forventer, at man har svar på alt. Men sådan er det jo langt fra altid. For vores vedkommende drejer det sig om at servere gode historier. Men der forventes vel også at læserne selv gør et stykke arbejde. For egentlig kunne redaktionen jo sagtens finde ud af det hele. Men nogle gange bliver vi også nødt til at prioritere tiden.

Flere roser end tidsler

I den sidste måned har vi på Facebook modtaget flere roser end tidsler. Og det er vi er da glad for. Det er jo netop formålet med vore Facebook – gruppe, at sprede den gode historie til så mange som muligt. Der er mange, der kommer med gode erindringer fra en svunden tid eller kommer med tillæg til det, der er skrevet.

Vi takker for alle tilkendegivelser og forslag.

Man kan ikke udgive artikler med stave – og tastefejl

En læser mener ikke, at man kan udgive artikler med stave – og tastefejl. Det kan man egentlig heller ikke. Men vi er i gang. Og vi kan nu engang ikke arbejde hurtigere end vi gør. Således er vi nået op på 424 artikler. Vi holder selvfølgelig ikke de artikler tilbage, der endnu ikke har gennemgået vores ”Store oprydning”.

Se at få tjekket fakta

En læser mener, at vi skal tjekke fakta. Det gør vi skam hele tiden. Men vi ved af erfaring, at både arkiver og bøger rummer fejl. Vi skal da ærlig indrømme, at også vi laver fejl. Læseren mener vi bare kan ansætte en person til at kigge alle vores artikler igennem. De ville da også være det letteste. Men det skal vel også lige have økonomi til. I dette tilfælde drejede det sig om en skole på Rømø, som vi kaldte for Danmarks mindste skole. Her rettede vi os efter noget lokal – litteratur!!!!

 

FACEBOOK – STASTISTIK

 • De seneste 28 dage:
 • Nåede personer 63.722 + 26 pct.
 • Opslagsinteraktioner 43.219 + 22 pct.
 • Synes godt om side 44 – 17 pct.
 • I alt synes om 4.343
 • I alt Følger 4.532

 

HVILKE BYER LÆSER DENGANG.DK – JANUAR TOP-50

 1. København
 2. Haderslev
 3. Aarhus
 4. Silkeborg
 5. Odense
 6. Aabenraa
 7. Sønderborg
 8. Ballerup
 9. Aalborg
 10. Tønder
 11. Kolding
 12. Roskilde
 13. Esbjerg
 14. Vejle
 15. Slagelse
 16. Brøndby
 17. Næstved
 18. Fredericia
 19. Herlev
 20. Herning
 21. Fanø
 22. Hvidovre
 23. Hillerød
 24. Randers
 25. Greve Strand
 26. Rødovre
 27. Lyngby
 28. Rødekro
 29. Horsens
 30. Holbæk
 31. Svendborg
 32. Frederiksberg
 33. Kastrup
 34. Søborg
 35. Viborg
 36. Tåstrup
 37. Helsingør
 38. Padborg
 39. Hellerup
 40. Køge
 41. Gentofte
 42. Glostrup
 43. Nyborg
 44. Risskov
 45. Farum
 46. Vojens
 47. Hørsholm
 48. Lillerød
 49. Ringsted
 50. Værløse

 

JANUAR – MÅNED 2022 – TOP – 100 – DE MEST LÆST ARTIKLER

Tallene er baseret på 29.315 besøgende

 1. Legemsdele i Kastelgraven
 2. Riffelsyndikatet på Østerbro
 3. At plukke Sut ved Højer
 4. Royale med brune ideer
 5. Hermann Gôring og hans bror
 6. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 7. Forlystelser på Nørrebro
 8. Rungholt og Mandedrukning et og to
 9. Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet Industri på Nørrebro
 10. Drømmen om en havn i Tønder
 11. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
 12. Det drikker vi i Sønderjylland
 13. Gader og Veje på Frederiksberg (A – J)
 14. Da vi fik hjælp fra England
 15. Henrettet på Øster Fælled 1772
 16. De Tre Makreller fra Aabenraa (2)
 17. Sven Hazel – genial eller fupmager
 18. Stormflod 1976
 19. Vilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 20. Flere gader og veje på Frederiksberg (K – Å)
 21. Flere gamle værtshuse i København
 22. Gestapo i Danmark
 23. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
 24. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 25. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 26. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 27. Britiske bomber over Jylland
 28. Hafnia – branden
 29. Gamle værtshuse i København
 30. En dronning og en film
 31. Det var på Nørrebro, der foregik ’
 32. Lygter og Lygtemænd i København
 33. Tysklands-arbejdere var ikke ”de værste elementer”
 34. I Fængsel i Tønder
 35. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
 36. Strøgets historie
 37. Sønderjysk kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder
 38. Tønderhus – slot, borg og fæstning
 39. De glemte KZ – lejre på Kanaløerne
 40. Mandelejren på Livø
 41. Auschwitz og Thalidomid – skandalen
 42. Gestapo i Syd – og Sønderjylland
 43. Politiet under besættelsen
 44. Hugo Boss fik hjælp af nazisterne
 45. Hvad skete der med Rauel Wallenberg?
 46. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 47. Henrettelser i Undallslund
 48. Mad fra Tønder – opskrifter
 49. Ringborge ved Vadehavet
 50. Flugten over Grænsen 1914 – 1918
 51. Det Gamle Frederiksberg
 52. De skamfulde sygdomme
 53. Da man lavede biler på Nørrebro
 54. Rovmordet i Holsteinsgade 1912
 55. Hvorfor skulle Janne dø?
 56. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 57. Christiansborgs brand 1884
 58. Sagn og Historier fra Als
 59. Folkevognens historie
 60. Ville russerne kun have Bornholm?
 61. Valby – dengang
 62. Hipo – og Schalburgkorpset
 63. Var Konservativ Ungdom – Nazister?
 64. Rabarberlandet
 65. Kan man stole på Centralkartoteket?
 66. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro (1920)
 67. Utterslev Mose dengang og nu
 68. Elef Rasmussen og den brune tid
 69. Kastellet 9. april 1940
 70. Et hospital på Nørrebro
 71. Fra Langelinie til Strandboulevarden
 72. Tønders historie fra begyndelsen
 73. Friserne – syd for Tønder
 74. Adelsslægten, der uddøde
 75. Vognmænd og speditører i Padborg
 76. Haderslev under Første Verdenskrig
 77. Omkring Vidåen og Havnen i Tønder
 78. Amager fra a til Å
 79. Slemme folk fra Sønderjylland
 80. De frygtelige sygdomme
 81. Varehuset Buldog på Nørrebro
 82. Børn på Nørrebro i 1850’erne
 83. Danskere i tysk terrors tjeneste
 84. Tilfældet – Aabenraa Motorfabrik
 85. Henrettet i Aabenraa (2)
 86. Blushøj – lejren
 87. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 88. En populær prinsesse dengang
 89. Fra det gamle Østerbro
 90. Brand i København
 91. En adelsborg ved Tørning
 92. Da Gertrud rejste fra kisten
 93. Nyhavns Historie
 94. Derude – på Lersøen
 95. Kruså vandmølle
 96. Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
 97. Rovmordet i Utterslev Mose
 98. Russiske krigsfanger i Nordslesvig
 99. Slaget på Blågårds Plads 1935
 100. De tre Makreller fra Aabenraa (vers. A)

 

DE MEST POPULÆRE KATEGORIER

 1. Besættelsestiden (Før/Under/Efter) 30 (1)
 2. København 18 (2)
 3. Sønderjylland 11 (6)
 4. Tønder 10 (5)
 5. Nørrebro 8 (4)
 6. Østerbro 7 (3)
 7. Aabenraa 5 (9)
 8. Andre historier 4 (7)
 9. Industri på Nørrebro 2 (-)
 10. Padborg/Kruså/Bov 2 (-)
 11. Højer 1 (8)
 12. Indlemmelse, Afståelse/Genforening

1864 – og De Slesvigske Krige

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforenings historie)

Grænsen er overskredet

Historien om Adelsslægten Akeleye

Vi viser antallet af artikler på TOP – 100. I parentes kan du se sidste placering. Det har jo også en betydning, at vi mere eller mindre er smidt ud af to københavner – grupper og flere besættelses – grupper på Facebook. Derfor er det også overraskende, at det er hele 30 artikler under kategorien ”Besættelsestiden”. Det er det dobbelte antal end i sidste måned.

Der er tilbagegang for Nørrebro, Østerbro, Andre Historier. Og så er det fremgang for Sønderjylland, Tønder og Aabenraa.

Der er heller ikke mere den store interesse for Indlemmelse, Afståelse, Genforening eller 1864 og De Slesvigske Krige.

Nu er det dog ikke besøgsantallet, der bestemmer, hvad vi i fremtiden skriver om. Og det er heller ikke Facebook, der har 100 pct. indflydelse på besøgene. Men derfor er vores månedlige analyser alligevel interessante.

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder