Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Hvad der læses mest – i august 2023

August 31, 2023

Hvad der læses mest – i august 2023

Igen har der været masser af reaktioner fra læserne. ”Speckdänen”. En rodet artikel. Bombenatten på Als – forkert årstal? 15 nye artikler i august. Der er nu 2.039 artikler at vælge imellem. Og igen har vi oplevet alt for mange perioder uden net-forbindelse. En kategori er forsvundet – grundet opdatering – vi håber at kunne genskabe den. Masser af foredrag. Musiklivet i Tønder er ikke behandlet korrekt. Tønder fra 1840 – 1920. Måske kommende artikler fra Nørrebro handelsforenings storhedstid. Forskellige opfattelser af artiklerne. Igen har vi oplevet trusler på Messenger. Din side er ikke anbefalelsesværdig. Hvilke byer læser mest dengang.dk på Facebook. Facebook – statistik.

 

Speckdänen

En læser mener, at det er historieforvanskning på den måde vi beskriver begrebet Speckdänen på. Læseren har ret i, at vi ikke beskriver, at i begyndelsen var det tyskere i Sydslesvig, der for at få stillet deres sult meldte sig ind i de danske foreninger. Så hjalp man nemlig fra dansk side. Men efterhånden blev begrebet noget forvansket og alle dansksindede blev kaldt dette ”Speckdänen”. Måske burde vi have præciseret dette noget bedre. Vi laver måske en artikel netop om dette begreb.

Men om det er historieforvanskning – det er det nok ikke.

 

En rodet artikel

En læser mener at den sidste artikel vi skrev om Augustenborg Slot var for rodet. Det er læserens opfattelse og det kan måske være rigtig. Når vi laver en artikel, skal det være kort og præcis. Her bevæger vi os over et stort tidsområde. Vi beskriver både bygningerne og Danmarkshistorien – men vi tager også hensyn til, hvad der er af artikler i forvejen. Så dette kan måske virke rodet.

 

Bombenatten på Als er forkert årstal

En læser mener, at vi har valgt et forkert årstal, da vi beskrev bombenatten på Als og henviser til en gårdbrand. Men det har vi nu ikke. Vi beskrev en bestemt hændelse som netop kaldes Bombenatten. Vi er udmærket klar over, at der var flere fejlbombninger på Als i løbet af Anden verdenskrig. Disse har vi dog ikke medtaget i artiklen.

 

15 nye artikler i august måned

Det er blevet til 15 nye artikler i august måned

 • Hohenwarte
 • Skamstenen fra Sæd – endnu mere
 • Et slot i Augustenborg
 • Ipsens Enke – en berømt virksomhed
 • Tønders udvikling 1840-1851 (1)
 • Det berømte sagn fra Varnæs
 • Stormflod i Vadehavet – endnu mere
 • Den ny grænse 1920
 • Hvordan var det lige med vores grænser?
 • Nedlagte (og ikke nedlagte) værtshuse på Nørrebro
 • Blev Folkekirken på Nørrebro startet af et læserbrev.
 • Tønder Festival er næsten 50 år gammel
 • Når Befrielsen kommer
 • Da grænsen blev delt i Rudbøl

 

Du kan nu vælge 2.039 artikler

 • Tønder 330 artikler
 • Nørrebro 324 artikler
 • Besættelsestiden 255 + 150 artikler
 • Sønderjylland 251 artikler
 • Aabenraa 207 artikler
 • København 199 artikler
 • Østerbro 108 artikler
 • Andre Historier 93 artikler
 • Højer 86 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 65 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse eller Genforening 33 + 118 artikler
 • Nørrebro Handelsforening 29 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 20+26 artikler
 • Industri på Nørrebro/Nordvest 20 + 26 artikler
 • Grænsen er overskredet 9 artikler
 • Akeleye – slægten 9 artikler (Fungerer ikke i øjeblikket)

 

 

Igen perioder uden net – forbindelse

Vi har igen oplevet perioder, hvor vi ikke har nogen net-forbindelse. Indtrykket er at vores udbyder er lige glad. De burde jo i det mindste finde ud af, hvorfor det er så usikker en forbindelse. Det vil de også godt, men så forlanger de, at vi skal betale for dette. Og det kan godt blive dyrt siger de.

 

En kategori er forsvundet

Vores kategori omkring Akeleye – slægten er forsvundet. Det er sikkert sket under diverse opdateringer, som vi har foretaget. Vi har flyttet diverse ting for at gøre vores hjemmeside hurtigere. Vi har selv forsøgt at gøre noget ved sagen, men det er endnu ikke lykkedes. Vi får vores teknikker til at se på sagen. Indtil da, må vi undvære kategorien.

 

Masser af foredrag

Vi var nævnt det før – i forbindelse med Bilfri Nørrebrogade søndag den 17. september er det planen at Nørrebro Lokalhistoriske Forening vil være til stede. Og det vil være ud for Mejlshede Låse, der også leverer strømmen til vores arrangement. Meningen er, at vi fra ca. kl. 14 – 18 vil holde nonstop foredrag og vise fotos fra det gamle Nørrebro.

I forbindelse med en kommende bog om Ladegårdsåen vil vi holde et foredrag. Vi ved dog endnu ikke, hvornår

Det skal dog lige understreges, at disse arrangementer endnu ikke er planlagt i detaljer, derfor kan ændringer forekomme.

 

Musiklivet i Tønder er ikke behandlet korrekt

I forbindelse med Tønder festival har vi været i gang med at genudsende alle vores artikler om musiklivet i Tønder. Og disse artikler er det ikke alle, der bryder sig om. Det er måske ikke fordi, at det vi skriver, ikke er korrekt. Det er nok snarere alt det som vi ikke skriver, som nogle gerne vil have.

Michael Falch henvendte sig i sin tid om det samme. Vi er derfor gået i gang med endnu en serie om musiklivet i Tønder, hvor vi starter helt tilbage fra dengang, Tønder havde et kloster. Vi tager selvfølgelig nogle flere danseorkestre med, samt nogle af de pop – grupper, som vi glemte.

Vi laver også en ny artikel om Tønder Festival.

 

Tønder fra ca. 1840 – 1920

Vi har allerede skrevet første del af denne nye serie. Den følger vi så op på snart.

 

Måske kommende artikler fra Handelsforeningens storhedstid

Engang var Nørrebro Handelsforening i medierne flere gange om ugen. Dengang havde vi en meget aktiv hjemmeside med masser af artikler. Det var dengang, at der var bål og brand i bydelen. Forleden var der igen en henvendelse omkring artikler fra denne hjemmeside. Det drejede sig om Hash-handel dengang i Nørrebroparken og Jægersborggade. Måske burde vi finde nogle af disse artikler frem og redigere dem.

 

Forskellige opfattelser af artiklerne

Der er stor forskel af artiklerne. Om det har noget med politik at gøre ved vi ikke. Og det er heller ikke altid ”rigtige” historikere, der har en negativ opfattelse af nogle af artiklerne. Men bedømmelse går lige fra ”forfærdelige konspirationsteorier” til fremragende. Således undgår vi en af grupperne, for hver gang, vi bringer en artikel der, er vi sikker på, at så bliver læserne advaret med at artiklerne er utroværdige.

 

Igen trusler på Messenger

Igen engang er en trussel gået forbi Facebooks algoritmer. Denne gang lyder det således på Messenger.

 • Warning Harmful Content KN 15436

Kære admin

Beklager, vi er nødt til at fortælle dig det

Du har lavet en fejl ved at administrere din fanside. Derfor vil vi suspendere din fanside.

Hvis du mener, at dette er en misforståelse, så lad os det vide ved at sende en bekræftelse via linket (og så følger der et link).

Inden for 24 timer, hvis vi ikke hører tilbage fra dig. Vi bliver tvunget til midlertidigt og permanent at suspendere din fanside.

Tak fordi du accepterede at arbejde sammen med os, for at skabe et sikkert og sundt onlinemiljø for fællesskabet.

 

Din side er ikke anbefalelsesværdig

Den artikel har vi igen bragt. Og den fik mange reaktioner. Vi fandt ud af, at flere har haft samme problemer som undertegnede. Selv om den sidste ”Kriminelle handling” ligger flere måneder tilbage, bliver jeg dagligt mindet om at dengang.dk kan blive fjernet. Og det sker sikkert uden yderligere advarsler.

Der er en, der viser et eksempel på et forbudt ord, der starter med n og betegner en befolkningsgruppe anvendt i en annonce fik fjernet den. Vi har i mellemtiden også brugt ordet i forbindelse med den slags musik (jazzmusik) blev opfattet ude i en sønderjysk landsby. Vi skrev ordet på sønderjysk. Det gik sandelig igennem.

Vedkommende fortæller, at han har klaget. En anden mener, at sådan en klage ikke bliver læst af et menneske. En fortæller, at han kun bruger en kort intro og så linker til sin hjemmeside.

Robotter kan ikke skelne mellem historisk dokumentation og hademateriale. Hvis alle indslag skulle behandles individuelt og manuelt ville det tage flere hundrede år før dette ville blive gjort.

En dame på 85 år fortæller, at hun aldrig har brugt n-ordet nedsættende. Hun fortæller, at de norske kongesager taler om ”blåmændene i Særkeland”. Og så funderer hun over om Harald Blåtand ikke havde en tand, der var sort.

Så er der en, der sympatiserer med Facebook for at holde en god tone og at forhindre at befolkningsgrupper omtales nedladende. Jamen det er jo netop ikke det vi gør, når vi omtaler en n – sprællemand i en søndagsskole på Vesterbro i 1914.

En anden mener, at det er historieredigering kendt fra Orwells 1984.

Vedkommende som vi har omtalt, bringer en annonce fra 1931. Hvordan skal man redigere i denne og hvorfor – det er jo netop historie. Han mener ikke, at dette er nedladende. En anden læser mener, at det var lige så nedladende dengang, som i dag.

Det er skræmmende, at algoritmen har fundet ordet i billedet/annoncen. Det ender med en total udrensning af ukorrekte ord og billeder, hvis den automatiske scanning af tekst og billeder bliver brugt overalt.

Facebook bliver oversvømmet af racister, som på alle måder forsøger at ødelægge det for seriøse brugere. Robotter er nødvendige for at dæmme op for det. Vi bliver nok nødt til at finde os i at indhold fjernes. Det har ikke noget at gøre med censur og historieforfalskning. Men problemet er bare at der følger repressalier med.

Det er ikke alle, der mener, at Facebook udøver censur. Men hvad så med de beskyldninger, man bliver udsat for. Skal man bare leve med dem?

Måske burde man anskaffe Søren Hein Rasmussen: Den Sorte Bog. Her kan man læse om de forbudte ord og Facebooks strategi. Diskussionen er gavnlig med resultatet er ikke entydig. Der er mange holdninger til det.

 

Hvilke byer læser dengang.dk på Facebook

Måske skal vi lige nævne, at efter sidste måling så udgør Facebook – aktiviteterne kun ca. 36 pct. af aktiviteterne på vores hjemmeside. Med andre ord – 64 pct. af aktiviteterne er ikke mere målbare. Vi har, som allerede nævnt, droppet Google – programmet, der kunne måle trafikken på vores hjemmeside. Grunden er, at programmet åbenbart ikke overholder EU – lovgivningen på området.

 1. København
 2. Aabenraa
 3. Tønder
 4. Frederiksberg
 5. Sønderborg
 6. Haderslev
 7. Odense
 8. Aarhus
 9. Holbæk (10)
 10. Højer (9)

 

Facebook – Statistik

Højeste rækkevidde: TGT Aabenraa (1) 2,605

Højeste antal reaktioner: Nedlagte (og ikke nedlagte) værtshuse på Nørrebro

Højeste antal kommentarer: Din side er ikke anbefalelsesværdig

Rækkevidde for opslag: 24.246 

Opslagsinteraktion: 15.308

Nye – synes Godt om side: 11

Nye – Følgere: 13

Reaktioner/Kommentarer/deling: + 134 pct.

 

Masser af delinger

Vi kan ses, at der er masser af delinger på nettet af vores artikler. Desværre kan vi se, at de fleste er delt inden vi fik en ny server, så linkene passer ikke rigtig. Dette fik vi gjort for at få en væsentlig hurtigere hjemmeside. Vi håber, at læsere alligevel finder ud af det.

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder