Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier

Fra dengang, der var isvintre til

Januar 29, 2019

Fra dengang, der var vintre til (a)

Af Lisa Hildegarth

Vidste du, at man er gået over isen fra Sjælland til Fyn. Det foregik fra 1800-tallet og frem til 1942. Man brugte specielle joller. Og så findes der sandelig også et museum med disse – såkaldte isbåde.

På halskov Odde ved Korsør, lige neden for den motorvej, der i dag giver forbindelse mellem Sjælland og Fyn på 10 – 15 minutter, ligger et isbådsmuseum. Her kan publikum se, hvordan transporten over Storebælt foregik om vinteren fra 1800-tallet og frem til 1942.

Dengang var der isvintre til, og en tur i en af de i alt 45 store klinkbyggede joller kunne tage fra seks timer og til flere døgn. Nogle gange var det med overnatning på Sprogø.

Det var både post, gods og passagerer, der forcerede bæltet på den måde. Kvinder og børn fik lov til at sidde i bådene, mens mændene trak bådene hen over isen. Bådens køl gled simpelthen på isen, og mændene sørgede for fartøjets balance ved hjælp af bomme på tværs af bådene,

Det kunne være en farefuld færd. Indimellem var der åbent vand. Her roede mændene bådene. Problemet var naturligvis overgangen mellem åbent vand og is, våger og muligheden for at bedømme, hvornår isen var tyk nok til at bære båd og alle personer.

Det vides, at flere personer druknede under overfarterne, men vi ved ikke hvor mange

På Facebook – dengang.dk bringer vi et foto fra vinteren 1941. Flere hold med både fulgtes over det tilfrosne bælt (Isbådemuseet – Halskov Odde).


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier