Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier

Er Nessie kun ude efter penge?

Oktober 15, 2023

Er Nessie kun ude efter penge?

Nessie er 10-15 meter lang med lang hals og hale. Den bor i Loch Ness, der er 37 km lang og 15 km bred og indtil 277 meter dyb. Så den kan godt finde et gemmested. En vis form for tvivl i begge lejre. En bog afslører snyd og bedrag. Men bogen glemmer, at en munk i 600 – tallet kan berette om en hændelse. Tænk at Nessie er 1.400 år gammel. Men snebolden rullede. Alle fotos er uklare og slørede. Nessie forlod søen og vandrede over vejen, sagde bonden. Nessie, whisky, sækkepibe og kilten er mærkevarer. Da storvildtjægeren var på jagt. Og da en dyrepasser tog gas på alle. En stor ål bliver kun en meter. Svaneøglen er uddø for 66 mio. år siden. Men den kan lve i ferskvand, så nu mener forskere, at det er sådan en der bor i Loch Ness. Masser af tid og penge er brugt på at jagte Nessie. I 2016 fandt man noget – det var rekvisitter fra en gammel film. BBC sponserede en eftersøgning. Turister bidrager med 600 mio. kr. årligt – også for at se Nessie. Det ville jo være synd for Skotland, hvis myterne blev aflivet.       

 

Nessie er 10-15 meter lang med lang hals og hale

Den største eftersøgning i årtier efter Loch Ness i det skotske højland er slut. Uhyret gav sig ikke til kende. Loch Ness er navnet på uhyret med det er også navnet på den store og dybe ferskvandssø, hvor den skulle befinde sig. Det vil sige, at søslangen nu også har et kælenavn nemlig Nessie.

Men hvad er Nessie egentlig for en? Er det en forhistorisk svaneøgle, en grønlandshaj, der har forvildet sig, en gigantisk malle eller en forvokset stør?

Nessie er beskrevet som 10-15 m langt, med lang hals og hale, lille hoved og fire luffer.

 

Loch Ness er 37 km lang og 15 km i bredden

Nessie lever åbenbart her i søen, som er Skotlands næststørste sø. Den er 37 km lang og ca. 15 km i bredden. Otte floder tilfører hele tiden søen nyt og friskt bjerg-vand. Dybden er gennemsnitlig 200 meter. Så der er rigelig plads til at Nessie kan gemme sig.

Søen ligger 15,8 meter over havniveau. Sigtbarheden i søen er lav som følge af oplandets tørvejord. Dybeste sted i søen er 271 meter.

 

En vis form for tvivl i begge lejre

Man kan med fordel køre med den 110 kilometer lange Loch Ness Trail, der går rundt om søen. Her er masser af udkigspunkter. Jo, det er meget underholdende for både børn og voksne, der påstår at have set uhyret. Og så er det dem, der prøver at modbevise påstandene. Alle påstande efterlader en vis form for tvivl og det er den tvivl området på en herlig måde lever højt på.

Det er faktisk aldrig nogen, der har kunnet bevise, at de har mødt eller set Nessie. Men det skulle være ganske vidst, at den er her. Under eftersøgningen hørte man en ”bizar lyd” fra dybet.

 

En bog afslører snyd og bedrag

I 2015 udgav Gareth Williams en bog. Han havde gennem hele livet været fascineret af historien. Nu ville han finde sandheden. Han fandt ud af, at det hele var fup. I sin efterforskning hørte han om PR – manden D.G. Gerathy, der efter Den Store Depression i 1929 og nogle år frem blev hyret af hotelejeren ved Loch Ness.

Hvordan kunne hotellet få flere kunder? Kunne P.R. manden hjælpe. Ja det kunne han da i høj grad. Han opfandt så uhyret. Nessie var født. Før 1929 har ingen hørt om Nessie.

 

Men en munk afslører dette i 600-tallet

Kan det nu også være rigtig? For i bogen ”The Life of St. Columbia, der er skrevet I 600 – tallet, beskriver abbeden Adoman af Iona en hændelse, der tilsyneladende fandt sted 100 år tidligere:

  • Her kom den irske munk Columba forbi nogle lokale, der var ved at begrave en mand ved floden Ness. De fortalte, at manden havde været ved at svømme på tværs af floden, da han blev angrebet, bidt og trukket under vandet af et flodmonster.
  • Columba beordrede straks en i sit følge ud på floden, og da monstret dukkede op igen, gjorde Columba korsets tegn og sagde angiveligt:
  • Gå ikke længere, rør ikke denne mand, forsvind med det samme
  • Væsenet stoppede med det samme ”som det blev trukket baglæns af et reb og flygtede”.

 

Imponerende at Nessie er 1.400 år gammel

Sådan lyder den 1.400 år gamle beretning. Folk, der tror på Loch Ness – uhyret, peger på historien foregår i floden Ness, som løber fra søen gennem byen Inverness til havet nord for søen, som bevis på, at der i århundreder har levet et monster i eller omkring søen. Det er ganske imponerende at Nessie er mere end 1.400 år gammel.

 

Snebolden rullede

Der skulle bare organiseres at nogen havde set uhyret og så rullede snebolden. I 1933 tog myten om Nessie for alvor fat. Myten spredte sig over hele Verden. Og det var jo netop det som P.R. manden gerne ville have.

 

Alle fotos er uklare og slørede

Den 14. april 1933 skulle Nessie have plasket rundt i søen. Flere hundrede gange er den blevet set. Der er taget masser af fotografier og billeder. Flere af disse har dog vist sig at være svindel. Men sonarmålinger har påvist store bevægelige objekter dybt nede i søen.

 

Nessie forlød søen og vandrede over vejen

Ja håbefulde fotografer har taget masser af fotos og filmoptagelser af Nessie. Fælles for alle optagelser er, at motiverne er uklare og i den grad åbne for fortolkninger, hvis de ikke lige er forfalskede.

En mand ved navn George Spicer, der beskrev, hvordan han og konen havde set

  • Det tætteste på en drage eller et præhistorisk dyr, som jeg har set i hele mit liv

Til Spicers store overraskelse havde væsenet forladt søen og krydset vejen foran ham med en fisk eller andet bytte i gabet. Avisen bragte ingen beviser for Spicers møde med det vilde væsen. Skotterne begyndte nu at snakke om en monsterfisk, en drage eller en søslange. Men alle var dengang enige om kaldte Nessie for Loch Ness – uhyret.

 

Nessie, Whisky, sækkepiben og kilten er mærkevare

I 1934 kunne man fremvise et foto af et langhalset væsen i vandoverfladen. Dette foto gik verden rundt. Og egentlig kæmper videnskabsmænd stadig på et svar. Turistindustrien håber, at der aldrig findes et svar.  Det er ingen tvivl om, at Nessie sammen med whisky, sækkepiben og kilten er en af Skotlands store mærkevarer.

 

Da storvildtjægeren var på jagt

I 1930erne kom storvildtjægeren Marmaduke Wetherell til søen for at jagte det berømte monster og fandt – ifølge ham selv – tydelige spor efter Nessie.

Han tog nogle aftryk, men da Wetherell fik dem analyseret, viste de sig at stamme fra en flodhest – en spøgefugl havde brugt en paraplyholder lavet af en flodhestefod til at sætte sporene.

 

Da en dyrepasser tog gas på alle

40 år senere, i 1972, fandt forskere et stort lig af et mystisk dyr, der vejede omkring 1,5 tons. Kadaveret var begyndt at gå i opløsning og havde ifølge de dramatiske beskrivelser et

  • Bjørnehoved på en brun krop med skæl og finner med kløer

Dyret viste sig dog at være en nylig død elefantsæl, som en ansat i en dyrepark havde barberet knurhårene af og skamferet yderligere for at tage fusen på kollegaerne.

 

En stor ål bliver kun en meter

Skeptikere har også spekuleret på om Nessie er en stor ål. Men det har kloge hoveder fundet ud af, at det kan det ikke være. I 2019 undersøgte en gruppe forskere vandprøver i Loch Ness for at finde en forklaring.

Man kom frem til at det kæmpestore uhyre kunne have været en usædvanlig stor europæisk ål (Anguilla). Men denne ål kan faktisk kun blive maksimalt en meter lang. Men studiet viser også at chancen for at finde en ål, der er en meter lang, er omkring 1 ud af 50.000. Ak ja.

Jagten på myten om uhyret i Loch Ness fortsætter endnu.

 

Svaneøglen er uddø for 66 mio. år siden

Men det handler om penge. Så der jo ret så gavnligt at forskere fra University of Bath ifølge The Independent mener, at Loch Ness kan være en forhistorisk svaneøgle. Forklaringen lyder, at man i et 100 millioner år gammelt flodsystem af ferskvand i Sahara Ørkenen i Marokko har fundet fossiler af dette dyr. Hidtil har man troet at sådan et dyr kun kunne leve i saltvand.

Så et bare lige det, at denne svaneøgle uddøde for 66 mio. år siden. Mener disse gode folk så, at en enkelt har overlevet oppe i Skotland?

Dette var jo heldigt for myten om Nessie. Men nu er det alligevel et stykke vej fra Afrika til det skotske højland.

 

Masser af tid og penge brugt på jagt efter Nessie

I 2018 havde man igen taget et hav af vandprøver fra den dybe spor – vel cirka 250. Også danske forskere var med. Man kunne da fastslå, at det ikke var en forhistorisk svaneøgle. Der var masser af spor efter ål. Men det vidste man i forvejen, at der var masser af ål i Loch Ness.

Myten om et monster har gennem tiden tiltrukket masser af videnskabsfolk. Og der er brugt masser af tid og penge på at finde dette monster.

 

I 2016 fandt man noget – rekvisitter fra en film

I 2016 troede man så, at nu var den der. Men ak. En maritim robot havde fundet en rekvisit, der var blevet brugt i en Scherlock Holmes film ”The Private Life of Scherlock Holmes”. Selv Naturhistorisk Museum fra København deltager i jagten på Nessie.

Man tillader nok aldrig at videnskabsmænd og forskere afliver myten om Nessie. Der vil altid være folk, der tror – i hvert fald turistindustrien. Spekulationerne vil fortsætte. Men hvad så med alle dem, der har set væsener derude på søen?

 

BBC sponserede en eftersøgning

Fra videnskabelig side betragtes Loch Ness-uhyret med skepsis. En BBC – sponseret undersøgelse i 2003 hvor hele søen blev gennemsøgt med sonar påviste ingenting. Det blev konkluderet, at uhyret er en myte.

 

Turister bidrager med 600 mio. kr. årligt – også for se Nessie

Alt moderne teknologi er brugt – undervandsmikrofoner og droner. Man har sandelig hørt fire karakteristiske blop. Men det blev ikke dokumenteret, fordi man havde glemt at sætte mikrofonen i stik.

Mange årlige turister spytter hvert år omkring 600 millioner kroner i den skotske økonomi hvert år.

 

 

Kilde:

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.058 artikler
  • Under Andre Historier finder du 96 artikler

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier