Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar

En Låsesmed på Nørrebro

November 23, 2014

En låsesmed på Nørrebro

Firmaet Mejlshede Låse startede fro 50 år siden. I dag er der ca. 55 medarbejdere. Og den administrerende direktør, Hans Mejlshede? Præsident i USA, Formand i den europæiske låseorganisation, æresmedlem i Dansk Låsesmed Forening, underviser for FBI, Formand for Nørrebro Handelsforening, en eftertragtet underviser i hele Verden. Selv om pensionsalderen for længst er passeret, er der intet, der tyder på, at han ligger sig på sofaen. Han blev også ”verdensberømt” i Danmark, da han på direkte TV forklarede forskellen på gode og dårlige låse. I dag kører 35 – 40 Mejlshede – biler rundt i København. Hans Mejlshede har en mening om mange ting, og de er ikke alle lige populære alle steder. Han invitere gerne politikere og embedsmænd til at få mere at vide om disse meninger og synspunkter.

En særdeles aktiv person
En særdeles aktiv person på Nørrebro fejrede den 17. oktober fejre 50 års virksomheds – jubilæum på Nørrebro. Ja man kan ikke se det på ham, når han stille og rolig vandrer ned af Nørrebrogade. Ja personen er Hans Mejlshede. Vi har ikke her i artiklen plads til at beskrive alle hans gøremål, for skulle vi det, blev vi forpustet.

Et neonskilt viser vejen
Vi kan ikke undgå, at se, hvor virksomheden ligger. Et af Nørrebros ældste skilte viser vejen. Det lyser i den grad op i de mørke timer over for Assistent Kirkegården.

Tilbage i 1964
Jo vi skal tilbage til 1964, da Axel Mejlshede åbnede en lille låsebutik på Nørrebrogade 86 sammen med sønnen, Hans og datteren Jutta. Efter få år giftede Jutta sig med en anden låsesmed og solgte sin andel af firmaet.

En meget aktiv far
Axel Mejlshede havde været ansat i svogeren, Poul Martens låsesmedefirma, Københavns Låseservice, som i starten lå på Ewaldsgade 6, men siden flyttede til Aaboulevarden 14 på Nørrebro. Poul Martens havde været ansat hos Ruko, og allerede under Andens Verdenskrig så han muligheder inden for låsebranchen.
Hans Mejlshedes energi kommer ikke fra fremmede, når man kigger på sin fars gøremål. Foruden at være ansat i Københavns Låseservice bestred han også et aftenjob hos B & W på Wilders Plads på Christianshavn. Han var desuden vicevært i den beboelsesejendom i Tømrergade, hvor hans Inga Mejlshede havde kiosk.

Eventyret starter.
Det var uenigheder mellem Axel Mejlshede og Poul Martens, der startede det hele. Inga indkaldte børnene Hans og Jutta til familieråd. Frustrationerne havde bredt sig så meget, at noget måtte gøres. Løsningen var, at Axel måtte starte sig eget firma.
For 25.000 kr. købte familien så i 1970 lokalerne i ejendommen.

Fordelingen er klar
Familien er meget hurtig klar med opgavefordelingen. Næringsbrevet bliver udstedt til sønnen, Hans. Han bliver direktør i eget firma. Han fungerer også som indkøber, og kommer hurtig til at løse opgaver for kunder. Foruden dette læser han til civilingeniør på Danmarks Tekniske Højskole. Hans kører rundt til kunderne på cykel, Jutta passer butikken derhjemme og Inga fortsætter med kiosken i Tømrergade.

Masser af udvidelser
En meget større forretning blev etableret i de lokaler, der før husede Felkovs Damekonfektion i stuen. Også på 1. sal etablerede låsefirmaet sig. De øvrige etager blev udlejet til klubværelser. Men firmaet fik hurtigt vokseværk, og alle etager blev inddraget. I dag fylder firmaet hele ejendommen, Nørrebrogade 84, 86, 88 plus naboejendommen i Frederik den Syvendes Gade 1 og 3.
Ejendommen eller ejendommene er også spændende og vidner om en masse historie. Her en masse kringelkroge, trapper reposer og kontorer. Jo, der er aktivitet fra kvist til kælder i hele ejendommen.

På nattevagt med Jane Aamund
Mejlshede Låse løser også mange opgaver for politi og brandværn. Ja de arbejder både dag og nat. Dette blev også bemærket i medierne. I foråret 1980 var Berlingske Tidendes navnkundige journalist, Jane Aamund således med på en af Hans Mejlshedes nattevagter. Det blev lidt af en oplevelse, men det blev ganske flot videreformidlet på en dobbeltside til avisens læsere. Ture i det københavnske aften – og natteliv bød både på uheldige borgere som havde låst sig ude og på opgaver for politiet.

Firmaet havde vokseværk
Gennem 1970erne og 1980erne voksede firmaet yderligere. I 1977 begyndte Mejlshede at importere det amerikanske produkt Medaco. Dette blev dog senere etableret i et separat firma. I 1989 købte Mejlshede Dansk Pengeskabsindustri ud af pengeskabsfabrikken Tann’s konkursbo.
I 2003 blev Sesam Låse tilføjet til firmaet. I 2005 købte Mejlshede også DS Låseservice i Valby. Dette firma havde sær kompetencer inden for industrien, mens Sesam og Mejlshede var stærke inden for låsesystemer til ejendomme, institutioner og privatkunder.

Familiefirma
Hans er stadig aktiv i familiefirmaet, Mejlshede Låse. Det vil sige, at han efterhånden har overdraget ansvaret til Ole og Gert. Men også hustruen, Ketty er stadig aktiv i firmaet. Og ikke nok med det, svigerdatter Charlotte har indrettet en moderne café og iværksætterhus i ejendommen. Her var der tidligere politistation, men fra den ene dag til den anden, besluttede man at nedlægge den.
Det var også i denne ejendom, at Hans Mejlshede sammen med Johnny Beyer og Nørrebro Handelsforening startede det succesfulde NH – Distribution, som endda blev præmieret af Københavns Kommune. Senere brød kommunen kontrakten og firmaet måtte sælges med tab.

Øverst oppe
Øverst oppe i ejendommen er der oprettet kantine og møderum med den allernyeste teknik. For er der noget firmaet lægger vægt på, er det efteruddannelse. Firmaets folk kan heroppe bliver instrueret i det allernyeste.

Internationale ture
Og denne ejendom oser af aktivitet. Går man op af trappen gennem butikken går man op til administrationslokalet, og her sidder Hans ofte selv ved telefonen og dirigerer tropperne. Og det er er utrolig for Hans kender ikke til 40 – timers uge. For der er bud efter Hans rundt om i Verden. Han trives både i Japan og hos FBI i USA, når han holder diverse foredrag og undervisning om låseteknik. Og når Hans i en afslappet stund fortæller om nogle af sine mange oplevelser, så spidser man ører. Måske er det disse oplevelser, der holder ham aktiv. En gang imellem tager Ketty også med på disse internationale ture rundt i hele verden.
Hans Mejlshede er også eftertragtet som ekspert ude i verden af blandt andet efterretningsvæsen, politi og efterretningsvæsen.

Også ”verdensberømt” i Danmark
Hans er også stadig aktiv i Nørrebro Lokaludvalg og Nørrebro Handelsforening, hvis han ikke lige er en tur i udlandet til en eller anden låse – konference. Han optræder ofte i medierne, både når det drejer sig om låseteknik og forhold på Nørrebro. Når medierne så i sidstnævnte spørgsmål så lige fanger ham i Canada, og gerne vil have ham i TV, jamen så overlader han så bare medierne til den næste i Handelsforeningens medieudvalg. En af Nørrebro Handelsforenings mottoer er, at medier aldrig skal henvende sig forgæves. Og når Hans optræder i medierne, skulle man tro, at han aldrig har prøvet andet. Helt afslappet og med gode argumenter.
Ja, han blev nærmest verdensberømt i Danmark, da han påviste at en lås var dirket op. Det var i et forbrugerprogram, hvor forsikringsselskabet hævdede, at der var tale om forsikringssvindet. I den forbindelse holdt Hans et lynforedrag om kvaliteten af låse og nøgler. Mon ikke landets øvrige låsesmede kan takke Hans for dette indslag. En sønderjysk låsesmed fortalte således, at han efter udsendelsen solgte 125 nye låse.

En ”såkaldt” Bankenøgle
Hans fortæller, at enhver nøglebar kan udforme en simpel nøgle på under et minut, hvormed tyve kan afskaffe sig uset ind i syv ud af ti danske hjem. Det er en såkaldt bankenøgle. Allerede da Hans Mejlshedes far var låsesmed i halvtredserne kendte man til fænomenet. Metoden er kommet til ære og værdighed igen og er voldsom udbredt. Teknikken er ganske simpel. Det er blandt andet dette som Hans fortæller om i hele verden.

70.000 indbrudsskader om året
Der er heller ikke meget, der tyder på, at Mejlshede Gruppen bliver arbejdsløse i den kommende tid. Således anmeldes der herhjemme ca. 70.000 indbrudsskader fordelt over private og erhverv. Og jo bedre sikret man er, jo længere tid tager det, og des hurtigere giver tyvene op og forsvinder. Ja, Danmark topper listen med fem indbrud i timen. Tallet stammer fra 2011, men der er ikke blevet færre indbrud siden. 64 pct. af danskerne vil først skifte låsene, når indbrudstyven har været der. Mon ikke vi skal have Hans Mejlshede på banen igen? Og firmaet Mejlshede beskæftiger også med meget andet.
Men det er ikke alle, der er enige med Hans i hans argumenter. Således var der ikke mange, der troede ham, da han sagde, at omsætningen i hans butik på Nørrebrogade var faldet med 30 pct. mens den tilsvarende var steget med 30 pct. i butikken på Østerbrogade.

Ikke altid let for erhvervslivet
Når Hans udtaler sig om, at politikerne ikke altid gør det let for erhvervslivet, ja så er det en mand med erfaringer, der udtaler sig. Det er ikke let for firma Mejlshedes ca. 35 – 40 biler, at bevæge sig rundt i byen. Hans fortalte mig engang, at firmaet hver dag modtager fem parkeringsbøder. Han har foreslået embedsmænd og politikere mange løsningsforslag på det problem.
Hvert år inkasserer Mejlshede Låse p – bøder for mellem 60.000 og 70.000 kr. Sådan er det at drive virksomhed som Mejlshede Låse i hovedstaden.
Som Hans også engang har sagt, så er mange af opgaverne akutte, så medarbejderne må slæbe grejet frem og tilbage. Men der er grænser for, hvor langt man kan slæbe tungt materiel.

Møder med politikere og embedsmænd
Biltrafikken på Nørrebrogade er siden trafikreguleringen faldet med 60 pct. Og det har Hans gang på gang pointeret over for politikerne. Ja Nørrebro Handelsforening mente, at man skulle foretage en konsekvensberegning, inden man foretog en trafikregulering. Men det forslag var både politikere og embedsmænd hovedrystende over for.
Tag ikke fejl af Hans, for når han har sat noget i værk, så fuldfører han det. Flere gange har han haft politikere og embedsfolk til møde enten øverst oppe i ejendommen eller i svigerdatters nye café. Og det er stort set politikere i alle farver. Således var 25 embedsmænd mødt op og hørte blandt andet Hans bud på, hvordan man får et mere tilfreds erhvervsliv i København.

Der er skabt masser af arbejdspladser
Med sit engement har Hans og Mejlshede Låse efterhånden skabt en del arbejdspladser. I tidens løb er der også sket opkøb af andre firmaer. Ligeledes står firmaet for import af en del produkter inden for låseteknik. Ja firmaet Mejlshede Låse har vel i dag ca. 50 ansatte.

Præsident i USA
Allerede for mere end 30 år siden begyndte Hans Mejlshede at rejse til USA som instruktør. Ja han blev efterhånden så kendt, at han blev valgt som Mr. President for 7.000 amerikanske låsesmede i The Associated Locksmiths of America. Man kan kun være præsident i to år, men bagefter er man sikret en bestyrelsespost i fire år. Jo og i otte år har Hans været formand for European Locksmith Federation.

Civilingeniør
Herhjemme bliver Hans Mejlshede brugt af politiet, når der skal konstateres, om der er tale om forsikringssvindel eller om det vitterlig har fundet et tyveri sted. Også FBI bruger ofte Hans Mejlshedes store viden.
Hans nåede foruden en låsesmed – uddannelse også at tage en uddannelse som civilingeniør med speciale i blandt andet store skibsmotorer og støbning. Ja han fik sågar et speciale i Vådstyrke i støberisand.

Farmand ikke klar til pension
Ja også onklen var låsesmed. Nu har sønnerne Gert og Ole overtaget aktiemajoriteten og er klar til at føre virksomheden videre, når farmand er klar til at gå på pension, men det tyder det ikke på. Der er stadig masser af engement og Hans rejser stadig verden rundt selv om han for længst har overskredet pensionsalderen.

Satset på efteruddannelse og kvalitet
Hans har i den grad satset på efteruddannelse, og i dag har stort set alle låsesmede en ordentlig uddannelse og det er ikke mindst Hans Mejlshedes fortjeneste. Det er nok også en af grundene til, at han i Dansk Låsesmed Forening er optaget som æresmedlem. Ja det var den forening, som han var med til at starte. Her har han også beklædt formandsposten. I foreningen har det ikke kun været sikring, sikkerhed og låseopgaver, der har haft Hans store interesse. Han har i den grad også stået for den sociale del af foreningen. Men den største i foreningen, er nok det, at han har sat fokus på kvalitet.

Fagnørd i døgndrift
Og det findes snart ikke det land i verden, hvor Hans ikke har undervist. Hos SAS må man da absolut være glad for Hans store engement. Selv siger han, at han er en fagnørd i døgndrift. Og han får stadig masser af invitationer fra hele verden.

Stort tillykke
Som vi tidligere har skrevet, så er Hans Mejlshede ikke bange for, at fortælle politikerne, når han mener, at de har taget en forkert beslutning. I Nørrebro Handelsforening har han nu gennem en årrække været en respekteret og afholdt formand.
Som regel holdes bestyrelsesmøderne øverst oppe i Mejlshede Ejendommen. Men det sker også, at han inviterer bestyrelsen ud i hans hyggelige kolonihave.

Firmaet i fremtiden
Sønnen Gert fører stafetten videre med hensyn til bestyrelsesarbejde, strategiske beslutninger, markedsføring og udtalelser til pressen. Han holder kontakten vedlige med samarbejdspartnere, leverandører og kollegaer i både ind – og udland.
Den anden søn, Ole har knoklet med at erhverve sig spidskompetencer på det rent låsefaglige og sikringstekniske område. Han er egentlig udlært værktøjsmager. Det er også Ole, der vejleder montørerne i hvordan man løser de vanskelige tekniske opgaver og problemer.
I 2012 overtog hver af sønnerne 45 pct. af aktierne i firmaet, mens Hans og Ketty Mejlshede beholdt de 10 pct. Selv om sønnerne er de formelle ejere af firmaet, er det stadig Hans Mejlshede, der er den formelle ejer af firmaet.

Et pejlemærke på Nørrebro
Neonskiltet på Nørrebrogade er et pejlemærke for den gående og kørende trafik. Men firmaet bag det, Mejlshede Låse er også klar til at vise vejen for fremtidens løsninger på låse – og sikringsområdet.

Kilde:
– Artiklen ”50 år på Nørrebro” offentliggjort af undertegnede på www.norrebro.dk
– Samtaler med Hans Mejlshede
– Jubilæumsskriftet i forbindelse med 50 års – dagen for Mejlshede Låse
– Uwe Brodersen: Nørrebro Handelsforenings Historie

Hvis du vil læse mere: Om virksomheder på Nørrebro, se kategorien: Fra Urtekræmmer til Shawarmabar – Nørrebro Handelsforenings Historie


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar