Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden

Da Krigsforbryderne flygtede

Maj 7, 2018

Da krigsforbryderne flygtede

Myndighedernes manglende interesse. 94-årig idømt 5 års fængsel. Et skjult Nazi-bosted i junglen. Et tilflugtssted hos topnazister. Men de var velkommen hos Perron. Tyskerne kunne hjælpe sig selv. BND slettede vigtige dokumenter. Brunner flygtede og fortrød, at han ikke dræbte flere jøder. Han overlevede to brevbomber. Aribert Heim var en frygtelig læge. Der blev foretaget operation uden narkose. Han kunne arbejde uden for rampelyset som læge i Tyskland. Men så måtte han flygte. Familien kendte dog hans opholdssted. Eichmann skrev et nådesbrev. Dommen blev dog ikke omstødt Eichmann sendte 400.000 i KZ – lejr.

 

Myndighedernes manglende interesse

Vi har gennem et par artikler kigget på krigsforbryderne under Anden Verdenskrig. Mange blev aldrig straffet. De blev med amerikanernes hjælp sendt til Sydamerika eller brugt som agenter. Nazisterne fik hjælp af kirken til at komme af med deres værste forbrydere. Ja en af de værste Mengele var et par gange hjemme i Tyskland på besøg. Og det vidste myndighederne udmærket.

Herhjemme blev de uniformerede krigsforbrydere sendt hjem i begyndelsen af 1950erne. Krigsforbrydelser er det også blevet udøvet på østfronten. Men de danske myndigheder har aldrig været interesseret i at pågribe disse. Men dem der meldte sig til Frikorps Danmark og Waffen SS slap ikke.

I denne artikel dukker vi ned i nogle af disse krigsforbryders flugt.

 

94 – årig idømt 5 års fængsel

En SS – vagt fra Auschwitz skal have fem års fængsel for at have været med til at slå mange tusinde mennesker ihjel. Det var den 94 – årige Reinhold Hanning, der stod tiltalt for at have medvirket til over 170.000 drab i den tyske dødslejr Auschwitz, hvor ofrene døde af sult, hvis de ikke blev myrdet i gaskamrene.

Han var til stede, da ungarske jøder blev tvunget til Auschwitz og myrdet på samlebånd. Over 300.000 af dem blev sendt direkte ind i de gaskamre, tyskerne havde bygget. Hanning havde meldt sig til Waffen-SS Totenkopf.

Han erkendte, at have gjort tjeneste i Auschwitz, men afviser, at han var i den seksion, hvor tyskernes dødsmaskine kørte i døgndrift.

 

Et skjult bosted i junglen

Et hold arkæologer har undersøgt en klynge ruiner i et afsides hjørne af Argentina. Det er tæt ved grænsen til Paraguay. Hele området er dækket af tæt skov. Kun ved at hugge sig vej med macheter, kunne eksperterne fra Buenos Aires universitet skaffe sig adgang til bygningsresterne.

Her fandt de en del tysk mønter fra slutningen af 1930erne, skår af porcelæn ”Made in Germany” samt nazistiske symboler på væggene. Arkæologerne konkluderede, at de havde fundet en hemmelig lejr for tyske nazister.

Det har krævet betydelige anstrengelser og økonomiske midler. Og det ligger et sted, som på et tidspunkt har været fuldstændigt utilgængeligt – langt fra alfavej og de få spredte lokalsamfund. De er bygget af materialer, som ikke var typisk for den regionale arkitektur.

 

Et tilflugtssted for topnazister

Måske har lejren i skoven været tiltænkt som et tilflugtssted for ledelsen af det nazistiske Tyskland. Det blev sikkert opført for det tilfælde, at de skulle få brug for at forlade Tyskland i hast og holde sig skjult.

Nazisterne havde tilsyneladende midt under Anden Verdenskrig dette hemmelige projekt, som handlede om at bygge tilflugtssteder til toplederne i tilfælde af nederlag i krigen. De skulle ligge på utilgængelige steder, midt i ørkener, i bjergområder eller midt i junglen som her.

Her var fordelen, at beboerne kunne være i Paraguay på mindre end ti minutter. Det er et beskyttet sted, som er let at forsvare. Her kunne de leve i fred.

 

De var velkommen hos Peron

Men til syvende og sidst blev det aldrig brug for gemmestedet, for da Det Tredje Rige faldt, blev lederne budt velkomne med åbne arme i Argentina. Tusindvis af nazister, italienske fascister og kroatiske Ustasha – folk ankom med til Argentina med præsident Juan Perons velsignelse.

 

De kunne hjælpe sig selv

Man anslår at op mod 5.000 nazister søgte tilflugt i det sydamerikanske land, blandt dem Adolf Eichmann, som vi vender tilbage til og Josef Mengele, som vi allerede har skrevet en større artikel om.

 • Da krigen var ovre, hjalp en række nyttige tyskere os med at opbygge vores fabrikker og få det bedste ud af det, vi havde til rådighed. Dermed var de også i stand til at hjælpe dem selv.

Ja sådan fortalte Peron selv inden sin død i 1974.

 

BND slettede vigtige dokumenter

Det tyske efterretningstjeneste BND har destrueret dokumenter fra mindst 250 ansatte, som var aktive i Gestapo, det nazistiske Tysklands politiske parti og den nazistiske eliteorganisation SS.

BND blev først dannet i 1956, men grundstenen til efterretningstjenesten blev lagt allerede i 1945. Ifølge det politiske ugemagasin Spiegel havde omtrent 10 pct. af BND’ s ansatte under Den Kolde Krig en skummel fortid i SS.

 

Brunners dokumenter blev også slettet

I 1990’ erne slettede BND ifølge Spiegel bevidst også alle dokumenter om Alois Brunner. Han var en af de mest eftersøgte nazister og forhenværende SS – general. Langt om længe fik man Alois Brunner dømt for krigsforbrydelser, men da var han for længst flygtet til Syrien. Og her nægtede de at udlevere ham.

Brunner havde arbejdet tæt sammen med Adolf Eichman omkring udryddelse af Europas jøder. Han blev sidst set i 2001, og da var han 99 år. Jo han var en af de mest eftersøgte, og det var ikke kun fordi, at han var Eichmanns højre hånd.

 

Han fortrød, at han ikke dræbte flere jøder

Brunner var ansvarlig for deportation for deportation af ikke færre end 128.500 jøder til koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. I modsætning til Eichmann, som vi senere vender tilbage til lykkedes det for Alois Brunner at holde sig uden for rækkevidde af både Mossad og Simon Wiesenthal Center. Det til trods for, at han har været den tidligere topnazist, som israelerne helst ville have fat i. men det fik de aldrig.

Han var død af naturlige årsager i den syriske hovedstad Damaskus, hvor han efter alt at dømme havde opholdt sig siden 1950’erne.

 

Overlevede to brevbomber

Han var notorisk antisemit, sadist og fanatisk nazist. I 1985 gav han et interview til et tysk nyhedsmagasin. Han fortalte, at det eneste, han fortrød var, at han ikke dræbte flere jøder.

I sommeren 1943 blev Brunner leder af koncentrationslejren i den franske provinsby Drancy, hvor forholdene ændre sig til det værre. Herfra blev der også flere deportationer til Auschwitz.

Alois Brunner overlevede to brevbomber, men mistede både et øje og flere fingre, da de sprang.

 

Aribert Heim – en frygtelig læge

Aribert Helm var læge i en række KZ – lejre og i Mautthausen. Han udførte en række forsøg, der kostede i tusindvise af jøder livet. Hein flygtede i 1962 lige inden sin retssag. Han har formentlig opholdt sig i Egypten. I 2009 forlød det, at han døde i 1992, men dette er aldrig blevet bekræftet.

Det var kaotiske tilstande i årene efter Nazitysklands kapitulation. Her lykkedes det for utallige krigsforbrydere at undslippe. I løbet af sommeren 1945 var amerikanske og britiske styrker i Tyskland nødt til at løslade millioner af mænd, uden at have nået at kontrolleret deres aktiviteter under krigen. Det var for at redde høsten og for at få ryddet op i ruinerne. Folk sultede og det var smittefare.

Først et halv års tid senere blev små enheder dannet, der skulle samle oplysninger til brug i retsopgøret. Tidligere KZ – fangere udgjorde her et uvurderligt korps af frivillige som hjælp med at kortlægge uhyrlighederne i nazisternes arbejds – og dødslejre.

 

Operation – uden narkose

I Mauthausen i nærheden af Wien var mottoet ”Venichtung durch Arbeit”. Og det havde lejrledelsen faktisk også held med. Alene i 1939 døde halvdelen af de 16.000 fanger. Mange døde i Aribert Heims hænder. Han var østrigsk ishockey-stjerne og Waffen SS – læge.

Helt raske jøder blev aflivet med indsprøjtninger i hjertet med benzin, fenol eller andet godt. Han forsøgte at skabe tillid, og sagde, at det var kun en lille operation, som det drejede sig om. Snart ville de igen blive sat fri.

Men Heim foretog de mest vanskelige operationer. Det drejede sig om mave, lever og endda hjerneoperationer. Dette medførte næsten omgående død. Og det skete uden narkose. Han dræbte også folk med et flot tandsæt.

 

Uden for rampelyst – i Tyskland

Han slap ud i forbindelse med en stor amnesti i julen 1947. Derefter lykkedes det for ham at holde sig helt uden for rampelyset. Simpelt sjuskeri med navne og fødested gjorde livet lettere for krigsforbrydere. Man kan undre sig over, hvor let det var for Heim og andre krigsforbrydere at blive i Vesttyskland.

Tænk engang trods afnazificering og registrering lykkedes det for Heim helt frem til 1962 at leve som hospitalslæge, siden som praktiserende læge i Baden – Baden. Da det det så brændte på tog han til Cairo, hvor præsident Nasser havde taget imod adskillige af Heims nazikollegaer.

 

Heims familie kendte til hans opholdssted

Han konverterede til islam og levede under navnet Tarek Hussein Farid. Han vedblev livet igennem at studere materiale, der kunne underbygge hans dybfølte jødehad.

I mange år, helt frem til 1979 modtog Heim endda indtægterne fra en ejendom i Berlin, som hans kone og en advokat administrerede for ham.

Folkestemningen i Tyskland vendte i 1978, da tv – serien Holocaust blev vist.

Kun en håndfuld mennesker kendte til nazi – lægens opholdssted, og de holdt tæt hele vejen. En datter fra et tidligere ægteskab, anede tilsyneladende intet. Hun blev genstand for international opmærksomhed, da hun som voksen flyttede til Chile og giftede sig der. Aha så måtte faderen også befinde sig der!

Hans yngste søn Rüdiger, der var født i ægteskab nummer to var den eneste, der havde fysisk kontakt med ham. Han besøgte ham flere gange i Cairo. Han tav også længe efter at han var død i 1992.

 

Eichmann skrev et nådebrev

Vi slutter med historien om Adolf Eichmann. Ifølge ham selv var han bare en menig medarbejder, der måtte parere ordre fra nazisternes topledelse. Langt efter hans henrettelse i 1962 i Israel, fandt man et brev om nåde fra krigsforbryderen.

Brevet var stilet til Israels daværende præsident, Yitzhak Ben – Zvi den 29. maj 1962. Det er skrevet blot tre dage før Eichmann blev hængt:

 • Det er behov for at skelne mellem de ansvarlige ledere og folk som mig, der er tvunget til at tjene som simple instrumenter i ledernes hænder. Jeg var ikke ansvarlig leder, og derfor føler jeg mig ikke skyldig.

 

Dommen blev ikke omstødt

I brevet beder han præsidenten have forståelse for tiden under krigen, lige som han gentager dele af sit forsvar fra retssagen:

 • Det er heller ikke korrekt, at jeg aldrig lod mig påvirke af menneskelige følelser. Særligt efter at have været vidne til de uhyrlige menneskelige grusomheder, bad jeg straks om at blive forflyttet. Desuden afslørede jeg under politiefterforskningen frivilligt rædsler, der indtil da havde været ukendte, for at hjælpe med at etablere den uomtvistelige sandhed.

Også hans hustru og brødre skrev til præsidenten og bad om nåde for Eichmann. Det fik dog ikke Ben-Zvi til at omstøde dommen.

 

Han sendte 400.000 til KZ – lejre

Adolf Eichmann var under krigen oberstløjtnant i SS og koordinerede de mange tog, der sendte jøder til koncentrationslejre i Polen. I 1944 alene sendte han omkring 400.000 ungarer afsted. Da Heinrich Himmler i 1945 beordrede, at Endlösung – fordrivelsen af jøder fra Europa – skulle stoppe, fortsatte Eichmann sit arbejde.

Ved krigens slutning blev han taget til fange af amerikanske styrker, men i 1946 lykkedes det ham at stikke af. Han begyndte at kalde sig Ricardo Klement. Han boede i en periode i Italien, inden han i 1950 flygtede til Argentina.

Her levede han med sin familie og arbejdede blandt andet for Mercedes Benz, inden han i 1960 blev fanget af agenter fra den israelske efterretningsvæsen, Mossad. De behøvede ham, klædte ham ud som en flysteward og smuglede ham ud af landet til Israel.

 

Nogle tvivlede på hans rolle

I 1961 blev han kendt skyldig i krigsforbrydelser ved en israelsk domstol, og året efter blev han hængt.

Eichmanns sidste brev blev fundet, da man i Israel var ved at digitalisere præsidentens arkiver.

Adolf Eichmanns rolle i Anden verdenskrig bliver fortsat diskuteret. Nogle mener, som han, at han blot var en embedsmand, der gjorde, hvad han blev bedt om, mens andre mener, at han brændte for nazisternes sag.

 

 

Kilde:

 

Hvis du vil vide mere: www.dengang.dk indeholder 227 artikler om besættelsestiden før, under og efter – herunder:

 

 • von Schalburg – Hvem var han?
 • Gestapo i Danmark
 • Sommerkorpset
 • Martinsen – et portræt af en forræder
 • Skal alle krigsforbrydere ikke straffes?
 • Død over Barbi Jar
 • Waffen SS – engang en elitehær
 • Søren Kam og hans erindringer
 • Jagten på krigsforbrydere
 • Hvad skete der i Boruisk
 • Kryssing og Frikorps Danmark
 • Tilfældet – Søren Kam
 • I Tysk krigstjeneste
 • Stikkerdrab
 • Tyveri fra Arkivet og meget mere
 • Bloddrenge og unge nazister
 • Skal alle krigsforbrydere ikke straffes?
 • SS – absurde grusomheder
 • Dansk vaccine i Buchenwald
 • Buchenwald – Rædsler og lidelser
 • I ondskabens skygge af Holocaust
 • Josef Mengele – dødens engel
 • Jagten på det perfekte menneske
 • Værnet – lægen man lod flygte og mange flere

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden