Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Da Gertrud rejste sig fra kisten

Februar 15, 2007

Jeg kan ikke forstå, at min søster blev begravet med røde kinder. Citat fra Den unge Rosted i 1798, dagen efter at Gertud Bodenhof blev stedt til hvile på Assitens Kirkegård.

Gertud skulle have råbt: Så befri mig dog fra dette sted, da gravrøvere var på besøg. Og det er ganske vist.

Gertrud blev gift som 17 – årig. Hun var datter af justitsråd Rosted i Roskilde. Svigerfar, der tjente penge på skibsfarten købte landsstedet Kildevæld. Herfra var det udsigt ud til familiens skibe, hvis de skulle passere ude i Øresund..Men ak og ved, manden Anders døde allerede efter 5 måneders ægteskab

Allerede som 20 – årig døde Gertrud Bodenhof. Den 23. juli 1798 blev hun begravet på Assitens Kirkegård. Men natten efter fik hun besøg af to gravrøvere. De stjal to øreringe, som hun havde fået af hendes mand. Da de skulle til at hive vielsesringen af, åbnede hun pludselig øjnene, rejste sig halvt op i kisten og udbrød: \”Oh tag mig bort fra dette sted.\”

Hun havde tryglet og bedt, lovet gravrøverne guld og en rejse til Amerika. Men røverne ville ikke lade hende leve. De slog hende ihjel med en spade.

Mange år senere tilstod en af ligrøverne gerningen på sit dødsleje på Frederiks Hospital i Bredgade. Og det er ganske vist. For tilståelsen blev givet til Jacob Peter Mønster, den senere biskop af Sjælland.

I 1953 gav familierne Rosted og Bodenhof myndighederne lov til at undersøge skelettet på Assitens Kirkegård. Der fandtes ingen smykker, og skelettet lå i en mærkelig stilling.

At hun blevet begravet i skindød tilstand, er ifølge familierne meget sandsynligt. At hun skulle være myrdet med en spade kunne hverken af – eller bekræftes. Undersøgelsen var forsidestof i alverdens aviser. Kort tid efter udkom en bog skrevet af minister Viggo Starcke.

Jeg fik denne bog overrakt under et af mine foredrag, af et fjernt familiemedlem til Gertrud.

Ifølge familien skulle Gertrud Bodenhof `s bror, den unge Rosted, dagen efter begravelsen have sagt Jeg kan ikke forstå, at de har begravet min søster med røde kinder.

Allerede i 1783 udgav teologen Dr. Bastholm et skrift om levende begravelse. Han foreslog bl.a., at der skulle blæses med trompet, for at se om de døde skar ansigt, eller om de vågnede.

Ved et kapel i nærheden af Runddelen fik de døde en snor om håndledet, der var forbundet til en klokke – inde hos opsynsmanden. Bedemænd i USA og England solgte kister med ilttilførelse og signalapparater, i tilfælde af …….

Gravrøveri var der meget af på et tidspunkt på Assitens Kirkegård. Skomager Meyers søn fik en bom i hovedet, da de ville gå en tur på Vesterbro. Han blev også begravet her på Nørrebro. Da familien efterfølgende ville besøge ham, var kisten væk. Familien søgte fter drengen, lånte en spade, og fandt drengen nøgen.

Kadetter blev udkommanderet til at bistå politiet, bevæbnet med jernstange. De stak i jorden for at konstatere om kisterne manglede. Man fandt i 1804 ud af, at 509 grave var blevet hjemsøgt. På Assitens Kirkegård.


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro