Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Stunt – kvinden fra Stefansgade

Februar 15, 2007

Stunt – kvinden fra Stefansgade

Stunt – kvinden fra Stefansgade

En af filmhistoriens største action – kvinder har boet i Stefansgade. Hun var beundret og tilbedt af mange og deltog i 85 danske og udenlandske film. Emilie Sannom har gennemført luftakrobatik, som aldrig er set siden.

Går man en tur på Assitens kirkegården kan man risikere, at støde på en gravsten med Emilie Sannom. Hvem var hun?

Hun er født den 29. september 1886 under fattige kår på Nørrebro. Faderen var kioskejer og tidligere sømand. Men også maskinmester, kedelpasser og skibsfører. På hendes dåbsattest stod der dog 1892. Hun havde selv forfalsket den, for at få myndighedernes tilladelse til at foretage faldskærmsudspring i en lidt sen alder.

Den farverige familie udvandrede og slog sig ned i Louis Pio – kolonien i Florida. Men efter syv år gik turen igen hjem til Nørrebro.

Mille fortalte senere til Månedsmagasinet: I mine første barndomsår levede jeg på en appelsinfarm i Florida, og det er et land, der giver koldblodighed og stærke nerver .Det vrimler med slanger – mest klapperslanger. Og vi børn fik tidligt vænnet os til at klare os selv over for dem. Vi var altid bevæbnede med knive og skulle det så gå galt, at en af os blev bidt, vidste vi, at den eneste redning var et dybt snit omkring biddet og så suge giften ud.

Moderen, var meget teaterglad og slæbte Emilie(Mille) med.

Allerede som ni – årig begyndte Mille at optræde på Dagmarteatret, hvor hun debuterede i en juleforestilling. Også hendes søskende Charlotte, Thora og Ragnhild blev skuespillere.

Hun var åleslank og en yndefuld danser. I alt 85 film medvirkede hun i, blandt andet optrådte hun med Asta Nielsen. De to skuespillerinder var blandt andet på en nordisk turne og i en af anmeldelserne kunne man læse: Den blonde gazelle Emilie Sannom ofte høstede større anerkendelse end den mørke ”mystiske” Asta.

I år 1900 var hun i flere sæsoner på Nørrebros Teater. Dengang et populært og folkeligt serveringsteater.

Hendes stunt – kvaliteter viste hun allerede i 1911, i rollen som Ofelia i hamlet. Hun kastede sig ud fra Kronborgs høje murværk og ned i den plørede voldgrav.

Senere blev det spring fra høje altaner, fra hustag til hustag. Hun løb ud af brændende huse og sloges med glubske hunde, faldt af hurtigkørende hestevogne, og lod sig begrave af sammenstyrtende bygninger. Hun medvirkede i vilde bil – og motorcykelkørsler, balanceakter over dybe afgrunde, og på brændende møllevinger. Hun var Danmarks Vovehals nummer et.

Da hun skulle optage svømmebilleder til filmen Den Blå Grotte i Italien mødte hun nogle piloter, lod hun sig overtale til at medvirke i en opvisning, hvor hun skulle sidde på flyets understel.

Mille ` s vovemod blev kendt, og det var også årsagen til rollen i Luftens herskerinde.

Her boltrede hun sig uden sikkerhedsline – på en så dristig og livsfarlig måde, at noget lignende aldrig tidligere var set eller senere blevet efterlignet.

I 1912 føder hun uden for ægteskab, datteren Grethe. Faderen var skuespilleren Axel Carl Schultz

Hun forsøgte selv at få flyve certifikat, men fik det aldrig. Grunden var at flyverskolen måtte lukke. Men trods dette, fløj hun alligevel.

Da talefilmen vandt frem, forsøgte hun sig igen på teatret, hvor det blev til en del roller i revyer og varieteer. Derefter kastede hun sig over luftakrobatik

Datteren, Grethe blev født dagen efter premieren på ”Dødens brud” Mille havde filmet under hele svangerskabet. Senere blev datteren drillet af mormoderen Det er ikke så sært, at du er blevet lidt skør. Din mor er jo blevet kørt over af et tog lige før, du blev født.

Mille døde iført en badedragt i 1931 ved en faldskærmsulykke ved Hessel Gods syd for Grenå. Hun var ikke så glad for faldskærmsudspring, men hun skulle forsørge sin datter og sin gamle forældre hjemme i Stefansgade 41 1. sal. Den faldskærm hun sprang ud i, var ny. Det blev hendes skæbne

Begravelsen fandt sted i Stefanskirken. Trods kulde og regn var der kommet flere mennesker, end hvad kirken kunne rumme.

På hende gravsten står Frygten for Døden var ikke saa stor, større var Frygten for Livet paa Jord. Det er nogle linier fra et digt, som Tom Kristensen skrev dagen efter hendes død.

Hun forblev ugift, men havde mange beundrere og tilbedere. I hele forløbet blev hun boende i Stefansgade. Hun deltog også i det praktiske, blandt andet i trappevask, til stor forundring for postbudet, der kom med alle fanbrevene.


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro