Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier

Stinesmindevraget

Februar 21, 2019

Stinesmindevraget

Af Lisa Hildegarth

Stinesminde er en af kulturperlerne ved Mariagerfjord. Stedet er opkaldt efter en kokkepige, der tjente på godset Ouegaard. Da hun gik på aftægt fik hun et lille skovløberhus ved fjorden. I midten af 1800 – tallet opstod stedet. Her opstod også Stinesminde Teglværk. Her er vel 15 – 18 husstande. I midten af 1900 – årene var her en halv snes erhvervsfiskere. Men her ude i fjorden ligger et 13 meter langt skibsvrag. Man mener, at skibet tilhørte den svenske kaptajn Bertel Gyldenløve. Han ankom med skib og to kanonbåde i 1618. Han ville tage på togt og plyndre de rige gårde ved vandet. Men de lokale havde lugtet lunten. De skar fortøjningerne over på svenskerens skib og omringede ham. Så beordrede han, at de to kanonbåde skulle sænkes. De ligger tæt på Stinesmindevraget.

Stinesmindevraget

Det lille fiskerleje Stinesminde er en af Mariager Fjords kulturelle perler. På godset Ouegaard var der engang en kokkepige, der hed Stine. Da hun gik på aftægt fik hun et lille skovløberhus nede ved fjorden. Fiskerlejet fik sidenhen navn efter hende.

Stinesminde er det hyggeligste lille fiskeleje, man kan tænke sig. Det var i midten af 1800-årene, at landsbyen blev til, samtidig med, at der i nærheden anlagdes et teglværk. Stinesminde Teglværk ophørte i 1950’erne og en hundredårig epoke var slut. Tegl har i øvrigt været en god handelsvare på denne egn i århundreder. F.eks. er Kronborg bygget ved hjælp af tegl her fra egnen.

Landsbyen er ikke stor. Der er bare 15 til 18 husstande, men der hersker en nostalgisk stemning over byen, og en dejlig duft af ”gamle dage”. Fiskeri er der ikke meget af mere, men i første halvdel af 1900-årene var der en halv snes erhvervsfiskere, der tog ud fra denne lille havn.

En særlig attraktion, som tiltrækker folk fra både nær og fjern, er

Stinesmindevraget. Der er ikke nogen, der kan give en endegyldig forklaring på, hvor skibet kommer fra, men man mener, at det kan være den svenske kaptajn Bertel Gyldenkrones.

Kaptajnen sejlede i 1618 to kanonbåde og det skib som menes at være

Stinesmindevraget op gennem Mariager Fjord med det formål at tage på togt og plyndre de rige gårde ved vandet.

Da fjordens beboere opdagede hensigten, tog de selv affære, og ved hjælp af mandskab på en af Christians 4.s galeoner blev fortøjningerne skåret fri på kaptajnens skib, hvorefter det drev i land ved Stinesminde, hvor det sank på ca. 9 meter vand.

Da kaptajnen opdagede at han havde mistet sit skib og var omringet af fjendtlige magter, beordrede han sænkning af de to kanonbåde, hvorefter alle mand sivede ud blandt befolkningen i Nordjylland.

Siden har vraget ligget ubemærket hen indtil en dykker genopdagede det i

1974.

Det 13 meter lange træskibsvrag blev efter dets fund dækket til med fiskenet, som beskytter alle de nedre dele af vraget, medens stævn og master er utildækkede. Omkring vraget ses en kraftig jævn og dækkende vækst af muslinger og alger på selve nettet.

Vraget er bøjet på stævnen, så det er nemt at finde fra land. Det er muligt at køre næsten helt ned til det lille stykke stenstrand hvor man kan parkere og derfra svømme ud til bøjen.

Det kan anbefales at tage en båd med (den kan lejes på havnen i

Stinesminde) dette gør det muligt at nå de to andre vrag, der ligger tæt på der ved.

Vi takker for bidraget


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier