Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Sønderjylland

Sønderjyske Drikkeopskrifter

December 6, 2009

Vi har fundet en række opskrifter fra hele Slesvig Holsten og Sønderjylland. En enkelt øl-suppe og en vinsuppe har sneget sig ind. Vi
ønsker og god fornøjelse –  og skål i Fuglsang Øl. Vi præsenterer 30 opskrifter inden for kategorierne Punch, Grog, Glühwein, Rom, snaps og mjød. Det er lige fra en Farisæer til en Anglermuk.

Biskoppunch

  • 2 flasker rødvin
  • 4 pomeranser
  • 1 skal af citron
  • 250 gr. Sukker

Pres pomeranserne og hæld saften i rødvinen sammen med den revne citronskal og sukker. Rør lidt og lad punchen hvile en time, før citronskallen sies fra.

Måske kender du opskriften andre steder fra i landet. I Sønderjylland er den punch særdeles populær.

 

Rødvinspunch

  • 4 æggeblommer
  • 250 gr. Sukker
  • ½ dl rom
  • 2 flasker rødvinspunch10 gr. Kanel
  • 40 hele nelliker

Æggeblommerne røres med sukker og tilsættes rum under omrøring. Rødvinen opvarmes til kogepunktet med kanel og nelliker, og hældes under piskning i æggene og serveres straks. Dette er opskrift for byens velhavende borgere. På landet var rødvin en ukendt luksus for alle samfundslag indtil langt op i 1800 – årene.

 

Bollepunch

  • 250 gr. Sukker
  • ½ liter rom
  • ½ liter rødvin

Opløs sukkeret i 1 liter kogende vand. Lad det afkøle og tilsæt først rødvin, så rom. Denne stærke punch kaldes undertiden også bollepunch. Den er opkaldt efter punchskålen eller bollen, og ikke efter rommen. Mange tror, at navnet er udledt af den kendte Balle Rom fra Flensborg.

 

Kaffepunch

En kaffekop fyldes halvt op med varm, stærk kaffe og et par stykker sukker. Heri hældes snaps enten helt op eller efter behag.

Kaffepunch har været udbredt over hele Danmark under mange navne, som en lille sort eller en kaffeknægt .

meget udbredt dengang var, al man lagde en mønt i kaffekoppen. Så hældte man kaffe i. Og så hældte man så meget snaps i, at man kunne se mønten.

 

Løjtninger-punch

Det er en fin variant af den almindelige tevandsknægt. I en halv kop stærk te kommer man en solid klat æblegelé og tilsætter derefter snaps efter behag.  Denne drik kommer fra Løjt Land, nordøst for Aabenraa.

 

Grog

I et glas kommes 1 – 2 stk. sukker og derpå hældes kogende vand i. Rom tilsættes efter ønske. Husk at have en grogpind eller en teske i glasset, så det ikke
sprænges af det varme vand.

 

Farisær fra Sylt

  • 2 – 4 spsk. Rom
  • 1 – 2 tsk. Brun farin
  • Varm stærk kaffe
  • 2 – 3 spsk. Flødeskum

Hæld rommen i et glas og tilsæt farin, fyld glasset ¾ op med kaffe og rør rundt til farinen er smeltet. Ved servering fyldes glasset op med flødeskum.

 

Farisær fra Husum

  • 2 kopper meget varm stærk kaffe
  • 6 cl opvarmet rom
  • melis
  • flødeskum

En rigtig trylledrik som let stiger til hovedet. Den hjælper mod meget. I hvert fald mod gigt, storm ude fra Vesterhavet, kolde fødder eller dårligt humør.

Den varme kaffe og rom fordeles ligeligt i varmebestandige glas eller krus. Tilsæt melis efter smag og rør rundt. Pynt med en klat flødeskum. Der kan eventuelt hældes lidt mere varm rom over. Serveres og drikkes så varm som muligt – gerne med sugerør.

 

Glühwein fra Højer

Opskrift til 6 personer

  • 1 flaske rødvin
  • 1 appelsin
  • 15 – 20 hele nelliker
  • ½ vaniljestang eller 1 tsk. Vaniljesukker
  • 1 dl sukker

Hæld vinen i en gryde. Fyld appelsinen med nelliker og læg den i vinen. Varm op og lad det trække. Tilsæt vanilje og sukker efter smag. Serveres brændende varm.

 

Lenes Glühwein fra Tønder

  • 3 dl. Rødvin
  • 1 stk. citronskal
  • 1 stk. appelsinskal
  • 1 stang kanel
  • 4 nelliker
  • lidt reven muskatnød
  • 1 tsk. Honning

Opvarm alle ingredienserne sammen –  vinen må ikke koge. Server drinken i et opvarmet glas eller krus.

 

Frisisk Glühwein

  • 1 flaske kraftig rødvin
  • 2 stænger kanel
  • 1 dl. Almindelig rom
  • 1 ½ dl. Rosiner

Kom kanel, rosiner og vin i en gryde, og lad det stå en time, før det bringes langsomt nær kogepunktet. Tages af varmen og smages til med rom. Serveres meget varm, så man virkelig kommer til at gløde af det.

 

Grog fra Nordstrand

  • 2 cl. Rom
  • 2 cl. Vand
  • 4 cl. Rødvin
  • 1 tsk. Sukker
  • 1 citronskive

Ti grog behøver vandmængden ikke at være så nøjagtig. Rom, vand og rødvin hældes i en gryde og varmes op. Det må ikke koge.

Skyl grogglassene med kogende vand og kom sukker og citronskive i. Hæld den varme grog over og server den straks.

 

Anglermuk

  • ½ liter rom
  • ½ liter vand eller te
  • sukker
  • citron

Anglermuk eller Angler muk er en alkoholisk drik fra Angel. Drikken regnes for angelboernes nationaldrik. Den skal drikkes varm i små glas.

 

Solbærrom fra Husum

Solbær fyldes i en krukke og overhældes med rom, så det akkurat er dækkende. Krukken tilbindes og sættes lunt i ca. en måned. Derpå tages bærrene op, mases og saften vrides og blandes med rommen. Det smages til med sukker.

 

Solbærrom fra Flensborg

En stor flaske (ca. 2 liter) fyldes op med solbær, ½ pund sukker og ½ liter rom. Flasken proppes til og vendes af og til. Efter et par uger vrides bærrene af. Saft
og rom blandes og hældes på glaskaraffel.

 

Slåenrom

Slåen, der har fået frost, overhældes med kogende vand i en krukke. Vandet skal netop dække bærrene, som skal trække 1 døgn. Næste dag hældes vandet fra, koges og hældes over igen. Dette gentages i alt 5 gange. Derpå koges saften op med sukker. Efter smag tilsættes 2 dl rom pr. 1 liter saft.

I dag er slåenrom meget populært, og man skal af sted tidligt for at sikre sig bær.

 

Sød snaps

Sød snaps, rød snaps eller fruentimmervin er nogle af navnene på alsingernes yndede drik ved nytårsgilder. Den blev lavet i bærsæsonen, hvor hus-moderen puttede friske hindbær, ribs eller brombær på flaske. Bærerne blev overhældt med snaps. Efter et par måneder blev bærrene siet fra og snapsen tilsat sukker efter smag.

 

Johanniskörn

I det sydlige Slesvig anses denne drik for universalmiddel mod næsten alle sygdomme. Friske solbær overhældes med snaps og trækker i en måneds tid. Snapsen sies og kan drikkes straks.

 

Kapøster

En del snaps til tre dele mjød, gerne af krydret art. Kapøster var tidligere en yndet drik ved juletid og i høsten. Den er ret stærk, trods sin milde smag.

 

Bommi mit Pflaume

I et stort portvinsglas lægges en syltet blomme, gerne sveskeblomme. Glasset fyldes op med Bommerlunder snaps, og man venter med at drikke, indtil snapsen er trængt ind i blommen. Nydes langsomt og blommen spises til sidst.

 

Flipps

  • 5 flasker lagerøl
  • 3 – 5 dl rom
  • 50 gram kandis
  • 15 gr. Ingefær
  • 1 dl piskefløde
  • 5 æggeblommer

Øl, kandis og ingefær varmes forsigtig op til kogepunktet. Føde røres i, og drikken hældes under piskning over æggeblommerne. Serveres straks, og hver tilsættes rom efter behag.

Flipps var i 1700 – og 1800 årene en almindelig fastelavnsdrik på halvøen Eiderstädt. Hver krovært havde sin helt egen opskrift, som han vogtede omhyggeligt
over. Flipps fortæller om en hyppig forbindelse mellem Eiderstädt og England. Her kaldes en tilsvarende drik Flipp. Ligeledes har vestslesvigerne overtaget det engelske ord gin. På frisisk skippersprog betyder gien slet og ret brændevin

 

Mjød

2 pund honning pr. 1 liter regnvand opløses under forsigtig opvarmning. Dette honningvand koges ca. en time med en pose med humle, kanel og muskat. Man kan også bruge humle, perikum og nelliker. Honningurten afsvales og tilsættes vingær. Gæringen varer et par måneder og skal stå på et lunt sted. Derpå kan mjøden tappes på flasker, men bliver stærkere, jo længere den gærer.

 

Ribsvin

Ribssaften bliver bedst, hvis den laves af friske, modne, gerne u-ribbede bær. De vrides i et klæde. Saften sies fra og tilsættes sukker. 1 pund sukker pr. liter saft. Sukkeret opløses først i kogende vand. Ribssaften med sukkervandet hældes på et anker eller gærflaske og tilsættes vingær.

Gæringen varer 2 – 3 måneder og derpå fyldes ankeret op med ribssaft og står et par måneder uden prop. Så kan beholderen lukkes og efter et par måneder kan vinen tappes på flasker.

 

Blommevin

  • 24 pund blommer
  • 6 liter vand
  • 1 pund honning
  • 14 pund sukker
  • 8 laurbærblade
  • 1 lod (15 gram) nelliker

De udstenede blommer overhældes med honning, opløst i vandet. Efter tre dage gives blommerne et opkog. Væsken skummes, afkøles, blommerne vrides gennem et klæde. Saften sies omhyggeligt og fyldes på et anker med ½ liter brændevin og eventuelt vand. Efter gæringen er overstået kan vinen tappes på flasker og skal hvile mindst én måned.

 

Hyldebærvin

1 del sødet hyldebærsaft til 3 dele vand. Der tilsættes vingær i en lille pose. Vinen skal henstå  lunt indtil den er afgæret. Tappes på flasker. Følg brugsanvisningen med hensyn til vingær.

Som bonus to retter fra Tønder, som ikke har noget med alkoholiske drikke at gøre. Dog indeholder retterne – alkohol:

 

Lenes Vinsuppe fra Tønder

Til 4 personer:

  • 1 liter vand
  • ½ liter hvidvin
  • 40 gram hele byggryn eller sagogryn
  • 125 gram rosiner
  • 125 gram svesker
  • sukker, ribssaft, kanel

Byggrynene koges i vandet i ca 1 ½  time. Rosiner og de udblødte svesker kommes i og koges igennem. Vinen tilsættes. Suppen må ikke koge. Smages til med sukker, ribssaft og kanel.

Spises af dybe tallerkener, dertil røget skinke eller kogt røget flæsk og stuvede kartofler eller pandekager.

Man kan også med held tilføre retten en slat rom sammen med vinen.

 

Lens Ølsuppe fra Tønder

Til 2 personer:

  • 1 Fuglsang hvidtøl
  • 1/3 liter mælk
  • 1 spsk. Mel
  • 100 gram sukker
  • 7 skiver franskbrød

Kog øllet og tilsæt mælk – mel blandingen. Kog herefter i 10 – 15 minutter og smag til med sukker. Server med ristet brød. Skær brødet i tern og rist det på en tør pande.

 

Herfra ønsker vi velbekomme og skål. Dengang.dk håber, at læserne får nogle fornøjelige timer.  “Den Gamle Redaktør” har smagt adskillige af disse drinks. Han har det godt og er i godt humør.

Kilde:

  • Litteratur Sønderjylland (under udarbejdelse)
  • www.dengang.dk – diverse artikler

 

Hvis du vil vide mere:

  • www.dengang.dkindeholder1.783artikler
  • Under Sønderjylland finder du 207 artikler
  • Under Højer finder du 77 artikler
  • Under Tønder finder du 283 artikler
  • Under Padborg/Kruså/Bov finder du 63 artikler

 

  • Om sønderjysk mad – og drikkekultur
  • Det drikker vi – i Sønderjylland
  • Bommerlunder – snaps, kro og skov (under Padborg)
  • Fiskeri ved Højer (Gamle fiskeopskrifter)(under Højer)
  • Friserne syd for Tønder (under Tønder)
  • Mad fra Tønder (kultur – historie) (under Tønder)
  • Mad fra Tønder – opskrifter (under Tønder)
  • Sønderjysk kaffebord (Kultur, Historie) (under Tønder)
  • Sønderjysk kaffebord fra Tønder (opskrifter) (under Tønder)
  • Sønderjysk kaffebord – opskrifter (flere opskrifter) (under Tønder)
  • Ture i Tønder 1 – 4 (Hvor lå de gamle værtshuse?) (under Tønder) og mange flere 

Redigeret 6.-01-2022

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Sønderjylland