Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier

Smuglerlandet Danmark

April 8, 2023

Smuglerlandet Danmark

Vi har læst Smuglerlandet Danmark – med undertitlen ” Mennesker, Sprut og Cigaretter” som vi her vil anmelde. Vi har krydret vores anmeldelse med egne oplevelser. Om da vi først besluttede at tage noget ekstra med, når vi havde set, hvem der sad der ved grænsen. Og inde ved militæret havde vi en kollektiv smugler – forsikring. I Aabenraa var der altid billig vodka, når polske eller russiske skibe anløb havnen. Det var i mange år et ”acceptabelt tidsfordriv”. Vi oplever i bogen smugler – historier fra 1750 – 2000. Så var det lige ”Rødspætteligaen” I Bogen opleves samtaler med folk på begge sider af loven. Vi afslutter lige to eksempler på menneskesmugling fra Padborg, hvor vi selv var involveret. En interessant, berigende og anderledes Danmarkshistorie. 

 

Smugleri afhang af, hvilke toldere, der sad der

Vi har vel alle gjort det. Når vi knægte cyklede de cirka 6 kilometer til Aventoft på den anden side grænsen, lagde vi altid mærke til, hvilke toldere, der stod vagt.

  • Skulle vi risikere noget i dag?

 

En kollektiv smugler-forsikring

Eller senere, når jeg med Telegraftropperne fra Aarhus var på øvelser i Tyskland. Vi indbetalte alle penge til en konto. Den ene gang, var det lige vores bil, der blev stoppet. Ja så måtte vi jo så tilstå.

Men de penge fik vi så tilbagebetalt på Langelandsgades Kaserne. Og overskuddet på kontoen, ja dem festede vi så for.

 

Billig vodka

Og i Aabenraa vidste vi, at når der lå polske og russiske skibe i havnen, ja så kunne vi gå et bestemt sted hen i byen og købe billig vodka.

 

Acceptabelt tidsfordriv

Det var engang, hvor det moralsk blev accepteret at man smuglede. Herregud tænkte man, vi betaler så meget i skat, at her kunne man da godt lukke et øje. En bestemt slags smugleri blev betragtet som hobby, fordi flasker og røgvarer blev afsat til venner og bekendte. Ingen kunne drømme om at melde dette til myndighederne.

”Det er den første samlede fortælling om lyssky forretninger, der længe var acceptabelt tidsfordriv. End ikke gudfrygtige og ordentlige folk fik moralske tømmermænd”, ja sådan skriver forlaget.

 

Smugler-historier fra 1750 – 2000

Nu har Niels Valdersdorf Jensen fået den geniale ide at skrive om ”Smuglerlandet Danmark” med undertitlen ”Mennesker, Sprut og Cigaretter”. Forfatteren er historiker og museumsinspektør på Svendborg Museum. Bogen udgives samtidig som Årbog for Museet for Søfart i Helsingør

I historien kom vi nok ikke rundt i hele landet men egentlig gør det ikke noget. Her er masser af spændende fortællinger om smugleriets historie fra 1750 – 2000.

Der bliver fokuseret ekstra på øerne i Det Sydfynske Øhav. Her blev cigaretter og u -banderolerede flasker lastet side om side med legale handelsvarer.

Der et mønster i op – og nedture for smugleri. Når staten bremser for import og eksport for at beskytte vores egenproduktion tager smugleriet til.

 

Rødspætteligaen

Vi stifter bekendtskab med Rødspætteligaen, der har base i København. De var særdeles frygtet både i og uden for den kriminelle verden. Hvis nogen kom på tværs af dem, kunne det få alvorlige følger. Vi møder navne som Alexander Blask, Leon Onwild, Bent Ricardo og Torkild Løndal Therkelsen. De er alle med i denne berømte/berygtede gruppe.

De blev optrevlet i begyndelsen af 1970erne – en gruppe som i stor stil smuglede spiritus og cigaretter fra Polen over Østersøen og satte dem i land på Møn med videresalg for øje.

Ernst Adolf Bremer smuglede ikke mindre end 500.000 liter sprit til svenskerne på 14 – 15 både i 1920’erne og 1930erne

De blev vel på et tidspunkt betragtet som helte – disse storsmuglere. Men i takt med vold og afstraffelse, nåede samfundet tog moralen over. Medierne dyrkede disse farlige forbryder-typer som Robin Hood – helte.

Glansen gik af storsmuglerne med to millioner cigaretter i lasten blev bordet af toldere fra en patruljebåd i Østersøen. Kun en enkelt tolder nåede ombord. Ham tog smuglerne som gidsel. De krævede nu frit lejde i bytte for den kidnappede tolder.

Langelands Folkeblad omtalte den dramatiske kidnapning og skrev:

  • Det er muligt, at der endnu hviler en slags helteglorie over smuglerne i en hel del menneskers bevidsthed. Den glorie er efter vores mening eftertrykkeligt væk efter kidnapning af en tolder.

 

Damerne på spritbådene

Der blev også i TV vist Smuglerne – en serie af Leif Panduro. Her var der bl.a. vold drab og salg af hårde stoffer. Det var ikke særlig kønt.

Ja så var det damerne på spritfærgerne, som man jo selv har mødt. De går lige to numre op i størrelse under fordeling af smuglervarer rundt om på kroppen, hvorefter de godt polstret, driver i land. De mandlige tolder vidste godt, hvad der foregik. Men de måtte jo ikke kropsvisitere dem.

 

Samtaler med folk på begge sider af loven

Søfolk har kunnet fortælle røverhistorier om, hvor gode de var til at snyde tolderne. Og historierne får lige en tand ekstra. Bare for at imponere landkrabberne.

Og tænk engang. Forfatteren mener, at omkring 1970 røg 174 millioner cigaretter under skattemyndighedernes radar – om året. Kaffe, tøj, kvæg, sukker, violiner og farve- tv er eksempler på varer, der inden for de seneste 250 år er handlet under båden i Danmark.

Bogen indeholder også en række samtaler med folk på begge sider af loven. Der er trukket historier fra digitaliserede aviser i massevis. Og Toldvæsnets egne embedsmænd har også ladet sig friste.

I første verdenskrig var Danmarks neutralitet i fare, da smugleri i form af illegal udførsel af danske varer til de krigsførende lande, ikke gjorde Danmark mere populær.

 

Menneskesmugling

En anden form for smugleri var menneskesmugling. Det opdagede vi, da vi boede i Padborg. Når københavnske betjente var udstationeret dernede, stoppede de gang på gang personer, der ikke lignede danskere. Således oplevede en ven vi havde fra Sri Lanka at blive stoppet fire gange på en dag. En klage til stationen, som vi hjalp ham med, ignorerede de bare.

Og vores Rasmus var sammen med sin gode ven, Jesper taget ud at lege. De havde deres camouflage – tøj. Og Rasmus havde lånt noget af sin store bror til at camouflere ansigtet. Men efter en time ringede det på døren. Det var Padborg politi, der kom med to forknyttede unger. Nu var det sådan, at Jespers far også var politibetjent, blot i et andet område. Men de havde ikke gjort noget forkert. Politiet havde fået anmeldelse om menneskesmuglere. Og de to unger var måske lidt for tæt ved grænsen!

Ja i dag er Jesper også politibetjent – i København.

 

En anderledes Danmarkshistorie

Med disse to sidehistorier slutter vi vores anmeldelse af en meget interessant bog.

Bogen er meget underholdende og berigende læsning. Det er en anderledes Danmarkshistorie. Og mon ikke, der er mange toldere, der vi gå i gang med at læse den.

 

Niels Valdersdorf Jensen:

Smuglerlandet Danmark – Mennesker, Sprut og Cigaretter

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 1.966 artikler
  • Under Andre Historier finder du 91 artikler

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier