Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden

Skal alle krigsforbrydere ikke straffes?

Juli 18, 2016

Skal alle krigsforbrydere ikke straffes?

Hver gang en krigsforbryder på 94 år bliver snuppe, bliver det slået stort op i pressen. Men burde man ikke i stedet interessere sig for alle dem, der er gået fri for straf og hvorfor? Det er som om, at man i Tyskland jagter som aldrig før. Er det for at få lettet samvittigheden, fordi man ikke altid har taget denne jagt alvorlig? Og hvad med amerikanerne? Her kunne man bruge topnazister i FBI og CIA. Og man gjorde en masse, for at disse ikke skulle straffes. Selv slagteren fra Lyon kunne man bruge i USA. Når det så kom for tæt på, ja så tilbød amerikanerne støtte, hvis krigsforbryderne ville forlade landet. Og hvordan kunne den frygtelige læge Mengele to gange besøge en flække i Bayern uden at blive pågrebet?

 

De vente tilbage til Det Tyske Mindretal         

Vi så det herhjemme i Det Tyske Mindretal. De sagde, at de startede forfra og blev tvunget til at sige, at de respekterede den danske stat. Men mange af dem, der blev dømt vendte tilbage til det nystartede mindretal. Mange fik topposter. Nu er det selvfølgelig ikke de største krigsforbrydere, vi her taler om.

 

Belastede embedsmænd

Men sådan gik det også i det tyske embedsværk. Og mon ikke man stadig kan finde en bøddel i en eller anden fjerntliggende tysk landsby på over 90 år.

Historiske kommissioner blotlægger, hvor stor en koncentration af tidligere embedsmænd, der vente tilbage i det tyske embedsmandsværk. I 1950erne og 1960erne forsøgte statsanklageren Fritz Bauer at afdække, hvor stor en rolle nazismen spillede i det tyske styre.

 

Nu har historikerne taget fløjlshandskerne

Man kan da godt sige, at de tyske historikere har taget fløjlshandskerne af. Opgøret med fortiden er i gang i Tyskland – Vergangenheitsbewältigung. Det er bestemt ikke et glansbillede, der tegner sig, når man skal kigge på resultatet af alle de kommissioner, der er nedsat.

 

En modig statsanklager

Det handler ikke så meget om personer, nok mere om systemer. Der er lavet et par film om overnævnte statsanklager Fritz Bauer. Selv om han først døde i 1968, er det først nu, at han bliver anerkendt. Man havde ikke så meget til overs for ham, dengang, da han gik i gang.

Også tysk TV har gjort meget for at afdække de kritisable forhold efter krigen.

 

Lovgivningen bestemte

20 pct. af de gamle embedsmænd fra Det Tredje Rige fik genansættelse i Forbundsrepublikken BRD, lidt lavere andel i DDR.

Overraskende er det nok ikke, for i 1955 indførte BRD en lovgivning, der sagde at mindst 20 pct. skulle have været ansat i Det Tredje Rige.

 

Paragraf 131  

I den nuværende lovgivning, står der i paragraf 131, at staten skal ordne forholdene for alle tjenestefri tjenestemænd fra nazitiden. Det betyder i praksis, at staten BRD skal tilbyde pension eller tilbud om genansættelse til de mange tidligere medarbejdere af naziregimet.

Udover den retslige forpligtelse over for de ansatte, havde BRD behov for erfaren og veluddannet arbejdskraft. Men nu var det sådan rent teoretisk, at blandt de 20 pct. var ikke dem med en svær belastet fortid i den nazistiske tjeneste. Krigsforbrydere og Gestapo – ansatte kunne ikke bare få et arbejde.

 

Hvilken rolle havde du i Det Tredje Rige?

På amerikansk initiativ gennemførte sejrherrerne et omfattende opgør med nazismen i det vesttyske samfund. Samtlige vesttyskere over 18 år – 30 – 35 millioner, skulle svare på, hvilken rolle de havde i Det Tredje Rige.

Man ville finde ud af, hvem der havde været med i SS elitekorps og dets efterretningstjeneste SD. Spørgsmålet var jo så, om man ville svare ærligt?

 

Tidligere Hitler – tilhængere

I Østtyskland gennemførte man en lignende undersøgelse. Her var man mere radikal. Officielt blev alle nazister bandlyst fra offentlig tjeneste. Men en nærmere gennemgang af det østtyske politi har vist, at flere højtuddannede funktionærer var tidligere medarbejdere i Hitler’ s Tyskland.

 

Ikke gavnlig for de nye tyske stater

Projekterne stod på i 1945 – 1949, men efter grundlæggelsen af de to stater, blev projekterne afblæst. Staterne var dog forpligtet til at lede efter krigsforbrydere og straffe dem. Men mistænkeliggørelse og forfølgelse ansås ikke mere at være gavnlig for opbyggelse af de nye samfund.

 

Mange skeletter i de offentlige arkivskabe

Men den omtalte Fritz Bauer opdagede mange skeletter i de offentlige arkivskabe. Han fandt frem til mange, som ikke skulle have været der. Hans bedrift var at opspore Albert Eichmann i Argentina. Det var ham, der gav den israelske efterretningstjeneste Mosad de fornødne oplysninger. De pågreb ham ved et støvet argentinsk stoppested. Nu kan man så diskutere, hvem der egentlig skal have æren? Var det ikke Simon Wiesenthal, der tog den?

 

Tyskerne fik besked i 1958

Men denne oplysning med at tyske myndigheder vidste, hvor han befandt sig må vi ikke sige offentlig. En tysk domstol har nemlig bestemt, at oplysninger om den tyske krigsforbryder, Adolf Eichmann må holdes hemmelige.

CIA offentliggjorde i 2006 dokumenter, der viser, at de i 1958 henvendte sig til deres tyske kollegaer med oplysninger om, at Eichmann havde boet i Argentina siden 1952.

 

Forbrydere meget tæt på toppen

Fritz Bauer afslørede også Konrad Adenauers højre hånd, Hans Globke. Denne var medforfatter til bekendtgørelsen om de nürnbergske racelove af 1935.

Racelovene ophøjede juridisk set den tyske arier og legitimerede diskrimineringen af de tyske jøder som andenrangs borgere. Ja man kan undre sig, at Globke også fungerede som partisekretær.

 

Arbejdet var absolut ikke velset

Fritz Bauer’ s energiske arbejde var absolut ikke velset i Tyskland. Også staten modarbejdede ham. Bauer havde håbet, at Eichmann – sagen kunne føres i Tyskland, så befolkningen kunne se rædslerne.

 

Mengele var to gange i Bayern

Fritz Bauer var skuffet over, at myndighederne ikke kunne pågribe den berygtede døslæge fra Auschwitz, Josef Mengele. To gange var han returneret til Vesttyskland efter sin flugt til Sydamerika, en gang for at blive gift, og en anden gang for at forny sit pas. Dette skete i en lille bayersk flække, men myndighederne anholdte ham ikke. Vi har her på siden planlagt en artikel om denne frygtelige læge.

 

Havde tyske studenter ret?

Det var ikke kun på ministergangene, at tjenestemænd med en mere eller mindre blakket fortid fik lov til at fortsætte. Også dommere og professorer på traditionsrige statslige universiteter stod parat med jobtilbud. Ja nogle steder ændrede professorer knap nok pensum og undervisningsmetoder efter krigen. Måske havde de oprørte studenter alligevel ret, når de kaldte tyske universiteter for fascistiske?

 

Højesteretsdom: De skal da ikke straffes

Mange af de dommere, der fortsatte havde været med til at dømme 40.000 mennesker til døden ved hjælp af nazistisk lovgivning. De rettede sig efter de føromtalte racelove. Dødsdomme blev givet til personer, der lyttede til udenlandsk radio.

En meget væsentlig højesteretsdom i det nye Vesttyskland fastslog, at disse dommer blot havde handlet efter den daværende lovgivning og dermed gjort deres tjenestelige pligt. De skulle da ikke straffes i det ny Vesttyskland!

 

De samme dommere blev brugt igen

Og tænk engang nogle af disse dommere blev brugt, når der skulle gøres op med den nazistiske fortid?

Den kommunistiske leder, Ernst Thälmann blev i 1933 fængslet. Under krigen blev han anbragt i KZ – lejr. Her døde han, og hans efterkommere anlagde i 60erne sag mod den tyske stat for overlagt mord. De søgte om økonomisk kompensation. En undersøgelse blev iværksat. Og lederen af denne var den samme, som i sin tid havde dømt ham til fangenskab. Derfor fik de efterladte selvfølgelig ikke ret i deres klage.

 

Kunne man ikke for længst være gået i gang?

Muligvis har det tyske samfund fået dårlig samvittighed. For nu er man gået i gang med for fuld fart at få fat i 90 – 94 årige, der i hast skal dømmes. Men kunne man ikke for længst have gjort det?

 

Tilfældet: Jakob Denzinger

Nogle af dem der kritiserede tysker mest, var amerikanerne. Men hvordan var det lige med dem?

Men nu er det også andre mystiske ting, der skete efter krigen. Jakob Denzinger har således fra begyndelsen af 1990erne boet i en stor lejlighed i Osjek i Kroatien betalt af de amerikanske skatteydere. Den 92 – årige får også hjælp til madlavning og rengøring. Den tidligere SS – mand fra Auschwitz og Mühlhausen har nu i 27 år kunnet opretholde en bedre levestand end så mange andre i Kroatien.

Denne Denziger slog sig efter ankomsten i USA ned i Ohio. Her grundlagde han en stor plastikfabrik, Han kom til at tilhøre samfundets øverste lag. Han havde flere biler, stiftede familie og boede i et stort hus. Men i 1989 sporede en nazi – jæger ham. Og hans blakkede fortid kom frem.

 

Økonomisk hjælp til krigsforbrydere

Ja man påstår, at der endnu bor 4 af disse krigsforbrydere i Europa, som også modtager pæne økonomiske ydelser fra amerikanerne

Det amerikanske justitsministerium forsøgte i flere år at holde en rapport på 600 sider hemmelig. Den handlede om, at eftersøgte nazister havde fundet et sikkert skjulested i USA.

Et eksempel er netop Denzinger. Som SS – vagt tog han del i forbrydelser mod menneskeheden. Han er blevet kastet rundt i det amerikanske retssystem og nu havnet i Kroatien.

 

Tusindvis fandt sikkerhed i USA

Tusindvis af tyske krigsdeltager fandt sikkerhed i USA. Mange af disse har større forbrydelser på samvittigheden end Denziger. Åbenbart lod de amerikanske myndigheder 66 tyskere mistænkt for krigsforbrydelser forlade USA efter 1979. 34 af disse modtog pæne økonomiske ydelser på grund af et smuthul i loven.

 

Aftale med krigsforbryder

Åbenbart har de amerikanske myndigheder indgået en aftale med de gamle nazistiske krigsforbrydere, at de kunne rejse ud af USA og stadig få sociale ydelser. Det er da i den grad mærkelig at det internationale samfund belønner disse krigsforbrydere.

 

FBI og CIA brugte masser af krigsforbrydere

Man taler heller ikke om, at amerikanerne har brugt ca. 1.000 nazister i den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Man så gennem fingrene med, hvad de havde begået af krigsforbrydelser. En af disse var Otto von Bolschwing. Han var mentor for Adolf Eichmann, der som bekendt var en af arkitekterne bag Holocaust.

 

Slagteren fra Lyon

Men endnu mere kendt er Slagteren Fra Lyon, Klaus Barbie. Han var kendt og frygtet for sin brutalitet. Han torturerede fangere end til de døde. Se han var også blevet ansat af amerikanerne.

 

Hoover troede ikke rigtig på Holocaust

Således nægtede FBI at fortælle nazi – jægere i 1980erne, hvad de vidste om 16 krigsforbrydere, der på det tidspunkt boede i USA. På det tidspunkt var fem af dem stadig aktive FBI – agenter.

Nu var det også sådan, at den berygtede FBI – chef, J. Edgar Hoover havde den grundlæggende opfattelse, at beretninger om mange af de uhyrligheder, der blev begået af nazisterne under Holocaust var ren Sovjet – propaganda. Han havde ingen problemer med at sende disse krigsforbrydere tilbage til Europa og spionere for USA.

Det var en holdning, som han delte med toneangivende kræfter i det amerikanske efterretningsvæsen CIA.

 

Et nyhedsbureau afslørede den dybe hemmelighed

Det er nyhedsbureauet Associated Press, der har afsløret dette. Det er også eksempler på, hvordan de amerikanske myndigheder har forhindret andre i at undersøge deres agenter og spioner for krigsforbrydelser.

 

Wiesenthal var spion for Mosad

Ja så kunne man blive ved. For en ny bog afslører, at den legendariske nazi – jæger, Simon Wiesenthal var på lønningslisten hos den israelske efterretningstjeneste, Mosad. Tidligere skulle han have været ansat ved den politiske afdeling af Israel’ s udenrigsministerium. Hans opgave var at hjælpe den israelske regering med at opspore og fange de hundredevis af naziforbrydere, der gik under jorden i forskellige dele af verden.

Ifølge bogen skulle Mosad også have støtte hans berømte Jødisk – Historisk Dokumentarcenter.

 

Kilde:

  • Diverse TV – udsendelser i ARD og ZDF
  • atlasmag.dk/kultur
  • David Cesarani: Eichmann – hans liv og forbrydelser
  • Tom Segev: Simon Wiesenthal – The Life and Legens

 

Hvis du vil vide mere: www.dengang.dk indeholder 164 artikler om Besættelsestiden og Anden Verdenskrig herunder:

  • Søren Kam og hans erindringer
  • Himmler og hans datter
  • År nul – en fortælling fra 1945
  • Jagten på krigsforbrydere
  • Tilfældet – Søren Kam
  • De danske nazister
  • SS – absolutte grusomheder og meget mere

 

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden