Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder

Minder fra Lærkevej 9

Februar 13, 2007

Se hele artikel som HTML Document
Minder fra Lærkevej 9

Iver Knutzen fra Års har på baggrund af artiklen med minder fra Lærkevej, dukket tilbage i hukommelsen. Her er flere minder fra den mest børnerige gade, som Tønder nok nogensinde har haft.

Tak for din artikel, jeg har ofte fortalt mine børn, om gaden, de mange børn, og de mange lege, og ikke mindst om rødderne fra Svinget og Ryttervej, hvis køller, jeg også fik at mærke. Dette er skrevet, som jeg husker det.

De smukke piger fra Lærkevej
Jeg har selv boet på lærkevej i 60erne, nærmere bestemt i nr. 9, hvor Ruth Knutzen boede med 4 små børn. Det var Inga, Vera, mig og Bruno.

De kønne piger i nr. 11 kan jeg udmærket huske. De var nemlig mine kusiner, idet deres fars (Henry Bagger) bror, Haise giftede sig med min mor, og flyttede ind i nummer 9.

Henry havde foruden sine jagthunde, også en ormefarm. Den var lavet op af enden af huset. Han og min stedfar tog ofte på ålefiskeri i Vadehavet. Jeg husker engang, da de kom hjem med så mange ål, at gulvet i baghuset flød med ål. De var alle vegne.

Familien Steffensen husker jeg også. Hun var min mors bedste veninde gennem mange år. Hendes tre børn var Henriette(børnehaveleder i det nordlige København), Christel, der en gang blev Miss Tønder, og min legekammerat Kim.

Taxavognmanden, Holger, der led en alt for tidlig død, husker jeg også, idet hans datter Jonna, var min første ”kæreste”. Jeg kom en del i deres hjem, og for mig, virkede de umådelig rige. De var hvis nok de eneste, der dengang, havde telefon.

Jeg husker også tydeligt familien Jørgensen i nr. 18. En af drengene blev en af min bedste legekammerater, hans navn var hvis nok Leif.

Den ældste søn, Svend Åge mødte jeg, mens jeg var soldat i Haderslev i 70erne. Han var maler, og vi blev venner. Hans kone var en meget temperamentsfuld pige.

Arne, husker jeg også, ham fik vi til at spise regnorme, for et beskedent beløb. Hvis han skulle fortære en skarnsbasse, så var beløbet lidt større.

 

Redningsaktionen på skorstenen
Falck måtte engang ud for at hente mig og min bror, Bruno ned fra skorstenen. Vi var oppe for at se, hvad der var nede i sådan en. På det tidspunkt var vi ca. 4 – 5 år.

Når tøjet blev vasket i gruekedlen i baghuset, blev vi også vasket bagefter. Vi blev rene.

 

Fanget på fersk gerning
Æg – pakkeriet glemmer jeg aldrig. Engang var jeg med en kammerat på mol i deres frugthave, og blev snuppet. Vi blev slæbt med op til direktøren. Han gik ind i det tilstødende lokale, og ringede til politiet. Han kom ud, og fortalte os, at vi skulle gå hjem og vente til politiet kom for at tale med vore forældre. Skrækken var stor og ventetiden lang, men der kom aldrig en betjent. Det varede meget længe, før vi atter turde bevæge os derover igen.

 

Aben i sidevognen
Vi havde en abekat i bur, der hed Gitte. Hun var ofte i haven(i snor) og også enkelte gange med ude på Lærkevej, ligeledes i snor. Engang skulle vi på besøg på Rømø ved Haises far. På det tidspunkt havde han motorcykel med sidevogn. Mine to søstre sad på sædet i sidevognen, min bror og jeg i bunden – med abekat, og min mor bag Haise. Det må have været et kosteligt syn.

 

Barnevogns – legen
Vi havde en leg ude på gaden, som andre også deltog i, da Kirsten lå i barnevognen. Det gjaldt om, at få så meget fart på barnevognen som muligt (med Kirsten i), løbe bagefter den, og så udløse bremsen, så barnevognen stejlede. Pointen var at få den til at stejle mest muligt, uden at den slog kolbøtter. Det skete dog somme tider, men hun var spændt fast i vognen.

 

Gemmestedet i hulerne
Hulerne husker jeg udmærket. Det var der, jeg gemte mig, da min mor skulle giftes med Haise. Jeg ville nemlig ikke med til brylluppet. Det var i øvrigt Holgers Lillebiler, der kørte med dem.

Der var altid ballade nytårsaften. Vejen var fuld af glade mennesker. Et år sendte vi raketter af sted, liggende på jorden, i stedet for i en flaske. Dette kunne have endt galt, da en af raketterne havnede under en bil, hvor den eksploderede.

Dette var så mit bidrag til minderne fra Lærkevej. Jeg ønsker denne nye hjemmeside held og lykke.

Jeg flyttede fra Lærkevej, da jeg var 14 år, da jeg skulle på efterskole i Løgumkloster. Min mor og Haise fik en datter sammen, Kirsten, og kort tid efter flyttede de til Bylderup Bov.

  • Tak for bidraget

– Hvis du vil vide mere:

  • www.dengang.dk indeholder 1.783 artikler
  • Under Tønder finder du 283 artikler 

Redigeret 19. – 04. 2022


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder