Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder

I Kino i Tynne

December 12, 2007

På cowboyrækkerne

Det var altid en hvis stemning når man skulle i  æ kino i Tynne. I forhallen kunne vi se hvilke film, der var på vej. Så sad man nede på cowboyrækkerne
og så Paw, hvis nok med Otto Brandenburg. Senere lokkede min kammerat, Ingolf mig med for at se alle de der Elvis – film. Indrømmet, han har lavet en masse god musik, men de der film, var der ikke så meget indhold i.

 

Sengekantfilm

Så var der mere format over de der sengekantfilm. Her var der hvis nok kutyme, at man ikke hilste på hinanden. Jeg genkendte mange betydningsfulde borgere fra Tønder, der havde gemt sig nede på de bagerste rækker.

 

Pot i æ kino

En rædselsfuld oplevelse havde jeg en gang, da jeg var bydreng hos en af købmændene i Tønder. Jeg kan ikke huske om det var hos Købmand Sørensen, Tygesen eller Kaiser i Østergade. Eller måske var det hos Købmand Petersen på Dragonvej. Men købmændene i byen havde inviteret til fest i æ Kino.

Først så vi en Morten Korch – agtig film, om nogle babyer, der var blevet forbyttet lige efter fødslen. Da de så blev unge, disse to, blev de hvis nok forelsket
i hinanden. Og på en mærkværdigvis måde, fandt de så ud af at de var blevet forbyttet.

Bagefter var det så banko – spil, og folk nede i salen råbte pot. Vi var så to bydrenge, der skulle fordele alle disse præmier. Men folk, de snød. Så det var ikke de rigtige, der fik præmierne. Og de blev vi to bydrenge så gjort ansvarlige for.

I forvejen var vi underbetalte – det var en frygtelig oplevelse.

 

Æ Geiger

Så var det måske alligevel mere format over æ Kino i Vestergade. Her havde cyklehandler Meinert Lützen fra Popsensgade sin storhedstid. Det var dengang, da stumfilmene blev ledsaget af en pianist eller violinist. Og i Tynne hedder sådan noget æ geiger.

Selv sagde Lützen:

  • Æ hai damals i æ tywer te opgave i æ kino og untermahle æ dramatische Stimmung.

Og det gjorde han særlig energisk under en Asta Nielsen film. Man ser Asta stå på Møns Klint med selvmord i øjnene, fødderne bevæger sig længere og længere ud mod kanten. Vinden suser gennem hendes sorte klædning.

Cykelhandleren “untermahle” den dramatiske stemning, så violinen skriger.

Pludselig råber en tilskuer bagerst i salen op til lærredet:

  • Asta, Asta tai æ Geiger med

Tønder og Nørrebro – forbundet

På denne måde lykkedes det at forene Nørrebro og Tønder. Både Asta Nielsen og Otto Brandenburg  er opvokset på Nørrebro. Vi havde også glemt æ Geiger
under øgenavne.

Hvis du vil vide mere: 

  • www.dengang.dk indeholder 1.783 artikler
  • Under Tønder finder du 283 artikler 

Redigeret 7. 04. 2022


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder