Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Hvad der læses mest – i oktober 2023

Oktober 31, 2023

Hvad læses der mest – i oktober 2023

Dette er den månedlige klumme, hvor vi svarer på læsernes spørgsmål, ros og kritik. Et par fejl på hjemmesiden.

16 nye artikler i oktober. Nu 2.070 artikler. Copyright – Hvad er det? Og når det overtrædes, hvad så? Fotos – hvorfor får man ikke informationer? Tastefejl. Dårligt internet. Ved politikkerne, hvad der foregår? Masser af interessante henvendelser. Gamle aviser fra 1946 på vej. Hvornår holder du næste foredrag? Minder med problemer. Hvor mange besøger dengang.dk? Hvilke byer besøger dengang.dk? Din side er fremragende men man modtager stadig trusler på Messenger. Hvor mange bøger har du skrevet, og hvor kan man ellers læse dine artikler?

 

ET PAR FEJL PÅ HJEMMESIDEN

Foruden, at vi mangler alle vores artikler i en af vores 16 kategorier, så er der et par fejl på den indledende side. Her mangler et par artikler. Det er sådan at seks nyeste artikler ligger fremme og så er der seks tilfældige. Men det er ikke tilfældet i øjeblikket.

Det er noget vi skal have vores teknikker til at se på.

 

COPYRIGHT

Ikke alle tager dette alvorligt, men mange gør. Vi har flere gang betalt bøder for at bruge et foto med copyright. Egentlig kan jeg godt forstå, at man har dette ”begreb”. Men man burde måske tydeliggøre det. Således brugte vi et ældre foto af møbelkunstneren Wegner fra Tønder. Det var i forbindelse med at, der skal åbnes et nyt museum i Tønder.

Men hvis nu ens artikler bliver brugt uden kildeangivelse. Således bruger en hjemmeside på Nørrebro 10 – 15 af mine artikler uden kildeangivelse. Og hvad værre er. Google henviser til vedkommendes side i stedet for til dengang.dk. Og det selv om dengang.dk har været der længst.

Vi har også opdaget flere krænkelser af Copyright. Andre har også brugt vores artikler. Ja det er efterhånden ret mange – både på Nettet og i bøger. Men det er så med kildeangivelse.

Skal man nu virkelig til at bruge tid og kræfter til advokat?

I begyndelsen var vi ikke flinke til at bruge kildeangivelse. Med andre ord at vi sjuskede med det. Blandt de over 2.000 artikler her på siden har vi fjernet to artikler, fordi ophavsmændene ikke syntes, at vi skulle bruge dem. Nu har det aldrig været tale om afskrift men mere end en bearbejdning eller redigering.

KÆRE LÆSERE – I MÅ GERNE BRUGE ARTIKLER FRA DENGANG.DK – MEN HUSK KILDEANGIVELSE.

 

FOTOS – HVORFOR FÅR VI IKKE FLERE INFORMATIONER?

Der er stadig læsere, der efterlyser årstal, hvem der har taget foto og hvor vi er, når vi deler fotos. Det kan vi egentlig godt forstå. Men vi er lidt anderledes. Vi bringer i stedet for informationer om fotoerne en artikel, der har relation til disse fotos.

I vores arkiv har vi nok et par tusinde fotos. Og det er kun få af disse, der indeholder de informationer som et fåtal af vores læsere efterlyser. Vi vil godt her gentage, at der er grupper, der er meget bedre til dette.

”Den gamle redaktør” prioriterer tiden anderledes end at bruge tid på at finde oplysninger om fotos. Jeg bruger tiden på at finde gode historier.

Andre mener, at der både skal være beskrivelser af de enkelte fotos og artikel. Og så er det dem, der ikke ”orker” at læse artiklen. Der findes masser af grupper på FB, hvor fotoerne har førsteprioritet – men det har de nu engang ikke på dengang.dk

 

TASTEFEJL

Jo, der forekommer stadig tastefejl og sjuskefejl på vores side. De fleste læsere er også flinke til at gøre opmærksom på det. – Tak skal I have. Et fåtal bruger anledningen til at håne os. Indrømmet – Nogle gange går det lidt for stærkt.

Skriv endelig, hvis I finder en meningsforstyrrende fejl i vores artikler. Vi retter, når det bliver tid.

 

DÅRLIG NETFORBINDELSE

Ja dette problem har vi tidligere underholdt vores læsere med. Det viser sig nu, at flere andelsbolighaver har samme problem. Så nu undersøges det om vi skal skifte selskab. Det selskab, som vi har nu, er ikke særlig interesseret i, at afhjælpe vores problemer. Således kniber det i skrivende stund at komme ind på både hjemmeside og Facebook. Mange gange er hastigheden eller hukommelsen så lav, at vi overhovedet ikke kan lægge noget ind.

Man skulle tro, at der her i 2023 var mulighed for en stabil net-forbindelse. Ofte må man indstille arbejdet, fordi det er umuligt at komme videre.

 

VED POLITIKERNE, HVAD DER FOREGÅR?

Jeg har skrevet to artikler om Københavns Lokalarkiver. De ser i øjeblikket ud til at lukke. I den forbindelse er det beskæmmende at se, hvordan politikerne reagerer. Således er der forslag fremme om, at medlemmer af Lokalhistoriske Foreninger i København skal betale dobbelt kontingent for at redde lokalarkiverne.

Det er jo to forskellige ting. Og hvorfor skal historisk interesserede mennesker betale for Københavns kulturarv. 150 frivillige arbejder med disse lokalarkiver. Og disse arkiver vil man placere i et fjernarkiv.

Men det meste af det beløb som Københavns Kommune giver til lokal-arkiverne, får de jo igen i form af indtægter i lejeafgift.

Selvfølgelig er politikerne blevet orienteret om, hvordan det hele hænger sammen. Men de har åbenbart ikke læst informationerne.

”Den Gamle Redaktør” har lige erfaret, at lokalarkiverne er blevet reddet for i år. Men hvis man ikke finder en permanent løsning, skal man igennem det samme cirkus næste år.

 

MASSER AF INTERSSANTE HENVENDELSER

Vi får daglig interessante henvendelser fra jer læsere. Enhver henvendelse er interessant. Både kritik og ros modtages. Som en læser skriver. ”Det er rart at høre historien fra en, der selv har prøvet det”. Eller ”Jeg har aldrig hørt historien fra den side”.

Vi har endda også fået rosende omtale fra professionelle historikere, der ofte spørger os om kilderne til vores historie. Og der må vi nok erkende, at der har vi ikke lige været grundige nok. Men der er også ris fra professionelle. De har ligefrem advaret andre brugere i en gruppe mod vores artikler. Jamen så holder vi os væk fra disse grupper.

Vi får henvendelser fra forfattere og i dag hørte vi fra DR, der er ved at lave et nyt program.

Der er desværre stadig grupper, hvor vi ikke er velkommen. Og det er specielt vores artikler om Besættelsestiden og ”Genforeningen”, der forarger nogle.

Men vi kan da se, at forfattere, aviser og wikipedia flittigt bruger vores artikler. Det er vi da meget glade for.

Men vi er altid glade for henvendelser. Men vi tilpasser ikke vores artikler for at ”please” så mange som mulig. Ud fra vores research skriver vi vores artikler.

”Den Gamle Redaktør” skal endnu engang beklage, at det kan gå noget tid, inden der foreligger svar til alle.

 

 

GAMLE AVISER FRA 1946 PÅ VEJ

En læser har tilbudt ”Den Gamle Redaktør” ca. 100 københavner – aviser fra 1946. Det glæder vi os til. Her er masser af stof fra retsopgøret. I sidste ende kommer det vores læser til gode.

 

HVORNÅR HOLDER DU NÆSTE FOREDRAG?

Når man skal holde et foredrag, kræver det også noget forarbejde og noget research- Men som vi har sagt før så arrangerer ”Den Gamle Redaktør” ikke selv sine foredrag. Det er der andre, der gør. Der er da også en række planer på Nørrebro. Men her er der endnu ikke sat dato på.

Det er faktisk dyrt at leje lokaler på Nørrebro til bare et par timer. Der burde være flere muligheder for at folk kan få noget historisk viden.

 

MINDER – MED PROBLEMER

Vi er nu igen begyndt at dele minder. Det vil sige, at vi lægger ældre artikler på vores side som vi har bragt for 1-7 år tilbage. Men for nogle er dette et problem. Man kan ikke bruge det gamle link. Det er derfor, at vi i hvert tilfælde laver et nyt link. Men det er der desværre ikke alle der ser. Såfremt det nye link ikke virker så skriv endelig.

 

16 NYE ARTIKLER I OKOTOBER

Det blev til 16 nye artikler i oktober – måned. Og disse artikler var følgende:

 • Hjordkær – engang en stationsby
 • Rise Sogn – dengang
 • En tur rundt på Løjt – dengang
 • Da jøderne blev reddet over Øresund
 • Tønders Udvikling 1864 – 1920 (3)
 • Skal Københavns Lokalarkiver lukke? (2)
 • Gulvskrubbemordet ved Røde Mølle
 • Er Nessie kun ude efter penge?
 • Tønder – endnu mere musik (3)
 • I en kælder under Frederiksberg Hospital
 • Ladelund og beskyttelse af forbrydere
 • Tønder – endnu mere musik (2)
 • Historiske strejftog i Aabenraa (2)
 • Charles – en dansker og atombomben
 • Den fortsatte historie i Aabenraa (3)
 • Tønder – Strejftog i historien (2)

 

NU MED 2.070 ARTIKLER

Vi har opjusteret antallet af artikler med 3 så vi nu er oppe på 2.070 artikler. Det sker efter en fintælling. Når du på listen ser et + betyder det at vi har et antal artikler med samme kategori som ligger under andre kategorier. Og hvorfor gør de det? Det er fordi, at vi ikke startede med alle kategorier på en gang. Skulle vi begynde at omorganisere vil det betyde mere forvirring end forbedring.

 • Tønder: 339 artikler
 • Nørrebro 324 artikler
 • Besættelsestiden (før-under-efter-Anden Verdenskrig): 258 artikler+150
 • Sønderjylland 254 artikler
 • Aabenraa 214 artikler
 • København 202 artikler
 • Østerbro 109 artikler
 • Andre Historier 96 artikler
 • Højer 88 artikler
 • Padborg, Kruså og Bov 66 artikler
 • Indlemmelse, afståelse og genforening 33 artikler
 • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening): 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse og Genforening 20 artikler + 26
 • Industri på Nørrebro og i Nordvest 20 artikler + 26
 • Grænsen er overskredet (vores bog) 9 artikler
 • Akeleye – slægten: 9 artikler

Desværre er kategorien ”Akeleye – slægten” stadig ude af drift.

 

HVOR MANGE BESØGER DENGANG.DK?

Det kan vi ikke mere svare på helt nøjagtig efter at vi har slettet et program som vi brugte til statistik. Men vi kan måske regne os frem til det. Således ved vi at 13.400 besøgte vores Facebook – gruppe i løbet af en uge. Og Facebook udgør ca. en tredjedel af dengang.dk’ s aktiviteter. Det betyder at dengang.dk årligt besøges af 207.040 personer. Indrømmet, vi har været højere op. Men vi er stadig ramt af nogle af Facebooks restriktioner.

 

HVOR MANGE BØGER HAR DU SKREVET?

HVOR KAN MAN ELLERS LÆSE DINE ARTIKLER?

 

Ja sådan spørger en læser. Ja egentlig er det også om jeg har udgivet magasiner. Se det er sådan at 99 pct. af artiklerne på dengang.dk er skrevet af ”Den Gamle Redaktør”. Og jeg kun skrevet tre bøger – 2 om Nørrebro og en om besættelsestiden og det dansk – tyske forhold.

Men egentlig det foruden de 2.069 artikler og så blevet til tusinder af andre artikler/ kronikker m.m. De har ikke alle handlet om historie, men også om samfundsforhold. Det skyldes en fortid i fagbevægelsen. Her er der også blevet til kronikker i fagblade og dagspressen.

Og som medlem af handelsforeninger i Aabenraa, Padborg og Nørrebro er der også i den forbindelse blevet til ikke så få skriverier. Således kan man da stadig beskue adskillige hundrede artikler på www.norrebro.dk. Og det kan da godt være at disse kan bruges på denne side i redigeret form. Således opdagede jeg, at jeg har begået 15 – 20 artikler om hash-salg på Nørrebro. Det var i forbindelse med at en journalist henvendte sig, at jeg opdagede dette.

Men en samlet oversigt over mine skriverier vil nok være for uoverskuelig.

 

FACEBOOK – STATISTIK

 • Synes godt om: 5.142
 • Følger: 5.473
 • 6 personer har valgt at stoppe – mens 18 nye er kommet til
 • 400 har i sidste uge været inde og besøge Facebook
 • Højeste rækkevidde: Ballum – dengang
 • Højeste antal reaktioner: Den franske skole i Bomberegn
 • Højeste antal kommentarer: Frihedskæmpere har ikke sandhedsmonopol

 

HVILKE BYER BESØGER OS PÅ FACEBOOK?

 1. København 1
 2. Aabenraa 2
 3. Tønder 3
 4. Frederiksberg 4
 5. Sønderborg 5
 6. Odense 6
 7. Haderslev 7
 8. Århus 8
 9. Højer 10
 10. Skærbæk NY

Nu skal vi nok lige nævne at Facebook kun udgør en tredjedel af vores aktiviteter. Vi har droppet vores andre hitlister grundet mistanke om ”overvågning”.

 

DIN SIDE ER FREMRAGENDE

Ja sådan skriver Facebook. Samtidig anbefaler de at dengang.dk går over på Instergram. Så bliver den endnu bedre. Men det klinger nu lidt hult, da de tidligere har meddelt, at siden ikke er anbefalelsesværdig på grund af mange overtrædelser af Fællesreglerne.

Det forhindrer dog ikke Facebook i at tillade trusler på Messenger, hvor Facebooks navn tydeligvis misbruges i nye trusler mod at man har overtrådt diverse regler. Hvis man så ikke reagerer inden for 24 timer, så lukkes det hele.

Og inde på vores side er der også folk, der prøver på at franarre os penge ved at foregive at de har hjernetumor m.m. Hvis man så ikke betaler, ja så risikere folk det værste.

 

 • Velkommen til alle nye læsere – håber at I får stor fornøjelse af dengang.dk

 

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder