Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

København

Fyrretyve Fængselsfortællinger

Januar 27, 2017

Fyrretyve Fængselsfortællinger

Uffe Aasvang er tidligere fængselsbetjent (1965 – 2001) Bogen er til tider kritisk over for kriminalforsorgen/fængselsvæsnet. Alle 40 fortællinger er virkelighed. Og her på siden bringer vi lige omtale af den på grund af nyhedsværdien. Vi vender selv tilbage med en anmeldelse. Men allerede nu kan vi bringe en mini – anmeldelse. Her er masser af humor, ironi, satire, kærlighed og menneskelig forståelse. Men der uddeles også hug. Man sidder overrasket og forbløffet tilbage. Og så uddeles der da også hug.

 

Stor nyhedsværdi

Vi har fået tilsendt denne bog ”Fyrretyve Fængselsfortællinger” til anmeldelse. Den ser enorm spændende ud, og vi vil senere anmelde den her på siden. Men da bogen har stor nyhedsværdi i kraft af, at der sker en masse inden for netop fængselsvæsnet i øjeblikket vil vi allerede nu gøre opmærksom på den.

 

En anmeldelse af bogen

Vi har fundet følgende anmeldelse af bogen:

  • ”Fyrretyve Fængselsfortællinger” er en fængselsbetjents historiefortælling. Den foregår på Kastellet, Vestre Fængsel, den gamle Helsingør Arrest, de grønlandske anstalter for Domfældte og Statsfængslet i Horserød i tiden 1965 – 2001.
  • Tjenestestederne beskrives kort historisk og bygningsmæssigt. I kapitlet om Grønland er der naturbeskrivelser.
  • Der er både dramaer og regnvejrsdage og spilopper i fortællingerne
  • Bogen er skrevet både med humor, satire og ironi og der uddeles hug – men mest af bogen er præget af kærlighed og menneskelig forståelse og indsigt og menneskelig iagttagelse.
  • Der er tale om en tour de force gennem fængselssystemet, et system som forfatteren går i rette med.
  • Bogen har en rørende uventet afslutning.
  • Denne velskrevne bog ”Fyrretyve Fængselsfortællinger” – læsning for en sluttet kreds er Uffe Aasvang’ s debut som forfatter. Og jeg venter på, om han mon har flere udgivelser i stavlommen.
  • Efter læsningen sidder man overrasket og forbløffet tilbage, og måske har han løftet et flig af sit talent.
  • (Saxo.dk)

Som skrevet vil vi senere her på siden tage bogen gennem vridemaskinen.

 

Det er virkelige fortællinger

Uffe Aasvang fortæller, at alle disse fængselsfortællinger er virkelige og er foregået som fortalt. Alle personer er eksisterende, men som Uffe siger, så har han benådet de fleste, ved at kalde dem de navne, de gik under.

Fortællingerne starter i 1960’erne i Kastellet og på Vestre Fængsel. Læserne skal dog lige erindre sig, at fortællingerne begynder i en tid for længe siden, og at de foregår i en verden af i går.

 

Kritisk over for fængselsvæsnet/kriminalforsorgen

I dag er Uffe 72 år og thailandsk gift. Selv siger han, at bogen ikke er det sædvanlige lirum – larum, men visse steder kritisk over for fængselsvæsnet/kriminalforsorgen.

I sit forord skriver Uffe Aasvang blandt andet:

  • Disse mèmoires d`outre tombe er tilegnet de af mine kollegaer, som ikke havde, eller ikke har, den rette tern i skjorten, de som sagde et bigot system imod, de som forsvarede sig – ofte med en god latter – levende som døde – og de, der bare ikke har det så godt.

Vi vender tilbage med anden del af omtale af denne bog, når vi selv har læst den. Og så anmelder vi den.

Uffe Aasvang: Fyrretyve Fængselsfortællinger/ Historia

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

København