Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Padborg / Kruså / Bov

En villa i Kollund – endnu mere

August 26, 2014

En læser fra lokalområdet ved Kollund – Østerskov påpeger en del fejl fra vores første artikel.  Fejlene drejer sig hovedsagelig om bygningen og ejerskabet af villaerne, samt Anthon und Söhne’s historie. Og så mener vores læser heller ikke, at den danske stat beslaglagde villaerne til brug for topnazister – da de i forvejen var ejet af en tysker. Læs her Ib’s interessante kommentarer. Hans bedstefar talte med Fru Best, der gerne ville vide, hvad engelsk radio fortalte.

 

Kvikke læsere

Det er godt at vi har nogle kvikke læsere. Og det er bestemt ikke alt, hvad vi hører, der er korrekt. Men det vi her på siden vil gengive skulle helst være korrekt. Det kan knibe, hvis det drejer sig om vandrehistorier eller ting, som vi ikke kan komme videre med, grundet manglende arkivindsigt.

 

Vi har fået en henvendelse fra Ib Krogh – Nielsen fra Sønderhav, der påpeger en del fejl og mangler i artiklen En villa i Kollund.

Med stor interesse har vi modtaget henvendelsen og med Ib’s tilladelse gengiver vi det som han meddelte os. Nogle af de ting, som Ib anfører kræver selvfølgelig en nærmere undersøgelse, men den går vi i gang med efterfølgende.

 

Villaerne ikke bygget af Anthon

Villaerne er ikke bygget af Anthon (navnet staves med H), men af købmand Joh. Richard Schwartz i 1880. De blev sat til salg i 1905 for 125.000 MK.

Ejendommene blev derefter købt af Johann Anthon, og gik derefter i arv i familien, der stadig ejer begge ejendomme. Sønnen Oskar er ejer fra 1920, han døde i 1939, hvorefter enken Marie var ejer indtil hendes død i 1949. Da de er barnløse arver nevøen Johann Heinrich Anthon, og efter hans død i 1980 overtages ejendommene af hans børn.

 

Ikke beslaglagt af den danske stat?

Du skriver, at den danske stat beslaglagde ejendommene, hvor har du det fra? De var jo ejet af tyskere, så hvorfor beslaglæggelse? Mon ikke Anthon har stillet dem til rådighed/udlejet dem til Best? Det var også kun i sidste del af krigen, at fru Best boede der. Det var da det blev lidt usikkert i København.

Og det med benyttelse som sommerhus er – efter hvad jeg har fundet ud af – ikke korrekt, men har du en kilde hører jeg gerne nærmere.

 

Bedstefar talte med Fru Best

Min bedstefar var bager i Sønderhav under krigen og kørte “brødtur”, herunder også i Kollund Østerskov. Han har handlet med Fru Best, der ofte spurgte, hvad der blev sagt i den engelske radio.

 

Var Nazitoppen i Kollund?

Det går en historie om, at Nazitoppen fra Flensborg var på besøg på Olinda i maj – dagene, men om det er korrekt, ved jeg ikke. Blandet andet kom de, fordi der var masser af forsyninger i villaen, hvilket du jo også selv skriver.

 

Anthon und Söhne’s historie

Det er ikke korrekt, at Anthon startede i Gråsten. Det startede rigtig nok i 1865, men det var i Flensborg på adressen Friesischen Strasse 5, hvor de havde et lokale på 40 m2. Efter første verdenskrig købte de et støberi i Gråsten, som fik navnet Anthon und Söhne, maskinfabrik og jernstøberi. En af grundene var de besværligheder med at komme ind på de gamle markeder igen efter krigen. Virksomheden blev efter 2. verdenskrig beslaglagt af den danske stat og ikke tilbagegivet familien. Så derfor følte han sig nok dårlig behandlet af de danske myndigheder.

 

I 1954 etableredes et handelsfirma i Århus under navnet: Johann H. Anthon A/S, men så vidt jeg kan se, eksisterer det ikke mere.

 

Firmaet havde kun 130 medarbejdere

Med hensyn til firmaet Anthon und Söhne, så nævner du at det har 12.000 medarbejdere. Jeg ved ikke, hvor du har det fra, men iflg. deres hjemmeside har det 135 medarbejdere i Flensborg og ikke andre steder. Det hedder nu: Anthon GmbH – www.anthon.de

 

Kilder

Ib nævner, at han som kilde har Anthon und Söhne’s jubilæumsbog fra 1965 i anledning af 100 – års jubilæet, Historisk Forenings Årsskrift årgang 1983 samt Tingbogen.

Vi takker endnu engang Ib for hans kommentarer.

 

Tingbogen tager næppe fejl

Vores kilde er som skrevet i den første artikel en tidligere medarbejder fra Anthon und Söhne. Det er informationer som vi ikke har efterkontrolleret.

M.h.t. beslaglæggelse af villaerne burde vi selvfølgelig nok have kommet med mere håndfaste beviser.

Vi vil nu konfrontere vores kilde for de nye oplysninger. Men som Ib siger, så tager Tingbogen næppe fejl.

 

Siden indeholder ca. 118 historier fra Besættelsestiden.


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Padborg / Kruså / Bov