Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

En cirkusdirektør på Nørrebro

Januar 3, 2023

En cirkusdirektør på Nørrebro

En træbarak med plads til 2.000 blev indviet i 1910 på Åboulevarden. Det var Cirkus Bech-Olsen. Han var en populær skikkelse på Nørrebro. Efter nogle år blev bygningen indrettet til Kæmpe Biograf. Han var murermester i Hamborg. Men efter et par år gik han konkurs. Han fandt ud af, at det var bedre at være professionel bryder end håndværker. Han besejrede sin læremester Carl Arp to gange og kunne så kalde sig for tysk mester. Han blev værtshusholder på Vesterbro. Og så besejrede han en ”fanatisk” muhamedaner, som det stod i datidens medier. Men var det nu aftalt spil det hele. Hovedpersonen så ikke altid lige veltrænet ud og kunne godt lide de våde varer. Men så besejrede han ”den frygtelige græker”. Han kom så på tændstikker og fik en cigar opkaldt efter sig. Han boede aldrig i en cirkusvogn. Han boede på de bedste hoteller. Og så kørte han altid rundt i herskabsvogn med egen kusk. I 1919 blev træbarakken revet ned.

 

En populær skikkelse på Nørrebro

Cirkus Bech-Olsen var meget populær på Nørrebro. Egentlig blev cirkusset startet i 1908 af den danske mesterbryder Magnus Emanuel Bech Olsen. Han havde lejet et grundstykke på Ladegårdens jorder. Her på Åboulevarden indviede han i 1910 en cirkusbygning af træ med plads til 2.000 tilskuere.

Efter datidens målestok betragtede man ham som foregangsmand. Hans cirkus havde en god standard med et varieret program. Han drev sit cirkus udelukkende med engagerede artister.

Han boede aldrig i cirkusvogn. Han lejede sig altid ind på byens bedste hotel, når han var på farten.

 

Kæmpe Biografen

Senere drev Bech – Olsen for en kortere periode biografteater under navnet Kæmpe Biografen i bygningen, der blev revet ned i 1919.

Efter 25 år som cirkusdirektør døde Magnus Bech-Olsen i 1932. Cirkusset blev overtaget af hans søn Manne Bech-Olsen, men ophørte to år senere i 1934.

 

Murermester i Hamborg

Som ung murersvend tog han sidt i 1880erne til Hamborg, hvor han blev murermester. Han var med til at bygge det legendariske forlystelsescenter Reeperbahn. Efter et par år gik han desværre konkurs. Bach-Olsen var stærk som en bjørn. Han fandt ud af, at det bedre kunne betale sig at være professionel bryder end håndværker.

 

Besejrede sin læremester

Han blev efterhånden et kendt navn. Han besejrede af to gange bryderen Carl Abs og kunne nu kalde sig tysk mester. Det var faktisk også hos denne bryder, at han lærte brydekunsten.

Han blev kaldt ”den uovervindelige dansker”

 

Værtshusholder

Han tog tilbage til København, hvor han købte et værtshus på Vesterbro – Cafe Bræddehytten i Helgolandsgade.  Han var kendt og folk valfartede hen til hans værtshus. Omsætningen var stor.

Hans stampublikum bestod af slagtere, kreaturhandlere og repræsentanter for datidens åndsliv.

 

Kampen mod en fanatisk muhamedaner

Han blev lærer i græsk – romersk brydning i Brydeklubben Hermod i 1893. I 1896 vandt han som den første nogensinde over den osmanniske sultanens hofbryder, Memisch Effendi.

Politikken kunne i en reportage fortælle, at bl.a. Georg Brandes var en af de kendte tilskuere. Det var en særdeles dramatisk kamp, hvor det længe så ud til at Bech-Olsen ville tabe. Men han fik dog til sidst overtaget. Politikken afsluttede sin reportage:

  • Efter sigende er Mermisch en fanatisk muhamedaner, der hidtil har ment at skylde Allahs særlige gunst sine sejre, herpå tyder også den omstændighed, at han bærer en amulet i et bånd om halsen. Måske resultat i går vil medføre et omslag i hans religiøsitet, så Bech-Olsen i dobbelt forstand har omvendt en muhamedaner.

Jo journalistikken var også i højsæde dengang.

 

Var det aftalt spil?

Bech-Olsen tog nu på turné til en række større byer her i landet, hvor der blev arrangeret brydekampe med Bech – Olsen som vinder. Der fulgte retssager og skandaler i kølvandet. Det evige spørgsmål var om det var aftalt spil og snarere show end sport.

Han begyndte selv at arrangere sine mesterskabskampe rundt omkring på Københavnske forlystelsessteder som Voddruflund og St. Thomas på Frederiksberg Alle. Senere blev det på cykelbanen i Bernstorffsgade og travbanen i Charlottenlund. Disse arrangementer samlede 10. – 20.000 tilskuere. Og Bech-Olsen fik en stor del af entreindtægterne.

Nu var det ikke altid, at Bech-Olsen så lige toptrimmet ud. Han holdt sig bestemt heller ikke borte fra de våde varer. Så i stigende grad talte man om aftalt spil.

 

Han besejrede ”den frygtelige græker”

Men alt dette blev afklaret i 1897, da Bech-Olsen vandt over ”den frygtelige græker” Antonio Pierri i København. Efter en revanchekamp som Bech-Olsen også vandt, måtte grækeren aflevere sit verdensmesterskabsbælte. I New York slog han også den amerikanske mester, Roeber.

 

Cigarer og tændstikker

Jo, der blev nu forfattet skillingsviser og Bech – Olsen kom nu på tændstikæsker i perioden 1897 til 1902. Og sandelig om man ikke også kunne købe en cigar:

  • Bryderen, den bedste 7 øres Cigar med Bech-Olsens portræt.

Jo han var sandelig i Blæksprutten i 1899 og i revyerne sang man viser til hans gunst.

På sine rejser nåede han også til USA. I 1900 udsendte han på H.L Wulffs forlag et lille hæfte, der hed ”Min Amerikafærd, som blev revet væk.

 

En ”skandale” kamp

Efter flere sejre og i slutningen af sin karriere flere nederlag trak han sig endelig tilbage. Først var det til tyrkisk bryder og siden til landsmanden Jess Pedersen, som man kaldte ”Stærke Jess fra Odder”. Det var i 1903. Samme år var han involveret i en skandalekamp i Århus. Det var i Vennelyst. I første omgang kunne man tydelig se, at Beck – Olsen kæmpede mod en underlegen bokser.

Men han fik revet hul på en byld på venstre hånd. Og pludselig viste Bech-Olsen sårede hånd frem og proklamerede, at han ikke kunne kæmpe videre. Folk forlangte derefter deres penge tilbage. Det var kun med møje og besvær og ved hjælp af politiet at Beck – Olesen kunne slippe ud af en bagdør.

I 1908 startede han Frederikshavn Cirkus.

 

Kørte rundt i herskabsvogn med kusk

Han blev standsmæssig kørt rundt omkring i sin egen herskabsvogn med liberiklædt kusk på bukken.

Fra 1917 boede han sammen med familien på sin ejendom ”Christiansminde” ved Nørresundby

 

 

Kilde:

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 1.914 artikler
  • Under Nørrebro finder du 313 artikler

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro