Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar

Danmarks længste og smalleste Loppemarked

Marts 26, 2016

Danmarks længste og smalleste Loppemarked

Vi har skridtet af. Der er 333 meter fra Kapelvej til Nørrebros Runddel. Går vi den anden vej er det 85 cm. Du må ikke træde meget ved siden af, så bliver du torpederet af en cykel. Dette loppemarked kan nu fejre 30 års fødselsdag. Og det kan vi kun takke Inga og Gunnar for. Der har sandelig været lagt mange hindringer i vejen i tidens løb. Således ville emsige politikere og embedsmænd nedligge det, fordi det ikke var strømlinjet nok. Her står Inga så fra april til oktober. Gunnar har trukket sig lidt tilbage. Men han har dog optrådt som julenisse og julemand mange gange ved Runddelen. Og det er ved det juletræ, der i den grad har været udsat for hørværk, brugt til barrikade eller brugt til bål. Vi kigger på loppemarkedet, men også på de to loppemarkeds – kæmpere.

 

30 år – takket være to kæmpere

Tænk engang, Nørrebro Handelsforenings Loppemarked fylder 30 år. Og det kan vi kun takke de to gæve folk Inga og Gunnar Berling for. I mange år har de kæmpet for loppemarkedet. Og det har ikke altid været lige let. Så gælder det også specielle regler lige for dette loppemarked. Det kan læses i slutningen af denne artikel. Disse regler betyder også ulig konkurrence i forhold til andre loppemarkeder.

 

Store udfordringer

Der er også mange udfordringer m.h.t. parkeringsregler og ud – og indpakning. Men takket være ægteparret Berling har loppemarkedet eksisteret gennem finanskriser, bandekrig, ungdomshus – konflikter, Nørrebrogades ombygning og meget mere.

 

Det startede i 1986

Ja det hele startede i 1986 med et møde i Medborgerhuset Blågårds Plads. Dengang var det mest bydelens butikker, der havde en stade langs kirkegårdsmuren. Siden har mangfoldigheden været til stede.

 

333 meter lang og 85 cm bred

Strækningen fra Kapelvej til Nørrebros Runddel er nøjagtig 333 meter, og hele strækningen har ofte været fyldt af stader. Man skal i den grad passe på, at man ikke træder forkert, for så bliver man torpederet af en cyklist. Fra muren ud til cykelmotorvejen er der kun 85 cm.

På den anden side har man så i flere år haft en Metro – byggeplads, der også har givet udfordringer.

 

Vi tage lige næste sæson

De to har bestyret loppemarkedet i 29 år. Og som de siger hver gang:

  • Vi tager lige den næste sæson med, og så ser vi, hvad der sker.

 

Truet med økse

Ja egentlig har de ikke haft problemer med kommunen eller politiet. Det vil da sige, at politiet måtte tilkaldes, da en stadeholder mente, at Inga håndhævede reglerne for stramt. Han ville heller ikke betale. Så han truede med en økse. Inga måtte flygte og gemme sig i en butik over på den anden side, mens stadeholderen løb efter hende. Der var masser af drama.

 

Fra Juleplatte til hårtørrer

Her kan du købe alt lige fra juleplatter, spisestel, røgelsespinde og forgyldte statuetter. Her er både ragelse og kvalitetsvarer. Her finder du også kvinder i farverige gevanter. Og her hattemagere og her er havegipsfigurer, kunst og husflid.

Her kan du finde en god antikvarisk bog og en hårdtørrer.

 

Julens udfordringer

Fra april til oktober står hun her, damen med den høje hat. Ja ofte afholdes der også juleloppemarked. Og Gunnar og Inga har ofte optrådt som julemand og julenisse ved juletræet på Nørrebros Runddel og delt gaver ud. Men loppemarked om søndagen, ja det har man opgivet.

Og det juletræ er i tidens løb blevet brugt til bål, barrikade og udsat for masser af hærværk. Ja også diverse storme m.m. har gjort sit. Og sidste år var der hærværk med lysene. Ikke alle på Nørrebro mener, at der skal fejres jul.

 

Da Buschaufførerne nægtede at køre

Mange politikere har i årenes løb lovet bedre forhold for loppemarkedet, men det er dog ikke sket. Ja man kan sige, at efter reguleringen af Nørrebrogade er det faktisk blevet værre. Københavns Kommune er glade for initiativet. Og hvert år får de to et takkebrev fra kommunen. Jo Nørrebro Handelsforenings Loppemarked er et vigtigt aktiv for Nørrebrogade.

Samarbejde med Københavns Kommune har da også været perfekt. Måske dog ikke lige den fredag eftermiddag, hvor Inga blev ringet op, og der fra kommunens side blev sagt, at man blev nødt til at aflyse loppemarkedet næste morgen. Først efterfølgende fandt de to bestyrere ud af, at aflysningen skulle have været for hele perioden.

De fik at vide, at buschaufførerne nægtede at køre på Nørrebrogade, hvis der ikke blev gjort mere for fremkommeligheden. Vejarbejdet generede åbenbart mere end planlæggerne havde regnet med, og så skulle det gå ud over Loppemarkedet.

 

Det hele skal være strømlinjet

For cirka 8 år siden ville emsige politikkere og embedsmænd nedlægge loppemarkedet i forbindelse med reguleringen af Nørrebrogade. Men bestyrelsen i Nørrebro Handelsforening fik dog forhindret dette.

Det er mærkeligt, at når man endelig laver aktiviteter, der også bliver rost i internationale blade, ja så skal det nedlægges. Vi skal i vores samfund passe på, at det hele ikke bliver så strømlinet og forudsigeligt, at det hele bliver alt for kedeligt.

 

25 – års jubilæet druknede i regn

For 5 år siden var det lagt op til det hel store 25 års jubilæum. Annoncer, plakater, Balloner, klovne og levende musik, men ak det hele druknede i regn.  Musikken måtte flyttes til Café Runddelen.

 

Overskuddet var minimal

Dette forhold med ulig konkurrence kunne også mærkes i sidste sæson, hvor overskuddet ikke blev så stor. Inga fik opfordring til også, at lave loppemarked om søndagen, for at skaffe noget aktivitet på gaden. Men det var nu ikke den store succes. Så det har man opgivet igen. Nu er det så kun hver lørdag formiddag fra april til oktober, såfremt regnen ikke siler ned.

For et par år siden nedsatte man lejeafgifterne og forlængede stademeterne. En anden udfordring for stadeholderne er, at man ikke må holde på Nørrebrogade og aflæsse varerne. Det skal ske i sidegaderne.

 

Overskuddet til sociale og kulturelle formål

Det specielle ved dette loppemarked er også at overskuddet uddeles så andre i bydelen får glæde af dette. I løbet af årene har en række sociale og kulturelle organisationer på Nørrebro haft glæde af loppemarkedet. Blandt andet er Kulturcentret Kirkegården og det nu nedlagte Remisens – center i Griffenfeldsgade blevet betænkt. Også projektet Billedkunst langs Kirkegårdsmuren har nydt godt af overskuddet.

Engang blev overskuddet brugt til at få malet muren. Men den opgave påtager Kommunen dog nu selv.

De sidste år er noget af overskuddet anvendt til julebelysningen og for at dække Nørrebro Handelsforenings underskud på denne konto. Interessen fra de forretningsdrivende til at medvirke i julebelysningen er trods opsætning af flere kæder, faldende.

 

Danmarks længste loppemarked

Engang blev loppemarkedet kaldt for Danmarks Længste Loppemarked. Det var dengang de fine fruer blev sendt til Nørrebro, mens mændene sad i møder i diverse ministerier.

 

Gunnars eventyrlige liv

Skal vi lige kigge på dem, der bestyrer af loppemarkedet. Ja Gunnar er ikke så meget med mere. Han har for længst passeret de 80 år. Vi var med til hans reception for nogle år siden. Han er utrolig åndsfrisk. Børn, børnebørn og oldebørn slæber ham gerne med i Tivoli. Eller er det omvendt.

Han blev dog noget forbløffet til sin runde fødselsdag, da Tivoligarden pludselig dukkede op.

I utallige år har han siddet i bestyrelsen eller været suppleant i Nørrebro Handelsforening. Til hans 80 – års fødselsdag var der hængt fotos op fra Gunnars eventyrlige liv. Han har slæbt levende grise i Nordhavn. Jo det var bare op på skuldrene. De kunne godt være genstridige, nævnte Gunnar.

Han har været ansat i Aller – koncernen. Det var i de gode gamle dage, hvor Kurt Thybo brugte en masse penge. Gunnar selv fik en fantastisk god ugeløn, men han var også på i døgnets 24 timer, hvis dette var påkrævet.

 

Gunnar som nazist

Blandt andet besøgte han de smukke Rapport – piger og fragtede fotos af disse forskellige steder hen. Men Gunnar blev også brugt til forskellige anderledes reportager. Således blev han engang iført Nazi – uniform. Han skulle så vandre op og ned af Strøget. Her modtog han talrige spytklatter, tilråb og trusler. Som Gunnar siger:

  • Kurt Thybo brugte mange penge, men han afleverede sandelig også mange penge tilbage til Aller – koncernen.

 

En populær bedste – og oldefar

For ca. 12 år siden blev Gunnar alvorlig syg. Han var indlagt på diverse hospitaler. Men han kom sig. I dag er det kun knæene, der volder besvær. Nej, han vil ikke opereres for det. Og han går endda til gymnastik.

Jo Gunnar er utrolig populær. Til hans runde fødselsdag holdt diverse børnebørn nogle utrolige flotte hyldesttaler.

Han indrømmer dog, at han ikke altid kan huske navnene på alle cirka 18 børnebørn og 3 – 4 oldebørn. Og der er da hvis kommet nogle ekstra til. Men som Gunnar siger:

  • Jeg har også været gift to gange, og den første var også utrolig smuk.

 

Inga´ s butik er en nostalgisk hule

Jo det kunne vi da også se på de skønne døtre. Men er det ikke 47 – 48 år han nu har holdt sammen med Inga. Vi glæder os allerede til guldbrylluppet. Mon Tivoligarden så kommer igen?

Lige over for Assistens Kirkegård har Inga sin butik på Nørrebrogade 92. Det har hun haft i cirka 32 år. Og det er som om at komme ind i en fortidens hule. Her florerer nostalgien. Og her finder du frimærker, førstedagskuverter, frimærkealbum, gamle mønter, nostalgiske blade, indbydelser, sporvognsbilleder. Ja og her er en speciel Elvis – afdeling.

Her kan du finde bøger om Anden verdenskrig, gamle noder og dåser. Ja, her er et sandt eldorado for samlere. Her er ældgamle glansbilleder og endda guldmedaljer.

Efter at have lukket butikken et stykke tid grundet sygdom, er Inga snart klar til at betjene hendes faste kunder i både ind – og udland.

 

Fra 2. april til 29. oktober

Den 2. april starter den nye sæson – den 30. Og den varer til helt til den 29. oktober.

Og det er Inga Berling, damen med den sorte hat, der er loppemarkedets politibetjent. Der er nemlig en masse regler, der skal overholdes, ellers fungerer sådan et loppemarked slet ikke. Og så kan myndighederne finde på at lukke det.

 

Indskrivning inden kl. 9.00

Enhver vil tolke reglerne på deres egen måde. Men den går bare ikke med Inga som politibetjent.

Der er indskrivning fra kl. 8.00 – 9.00. Der er ingen, der må opstille før. Og kommer man for sent efter klokken 9.00 er der ingen nåde. Så kan man ikke blive indskrevet. Og som Inga siger:

  • Så må man stå tidligt op, lige som os andre.

 

Tag affaldet med

Der pakkes sammen mellem klokken 15.00 og 16.00. Og alle deltager. Man skal tage alt sit affald med.

Man skal være opmærksom på, at en stadeplads er fem meter lang, og den er kun en meter bred. Jo, det er Danmarks absolut smalleste loppemarked. Barnevogne og kørestole skal stadig kunne komme forbi.

Varer og stole må ikke stå i fortovskanten. De skal stilles op af kirkegårdsmuren.

Inga Berling gør opmærksom på, at pladsen koster 200,- kr. Og dette beløb skal betales kontant. Der modtages ikke kort. Man skal også fremvise legitimation. Det er noget myndighederne forlanger.

 

Der er tjek på det

Og Inga har tjek på det. Hver stade har et nummer. Og dette får man udleveret hos Inga, når man betaler. Den strenge Dame med den høje hat fastslår, at Ingen må stille op, før nummer og stadebrev er udleveret. Overholder man ikke denne regel, så får man lov til at pakke det hele sammen og tage hjem med det samme.

I en periode havde nogle af stadeholderne en tendens til at læsse affaldet over i kirkegården og bruge denne som toilet. Bliver dette opdaget, er der kontant bortvisning. Dette var kirkegården ikke særlig tilfreds med. Og det kan man jo godt forstå.

Inga oplyser, at der er toilet på Kappelvej, og at man må bruge toiletterne i virksomhederne over på den modsatte side af Nørrebrogade.

Og så skal man selvfølgelig også overholde reglerne, at man kun må sælge egne brugte ting, og noget man selv har lavet. Der må heller ikke sælges mad og drikke, guld, sølv og ædelstene eller andre dyre ting. Det må man kun, hvis man har marskandiserbevilling, som man selvfølgelig skal have med.

Herfra skal lyde de hjerteligste lykønskninger, og tak for jeres store indsats gennem alle disse år. Vi er sikker på at hele bydelen påskønner jeres indsats.

Her i denne kategori kan du læse meget mere om Nørrebro Handelsforenings Historie. I dette år 2016 er det 125 år siden, at urtekræmmere startede foreningen


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar