Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa

Da Krigen brød ud

Maj 19, 2022

Da krigen brød ud

Hvad skete der i Aabenraa, den dag Første Verdenskrig brød ud? En masse blev anholdt. H.P. Hanssen blev løsladt. Og med ham to andre. Hejmdal blev forbudt en i 5 – 6 uger. Så gik der rygter om, at en masse guld var på vej. Soldater, mange af dem bønder fra omegnen besatte byen. Køretøjer og biler blev undersøgt. Uskyldige blev anholdt, når de havde et lidt eksotisk udseende eller klædte sig i sort. Det kunne jo være, at det var dem, der var spioner. Politi – Matzen redede en af hustruerne. En lille historie, der nok ikke er nævnt i historiebøgerne.

 

Den 31. juli 1914 i Aabenraa

Det var den 31. juli 1914.  Det var en uhyggelig stemning. Uro og oprevethed. Der var sol, torden og lummerhede. Man håbede, at folk kom til fornuft. Men det så mørkt ud.

Om eftermiddagen samledes en de kvinder til kaffe på Folkehjem. I sidste ende så drejede samtalen sig til sidst hele tiden om krig.  Det var slet ikke den fornøjelig stemning, som man det plejede.

 

Kl. 18 kom budskabet

Tyskland havde erklæret ”truende krigsfare”. En af kvinderne ringede flere gange til Hejmdal, om de havde hørt noget nyt. Og så kl. 18 kom budskabet.

 

Borgmesteren havde ingen myndighed i denne situation

Det varede ikke længe før politiet rykkede ud. De mest kendte dansksindede skulle bag lås og slå. En af hustruerne til en arrestant fik straks om aftenen foretræde for borgmester Reimers.

Han beklagede, at han ikke kunne gøre det mindste. Hans myndighed var i dette spørgsmål sat helt ud af kraft. Der var mange, der tudede denne aften i Aabenraa. Ved Nørreport så man H.P. Hanssen omgivet af betjente.

 

Hvem skulle nu lave Hejmdal?

Den aften var der mange hustruer, der besøgte deres mænd i arresten i Aabenraa. Alle arrestanter havde måttet aflevere deres hatte, ure, penge, cigaretter m.m. Og nu var Hejmdal helt uden redaktør, hvordan ville det gå med dette blad?

Fru Bahnsen og bogholder Kock forsøgte så godt de kunne at lave en avis.

 

Besøg af borgmesteren

Mange af hustruerne gik hjem og pakkede en kuffert til deres mænd. Der gik rygter om, at de skulle sendes helt til Magdeburg. Men den ene af hustruerne fik nærmest et chok. Det ringede på døren. Uden for stod borgmester Rickmers:

  • Nu kan De godt pakke ud igen. Inden for en time, har De Deres Hr. Gemal igen. Ja, das ist wahr”.

 

H.P. Hanssen havde klaget

H.P. Hanssen havde telegraferet gennem landråden til den kommanderende general og Rigsdagspræsidenten i Berlin og besværet sig over, at hans arrestation forhindrede ham i at møde i Rigsdagen til deres samling.

Svaret fra Altona lød på øjeblikkelig løsladelse. Sammen med ham var yderligere to tilbage i friheden. Det blev et ”Danke Danke” til borgmesteren.

Borgmesteren understregede, over for den kone, som han besøgte, at hun ikke måtte fortælle om besøget.

 

Vejen spærret ved Hotel Danmark

Straks ved krigens udbrud var Aabenraa blevet besat af soldater.  Vagtmandskabet bestod af en del landmænd fra området. Spændende blev situationen, da militæret spærrede vejen ved Hotel Danmark.

 

Rygte: ”Guld var på vej”

Igen var der rygter i gang. Nu skulle der være spioner og nogle franske biler på vej til Danmark med masser af guld. Så skulle de jo selvfølgelig stoppes, hvis de kom gennem Aabenraa. Storegade, Ramsherred og Nørreport var dengang den eneste færdselsåre gennem Aabenraa.

Køretøjer og biler blev stoppet og undersøgt.

 

Hejmdal forbudt i 3 – 4 uger

Hejmdal blev de første 3-4 uger af krigen forbudt. Militæret holdt også øje med damer, der så franske og spanske ud. Man skulle i hvert fald ikke gå i sort.

 

Flået af cyklen

Der var mange ”mistænkelige” Aabenraa-borgere, der blev anholdt og forhørt i de interimistiske vagtlokaler. Det skete også for en af de føromtalte hustruer. Hun gik rundt i sørgetøj og var derfor klædt i sort. Da hun så cyklede forbi vagtposten, blev hun nærmest flåede af cyklen af to soldater. Den tyske officer råbte og skreg af kvinden:

  • De taler garanteret bedre fransk end tysk

 

Politi-Matzen redede ”kvinden i sort”

Men heldigvis for hende, kom ”politi-sergent Matzen” i det samme forbi. Og det blev da også en undskyldning fra den tyske officer, der lugtede af øl.

Da hustruen nu skulle have sin cykel, kom en lille soldat med den:

  • Værs’go, det var da en kjev Historie

Det viste sig, at manden var en bonde fra Varnæs.

Om guldet nogensinde kom gennem Aabenraa, vides ikke. Og de dansksindede Aabenraa- borgere blev lige som en masse andre dansksindede ført syd på. Nogle var anbragt på Navigationsskolen i Flensborg, mens andre blev ført helt til Altona.

 

Kilde:

  • Sprogforeningens Almanak
  • dengang.dk – diverse artikler

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 1.808 artikler
  • Under Aabenraa finder du 174 artikler
  • Under 1864 og De Slesvigske Krige finder du 43 artikler
  • Under Indlemmelse, Afståelse eller Genforening finder du 143 artikler
  • Under Sønderjylland finder du 212 artikler

 

  • Aabenraa under Preussisk/Østrigsk styre
  • Aabenraa før preusserne
  • Aabenraa 1864
  • Haderslev under Første Verdenskrig
  • Sønderjyder i Første Verdenskrig
  • Første Verdenskrig i Bov
  • Krigsfangelejr ved Løgumkloster
  • Russiske krigsfanger i Sønderjylland
  • Krigsfanger i Sønderjylland
  • Dengang ved Fronten
  • Hvad skete der efter 1864

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa