Dengang

Artikler



Tysklandsbrigaden

Januar 8, 2025

Tysklandsbrigaden

En glemt historie. Med lodder og trisser blev Danmark anerkendt som allieret. Wilhelm Buhl og Christmas Møller lovede en hel division. Briterne modtog tilsagn med glæde. Danske soldater skulle også bevogte 245.000 flygtninge, passe landegrænsen og bevogte Bornholm. Englænderne skuffet over, at det kun blev 4.000 mand. Moralsk forpligtet til at hjælpe. Stemningen var ophidset. Opgaven var at oprette ro og orden. De danske soldater så at tyskerne led. Norge trak deres tropper til Slesvig – Holsten. Skulle Tysklandsbrigaden nedlægges? De danske tropper blev modtaget med venlighed. Fraternisering blev sammenlignet med Tyskerpiger. Stor misfornøjelse hjemmefra. Brigadens militære formål var minimal. Tysklandsbrigaden var en helgardering. I 1958 rejste danskerne hjem.  

 

En glemt historie

Mange er slet ikke klar over, at Danmark og Norge havde tropper i Nordtyskland fra 1947 til 1958. Det var i den britiske zone og man stod under britisk kommando.

 

Med lodder og trisser anerkendt som allieret

Egentlig er det en bemærkelsesværdig situation, da begge nationer måtte lide under den tyske besættelse fra 1940 – 1945. Og Danmark blev jo kun med lodder og trisser anerkendt som en allieret nation.

 

Wilhelm Buhl og Christmas Møller lovede en division

Allerede den 2. oktober 1945 udtalte den danske statsminister Wilhelm Buhl, at en dansk division kunne deltage i en militærindsats i Tyskland:

  • Som et udtryk for Regeringens villighed til sammen med sine allierede at løse efterkrigens opgaver forberedes udsendelse af en fuldt udrustet dansk division til deltagelse i besættelsen af Tyskland

Forhistorien er dog de tilsagn som den danske konservative eksilpolitiker i London John Christmas Møller gav det britiske udenrigsministerium, gav i vinteren 1944/45. Man ville hjælpe de britiske soldater, så de kunne vende hjem til deres familier.

 

Briterne modtog tilsagn med glæde

Men måske var det en betingelse fra engelsk side at vi stillede med en hær for at blive betragtet som allieret?

Danmark ville stille med en division (ca. 10.000 – 11.000), blev det lovet. Fra britisk side modtog man dette tilsagn med stor glæde.

 

Danmark havde hverken hær eller regering

Den britiske regering havde dengang tilbudt at hjælpe Danmark med en militærisk opbygning. Da krigen sluttede, havde Danmark hverken en hær eller en regering.

 

Danskerne skulle også bevogte 245.000 flygtninge

En sådan hjælp var tvingende nødvendig, da den danske stat efter den tyske besættelse havde store finansielle og organisatoriske problemer i genopbygningen. Dertil kom hjælpen til ca. 245.000 tyske flygtninge, som befandt sig i Danmark til 1949. Måske var det derfor, at en dansk militærisk indsats i Tyskland ikke blev kritiseret.

Fra dansk side pointerede man at skulle Danmark sende en hel division så skulle de tyske flygtninge sendes hurtigere hjem, for de optog en masse soldater, der bevogtede alle flygtningelejre. Englænderne var i grunden glade for at Danmark passede på så mange flygtninge og kunne ikke gå ind for at disse blev sendt hurtigere hjem.

Den dansk – tyske grænse skulle bevogtes og efter at russerne havde forladt Bornholm, skulle denne også bevogtes.

 

Englænderne skuffet, da der kun blev sendt 4.000 mand

Efter befrielsen dannede Venstre regering. Den ny forsvarsminister mente ikke, at Danmark kunne undvære så stor en arbejdskraft efter krigens ophør, når økonomien skulle i gang igen. Så han gik efter, at Danmark kun sendte en styrke på 4.000 mand.

Det danske ønske om reduktion af styrketallet affødte betydelig skuffelse hos englænderne.

Men i Danmark var der mangel på officerer og befalingsmænd. Befalingsmandsskolerne havde været lukket siden 1943.

 

Moralsk forpligtet til at hjælpe

Der meldte sig snart nogle praktiske problemer. Man følte sig godt nok moralsk forpligtet til at hjælpe nu, hvor man var sluppet så nådigt gennem krigen. Men man ønskede heller ikke at blive dybt sammenkoblet med den ene af de to magtblokke. Og hvem skulle betale for udrustningen? Hvor længe skulle man blive i Tyskland?

Nu var det sådan at udrustningen lejede og lånte vi hos englænderne. Den Danske Brigade var udstyret med hovedsagelig svenske våben.

 

Stemningen var ophidset

Men det varede lidt inden det var mulighed for dette. Stemningen var ophidset. Og på grund af de tyske og danske mindretal i grænselandet kom det i første omgang ikke på tale. Derfor blev der valgt andre steder, hvor de danske tropper skulle stationeres. Det blev i Østfrisland:

  • Jever, Oldenburg, Emden, Aurich, Varel og Wilhelmshaven.

 

Opgaven var at opretholde ro og orden

Brigadestyrken skulle i første omgang omfatte stab, tre infanteribataljoner (eller et regiment), et pionerkompagni, artilleri med luftværnsafdeling, et telegrafkompagni samt en opklaringsenhed.

Opgaven var at opretholde ro og orden samt at hjælpe det dengang ubevæbnede tyske politi. Således leverede Tysklandsbrigaden en eskorte til leveringen af de nye sedler og mønter til de tyske pengeinstitutioner af D-mark, som den 20. juni 1948 indførtes i alle tre vestlige besættelseszoner.

 

De danske soldater så at tyskerne led

Englænderne var også bange for, at der ville komme en tysk opstand. Tyskland var også et humant katastrofeområde med millioner af flygtninge. I Danmark var tyskerhadet meget stort, men de danske soldater kunne med egne øjne se, hvordan den tyske befolkning led.

For de danske soldater var det lidt af et chok at se tyske kvinder med børn lede rundt i ruindyngerne i Bremen og Hamborg. De ledte i murbrokkerne efter mad. På kasserne begyndte man at uddele madrester til tyskerne.

Tysklandsbrigaden var det første danske internationale og militære engagement efter 1945.

 

Norge trak deres tropper til Slesvig-Holsten

Fra februar 1947 bidrog Norge med 4.000 mand. Først i Nedersaksen. Efter at truslen fra østen tiltog trak Norge deres kontingent tilbage til Slesvig-Holsten og stationerede deres tropper i

  • Flensborg, Husum, Itzehoe og Kiel – Holtenau

 

Skulle Tysklandsbrigaden nedlægges?

Den socialdemokratiske regering under Hans Hedtoft mente, at Tysklandsbrigaden skulle nedlægges. Vi havde brug for alle mand til at forsvare Danmark. Under forhandlinger i London i 1948 lykkedes det englænderne at overbevise Danmark, at de skulle bibeholde deres engement i Tyskland. Men det blev dog i stærk reduceret form.

I 1949 blev det danske kontingent rykket til Itzehoe og reduceret til 1.400 mand. Og derefter skiftede man navn til ”Det danske Kommando i Tyskland”

 

De danske tropper blev mødt med venlighed

Modtagelsen af de danske og tyske soldater i det tyske var for det meste venlig. Der kom ikke til større konflikter eller sammenstød. De danske soldater tog på udflugt og lærte lokalbefolkningen at kende. Det Danske kommando udgav endda en rejseguide ”På Rundtur i Holsten og det sydligste Slesvig”.

 

Fraternisering blev sammenlignet med Tyskerpiger

Men brigadesoldaterne viste stor interesse i at møde tyske kvinder i cafeer og danserestauranter. Men brigadesoldaterne var underlagt et dansk fraterniseringsforbud. Dette forbud betød at al omgang med tyskere bortset fra den rent tjenstlige f.eks. med tyske ansatte på danske kaserner.

I Danmark så man med stor alvor på fraterniseringen. Man sammenlignede det med tyskerpigernes rolle under besættelsen. De unge danske officerer forsøgte hele tiden at finde huller i de stramme regler.

Forbuddet fremkaldte stor utilfredshed og i januar 1949 blev forbuddet lempet, så besøg i tyske hjem blev tilladt. Det var dog fortsat forbudt at tilbringe natten i tyske hjem og på hoteller.

 

Stor misfornøjelse hjemmefra

Efter at Billed Bladet bragte en fotoreportage af de såkaldte Tyskerballer, som Brigaden arrangerede, skabte det stor misfornøjelse hjemme i Danmark. Så meget at man blev nødt til at afskaffe disse Tyskerballer.

Forbuddet gjaldt helt frem til 1955, hvor Vesttyskland blev en suveræn stat og medlem af Nato. I begyndelsen havde Danmark håbet at man kunne blive en del af en Skandinavisk alliance. Dette affødte også dilemmaer i forhold til Tysklandsbrigaden.

 

Brigadens militære formål var minimal

For briterne var brigadens militære betydning minimal. Men man ville forhindre at Danmark igen blev neutral. Man ville ikke have at Danmark lurepassede, hvis det kom til en international konflikt.

Hvordan skulle Danmark forholde sig i tilfælde af konflikt mellem besættelsesmagten i Tyskland, særligt mellem Sovjet på den ene side og USA, Storbritannien og Frankrig på den anden?

 

Tysklandsbrigaden var en helgardering

Det endte med at Danmark indtrådte i 1949 i Nato. Danmark havde valgt side. Fra 1955 blev Den Danske Kommando’ s opgave også at forsvare Slesvig – Holsten mod et angreb fra Østen. Deres opgave blev bl.a. at ødelægge Kieler – Kanalen i en krigssituation.

Danmarks engagement førte til FN – medlemskab, Grønlandsaftalen og Marshall – hjælpen blev gennemført. Ja for Danmark var Tysklandsbrigaden en helgardering. Dog mener man i USA, at denne Grønlandsaftale nu skal afskaffes.

 

I 1958 var Bundeswehr klar

Det danske kommando blev trukket tilbage i 1958 efter at cirka 45.000 soldater havde deltaget. Den vesttyske hær, Bundeswehr kunne nu selv forsvare Slesvig – Holsten.

 

 

Kilde:

  • nordschleswiger.dk
  • lex.udsendtafdanmark.dk
  • sn.dk
  • kristeligt-dagblad.dk
  • krigsvidenskab.dk
  • Peter Hertel Rasmussen: Den Danske Tysklandsbrigade 1947-1958
  • Arne Mosgaard: Med kurs mod NATO. Den danske Brigade – Det danske Kommando i Tyskland.

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.210 artikler
  • Under besættelsestiden /Før/Under/Efter) finder du 424 artikler

Nørreport-dengang

Januar 6, 2025

Nørreport – dengang

Dengang blev alt uden for porten betragtet som forstad – altså Nørrebro. Er det så Nørrebro – Historie? Det var den største af byens porte. En familie boede over porten. Kirsebærgangen. Det var sjældent, man greb synderne. En ”pyntelig” kagekone. En vis aromatisk duft. Den fantastiske udsigt fra volden. Volden var godt vedligeholdt. Omvæltning da port og vold blev nedrevet. Broen var sikret i tilfælde af krig. Et lille bomhus. Alt skulle kontrolleres. En krig mellem posekiggere og bønder. Man kunne falde ned i muddergrøften. Gæstgiveriet ”Tre Hjorter” Da bønderne agerede som vognmænd. Acciseboden var en anseelig bygning. Tømrermester Kellermann. Da fæstningen blev overdraget.

 

Den største af byens porte

Lige ud for Frederiksborggade lå Nørreport. Det var den største af stadens porte. Det var også her fæstningsvolden nåede sin største højde. Det var en anseelig bygning opført i 1671. Men to vogne havde svært ved at passere hinanden.

På hver side af kørebanen var det enkelt fortovsrække til gående. Så også her var det smalt. Porten var i alle henseende en mærkelig bygning. Det var grænsen mellem land og by. Og egentlig blev alt uden for porten regnet for forstaden – altså Nørrebro.

Et nogenlunde stort halmlæs kunne lige til nød klemme sig igennem. Om aftenen oplystes portrummet af en enkelt i loftet anbragt tranlampe.

 

En familie boede over porten

Oven på porten boede der en familie. Her boede en af fæstningsofficererne. Her var tre temmelig små firkantede værelser. Adgangen til boligen var fra selve volden. Der gik døre ind fra begge sider.

 

Kirsebærgangen

Det var rødmalede jernbeslagene døre eller nærmere porte. De forblev lukkede den 3. december 1839. Da var Frederik den Sjette død. De åbnedes først kl. 5 om eftermiddagen.

Fulgte man turen ind mod byen kom man til begyndelsen af vindebroen over stadsgraven. Til begge sider var der Jerngitterporte, der førte ind til ”Kirsebærgangen”, der fulgte hovedvoldens retvinklede bastioner og adskilte denne fra den lavere forvold, som atter sænkede sig ned til Stadsgraven.

Al passage i Kirsebærgangen var forbudt for dem, der ikke havde fået et særligt tegn udstedt af ”fæstningens kommandant”.

Stedet var et yndet opholdssted om sommeren og foråret for utallige sangfugle og et specielt voksested for violer.

 

Det var sjældent de greb synderne

Man så dog ikke nogen kirsebærtræer men en del valnøddetræer. Små kommandoer og en ”Gefreiter” gjorde strejftog for bl.a. at sikre at ungdommen ikke tog den forbudte frugt. I så fald skulle synderen anbringes bag lås og slå i vagten.

Men til publikums morskab ankom styrken først efter at den forbudne frugt var uddelt. Mandskabet var lidt længe om at komme ud. De letfodede ugerningsmænd var allerede langt væk.

 

En ”pyntelig” kagekone

Den indhegnede plads var atter forsynet med en jerngitterport. Den var dog aldrig lukket. Her sad i mange år en gammel pyntelig kagekone med sit bord tæt op til muren – både sommer og vinter, så længe der var lyst, altid med en ren hvid dug over sine herligheder. Hun solgte bl.a. kirsebær.

Her opholdt sig også en lille jøde med store stikkende øjne med en vældig høj gammel silkehat på hovedet. Han stod der fra tidligt forår til sent om efteråret. Nogle gange også på en søndag om vinteren i det yderste hjørne. På sit lille bord tilbød han cigarer.

 

En vis aromatisk duft

Ved Frederiksborggade havde hr. Halberg sit udsalg af garvet skind og læder. Her i nærheden lå også selve garveriet. Når garveren åbnede for sine i kulerne værende skind bredte der sig over hele arealet en vis aromatisk duft.

 

Den fantastiske udsigt fra volden

Gik man op på volden var det en fantastisk udsigt over det omgivende område. Man kunne mod øst se det blinkende sund med de mange sejlere. I klart vejr skimtede man den svenske kyst. Mod nord så man Hveen’ s stejle sydlige skrænt med Sjællands kyst og Svanemøllebugten i forgrunden, Charlottenlund, Dyrehaven med Fortunens hvide bygninger og Bernstorffs slotskuppel trædende ud af skovens dunkle baggrund.

Længere mod nord og nordvest det flade land med enkelte bondegårde og småbyer. Der var den højtliggende Bispebjerg Mølle ved Frederikssunds landevej. Endnu lidt længere til venstre den ligeledes højtliggende avlsgård ”Bellahøj”.

Folk med gode øjne kunne i klart vejr skimte Roskilde Domkirkes slanke spir i den retning. Endnu lidt længere til venstre knejsede Frederiksberg Slot med Søndermarkens træer som baggrund.

Mod sydvest kunne man endelig over Vesterbros lave huse møde havet repræsenteret ved Kalvebod Strand. Dette var den yderste linje.

Mod øst yderst til højre kunne ses Østerbros enkelte huse og haver. Classens Have, Vibenshus og Fællederne indhegnet af lange snorlige alléer. Her var Tagens Hus, Jagtvejen, Blegdamsvejen, hvis bygninger med røde tage kunne skimtes mellem træerne. Det meste var dog haver. Derefter var det Blegdammen med små bassiner og de hvide tøjstrimler. Så var det Manchesterfabrikken umiddelbart ved bredden af Sortedamssøen med sit brudte tags blå glaserede sten blinkende i sollyset, Feilbergs tørrehus.

Ligefor lå Nørrebro med sine få huse med lave tage som kunne skimtes mellem træerne. Fabrikant Goltzes anseelige ejendom, der bestod af to aldeles ens opførte smukke bygninger lige over for Assistens Kirkehård på Nørrebros Runddel.

Så var det kirkegårdens lange hvide mur, Ølunds Mølle og længere ude Lygten Kro og lystgården Ventegodt, tilhørende den ansete familie Melchior.  Nærmere mod byen kom træerne på Blågård til syne. Man kunne se boghandler Steens ejendom, Selve Blågård lå i grus.

Mere vestlig over kirkegården kunne ”Roligheds” store træer skimtes. Så var det Falkoneralleens og piletræernes bugtede linje langs Ladegårdsåen. Desuden sås Mosedal, derefter statelige Vodruffgård med sine parklignende anlæg. Og lige for var det søerne. Her var små broer, hvor der lå en del småskibe. De tilhørte de velhavende, der havde fisketegn.

Efterhånden som det blev bygget blev udsigten mere begrænset.

 

Volden var godt vedligeholdt

Selve hovedvolden var beplantet med træer. I årenes løb har de udviklet sig smuk og kraftigt. Samtlige voldsskråninger såvel som køreveje og gangstier på volden var altid i god og vedligeholdt stand. De var under stadig opsyn fra militærets side, idet patruljer på to – tre mand hele tiden patruljerede her.

De anholdt enhver, der på nogen måde overskred de på pladerne ved voldbakkerne opslåede færdselsreglement. Man måtte under ingen omstændigheder gå udenfor de afstukne veje og i ældre tider ikke ryge tobak på volden.

De på skråningerne forefaldende reparationer såsom græstørvspålægning m.m. blev under militær opsigt udført af slaverne (stokhus-fangerne) fra Stokhuset ved Østervold, iført særlig afstikkende halvt gule og halvt grå dragter.

 

Omvæltning da portene og volden blev nedrevet

Det var en stor omvæltning, da fæstningen blev opgivet. Portene blev opgivet for ikke at hæmme færdslen. Nye boulevarder blev anlagt. Demarkationslinjen blev opgivet.

Stadsgraven strakte sig i en bue fra Østerport, i hvis nærhed den stod i forbindelse med Kastelsgraven til Kalvebod Strand.

 

Broen var sikret i tilfælde af krig

Allerede tidligt om morgenen holdt der lange vognrækker med alskens fødevarer. Midt på den bro, disse vogne skulle over var der anbragt klapper som i krigstid kunne hejses op. I graven under broen var der anbragt store jernpigge. Ligeledes var det på bredden anbragt ”Spanske Ryttere”.

 

Et lille bomhus

Straks ved enden af broen var et lillebitte bomhus til brug for bommanden, der skulle opkræve den befalede afgift (bompenge) af kørende og ridende og desuden af fodgængere.

I tiden fra kl. 12 nat til kl. 4 om morgenen (Vinter kl. 5) var bommen sænket. Passagen måtte i disse timer betales af fodgængere med 2 sk.

 

Alt skulle kontrolleres

Vejen gjorde en svingning mod vest. Lige efter svingningen lå en lille bygning, beboet af en underordnet funktionær ved kommandantskabet og en større, hvor Told- og Accise – eftersynet havde station.

Al til førelse til staden af visse bestemte varer var dengang forsynet med en ”Accise”. Alt skulle kontrolleres. Bygningen var en lang et – etagers bygning, der i de senere år fik et langt tag, under hvilket eftersynet fandt sted i alskens vejr uden at varer og mennesker blev våde.

 

En lille krig mellem ”posekiggere” og bønder

Denne ”accise-pligt” gjaldt al tilførelse til hovedstaden af landmandens produkter. Det var til stor gene og gav ofte anledning til en lille krig mellem ”posekiggerne” og landmændene.

Selve afgiften blev betalt i Acciseboden. Her blev varerne også vejet. Lange jernsøgere blev på lykke og fromme jaget ned i Hø – og halmlæs og ind i sække med ærter, kartofler m.m.

Enhver pakke kunne forlanges åbnet. Ikke engang damers håndtaske eller syposer var fredet.

 

Man kunne falde ned i muddergrøften

Man kom nu til en lavere vold (Ravelinen) og man passerede en træbro over en tør grav. Broen her kunne ligeledes hejses i fredstid. Vi befinder os nu omtrent hvor Nørregade udmundede i Nørrevoldgade. Her udvidede vejen sig til en bred kørebane med ridesti i midten. Her var kun 6 svagt brændende tranlygter – 3 på hver side.

Her var en dyb muddergrøft. Folk, der havde fået lidt for meget kun let falde ned i den. Det var meget naturligt at de vejfarende var forsynet med en tændt håndlygte.

 

Gæstgiveriet ”Tre Hjorter”

På det nordlige hjørne af Øster Farimagsgade og ”Aleén” lå gæstgiveriet ”Tre Hjorter” med en rejsestald. Det var en lang lav et etagers bygning med trappe midt på. Stedet var ret godt besøgt, et slags ”Slukefter” for den hjemvendende kulsvierbonde, som her fik sin sidste Københavner-snaps før næsen, vendte hjemad.

Det skete dog ofte, at staldmesteren måtte hjælpe bonden op i hans sæde og så ellers give ham tømme og pisk i hænderne. Og et hyp måtte han også sige til hestene. Så luntede de ellers afsted. Det skete også, at de nåede hjem med far sovende bagerst i vognen.

 

Da bønderne agerede som vognmænd

Mest liv var det om sommeren i kildetiden – det var de 3-4 uger omkring Skt. Hans. Dengang var det tilladt amtets bønder at agere vognmænd og kapre gæster. De vogne, som der blev kørt med, var meget umagelige to-, tre eller firestolede vogne uden fjedre.

En tur til Bakken kostede 1 Rbm. Pr. person. Familier, der tog alle sæder, fik rabat. Om søndagen, når efterspørgslen var større var det en højere pris. Det gik meget livligt til ved Tre Hjorter lige fra den årlige morgenstund.

Kuskene lige frem trak i deres kunder. Hvis familiens overhoved ikke tog det helt roligt, kunne det blive en forfærdelig oplevelse for familien.

 

Acciseboden var en anseelig bygning

Op til Tre Hjorters rejsestald lå føromtalte Acciseboden med det store skur med ind- og udkørselsport i gavlene. Jo Acciseboden var en ret anseelig 1 – etages bygning med en bred trappe, der førte op til en åben forhal, prydet med søjler.  Som Råd- og Domhuset bare i lidt mindre målestok. Gennem en række luger i bagvæggen afgjorde man forretningerne. Det var en ret langsommelig affære og det var et stort problem på de store torvedage. Den lange vognrække kom kun langsomt frem. Det var strengt forbudt at bryde vognrækken.

Det var kun enkelte privilegerede, der kunne køre lige igennem. Ja og vognrækken kunne strække sig fra Acciseboden helt ud til Nørrebros Runddel. Ja nogle gange endnu længere.

 

Tømrermester Kellermann

I 1830erne eller 1840erne opførtes der ved siden af Acciseboden et stateligt forstadshus. Det var tømmerhandler Kellermann, der her anlagde en tømmerplads, der strakte sig helt ned til Sortedamssøen. Tre Hjorter forsvandt først da fæstningsværkerne blev solgt til kommunen.

 

Da Fæstningen blev overdraget

I 1852 var demarkationslinjen trukket tilbage til Falkoneralléen og Jagtvejen til søerne, hvorved hele terrænet beliggende uden for søerne blev overladt til fri bebyggelse.

Lovgivningen var hastet igennem. Planlægningen af de kommende kvarterer var stort set ikke eksisterende. Spekulation blev grundlaget for byggeriets udformning og boligerne var præget af det.

Den 30.6. 1856 betragtes som den dag da København ophørte at være en fæstning. Men først i 1870 blev fæstningsværkerne omkring selve København overdraget til Københavns Kommune. Nu blev planerne over fæstningsarealets bebyggelse udarbejdede og efterhånden gennemført.

Teknologien var efterhånden blevet så avanceret, at demarkationslinjen ikke forhindrede et bombardement af byen. Vi så det jo allerede i 1807.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Carl Bruhn: Kjøbenhavn
  • Nielsen: Kjøbenhavns Historie og Beskrivelse 1-6
  • Otto B. Wroblewski: Nørrebro i Trediverne
  • Borgstrøm: Beskrivelse af det gamle voldterrain mellem Nørreport og Langebro i årene ca. 1858-60 (artikel)

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.209 artikler
  • Under København finder du 215 artikler
  • Under Nørrebro finder du 336 artikler
  • Under Østerbro finder du 113 artikler

 

  • Da voldene forsvandt
  • Uden for voldene
  • Østerport 1-2
  • Ballade ved portene
  • Ture gennem Nørrebro 1820 – 1867

 

 

 

 

 


Blågårdens mange ansigter

Januar 4, 2025

Blågårdens mange ansigter

Der lå en masse ejendomme på Blågårds jorde. Hovedbygningen lå nærmest i ruiner. Men en masse andre ejendomme blev solgt. Det var tiden efter seminariet. Vi er i 1830erne og 1840erne. Hvordan så det ud? Vi har tidligere berettet om en masse historie om Blågården. Det var nok ikke et slot, nok snarere en lystgård. Staten overtog ejendommene. Det er området omkring det nuværende Slotsgade, Korsgade, Stengade, Baggesensgade, Blågårdsgade. Sidstnævnte var blot en smal jordvej. Hovedindgangen til Blågården. Den morsomme politiassistent. Da Brdr. Price blev gift. Da teatret brændte Her boede Grev Holck og Støvlet Cathrine. Foreningen ”Holbergs Minde”. Wroblewski købte en ejendom og renoverede den. Stald indrettet til beboelse. Loft over stald – gemmested i 1807. Boghandler Steen købte en ejendom. En række familier boede her. Voksfabrikant Schorn. Den spæde start til en af Nordens største fabriksvirksomheder. Jernstøberi fyldte meget. Den Ulrichske Stiftelse. Et kendt blomstergartneri. Stenhuggeri. De første bygninger i Korsgade. Vildænder, harer, væsel, mår og ræve.

 

En masse historier om Blågården

Vi har skrevet en del om Blågårdens historie og om Blågårdkvarteret. Historien om Blågården kan føres tilbage til Frederik den Fjerde. Snart var den privatejendom og snart tilhørte den personer fra kongehuset. Datidens Billedblad ville kunne få mange spændende historier herfra.

Vi har også tidligere berettet om, da prins Carl ejede bygningerne. Og da Støvlet Cathrine raserede bygningerne.

 

Nok ikke et slot men snarere en lystgård

Man benævnte stedet som et slot, men hovedbygningen levede næppe op til benævnelse. Det var en lystgård indeholdende 7 rum. Det var af denne benævnelse vi fik navnet Slotsgade. Her kom senere Ludvigsen og Hermanns Jernstøberi til at ligge.

Det skønne ved Blågården var den mægtige park, der strakte sig lige til søerne. Her var mægtige alleer og skønne blomster-anlæg. Noget af det sidste, der var tilbage af Blågården var en stensætning bærende en hovedløs krop af en Sphinx eller løve.

 

Staten overtog ejendommen

I slutningen af det 18. århundrede overtog staten hele ejendommen. Hovedbygningen blev udlejet til privatfolk, der her anlagde forskellige manufakturindustrier. Til sidst var der blevet indrettet et seminarium i lokalerne. Efter englændernes overfald i 1807 blev det flyttet til Jonstrup.

Fjenden havde indrettet lazaretter i bygningerne. Blågården blev solgt til et par af Frederik den Sjettes adjudanter, som havde planlagt at udstykke ejendommen. Men de opfyldte ikke rigtig salgsbetingelserne.

 

Slotsgade, Korsgade og Stengade

Rentekammeret udparcellerede og bortsolgte efterhånden den betydelige ejendom. Og ejendommen var egentlig en firkant, der blev begrænset af Nørrebrogade, den nuværende Griffenfeldtsgade, Ladegårdsåen og Peblingesøen.

Ved en auktion i 1827 købte Otto B. Wroblewskis far parcellerne nr. 36 Litra L og N. Det er omtrent der, hvor vi i dag har Slotsgade, Korsgade og Stengade.

 

Blågårdsgade blot en smal jordvej

Den nuværende Blågårdsgade var dengang blot en jordvej, der dengang blev kaldt Blågårdsvejen. Den blev ejet af 4 – 5 lokale grundejere. Den første bygning på den anden side af Blågårdsvejen var en meget elegant pavillon, en etage med Mansardtag – af massiv grundmur. Det var en tidligere funktionærbolig. Den lå omtrent der, hvor Nørrebrogade 41 ligger i dag. Det er på hjørnet af Slotsgade og Nørrebrogade. Engang blev bygningen ejet af en slagter – det var i 1830erne.

En et – etages bygning med et sædvanlige tag af blå glaserede sten lå mellem (Nørrebrogade 41-43-45).

 

Hovedindgangen til Blågården

Der hvor Slotsgade udmunder i Nørrebrogade var hovedindgangen til Blågården. Det blev markeret med to mægtige stenpiller, som kronedes af en gesims med en svær kugle og indbyrdes forbundet med en svær jernstang.

Stabler i pillernes indre sider viste, at der formentlig har været gitterporte, så man kunne lukke for den åbne plads lige indenfor. Først i 1850erne er disse piller forsvundet.

Tomten af Blågårdens hovedbygning lå med gavlen mod Nørrebrogade på den ene side. Og mod Baggesensgade lå den anden side. Til sidst var der ingen tag på mere. Også alle vinduer og døre var taget ud.

 

Den morsomme politiassistent

To mindre bygninger med røde tage lå her, muligvis opført efter hovedbygningens forfald. I den ene af dem boede i mange år politiassistent Gamborg. Han var kendt i vide kredse for sin tørre lune og morsomme fortællertalent. I den anden boede en Lysestøber.

 

Da brødrene Price blev gift

Så var det lige Pantomimeteatrets brand. Bygningen lå foran ruinen og var opført af Petoletti. På denne scene optrådte de to unge søstre Flora og Rosa Levin sammen med artisterne Adolf og James Price. De to boede hos voksdugsfabrikant Schorn. Denne ejede Blågård nr. 36 Litr. C (Nuværende, Nørrebrogade 49).

Snart blev det to ægtepar ud af de fire kunstnere. Først skulle de dog tilhøre samme religion. De to brude tilhørte den mosaiske trosbekendelse. På en søndag lod de sig døbe, på den næste blev de konfirmeret og på den tredje blev de viet.

 

Da teatret brændte

En tidlig morgen blev en del beboere på Nørrebro vækket af piber, trommer og brandråb. Der var aftenen før været fyrværkeri i teatret, hvorfra ilden formenes at stamme. Naboer hjalp med vand til brandslukningen. Og hos naboerne sprang ruderne, så hedt var det.

Petoletti opførte Vesterbros Teater og familierne Price drog til Morskabsteatret på Vesterbro.

 

Her boede Grev Holck og Støvlet Cathrine

Parallelt med den allerførst nævnte pavillon-bygning til Nørrebrogade lå en pavillon, det må være omkring nutidens Baggesensgade 32. Dengang blev den ejet af krigsassessor Koop. Til denne bygning knytter minder om Christian den Syvendes ”dårlige” periode. Hans yndling Grev Holck havde boet i denne pavillon. Det var også her Støvlet – Cathrine havde haft bolig. Vi har tidligere skrevet om hende.

Bygningen havde flotte elegante værelser. Og i den høje flotte hvælvede kælder fandtes også baderum.

 

Foreningen ”Holbergs Minde”

Her havde forskellige foreninger i 1840erne haft deres selskabelige sammenkomster. Det var bl.a. foreningen ”Holbergs Minde”. Om sommeren mødtes selskabet i det tilhørende lysthus.

Meget berømt var major Garbrechts taler og hymner til borgerdyd, krigerdåd og venskab.

Den såkaldte Litra L var ligeledes en statelig et – etagers bygning med det traditionelle blanke blå tag og råt udkastede mure. Den havde tretten brede fag og rummelige hvælvede kælderværelser under dele af ejendommen.

 

Wroblewski købte en ejendom og renoverede den

Lige ved siden af lå så den bygning som Wroblewskis far overtog i 1827. Den var rimelig forfalden ved overtagelsen. Men alligevel virkede bygningen meget solid og luksuøs. Her var også store solide kælderrum. Der hørte en 1 ½ tønder land stor have til, der nærmest lignede et vildnis.

Nu var han ansat i rentekammeret så det gav ham en fordel. Han indrettede to lejligheder i ejendommen og den ene udlejede han. Der var udhus og stald til ejendommen. Og familien holdt da også køer, hest, grise og fjerkræ. Der var også en lille fiskepark.

Familien var selvforsynende med mælk, æg, frugt og grøntsager. Ja selv foder til kvæg og heste producerede man selv.

Man havde indrettet sig med en ovn efter skotsk princip. De kakkelovne man overtog, var ubrugelige. Men her var altid lunt om vinteren.

 

Stalden indrettet til beboelse

I 1855 blev ejendommen solgt til et konsortium bestående af fabriksejer og senere etatsråd Anker Heegaard og oberst Petersen. Kun stalden, som Wroblewski havde indrettet, stod tilbage som en beboelsesejendom. Men tidens tand havde sat sine spor. Denne ejendom har ligget omkring Baggesensgade 38 – lige over for Stengade.

Men den blev dog senere revet ned så Nørrebrostræde (også kaldet Gyden) kunne blive ført igennem til Stengade. Så var der direkte forbindelse fra Nørrebrogade til Korsgade.

 

Loftet over stalden – gemmested i 1807

Det fortælles at der her i 1807 havde været et udfald mod englænderne. Danskerne var blevet trængt tilbage og en major Tronier havde søgt tilflugt på loftet over stalden. Han kunne senere flygte derfra uden at blive opdaget.

 

Boghandler Steen købte en ejendom

Parallelt med Blågårdens hovedbygnings tomt til højre i den nuværende Slotsgade men langt tilbagetrukken fra gadelinjen og med en have foran, lå en lang stor bygning omtrent i samme stil som de øvrige bygninger, dog ikke i samme luksuøse udførsel.

Det har sikkert været en økonomi – eller funktionærbolig eller en til beboelse indrettet fabriksbygning (36 Litra I). Den blev ejet af boghandler C. Steen til sin død i 1861.

 

En række fattige familier boede her

Bag ved denne bygning lå en bred gårdsplads og ved den lå en lav bygning. Her boede en række fattige familier. Huset havde kun en etage med en række kvistvinduer i taget. Senere var der blevet tilbygget en tagetage.

 

Voksfabrikant Schorn

På den nordlige side af Nørrebrostræde lå parcellen 36 Litra C. Bygningen lå ud til Nørrebrogade og i dag vil det svare til nr. 49. Denne ejendom blev ejet af voksfabrikant J.A. Schorn. Han havde erhvervet denne ejendom længe før udparcellering i 1826 – 1827 fandt sted. Det er muligt, at han allerede havde købt ejendommen af de føromtalte adjudanter hos Frederik den sjette.

Han startede sin fabrik allerede i 1815. Så vidt vides havde denne bygning ikke noget at gøre med Blågård Lystgård at gøre. Men den lå dog på Blågårds – terrænet. Ejendommen strakte sig i en linje fra Baggesensgade til Bangertsgade. På gårdspladsen lå en ganske lille murstensbygning med kedel og fyrsted. Om denne er rester af en farvemølle, der var anlagt her eller af Schorn, vides ikke.

 

Den spæde start til en af Nordens største fabriksvirksomheder

Denne bygning var vuggen til en af Nordens største fabriksvirksomheder. For i 1839 udlejede Schorn den til en indvandret Holstener, Hans Henrik Baumgarten, der var maskinmester i det Berlingske Bogtrykkeri. I samarbejde med trykkeriets faktor, Althans kogte han i den omtalte indmurede kedel farve til trykkeriets brug.

Dette var Baumgartens beskedne begyndelse på selvstændig virksomhed. Snart blev den omtalte kedel for lille. I 1843 begyndte han sin egentlige virksomhed som mekaniker og maskinsmed på Købmagergade, senere i Møntergade, indtil han i 1846 sammen med etatsråd Burmeister stiftede firmaet Baumgarten & Burmeister.

Burmeister udtrådte af firmaet i 1863, hvorefter englænderen Wain indtrådte. I samarbejde med Burmeister omdannede de senere firmaet til Burmeister & Wains Jernstøberi.

 

Jernstøberiet fyldte meget

Nu er vi ude af selve Lystgårdens ejendom, men vi kan da lige nævne nogle andre ejendomme. På begge sider af omtalte Blågårdsvej lå enkelte bygninger

Det Hegengaardske jernstøberi lå der med værksteder og have. Den var omsluttet af de ikke eksisterende Baggesensgade, Todesgade og Bagergade, sidst nævnte eksisterer ikke mere. Men ellers omfattede arealet den nuværende Slotsgade mod Nord og Korsgade mod vest.

 

Den Ulrichsenske stiftelse

5-6 ejendomme lå på den anden side af Blågårdsvejen, små privatboliger beboet af embedsmænd, pensionister og enker, som her fandt billige boliger i landlige omgivelser fjernt fra byens larm.

Blandt flere ejede drejermester Ulrichsen et lille sted her, der blev ombygget til en større fribolig for ”trængende Borger – og Embedsmænds Døtre (Den Ulrichsenske Stiftelse).

 

Et kendt blomstergartneri

Først efter 1834 købte gartner Peter Hansen parcellen 36 Litra F. Det var på hjørnet af Nørrebrogade og Blågårdsvejen. Her anlagde han et bekendt blomstergartneri. Det var en af de bedste i landet. Han frembragte bl.a. den berømte vandlilje ”Victoria regia”.

 

Stenhuggeri

Efter 1834 erhvervede stenhugger Jochumsen en del af 36 Litra, der lå mellem søen og Blågårdsvejen. Her byggede han lidt tilbagetrukken fra vejen en ejendom med værksteder og beholdninger af færdige dels igangværende gravmonumenter. Havfruer, vaser og ornamenter foruden trappesten m.m.

 

De første bygninger i Korsgade

Det øvrige terræn lå hen som marker og enge. I 1840erne kom de første bygninger i Korsgade (dengang kaldet Korsveien). En gartner Holmgren anlagde et mindre gartneri mellem Korsgade og Ladegårdsåen. Måske er det derfor det kom til at hedde Gartnergade.

 

Vildænder, harer, væsel, mår og ræve

Hele det store terræn ud til Peblingesøen lå hen som et uopdyrket land, der til dels stor i vand om vinteren. I frostvejr betød dette at det var en sand tumleplads for folk der var øvede eller uøvede i skøjteløberkunsten.

Her fandtes også nogle smådamme, der var overgroet af siv og rør. Langs søens bredder, der gik ud og ind mellem sivene stod en sparsom række piletræer. Her var vildænder, hare, væsel og mår. Der var også ræve, der gik efter høns i området.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Carl Bruun: Kjøbenhavn
  • Nielsen: Kjøbenhavns Historie og Beskrivelse 1-6
  • Otto B. Wroblewski: Nørrebro i Trediverne
  • Bokkenheuser: Vandringer på Nørrebro

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.208 artikler
  • Under Nørrebro finder du 336 artikler

 

  • Blågårdens storhedstid
  • Anker Heegaard og hans Jernstøberi
  • Omkring Blågårdsgade
  • Blågårdsgade – dengang
  • Blågård Seminarium
  • Blågårds Plads på Nørrebro
  • Blågårdskvarteret gennem næsten 200 år
  • Blaagaarden – på en anden måde
  • Livet i Rabarberlandet – dengang
  • Rabarberlandet
  • Slaget på Blågårds Plads 1935
  • Blågårds Plads på Nørrebro
  • En brand i Stengade
  • Andesteg fra Peblingesøen og mange andre

 


Nørrebro fra 1830 – 1840

Januar 1, 2025

Nørrebro i 1830 – 1840

Der boede kun 400 mennesker på Nørrebro. ”Vajende Faner og Klingende Spil”. Stenhuggerhuset. Lågerne førte til strid. Udsigt til Østerbro Vægternes kohorn. Søernes muntre liv. Den smalle dæmning. Feilbergs Voksfabrik og Manchesterfabrikken. En tur op ad Nørrebrogade – dengang. Kaptajn Grams Have. Gartner Carl Hansen. Lysestøber Petersen. Et offentligt dansested. Jødevejen. De to statelige bygninger på Runddelen. Svendsens Reberbane. På den anden side af Runddelen. En stubmølle på venstre side. Solitude. Lille Ravnsborg. Indgangen til kirkegården. Skt. Hans Plads. En pot kegler på ”Billigheden”. Blegdamsvej. Fællederne – et udflugtssted. Hvem boede på Nørrebro – dengang? Handelen var kun svagt repræsenteret. Hvem styrede løjerne? Underholdning på Nørrebro. Lystigheder på Fællederne. De ”militære” øvelser savnede respekt. Indkvartering på Nørrebro

 

Der boede kun 800 mennesker på Nørrebro

Der boede kun 800 mennesker på Nørrebro i 1830. Hvordan så det ud dengang i slutningen af Frederik den Sjettes tid og begyndelsen af Christian den Ottendes tid?

Nørrebro lå stille hen, levede sit eget liv, sjældent befærdet end andre end sine egne beboere. Dog var det bønderne, der skulle til og fra byerne med alle deres varer. Og så var Nørrebro også kendt for Assistens Kirkegården. Og her kunne være store begravelser.

 

Vajende Faner og klingende Spil

Det var også hertil man kom, når man trak hjem med vajende faner og klingende spil, når man havde været på Fælleden. Endelig blev Nørrebro benyttet af hjemvendte skovgæster og som havde forlænget denne skovtur. Når midnatsstunden var passeret, var Nørreport den eneste adgang. Her var der åben hele natten.

Det var dengang man havde en dæmning over søerne med krusende søer på begge sider. På den ene side Peblingesøen med Ægteskabsstien (eller Kærlighedsstien?) Her var masser af marker dengang.

 

Stenhuggerhuset

Hvor nu Dosseringen munder ud i Nørrebrogade lå et lille hus ”Stenhuggerhuset”, hvis beboer blandt andet havde opsyn med gitterlågerne som førte til gangstierne langs to af søerne. På nordsiden var de ikke tilgængelige for almindelige dødelige.

 

Lågerne førte til strid

At have nøgle til disse låger og navnlig til den der førte til Østerbro, var en særlig herlighed. Denne nøgle måtte ikke udleveres til andre. Men familien måtte gerne komme med på gåturen.

Denne afspærring førte til megen strid. Ofte var gitterportene ødelagt i protest.

 

Udsigt til Østerbro

På højre side lå Sortedamssøen eller også kaldet Sortesø. I det fjerne kunne man se et højt, hvidt, stateligt hus med blåt tag. Længere mod nord gamle Tuteins ejendom ”Rosendal” og så var det lige kronerne af de gamle træer i Classens Have.

 

Vægternes kohorn

Langs søens sydlige bred strakte Kærlighedsstien sig.  Søens nordlige bred blev begrænset af blegdammene. Her lå lange hvide strimler lærred side om side på bleg. De blev bleget i solen og blev hærdet af natteduggen. Om natten kom vægterne og blæste i deres kohorn for at skræmme evt. tyve bort.

Søerne var dengang ikke så reguleret som nu.  De smalle gangstier er nu blevet til bredere spadseregange. Dengang var disse gangstier stærkt befærdede både sommer og vinter.

 

Søernes muntre liv

Dengang havde byens borgere mange både liggende i søen. Det var forbudt at kaste affald i søen, men politiet så gennem fingrene med dette. Når vejret var til det var det her hundredvis af skøjteløbere.

Her var også kaner og slæder, lirekasser og kagekoner. Der var drenge, der forhandlede lygter af papir og mindre fyrværkerisager – kort sagt – her var et muntert liv.

Damer svingede sig mere eller mindre graciøst på skøjterne Og de fik i hvert fald mange beundringsværdige blikke af en skare herresvingslåede kurmagere.

En anden adspredelse var fiskeriet, selv om det faktisk var forbudt.

 

Den smalle dæmning

Dæmningen over søen var langt smallere end den nuværende Dronning Louises Bro. Men dengang var der hverken omnibusser eller sporvogne.

 

Feilbergs Voksfabrik og Manchesterfabrikken

Her lå en høj bygning med træluger i stedet for vinduer. Det røde tag løb op i en spids. Det var Feilbergs Voksfabrik. Længere mod øst lige ud til søen lå en stor gul statelig bygning med flade sirlige, hvide piller med et blåt tag. Det var Manchesterfabrikken, som var en bomuldsfabrik. Den havde engang adressen Sortedams Dossering 85.

 

En tur op ad Nørrebrogade – dengang

Vi tager lige en tur op ad Nørrebrogade – dengang.

Et grimt plankeværk omsluttede ejendommen Store Ravnsborgs have med talrige drivhuse og mistbænke. Det tilhørte gartner Batzke og senere hans sønner. Selve Ravnsborgs hovedbygning var en gammel ejendom, hvis historie går århundreder tilbage i tiden.

Den blev benyttet af samtidens mange klubber og foreninger. Ved et salg blev der realiseret en stor formue til glæde for foreningernes medlemmer. Nørrebros Teater i Ravnsborggade ligger på denne grund.

 

Kaptajn Grams Have

Så kommer vi til Fælledvej, hvor der igen er et plankeværk. Der omslutter en lille hjørneejendom, der lå lidt tilbage fra vejen. Det var indgang fra Nørrebrogade og omgivet af en gammel have med skyggefugle træer og en lukket keglebane.

Ejendommen tilhørte skibskaptajn Gram, der for det meste opholdt sig på Grønland. En stor del af året var han fraværende. Men så var det hans kone, der passede stedet. Det var nemlig et yndet traktørsted, der blev kaldt ”Kaptajn Grams Have”.

Det var nu meget tarveligt men propert. Stedet var godt besøgt, men her var aldrig larm og ballade. Keglebanen var især besøgt af officerer og studenter. Foruden rullende kegler hørte man drikkeviser og fædrelandssange herfra. Men der var aldrig slagsmål.

Husets døtre var belevne, velopdragende og meget smukke. Skønt de hjalp med opvartningen, var der aldrig nogle gæster, der overskred ”sømlighedens grænser”. En af dem blev gift med en kendt redaktør og politiker. En anden med en højt anset professor ved en af vores læreanstalter.

 

Gartner Carl Hansen

Kaptajn Grams nabo var gartner Carl Hansen, skjult bag Nørrebrogade 36, langt tilbage fra gaden. Em skyggefuld lindealle førte derop. Ejendommens vidtstrakte haver nåede helt op til den nuværende Guldbergsgade. Det var et anseeligt gartneri. Carl Hansen døde desværre meget tidligt vistnok i begyndelsen af trediverne.

Hans enke fortsatte med at drive det hjulpet af sin søn. Forfatteren Christian Winther boede i lang til leje i denne ejendom. Der gik rygter om, at han var forlovet med enken.

Ved enkens død købte gartner Fløystrup ejendommen. Der gik også rygter om at greve Enevold Brandt – det var ham, der blev henrettet sammen med Struensee, havde beboet huset. Men om dette er rigtigt vides ikke.

 

Lysestøber Petersen

Derefter kom der et par småhuse. Og grunden, hvor nu Elmegade udmunder i Nørrebrogade, blev ejet af lysestøber Petersen, der var en meget virksom mand. Han var med til at sætte gang i bygningen af Skt. Johannes Kirken og asylet på Blegdamsvej. Han tog del i oprettelsen af Bespisningsforeninger og indsamlinger til velgørende formål.

 

En offentlig dansebod

Op til hans hus stødte et par andre ejendomme med mellemliggende haver – en større bygning på to etager – derefter en lille lav 1-etages bygning. Denne bygning var en skræk for alle ærbare husmødre på Nørrebro eftersom det her var en meget besøgt offentlig dansebod, som øvede en stærk tiltrækning på Nørrebros piger, karle og håndværkssvende.

Så fulgte igen et par haver og et par småejendomme og så når vi til Drewsens Svovlfabrik, en stor bygning med flere bagbygninger og fabrikslokaler, som i årenes løb var præget af jævnlig ildebrand.

 

Jødevejen

Vi er nu nået til Møllegade, som dengang hed Jødevejen. Men der var dog ingen skilt med dette navn anført. Vejen førte til Mosaisk Kirkegård og videre til ”Sandgravene” Ved enden af vejen over på den anden side lå byens eneste bageri, der blev drevet af bager Borup.

Det var en pæn lille et-etagers bygning omgivet af en pyntelig have med mange sjældne planter. Ejeren var en kyndig blomsterven og en ivrig rosendyrker.

 

Goltzes to bygninger på Runddelen

Så når vi til Nørrebros Runddel som var svagt bebygget. Der var dog to ganske ensartede smukke statelige bygninger belagt med blå glaserede tagsten. De lå lidt tilbagetrukne fra gadelinjen omgivet af skyggefulde haver med udsigt til den lange hvide kirkegårdsmur og høje træer indenfor. Husene blev ejet af klædefabrikant Goltze. Bag bygningerne var der fabrikslokaler og lager.

De to bygninger havde høj kælder og en etage ovenover med små kviste i taget. Den ene blev beboet af ejeren. Den anden af direktør ved grønlandske handel, justitsråd P. Motzfeldt og senere kammerherre K.J. Hauch, død som departementsdirektør i finansministeriet.

 

Svendsens Reberbane

Efter de to ejendomme kom til sidst Svendsens Reberbane, der strakte sig lige ud til enden af Nørrebrogade og hjørnet af Jagtvejen. Den optog et terræn, der i dag udgør Frederik den Syvendes Gade, Sjællandsgade og Prinsesse Charlottes Gade.

 

På den anden side af Runddelen

Over på den anden side, der hvor vi i dag finder Nørrebros Apotek lå Ølunds Mølle. Lige ud fulgte Frederiksundsvej -senere Lygtevejen og endnu senere Nørrebrogade ud til Lygten Kro med bom og smedje, forbi Ventegodt.

Længere ude lå den højtliggende Bispebjerg Mølle.

Til højre ved Nørrebros Runddel lå Jagtvejen, der gik helt ud til Vibenshus og Sundet. Til venstre var Falkoner Alléen, der fortsatte ad Allégade til Frederiksberg Runddel.

 

En stubmølle på venstre side

Hvad lå der så på Nørrebros venstre side efter Blågården? Lidt tilbagetrukket fra gadelinjen lå en stubmølle med sit beskedne hus. Så kom et par mindre ejendomme med haver.

 

Solitude

Parcelvejen senere omdøbt til Griffenfeldtsgade eksisterede ikke endnu. Så helt op til Blågårdsterrænet strakte sig Solitudes jorder og store have. Dengang i 1830erne og 1840erne så Solitude med sin lave 1 – etages hovedbygning med buede vinduer og et smukt tagparti af blanke blå glaserede sten temmelig uforandret ud. På et tidspunkt ejede familien Haxthausen gården. Vi har tidligere skrevet en artikel om stedet.

Det var en række lystgårde i den umiddelbare nærhed som Rolighed, Mariendal, Sindsville, Grøndal, Lykkesholm, Ventegodt, Forhåbningsholm m.m.

Til Solitude hørte en stor skyggefuld have, samt marker og enge, der strakte sig ned til Ladegårdsåen. Efter Blågården var det hvis nok den største ejendom på Nørrebro. Den havde en statslig indkørsel fra Nørrebrogade,

På en del af Solitudes arealer blev der engang dyrket rabarber, som en gartner havde lejet af Bikuben, der havde erhvervet Solitude af arvinger efter kaptajn Bangert, som i 1830erne ejede gården.

 

Lille Ravnsborg

Efter et par mindre ejendomme – en tilhørende en graver Sibolt og en Andersen, hvor Nørrebros eneste pigeskole lå. Så kom beværtningen ”Lille Ravnsborg” med en tarvelig have med borde og bænke foran. Det var et meget søgt traktørsted, hvor ”den salig Afdødes” gravøl blev drukket efter jordefærden af de sørgende efterladte, iført høj sort hat og den lange sorte lig-kappe med et lille slag.

Her var både keglebane og billard og masser af våde varer.

 

Indgangen til kirkegården

Indgangen til kirkegården var næsten lige som nu, bortset fra at der var talrige udsalg af kranse og blomster. Til højre for indgangen lå en lille graverbolig. Allerede dengang bestemte man at kirkegården skulle nedlægges efter 1960 og i 1980 skulle den helt sløjfes. Det er som bekendt ikke sket.

 

Skt. Hans Plads

Skt. Hans Plads fik først sit navn efter at Skt. Johannes kirke var opført. Fra den udgik til venstre Jødevejen – senere kaldet Guldbergsgade efter professor Fr. Høegh-Guldberg, der havde sin bolig i nærheden af traktørstedet ”Billigheden”

 

En pot kegler på Billigheden.

Dette sted var stærkt søgt af Københavns borgstand, som her fik sig mangen ”pot kegler”. Jødevejen omfattede mod nord og vest den mosaiske kirkegård. Det sidste stykke op mod Nørrebrogade fik gaden navnet Møllegade.

 

Blegdamsvej

Fra Skt. Hans Torv udgik to store forbindelsesled mod Østerbro og Strandvejen, nemlig Blegdamsvejen. Nørre allé omsluttede Blegdams- og Øster fælled. På Blegdamsvejen blev der bygget statelige privathuse og flere offentlige bygninger.

  • Ting – og Arresthuset, Johannes Stiftelsen, Amtssygehuset og fabrikker

Her havde Buntzen – Thomasine Heibergs far, sin sommerbolig (på Voks-blegen) I 1834 tog maler Købkes far – den gamle bager Købke sin bolig i brug ved Blegdamsvejen. Chresten Købke fandt sine talrige motiver her ved Dosseringen og det nærliggende Østerbro.

 

Fællederne – et udflugtsmål

Fællederne blev benyttet til græsning af stadens heste og kvæg. Men her var stadig plads til diverse våbenøvelser.

Især om sommeren var Blegdams Fælled tumleplads – især søndag eftermiddag for den jævne befolkning. Familien tog madkurv og drikkevarer med. Ungdommen forlystede sig med drager og langbold men også med at jage kreaturerne. Man talte om at tage arealet i brug til bygning af et hospital.

 

Hvem boede på Nørrebro?

Her på Nørrebro kunne embedsmænd sidde til en billig husleje i landlige omgivelser. Og så kunne man plante kål i gen have. Her boede også pensionister, forhenværende handlende og industridrivende, der havde trukket sig tilbage fra forretningslivet.

Her levede også enker og ældre ugifte damer og endelig de få, der havde deres virksomhed på Nørrebro, det var fabrikanter, tømmerhandlende, gartnere, funktionærer ved kirkegårdene, værtshusholdere, slagtere, småhandlende og håndværkere. Dertil kom en lille arbejderbefolkning. Dette ændrede sig nogle år senere. Da kom arbejderne i hobetal til Nørrebro.

 

Handelen kun svagt repræsenteret

Handelen var ikke særligt repræsenteret på Nørrebro. Beboerne måtte hente deres forbrug i hovedstaden. Dette kunne godt være besværligt i en tid uden omnibusser og sporveje. Det er i grunden sjov at tænke sig, at omkring 1920 var Nørrebro, Danmarks største handelscenter med Danmarks største handelsforening med ca. 850 medlemmer.

Vi har tidligere nævnt en bager i bydelen. Men der var også en urtekræmmer langt ude på Nørrebro. Denne blev i 1840erne afløst af en der etablerede sig på Fælledvej i nyopførte bygninger. Her var en enkelt handlende med lys og tråd, et mælkeudsalg og en spækhøker hist og her.

Der var mangel på byttepenge på Nørrebro. Den nævnte urtekræmmer lavede sine egne mønter af tyndt pap eller gamle spillekort. Han klippede små firkanter som han forsynede med segl og påskrift med værdiangivelse.

Et par kagekoner havde oprettet boder ved Nørreport og ved kirkegården. De havde et lager bestående af et par tallerkner med honningkager, peberkager og såkaldte ”røde Grise”. I frugttiden havde de nogle pinde med 5-6 kirsebær, en kurv stikkelsbær og lidt sommeræbler og pærer.

En husmor havde inde i staden hos en konditor købt nogle småkager og solgte dem nu i en bod ved kirkegården.

Men dengang var der hverken apotek, boghandler, hattemager, hørkræmmer, isenkræmmer, manufakturhandel, tobakshandel eller vinhandel. Her fandtes nogle få tarvelige håndværkserhverv, såsom skoflikkere, træskomager, en lille snedker.

Nej her var dengang heller ingen kirke eller præster. Sognekirken var Trinitatis kirke inden for voldene.

 

Hvem styrede løjerne?

For at styre løjerne på Nørrebro var der en gadekommissær, to betjente og to – tre nattevægtere. De var iført lange mørkeblå kapper med Frederik den Sjettes navneciffer på brystet, kabuds på hovedet og udrustet med vægterpibe og morgenstjerne.

 

Underholdningen på Nørrebro

Det var en kærkommen afveksling, når der var begravelse. Ligtogene var dengang meget højtidelige. Følget var ofte til fods og i langsom takt. Følget var iført lange sorte søgekapper. De fulgte umiddelbart efter ligvognen med kisten, der ikke var overlæsset med og helt skjult af kranse. Nogle gange var ligtoget ledsaget af et musikkorps med blæsende instrumenter, der da gik i spidsen.

Petolettis Teater var brændt i begyndelsen af 1830erne. Det blev ikke senere opført.

 

Lystigheder på Fællederne

Men der var af og til Hestevæddeløb på Fælleden dog kun med 4-5 års mellemrum. Det var hertugen af Augustenborgs selskab ”Selskabet af Hesteavlens Fremme”, der stod for arrangementet.

Alt hvad der kunne krybe og gå, var på benene ved denne lejlighed. Husarer og politi holdt orden. For kongehusets damer og herrer blev der rejst en tribune. Snore holdt den store tilskuermængde, der var til fods, tilbage.

De kørende holdt langs Blegdamsvejen og i Nørre Allé og betragtede det livlige skuespil fra vognene. Men alligevel gik det ikke med disse væddeløb. Publikum mistede interessen.

Af og til var der ”Revuer” på Nørre Fælled med deltagelse af de kongelige og en stab af generaler og adjudanter.

 

De ”militære” øvelser

Mere komisk var de militære øvelser som Borgervæbningen, Livjæger- og Studenter – korpsene anstillede på Fællederne. Disciplinen var slap. Hustruer, kærester, søstre og veninder omringede de modige krigere og styrkede dem med medbragte spise- og drikkevarer. Til slut fik man en munter svingom i det grønne.

Krigere i temmelig ujævne geledder vandrede hjem og lod kone og børn bære gevær, sabel og patrontaske. I 1848 indførtes almindelig værnepligt.

 

Indkvartering på Nørrebro

Årligt havde Nørrebro fornøjelsen at indkvartere Kronens Regiment, der havde garnison i Helsingør. De kom ned til København for at deltage i ”Herbstmanøvrerne” i Københavns omegn. Dette gav en afveksling i dagligdagen. De indkvarterede skulle nemlig også bespises og så kunne det være at der blev disket op med noget lækkert.

 

 

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Carl Bruun: Kjøbenhavn
  • Nielsen: Kjøbenhavns Historie og Beskrivelse 1 – 6
  • Otto B. Wroblewski: Nørrebro i Trediverne

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.207 artikler
  • Under Nørrebro finder du 335 artikler

 

  • Liv, Død og Andre Mysterier på Assistens Kirkegård
  • Mysteriet på Assistens Kirkegård 1-4
  • Assistens Kirkegård – 250 år
  • Da det lugtede på Nørrebro – foredrag
  • Nørrebro 1840 – 1857
  • Mosaisk Nordre Begravelsesplads på Nørrebro
  • De skønne Søer
  • Blegdamme på Blegdamsvej
  • Omkring Skt. Hans Plads
  • Johannes Kirke
  • Kan du råbe mig Nørrebro op?
  • Ture gennem Nørrebro 1820 – 1867 og mange flere

 


Tønder – området er blevet et truet område

December 29, 2024

Tønder-området er blevet et truet område

Vandspejlet vil stige med op til en meter frem til år 2100 i Vadehavet. Men i Tønder mener man ikke, at dette giver problemer. Dette har fået undertegnede til at skrive denne artikel. En hårdfør befolkning. Havet – ven og fjende. Ynglepladser med mange fuglearter. Sådan skrev man om Vadehavet i år 47. Saxo skrev i år 1200. For 25.000 år siden var Jylland delvis landfast med England.  Vadehavet opstået for 13.500 år siden. I de sidste 6.000 år er vandspejlet steget med seks meter. Højsande. Nyt Land dannes af tidevand.  Mennesker boet i marsken siden yngre stenalder. Storstensgrave fundet på de nordfrisiske øer.  Befolkningstilvækst i jernalderen. Frisisk påvirkning til Tønder, Højer og Ballum. Der blev dannet og bygget værfter (Forhøjninger). Diger fra år 900-1.000. I 1566 mistede Tønder forbindelsen til Vadehavet. Marskområde blev affolket i 1300 – 1400-tallet. Økonomisk fremgang i slutningen af 1500-tallet. Kvægmarkeder – kystfiskeri. Trediveårskrigen. Stormfloden 1634 ødelagde infrastrukturen. Blomstrende søfart fra Fanø. Fra 1845 – Ingen told på kvægeksport til England. Kystbasseret fiskere ophørte stort set i 1970erne.

 

Vandspejlet siger med op til 1 meter mod år 2100

Nu er Tønder – området samt Rømø også blevet et truet område. Og det betyder fare for oversvømmelse. Ifølge DMI er stigningen i havenes vandstand på op mod 1 m mod år 2100.

Egentlig ville vi have kaldt vores artikel for ”Vadehavets historie”. Men prognoserne rystede undertegnede så meget, at overskriften skulle laves om.

 

I Tønder mener man ikke, det giver problemer

Tønder Kommune har nok den største risiko for problemer med både havvandsproblemer og indvandsproblemer. Men i Tønder ser man ikke nogen problemer. Man mener, at de nuværende diger sagtens kan klare problemerne.

Man må så håbe til den tid, at stormfloden ikke kommer i forbindelse med højvande. Det bliver nok værst for Rømø, hvis man mener, at de nuværende diger holder.

Egentlig burde man også gøre noget for at vedligeholde Højer Sluse. Syd for grænsen er man begyndt at forstærke digerne.

Den passive holdning har fået mig til at skrive denne artikel om Vadehavets historie. Bagerst kan du finde en liste over artikler, hvis du vil fordybe sig i de enkelte temaer.

 

En hårdfør befolkning

Det er en hårdfør befolkning, der har forsøgt at overleve i et sandt amfibielandskab. Men engang blev hele Tøndermarsken afvandet. Det var bestemt ikke billigt.

Det internationale vadehavsområde strækker sig fra Ho Bugt til Den Helder i Holland – en kyststrækning på omkring 600 km. Det er et areal på 14.500 km2 medregnet øer og forlandsområder. Det danske vadehavsområde omfatter knap 1.500 km2. Det vil sige omkring 10 pct af det samlede areal. Søterritoriet udgør ca. 900 km2.

 

Havet – ven og fjende

Havet har været og er stadig både befolkningens ven og fjende. Hav og tidevand har gennem århundreder opbygget frugtbar marsk, men havet har også under katastrofale stormfloder forårsaget store ødelæggelser med tab af menneskeliv, husdyr og ejendomme.

Ved Esbjerg er tidevandsforskellen ca. 1 ½ meter mens den ved Højer er ca. 2 meter. Der flyder masser af vand gennem Grådyb, Juvre Dyb, Knudedyb og Lister Dyb. Omkring 60 pct. af vaderne vil være mere eller mindre tørlagte ved lavvande.

 

Yngleplads for mange fuglearter

Det er Vadehavets økologi, der er forudsætningen for, at millioner af trækkende vandfugle kan få tilfredsstillet fødebehovet, mens de forår og efterår raster på vader og marskkyster eller overvintrer i området.

I trækperioder passeres Vadehavet af 10 – 12 millioner vandfugle. Godt to millioner ænder og gæs besøger Vadehavet i løbet af året. Den største koncentration af andefugle træffes om efteråret, hvor mere end en million er registreret.

I Vadehavets marsk findes desuden ynglepladser for mange fuglearter, hvor kolonier af måger og terner umiddelbart tiltrækker opmærksomheden.

 

Sådan blev det beskrevet i år 47

Vadehavets tidelandskab har været kendt og beskrevet siden begyndelsen af vor tidsregning. I år 47 skrev den romerske rytterofficer og kultur-geograf C. Plinius følgende i sit værk ”Secundi Naturalis Historiae om det mærkelige, amfibiske folk højt mod nord:

  • Her sætter oceanet i mægtig bevægelse to gange i døgnet og overskyller et umådeligt område, som det dækker i den evige strid i naturen. Det er tvivlsomt, om det hører til landjorden eller er en del af havet. Det holder et elendigt folk til på høje jordknolde eller forhøjninger, som med håndkraft er bygget op til højest kendte vandstand.
  • Her er deres huse anbragt, så de minder om søfolk, når vandet dækker alt omkring dem, men om skibbrudne, når det er faldet.

 

Saxo skrev omkring år 1200

Også Saxo har beskrevet forholdene. Det gjorde han omkring år 1200:

  • Denne landsdel er rig på agerland og bugner af kvæg. Men den ligger lavt og er åben ud mod oceanet, så den undertiden overskylles af højvande. Ofte river vandet da markerne op fra grunden, så der bliver sø i stedet, og flytter jorden til et andet sted.
  • Oversvømmelsen følges af frugtbarhed og jorden giver græs i mængde. Man syder salt af tørrede jordklumper.
  • Om vinteren er landet til stadighed under vand, og markerne fremtræder som en sø, så naturen næsten gør det svært at sige, hvilket element de skal regnes til, når det en del af året er muligt at sejle, hvor man til en anden tid kan pløje.
  • Indbyggerne er modige af natur og let byggede, snævre og tunge rustninger bryder de sig ikke om, man bruger skjolde og kaster med spyd. De omgiver markerne med grøfter, som de sætter over med springstokke. Deres huse opfører de på forhøjninger, som er bygget af tørv.

 

For 25.000 år siden landfast med England

I Weichsel-istiden som nåede Danmark for 25.000 år siden var havets overflade ca. 100 meter lavere, end den er i dag. Store dele af Vesterhavet var landfast helt over til England. Kystlinjen befandt sig da nord for Doggerbanken.

I det meste af landet hæver terrænet sig, efter at trykket af iskappen er forsvundet. Men i Sydvestjylland som Weichsel-istiden ikke dækkede, synker jordskorpen nogle cm i løbet af hvert århundrede.

 

Vadehavet opstået for 13.500 år siden

Vadehavet, som vi kender det i dag, er opstået efter den sidste istids afslutning for omkring 13.500 år siden, hvor isskjoldet over Skandinavien var i gang med at smelte. Efter istiden skete der en gradvis stigning af havspejlet på omkring 50 meter i løbet af de sidste ca. 10.000 år. Kystdirektoratet har registreret en øget stigning som følge af den globale opvarmning.

 

I de sidste 6.000 år er vandspejlet steget med fem meter

I løbet af de sidste 6.000 år, hvor havspejlet er steget ca. fem meter, har barriererne i takt med denne stigning bevæget sig nærmere fastlandet.

Man taler om barriereøer. I løbet af Vadehavets udvikling blev barriererne gennembrudt af havet, så der opstod en kæde af øer, som i løbet af de sidste 2.000 – 3.000 år er opstået de sidste 2.000 – 3.000 år er opstået mellem Skallingen og Den Helder i Holland. De danske vadehavsøer Fanø, Mandø og Rømø blev formentlig dannet i løbet af bronzealderen.

 

Højsande

På kanten af dybene mellem Vadehavets øer er der dannet store sandrevler og højsande. Det største højsand i det danske vadehav er Koresand, som breder sig i sydvestlig retning fra Mandø ud mod Juvre Dyb.

På den modsatte side af dybet ligger Bollert Strand, som ved lavvande er landfast med Rømø. Søren Jessens Sand nordvest for Fanø strækker sig ud mod Grådyb.

 

Nyt land dannes af tidevand

Vadehavets dannelse har været en kompliceret proces, som endnu ikke er afsluttet. Tidevandslandskabet formes til stadighed af tidevand, sedimentation og havstrømme samt med mellemrum af stormfloder, så det fremtræder som en mosaik af højsande, sand- og slikvader, priler og dyb. Der opbygges stadig nyt land samtidig med, at der sker erosion på kyster og vadeflader.

Nyt land, marsk dannes også ved det daglige tidevand. Ved højvande skyller havet ind over lavtliggende områder med sand, slik og klæg. Når vandet igen synker, er lidt af materialet aflejret og overfladen hæver sig derfor langsomt.

Men vil dette fortsætte til år 2100 med den kraftige stigning af vandspejlet?

 

Mennesker boet i marsken siden yngre stenalder

Dannelsen af marsk tog sin begyndelse sydpå i Vadehavet og bredte sig først senere nord for den nuværende grænse.

Siden yngre stenalder (bondestenalder) ca. 5.900-3.700 år før nu har der levet mennesker i vadehavsområdet. Vandstanden lå dengang fire – fem meter lavere end i dag. Den ydre kystlinje befandt sig 10 – 15 km længere mod vest. Den forløb vest for Ejdersted, Pellworm, Amrum og Sild til Varde Bakkeø ved Grærup.

Mange af bopladserne fra stenalderen er senere blevet begravet under hav- og flodsediment eller overgroet med mose og sumpvegetation efterhånden som havspejlet steg.

 

Storstensgrave fundet på de nordfrisiske øer

I en lang periode var permanente bopladser og senere bebyggelser henvist til kystområdernes højtliggende geest-landskaber, hvor der er fundet forhistoriske bopladser og flodbanker. Det er for eksempel på de Nordfrisiske moræneøer Sild Föhr, Amrum fundet omkring 70 storstensgrave fra yngre stenalder.

Det er fundet flere kulturspor fra bronzealderen ca. 3.700 – 2.500 år før nu i form af hustomter blandt andet nord og øst for Ribe samt på Sild og Amrum.

Hustomter fra yngre bronzealder kendes fra Hjemsted ved Skærbæk på geesten ud mod Ballum Enge.

 

Befolkningstilvækst i jernalderen

Siden frisernes forfædre indvandrede til egentlige marskområder i de nuværende nederlandske provinser Frisland og Gronningen mellem år 700 og 600 før vor tidsregning har selve Vadehavets marsklandskab været beboet.

I Vidding herred syd for Tøndermarsken slog de første mennesker sig ned formentlig omkring år 200 og egnen er dermed et af de tidligst beboede marskområder i den nordlige del af Vadehavet.

I en periode af jernalderen indtraf en kraftig befolkningstilvækst i vadehavsområdet med bosættelser på geeststranden samt på strandvolde og flodbanker. I kystnære områder fra Varde til Ejdersted er der fundet flere hundrede bopladser fra denne periode.

 

Frisisk påvirkning til Tønder, Højer og Ballum

Omkring år 400 var der etableret en frisisk statsdannelse i den nordlige del af det nuværende Holland. Ny-koloniseringen af de vestlige områder tog fat omkring år 600, og i løbet af de følgende tre århundreder fortsatte frisernes ekspansion mod øst og nord til floden Weser, Bremerhaven og Ejderstedt samt til vadehavsøerne Amrum og Sild.

Den frisiske påvirkning nåede så langt mod nord som til Tønder, Højer og Ballum. Friserne udviklede handelssamkvem med mange europæiske lande baseret på en voksende flåde af handelsskibe. Havnebyen Dorestad blev en betydelig handelsby med adgang til Rhinlandet.

Mod nord anlagdes omkring år 700 en betydelig handelsplads ved åen, hvor Ribe senere opstod som en vigtig købstad. Vi har tidligere i artikler beskrevet dette. Mon ikke man også finder en handelsplads ved Emmerlev?

 

Der blev dannet værfter

I 600 – årene kontrollerede friserne flere handelsruter i ”Mare Frisicum” (Det frisiske Hav) som Nordsøen blev kaldt.

Friserne flyttede efterhånden længere ud i marsken, hvor de udviklede en bosætningskultur på værfter. Anlæg af gårdværfter vandt efterhånden udbredelse i Ditmarsken, på øen Strand samt i Vidding Herred. I vikingetiden og tidlig middelalder bredte den kultur sig til Tøndermarsken.

De nordligste værfter blev opført i marsken nord for Ballum i tidlig middelalder som landsbyen Misthusum.

 

Diger fra år 900-1.000

Efterhånden blev det nødvendigt at beskytte sig yderligere mod stormfloder. I 900 – 1.000 – tallet byggede friserne de første havdiger i marsken, hvilket blev begyndelsen på en inddigningskultur, der med tiden omformede store marskområder til koge med intensiv landbrugsdrift og bebyggelse. Særlige digelove blev indført.

Bygning af diger blev endnu mere påkrævet i 1200-1400 – tallet, hvor klimaet var forholdsvis mildt med et svagt stigende havspejl. Sidt i 1500-tallet var der anlagt en gennemgående digelinje fra Holland til Tønder.

 

I 1566 mistede Tønder forbindelsen til Vadehavet

Vidding Herreds Kog, der blev inddiget i 1436, lå som en ø omgivet af vidtstrakte moser og søer indtil midten af 1500-tallet, hvor det lykkedes at gøre området landfast med diger. Derefter kunne man påbegynde inddigningen af Gudskog med et sluseanlæg ved Rudbøl. Dette afskar den åbne havforbindelse mellem Vadehavet og Tønder. Det var i 1566.  Inddigningerne gjorde desuden Vidding Herreds Kog landfast med Niebull.

I 1715 blev Tønders maritime tilhørsforhold yderligere begrænset ved inddigningen af Rudbøl Kog.

I årene mellem 1500 og 1861 blev i alt omkring 30.000 ha vest og syd for Tønder inddiget. Området omfatter Gudskog, Kærherreds Gamle Kog, Gammel Frederikskog, Rudbøl Kog og Ny Frederikskog.

Det sidste fremskudte dige vest for Højer stod færdig i 1581.

 

Marskområder blev affolket i 1300 – 1400-tallet

I 1300-1400-tallet blev de lavest liggende marskområder affolket. Det skyldtes den voldsomme stormflod 15. – 17. januar 1362, epidemier af byldepest – ”den sorte død” – samt politisk ustabilitet med lokale fejder og egentlige krigshandlinger.

 

Økonomisk fremgang i slutningen af 1500-tallet

Efter afslutningen af konflikterne mellem kongeriget og de holstenske grever blev årene fra omkring 1430 til slutningen af 1500-tallet præget af genopbygning og økonomisk fremgang. Diger blev repareret eller forstærket og nye kogs-områder betød en kraftig landbrugsmæssig vækst. Her var det mest kvægavl, man satsede på.

 

Kvægmarkeder

Allerede i 1300-tallet var der etableret flere kvægmarkeder i Nord- og Mellemeuropa. Slesvig – Holsten havde fordel af kvæghandel med blandt andet hanseatiske opkøbere. Der opstod et system af okseveje eller drivveje til de nordtyske markeder.

 

Kystfiskeri

Kystfiskeriet i Vadehavet og Nordsøen foregik fortrinsvis fra mindre fiskerlejer. Det er karakteristisk for de skibstyper, der blev udviklet til sejlads i Vadehavet, at de blev bygget med flad bund og en forholdsvis stor lasteevne. Ved lavvande kunne de stå på den tørlagte vade, så varerne kunne transporteres til og fra skibene på hestevogne.

 

Trediveårskrigen (1618-1648)

Trediveårskrigen (1618-1648) medførte en midlertidig stagnation og tilbagegang for vadehavsområdet. Skibsfarten havde allerede i flere år haft problemer med sørøveri. Dette uvæsen tog et voldsomt opsving i forbindelse med krige og politisk uro.

Under trediveårskrigen blev danske orlogsskibe udrustet til at tage kampen op mod sørøvere for sikre landets handelsinteresser.

 

Stormfloden i 1634 ødelagde infrastrukturen

Stormfloden i oktober 1634 ødelagde infrastrukturen i store marskområder og mange mennesker og dyr omkom. På Fanø, Mandø, Rømø og Sild hærgede sandflugten og efterlod forarmede landbrug og øerne gik heller ikke fri af krigshandlinger under trediveårskrigen.

 

Blomstrende søfart fra Fanø

Mod slutningen af 1600-tallet blev nedgangstiden atter afløst af fremgang og velstand med ekspanderende handel og søfart samt en indbringende hvalfangst. I det danske vadehavsområde blev perioden fra midten af 1700 – tallet desuden præget af en blomstrende søfart fra Fanø med skibsbygning og en hastig voksende flåde af handelsskibe.

Fanøs sejlskibsepoke kulminerede i begyndelsen af 1800- tallet med omkring 200 nybygninger i den foregående tiårs periode.

Årene efter 1807 var en stagnationstid som følge af krigen mod England. I krigsårene blev i alt 75 af Fanøs skibe kapret af engelske orlogsfartøjer. Op imod et par hundrede søfolk fra Fanø tilbragte lang tid ombord på engelske fangeskibe.

Frem til omkring 1840 faldt skibsbyggeriet og den øversøiske handel, men i sidste halvdel af 1800-tallet var Fanøs skibsfart igen præget af fremgang.

I 1897 besad Fanø provinsens største handelsflåde. Stigende konkurrence fra dampskibe og den nye Esbjerg Havn samt et stadigt dårligere fragtmarked medførte imidlertid en hurtig tilbagegang for Fanøs skibsfart. I 1913 var der kun fire store sejlskibe tilbage. Den sidste blev solgt i 1919.

 

Fra 1845 – ingen told på eksport af kvæg til England

I 1845 ophævede England told på indførsel af levende kvæg hvilket i de følgende år medførte et opsving i eksport af kreaturer over Nordsøen både fra Husum, Højer, Hjerting og senere Esbjerg.

Dern oprindelige kultur i vadehavsregionen gik efterhånden i opløsning som følge af den voldsomme industrielle udvikling samt en øget udnyttelse af vadehavslandskabet og Vadehavets levende ressourcer.

 

Kystbaseret fiskeri ophørte stort set i 1970erne

Det kystbaserede fiskeri til eget forbrug i husholdningen ophørte stort set i 1970erne. I dag aftager store centrale enheder i Holland kommercielle fangster af blåmuslinger, hjertemuslinger og rejer fra hele Vadehavet.

Der har været overfiskning af muslinger med risiko for ødelæggelse af bunddyrssamfund og dermed fødegrundlaget for vandfugle.

I dag tiltrækker brede sandstrande masseturismen.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsskrift
  • Siewertsen: Friserne vores glemte forfædre
  • Poulsen: Den Sønderjyske Landbrugs historie 1-2
  • Graugaard, Kieffer-Olsen: Drivvejen – ad studiedrivernes spor i det vestlige Jylland
  • U. Jepsen: Vadehavsbilleder

 

Hvis du vil vide mere: Om Vadehavet

  • dengang.dk indeholder 2.206 artikler
  • Under Sønderjylland finder du 272 artikler
  • Under Tønder finder du 377 artikler
  • Under Højer finder du 97 artikler

 

  • Vadehavet

 

  • Hammers krig i Vadehavet

 

  • Ringborge ved Vadehavet
  • Lans vadehavet 1-2
  • Heltene i Vadehavet
  • Søslaget ved Højer
  • Vikinger i Vadehavet
  • Per ’s Awten og Bikerbrennen
  • Da Fanø, Rømø og Langli forsvandt
  • En fortidsskov i Vadehavet
  • Mellem Højer og Ballum

 

  • Vidå
  • Omkring Vidåen og havnen i Tønder
  • Drømmen om en havn i Tønder
  • Kanal gennem Tønder
  • Vidåen – det store vandløb
  • En vandmølle i Tønder
  • Askersodde ved Vidåen
  • Tøner Havn vællet til live

 

  • Tøndermarsken
  • Masser af fisk i Tøndermarsken
  • Emil Nolde og Tøndermarsken
  • Sort sol – en oplevelse i Tøndermarsken
  • Tøndermarsken 1-3
  • Emil Noldes liv – vest på
  • Tønder Marsken og afvandingen
  • Vadehavets maler – Emil Nolde

 

  • Stormflod og diger
  • Stormflod ved vestkysten 1-2
  • Stormflod 1976
  • Stormflod – som Guds straf
  • Højer, stormflod og diger
  • Landet bag digerne (b)
  • Digebyggeri i Tøndermarsken

 

  • Højer
  • Saltvandssøen ved Højer
  • Gammel Frederikskog – dengang
  • At plukke sut ved Højer
  • Fiskeri ved Højer
  • Syd for Højer
  • Apotekeren fra Højer
  • Travlhed ved Højer Sluse
  • Højer som havneby
  • De tre koge – syd for Højer
  • Højer, Stormflod og diger
  • Højer, Flække, Landsogn og Diger

 

  • Emmerlev
  • Søfolk fra Emmerlev
  • Danefæ ved Emmerlev 1-2

 

  • Ballum
  • Ballum dengang
  • Da Ballum næsten fik en havn
  • Langs Brede Å
  • Færge fra Ballum til Rømø 1-2
  • Ballum – for mange år siden

 

  • Rømø
  • Vægfliser fortæller historie
  • Anekdoter fra Rømø 1-3
  • Borrebjerg på Rømø
  • Da Rømø fik et nordsøbad
  • Rømø – den tredje tur
  • Rømø – endnu engang
  • Rømø en ø i Vadehavet
  • Rømø i 1807
  • Rømø fra sandflugt til turister
  • Rømø under besættelsen
  • Omkring Rømø – dæmningen
  • Skibe og søfolk fra Rømø

 

  • Mandø
  • Mandø – en ø i Vadehavet
  • Mandø – endnu en historie

 

  • Jordsand
  • Soldater på Jordsand
  • Øen Jordsand – engang ud for Højer
  • Jordsand – den tredje historie

 

  • Rudbøl
  • En arbejder fra Rudbøl fortæller
  • Rudbøls historie
  • Bådfolket i Rudbøl

 

  • Aventoft
  • Syd for Tønder
  • Aventoft ved grænsen

 

  • Ribe

Ribe i begyndelsen (1)

Dankirke – syd for Ribe

 

  • Syd for grænsen
  • Nordstrand-syd for grænsen
  • Föhr – en ø i Vadehavet
  • Johannes Mejer (Meyer) – en korttegner fra Husum
  • Dæmningen syd for Højer
  • Øerne syd for Højer
  • Det frisiske salt
  • Friserne – syd for Tønder
  • Rungholdt og mandedrukning et og to
  • Turen går til Sild og mange flere artikler

 

 


Omkring det gamle Rådhus i Tønder

December 25, 2024

Omkring det gamle Rådhus i Tønder

Vi skal kigge på det gamle Rådhus og Rats Weinkeller. Og så kigger vi på, hvad der skete i den skæve firkant i byens centrum omkring Richtsensgade og Smedegade. Velkommen til vores lille rundtur. Rådhuset overlevede den store brand i 1581. En ”bedrøvelig” tilstand. Et lyspunkt at Hertugen kom på besøg. I 1647 kunne Rådhuset tages i brug. En tilbygning i Smedegade.  Rats Weinkeller. Der blev pålagt værten at handle med kvalitetsøl. Den første stadsmusikant. Den sidste værtshusholder i 1907. Umenneskelige fængselsceller. Det smukke rådhus kom ikke til at ligne sig selv. Den skæve firkant i b yens midte. Til min de om Carsten Richtsen. Ret kompakt bebyggelse. Adskillige huse er nedrevet. Kirkegården blev for lille. Muren blev erstattet af et jerngitter. Kirkeboderne. Sprøjterne var anbragt her. Vejemester og kontrolhus. Journalist Georg Stuckert. Den gamle byplan. Ejendomme havde tilknytning til kirken Politivagtmester Bergmann. En jysk handelsmand. Enke efter provst Schrader. Tre bagere kom til at eje Smedgade 7. Staldplads for Humlekærren. Amt-skomester. Vinhandler og forpagter af Råds – vinkælderen. Latinskolen ophævet – rektorskolen oprettet. Byens udråber endt som fattiglem. Smedegade 18 overtaget af byens Hospital. Det ældst bevarede hus i Smedegade. Det er langt fra en fuldstændig behandling.

 

Rådhuset overlevede 1581

Selvfølgelig hører et rådhus og et torv til en by. Ingen ved, hvornår Tønders første rådhus blev bygget. Det brændte ikke i 1581, da et par hundrede af byens huse blev lagt i aske. Det gamle rådhus blev mere og mere brøstfældig. Men hvordan skulle man få råd til sådan et byggeri. Det var i 30 – års krigen. Første halvdel af 1600-tallet var meget tungt for Tønder.

 

En ”bedrøvelig” tilstand

Byen mærkede måske ikke krigens mest tunge form. Men der var masser af indkvarteringer. Der lød adskillige klagesuk:

  • Vore forældre har haft god formue, statelig skibsfart og handel. Vi derimod har i mange år siddet uden næring. Vi har fået en gæld, som hverken vi eller vore børn nogen sinde vil formå at afbetale.

Disse bedrøvelige tilstande kunne godt afholde byrådet til at starte påbegyndelsen af et nyt rådhus.

 

Et lyspunkt at hertugen var på besøg

Men der var dog et enkelt lyspunkt. Den gottorpske hertug lovede under et besøg at han ville give sten fra slottets teglværk, der lå nordøst for byen. Her var tre teglovne, der årligt kunne brænde 60.000 sten.

Desuden ville han sørge for, at bønderne i Slogs – og Kærherred skulle møde med 50 – 60 vogne for at hente træ og andet byggemateriale i Flensborg og Rinkenæs.

 

I 1647 kunne Rådhuset tages i brug

Byggeåret blev sat til 1643, men det var dog først i 1647, at huset kunne tages i brug. Det var en toetagers bygning med gavlsiderne vendt mod øst og vest. Men man kunne godt se at man havde sparet for meget på pladsen.

 

En tilbygning i Smedegade

I 1657 fik huset en tilbygning på en tilgrænsende grund i Smedegade. Her fik man foroven en rådstue og forneden en sal, der kunne anvendes til større sammenkomster til modtagelse af kongen eller hertugen.

En del af renteudgifterne skulle tilvejebringes gennem udlejning af salen til bryllupsfester.

 

Rats Weinkeller

I 1680 fik man indrettet en rådhuskælder. Over indgangen blev der anbragt et skilt med påskrift ”Rats Weinkeller”. Nu skulle man ikke tage navnet kælder helt bogstaveligt, idet man i det lavtliggende Tønder ikke kunne anvende lokaler, der lå under jordoverfladen til boliger eller beværtninger, men højst kunne bruge pladsen til oplagsrum for øl og andre drikkevarer. I mange købstæder fandtes der lignende restaurationer under rådhuset.

 

Der blev pålagt at handle med kvalitetsøl

Allerede i det gamle rådhus fandtes en sådan rådskælder. I 1576 blev det pålagt værten at føre øl i god kvalitet fra Rostock og Egernförde. I 1600 hedder det, at man hos Hans Kock i Rådhuskælderen kunne få aqua vitæ i glasflasker. Det fik anvendelse som medicin.

 

Den første stadsmusikant

I forbindelse med rådhuskælderen dukker også navnet på den første stadsmusikant, Johann Beyer op. Han fik nemlig i 1615 anvist fribolig. Og det var på en vis måde heldigt, at de natlige gæster havde musikken i nærheden. Det var ikke ualmindeligt, at de seneste gæster i mulm og mørke lod sig ledsage til deres hjem ved tonerne af fløjter, trommer og trompeter, en uskik, der vakte stor forargelse hos de sovende borgere, der blev forstyrret i deres nattesøvn.

I den ny vinkælder blev det byfoged Johann Schneider, en svigersøn til den velhavende købmand Baltzer Richter, der mod en årlig afgift på 180 mark blev den første vært. Han havde, som det også var tilfældet med de efterfølgende indehavere af denne bestilling, pligt til at sørge for mad og drikke ved afholdelsen af de store festligheder.

På gårdspladsen fandtes et mindre stråtækt hus med åbent ildsted og køkken, der blev taget i brug ved givne lejligheder. På grund af brandfaren fjernedes det dog i 1771. Det var oftest byens førende mænd, der overtog forpagtningen, bl.a. den kendte kniplingshandler og legatstifter Peter Struck.

 

Den sidste værtshusholder lukker i 1907

I 1864 møder vi madam Jessen som værtinde. Hun indrykker en annonce i byens avis, hvor hun bekendtgør, at hver eftermiddag kl. 5-7 holder indkvarterings-kommissionen møde i rådhuskælderen

Frk. Krantz var den sidste værtshusholder. I 1907 ophørte det som traktørsted. Nu blev det brugt til andre formål. Sammenkomsterne gik ikke altid lige stille for sig. Når rådsherrerne havde afsluttet deres ”Sitzung” fortsatte de frit samvær i skænkestuen.

Når de havde fået en tår over tørsten, foretrak de i stedet at famle sig frem på deres usikre gang ad den ujævne brobelægning, hvor den manglende gadebelysning ikke kunne advare dem mod gadepumperne og kælderhalsene. Man kunne også vælge at sove rusen ud i detentionslokalet. Det lå på første og anvendtes som varetægtsarrest for anholdte lovovertræder. Var det tale om alvorligere forbrydelser, fik de efter domsafsigelsen deres opholdssted i rådhusets vestlige kælder.

 

Umenneskelige fængselsceller

Her var indrettet nogle fangeceller, hvoraf to var underjordiske. De fik dagslyset gennem tilgitrede åbninger i muren og kunne ikke opvarmes. Disse umenneskelige forhold blev dog bragt til ophør, da man i 1859 mod en årlig afgift fik tilladelse til at benytte porthuset, der var indrettet som amtets fængsel.

 

Det smukke rådhus kom ikke til at ligne sig selv

I 1867 kom rådhuset ud for en omfattende restaurering, Både ud og indvendig skete der store forandringer. Foroven indrettedes lokaler til retsplejen, der blev adskilt fra den kommende forvaltning.

I 1883 fik Spar – und Leihkasse der Stadt Tondern (den kommunale Sparekasse) ekspeditionslokale på rådhuset. De smukt svejfede gavle blev fjernet og sammen med facaderne cementpudset og blev enten hvid – eller gulkalket.

Så grundigt havde man spoleret det smukke rådhus, anfører Claus Eskildsen, så man i 1943 måtte opgive at føre det tilbage til dets oprindelige udseende.

 

Den skæve firkant i byens midte

Lige bag rådhuset ligger den skæve firkant i byens midte, der omsluttes af Smede-, Nørre- og Richtsensgade. Det har oprindelig været en del af den store torve- og kirkegrund.

Den sidstnævnte gade hed oprindelig Stokgade efter en gangbro (Stok), der førte over Laurentiusstrømmen, byens nordlige grænse. Efter opførslen af banegården Tønder Nord i 1867, som senere fik betegnelsen Tønder Øst, fik gaden navnet Bahnhofstrasse.

 

Til minde om Carsten Richtsen

Det nuværende navn er et minde om Carsten Richtsen, der testamenterede 150 demat marsk-jord, hvis indtægter skulle anvendes til fattigkassen. Han lod Nørre – alleen plante og skænkede denne sammen med en pavillon til byen. Han var borgmester fra 1790 – 1812.

 

Ret kompakt bebyggelse

Den centrale beliggenhed af det omtalte område nord for Rådhuset har sikkert medført, at man ret tidligt har anvendt det til bebyggelse, og husene fik da også efter byens skik gavlene vendt mod gaden. Det har tilsyneladende været en ret kompakt bebyggelse med varierende grundstørrelser.

 

Adskillige huse er nedrevet

Adskillige huse der har ligget i den indre del er dog i årenes løb blevet nedrevet. De fri arealer er blevet anvendt til udvidelse af haverne og til andre formål. I midten af trediverne blev adskillige huse fjernet, deriblandt Kirkeboderne for at give plads til anlæggelse af en rutebilstation med tilhørende rutebilstation med tilhørende udenoms plads.

 

Kirkegården blev for lille

Da begravelsespladsen, der lå omkring kirkebygningen, efterhånden ikke gav plads til flere jordfæstelser, tillod regeringen i 1669, at byen købte to huse øst for Smedegaden til nedrivning for at benytte grundene til anlæggelse af en kirkegård. På et kort i Danske Atlas fra 1781 betegnes den som den lille kirkegård.

Pladsmanglen på kirkegårdene var dog stadig aktuel og i 1814 indviedes en ny kirkegård i den østlige del af Carstensgade. I 1823 begyndte man at fjerne gravstenene på de to gamle kirkegårde. Man er stødt på adskillige kranier og forvitrede knogler.

 

Muren erstattes af et jerngitter

Som skillelinje mellem kirkegården og Smedgade havde man i sin tid opført en mur, der var afdækket af flade tagsten og forsynet med tre porte. Hensigten med denne mur var at hindre, at løsgående hunde og svin ikke skulle trænge ind og rode i den indviede jord. I 1871 blev muren erstattet at et jerngitter samtidig med at der blev plantet træer.

 

Kirkeboderne

I Richtsensgade nord for Humlekærren lå tre sammenbyggede lejligheder, der betegnedes som kirkeboder. Her boede som regel småkårsfolk, der lige som mange andre af byens mindre bemidlede måtte supplere deres sparsomme indtægter ved at yde kost og logi til Seminarister.

I et af disse loftsværelser boede den senere amtsskolekonsulent Nicolai Svendsen under sin studietid i byen fra 1891 – 94.

 

Sprøjterne var anbragt her

I midten af det langstrakte hus kom man gennem en port ind til en bagbygning, hvor sprøjterne, før oprettelsen af Tønder frivillige Brandværn i 1869 var blevet anbragt. Her havde man også fået opført et tårn til anbringelse af brandslangerne.

 

Vejemester og kontrolhus

I Richtsensgade 3 boede skræddermester Hartzig, der foruden at være sprøjtefører også passede byens vægt, der lå i Smedgades vejbane, og inde i den oprindelige byggegrund var opført et mindre hus, beregnet som kontrolhus. Her var anbragt en klokke med et skilt med påskrift:

  • Glocke für den Waagemeister.

Dette fristede børn og unge mennesker i utide til at ringe med klokken. Dette drilleri kunne godt bringe hr. Vejemester i affekt.

Da Plewka i 1910 blev valgt som borgmester, ønskede han at hilse på de mænd, der var i byens tjeneste. Harzig var også mødt og ret naturligt, spurgte borgmesteren sig til hans navn og stilling. Han svarede:

  • Hermann Gustav Adolf Hartzig, Schneidermeister, Spritzenmeister, Waagemeister – Herr Bürgermeister.

Så bukkede han ærbødigst, trådte tilbage, nu havde han fået sig ærbødigst præsenteret.

Det kan dog tilføjes, at han også var kirketjener og som sådan stod for klokkeringningen den augustaften i 1914, da krigen blev erklæret. Han afgik ved døden den 15. december 1928 i en alder af 67 år.

 

Journalist Georg Stuckert

I nr. 9-11 boede snedkermester Martin Sommer. Han havde i travle perioder ansat 16 svende på værkstedet. Ejendommen blev senere overtaget af skræddermester Chr. Skov.

I nr. 13 boede journalist Georg Stuckert, Han stammede fra Hessen Darmstadt. Under sine akademiske studier havde han fået et kendskab til Eddaerne. Denne interesse for de islandske håndskrifter førte ham nordpå.

Et påtænkt midlertidigt ophold i Tønder blev dog en varig bosættelse i byen. Foruden at blive engageret som privat sproglærer for velstillede forældres børn, blev han medarbejder ved det nystiftede, frisindede blad Tondernsche Nachrichten.

Han var en særdeles dygtig skribent, og de læsere, der sympatiserede med hans anskuelse, kom til at sætte pris på indlæg. Han gik kraftigt ind på at give danskerne en anstændig behandling. Det bragte ham i opposition til myndighederne. Det var i Køllertiden, og han blev da også udsat for sagsanlæg med efterfølgende arrestation. Samme skæbne mødte redaktør Skovrøy.

Senere skrev Stuckert adskillige artikler til såvel danske som tyske aviser til bl.a. Politiken og Hamburger Fremdenblatt. Nævnes kan det også, at han var en dygtig lejlighedsdigter, der havde evner til at sætte aktuelle begivenheder på rim.

 

Den gamle byplan

Efter den gamle byplan havde Rådhuskarreen til nordøst kvarteret, hvor Humlekærren betegnes som nr. 1 Rådhuset som nr. 2 og derefter fortsattes der i Smedegaden med fortløbende numre, indtil der i 1907 kom en ny nummerering så husene på venstre side, beregnet fra Torvet fik de lige numre.

 

Ejendomme havde tilknytning til kirken

Flere af ejendommene har haft tilknytning til kirken. I det første hus, der betegnes som N-Ø kv. 3 (Smedegade 2) boede A:F: Urius, der var organist i kirken fra 1725 – 81, i den tid, da Brorson og provst Schrader prædikede i kirken, Ved hans død overtoges det af efterfølgeren i organistembedet, Jürgen Andresen, der dog allerede afgik ved døden 1783 – 57 år gammel.

 

Politivagtmester Bergmann

Godt hundrede år senere var det fra dette hjem politivagtmester Bergmann hver morgen som lovens håndhæver tog sine inspektionsture for at overvåge retstilstandene.

Vi har skrevet en artikel om Bergmann.

Da han ved nyordningen af politivæsnet i 1920 fik ansættelse som opsynsmand blev huset for en kort årrække embedsbolig for politibetjent Dähnert.

 

En jysk handelsmand

I Smedegade 4 møder vi i en lang årrække en jysk handelsmand en jysk handelsmand, Jens Matzen og hans arvinger, indtil huset omkring 1783 overtages af enken efter Jürgen Andresen. I 1824 kom det i besiddelse af Ewert Ewertsen, der var ejer af Humlekærren.

Han afstår det i 1842 til kleinsmed Carsten Hansen. Af senere beboere kan nævnes kleinsmed Feron, Herman Stahlberg, skræddermester Sørensen, malermester Carl Petersen, der senere flyttede til Søndergade 21.

 

Enke efter provst Schrader

Smedegade 6 var et ret rummeligt bindingsværkshus på ti fag. Det var fru konsistorialråd Schraders hus. Hun var enke efter Johann Hermann Schrader, der var præst og provst i byen fra 1728 – 37. Efter enkens død blev huset overtaget af gæstgiver og brændevinshandler Johann Friedrich Petersen, der udvidede det med et mindre hus på fire fag og en stald på tre fag.

Under saneringen, der blev foretaget 1973, fandt man en godt 2 ½ meter dyb kælder, der til dels var opmuret af natur-sten. Det må formodes, at den har været anvendt under fremstillingen af brændevin og måske også som lagerplads.

I 1810 blev huset overtaget af Ewert Ewertsen, formodentlig med henblik på udvidelsen af Humlekærren.

 

Tre bagere kom til at eje Smedegade 7

Smedegade 7 kaldtes en halv snes år for Bartrams hus. Han var postillon. Det var ret beskedent i sin udstrækning, idet det kun bestod af fire fag beboelseshus og tre fag stald, som senere blev anvendt til henholdsvis materialehus og hospitals-stald.

Fra 1794 ejedes huset af tre på hinanden følgende bagere: Momme Steffens, Nicolay Lorentzen og jens Christian Kramer, som alle havde været ejere af gavlhuset på Torvet (Klosterbageriet).

Her var der i 1778 blevet indrettet et bageri. Kramer gik konkurs og hans besiddelser blev i 1837 overtaget af bagermester Martin Petersen, hvis bedstefar med samme navn, der stammede fra Daler Østerby, i 1770 havde bosat sig i huset Østergade 24. Stalden og grunden i Smedegade blev benyttet til fraspænding af hestene.

 

Til staldplads for Humlekærren

Ejeren af Humlekærren havde på samme tid købt huset N-Ø kvt. 4 og havde også adgang til omtalte plads. Huset glider ud af billedet, og grunden er sandsynligvis blevet anvendt til opførelse af staldplads til Humlekærren.

 

Amtsskomagermester

Smedegade 12 er det eneste hus i gaden, som har facaden vendt mod gaden, men det har sikkert også været et gavlhus. Det bestod af 12 fag. I 1744 og 20 år frem blev huset ejet af murermester Hans Wollesen fra Daler. Ved århundredskiftet 1800 boede her en skrædder Conrad Albrecht. Det må senere blevet overtaget af Hans Christian Christensen, der stammer fra Ravnskilde, Aalborg Amt. Han aflagde borgered i 1836 som amtsskomagermester.

Da han dør, viderefører enken, Cathrine Christensen, skomageriet, indtil en af svendene, Sivert Ferdinand Peters fra Tønning, som bliver gift med enken, overtager ledelsen.

Foruden et rummeligt værksted var der også et stort lager af læder, der blev afsat til egnens skomagere. Han døde i 1908, og ejendommen med værksted blev overtaget af skomagermester Peter Wegner.

I Smedegade 14 boede der en tid, Chr. Georg fr. Frede og maler Harms. Omkring 1920 boede her Christen Christensen og Peter Jacobsen.

 

Vinhandler og forpagter af Rådsvinkælderen

Smedegade 16 var så godt som en snes år efter 1744 beboet af murermester Lorenz Hansen, der stammede fra Nykøbing Falster. Han foretog en udvidelse af huset, så det kom til at bestå af fire fag forhus, fem fag pisel (storstue), fire fag sovehus, to fag stald og en indkørsel.

Det blev senere overtaget af Lorenz Thrane, der kom fra Norge. Han var vinhandler og forpagter af rådsvinkælderen.

 

Latinskolen ophævet – rektorskolen indrettet

Ved ophævelse af latinskolen 1804 fik man indrettet en skole for drenge, rektorskolen. Den blev lukket i 1856. Takket være fysikus Ulrik blev der her indrettet et asyl for fattige børn og en slags vuggestue. På vores side har vi to artikler om fysikus Ulrik.

Skolen blev igen åbnet den 1. oktober 1864 med pastor Obbarius som rektor. Han blev senere præst i Ubjerg. Og derefter Hammelev.

 

Byens udråber døde som fattiglem

Da man omkring 1870 havde fået opført en drengeskole i Richtsensgade (nuværende bibliotek) blev der i rektorskolen indrettet flere lejligheder. Den af beboerne, der blev kendt over hele byen, var forhenværende skoflikker Diederich Diedrichsen, som i folkemunde gik under navnet ”Dieder Ging mæ æ kling”.

Han var nemlig byens udråber, der med en klokke i hånden påkaldte sig borgernes opmærksomhed, når der bragtes kommunale meddelelser, bekendtgørelser om afholdelser af auktioner, eller når han fra en af de handlende skulle falbyde en lige hjemkommet vare, og når det f.eks. drejede sig om fisk, føjede han til ”Papier mitbringen”.

Desuden havde han det hverv at skulle tænde og slukke byens gasbelysning. I sit hjem havde han et lille udsalg af læskedrikke og forskellige salver. Hans bestillinger har næppe været så indbringende. Han endte sine dage som fattiglem på hospitalet den 27. juli 1927, 68 år gammel.

 

Smedegade 18 overtaget af byens hospital

I gadens sidste hus, Smedegade 18, boede Anton Kallmer og senere maskinbygger M. Mikkelsen Sørensen. Omkring 1889 blev det overtaget af hospitalet. Omkring 1920 beboedes det af Ferdinand Sternkopf og Ernst og Caroline Rehr.

 

Det ældst bevarede hus i Smedegade

Det ældste bevarede hus i gaden er den gamle latinskole, der opførtes i 1612 til dels af kvadersten fra et for længst nedrevet kloster i Vestergade. Det ophævedes i 1804, da man fra myndighedernes side kun ønskede fire af disse skoler i landsdelen. Eleverne henvistes nu til rektorklassen, Smedegade 16.

 

Dette er langt fra en fuldstændig fortegnelse

Hensigten var ikke at give en fuldstændig fortegnelse over, hvem der har boet her. For mange var det kun tale om et kort ophold. Vi ville heller ikke bringe en bygningshistorisk forklaring på de enkelte bygninger. Det må de mere fagkyndige gøre.

Der er foretaget saneringer og restaureringer gennem tiderne. Noget af dette er foretaget af Tønder Andelsboligforening. En række huse i Richtsensgade er blevet fjernet, nye er blevet opført. Sammen med det bevarede gamle gadebillede i Smedegade og de smukt anlagte gårdhaver, hviler der en harmonisk helhed over kvarteret. Vi håber at læserne har nydt turen rundt om råhus-karreen.

 

Kilde:

Ludvig Andresen: Beiträge zur neueren Geschichte Tondern

Bevaringsværdige huse i Tønder

Erik Carstens: Die Stadt Tondern

Werner Christiansen: Tønder Huse – Tønder Slægter

Claus Eskildsen; Tønder 1243 – 1943

Gamle huse, der gled ud af bybilledet 1950 – 1998 (Foto – billedbog)

Ingolf Haase: Tønder Kirkegård 1814 -2014 – kirkegård ved grænsen

Jørgen Overby: Tønder Kommuneatlas (1993)

Tønder gennem Tiderne 1-2

Max Rasch: Realschule Tondern 1906 – 1920 und de Abschlusklasse

Skovrøy: Tredive År i Tønder.

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.205 artikler
  • Under Tønder finder du 377 artikler

 

  • Værtinden på Humlekærren
  • Banegårdshotel og Deutsches Haus i Tønder
  • Skovrøy – en populær redaktør fra Tønder
  • Kosakker på Torvet i Tønder
  • I fængsel i Tønder
  • En avis i Tønder
  • Humlekærren i Tønder
  • Tønders politistyrke: 1 mand
  • Fysikus Ulrik 1-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jersild – den særprægede læge (2)

December 21, 2024

Jersild – den særprægede læge (2)

Familien fra landsbyen Jersild. Mange familiemedlemmer i ”Den blå Bog”. Omfattende uddannelse. I 1857 til Højer – 12 år senere til Tønder. Han skabte opmærksomhed. Den vilde tur fra Bredebro til Tønder. Operationer udført i den friske luft. To kaffepunch ville være at fortrække. Han brugte et meget frit sprog. Jersild fandt altid en udvej. Den tykke mand har betalt Deres regning. Han tilbragte meget tid på krostuerne. Skrivebordlampen stod på fortovet. Gode venner med redaktør Skovrøy. Fru Stehr på Skyttegården. Det skulle der stå Jersilds gravsten. Egentlig skulle dyrlægen fra Tønder have skåret hans pulsårer over. Professor Nagels flotte ord. Frihedstrang ført ham til Tønder og Højer.

 

Familien fra landsbyen Jersild

Vi har allerede stiftet bekendtskab med Jersild i den første artikel, hvor han kom til Højer og praktiserede. Men hvor stammer han i grunden fra.

Vi skal tilbage til gårdejer Christen Lauge Laugesen, der er født i 1774 i landsbyen Jersild på den jyske hede mellem Herning og Holstebro. Han blev soldat i København, og som skik og brug var, antog han efternavnet efter sin fødeby.

 

Mange familiemedlemmer omtalt i ”Den blå Bog”

Efter militærtjenesten slog han sig ned som brændevinsbrænder i Store Kongensgade. Sønden Peter Christian Jersild blev en velhavende vekselerer.  Adskillige af efterkommerne blev ansete personer inden for lægestanden og politistaten og blev omtalt i ”Den blå Bog”.

 

Omfattende uddannelse

Theodor Jersild, der tilhørte tredje generation, gled uden for den snævre familiekreds. Det var ham, der slog sig ned i Sønderjylland. Han blev født i 1835 og er søn af den nævnte vekselerer. Han tog i 1867 embedseksamen i Kiel efter at han på rejser i Tyskland, Frankrig og England havde suppleret sin uddannelse hos disse landes specialister.

 

I 1867 til Højer – 12 år senere til Tønder

I 1867 nedsatte han sig i Højer for at praktisere. I 1879 flyttede han så til Tønder. Her fik han praksis i Storegade 19. Hans efterfølger i Højer blev dr. Nagel, en apotekersøn fra samme by. Vi har tidligere skrevet artikler om både far og søn. Jo denne Nagel blev skam professor i Berlin.

Nagel har beskrevet Jersild i ”Ugeskrift for Læger”

 

Han skabte opmærksomhed

Han var en elegant skikkelse, der altid var sortklædt med udskåret vest og skinnende hvidt linned. Han havde en bred pande med skaldet isse. Bag brillerne lyste et par kloge øjne.

Straks ved sin ankomst vakte han opmærksomhed. Da han engang opsøgtes af byens smed, der havde fået en jernsplint i øjet, lagde han et reb om halsen på ham og hængte ham op i en krog, så den forundrede patient var ved at kvæles, men derved vendte øjet i hovedet, og hurtigt fik lægen splinten fjernet.

Sådan kunne han være voldsom i udførelsen af sine beslutninger, der som oftest var parret med et eller andet pudsigt indfald.

 

Den vilde tur fra Bredebro til Tønder

I Tønder blev han tilkaldt til en mand i Bredebro, der led af tarmslyng. Han beordrede patienten øjeblikkelig lagt på bunden i en skrumlende vogn, der skulle i voldsomfart skulle køre til Flensborg, hvor den lidende skulle på operationsbordet. Vognen nåede dog kun til Tønder. Under rysteturen var smerterne forsvundet. Det gik som Jersild havde tænkt sig.

Turen til Bredebro og hjemturen mod Tønder må have været en gang i 1880erne. Først var det en karet i fuld fart. Den blev fulgt af et køretøj, hvis kusk satte alt ind for at følge med det første køretøj. Folk studsede ved synet af den vilde kørsel, men de, der fik klarhed over, at det flotte køretøj tilhørte dr. Jersild i Tønder, var næppe i tvivl om, at dette måtte være et af hans pudsige indfald, der nok skulle anvendes i helbredelsesøjemed.

 

Operationer blev udført i den friske luft

Hans kurbade i Vadehavet vakte opmærksomhed. Rundt om i sognene blev der anskaffet baderekvisitter. Der blev uddannet sygeplejersker, der kunne bruge termometer og bad.

Jersild mente at den friske Vesterhavs-luft ikke indeholdt mikrober, der var farlige for sår. Han foretog helst operationer i det fri. Han indførte mavepumpen, gips- og stivelsesbandage og foretog vellykkede øje – og øreoperationer. Hans ry nåede ud over landets grænser. Folk kom langvejs fra.

 

To kaffepunch vil være at fortrække

Han indførte nye metoder men latterliggjorde ikke hans kollegaers gammeldags metoder. Således fortælles at en dame, der led af en håbløs sygdom, havde fået den besked af hendes læge, at hun skulle hver morgen indtage en kaffepunch. Da Jersild hørte dette råd, udbrød han:

  • Nej min gode kone. De skal skam ta’ to.

 

Han brugte et frit sprog

Han havde et meget frit sprog, der kunne virkechokerende på de besindige vestslesvigere:

  • Kamelen skal i vand. Kadaveret skal nok komme sig.

 

Jersild fandt altid en udvej

En dag kom en mand ind på apoteket i Højer, trådte hen til skranken og vendte sig om. Apotekeren så da, at recepten stod skrevet med kridt på mandens brede ryg. Han havde været under dr. Jersilds behandling, I mangel af det sædvanlige skrivemateriale i det fattige hjem, havde lægen formået at finde en udvej.

 

Den tykke mand har betalt Deres regning

En gang kom han ind til en rig marskbonde, der spurgte, hvor meget det kostede. ”Det kan godt vente til senere, svarede Jersild. Nej, udbrød den hovne bonde. ”Jeg betaler kontant”. ”Nå ja”, sagde lægen. ”Det bliver netop 100 mark” ”100 mark” kom det forundret fra bonden. ”Ja”, sagde Jersild, ”men hvis De ikke har så mange, så lad det bare vente”

Derpå klaskede bonden 100 mark på bordet.

Nu kom en fattig mand i samme ærinde. Han ønskede også at betale. ”Deres regning er betalt, min gode mand”, svarede lægen til denne mands store forundring. ”Jo se den tykke mand derhenne på hjørnet har betalt Deres regning”.

 

Han tilbragte meget tid på krostuerne

Dr. Jersild var en festlig person. Han tilbragte meget tid på krostuerne. Drikkevandet dengang var meget sundhedsfarligt, men han forstod at slukke tørsten på anden vis. Men det var han nu ikke ene om. Hvis han havde gæster, var det ham en speciel fornøjelse at skænke champagne i ølglas, og han tålte at se bunden af og til.

 

Skrivebordslampen stod på fortovet

Da han engang beværtede en af nabosognets præster, turde doktoren ikke hen på aftenen lade ham gå alene hjem. Han lod derfor sin vogn køre frem og lyste præsten ud med sin skrivebordslampe. Gæsten tog afsted. Lægen gik til ro, men de morgenduelige borgere blev ikke så lidt forundret over at se lægens lampe stod på fortovet.

 

Gode venner med redaktør Skovrøy

Den der sikkert har moret sig over sådan en episode, var redaktør Peter Skovrøy. Sammen med Jersild og nogle få andre dannede de midtpunktet i den danske kreds i Tønder.

Begge disse to ungkarle besad et ukueligt mod og havde sans for humor. Et venskab førte dem sammen indtil Jersild i slutningen af halvfemserne drog til København.

 

Fru Stehr på Skyttegården

De to venner mødtes jævnlig på en eller anden af byens beværtninger. Skovrøy fortæller i en af sine bøger, at de engang mødtes på Skytttegården, hvor værtinden sang danske sange. Jersild udbrød da vemodigt:

  • Ak ja, den stue er den eneste plet i Tønder, hvor den danske sang endnu toner, og når fru S forstummer, dør den danske sang med hende.

Værtinden på Skyttegården var fru Stehr, en datter af det danske ægtepar Hage på Humlekærren, hvor de to ofte hentede sig en forfriskning.

 

Det skulle der stå på Jersilds gravsten

Da man senere på aftenen kom til at drøfte ejendommelige gravskrifter, og det blev foreslået, at de skulle forfatte deres egen, sagde Jersild, at der på hans gravmæle skulle stå:

  • De ben, der hviler her, er mine, jeg ville ønske det var dine.

 

Egentlig skulle dyrlægen skære pulsårerne over

Den 17. november 1904 afgik Jersild ved døden. De efterlevende behøvede ikke at spekulere på en passende gravskrift.

Han havde i Tønder aftalt med dyrlæge Anders Hage, at han efter at have hørt om dødsfaldet, straks skulle komme til København og foranledige, at pulsårerne blev skåret over på den afdøde. Han blev stillet et beløb på tusind mark i udsigt.

De kom dog ikke til udbetaling. Som en af de første i landet ønskede han ligbrænding.

 

Professor Nagels flotte ord

Professor Nagel giver Jersild et smukt eftermæle:

  • Jeg har haft det held at lære verdens store læger at kende. I sprudlende åndrigtighed overgik Jersild i sine velmagtsdage dem alle. At han alligevel ikke nåede videre frem, lå deri, at han manglede bestandighed og viljen til at underordne sig, uden hvilken egenskab intet arbejde fuldkommes. I videnskabens og den lidende menneskeheds interesse må man dybt beklage, at ikke også disse gaver var blevet lagt i hans vugge. Han havde alle betingelser for at skabe en enestående virksomhed, hvis have dæmpet sin ubændige trang til personlig frihed.

 

Frihedstrang var grunden til, at han kom til Højer og Tønder

Og denne frihedstrang var vel nok grunden til at han slog sig ned herude på vestkysten, hvor han i virkeligheden kunne leve, som det nu engang passede ham.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Ugeskrift for Læger
  • Werner Christiansen: Tønder Huse – Tønder Slægter

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.204 artikler
  • Under Tønder finder du 376 artikler
  • Under Højer finder du 97 artikler

 

  • Den mærkelige læge fra Højer
  • Min barndom i Højer
  • Skovrøy – en populær redaktør fra Tønder
  • Værtinden på Humlekærren
  • Humlekærren i Tønder

 

 

 

 

 

 


Den sidste sabotør

December 20, 2024

Den sidste sabotør

Vi har forsøgt at anmelde denne bog om Ejler Borch skrevet af Anders Hauch Fenger. Fordi vi anmelder en bog her på siden, behøver den ikke altid at være positiv. Vi har nogle anmærkninger til denne ellers spændende bog. De sidste 9 måneder som modstandsmand. Det var barnebarnet, der henvendte sig. En tilfældighed at Ejler kom i modstandsbevægelsen. Et Madsen – gevær i hånden. BOPA måtte selv anskaffe deres våben. Sabotagen mod Tankstelle. Hvorfor blev de sabotører? Mange spørgsmål. Man diskuterede aldrig partitilhørsforhold. Det lykkedes ikke at optrevle BOPA. Maskinmester på Hundested-Grenå færgerne. Bogen er ikke helt vellykket. God beskrivelse af Erich Bunke. Eiler fortrød aldrig, at han gik ind i modstandsbevægelsen. Skuffet over de danske politikere.

 

De sidste 9 måneder som modstandsmand

Vores hovedperson var modstandsmand i de sidste 9 måneder af besættelsen. Det var en kendt modstandsmand, der fik ham med. Han holdt også øje med, hvordan det gik Ejler i BOPA. Man måtte sandelig ikke sjuske. Det kunne koste livet. Gestapo var gode til at trevle grupper op. Og så var det godt man kun kendte kodeordet for sine kammerater.

 

Det var barnebarnet, der henvendte sig

Ejler har ikke været meget for at fortælle om sine oplevelser. Heller ikke til børnebørnene. Men det var Ejlers barnebarn, Josephine, der henvendte sig til forfatteren efter at Ejler havde åbnet lidt op for sine oplevelser.

Måske var det den dag, da hans yngste barnebarn ville ind på et 4. maj kollegium for familiemedlemmer til tidligere modstandsfolk. Det var i Aarhus. Han fik sin gruppeleder til attestere at han nu vitterlig havde deltaget – dengang.

 

En tilfældighed, at Ejler kom ind i modstandsbevægelsen

Det var en tilfældighed at Ejler kom ind i det. Han arbejdede i maskinfabrikken, Madsen & Beidil. Ja han var i lære her på fabrikken.  Og virksomheden holdt BOPA øje med, da de producerede for tyskerne. I en frokostpause fik Ejler kontakt med to BOPA – folk.

De ville ved hjælp af ildelugtende syre, standse arbejdet på fabrikken i tre måneder. Eiler fortalte dem, om hvordan de kunne hælde væsken i en skæreoliebeholder. Men det virkede ikke.

Under samtalen kom de ind på modstandsarbejdet. Det blev aftalt at Eigild ville blive kontaktet. På et tidspunkt fik han at vide at han skulle møde op i Fælledparken for at møde en fra BOPA, der kaldte sig Mads.

 

Et Madsen – maskingevær i hånden

De aftalte at Eiler skulle indgå i Mads’ dækningsgruppe på seks mand og skulle oplæres i våbenbrug. Deres opgave var at sikre området omkring selve sabotageaktionen.

De øvede sig i at skyde i Ejby Mose. De ældre erfarende sabotører viste, hvordan man skilte en maskinpistol og pistol ad og samlede den igen.

 

BOPA måtte selv anskaffe deres våben

BOPA måtte selv skaffe deres våben. De fik ikke nogen af englænderne, der troede at det stadig var en kommunistisk organisation.

 

Sabotagen mod Tankstelle

Særlig en sabotageaktion fylder meget i bogen. Det var sabotagen mod et tysk benzindepot i Vanløse den 16. februar 1945. Her deltog 40 – 50 mand. Men aktionen lykkedes kun delvis. Det kostede Lille Svend, livet. Ejler lægger ikke skjul på at han var nervøs under aktionen og tissede i bukserne.

Det var her de tyske biler blev tanket op. Han havde et Madsen Maskingevær i hånden. I et skur holdt tyske soldater vagt. Det var lige over for den nuværende Vanløse station.

Eiler, der er opvokset i Københavns Nordvestkvarter deltog bl.a. i sabotageaktionen mod Cheminovas afdeling i Mørkhøj og Radio-fabrikken Always i Boyesgade.

 

Hvorfor blev de sabotører?

Ejler var træt af, at man ikke måtte sige det, som man havde lyst til. Og så måtte man ikke gå ud foran sin dør efter kl. 22. Og hvis du alligevel gjorde det, blev du skudt. Han var frustreret over besættelsen og tyskerne.

Tyskerne havde mange medløbere. En af dem var Ib Birkedal.

Men hvorfor blev de unge frihedskæmpere? Var det retfærdighedssans, eventyrlyst, voldsfascination eller en blanding af det hele?

 

Mange spørgsmål

Hvordan håndterer man situationen at blive taget af tyskerne? Hvad tænker man på, når man midt om natten udfører livsfarlige sabotageaktioner? Risikoen for at ende i en KZ – lejr var stor.

Ja nogle af disse spørgsmål for vi besvaret i forordet.

 

Man diskuterede ikke partitilhørsforhold

Vi får beskrevet de forskellige våbentyper, aktioner og faldne kammerater. Vi får selvfølgelig at vide at BOPA står for Borgerlige Partisaner. Det startede ellers som KOPA for Kommunistiske Partisaner. Ifølge Eiler diskuterede man aldrig partitilhørsforhold.

Måske var diskussionen lukket inden Eiler indtrådte. Vi får ikke en videre forklaring på navneskiftet.

 

Det lykkedes ikke at optrevle BOPA

Ved hjælp af stikkere og infiltratorer lykkedes det for Gestapo at optrevle store dele af modstandsbevægelsen. Det lykkedes dog aldrig at infiltrere BOPA. Men ved hjælp af stikkere blev fem af gruppelederne arresteret i januar 1944. I 1945 blev BOPA’ s leder Børge Thing arresteret på Axelborg Bodega, men det lykkedes ham at flygte.

 

Maskinmester på Hundested – Grenå færgerne

Ejler var maskinmester på færgerne fra Hundested til Grenaa. I 1993 sejlede sidste færge, og da gik Ejler på pension. I dag bor han i en lille lejlighed i Hundested med udsigt til sin gamle arbejdsplads. I dag er han 99 år.

 

Bogen er ikke helt vellykket

Bogen er måske ikke helt vellykket. Den er skrevet af en journalist og ikke en historiker. Der forekommer nogle fejl. Bl.a. skrives der at alle kommunistiske folketingsmedlemmer blev indsat i Horserødlejren. Det var altså kun en af dem.

Der er en masse i bogen, vi har fået skildret før, og så kommer vi ikke helt ind under huden i Ejler. Vi får ikke helt beskrevet den angst og bæven og de dybe tanker, der må have gået gennem hovedet. Vi når slet ikke ”Den Sidste Sabotør” rigtig at kende.

En ung beundrer og barnebarn bliver vi præsenteret for.

Interviewet med Ejler Borch er foregået i flere omgange over adskillige timer. En masse spredte oplysninger, anekdoter og beretninger fra vores hovedperson og andre modstandsfolk bliver det til.

 

God beskrivelse af Erich Bunke

Men i bogen er der gode beskrivelser. Især af lederen af Gestapos afdeling for sabotagebekæmpelse i Danmark, Erich Bunke. Det er ham der i kælderen under Shell- huset piner og plager så mangen en dansker. Jo det er både fra hans magtfulde dage til han ydmyget flygter hjem til fædrelandet. Men det virker lidt beregnende, når vi får at vide at Erich Bunke ”Straks indtager en autoritær holdning” eller ”med et koldt beregnende blik sender han en tydelig besked til de tilstedeværende personer om sin magt”.

Det virker heller ikke troværdig, når fortælleren fortolker følelser og holdninger hos vores hovedperson, så vi får indtryk af at han er alvidende.

 

Eiler fortrød aldrig at han gik ind i modstandsbevægelsen

Eiler fortrød aldrig, at han gik ind i modstandsbevægelsen. Idealerne fra modstandsbevægelsen har præget ham hele livet. Han afviser det idylliske billede af modstandskampen. Den var voldsomt, rå, barsk og langtfra rosenrød. Men kampen var nødvendig, mener Eiler Borch.

Han fortæller, at det tyske politi var i overtal. De kørte rundt på deres cykelpatruljer på en halv snes mand – og disse patruljer var der mange af.

 

Skuffet over de danske politikere

Manglede en af deres folk, troede man altid, at han var taget af tyskerne. Han lyttede meget til BBC London. Og han havde fornemmelsen, at de blev mere og mere begejstrede af Danmark jo mere de bragede.

Han har aldrig været begejstret over at skulle fortælle om sine oplevelser før nu. Da befrielsen kom 4. maj 1945, var Ejler Borch og hans kammerater glade. Men også trætte. Tiden derefter bragte skuffelser. Politikere, der havde samarbejdet med tyskerne, vendte tilbage til magten.

 

  • Anders Hauch Fenger

Den sidste sabotør

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.002 artikler
  • Under Besættelsestiden (Før, Under, Efter) finder du 423 artikler

Liv, død og mysterier på Assistens Kirkegård

December 18, 2024

 

 

Liv, Død og Mysterier på Assistens Kirkegård  

 

Dette er nok ikke det mest hyggelige foredrag. – Foredrag 17.12.2024 på Støberiet, Blågårds Plads – Nørrebro. Vi skal bl.a. kigge på skindøde og spøgelser. Så skal vi hilse på nogle af dem, der ligger her på kirkegården. Dem, der var ansat her på kirkegården, var nok ikke Guds bedste børn. De var selv gravrøvere. Og her måtte Røde Flag ikke vises. Der kom så mange tilskuere, at man talte om at indrette transportable tribuner. Engang talte man om at lave det hele om til en park med iskiosk ved siden af H.C. Andersens grav og toilet bag ved Kierkegaard.

 

 

 

Et toilet bag Kierkegaard

Forfatteren, Martin A. Hansen sagde engang:

 

  • Måtte Nørrebro tælle sine døde med, ville det være landets åndelige centrum

 

Ja og snart skal det hele omlægges til park. Det har man sagt mange gange. Gad vide, om der i fremtiden kommer et toilet ved siden af Kierkegaard, og en iskiosk lige bag H.C. Andersen.

I øjeblikket kan vi glæde os over en kæmpe byggeplads ved indgangen fra Runddelen. Ja sådan skrev jeg engang i en artikel.

 

 

Alle begravelser inde for voldene

Indtil midten af det 18. århundrede foregik de fleste begravelser i København på de kirkegårde, der lå inde i den gamle by.

 

Uden for voldene lå dengang kun Holmens Kirkegård, der blev taget i brug i 1666 og Garnisons Kirkegård dom oprettedes i 1711. Desuden eksisterede Mosaiske Kirkegård Nørrebro allerede fra 1694.

 

 

1760 – Det starter på Nørrebro

I 1756 blev det besluttet, at de seks små Assistens Kirkegårde, som lå hist og her mellem husene i den gamle by, skulle nedlægges.

Disse grunde blev efter en passende tid udlagt som byggegrunde. Undtagelse var Vajsenhusets og Vartovs, der blev benyttet til udvidelse af Halmtorvet.

Men først i 1851 blev det forbudt at nedsætte lig på nogen kirkegård inden for Københavns Volde.

 

Den 6. november 1760 blev kirkegården indviet. Disciple fra Vor Frue Kirke sang en salme, som meget passende hed

 

  • Penge, som Judas slængte

 

De sang – hvis ikke helt rent. I hvert fald så skar diverse kirkefolk grimasser.

 

Og kirkegården på Nørrebro var egentlig anlagt på en sumpet mark, hvor der tidligere var dyrket tobak

 

 

Nu kom de rige

I de første år var her en Fattigkirkegård.

Men en sønderjysk adelsmand var den første af de fine, der blev begravet her. Han hed Johan Samuel Augustin. Han var født i Eiderstedt i Nordtyskland. Han var på et tidspunkt knyttet til slottet i Augustenborg.

 

Han skrev i sit testamente, at han aldrig med forsæt eller mod sin vilje, havde fornærmet nogen i levende live. Hans døde legeme skulle heller ikke påføre andre nogen skade. Derfor anmodede han at blive bestrøget med en tilstrækkelig mængde kalk i en simpel kiste, 10 fod dyb.

 

Og det med tildækningen tog man ikke så tungt på kirkegården. Og det havde områdets hunde fundet ud af. De flokkedes alle sammen her.

 

 

Forskel på folk – selv i døden

Der var forskel på begravelser, alt efter hvor mange penge, man havde og hvilken stand, man havde. Det hele kunne bestilles på Begravelseskontoret.

Man blev simpelthen begravet efter rang:

 

  1. Grever
  2. Gehejmeråd og Friherrer
  3. Militærpersoner, som havde ladet deres tapperhed se i Kongens Tjeneste til lands og til vands
  4. Andre af rangen til Landsdommere
  5. Øvrige Rangspersoner og adelige
  6. Gejstlige og anden verdslig øvrighed, præster og graduerede personer
  7. Alle andre 

 

 

Penge kunne forandre alt

Man kunne dog mod betaling undgå dette og rykke frem på rangstigen.

Når en velstående borger var død, blev liget klædt af kvinder og lagt i en kiste, der helst skulle være af egetræ.  Ved denne ceremoni var et stort antal slægtninge til stede. Disse blev trakteret med mad og drikke og konfekt.

 

Ligkisten stod åben. Den blev anbragt i den sort beklædte stue omkredset af vokslys. Ofte var der våben og skjolde, selv om afdøde i levende live ikke måtte bære dem.

 

Ved sådan en begravelse gik det ofte lystigt for sig. Liget stod længe over jorden. Ja ti uger var ikke unormalt. Når begravelsen nærmede sig, gik bedemanden personlig ud og indbød folk til at følge eller bære. Efter ligvognen fulgte ofte skoledrenge i sorte kapper.

 

 

Slut med at blive begravet i kirken

I 1805 var det slut med at blive begravet i selve kirken. Man mente, at når man blev begravet der, var man nærmere Gud.

 

 

En gammel regning

Da stadthauptmann Dr. O. Nielsen blev begravet lød hans regning således:

 

  • Sørgeklæder: 440 Rigsdaler
  • Skrædder: 51 Rigsdaler
  • Traktement: 140 Rigsdaler
  • Omtrækning og beklædning af sørgestuen: 38 Rigsdaler

 

 

110 kareter

Da grosserer Jørgen Beck skulle begraves, fulgte hele 110 kareter fra Nyhavn til Nørrebro.

Og Johan Leonhard Fix, direktør for Asiatisk Kompagni blev stedt til hvile, var der fløjls – ligvogn med 4 heste med kusk, biløber, 8 ligbærer, 9 vogne til de sørgende, 25 tjenere og 2 politibetjente.

 

Den fine ligvogn kostede 20 rigsdaler, og så skulle man betale 4 rigsdaler for selve jordpåkastelsen.

 

Del velbjergede købte flere gravsteder af gangen. Og ville man begraves i nærheden af muren, ja så kostede det ekstra. Jo, det bedre borgerskab skulle beundres selv i døden.

Småfolk måtte danne lig – societeter for at klare udgifterne.

 

Ligbærerne var studenter. Men efter 1920 blev de fastansatte og bar samme uniform, som kirkegårdens opsynsmand. Samme år indførte man normalbegravelser. Således fulgte visse goder under en begravelse, så som orgelspil, træer, kandelaber m.m.

 

En sørgeforening fra 1724 formåede at begrænse den stigende luksus i sorgen.

 

 

Væmmelse på kirkegården

Knud Lyhne Rahbek, som udgav tidsskriftet, Den danske Tilskuer skrev i 1803 en artikel om Assistens Kirkegården:

 

  • Man behøver kun for at faa Væmmelse nok og aldrig sætte sin Fod der tiere, at gaa derud om Sommeren og se Folk ligge imellem Gravene med Mad og Drikke for sig, mens de rundt om fordelte Musikanter spiller den ene Drikkevise efter den anden. Alt dette burde være anderledes.

 

 

Nærmest et cirkus

Særlig i weekenderne var der fest på kirkegården. Småhandlende og graverne selv solgte øl og brændevin. Børne fik lov til at tumle sig imellem gravstenene. Mellem gravene holdt man det store mad- og drikkegilde.

 

Særlig mandag morgen lignede Assistens Kirkegård en krigsskueplads.

 

De hjemløse byggede hytter og huler og holdt sammenskudsgilder om natten. I løbet af dagen skrabede de alt sammen, som de skulle bruge til nattens udskejelser.

 

 

En omlægning måtte der til

I 1803 talte den berømte læge og arkitekt for en omlægning af Assistens Kirkegård.

 

  • Kirkegårde skal være skyggefulde haver med krumme gange, som mere fornøjer øjnene, De lige og lange gange trætter og keder.

 

  • Desuden må man tillige have hensyn til det skønne og så meget som muligt undgå det skrækkende og skumle. Døden er en overgang til et bedre liv. Der skal ikke anbringes dødningehoveder, gravhøje og slige gyselige ting, hvor sindet nedbrydes. Sorrig og bedrøvelse forøges, mod og tapperhed tabes.

 

 

  • Hvo som kender sjælens virkning på legemet svækkes ved sorrig. De dødes hvilested må snarest gøres så skøn og behagelig som muligt, samt den vrange fordom om de mørke billeder på døden udryddes.

 

 

Stavefejl på gravstenene

Københavnerbladet klagede i 1804 over at der burde være en grænse med, hvor store monumenterne kunne blive:

 

  • det er da tungt, om den Fattige, som i sit Liv, saa ofte blev fortrængt af den Rige, ogsaa efter Døden skulle friste denne Skæbne

 

Ja kirkegården figurerede ofte i datidens medier. I 1805 klagede bladet Politivennen over, at der var for mange stavefejl på gravstenene.

 

Man kunne heller ikke rigtig finde ud af, hvad stedet skulle hedde. Et skilt i 1805 bekendtgjorde at stedets navn var:

 

  • Hvilested for de afdøde, medlem af den kristne menighed i København.

 

Der var kommet mange forslag fra befolkningen:

 

  • Gravløkken, Mindemarken, Fredslunden, Fædremarken.

 

 

 

Man kopierede hinanden

Og så kritiserede datidens medier, at man kopierede hinanden. Det var de samme attributter, der gik igen. Urner, Tårekrukker, gravlamper, slukkede fakler, leen og hunden, der trofast hvilede ved gravmælets fod, men også duerne begyndte at slå sig ned. De var tegn på Helligånden.

 

 

Familiegravsteder var kommet på mode

Familiegravsteder var kommet på mode i slutningen af 1700-tallet kommet på mode. Her kunne man også hæve familiens anseelse med kostbare marmormonumenter og store sten. Dem var der mange af. Kunne man så få en kunstner som Wiedewelt til at fremstille et kunstværk, ja så var familiens lykke gjort.

 

 

Mange symboler på kirkegården

 

Den afdødes virke blev betegnet med et skibsror, passer og vinkel. Håndværkernes redskaber og handelsmandens symboler for eksempel Merkur i samtale med Neptun, kunne ses overalt på Assistens Kirkegård. Endelig kunne man se sommerfuglen og slangen. Sidstnævnte bed sig selv i halen.

Og Biskop Frederik Plum sammenfattede det hele i et digt:

 

  • Her i disse Landlige simple Grave

          lagdes mangen værdig Borger ned

 

 

Gravstederne lå tæt

Gravstederne blev lagt tæt sammen, ofte uden at være adskilt af veje. For at komme til et gravsted, måtte man ofte vade over andre gravsteder.

 

 

Bombning fra kirkegården

I 1807 blev alle opsynsmænd fyret. De havde stor fortjeneste i at sælge alle de afdødes tøj. Jo der skete sandelig noget på kirkegården.

 

Det var også i 1807, der foregik åben krig omkring kirkegården, da englænderne bombarderede København. Fra et batteri midt i kirkegården kunne man snildt ramme de tætbefolkede områder omkring Vor Frue Kirke.

 

Danske tropper forsøgte at angribe dette batteri, men blev trængt tilbage. De kom i baghold. Og omkring Jødekirkegården åbnede englænderne morderisk ild. Resultatet blev, at 21 danske soldater omkom og 55 blev såret.

 

 

 

Krybskytteri

I 1818 kaldte datidens medier, kirkegården for gyseligt

 

Og krybskytteri var det også. Der blev i 1820 meldt om krybskytteri efter harer og agerhøns på kirkegården.

 

Der blev klaget over, at der lå ben-stumper på stierne. Graverne gad ikke at rydde op. Og de tre alen som skulle gravene skulle være dækket med blev ikke altid overholdt.

 

 

Tilmurede begravelser var farligst

Digteren, filosoffen og lægen, Johan Clemens Tode mente at tilmurede begravelser var farligst, fordi de holdt på dunsterne. Så når graven blev åbnet på ny, for at indsætte den næste, udbreder der sig en forfærdelig giftatmosfære. Tode ville have at kirkegårdene skulle ligge langt ude for byerne, frit og højt, hvor vinden kunne blæse den syge og usunde lugt bort.

 

Tode var en elskelig læge og en munter poet. Han vandt et stort publikum både ved sine viser og ved sine forskrifter for en sund levevis, populære lægeråd, som han lod udkomme i tidsskrifter. Han var stifter af Medicinsk Selskab.

 

Efter hans død samlede venner og bekendte ind til et gravmæle. Hele 107 med den sindssyge Christian den Syvende i spidsen meldte sig.

 

 

Lig-stuen

Kirkegården var langt større end nu. Hans Tausens Park var også kirkegård dengang. Ja man siger, at den nærliggende skole er bygget over knogler.

Den ældste bygning på kirkegården er Graverbygningen. Og arkitekten Jens Bang skrev også en bog om korsetternes skadelighed.

 

Graverboligen er bygget i 1808. Her kunne lig indsættes for aat vente på gravstedets klargørelse eller for at sikre sig at den afdøde ikke bare var skindød.

 

I 1898 kunne man læse følgende om dette Graverhus:

 

  • I Ligstuen anvendes en Klokke, som gaar ind til Graverens Værelse. Klokkestrengen vedhæftes den Dødes Hænder, saaledes at den ringeste Bevægelse sætter Klokken i gang til at give Lyd. Over Liget er anbragt tvende store Bøjler og over disse er et stærkt Net, som fastgøres, at Liget ej skal falde ud af Kisten, om det kom til live. Mit i Loftet er et Trærør, hvormed Ligstanken kan føre ud gennem Husets Gavl.

 

Jeg er kun skindød

Dengang talte man meget om skindøde. Således havde H.C. Andersen altid et skilt stående på natbordet, når han var ude at rejse:

 

  • Jeg er kun skindød

 

Allerede i 1783 udgav teologen Dr. Bastholm et skrift om levende begravelse. Han foreslog blandt andet, at der skulle blæses med trompet, for at se om de afdøde skar ansigt, eller om de vågnede.

 

Bedemænd i USA og England solgte kister med ilttilførelse og signalapparater i tilfælde af!!!

 

 

Overvågning af lig

Man sagde dengang, at det skulle gå mindst 3 dage før man kunne udfylde en dødsattest. Bedemand Schou fremkom med et epokegørende projekt om indretning af en stor almindelig begravelsesanstalt.

 

Den fornemste opgave var at skulle bevogte de døde indtil de viste usigelige tegn på at være døde. Pladsen foran Holmens Kirke ville være meget egnet. Der skulle indrettes lig – celler og værelser til de ansatte. Det var velvilje til projektet fra mange sider og selv en kongelig bevilling blev det til.

 

Men ak i 1846 døde den initiativrige bedemand og ingen arve-tager meldte sig.

 

 

Efter 20 år kom der igen gang i tankerne

Men 20 år efter opstod tankerne igen. Nu skulle der også indrettes en anstalt for de velhavende. Det skulle koste 10 Rigsdaler modsat taksten for den almindelige anstalt på 2 Rigsdaler.

 

Men så fik man også et spejl stillet til rådighed, så det kunne ses, når man trak vejret. Så skulle der selvfølgelig også installeres et klokkespil på lillefingeren. Og så var det selvfølgelig også mere overvågning med i prisen.

 

 

Mange historier om skindøde

Der er mange historier om skindøde fra hele Europa. Det er ikke kun den om Gertrud Bodenhoff, som vi skal høre om lidt.

 

En anerkendt historiker og filosof, Winsløv fortæller, at han som barn to var meget syg. Familien troede begge gange, at han var klar til begravelse. Han udgav et skrift, hvor han hævdede at de læger, der anvendte dødstegn, var usikre. Mange nulevende skal frygte at blive levende begravet, hævdede han.

 

Bogen blev oversat til fransk. Og her blev hans bog en stor succes.

 

Han nævner eksempler på at dem man troede var døde var

 

  • Brudt ud af ligklæderne, af kisterne, ja af graven.

 

 

Den unge pige forsvandt

Medierne skrev engang om en pige på en herregård i nærheden af Næstved. Hun var død, troede man og var lagt i den store sal. Om morgenen, da moderen kom ind til hende, var hun ikke mere i kisten.

 

Man var bange for, at hun var blevet bortført. Man begyndte at lede i området. Da moderen senere på dagen gik ind i pigens værelse, lå hun til moderens store overraskelse i sin seng. Hun slog kort øjnene op og sagde, at der hvor hun lå tidligere var det koldt. Her nede på hendes værelse var det varmere. Så vendte hun sig om og sov videre.

 

Lægen blev tilkaldt og mente, at det bedste var at hun fik sovet. Og det gjorde hun så 36 timer i træk. Derefter slog hun øjnene op – og alt var normalt.

 

 

Pas på Dørkarmen

Vi er på krematoriet. På vej ud af kistemodtagelsen trillede man ved en fejl hårdt mod dørkarmen. Det var vild opstandelse, da man mærkede liv inde fra kisten. Med rystende hænder fik de chokerende portører nu skruet låget af.

 

Enkemanden var nu ikke enkemand længere. De fik endnu et par måneder sammen. Da fruen atter lå i kisten, udbrød den hårdtprøvede enkemand:

 

  • Pas nu på dørkarmen.

 

Der kunne fortælles mange flere historier om skindøde. Men om alle disse historier er sande, kan vi ikke vide.

 

 

Offentligt værtshus i Ben-huset

Tænk her var tidligere en sumpet mark, hvor der blev dyrket tobak. Ja det blev sandelig et tilløbsstykke, og det med sumpen afstedkom også senere problemer.

 

Det var noget at opleve her blandt de døde. Så stor var interessen, at det kunne sammenlignes med slotshaven på Frederiksberg. Man kunne enten se på, når de fine blev begravet, eller man kunne fornøje sig med sprit og mad på gravstenene.

 

De småkriminelle delte deres bytte herude på kirkegården.

På et tidspunkt blev man fra øvrigheden nødt til at udsende en forordning:

 

  • Det er forbudt at Æde – og Drikkevarer falholdes eller fortæres paa Kirkegaarden eller at der paa samme holdes Musik eller foretages noget, der ligner Lystighed. Tillige skulle de nøjagtigen paase, at intet Kreatur græsses.

 

I 1803 skrev Knud Lyhne Rahbek, som udgav tidsskriftet ”Den danske Tilskuer” en artikel om Assistens Kirkegård:

 

  • Man behøver kun at faa Væmmelse nok og aldrig at sætte sin Fod der tiere at gaa derud om Sommeren og se Folk ligge imellem Gravene med Mad og Drikke for sig, mens de rundt om fordelte Musikanter spiller den ene Drikkevise efter den anden. Alt dette burde være anderledes

 

I 1813 blev det forbudt for graverne at sælge sprit de besøgende. Men det var ikke sådan at stoppe. I 1851 talte man om

 

  • Offentligt værtshus i Ben-huset

 

 

Vand på kirkegården

I 1833 klagede man over at kisterne stod i vand. Man måtte lede vandet ned i Ladegårdsåen. Og dette blev brugt som drikkevand.

 

I 1874 fortæller stadslægen, at der må øses 30-40 spande af gravene. Sandelig meddeler ”Blade fra Kirkegaarden” at flertallet af nogle beboere nede ved Ladegårdsåen skulle være fundet døde. Man mente at de havde drukket af å-vandet.

 

Kirkegården var lavt liggende og et fast lerlag forhindrede vandet i at synke. Man foreslog at lede vandet i en kloak under Ladegårdsåen helt ud til stranden. Men sådan en anordning ville koste 15.000 Rigsdaler. Og det ville man ikke ofre.

 

Et uvæsen bredte sig

Et uvæsen havde bredt sig om aftenen langs Assistens Kirkegården. Det kunne man læse i bladet ”Politivennen”.

 

Kvinder af den laveste og mest usle klasse havde antastet forbigående mandfolk. De blev overdænget med skældsord og forbandelser, hvis de ikke gik med. For enden af kirkegården opholdt de sig. Bladet mente, at de ansvarlige skulle befri folk fra dette afskum.

 

 

 

Havarerede eksistenser færdes på kirkegården

Jo graverne ville gerne udstedes med politiskilte, for at få stoppet alle ulovligheder. Og i H.C. Andersens sidste eventyr Portnøglen fra 1872 kunne man læse om hvæssende lirekasser og svævende klarinetter og spisende folk på gravstederne. Det var netop det eventyret handlede om, Madkasse – fænomenet Assistens Kirkegård.

 

Tilstrømningen til kirkegården var så stor, at man talte om at indføre entré. Taksten skulle være fra 4 – 8 skilling. Om søndagen skulle det være gratis. Andre forslag gik ud på, at hunde, børn og folk med kårde og stok skulle nægtes adgang.

Man kunne i datidens medier læse, at

 

  • Det er et Samlingssted for havarerede Eksistenser, en slags Forlystelsessted af den Forkasteligste art. Her kommer den laveste del af omegnens befolkning.

 

Spritterne og vagabonderne holdt til her på kirkegården. Om natten var der altid sammenskudsgilde her. Man delte det man på mere eller mindre ærlig vis, havde tildraget sig.

 

 

Graverne drev butikshandel

Bladet ”Blade fra Kirkegaarden” – Organ for Assistens – Kirkegaardens Historie påstod at graverne drev ulovlig butikshandel fra graverboligen. Intet under at bladet kun omkom tre gange.

 

 

Nonner blev sjældent gamle i Danmark

I 1907 var kirkegården omtalt i ugemagasinet Hjemmet. Her skrev bladet, at den romersk – katolske afdeling var præget af mange fællesgrave for nonner. At dømme efter gravene bliver nonner sjældent gamle i Danmark, skrev bladet.

 

 

Rødhårede var for festlige

Nu kunne det hele også blive lidt for festligt, når der var begravelser. Således var der forslag fremme, at rødhårede skulle forbydes adgang. De skulle ikke bryde den højtidelige stemning. De kunne passes smøres ind i komøg. Men hvad med lugten?

 

I 1914 udkom der en roman, der handlede om kirkegården. Den handlede om en mestertyv, der sammen med sin datter i månedsvis holdt sig skjult i en åben grav. Titlen på bogen var Rotterne.

 

 

Kæmpe følge

Johan Leonard Fix blev begravet standsmæssig. Han havde været direktør for Asiatisk Kompagni og havde lejet 20 vogne til følget. Men der var i alt 111 vogne med til begravelsen. Der var lejet i alt 25 tjenere.

 

Skulle Metrolitan skoles elever synge krævede skolen betaling.

 

Hvis bedre ligvogne skulle bruges, måtte der også betale ekstra for bedemænd. Lægmændene skulle have såkaldt handskebetaling. Småkårsfolk måtte danne forsikringsselskaber eller melde sig ind i lig – societeter for at kunne klare udgifterne.

 

Ofte forstyrrede den slet påklædte pøbel ind over muren og forårsagede uorden.  Man forsøgte hele tiden at begrænse folk adgang til kirkegården under begravelser, men det var svært. Man talte om at man skulle til at forlange entre.

 

Drenge, hund og folk med stok blev efterhånden nægtet adgang. Der måtte ikke lukkes flere end, man kunne styre.

 

Jo folk var blevet anholdt for uterlighed på kirkegården. Og så blev der sandelig også stjålet zink-plader.

 

 

 

En begejstret svensk digter

Den svenske digter, Nicander var begejstret for kirkegården. Han udtrykte det på denne måde:

 

  • Urner og Kors omslynges af Rosenranker, Vellugt og Fuglesang. Dette gør Dødens Bolig til lidet Paradis.

 

Han havde ikke opdaget at stedet nærmest var et lyststed, hvor graverne solgte sprit.

 

 

Den Spanske Syge

1918 var et sort år for Nørrebro. Ifølge Dr. Shaefer var der mange steder, hvor hele familier lå syge. Ja det var hele huse, fra kælder til loft, hvor alle var ramt af Den Spanske Syge. En værkfører havde mistet alle sine tre døtre.

 

Aldrig siden kolera – epidemien havde der været så mange begravelser på kirkegården.

Således stod der dagligt 50 kister på kapellet. Begravelserne blev afholdt nonstop fra 8, 30 om morgenen til kl. 16 om eftermiddagen gennem flere uger.  På 10 dage foregik der ca. 350 begravelser på Assistens Kirkegården.

 

 

Regine Olsen

Tænk her på kirkegården ligger Regine Olsen. Det var hende Søren Kierkegaard var helt vild med. Han gik gennem et helt år fra Østerbro til Nørrebro, langs søerne bare for at få et glimt af hende. Men hun tog til Dansk Vestindien med hendes mand.

 

 

Alberti

Og her ligger Alberti, storsvindler, spekulant, minister m.m. Han blev kørt ned af en sporvogn ved Fælledvej og døde et par dage senere.

 

Det var også Alberti, der i 1906 fremsatte sin berømte prygellov. Moralen dengang var at korporlig revselse var en del af opdragelsesmidlet. I skolen gik man frem med, Respekt plus eksamen er lig med prygl.

 

Spanskrørets trolddoms-magt blev så sandelig brugt af lærerne. Respekt skulle prygles ind. Og det var Alberti med til at fremme.

 

 

De kendtes gravplads

Her ligger sheriffen af Vesterbro, Dan Türrel. Ifølge min afdøde kone var hun årsag til, at han fik sorte negle. Så kunne han hurtigere blive berømt. Den ældste af knægtene mødte ham engang inde på Hovedbanegården med en stor cowboyhat på. Han spurgte:

 

  • Hvem er du?
  • Jeg er sheriffen af Vesterbro

 

Ja sådan svarede Dan Turrel.

 

Og ikke at forglemme Natasja, der også ligger herude. Det var hende med Vi vil have Danmark tilbage.

 

Her ligger skaberen af Brøndum Snapsen, også kaldet Den Falske Greve, Han gjorde kongens elsker, fru Danemand gravid, mens kongen var i Wien. Hun ligger hvis nok på Garnisons Kirkegård.

 

Ellers kan kirkegården også byde på Peter Malmberg, Ben Webster, Barbermaleren, Henry Heerup, Hans Scherfig, Thomas Koppel, Etta Cammeron og Christen Købke.

 

Julens Hitmagere ligger her

Her ligger Peter Faber. Det er manden bag de store julehits ”Højt fra træets grønne top og ”Sikke en voldsom trængsel og alarm”. Ja han har også begået ”Dengang jeg drog afsted”. Ja tænk engang – alle personer i Højt fra Træets grønne top eksisterede dog undtagen Henrik – fenrikken. Måske har det med ”De Slesvigske Krige” at gøre

 

Her finder vi også Johannes Krohn – manden bag Peters Jul. Jo det var borgerskabets jul i det gamle København, der her blev beskrevet.

Vi får at vide, at borgerskabets jule-ret var Risengrød og gås.

 

 

Da Kierkegaard blev begravet

Da Kierkegaard blev begravet, protesterede søstersønnen, lægen Henrik Lund over den kirkelige handling. Det kom der en retssag ud af. Begravelsen var ellers et tilløbsstykke.

Henrik Lund sagde for resten følgende:

 

  • Den Mand som i Dag er blevet begravet med fuld Musik som om han tilhørte Kirken i levende Live. Han var Kirkens ivrigste Modstander. Kun ved Bedrag har Kirken tilegnet sig ham. Og nu rager de ham til sig efter Døden. Dette skal vides her ved hans Grav.

 

 

H.C. Andersen

Her ligger H.C. Andersen, der blev begravet fra Vor Frue Kirke den 11. august 1875. Også kongen og dronningen deltog. Han havde altid en seddel med, når han var ude at rejse. Her stod der:

 

  • Jeg er kun skindød

 

De sidste måneder af sit liv tilbragte han hos familien Melchior på Østerbro. Til sidst var han så afkræftet at han måtte have husets frue til at skrive i sin dagbog.

 

Han kom ofte på kirkegården og den er også nævnt i flere af hans historier. Han fortæller at hans ven, fysiker, filosof og opdager af elektromagnetismen, H.C. Ørsted døde, var hverken hans kone eller datter ikke med.

 

Det sømmede sig ikke dengang at kvinder deltog ved en begravelse.

 

 

Det var det

Vi finder også den verdensberømte Niels Bohr og Madamme Mangor – hende med kogebogen.

 

Bag et træ befinder sig malerne P.C. Skovgaard og Wilhelm Marstrand.

 

Bemærkelsesværdigt er teksten på en familiegravsten. Det er Leif Sylvesters far og mor. Og teksten:

 

  • Det var det

 

 

Så befri mig dog fra dette mørke sted

Åh ja, her ligger Gertrud (Giertrud Bodenhoff). Natten efter, at hun ifølge hendes bror, Den unge Rosted, blev begravet med røde kinder, var gravrøver i gang. Da de skulle til at tage hendes øreringe af, rejste hun sig så pludselig og råbte:

 

  • Så befri mig dog fra dette mørke sted

 

Og hun lovede dem guld og grønne skove, samt en rejse til Amerika. Men de tog en spade og dræbte hende – denne gang rigtig. Og det er ganske vist, for den ene af røverne tilstod på sit dødsleje på Frederiks Hospital over for den senere Biskop Münster.

 

De to gravrøvere blev chokeret og myrdede hende med en spade

 

Senere undersøgelser i 1950erne kunne hverken be-eller afkræfte episoden.

 

 

Gertruds mand døde efter kun 5 måneders ægteskab

Svigerfar, der tjente penge på skibsfarten, købte landstedet Kildevæld. Herfra var der udsigt til familiens skibe, når de sejlede forbi ude i Øresund.

 

Men ak og ve– Gertruds mand, Anders døde allerede efter 5 måneders ægteskab.

 

 

Tilladelse til at graven måtte undersøges

 

I 1953 gav familierne Rosted og Bodenhoff tilladelse til at gravstedet måtte undersøges. Disse undersøgelser viste at vielsesring, øreringe og andre smykker ikke var der. I øvrigt lå skelettet i en mærkelig stilling.

 

Ifølge familiekrøniken fra Rosted fortælles, at Gertrud Bodenhoff fik sine guldøreringe med i graven lige som vielsesringen.

 

Fabritius påstod at familiekrønikerne var opspind. Denne Fabritius var en anerkendt historiker – dengang.

Ifølge Starcke så beviser Gertruds mærkelige stilling at hun har været aktiv i kisten og at hun har bevæget sig.

 

 

Viggo Starcke skrev en bog

 

Viggo Starcke skrev en bog om undersøgelserne. Og bogen efterlod et overbevisende indtryk. Ja egentlig startede det med en artikel til ugebladet Hjemmet. Her valgte Viggo Starcke at skrive om Gertrud Bodenhoff.

 

Det viste sig at hovedet var næsten rullet rundt, så det nærmest vendte nedad, Rygsøjlen lå krumbøjet fra lænden til hvirvelsøjlen. Der var ingen kranielæsioner.

 

 

Havde Gertrud tandpine?

Man fandt ud af at hun kunne have haft akut ørebetændelse eller haft stærke tandsmerter som måske kunne have været opfattet som øresmerter. Hvis hun havde taget opium mod dette, som var datidens eneste smertestillende middel og som indeholdt morfin, kunne dette have ført til bevidstløshed.

 

Dette kunne sagtens også have ført til røde kinder, som hendes bror påstod, hun var blevet begravet med.

 

 

Hvem er Viggo Starcke

Men hvem er denne Viggo Starcke, der skrev bogen, Ja han var foruden overlæge medlem af folketinget fra 1945 – 1960. Fra 1957 – 1960 var han minister uden portefølje.

 

Dengang var der en anset historiker Fabritius, der mente at det hele var fup og fidus. Han mente at Starcke i den grad havde sjusket i efterforskningen.

 

 

En stor arv

Gertrud Bodenhoff havde efter sin mands død fortsat i mandens virksomhed, der omfattede skibstransport og tømrerhandel.

 

Ved hendes død arvede hendes mor tre halvbrødre hendes formue på 188.722 Rigsdaler. Og så var Gertrud åbenbart død efter seks dages sygdom.

 

 

Hun havde caries

Hendes bror talte om, at hun var død af ”chikane”. Kunne dette skyldes selvmord som følge af problemer i firmaet eller psykiske problemer i forbindelse med mandens alt for tidlige død?

 

Familien talte om, at hun havde byld i ørerne. Men da man undersøgte skelettet, kunne man konstatere kraftige angreb af caries. Så det er meget muligt, at hun havde tandpine da hun blev lagt i kisten.

 

Historien om Gertrud Bodenhoff er gengivet i forskellige versioner hos familierne Rosted og Bodenhoff.

 

 

Min bror er morderen

En rektor, Simon Meisling beretter om, at morderen, der skulle have myrdet hende, da hun rejste sig fra kisten, var hans bror, der var overgraver på Assistens Kirkegård. Han var flygtet til Amerika, hvor han døde. Men en anden version fortæller, at han døde på Frederiks Hospital. Det var den ene af gravrøverne, der havde tilstået over for biskoppen.

 

Et andet rygte gik på, at hun var myrdet med en økse. Gravrøverne skulle have hugget ringfingeren af, for at få fat i vielsesringen af guld. Men så skulle det vel være konstateret, da man undersøgte skelettet.

 

Åbenbart var det pastor Münster, den senere biskop, der havde fortalt familien Rosted, at det var overgraver Meisling, der var morderen. Münster og familien Rosted var gode venner.

 

 

Graverkarlene gik efter smykker, ligklæder og kister

Graverkarlene havde bevidst gået efter smykker og ligklæder på Assistens Kirkegård. I mange tilfælde havde graverne også gået efter kisterne. Dem solgte de til snedkerne eller brugte dem til brændsel.

 

De værste graverkarle blev ved Hof – og Stadsretten dømt til flere års tugt- og rasphus. Meisling kunne man kun dømme for at være hæler. Men det var nok til at han mistede sit job.

 

Den 1. 7. 1934 skrev historikeren Louis Bobé i Berlingske Tidende:

 

  • Det viste sig at Ugerningsmændene i mange Tilfælde straks efter Jordfæstelsen havde røvet de Dødes Smykker og Ligklæder, optaget Kisterne og solgt dem. De havde kastet ligene tilfældigt i Gravene og der maatte skaffes i alt 50 Kister for at nedlægge dem deri.

 

 

Oehlenschläger skrev en novelle

Tænk at en af vores mest anerkendte digtere Oehlenschläger har skrevet en novelle om sagen. Hvis nogle skulle være interesseret i den så hedder den

 

  • Reichmuth von Adoeht.

 

Politiadvokat Lottinga hævdede at vores hovedperson måske var blevet kvalt. Men egentlig kunne vores gravrøvere jo bare have lagt låget på igen.

 

 

Måske var Oehlenschläger årsag til hele historien?

Men historikeren, der ikke troede på det hele, Fabritius, at det netop var Oehlenschlägers novelle, der havde skabt denne historie. Fabritius mente at historien er opstået mellem 1804 og 1820. Den omtalte novelle udkom i 1813. Desuden mente historikeren, at Starckes forskning slet ikke kunne anerkendes som anerkendt forskning.

 

Men nu var det bare det ved den historie, at Gertruds brors historie om de røde kinder allerede blev kendt i 1798 – samme år som Gertrud blev begravet.

 

Familierne fik først kendskab til ugerningen efter graverens død. Fabritius hævdede at den bodenhoffske familie ikke troede på historien – Men det passer ikke. De troede på den.

 

 

Hvor er min søn?

Ja der var masser af gravrøveri. Skomager Meyers søn fik en bom i hovedet, da far og søn gik en tur på Vesterbro. Han blev begravet på Assistens Kirkegård. Da familien efterfølgende ville besøge ham, var kisten væk. Familien søgte længe efter ham, lånte en spade og fandt endelig drengen afklædt og uden kiste.

 

Kadetter blev udkommanderet til at bistå politiet, bevæbnet med jernstænger. Dem stak de i jorden for at konstatere, om der manglede en kiste.

Man fandt i 1804 ud af, at 509 grave var blevet hjemsøgt.

 

 

Børnemord

Ja vi skal vel også lige have med, at Dagmar Overby myrdede to af de ca. 25 børn, som hun i alt myrdede her på kirkegården. Og barnemorderen boede i Jægersborggade. Hun tjente sine penge som dagpleje – mor, eller nærmere hel – plejemor. Og en gang imellem kom mødrene forbi, og kunne ikke rigtig forstå, at barnet ikke rigtig lignede.

De fleste af børnene blev brændt i kakkelovnen.

 

 

Spøgelset på kirkegården

Ved midten af det forrige århundrede boede en norsk student over for Assistens Kirkegården på Nørrebrogade. En høstaften havde han besøg af en dansk kammerat. Der blev røget og drukket meget. Hen på aftenen åbnede de vinduet for at få noget luft.

 

Bedst som de nu stod og så ud over kirkegården, trak den ene den anden i ærmet og viskede:

 

  • Se der

 

I måneskinnet så de en hvidklædt skikkelse rejse sig fra graven, hvorpå skikkelsen afførte sig sine klæder stykke for stykke og vandrede bort fra kirkegården i retning mod byen. Danskeren sagde med en munter latter:

 

  • Dette skal vi nok have lidt grin ud af. Nu går vi ned og tager et af klædningsstykkerne og så stiller vi os her og ser, hvad skikkelsen vil tage sig til.

 

Da nordmanden ikke brød sig om denne spøg, gik danskeren alene ned og hen til gravhøjen, hvor han tog et stykke af klædningsstykkerne – en blegrød silkestrømpe.

Han lagde den på bordet i værelset. De to venner afventede nu at skikkelsen skulle komme tilbage.

 

Da klokken var præcis tolv kom skikkelsen gående. Den gik nu hen til graven igen og iførte sig klædningsstykkerne. Men da den nu opdagede at der manglede en strømpe, vendte den sig om, standsede, fulgte sporet – gik hen mod huset og gik ind af porten.

 

Døren blev lydløst åbnet, og den hvidklædte skikkelse trådte ind til de to venner. Den kåde student var blevet ligbleg og fuld af rædsel havde han kastet sig på sengen. Skikkelsen skred hen over gulvet og tog strømpen fra bordet, vendte sig om mod sengen og hævede sin hånd bydende i vejret. Med et var det forsvundet. Men den kåde danske student lå stille på sengen og gjorde en bevægelse med venstre hånd ned mod højre side.

 

Han var blevet lam på højre side og forblev krøbling resten af sit liv.

 

Moralen af denne historie er:

 

  • Tag aldrig et klædningsstykke fra et spøgelse på Assistens Kirkegård.

 

Provo – Præster

På Nørrebro har vi i tidens løb haft nogle provopræster. Og her skal vi nævne Erik Bock. Han repræsenterede en unik periode i dansk folke – kirkeliv. Den omdiskuterede sognepræst skabte i de ungdomsoprørske 1970’ er mere eller mindre gennemtænkte provokationer over for den traditionelle kirkers autoritet. Man vidste faktisk aldrig, hvor man havde ham. Han ville aldrig spændes for politikernes vogn. Han mente, at den politiske kirke lugtede surt og gammel.

 

Han elskede at spille teater og provokerede ofte. Han begravede således en silikonedukke på Assistens Kirkegård og betragtede sig som præst for Christiania. To gange var Erik Bock suspenderet og utallige gange fik pålæg fra biskoppen. Men som han selv sagde:

 

  • Han har givet kirken mere frisk luft.

 

 

Død ved Ladegårdsåen

I 1833 stod kister under vand på kirkegården, og dette vand blev ledet ned i Ladegårdsåen, som blev brugt som drikkevand.

I 1879 kunne Blade fra Kirkegården fortælle om, at nogle beboere nede ved Ladegårdsåen var fundet døde i et hus. De havde antagelig drukket af vandet i åen.

 

 

Socialdemokrat til evig forbandelse

Det var her i 1887, hvor den store socialdemokrat Adam Poulsen blev begravet. Men pastor Peter Steen var meget ufleksibel. Det var lige før, at et sandt arbejderoprør var startet her. Således måtte den røde fane ikke bruges. Og en socialdemokrat ville pastoren ikke velsigne.

 

På et tidspunkt havde præsterne på Assistens Kirkegård overgivet den afdøde til evig forbandelse, bare fordi han var socialdemokrat.

Kammeraterne måtte heller ikke sige nogle bevingede ord. Politiassistent Rantzau havde sit hyr med at få dæmpet gemytterne.

 

Bladet ”Social – Demokraten mente at der var 10.000 arbejdere og 21 røde flag til stede. Følget var gået fra Arbejdernes Forsamlingsbygning i Rømersgade til kirkegården. Her meddelte den indremissionske præst, pastor Steen, at det var forbudt at tale og at de røde flag skulle rulles sammen.

 

Arbejderbevægelsen og myndighederne i kirker og på kirkegårde var ofte i konflikt. Arbejderbevægelsen ville også lige markere, at de havde magt og indflydelse. Men særlig de gejstlige havde svært ved at håndtere arbejderbevægelsens symboler i begravelsesritualet.

 

Peter Frimodt fra Sankt Johannes Kirken betragtede socialisterne som ugudelig. Og arbejderne betragtede ham som ”Borgerskabets og Overklassens Lakaj”.

 

Den velbjergede måtte gerne have alle sine ordner med, men arbejderen måtte ikke have sin røde fane med.

Disse faner var ikke velanset. Og arbejderne var ikke begejstret for præsternes lig-tale. De blev betragtet som småborgerlig.

 

 

Kejserinde Dagmars hof

Vidste I, at næsten hele kejserinde Dagmars hof ligger her. Hun, som også hed Maria Fjodrovna havde købt brugsretten fra Sankt Ansgar Kirken.

Hende hilste H.C. Andersen også på. Han skrev i sin dagbog:

 

  • Idet Dagmar gik mig forbi, standsede hun og trykkede min hånd, jeg fik tårer i øjnene.

 

Hverken kejserinde Dagmar, der var Christian den Tiendes datter eller hendes yngste datter er begravet på Assistens Kirkegård er begravet på kirkegården, men det er store dele af Dagmars hof.

 

Store dele af Dagmars familie blev henrettet. Dagmar købte sammen med hendes søster, Alexandra en villa i Klampenborg. Dagmars yngste datter, Olga kom også til Danmark. Men hende bad Frederik den Niende flytte ud af landet, da russerne besatte Bornholm i 1945.

 

Den gamle russiske afdeling på kirkegården stammer tilbage fra 1820. Nationalmuseet taler om at det er 20 bevaringsværdige gravsteder.

 

I 1922 slap kejserindes egne midler op. Hun var nu afhængig af indsamlinger og anden støtte. H.N. Nielsen, stifter af ØK var en af de største støtter. I 1929 døde Dagmar.

 

 

Peter von Scholten

For et par år siden var der politikere, der mente, at en mindeplade til ære for Peter von Scholten skulle fjernes. Men hvad stod der på denne plade?

 

  • At han ”ærefuld bragte slaveriet til ophør i vores tropebesiddelser.

 

Denne plade blev opsat i 1973.

 

 

Er det politikerne, der skal skrive vores historie?

Spørgsmålet er, om det er politikere, der fremover skal skrive vores historie?

Måske skal de bygninger, der er betalt af sukkerpenge og slavepenge i København så også rives ned?

Ak ja, hvis hele vores historiefortælling skal leve op til nutidens idealer, får vi sandelig travlt.

 

 

Tidligt forsøgte han at forbedre slavernes forhold

Men vi kan da hurtigt blive enig om, at den danske kolonisttid ikke var helteagtig. Men Peter von Scholten gjorde dog sit til, at slavernes forhold skulle bedres. Men han havde mange fjende. De største var plantageejerne.

 

Allerede i 1829 var Peter von Scholten i København med et forslag om, hvordan slavernes forhold kunne forbedres. Hans indsats for ligestilling mellem sorte og hvide indbyggere afspejler et menneskesyn, der var usædvanligt blandt danske koloni -embedsmænd – både i samtiden og eftertiden.

 

I 1848 truede flere hundrede slaver med at brænde øen af, hvis ikke de fik deres frihed. Og så fik de deres frihed.

 

 

Beskyldt for at være vaklende og fej

I liberale kredse blev Peter von Scholten beskyldt for at være ”vaklende og fej”. Ministeriet stævnede ham for embedsforsømmelse. Han blev dømt for at have ”forsømt sit embede og fortabelse af pension”.

 

Von Scholten appellerede til højesteret og denne frikendte ham enstemmigt. Han døde 69 år gammel – to år efter Højesterets dom i 1854.

 

Hans blykiste blev den 7. marts 1854 overført til Assistens Kirkegårds eneste mausoleum. Det nygotiske mausoleum er bygget på et familiegravsted. Mausoleet er blevet restaureret tre gange – senest i 2019.

 

Kirkegården skulle have været midlertidig

I 1879 blev det besluttet at kirkegården skulle have været midlertidig og at den skulle nedlægges ca. 100 år senere dvs. i 1980. Senere blev nedlæggelsen flyttet til 2020, ligesom det blev fastlagt, at arealet skulle overgå til parkformål. Men indtil videre tyder intet på at den gamle assisterende kirkegård står for en nedlæggelse.

 

Kirkegården er siden sin grundlæggelse udvidet til det seksdobbelte med udvidelser i 1828, 1853 og 1861. Efter anlæggelse af Vestre Kirkegård i 1870 er der ikke sket udvidelser.

 

Ca. 1.800 af monumenterne og gravmælerne betegnes som bevaringsværdige. Kirkegården har således stor kulturhistorisk betydning. Den ældste del nærmest Nørrebrogade, er musealt område, hvor det historiske kirkegårdsmiljø er bevaret og genskabt. Hovedparten af udvidelsen fra 1806, der ligger umiddelbart nord herfor, er udlagt som mindepark.

 

I forbindelse med anlæggelsen af den nye Metro Cityring ved Nørrebros Runddel måtte arkæologer udgrave og genbegrave knap 2.400 lig fra de sidste 200 år. Også den fredede Assistens Kirkegårds Graverbolig fra 1805, kaldet Bangs Graverbolig, der er Nørrebros ældste bolig, måtte flyttes pga. metrobyggeriet. I 2017 blev bygningen genplaceret på den nye forplads til metrostationen.

 

De charmerende rødpelsede gnavere har vænnet sig til den store menneskemængde. Det er selvfølgelig de mange egern, der befinder sig her.

 

Her på kirkegården kan besøgende opleve solbadende nørrebroer. Du kan også her opleve et væld af eksotiske træer og gamle læge – og klosterplanter. Sjældne og bemærkelsesværdige planter er her også.

 

Ja også fuglelivet er rigt. Således har undertegnede oplevet spurvehøg på stedet og masser af mejser.

 

For at sikre de kulturhistoriske, rekreative og biologiske værdier blev Assistens Kirkegård fredet i 2014.

 

  • Tak for jeres opmærksomhed og tålmodighed

 

Foredrag afholdt den 17-12-2024 på Støberiet, Blågårds Plads, Nørrebro

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • wikipedia.org
  • biografiskleksikon,dk
  • dk
  • dk
  • dk/schionning/html.
  • Medicinsk Forum
  • Viggo Starcke: Gietrud Birgitte Bodenhoff’ s Mysterium
  • Personalehistorisk Tidsskrift
  • Preben Geertinger: Af en retsmediciners erkendelser
  • Makil Gregersen, Tommy Heisz: Dødens årsag
  • Berlinske Tidende
  • Nyeste Skilderier af København
  • Ugeskrift for læger
  • I Dagmars skygge (Ballerup Museum – Kulturcenter Assistens)
  • Hans Gregersen: Peter von Scholten – en biografi
  • Helweg m.fl.: Assistens 250 år
  • Lavaetz: Peter von Scholten
  • A. Hedegaard: Fredrik den 6. og ”De røde fjer” 1-2
  • Over Hornby: Kolonierne i Vestindien
  • Siden Saxo (Tidsskrift)
  • Arbejderhistorie (div.)
  • Beck Cedergreen: Biografisk Leksikon bd. 3
  • Henning Grelle: Under de røde faner (En historie om Arbejderbevægelsen)
  • Birgitte Kragh: Til jord skal du blive – døden og begravelsen

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.002 artikler
  • Under Nørrebro finder du 334 artikler

 

  • Mysteriet på Assistens Kirkegård 1-4
  • De Gertrud rejste fra kisten
  • Dronning Dagmar på Nørrebro
  • Livet på Assistens Kirkegård
  • Mindeplade for Peter von Scholten
  • Assistens Kirkegård – 250 år
  • Assistens Kirkegård – en oase
  • Begravelse på Assistens Kirkegård 1887
  • Genforenet på Assistens Kirkegård
  • Røde faner på Assistens Kirkegård
  • Præster og døden på Assistens kirkegård
  • Under jorden på Assistens Kirkegård
  • Død eller skindød
  • Begravelser – dengang

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Myrpold på Løjt

December 16, 2024

Myrpold på Løjt

Forskellige opfattelser af stedet. Hvor gammel er stedet? En fremstilling fra 1888. Man fandt diverse ting. En mere enkelt fremstilling. Flere ting blev fundet. Med tiden blev man også klogere på arkæologien. Begrebet ”Jæger-stenalder”. Tragtbægerkulturen. Et lignende anlæg ved Haderslev. Blev brugt som offerplads. En ny arkæologisk undersøgelse er ønskelig.

 

Forskellige opfattelser af stedet

I 1888 blev der på en bakkeskråning nord for Skarrev gravet en stenaldergrav frem. Gravkammeret lå skjult i en stor høj kaldet Myrpold. Højen toner stadig frem ned mod Aabenraa Fjord.

Graven har været omtalt adskillige gange. Og de lærde har ikke altid været enige om, hvad det var og hvor gammel fundet var. Vi har også i vores kilder set forskellige oplysninger.

 

Hvor gammel er stedet?

Anlægget ses som en stenkiste/gravkiste og henføres til bondestenalderens enkeltgravskultur. Når Myrpold har været henført til enkeltgravskulturen skyldes det nok stengravens særprægede form og så dels de oldsager, der fremkom nær gravbunden.

Men efter al sandsynlighed er det her tale om en stordysse bygget af det såkaldte tragtbægerfolk ved mellemneolitisk tids begyndelse dvs. i tidsrummet 3.400 – 3.300 før Kristi fødsel. Vi har også her på siden angivet tidspunktet for at være inden for 2.800 – 2.400 f.Kr.

Så vidt vides er det længe siden der sidst er foretaget undersøgelser af stedet. Der blev foretaget undersøgelser af Myrpold-anlægget i 1937 af Nationalmuseet.

 

En fremstilling fra 1888

Udgravninger foretages den 15. juni 1888. Dette blev fremstillet af overretssagfører A. Reeh, Aarhus:

  • Udgravningen foretoges den 15. juni 1888 af hr, fhv. apoteker i Aabenraa, nu apoteker på Løveapoteket i Aarhus, D.M. Reimers efter hvis notitser og meddelelser nedenstående er nedskrevet.

Højen, der benævnes ”Myrpold” må vel nærmest karakterers som en runddysse. Den var beliggende på en bakke på N. Michaelsens ejendom i Skovby kommune, Løjt sogn, Aabenraa Amt, imellem Skærrev og Dyrehaven ved Aabenraa fjord.

I urørt tilstand har højen, der havde en oval form i retningen SV – NØ, været 22 ½ meter i den længste og 17 ½ meter i den korteste diameter.

Den var omsat med en kreds af tildels med jord tildækkende store sten, omtrent 40 i tallet. Denne stenkreds, der ligeledes var oval, var 17 meter i den længste diameter og 12 meter i den korteste diameter.

Fra den sydøstligste side af stenkredsen strakte sig et gravkammer med en foranliggende gang i retning SØ -NV.

Inden imellem stenkredsen og gravkammeret var der på bunden af højen brolagt med mindre sten.

Kammeret var omgivet med et omtrent en alen tykt lag ler, blandet med flintspåner.

I kammeret forfandtes, foruden nedennævnte oldsager, ti menneskeskeletter i liggende stillinger lagte i fem lag ovenpå hinanden og på langs i kammeret, således altså at hvert lag strakte sig, det ene ovenpå det andet, i sin fulde længde igennem hele kammeret fra SØ-NV.

 

Man fandt diverse ting

Man fandt diverse spydspidser og ravperler, flintflækker, kiler og en økse. Man fandt desuden tre lerkar uden indhold.

 

En mere enkelt fremstilling

Stedet er også forklaret meget mere enkelt, selv om enkelte ”kloge hoveder” mener, at stedet er langt ældre:

  • Myrpold er en såkaldt ”stordysse”, en tre meter lang stenkiste, bestående af ti bærende sten og to dæksten. Dette eksempel på et af Tragtbægerkulturens anlæg opstod mellem 3500 og 2800 f.Kr. Før udgravningen var stordyssen en oval jordhøj på 22 x 17 meter.

 

Flere ting blev fundet

Senere blev der afleveret til Hr. Reimers:

  • Tre hele og to halve flintflækker, samt en ravperle og to små stykker rav.

Under restaureringen i 1937 fandt man:

  • En fragmenteret ravperle og to små stykker rav, en overbrudt flintmejsel og en lille tyknakket flintøkse.

 

Med tiden blev man klogere på arkæologien

Dengang i 1889 skelnede man kun mellem dysser og jættestuer i dansk arkæologi. Hvad der for os i dag er stenalderens grave, opfattedes dengang som tingsteder, altre eller jætternes grave og boliger.

I 1892 blev hellekisterne adskilt fra dysserne og jættestuerne. Og i 1901 udskilte man endnu en type blandt stenaldergravene – nemlig gravkisterne.

I sin doktordisputats fra 1944 ”Studier over jyske enkeltgravskultur” placerer P.V. Glob også Myrpold blandt enkeltgravsfolkets gravkister og anser det for sandsynligt, at den er opført i den yngre del af enkeltgravstiden.  Dateringen er baseret på de tre lerkar.

Men er de tre lerkar blevet lagt i gravstedet fra starten?

 

Begrebet ”Jæger-Stenalder”

Skal vi lige se på begrebet ”Jæger – Stenalder:

  • 000 f.Kr. – Dyssetid – Tragtbægerkultur
  • 000 f.Kr – Jættestuetid – Enkeltgravsted – Enkeltgravskultur
  • 000 f.Kr – Dolketid – Sen-neolitisk-kultur
  • Bronzealder

De fundne lerkar siger således ikke noget om, hvornår, der er foretaget begravelser. Man er stadig ikke sikker på, hvornår anlægget er opført.

Myrpold – anlægget hører nok ikke under begrebet ”gravkister”. Dels er enkeltgravskulturens gravkister oftest opført af store flade sten, dels er gangen, hvis en sådan findes, ganske kort og forholdsvis bred. Det betyder, at gravlægningen ved disse gravkister er foretaget på en anden måde end ved Myrpold.

 

Tragtbægerkulturen

Inden for tragtbægerkulturen omkring 3.400 – 3.000 f.Kr. skete der store sociale forandringer, der bl.a. resulterede i anlæggelse af de såkaldte ”befæstede” anlæg eller samlingspladser, der kan indeslutte arealer op til otte hektar eller måske mere, samt i opførelse af storstensgrave – dysser og jættestuer.

 

Et lignende anlæg ved Haderslev

En lokalitet Lønt ved Haderslev viser denne udvikling. Sammenligner man Myrpold med anlæg 2 ser man mange ligheder. Mon ikke, at Myrpold-graven er en stordysse ligesom anlæg 2 i Lønthøjen.

 

Blev brugt som offerpladser

Bondestenalderens dysser og jættestuer var ikke alene gravsteder, de fungerede også som offepladser, hvor lerkar – antagelig med mad og drikke – blev hensat.

Ved runddysser uden gang blev karrene stillet rundt langs højfoden, ved de øvrige kamre med gang blev karrene derimod placeret på randstenene tæt ved indgangen eller i området umiddelbart foran indgangen.

Hvis nyfortolkningen af Myrpold er korrekt, dvs. at oldtidsmindet er en stordysse, så er det også ved dette anlæg i sin tid henstillet offerkar.

 

En ny arkæologisk undersøgelse er ønskelig

En arkæologisk undersøgelse af især området foran og begge sider af gravkammerets indgang vil kunne bekræfte dette – dog under forudsætning af, at ikke alle anlægsspor og fund er bortgravet eller forsvundet under moderne dyrkning af det tidligere højområde. En ny udgravning ved Myrpold ville nok være umagen værd. Det viste sig at være tilfældet ved Lønt.

 

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsskrift
  • Løjt Sogns Historie
  • Ingrid Falkentoft Andersen: Vejviser til Danmarks Oldtid
  • V. Glob: Forhistoriske Monumenter i Danmark
  • Årbog for nordisk Oldkyndighed og Historie
  • Skalk 1988 nr. 4
  • Nordslesvigske Museer bd. 10 1983 (E. Jørgensen: Lønt, en gammekendt stenalderlokalitet)

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2001 artikler
  • Under Aabenraa finder du 229 artikler
  • Under Sønderjylland finder du 272 artikler
  • Under Tønder finder du 374 artikler
  • Under Aabenraa finder du 228 artikler
  • Under Padborg, Kruså, Bov finder du 62 artikler

 

  • Aabenraa – starten på historien (1)
  • Aabenraa i Højmiddelalderen
  • Tønder – vi ved ikke alt
  • Tønder – i begyndelsen
  • Tønder – vi ved ikke så meget 1-2
  • Tønders historie fra begyndelsen
  • De første mennesker i Tønder
  • Vikinger i Vadehavet
  • Guldhornene i Gallehus (1)
  • Guldhornenes ældste historie (2)
  • Guldhornene – den tredje historie (3)
  • En ridder fra Gallehus (4)
  • Gallehus – den femte fortælling (5)
  • Xxxxxx
  • Olgerdiget ved Tinglev
  • Sønderjylland – historie indtil 1200
  • Dankirke – syd for Ribe
  • Ribe i begyndelsen (1)
  • Dannevirke
  • Sønderjyllands Oldtid
  • Ringborge ved Vadehavet
  • Sundeveds Fortid
  • Forsvarsværker i Sønderjylland fra fortiden
  • Hjemsted -en oldtidsmark, der måske forsvinder (er nu forsvundet)
  • Haderslev i begyndelsen (1)
  • Sønderborg i begyndelsen (1)
  • En fortidsskov i det sønderjyske Vadehav
  • Danefæ ved Emmerlev 1-2
  • De første mennesker i Bov og mange flere

 

  • Artikler fra og om Løjt:
  • Dyrehave ved Aabenraa
  • En tur rundt på Løjt
  • Lærer i Løjt – i 25 år
  • Kalvø- en ø i Genner bugt
  • Ann Rytter – et folkeminde fra Løjt
  • Rytterkilden – et sagn fra Løjt
  • Da Løjt havde to præster og præstegårde
  • Da barsøerne blev arresteret
  • Dengang – på Løjt land
  • Løjt Land for 170 år siden
  • Landmåleren fra Løjt
  • Sømænd fra Løjt og Aabenraa
  • Løjt Land – det 8. besøg
  • Løjt Land – masser af historie og kultur (7)
  • Løjt – mellem dansk og tysk
  • Anekdoter fra Løjt
  • Løjt Land – i begyndelsen
  • Løjt Land – nordøst for Aabenraa
  • Løjt Land – den femte tur (5)