Sorgen ramte Aabenraa – 9. april 1940
Den 9. april blev ekstra tragisk for en familie i Aabenraa, ja for hele byen. En 14 – årig dreng fra byen blev syd for byen dødelig ramt af en vildfaren kugle på 100 meters afstand. Episoden er vist i den meget roste film, 9. april. Her bliver drengen, Reinhold Fabian udråbt som mælkedreng. Men han var spejder og statsskoleelev. Og han var bange for at gøre sit nye tøj beskidt. Dette forhold blev skæbnesvangert.
Journalisten tvivlede
Historisk Samfund for Sønderjylland havde henvist en journalist til undertegnede vedrørende en mælkedreng, der blev skudt syd for Aabenraa den 9. april. I første omgang kunne jeg ikke huske, at jeg havde omtalt denne mælkedreng. Men da jeg kiggede efter havde jeg nævnt episoden i to tidligere artikler.
Da jeg ikke umiddelbar kunne nævne navnet på vedkommende eller de nærmere omstændigheder, fortalte journalisten, at han tvivlede på at episoden har fundet sted. Men jeg kunne så fortælle at episoden har været omtalt i flere bøger.
I en Facebook – gruppe blev det nævnt, at den første civilist, der blev dræbt, var i Haderslev. Og i den ellers meget roste film, 9. april ser man også en mælkedreng ved en tankstation blive dræbt.
Hændelsen var ikke filmisk fiktion
Det forhold, at det skulle være en mælkedreng er en filmisk fiktion, men det er hændelsen nu ikke. Men indrømmet, episoden har i eftertiden ikke været særlig meget omtalt. Der var en artikel dengang i Hejmdal og efterfølgende har episoden været omtalt i en svensk avis.
Vi har været i forbindelse med et fjernt familiemedlem til den dræbte, for at få sandheden.
Tag hjem knægte
I Ramsherred 53 i det gamle pakhus skal Reinhold Fabian i skole. Men noget mere spændene foregik syd for Aabenraa. Hans kammerat vil have ham med derud. På et flyverblad havde tyskerne allerede anmeldt deres komme.
Reinholds familie solgte møbler i det gamle pakhus, som for længst er revet ned. Reinhold Fabian ville nemlig se, når tyskerne kom. På vej blev de dog advaret af en lokal købmand:
- Tag hjem knægte, de kommer til at skyde.
Nysgerrige havde taget opstilling
To Nimbus motorcykler havde taget opstilling for at tage imod tyskerne. For de to knægte var det spændende.
Nogle få danske tropper havde været i kamp ved Lundsbjerg og var trukket nord på. Dengang var vejforløbet en anden. Men det var cirka i Tøndervejens udmunding i Flensborgvej at træfningen fandt sted.
En del nysgerrige havde taget opstilling. De var sikkert ikke klar over i hvilken fare de befandt sig i. Den heftige skudduel varede ikke længe, inden danskerne igen brød op og trak sig længere nord på.
Det nye tøj skulle ikke gøres beskidt
Reinhold Fabian var imellem tiden dukket op, og mens den ene holdt sig nogenlunde dækket under et stendige, ville Fabian ikke gøre sit nyt tøj, som han lige havde fået beskidt, så han havde ikke lagt sig i dække lige som sin kammerat. Det blev skæbnesvangert.
Måske – død på stedet
Åbenbart har han på et tidspunkt stået med ryggen til, for han var blevet ramt i skulderbladet og projektilet var fortsat ud gennem næsen. Antagelig har han været død på stedet.
På 100 meters afstand var han blevet offer for et vildfaren skud, skudt af en intetanende tysk soldat.
Fra bygningerne på Kystvejen havde man fulgt optrinet og omgående ringet efter en ambulance. Reinhold blev erklæret død ved ankomsten til hospitalet. Den tragiske begivenhed bredte sig hurtig ud over Aabenraa. Og familien Fabian mødte dyb medfølelse.
Begravet på hendes 15 – års fødselsdag
Lørdag efter – på sin 15 – årige fødselsdag blev Reinhold begravet. Overalt i Aabenraa vajede Dannebrog på halv stang. Følget samlede sig ved Sygehusets Kapel, hvor der blev holdt en lille andagt.
Fra kapellet bevægede sørgetoget sig gennem hovedgaden ud til kirkegårdskapellet. Foran rustvognen bar kammerater fra Statsskolen skolens fane, spejderkammeraterne fulgte med Sct. Georg Gildets og Aabenraa Spejderkolonnes faner.
I følget sås bl.a. amtmandinde Refslund Thomsen, politimester Agersted og rektor Mogensen sammen med lærerpersonale og elever fra Statsskolen.
Pastorens velmenende ord
I kirkegårdskapellet talte Pastor Juhler ud fra Paulis Ord til Korinterne:
- Når et lem lider, lider alle lemmerne med.
Blandt andet udtalte Pastor Juhler:
- Når vi af og til hører, at det er krig et eller andet sted i Verden, så anfægter det os ikke synderligt, men hører vi om, at der er udbrudt krig i Europa, da følger vi begivenhederne med stor interesse, og når vi så om morgenen vågner til en uhyggelig opdagelse at vort eget land er draget med i krigen, da ryster vi.
- Reinholdt Fabian var en opvagt dreng, der berettede til store forhåbninger, og han var en god dreng. Endnu var han barn med barnlig leg, med barnlig sind og med barnlig kærlighed til moder og søskende.
- I dag ville han have fyldt 15 år. Vi kan ikke ønske til lykke, men vi kan udtrykke ønsket om at han må hvile i fred og at Gud vil glæde hans sjæl
- I, hans moder og søskende havde vel nok tænkt jer hans skæbne anderledes, men er det egentlig noget bedre, end at vide ham i Guds Hånd, skærmet mod livets skuffelser og lidelser, og Gud har jo netop givet sine forjættelser til dem der endnu har barnligt sind.
- Hans død har gjort indtryk på kammeraterne og på øjenvidnerne, der så ham segne om. Lad Gud derved have talt til jer. Lige så let kunne det have gjaldt jer, derfor skal vi bede Gud skåne vort liv og vie det til hans ord.
Kranse fra Politimestre
Med salmen En lille Stund i Rosenlund blev båren ført til graven, og efter at pastor Juhler havde forrettet jordpåkastelsen, sænkedes de tre faner over graven.
Til slut bragte Lektor Rossent som formand i Sct. Georgsgildet, på kammeraternes vegne en sidste hilsen til Reinhold Fabian og på familiens vegne takkede han for deltagelsen og den venlighed, der var udvist familien. Der var mange smukke kranse til båren blandt andet fra politimestrene i Aabenraa og Sønderborg Amt og fra Statsskolen.
- Dette var den tragiske historie, om den første civilist, der blev dræbt den 9. april.
- Tak til Wolle Knudsgaard
www.dengang.dk har ca. 138 artikler fra Besættelsestiden