Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder

Sønderjysk Kaffebord fra Tønder

December 2, 2008

Denne artikel er fra 2008. Vi har lavet en nyere artikel renset for slåfejl og i en bedre opsætning. Tilmed får du en artikel med flere opskrifter. Vi har lagt denne nyere artikel under kategorien Sønderjylland. Så i stedet for at bruge denne artikel er det lettere for sig at lede efter www.dengang.dk/artikler/5703  – Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder 

 


opfordring af læserene bringes hermed 88 opskrifter på
Sønderjysk Kaffebord fra Tønder. Mange af opskrifterne stammer fra
begyndelsen af 1800’ tallet. Tænk ikke på
slankekur m.m. Her bruges masser af fedtstoffer, margarine m.m. Vi
ønsker god fornøjelse. Og husk, der skal mange kager til et rigtigt
Sønderjysk Kaffebord.

Her til siden er der indløbet mails
fra hele Danmark om opskrifter på Sønderjysk kaffebord. Ballumme
Knepkache, Goj raj, Brøetort, Wrejn unge,

kartøffelkach og meget mere. Derfor har vi lavet denne artikel. Vi
er lige blevet færdig med artiklen Sønderjysk kaffebord
– opskrifter.
Men takket være min svigerinde i Tønder, Annelise,
er det lykkedes at finde nogle ældgamle opskrifter fra Tønder,
Højer og Møgeltønder.
Det er muligt, at lignende opskrifter er
at finde i den foregående artikel, men hvis du kigger rigtig efter,
er der alligevel en forskel. Vi har bevaret de gamle måleenheder. Vi
ønsker god fornøjelse med opskrifterne.

Og så lige en advarsel. Hvis du er i
gang med en eller anden slankekur, skal du npk ikke gå i gang med disse
opskrifter. Der er masser af fedstof, sukker, smør, margarine, fløde

m.m.

Annelises Vanillekranse

1 pd. Mel, ¾ pd. Smør. ½ pd. Sukker,
1 Æg, 1 teske natron, ½ stang Vanille.

De forskellige dele æltes godt sammen,
køres igennem kødhakkemaskinen, i hvilken, der er anbragt kageplader.
Her formes kransene. Bages lysebrune.

Meta`s Jødekager

1 pd. Mel, ¾ pd. Smør, ¼ pd. Sukker,
2 æggeblommer, lidt Kardemomme, 2 teske Hjortesalt, Kanel.

Smøret smuldre i melet. Sukkeret og
to æggeblommer, Kardemomme og Hjortesalt kommes i, og det æltes godt
sammen. Dejen udrulles og kagerne udstkkes med et glas. De pensles med
æg og bestrøes med kanel og sukker.

Lene’s Fedtkager

1 ½ pd. Mel, 1 pd. Fedt, ¾ pd. Sukker,
lidt Hjorteteksalt. Alle dele æltes sammen til en fast dej. Trilles
i boller og sættes på pladen. Bages ved svag varme.

Oma’s
”Gode Råd”

½ pd. Smør, ¼ pd sukker, 1 dl. Fløde,
3 æg, lidt Kardemomme og 1 pd. Mel æltes sammen og formes som små
runde boller. Goderådhjernet smøres og varmes godt igennem, inden
man begynder at bage. Kagerne bages pænt lysebrune.

Små
Korenderkager

3 æg, 172 pd. Sukker, ½ pd. Margarine,
1 pd. Mel, 2 teskeer Hjortetaksalt.

Margarine og sukker røres hvidt. De
tre æggeblommer, mel, Hjortaksalt og til sidst de stiftpiskede hvider
kommes i. Pladen smøres og dejen stryges tyndt ud over den. Overstrøes
med korender og sukker. Når de er færdigbagte, skæres de ud i firkanter.

Kanelkager

¾ pd. Smør, 1 ¼ pd. Mel, ¼ pd. Korender,
2 breve kanal, ½ pd. Sukker. Dejen æltes sammen, udrulles og afstikkes
med et glas.

Mormors Kanelstænger

4 æg, 1 pd. Mel, 1 brev Kanel, 3 kopper
Sukker, 1 spiseske Fedt, 1 teske Hjortetaksalt.

Æg og Sukker røres. Kanel, Hjortetaksalt
og Mel æltes sammen med det. Til sidst æltes fedtet i dejen, trilles
i pølser, trykkes flad og sættes på pladen. Når kagerne næsten
er færdigbagte, skæres de ud på skrå og sættes ind i ovnen til
tørring.
Halvmåner

½ pd. Margarine, ¼ pd. Sukker, 1 pd.
Mel, 2 Æggeblommer, 2 teskeer Kardemomme.

Udrulles og afstikkes med et glas til
halvmåner.

Mor’s Snebolde

1 pd. Mel, 70 gr. Smør og ¼ l. Vand
bages op. Når det slipper Skeen afkøles det og 6 Æg kommes i, et
ad gangen. Dejen formes med to skeer med kugler og bages i fedt. De
vendes i kanel og Sukker eller i Flormelis.

Snebolde fra Tønder

¼ pd. Smør, ¼ pd. Mel, 2 kopper Vand,
4 Æg. Laves som Mor’s Snebolde.

Aristokrater

1 pd. Mel, ¾ pd. Margarine, ¾ pd. stødt
Melis, 1 Æg, ¼ pd. Mandler, som ikke skoldes, men snittes på langs.
Dejen æltes sammen og rulles i en Pølse, der står til næste dag.
Skæres i tynde kager, der dyppes i Æg og Mandler.

Smørenødder

4 spiseskeer Smør, 4 spiseskeer Sukker,
Mel, så meget det kan tage. Kommes i kogende fedt med en barneske.

Sommerbagværk

4 Æg, ½ pd. Sukker, ½ pd. Mel, 1 knivspids
Hjortetaksalt. Æg og Sukker røres godt, sigtet Mel og Hjortetaksalt
kommes i. Sættes på pladen med en teske. Ligner Pleskener.

Brodersens Klejner

1 kop smeltet Smør, ½ kop Rom, 2 kopper
god Fløde, 75 gr. Sukker, 1 ½ pf. Mel.

Rommen hældes i den opvarmede Fløde.
Melet kommes i vædsken. Dejen æltes, udrulles og laves til klejner
med kagesporen. Bages i 1 pd. Fedt.

Smørkranse

2 Æggeblommer, 1 pd. Smør, 1 pd. mel,
1 lille kop Fløde.

Smørret smuldres i Melet. Æg og Fløde
tilsættes, og Dejen æltes sammen. Den udrulles, afstikkes med et større
glas og så med et mindre, så der dannes en krans. Pensles med Æg
og dyppes i groft sukker.

Medaljer

1 pd. Mel, 1 Æg, ¼ pd. Sukker, 1 spiseske
Smør, 1 lille kop Vand, 1 Bagepulver.

Udrulles og udstikkes med et glas. Marmalade
kommes imellem. Pensles, når de er færdige med Flormelis udrært i
Citron.

Mor Lene’s Chokoladekonfekt

½ pd. Sukker kommes i 10 spiseskeer
kogende vand og koges til sukkeret er smeltet. 1 pd. smeltet Kogechokolade
og ¼ pd. hakkede mandler kommes i. Når det hele er kommet i kog ved
svagt blus, tages det af og afkøles. Det sættes på en smurt plade
med en teske, og tøres ved svag varme i obnen i 2 minutter.

Krigskage fra 1. verdenskrig

1 pd. Havregryn, 1 Æg, 4 spiseskeer
Fløde, 2 spiseskeer Kartoffelmel, ½ pd. Sukker, 1 Bagepulver. Alt
æltes sammen og sættes på plade med en teske.

Hverdagskiks

40 gr. Smør, 180 gr. Sukker, 1 pd. Mel,
2 spiseskeer Fløde, lidt salt, 1 teske Natron. Æltes, udrulles og
afstikkes med et glas. Hulles med en gaffel.

Sandmusser

100 gr. Smør, 125 gr. melis, ½ Æg,
65 gr. Mel, 250 gr. Kartoffelmel, 1 brev Vanilla. Æltes sammen og formes
i små kugler, der trykkes flade med en gaffel.

Vafler

4 Æg, ½ pd. Sukker, ½ pd. Smør, ½
pd. Kartoffelmel.

Det kolde Smør røres med Sukker. Æggeblommer
kommes i, en ad gangen. Kartoffelmel og de piskede hvider tilsættes.
Bages i Vaffelhjern.
Sonja`s Knepkager

2 pd. Rugmel, 1 pd. Fedstof, ¼ pd. Sukker,
¼ pd. Sirup, 1 stor kop Fløde, 1 teske Kanel eller Kardemomme efter
behag, 2 teske Hjortetaksalt.

Fedstoffet smuldres i melet, og de andre
dele tilsættes. Dejen udrulles og skæres i aflange kager med kagesporen.
Pensles med æg og sættes på en smurt pande.

Knepkager fra Ballum

1 ½ pd. Hvedemel, 1 pd. Smør, ¼ l
Fløde, 125 gr. Sukker, Kardemomme, Citronskal, 1 ½ teske Hjortetaksalt.

Dejen æltes sammen, udrylles og skæres
i firkanter, smøres med æggeblomme.

Knepkager fra Højer

1 pd. Hvedemel, 1 pd. Bygmel, 1 pd. Rugmel,
1 pd. Fedt, ½ pd. Smør, ½ pd. Sukker, ¾ pd. Sirup, 1 spiseske Kanel,
i teske Kardemomme, 1 teske Nelikker, 1 kop Fløde.

Dejen laves ligesom i Knepkager fra
Ballum

Tante’s Knepkager

1 pd. Mel, 2 spiseskeer Sukker, ¾ pd.
Margarine, 2 spiseskeer Eddike, 2 spiseskeer Vand. Æltes sammen, udrulles
og skæres i aflange kager med kagesporen. Pensles med æggeblomme.

Lene’e Knepkager

2 ½ pd. Mel, ¾ pd. Sukker, ½ pd. Smør,
¾ pd. Fedt, 3 Æg, 3 kopper Fløde, 2 teske Hjortetaktsalt. Laves som
Tante*s Knepkager

Israelitter

2 Æg, ½ pd. Margarine, ¾ pd. Sukker,
1 pd. Mel, Hasselnødder eller Mandler. Smør og det halve af sukkeret
røre hvidt. Heri kommes to æggeblommer og melet. Dejen udrulles og
afstikkes med et mindre glas. De to hvider piskes stive og resten af
sukkeret kommes i. Kagerne sættes på en smurt plade. En teske af æggehvidemassen
anbringes på hver, med en nød oveni. Bages ved svag varm.

Engelske Snitter

¼ pd. Smør og ¼ pd. Sukker røres
til salve. 3 – 4 æg kommes i, et ad gangen. 4 spiseske Fløde, 1
pd. Mel pg i teske Hjortetaksalt æltes i. Dejen bredes ud på en velsmurt
plade, bestrøes med sukker og hakkede mandler. Bages ved jævn varme.
Når kagen er smuk lysebrun, skæres den ud i firkanter og tørres i
ovnen.

Naboen’s Makroner

3 æggehvidder piskes stive, heri kommes
½ pd. Sukker, 10 udrullede Tvebakker og lidt Mandelessens. Sættes
på plade med en teske.

Mor’s Makroner

1 pd. Sukker, 1 pd. Mandler, 5 Æggehvider.
Hviderne piskes stive og sukkeret tilsættes under piskningen, lidt
ad gangen. Tilsidst de smuttede, finthakkende Mandler. Anbringes på
en smurt plade med teske og bages ved jævn varme.

Hanne’s pebernødder

1 pd. Rugmel, 2 pd. Hvedemel, ½ pd.
Margarine, ½ pd. Fedt, 1 pd. Sukker, ½ l Mælk, 1 teske Potaske opløst
i lidt lunkent vand. Mel og margarine smuldres. Sukker og vædske kommes
i. Trilles i tynde pølser, skæres i terninger og bages på en plade
bestrøet med mel.

Hvide Pebernødder

1 ¼ pd. Smør, 1 pd. Hvedemel, 1 pd.
Kartoffelmel, 1 pd. Sukker, Mandler (hakkede og skoldede), citronskal,
½ teske Hjortetaksalt.

Smør og sukker røres godt, herefter
tilsættes mel, Hjortetaksalt, Citronskald og mandler. Formes i en pølse
og skæres i kager. Bages svagt lysebrune.

Chokoladefedtkager

1 pd. Fedt, 2 pd. Mel, 1 pd. Sukker,
1 Æg, 1 teske Hjortetaksalt, ½ pd. revet Chokolade eller ¼ pd. Cacao.

Dejen æltes sammen, formes til små
kugler, sættes på pladen og bages ved svag varme.

Havremakroner

2 Æg, ½ pd. Margarine, ½ pd. Melis,
1 spiseske Mel, 1 teske Hjortetaksalt, 1 pd. Havregryn, 2 spiseskeer
Cacao.

Dejen æltes sammen og sættes på den
smurte plads med en teske.

Muslingeskaller

1 ¼ pd. mel, ¾ pd. Sukker, ¾ pd. Smør,
1 Æg, lidt hakkede, smuttede Mandler.

Dejen æltes sammen, udrulles og anbringes
i Muslingeskaller eller Linseformer.

Mandelsnitter

6 Æggeblommer røres med 1 pd. Sukker.
½ pd. hakkede smuttede Mandler, 1 strøget teske Hjortetaksalt og 1
pd. Mel kommes i og til sidst de stiftpiskede Æggehvider. Dejen formes
som aflande Brød, bages, skæres i aflange stykker på 2 cm. tykkelse,
afkøles og tørres efter i bageovnen.

Ostepinde

100 gr. revn Ost, 100 gr. Smør og 100
gr. Mel æltes sammen og rulles ud i tynde pølser og skæres i ca.
8 cm. længde.

Berit*s Brune Kager

4 pd. Sirup, 4 pd. Mel, 1 pd. Smør,
7 gr. Kardemomme, 7 gr. stødt Nellike, 15 gr. Kanel, 1/8 pd. Sukat.
Skal af 2 Citroner, 30 gr. Potaske, 1 ½ kop Fløde, ¾ pd. Topsukker.

Smør smuldres i en del af Melet. Krydderier
og Sirup kommes i, og Dejen står i 2 timer. Topsukkeret stødes og
kommes i dejen med resten af Melet, Potasken opløst i lunkent vand
og Fløden. Dejen formes i pølser og skæres næste dag.

Inga’s Brune Kager

2 pd. Sirup, 1 pd. Smør, 1 pd. Farin,
4 pd. Flormel, 1 brev Kanel, 1 brev Allehånde, 30 gr. Potaske, Mandel.

Sirup, Smør, Sukker og Krydderier smeltes
i en gryde, afkøles og Mel og Potaske kommes i. Dejen udrulles og afsrikkes
med et glas. Ovenpå hver kage kommes en halv Mandel.

Familien Brodersen*s Brune Kager

¾ pd. Sirup, ¼ pd. Sukker, ¼ pd. Smør,
1/8 pd. Fedt smeltes i en gryde. Efter afkøling tilsættes en flaske
Rosenvand, 15 gr. Potaske og 3 teskeer Kanel. Dejen står nogle dage,
udrulles så tyndt, og afstikkes med glas.

Brune Kager fra Højer

¼ pd. Smør, ½ pd. Sirup, 1 ¼ pd.
Mel, 15 gr. Kanel, 10 gr. Nelliker, Skal af en Citron, hakket Sukat
og Pommeransskal, ½ pd. hakket Sukker, 8 gr. Potaske.

Smør, Sirup og Krydderier smeltes i
en ret stor gryde. Efter afkøling blandes Mel, Potaske og det kunuste,
lukkede Sukker i. Dejen står 2 dage, udrulles og skæres i firkanter.

Brune Kager fra Møgeltønder

1 ¼ pd. Sirup, 11/4 pd. Farin, ¾ pd.
fedt, ¼ pd. Smør, 2 ¾ pd. Mel, Skallen af 1 ½ Citron, 2 teskeer
Nelliker, 1 teske Hjortetaksalt, 1 teske Potaske, hakkede mandler og
10 gr. Kandis.

Laves som Brune Kager fra Højer
– Mandlerne hakkes og Kandisen knuses.

Hedegaardsstænger

1 pd. Mel, ½ pd. Smør, 1 lille kop
Fløde. Dejen æltes sammen, trilles i en Pølse, der trykkes flad og
skæres i 2 cm tykkelse, pensles med Æg og bestrøes med Sukker.

Tønder
– Kage

¾ pd. Smør, 1 pd. mel, ½ pd. Sukker,
1 spiseske kartoffelmel, 50 gr. Mandler.

Dejen ælstes sammen og de smuttede lukkede
mandler kommes i. Udrulles og afstikkes med et glas. Bages svagt lysebrune.

Oma`s Kranse

1 ps. Smør, 1 pd. Mel, 1 kop Fløde,
1 knivssåids Hjortetaksalt.

Dejen æltes sammen, udrulles og afstikkes
med et større og et mindre glas til kranse, pensles med æggehvide
og groft Sukker.

Albertkiks

¼ pd. Smør, ½ pd. Sukker, 750 gr.
Mel, 4 Æg, 3 teske Vanillesukker, 1 Bagepulver.

Melet æltes med det kolde Smør, Æg,
Sukker og Bagepulver kommes i. Dejen udrulles og afstikkes med et glas.
En strikkepind bruges til at stikke huller i kagerne.

Havrebidder

¼ pd. Sukker, ½ pd. Havregryn, 80 gr.
Hvedemel, 50 gr. Smør, 1 kop Mælk eller Vand, reven Skal af en Citron,
1 knivspids Natron. Sukker og Smør røres hvidt. Mælk, Gryn, Citronskal
og Natron æltes i. Dejen udrulles og afstikkes med et glas. Bages lysebrune.

Lene’s Romkager

¾ pd. Mel, ½ pd. Smør, ½ pd. Sukker,
2 Æggeblommer, 1 glas Rom. Smørret smuldres i Melet, Sukker, Æggeblommer
og Rom tilsættes, og det æltes til en fast dej. Udrulles og afstikkes
med et glas til små kager, der pensles med Æggehvide og bestrøes
med Kanel eller mandler og Sukker.

Far’s Kringler

½ pd. Margarine, 1 kop Fløde, 1 pd.
Mel, Gær, Dejen æltes sammen og trilles i tynde pølser og formes
som kringler, der dyppes i æg og sukker med lidt hakkede mandler.

Lillebror’s Kringler

½ pd. Smør, ½ pd. Margarine, 1 Æg,
6 spiseskeer Fløde, 1 spiseske Sukker, 1 ½ pd. Mel.

Æltes helst om aftenen. Næste morgen
formes kringlerne og dyppes i æg og sukker.

Hamborger Kager

¼ flaske Rosenvand, 1 kop fløde, 30
gr. smør, 2 pd. Sukker, 2 ½ pd. Mel, ¼ pd. Mandler, 30 gr. Pommeransskral,
skal af en citron, ½ brev Kanel, 1 teske Kardemomme, 1 teske Hjortetaksalt,
Rosenvand, Smør, Fløde og Sukker koges. Når det er afkølet, kommer
de andre dele i. Dejen udrulles og skæres med kagesporen i aflange
kager.

Hvide Christiansfelder

3 Æg, 174 pd. Sukker, ½ Citron, 1 brev
Kardemomme, ¼ pd. Mandler, 1 kop Rosenvand, 1 pd. Mel, 1 teske Hjortetaksalt.

De hele æg og sukkeret røres hvide.
Heri kommes saften af ½ citron, Kardemomme og Rosenvand. Mel og Hjoprtetaksalt
blandes, og det hele æltes sammen, udrulles og afstikkes med et glas.
Bages lysebrune.

Hvepsereder

3 Æggehvider, ½ pd. Sukker, 100 gr.
Chokolade, 100 gr. Mandler, ¼ pd. Sukker, 3 Æggehvider piskes stive
og heri kommes ½ pd. Sukker. 3 Æggehvider piskes stive og heri kommes
½ pd. Sukker. ¼ pd. Sukker, de hakkede , udsmuttede Mandler og Chokoladen
brunes på Panden. Det afkøles og blandes med det andet. Sættes på
pladen med en teske.

Herremandens Hvepsereder

250 gr. Mandeler (eller Nødder) skæres
i små stykker og brunes med ½ pund sukker på panden. 6 Æggehvider
piskes stive og blandes med 350 gr. Sukker. ¼ pd. Cacao eller Chocolade.
Den afkølede Mandelmasse kommes i, og kagerne sættes på pladen med
en teske.

Pleskner

4 Æg ½ pd. Sukker, ½ pd. Mel evt.
lidt reven citronskal, 1 teske Hjortetaksalt.

Æg og Sukker piskes, til det er hvidt
og skummende. Melet røres let i. Sættes på pladen med en teske og
bages lysebrune.

Mor Lene’s
Ægteskabspleskner

100 gr. Margarine, 1 pd. Mel, 8 Æg,
4/5 pd. Sukker, 2 Breve Vanillesukker, 1 Bagepulver.

Æg og Sukker røres hvidt og skummende,
den smeltende Margarine og Vanillesukker kommes i. Tilsidst det sammenblandede,
sigtede Mel og Bagepulver.

Farfars Sirupskage

1 stor kop Kagesirup, 1 stor kop Flormelis,
1 stor kop Kærnemælk, 1 pd. Mel, 1 brev Kardemomme, 1 brev Kanel,
1 hakket Citronskald, 1 ½ teske natron.

De flydende dele blandes sammen. Melet
og krydderierne kommes i. Dejen hældes i en smurt bradepande og bages
ved god varme ca. ¾ time.

Honningkage

1 kop Honning, 1 kop Sirup, 1 kop Sukker,
1 kop sur Fløde, 2 kopper Kærnemælk, 2 pd. Mel, 2 teskeer Natron,
lidt ingfær og kanel.

Laves på samme måde som Farfars
Sirupskage.

Oldemors Mornkop

½ pd. Smør, ½ pd. hakkede Mandler,
½ pd. Sukker kommes i en gryde og brunes ved stadig omrøring. En form
skylles med vand og massen kommes deri. Når den er størknet skæres
Mornkop ud i stykker og serveres for gæsterne lige inden de skal hjem.

Pladekage fra Tønder

6 Æg, 1 pd. Smør, 1 pd. Sukker, ½
pd. Mel, 1 Citron, 1 teske Hjortetaksalt, 1/8 pd. Mandler, 1/10 pd.
Korender.

Smør og Sukker røres hvidt. Æg kommes
i, et ad gangen. Citron, Hjortetaksalt, Mel, Mandler og Korender kommes
i. Bages på bradepanden.

Pladekage fra Højer

4 Æg, 1 kop Sukker, 150 gr. Margarine,
en kop Mælk, Citron, ½ Bagepulver, ¾ pd. Mel, ½ pd. Sukker.

Margarine og Sukker røres godt, heri
kommes Æggeblommerne en ad gangen. Mælk, Citron, Mel og Bagepulver
blandes i. Dejen bredes ud i en smurt bradepande. De 4 hvider piskes
og ½ pd. sukker tilsættes. Når kagen er næsten bagt, smøres den
med Æggehvidemassen og bages til Marengsdejen er lysebrun.

Lise’s brune Kage

1 pd. sirup, 250 gr. sukker, ¾ l Kærnemælk,
125 gr. Margarine, 3 teskeer Natron, 3 pd. Mel, ½ pdd. Rosoner.

Sirup, Sukker og Kærnemælk røres sammen.
Margarine smuldres i Melet. Natron og de vaskede Rosiner kommes i og
røres i den flydende Masse. Bradepanden smøres. Dejen kommes i og
bages ¾ – 1 time.

Æbleformkage

3 Æg, ½ pd. Sukker, ½ pd. Mel, 1 tallerken
skrællede, ituskårne Æbler, ½ Bagepulver.

De hele Æg røres hvide og skæmmende
med Sukkeret, melet, der er blandet med Bagepulver, sigtes i og tilsidst
de småtskårne Æbler. Kommes i en velsmurt form og bages ¾ time.

Chokoladekage fra Møgeltønder

¼ pd. Smør, 2 Æg, 1 ½ kop Sukker,
4 teskeer Cacao, 1 kop Mælk, 2 ½ kop Mel, 1 teske Natron.

Æggeblommer og Sukker røres godt. Smør,
Cacao og Mælk bringes i kog. Det afkøles og blandes med rørte Æg.
Mel og Natron sigtes i, og de to piskede hvider tilsættes. Bages i
springform.

Tante Tine’s Marmorkage

200 gr. Smør, 300 gr. Sukker, 420 gr.
Mel, 1/8 l Fløde, 6 Æg, 200 gr. Chokolade, 1 Bagepulver, Vanille.

Bages som Chokoladekage fra Møgeltønder
Dejen deles i to halvdele, og den revne chokolade kommes i den ene halvdel.
Hældes i en smurt form. Den anden halvdel oven i den anden. Bages i
en time.

Brun Krigskage

1 pd. Sirup, ½ pd. brun Sukker, en stor
spiseske Fedt, 1 kop Kærnemælk, 1 ½ pd. Mel, 1 teske Hjortetaksalt,
1 teske Natron, Skal af en halv Citron, ½ teske Nelliker.

Kardemommekage

1 pd. Sukker, ½ pd. Kartoffelmel, 1
pd. Hvedemel, ½ pd. Smør, 2 kopper Mælk, 6 Æg, 1 teske Kardemomme,
1 Bagepulver.

Smør og Sukker røres hvidt. Æg kommes
i – 1 ad gangen. Mælk, Mel, Kardemomme og Bagepulver kommes derefter
i.

Hanna’s Lagkage

5 Æg, 6 spiseskeer Sukker, 4 spiseskeer
Hvedemel, 2 spiseskeer Kartoffelmel, 2 teskeer Bagepulver.

Æggeblommer og Sukker røres godt. Heri
kommes Mel og Bagepulver og de 5 piskede Hvider. Bages i springform.

Fru Brodersens Lagkage

3 Æg, 1 kop Sukker, 1 kop Hvedemel,
1 kop Kartoffelmel, Saft af ½ Citron blandes med ¼ kop Vand, 1 teske
Bagepulver.

Æggeblommer og Sukker røres hvidt.
Citron, Vand, Mel og bagepulver tilsættes. Tilsidst de piskede Hvider.
Heraf bliver der tre bunde.

Mormor’s Lagkage

2 kopper Sukker, 1 kop Smør, 4 Æg,
Lidt smuttende finthakkede Mandler, 3 kopper Mel, 1 kop Mælk, 1 Bagepulver,
skal af en Citron.

Sukker og Smør røres hvidt. Æggene
kommes hele i. Mælk, Mel, Bagepulver og de hakkede Mandler og Citron
tilsættes. Kommes i en springform og bages. Skæres i lag og fyldes
med gele og creme.

Kartoffelkage fra Tønder

4 Æg, 200 gr. Sukker, 1 pd. kogte Kartofler,
1 – 2 spiseskeer Mel, Skal og Saft af en Citron.

Æggeblommer og Sukker røres hvidt.
De mossede Kartofler kommes i. Citron og Mel tilsættes og til sidst
de piskede Hvider. Koges i vandbad 2/4 time i en buddingform og serveres
med rød sauce.

Favoritkringle

2 pd. Mel, 2 kopper Sukker, 2 Æg, ¼
pd. Rosiner, ½ pd. Smør, ½ l Mælk, revet Skal af en Citron, Gær.

Smør og Mælk varmes. Gær udrøres,
at æltes sammen, formes som kringle. Pensles med Æg og bestrøes med
Sukker.

Mecklenburger Mørdej

2 Æggeblommer, 120 gr. Sukker, 300 gr.
Smør eller Margarine, 1 pd. Mel samt Citronskal

Mel, Sukker.

Æggeblommer, det kolde Smør og Citronskal
blandes. Dejen udsrulles i en cm tykkelse og afstikkes med springformen.
Resterne trilles i 3 tynde pølser, der flettes sammen og dannes som
kant. Bages lysebrun og fyldes med Æbler, Stikkelsesbær eller Svedsker.
Pyntes med Flødeskum.

Æblepladekage

1 Æg, ½ pd. Sukker, ¼ pd. Smør eller
fedt, 1 pd. Mel, 1 kop Mælk, 1 Bagepulver, lidt Citron, 1 tallerken
skrællede skårne æbler drysset med kanel og Sukker.

Dejen æltes sammen, udrulles og deles
i to halvdele. Den ene halvdel anbringes i den smurte bradepande. Æblerne
kommer over, og den anden halvdel trykkes ned over. Man rører lidt
margarine og sukker i en kop og smører det ovenpå. Bages i ca. 45
minutter.

Æbletærte

1 pd. revne Kartofler, ¼ pd. Smør,
6 Æg, ¾ pd. Sukker, lidt Vanille, 1 dyb tallerken snittede Æbler.

Smør og Kartofler bages op. Æggeblommer
røres med Sukker, og den afkølede opbakning kommes deri. Derefter
tilsættes Vanille og de piskede Hvider. Æblerne røre i med let hånd.
Bages en time i en velsmurt form.

Tønder Kage

½ pd Smør, ¾ pd. Sukker, 4 – 6 ÆG,
1 kop Mælk, 3 spiseskeer Cacao, 1 teske Kanel, lidt Nellike, ¼ pd.
Korender, ¼ pd. Rosiner, 199 gr. Sukat, 1 pd. Mel, 1 Bagepulver.

Smør og Sukker røres hvidt. Æg tilsættes
et efter et. Krydderi tilsættes. Mel og Bagepulver kommes i. Bages
i bradepanden en halv time ved god varme.

Højer Sirupskage

200 gr. Sirup, 2 Æg, 200 gr. Sukker,
120 gr. fedtstof, 1 pd. Mel, 2 teske Natron, 2 dl. Kærnemælk og Fløde
blandet, ½ Citron, 2 teske Kanel, ½ teske Nelliker og ½ teske Ingefær.

Sirup, Sukker og fedtstof vaarmes i en
Gryde, der afkøles. Mel, Natron og krydderier hældes skiftevis med
Kærnemælken. Røre godt og kommes så i den smurte bradepande. Bages
cirka 1 time ved svag varme. Kan smøres med flormelis tilsat lidt Rosenvand.

Sonja’s Sodakage

2 Æg, 1 pd. Mel, 1 pd. Sukker, ½ pd.
Smør, 2 kopper Mælk, 1 Bagepulver, 1 teske Kardemomme.

Smør og Sukker røres hvidt. Æg kommes
i, et ad gangen. Bagepulver blandes med Mel. Mel og Mælk røres skiftevis.

Annelise’s Sodakage

4 Æg, ½ pd. Sukker, ¼ pd. Smør, ½
pd. Hvedemel, ½ pd. Kartoffelmel, 1 Bagepulver, 2 kopper Mælk.

Laves lige som Sonja’s Sodakage.

Lene’s Sølvkage

200 gr. Smør eller Margarine, 200 gr.
Sukker, 125 gr. Flormel, 125 gr. fint Rismel, 10 Æggehvider, revet
skal af en Citron.

Smør og Sukker røres hvidt. Heri kommes
de piskede Hvider. Melet, der er sigtet og tilsat revet Citronskal,
tilsættes med let hånd. Bages ved jævn varme en lille Time.

Oma’s Søsterkage

6 Æg, ½ pd. Sukker, ¾ pd. Smør, 2
pd. Mel, 1 stor kop Fløde, 50 gr. Gær, 1 teske Kardemomme, ¼ pd.
Rosiner.

Smørret blødgøres og røres hvidt
med Sukkeret. Æg, Fløde, Gær (gjort flydende i lidt af Fløden) og
Mel irøres efterhånden. Kardemomme og Rosiner tilsættes. Hældes
i en smurt form og står og hæver ca. 1 time. Bages ca. ¾ time.

Mor’s Søsterkage

6 Æg, 1 pd. Mel, ¼ pd. Rosiner, !/4
pd. Korender, Sukat, 150 gr. Smør, ½ pd. Sukker, 1 brev Bagepulver.

Smør og Sukker røres hvidt. Æg tilsættes.
Mel, Rosiner, Korender, Sukat og Bagepulver tilsættes. Bages i en smart
form.

Citronkage

½ pd. Smør, ½ pd. Sukker, ½ pd. Mel,
1 Bagepulver, 4 Æg, Smør og Sukker røres hvidt. Æg kommes i, bages
i en velsmurt Form. Skal og Saft af 1 Citron og 1 Appelsin koges op
med 150 gr. Sukker og hældes varm over den varme Kage.

Farmor’s Chokoladekage

5 Æg, 1 pd. Sukker, ½ pd. revet Chokolade,
50 gr. groft hakkede Mandler, 1 pd. Mel, 1 teske Hjortetaksalt opløst
i lidt lunken vand.

Æg og Sukker røres hvidt og skummende.
De andre dele tilsættes kommes i en smurt form og bages ca. 1 time.

Oldemor’s Chokoladekage

2 Æg, ½ pd. Sukker, 1 pd. Mel, 3 spiseskeer
revet Chokolade, 2 kopper Mælk, ½ brev Vanillesukker, 1 Bagepulver.

Æg og Sukker røres godt. Mælk, Mel,
Bagepulver, Vanillesukker og Chokolade kommes i, og dejen hældes i
en velsmurt form. Bages 1 time.

Familien Brodersens Sandkage

8 Æg, 1 pd. Smør, 1 pd. Sukker, ½
pd. Sukker, ½ pd. Flormel, ½ pd. Kartoffelmel, lidt revet Citronskal,
1 spiuseske Rom.

Smør og Sukker røres til salve. Æggeblommerne
kommes i, en ad gangen. Mel, Citronskal og Rom tilsættes og til sidst
de piskede Æggehvider. Dejen hældes i en velsmurt form og bages ved
jævn varme. ¾ – 1 time.

Oma Tønder*s Sandkage fra Højer

6 Æg, ½ pd. Smør, ¼ pd. Sukker, 1
pd. Hvedemel, ¼ pd. kartoffelmel, lidt revet Citronskal, et par hakkede
bitre Mandler, 1 bagepulver. Laves som Familien Brodersens Sandkage.

Sraderkage

7 Æg, ¼ pd. Smør, ¼ pd. Mel, ¼ pd.
Sukker, Skal og saft af en Citron.

7 Æggeblommer røres hvide med Sukker.
Mel og Smør, smuldres og kommes i Æggemassen, Citron tilsættes og
til sidst de piskede hvider. Bages i en velsmurt form ved god varme
¾ time.

Kilde: Se Litteratur, Tønder, samt
diverse Private Opskriftsbøger fra Tønder og Højer.
– Redigeret af Uwe Brodersen.

Hvis du vil vide mere:

Sønderjysk Kaffebord

Sønderjysk Kaffebord
– Opskrifter

Mad fra Tønder

Mad fra Tønder
– Opskrifter


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder