Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Varehuset Buldog på Nørrebrogade

Februar 21, 2011

Dagene 30. juni og 1.juli 1944 var nogle af de blodigste på Nørrebro i historien. Ikke alene brændte Varehuset Buldog. Adskillige butikker blev plyndret og brændt. Fra tysk side skød og dræbte man adskillige personer. Men også folk fra Schalburg – korpset havde adskillige folk på samvittigheden. På Nørrebro gjorde borgerne oprør mod tyskernes undertrykkelse. Det blev gengældt på en meget brutal måde

 

30. juni 1944

Mange læsere har i tidens løb spurgt om informationer omkring varehuset Buldog på Nørrebrogade. Vi har skrevet om det. Men måske har læserne haft svært ved at finde det. Og mens vi nu fortæller om den skæbnesvanger dag – den 30. juni 1944, kan man så bagefter gå ind på vores fotogalleri og se billederne
af det brændende varehus, Buldog. Men det skete også mange andre ting den dag på Nørrebro.

Vi skal tilbage til den 30. juni 1944. Det var midt under folkestrejken. Varmt var det blevet, både med hensyn til temperaturen og til vildskaben.

På Nørrebro vågnede beboerne op med budskabet i aviserne, at otte medlemmer af Hvidstensgruppen dagen forinden var blevet henrettet af tyskerne. Budskabet fik sporvognspersonalet til at nedlægge arbejdet. Klokken ti blev togdriften indstillet.

 

Masser af mennesker på Nørrebrogade

Allerede klokken 9 vrimlede det med mennesker på Nørrebrogade. Og klokken 10 begyndte man, at bygge barrikader over gaden. Arbejdsvogne, sten og andet materiale. Røde papirflag med hammer og segl blev beslaglagt af politiet.

Mængden var ophidset, og politiet affyrede skræmmeskud. Men det afholdt ikke mængden med fortsat at bygge barrikader. En enlig tysk soldat på cykel blev
overfaldt af masserne. Ved Fredensgade var der rejst en gipsfigur, der forstillede Hitler.

 

Hammer og segl

Politiet var mødt op med 25 mand. Men det var ikke nok til at klare mængden af ophidsede Nørrebro – borgere  Overbetjent Bervil vurderede, at det bedste var at trække sig tilbage til stationen på Fælledvej og vente på forstærkning.

Her stod udrykningsvogne parat, og noget af styrken var allerede iført kampuniform.  Senere hang der et Hammer og segl Flag mellem to lygtepæle. Mellem Stengade og Griffenfeldtsgade brændte et mægtigt bål.

Fortovet var revet op. Det samme var sket med stenbroen. Kommunens store redskabsvogn, som stod på Blågårds Plads blev hentet ned på Nørrebrogade
og væltet om på siden.   Nu var der tændt bål på Kapelvej . En masse fødevare – tobaksforretninger var ved at blive plyndret. Situationen udviklede sig mere og mere.

Ved 14 – tiden var flaget med Hammer og segl hejst over en væltet bil, endvidere var Dannebrog hejst. Det danske politi kunne intet stille op. Når de store udrykningsvogne kom, og folk så, at det var dansk politi blev arbejdet med barrikaderne fortsat.

Fra Stengade blev en politi – officer med 7 – 8 betjente fulgt hjem. En mand blev pludselig overfaldet. Bagefter blev der med stor kraft kastet en stor sten mod hans hoved. Han var utvivlsom dræbt på stedet. Man sagde, at han var stikker.

 

Slagterbutik udplyndret

I Rantzausgade var der opløb foran en slagterbutik tilhørende slagter Trebien. Pludselig lød et brag. Ruderne var knust. Tre – fire mand sprang ind i butikken og kastede spegepølse, rullepølser, leverpølser og kødpølser ud til folk. Butikken blev ikke alene plyndret. Den blev ødelagt.

Alt hvad der overhovedet kunne slås i stykker med hænder, ved spark eller hakke og koben, blev totalt knust og smidt på gaden. Denne Trebien havde nazistiske tilbøjeligheder. Om formiddagen havde slagteren ellers meddelt, at der ingen kød var i forretningen. Man fandt fem hele grise, som de tilstedeværende slagtersvende blev sat til at partere.

 

Bagerbutik udplyndret

Da man var færdig her, gik man videre til den næste nazi – butik , en bager på hjørnet af Rantzausgade og Skyttegade. Forretningen lå i kælderen. Ordren lød på ødelæggelse af forretningen og inventaret. Privatlejligheden ovenpå skulle skånes.

Wienerbrød, kiks, ispinde, smør, fedt med mere blev fordelt mellem de forsamlede. Pludselig lød råbet, Tyskerne kommer. Så var det med at komme væk i en hvis fart.

 

Buldog udplyndres

Pludselig lød råbet Til Buldog. Det var et varehus på hjørnet af Ravnsborggade og Nørrebrogade, samt en cafe og en blomsterhandel. Ruderne blev knust, og alt blev slæbt ud og kastet på bål ude på Nørrebrogade.

At Buldog blev plyndret og brændt var en planlagt aktion. Det var ren og skør sabotage. Man hævdede ellers at det var massernes værk. Man kaldte varehuset for en nazi-rede.  Politiet kæmpede for at rede, hvad redes kunne. Men de måtte opgive, da medlemmer af Schalburgkorpset skød vildt omkring sig. De dukkede pludselig op i biler  med maskinpistoler ud af vinduerne. Tre mennesker blev skudt, og blev senere afhentet af ambulancer.

Voksenmannequiner blev klædt af fik malet hagekors på.

 

Branden bredte sig

Et par skovvogne fyldt med politi kom. Folk forsvandt midlertidig fra Buldog, men vendte hurtig tilbage igen. Varehuset blev derefter plyndret. Ild blev der også sat til varehuset. Millioner af varer gik op i lys lue. Branden var omfattende og havde allerede fat i en beboelsesejendom på Ravnsborggade. Brandvæsnet blev nægtet adgang. Politiet reddede, hvad der kunne reddes. Til sidst var der kun de røgsværtede mure tilbage.

Henne fra Skt. Hans Torv lød nogle maskingeværsalver. Det var fra en tysk bombemaskine, som sendte nogle salver af mod mængden. En halv snes mennesker blev dræbt  eller såret.

Kort efter kom en tysk lastbil. Kuglerne hvinede hen ad Fælledvej. Folk skyndte sig ind i gadedøre, porte m.m.

En Schalburgmand som havde vist sig i civil blev klædt af af mængden. Han måtte nøgen løbe spidsrod til Schalburgborgen Blegdamsvej.  Mange butikker var også her blevet plyndret og sat i brand.

 

Flere brande

Klokken 17 var der brand i Palsbøls Konfektionsfabrik. I Stengade 38. En halv time senere var der brand i Lysdahls Konfektionsfabrik, i Korsgade 16. Begge firmaer fremstillede uniformer til værnemagten. Senere gik det ud over Stjernesko, Nørrebrogade 56. 

Stjerneskos porte blev sprængt. Et par sabotagevagter stod parat og skød efter de angribende. Her blev mindst en skudt.

 

Mange dræbte

Ved 18 – tiden kom en hestevogn uden hest fra Griffenfeldsgade med masser af hø-baller, som der blev stukket ild i. De blev væltet midt på Nørrebrogade. De brændende baller rullede hen af gaden og folk måtte springe til side, for ikke at blive forbrændt.

Pludselig lød et voldsomt brag. En dreng hoppede rundt med et ordentlig hul i låret, hvorfra der hang kødtrevler, blodet væltede ud. Ude midt på gaden lå en ung mand og svømmede i sit blod. Han var revet i stykker af eksplosionen.

På modsatte gadehjørne lå en kvinde og to – tre mænd gennemvædet af blod. Deres kroppe, arme og ben var gennemskåret af splinter. De havde ikke langt igen.

Tyskerne opstillede kanoner, der skød ned ad Nørrebrogade. En masse blev dræbt og såret. Vidner berettede om 12 – 20 dræbte.

I butiksdøren til chokoladefabrik lå  en kvæstet kvinde. Der stod nogle CB’er omkring hende. På vejen lå hendes cykel sprængt i tre dele. Det var en familie, der netop var kørt over Nørrebrogade fra Møllegade til Solitudevej , da katastrofen indtraf. Drengen lå inde i en opgang. Der lå mange kvæstede og døde rundt omkring i opgange og sideveje.

 

Ambulancer var langt tid om det

Det gik uendelig lang tid før en enlig ambulance dukkede op. Den blev fyldt op med med sårede og døende mennesker. Noget senere kom yderligere et par stykker, og resten blev kørt væk. Gaderne og fortovene var overfyldte med blod.

 

Lille dreng såret

Klokken 19.25 meldes om flere sårede ved skydning med en tyske maskinkanon på Nørrebros Runddel. Ved politiets tilstedekomst var flere ambulancer og sanitetsvogne kommet til stede. En lille dreng, der var såret i venstre ben, blev bragt til hospitalet med politiets transportvogn.

På hjørnet af Griffenfeldsgade og Nørrebrogade skød det tyske politi en og sårede to. Urolighederne fortsatte om aftenen.

Klokken 21 var der hærværk på  Stella Nova, Nørrebrogade 32. Inventaret blev slæbt ud på gaden. Menneskemængden forsvandt, da tyskerne åbnede ild.

 

Tysk uniform afstedkom mord

Mellem kl. 20 og 21 kom politiet fra Gernersgadevagten kørende til hjørnet af Nørrebrogade og Griffenfeldsgade. Anledningen var, at en tysk uniform var
ophængt på et stativ, der var stillet ud på gaden. Det tyske politi fra Gernersgade besatte straks krydset og beskød såvel vinduerne på Nørrebrogade samt publikum på fortovene. Der dræbtes herved en person og to personer blev hårdt sårede. Stativet med uniformen blev af dansk politi ført til Fælledvejens Station.

 

Tysk soldat begår røveri

Tyskerne kørte rundt i kvarteret og skød tilfældig særlig i området omkring Griffenfeldsgade. Der lød mange skrig og råb fra de personer, der blev ramt. Således blev en 29 – årig mekaniker fulgt op af trappen i Nørrebrogade 29, hvor en tysk soldat dræbte vedkommende og stjal en tegnebog indeholdende
600 kr.

Klokken 22.30 var der forholdsvis roligt i kvarteret. Der var bål hist og her. Der brændte dog en del bål hist og her i Griffenfeldtsgade
og Ranzausgade-kvarteret.  Adskillige mennesker blev såret og dræbt.

 

Tvunget til at rydde op

Men det var ikke slut. Tyskerne vækkede tilfældige personer, for at få dem til at rydde barrikaderne på Nørrebrogade. Under dette blev en person dræbt ud for Nørrebrogade 182 kl. 6.20 om morgenen. Også forbipasserende blev tvunget til at rydde barrikaderne.

 

Brandmester dræbt

I løbet af formiddagen den 1. juli blev der opstillet kanoner på Nørrebrogade, Skt. Hans Torv, Blågårdsgade og andre steder. Patruljer kørte rundt og skød på folk med geværer, maskinpistoler og undertiden med større våben. Mange blev dræbt. Der i blandt var en brandmester der var på vej hjem efter endt tjeneste
Fælledvejens Brandstation. En mand på Fælledvejen blev ramt af et projektil, således at hele hans underansigt fuldstændig blev afrevet.

 

Helten døde

Et par mødre stod i porten til Fælledvej 15 og skulle hente mælk til deres børn. Men de turde ikke gå over gaden til Værneskolen, Fælledvej 12 på den modsatte side af gaden. En ung mand, der boede i samme ejendom tilbød dog at hente mælken. Men det skulle han nok ikke have gjort. Da han nåde tilbage til porten blev han indhentet af en tysk soldat, der med sin pistol skød ham direkte i tindingen. Han segnede død om foran de skrækslagene kvinder.

 

Skud mod ejendom

I Blågårdsgade for enden af Smedegade opstillede tyskerne en kanon med skudretning langs ad Smedegade. Kanonmundingen havde direkte sigte mod Thorupsgade 15. Kanonen blev affyret med det resultat, at den sprængte en kæmpe hul i facaden. En kvinde på anden sal blev dræbt på stedet.

Klokken 10.40 blev en kvinde i Smedegade 14B 4. alvorlig såret. Hun havde stået ved vinduet, og det var for meget for de tyske soldater.

 

Kvinder smidt i søen

Klokken 13 var der hærværk og plyndring i Buldogs Blomsterforretning på hjørnet af Dosseringen og Nørrebrogade. En udrykning fra Politiets hovedafdeling og skydende tyske soldater fik mængden til at forsvinde.

Klokken 15.15 var der ballade og plyndring af Buldogs Cafè, Nørrebrogade 1. Men her var politiet hurtig. Man anholdte 12 personer for plyndring. Heller ikke alle i mængden var enige om, at det var pasende at yde hærværk og plyndring mod stedet. De hjalp politiet med at fange synderne. Inden politiets fremkomst havde de endda smidt to tyvagtige kvinder i søen.

 

Balladen fortsatte

Omtrent samtidig var der hærværk og tyveri i Cykelforretningen, Korsgade 7. Og kl. 16 var der hærværk og tyveri i Bagerforretningen, Vesselgade 2. Mellem 18 og 19 var der voldsom skydning fra kanoner opstillet på Dr. Louises Bro og Nørrebrogade. Klokken 21 blev en mand skudt i det ene ben
i Vesselgade. En tysk patrulje skød også en mælkeassistent i Bangertsgade.

Balladen og oprøret fortsatte de næste dage på Nørrebro.

 

Likvideret foran Buldog

Den 7. august blev den tidligere politibetjent Sustmann Ment likvideret i en linje 16 lige ude foran det tidligere Buldog. Han blev dræbt med et pistolskud direkte i nakken. Den dræbte var medlem af DNSAP. Han arbejde for det tyske sikkerhedspoliti og boede på Jagtvej. Lederen af det tyske sikkerhedspoliti SS standartenführer Bovensiepen krævede en hævnaktion for likvideringen. Det skete dagen efter med nedskydningen af 11 danskere i tysk fangenskab ved Osted
mellem Roskilde og Ringsted.

Kilde:
Se

  • Litteratur Nørrebro
  • www.dengang.dk – diverse artikler

 

Hvis du vil vide mere

  • www.dengang.dk indeholder 1.783 artikler
  • Under Nørrebro finder du 304 artikler 
  • Under Besættelsestiden (Før/under/efter) finder du 362 artikler 
  • Nørrebro – 9 dage i sommeren 1944
  • Besættelse på Nørrebro 1 – 5
  • Likvideret på Nørrebro
  • Sabotage på Nørrebro
  • Nørrebro – flere sabotager og mange flere artikler 

Redigeret 22. 12. 2021


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro