Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa

Sorgen ramte Aabenraa – endnu mere

Juni 6, 2015

Sorgen ramte Aabenraa – endnu mere

En henvendelse fra Der Nordschleswiger vedrørende en trist begivenhed den 9. april 1940 førte til en ganske spændende historie. Årsag til hele historien er filmen ”9. april” Her ses en mælkedreng blive skudt. Redaktøren af Nordschleswigsche Zeitung måtte en tur på politistationen. Avisen havde skrevet, at Reinhold Fabian var blevet dræbt af en dansk kugle. Men senere kom der en rettelse i avisen, samtidig med, at det kom frem, at han havde forsøgt at fotografere. På hospitalet havde man konstateret, at han var blevet ramt af hele tre kugler. Men det var tyske kugler.

Der Nordschleswiger efterforskede sagen

I forbindelse med filmen ”9. april” blev vi kontaktet af Der Nordschleswiger. Historisk Samfund for Sønderjylland havde henvist journalisten til undertagnede. Vi havde skrevet lidt om den dreng, der blev skudt i Aabenraa den dag. Men vi havde ikke navnet på knægten. Men vi forskede lidt i det og fandt frem til navnet. Tilsvarende gik avisen nu med navnet videre, og fandt også frem til en andel del af hændelsen.

 

Han var ikke mælkedreng

Vi kunne hurtig konstatere, at vi ikke havde med en mælkedreng at gøre, som det bliver beskrevet i filmen. Det drejede sig om den 14 – årige statsskoleelev, Reinhold Fabian.

 

Vækket af støj fra flyvemaskiner

Han var blevet vækket af støj fra alle de flyvemaskiner, der fløj over Aabenraa den morgen. Fra hans hjem, Ramsherred 53 løb han sammen med sin kammerat, Poul Christian Olesen ud til Kystvej. Det videre hændelsesforløb kan læses i artiklen Sorgen ramte Aabenraa – 9. april 1940.

 

Ifølge politirapporten

Ifølge politirapporten lagde de to knægte sig bag stenmuren på maven. Men senere rejste Reinhold sig på hug. Men i det samme knækkede han sammen. Han var ramt bag fra af et skud. Og ifølge vidner var skuddet affyret af tyske soldater fra Sønder Chausee.

En ambulance blev tilkaldt med det samme. Og drengen døde ifølge politirapporten på operationsbordet. Skuddet ramte højre kind og var trængt ind i hjernen.

 

Han var ramt af tre skud

Politirapporten, der var udarbejdet af kriminalbetjent A. Nielsen henviser til reservelæge Schrøder, der påpeger, at Reinhold er ramt af yderligere to skud. Disse har forårsaget kvæstelser til højre på halsen i skulderens venstre side.

 

Nordschleswigsche Zeitung: Han var ramt af en dansk kugle

Den 10. april kunne man i Nordschleswigsche Zeitung (NZ) læse, at Reinhold var blevet ramt af en vildfaren dansk kugle. Men ellers var det ikke angivet de nærmere omstændigheder, som førte til hans død. Den samme dag kom der i Hejmdal en dødsannonce fra familien Fabian.

Men beretningen i NZ havde politisk – politimæssige følger. I politi – protokollen fra 18, maj 1940 bliver meldingen fra NZ on, at kuglen skulle være affyret fra danske tropper betegnet som falsk.

 

Redaktør måtte stille op hos politiet

Den daværende redaktør af NZ, Dr. Harboe Kardel måtte stille på politistationen. Her viste politiet ham, hvad de havde fundet frem til. Det viste, at Reinhold Fabian var blevet dræbt af tyske kugler.

 

Lokalredaktør havde lavet sine egne undersøgelser

Kardel henviste til den ansvarlige lokalredaktør Kühler, som også blev afhørt af politiet. Kühler forklarede, at hans efterforskning og vidneudsagn havde fået ham overbevist om, at det var talte om at de dødlige kugler var et dansk maskingevær. Også Kühler fik lejlighed til at gennemgå politiets efterforsknings – materiale.

 

En bemærkelsesmæssig rettelse

Dette resulterede så i at NZ den 20. maj 1940 bragte em bemærkelsesværdig rettelse. Det var under overskriften: ”En indgående undersøgelse af hændelsen den 9. april”

  • Den ønskværdige opklaring har nu ført med sig, at Fabian (ved transformertårnet på Kystvej) havde rejst overkroppen for at fotografere. Derved er han blevet ramt af et afledt skud fra en tysk Panzerwagen. Denne havde svaret igen på skud fra danske maskingeværer. Skuddet havde ramt ham i hovet og var øjeblikkelig dræbende. Patronen er ikke blevet fundet. Efter undersøgelserne at dømme, kan man udelukke at skuddet stammer fra en dansk maskinpistol.

Læs også artiklen: Sorgen ramte Aabenraa – 9. april 1940

Kilde: Der Nordschleswiger

www.dengang.dk indeholder 143 artikler fra Besættelsestiden


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa