Nyt Danefæ ved Emmerlev
En guldring-knyttet til eliten. Et magtsymbol i nordisk sammenhæng. Alliance mellem Emmerlev og Centraleuropa? Kun 10 km fra Guldhornene. Globale handelsforbindelser? Merovingere – hvem er de? Havde Sønderjylland mere indflydelse end forventet? Guldringen fundet allerede i 2020. Et historisk sted – Trællebanke – kun 2 km fra findestedet. Og 900 meter fra Trælbanke er der fundet en boplads. Hvad er Danefæ?
En guldring – knyttet til eliten
Det er ikke første gang, der findes et Danefæ fra Emmerlev. Ja det er faktisk heller ikke første gang fra den samme mark. Denne gang er det en damering fra 5-600-tallet. Og det er en ting, der er knyttet til eliten. Og det er de andre ting også i nærheden.
Nationalmuseet oplyser, at meget tyder på, at der har regeret en fyrsteslægt, som havde særlige forbindelser til merovingerne. Det var de helt store spillere på dette område. Ringen er blevet lavet af frankiske håndværkere i merovinger-riget.
Dette rige indbefattede store dele af Frankrig, Belgien og Tyskland.
Et magtsymbol i nordisk sammenhæng
Deres ringe er typisk indfattet med en mønt eller en plakette, mens ringen, som blev fundet i Emmerlev, er indfattet med en rød halvædelsten. Guld og røde sten er et kendt magtsymbol i nordisk sammenhæng.
Alliance mellem Emmerlev og Centraleuropa?
Området ved Emmerlev kan altså have haft en særlig position i 5 – 600-tallet, hvis der som ringen antyder – har været en alliance eller kontakt mellem en fyrsteslægt og merovingerne. Måske er en fyrstedatter fra en slægt i Centraleuropa ind i fyrsteslægten i Emmerlev.
Det er sandsynligt, da merovingerne var kendt for at gifte sig til forbindelser med andre magthavere for at sikre handel og magt i et område. Vadehavet er et sted, hvor det giver mening at have en del handel, fordi der blandt andet er gode søveje.
Andre historiske fund knytter sig også til området ved Emmerlev.
Kun 10 km fra Guldhornene
Guldringen er gravet op ca. 10 kilometer fra fundstedet for guldhornene, der er fra 400-tallet og to kilometer fra ringvolden Trælbakken, som er dateret til det første århundrede. Denne vender vi tilbage til. Vi mangler bare at finde en gravplads til fyrsteslægten. Hvis der bliver gjort endnu flere fund i området, bliver vi klogere.
Globale handelsforbindelser
Men egentlig er det efterhånden gjort en del fund ved Vadehavet som viser globale handelsforbindelser. Fyrste-familien fra Emmerlev har muligvis regeret mellem Ribe og Hedeby. Derfor har merovingerne været interesseret i en forbindelse, så de kunne opbygge et netværk og kontrollere handlen.
Merovingere – Hvem var de?
Men hvem var de disse merovinger? Det var en frankisk kongeslægt fra ca. 450 – 751. Slægtens oprindelse fortaber sig i sagnenes verden, hvor den knyttes til en overnaturlig herkomst. Deres særlige kendetegn var deres lange hår.
Omkring 481 regerede flere merovingere i de nordlige Rhinegne som småkonger, der hver herskede over en by eller et opland. Alle frankerne kom under deres herredømme. Slægten blev døbt til den kristne tro. Riget blev delt mellem herskerens sønner. Og dette førte til stridigheder.
I de første generationer var de merovingiske konger magtfulde. De herskede selv over deres landområder kun bistået af rådgivere fra adelen og gejstligheden. Disse overtog efterhånden magten, og merovingerne blev reduceret til skyggekonger, der udelukkende havde ceremonielle funktioner. I 751 fandt Pippin 3. den Lille dog tiden moden til med pavens hjælp at sætte en sidste merovinger-konge i kloster for selv at overtage magten.
Havde Sønderjylland mere indflydelse end antaget?
Sammen med nyere fund tyder det på, at Nordslesvig/Sønderjylland havde mere indflydelse end man hidtil har ventet. Vestkysten har sikkert været attraktivt. Det har ikke kun været Dankirke/Ribe.
Måske har ejeren af den fundne ring kendt folkene bag Guldhornene
Guldringen fundet i 2020
Der er desuden fundet to guldmønter, syv sølvmønter og keramik. Måske er forbindelsen til merovingerne etableret gennem venner i Friesland.
Ringen blev allerede fundet i foråret 2020 af en hobbyarkæolog med metaldetektor.
Et historisk sted – to kilometer derfra
Cirka to kilometer fra findestedet ligger Trælbanke/Træborg/Troldeborg eller Trolsbanke. Den har en diameter på 125 meter. Den består af en vold omgivet af tre voldgrave. Inden for volden findes endnu en voldgrav. De tre voldgrave udenfor har ikke eksisteret samtidig. De er 2,5 meter bredde og ca. 1 meter dyb. Volden er 1,5 meter høje. Oprindelig var den noget højere.
Dateringen viser, at den er cirka fra Kristi fødsel. Man har undersøgt det egetræ, der lå i voldgraven. Men det stemmer ikke overens med alderen af den keramik, der er fundet. De er fra ældre romersk jernalder (50 f.Kr – 200 e.Kr.) Ler-skårene som man har fundet stammer fra et århundrede e.Kr.
I den nordvestligste side har man opgravet store kampesten. Man har også opgravet en potte med en rusten nøgle. Var det en røverborg, forsvarsværk eller opbevaringssted for fanger?
En boplads 900 meter fra Trælbanke
Da Henrik Nissen i 2010 skulle bygge en ny stald 900 meter vest for Trælbanke fandt han noget mystisk. Arkæologer fandt en boplads fra ældre romersk jernalder. Skår fra bopladsen viser, at denne har eksisteret samtidig med Trælbanke.
Det har ganske givet været mere aktivitet mellem Ribe og Sild, end man umiddelbart skulle tro. Blandt de mønter, der er fundet, er en arabisk ”dirhem” fra 800 – 900-tallet, en tysk sølvmønt fra 900 og sågar en guldmønt fra Byzans (det nuværende Istanbul i Tyrkiet) fra 600 – tallet. Det er yderst sjældent vi finder sådan en mønt i Danmark.
Hvad er Danefæ?
De mønter, der er dukket op i området, er alle Danefæ. Og man kalder det for Danefæ, når de er ældre end 1536.
Danefæ er genstande fra fortiden, der kommer til veje som jordfund i Danmark, og som er forarbejdet af ædelt metal eller i øvrigt er af kulturhistorisk værdi, herunder mønter. Den, der finder Danefæ eller får Danefæ i sin besiddelse, skal aflevere det, idet Danefæ tilhører staten.
Penge til et nyt projekt
De mange fund resulterede i 2022 efter i en mindre prøvegravning. Resultaterne af denne var så lovende, at Museum Sønderjylland sendte ansøgning om midler til en egentlig udgravning.
Nu håber man så bare på at få nok penge til en ny udgravning.
Rigdommen kom ikke kun til Ribe.
Kilde:
- dengang.dk – diverse artikler
- denstoredanske.lex.dk
- kulturarv.dk
- fredninger.dk
- dernordschleswiger.dk
- fla.dk
- dr.dk/nyheder
Hvis du vil vide mere:
- dengang.dk indeholder 2.120 artikler
- Under Højer finder du 93 artikler
- Under Tønder finder du 354 artikler
- Under Sønderjylland finder du 259 artikler
- Under Aabenraa finder du 217 artikler
- Tønder- Vi ved egentlig ikke så meget (1)
- Tønder fra starten (1)
- Tønder – strejftog i historien (2)
- Hvor gammel er Tønder egentlig?
- Vikinger i Vadehavet
- Tønderhus – slot, borg og fæstning
- Tønder i 773 år
- Hedeby
- Dannevirke
- Endnu en vikingeby – Silasthorp
- Sønderjyllands Oldtid
- Ringborge ved Vadehavet
- Sundeveds fortid
- Forsvarsværker i Sønderjylland fra fortiden
- Hjemsted – en oldtidsmark, der (måske) forsvinder
- Ribe i begyndelsen (1)
- Tønders historie fra begyndelsen
- De første mennesker i Tønder
- De første mennesker i Bov
- Vikinger i Vadehavet
- Dankirke – syd fra Ribe
- Guldhornene i Gallehus (1)
- Guldhornenes ældste historie (2)
- Guldhornene – den tredje historie (3)
- En ridder fra Gallehus (4)
- Gallehus – den femte historie (5)
- Guldhornene – hvor stor betydning har de (6) og mange flere