Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Industri på Nørrebro

Når håndværk bliver til industri på Nørrebro

Marts 17, 2020

Når håndværk bliver til Industri på Nørrebro

Vi skal besøge to virksomheder på Nørrebro. Mejlshede Låse og Rud. Rasmussens Snedkerier. Hos Mejlshede Låse er der ca. 50 ansatte. Ejendomme blev opkøbt. På tur med Jane Aamund. Hans rejser verden rundt. Har været præsident i USA. Farmand er ikke klar til pension. Satset på efteruddannelse og kvalitet. Rud. Rasmussen blev grundlagt tilbage i 1869. Firmaet skiftede navn. Mange berømte designere har været tilknyttet Københavns kommune truede med at rive de flotte fabriksbygninger ned.

 

Mejlshede Låse

 

Mange ansatte

Vi kan ikke undgå, at se, hvor virksomheden ligger. Et af Nørrebros ældste skilte viser vejen. Det lyser i den grad op i de mørke timer over for Assistens Kirkegård. Når vi nu efter en håndværker, møbelsnedker Rud Rasmussen tager nok en håndværker, låsemed Mejlshede, så skyldes det størrelsen. Mejlshede Låse er med ca. 50 ansatte og ca. 35 – 40 biler en af de største låsesmede i Danmark.  

Jo vi skal tilbage til 1964, da Axel Mejlshede åbnede en lille låsebutik på Nørrebrogade 86 sammen med sønnen, Hans og datteren Jutta. Efter få år giftede Jutta sig med en anden låsesmed og solgte sin andel af firmaet.

Familien er meget hurtig klar med opgavefordelingen efter uenigheder. Næringsbrevet bliver udstedt til sønnen, Hans. Han bliver direktør i eget firma. Han fungerer også som indkøber, og kommer hurtig til at løse opgaver for kunder. Foruden dette læser han til civilingeniør på Danmarks Tekniske Højskole. Hans kører rundt til kunderne på cykel, Jutta passer butikken derhjemme.

 

Ejendomme blev opkøbt

 En meget større forretning blev etableret i de lokaler, der før husede Felkovs Damekonfektion i stuen. Også på 1. sal etablerede låsefirmaet sig. De øvrige etager blev udlejet til klubværelser. Men firmaet fik hurtigt vokseværk, og alle etager blev inddraget. I dag fylder firmaet hele ejendommen, Nørrebrogade 84, 86, 88 plus naboejendommen i Frederik den Syvendes Gade 1 og 3.

Ejendommen eller ejendommene er også spændende og vidner om en masse historie. Her en masse kringelkroge, trapper reposer og kontorer. Jo, der er aktivitet fra kvist til kælder i hele ejendommen.

 

På tur med Jane Aamund

Mejlshede Låse løser også mange opgaver for politi og brandværn. Ja de arbejder både dag og nat. Dette blev også bemærket i medierne. I foråret 1980 var Berlingske Tidenes navnkundige journalist, Jane Aamund således med på en af Hans Mejlshedes nattevagter. Det blev lidt af en oplevelse, men det blev ganske flot videreformidlet på en dobbeltside til avisens læsere. Ture i det københavnske aften – og natteliv bød både på uheldige borgere som havde låst sig ude og på opgaver for politiet.

Gennem 1970erne og 1980erne voksede firmaet yderligere. I 1977 begyndte Mejlshede at importere amerikanske produkter. En masse andre firma er blevet opkøbt

Hans er stadig aktiv i familiefirmaet, Mejlshede Låse. Det vil sige, at han efterhånden har overdraget ansvaret til sønnerne Gert og Ole.  Men også hustruen, Ketty er stadig aktiv i firmaet. Her var der tidligere politistation, men fra den ene dag til den anden, besluttede man at nedlægge den.

Det var også i denne ejendom, at Nørrebro Handelsforening startede det succesfulde NH – Distribution, som endda blev præmieret af Københavns Kommune. Senere brød kommunen kontrakten og firmaet måtte sælges med tab til det senere nemlig.com.

 

Rejser verden rundt

Og denne ejendom oser af aktivitet. Går man op af trappen gennem butikken går man op til administrationslokalet, og her sidder Hans ofte selv ved telefonen og dirigerer tropperne. Og det er er utrolig for Hans kender ikke til 40 – timers uge. For der er bud efter Hans rundt om i Verden. Han trives både i Japan og hos FBI i USA, når han holder diverse foredrag og undervisning om låseteknik. Og når Hans i en afslappet stund fortæller om nogle af sine mange oplevelser, så spidser man ører. Måske er det disse oplevelser, der holder ham aktiv. En gang imellem tager Ketty også med på disse internationale ture.

 

Præsident i USA

Allerede for mere end 30 år siden begyndte Hans Mejlshede at rejse til USA som instruktør. Ja han blev efterhånden så kendt, at han blev valgt som Mr. President for 7.000 amerikanske låsesmede i The Associated Locksmiths of America. Man kan kun være præsident i to år, men bagefter er man sikret en bestyrelsespost i fire år. Jo og i otte år var Hans været formand for European Locksmith Federation.

 

Farmand ikke klar til pension

Ja også onklen var låsesmed. Nu har sønnerne Gert og Ole overtaget aktiemajoriteten og er klar til at føre virksomheden videre, når farmand er klar til at gå på pension, men det tyder det ikke på. Der er stadig masser af engement og Hans rejser stadig verden rundt selv om han for længst har overskredet pensionsalderen.

 

Satset på efteruddannelse og kvalitet

Hans har i den grad satset på efteruddannelse, og i dag har stort set alle låsesmede en ordentlig uddannelse og det er ikke mindst Hans Mejlshedes fortjeneste. Det er nok også en af grundene til, at han i Dansk Låsesmed Forening er optaget som æresmedlem. Ja det var den forening, som han var med til at starte. Her har han også beklædt formandsposten. I foreningen har det ikke kun været sikring, sikkerhed og låseopgaver, der har haft Hans store interesse. Han har i den grad også stået for den sociale del af foreningen. Men den største i foreningen, er nok det, at han har sat fokus på kvalitet.

 

Rud. Rasmussens Snedkerier – et Industriminde

Snedkerierne er en af 25 nationale industriminder, som Kulturarvsstyrelsen har udnævnt som industrisamfundets kulturarv. Her er man i selskab med blandt andet Carlsberg og Novo.

Virksomheden er udnævnt på grund af sin virksomhedshistorie og fordi virksomhedens blanding af beboelse og erhverv samt den høje udnyttelse af grundarealet er karakteristisk for de københavnske brokvarterer på den tid, hvor industrialiseringen tog fat.

Desuden repræsenterer snedkerierne den mindre håndværksbasserede industri, der stadig udgør en stor del af danske industrivirksomheder, som det står i Kulturarvsstyrelsens udnævnelse.

Det kan være svært at finde indgangen Nørrebrogade 45, hvis man kommer den vej fra. Men kommer du bagfra af Stengade, er du ikke i tvivl.

 

Firmaet er grundlagt 1869

I 1869 grundlagde Rudolph Rasmussen sit firma i det Indre København. Han grundlagde Rud. Rasmussens Fabrik for Egetræsmøbler. Værkstedet blev hurtigt for lille, og så flyttede man til Store Kongensgade.

Udførelsen af en stor ordre til Hotel d`Angleterre brændte værkstedet. Rudolph Rasmussen brugte erstatningen på 10.000 kr. til udbetalingen for ejendommen Nørrebrogade 45. Han købte ejendommen sammen med sin svoger, J.C. Groule. Sidstnævnte startede et værksted for polerede møbler.

Produktionen dengang mest af stilmøbler i rokoko og barok. Først blev der bygget et beboelseshus ud mod Nørrebrogade og en fabriksbygning på 4 etager mod Stengade.

I 1904 kom næste generation. Det var sønnerne Rudolph og Viktor, der fortsatte. En nyere dampmaskine, der kunne producere strøm til maskiner med egne el – motorer. Den nye teknologi bevirkede, at man ikke behøvede de farlige remtræk.

I 1911 kom der en ekstra fireetagers fabriksbygning ud mod gården.

 

Firmaet skiftede navn

Helt på til 1920 hed firmaet Rud. Rasmussens Fabrik. Men da begejstringen for dampmaskinerne havde lagt sig, blev firmaet omdøbt til Rud. Rasmussens Snedkerier. Denne beslutning har sikkert også noget at gøre med faglig stolthed at gøre.

Fra starten satsede man på det eksklusive. Man tilbød sig med:

  • Finere møblementer af det bedste træ og i de mest gedigne udførsler

 

Mange designere har været tilknyttet

I 1926 kom Rud. Rasmussen i kontakt med arkitekten Kaare Klindt, da Kunstindustrimuseet skulle indrettes.

I 1944 kørte sønnerne Erik og Aage Rasmussen firmaet videre. Helge Kurt Hansen blev i 1996 eneindehaver.

Børge Mogensen, Wegener og andre kendte designere har fået deres møbler lavet i virksomheden.

I baggården lå engang et billedskæreri, stenhugger og kaffebrænderi. I 1954 forsvandt den sidste snedkermester, der havde bopæl i forhuset.

 

Københavns Kommune truede med at rive fabriksbygninger ned

I 1980 ville Københavns Kommune i forbindelse med buldoser- saneringen rive de to flotte værkstedsbygninger ned. Men efter fire års forhandlinger fik de lov til at blive stående.

På et tidspunkt arbejdede her 35 svende inklusive en håndfuld lærlinge og ufaglærte.

I kælderrummene opbevares træet, mens det tørrer. Der er stakker af træsorter som mahogni, ask og Oregon Pine. Træet skal have en fugtighedsgrad på ni. Når det fældes ligger fugtighedsgraden på 60 – 80 pct.

I værkstederne i stuen og på første sal, hvor møbelsnedkerne befinder sig, er der masser af høvle, fræsere, håndsave, pudsemaskiner og limpressere. På 2. og 3. etage er håndsnedkeriet. Øverst oppe er polstrerværkstedet.

Der bliver pakket og sendt til kunder fra hele verden.

 

  • Hvis du vil vide mere. Der er lige kommet en ny bog om Rud. Rasmussens Snedkerier. Og så findes der en jubilæumsbog om Mejlshede Låse, der er et par år gammel.

 

  • Dette er en artikel i forbindelse med projektet Industri på Nørrebro. Projektet er støttet af Nørrebro Lokaludvalg i samarbejde med Nørrebro Lokalhistoriske Forening. Vi har afholdt to gange tre timers foredrag. dengang.dk har leveret teksten.

 

  • Under foredragene viste vi ca. 300 fotos. Disse har vi ikke mulighed for et vise her, da vi ikke har økonomi til at betale for copyright.

 

  • Se under artiklen ”Industri på Nørrebro”. Her er en fortegnelse over 30 artikler, der har relation til Industrivirksomheder. Under artiklen ”Artikler fra Nordvest” finder du en fortegnelse over 15 artikler. Efter foredrag på Biblioteket på Rentemestervej offentliggør vi også artikler om industrivirksomheder i Nordvest.

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Industri på Nørrebro