Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder

Musik i Tønder 7

Juni 25, 2023

Musik i Tønder 7

Vi skal her høre noget mere om Valdemar Rasmussen og Syncopators. Mange kender Valdemar Rasmussen. Sunget i kirkekoret. Spillet i Danmarks bedste jazzorkestre. Flyttede atter til Sønderjylland. Mohn blev nummer et på Dansktoppen. 500 kirkekoncerter. Bosatte sig i marsken. Fortolkninger på sønderjysk. Optræder på plejehjem. Det startede med Harlev Hot Group. Dem kunne Det Frivillige Brandværn i Jejsing ikke lide. En betragtelig pladeproduktion. Orkestret lå i dvale i flere perioder. Ole Toft var med fra starten. Koncerter i udlandet.

 

Mange kender Valdemar Rasmussen

Vi har før skrevet om Valdemar i denne serie, men det er så meget at skrive om ham. Selv da jeg optrådte sammen med to professionelle musikere under et arrangement på Nørrebro Bibliotek mødte jeg en, som påstod at have spillet sammen med ham.

 

Sunget i Kirkekoret

Han er født i 1939. Og som knægt sang han Tønder Kristkirkes drengekor. Han fik klaverundervisning, men det var dog trompeten, der blev hans store lidenskab. Han spillede da også trompet i spejderorkestret.

 

Spillet i Danmarks bedste orkestre

Spørger man Valdemar, hvornår jazzen kom til Tønder, vil han svare i 1953. I 4 år i træk spillede han i de bedste jazzorkestre i Danmark. I 1960 tog han til Tyskland først med fast job, senere som gademusikant.

Efter militærtjeneste rejste han i 1962 til København, hvor han spillede i Københavns Fodvarmere og Steen Vig’ s Jazzorchestra.

 

Flyttede atter til Sønderjylland

Men Sønderjylland trak. Og i 1969 var Valdemar igen rykket til Sønderjylland. Sammen med Valdemars Orkester udgav han flere plader. Han turnerede også med de mange jazz-besøgende fra USA. Valdemars Orkester bestod fra 1969 – 1979.

I 1971 bosatte Valdemar sig i Felsted. Han satte et gammelt præstenkesæde i stand og blev formand for Sønderborg Jazzklub.

 

Mojn – blev nr. 1 på Dansktoppen

I 1975 fik Valdemar debut som sanger med sin egen Mojn. Den kom på dansktoppen og blev Sønderjyllands første rap. I samme periode var Valdemar aktiv i det sønderjyske jazzmiljø, bl.a. som formand for Sønderborg Jazzklub

Her var det med Ole Toft på trombone. Og melodien ”Mojn” var faktisk bestilt af Sønderborg Turistbureau og var et tritfremstød for Sønderborg by.

 

500 kirkekoncerter

I 1979 vender Valdemar tilbage til København, for at spille med Henrik Johansens Ild Stars, Trumpet Atmosphere, Ricardos Jazzmen og Liller.

Et længe ønske om at udforske koralbogen resulterede i 1983 med udgivelsen af en række salmer i egne fortolkninger. Han indspillede dette sammen med sin trio, der fungerede fra 1983 – 2009.

Med Valdemars trio blev det til 5 albums, tv- udsendelser og over 500 kirkekoncerter

 

Bosatte sig i marsken

I 1990 var han igen tilbage i Sønderjylland – i den marsk, hvor Valdemar er født. Her indspillede Valdemar med inspiration af marskens storslåede natur flere albums med egne tekster og den sønderjyske dialekt.

Sammen med sin nuværende kone købte han et gammelt skipperlængehus i Ballum Vesterende. Her boede familien i næsten 20 år. Flere af melodier, som han, skrev havde Jens Rosendal, skrevet tekst til. Han boede lige i nærheden.

 

Fortolkninger på sønderjysk

Fra 1991 – 2009 havde han også gruppen Valdemarsk. Og her er var det fortolkninger på sønderjysk, som vi hørte.

I 2004 blev Valdemar Rasmussen kontaktet af Grænseforeningen, som gerne ville udgive hans sønderjyske sange. Det blev til cd’ en Solæg, der bl.a. indeholdt et remix af ”Mojn”. Coveret var designet af selveste Per Arnoldi.

 

Optræder på plejehjem

I 2009 flyttede Valdemar atter til København, hvor han som frontfigur de næstfølgende par år arrangerede over 100 jazzaftner i Valby Kulturhus. Et samarbejde med en anden herboende sønderjyde, er skuespilleren og sangeren Asger Reher.

I gåafstand fra, hvor Valdemar bor, har han ofte optrådt på ugentlige optræner på to plejehjem. Han boede så på Valby. Han spiller nu flygelhorn. Og så står musikken på Kai Normann Andersen – sange., jazzklassikere, højskolesange og salmer.

I 2012 blev han tildelt prisen som Årets Æresrummeltotte som en anerkendelse for sin indsats for at gøre Sønderjylland til et sjovere sted.

 

Det startede med Harlem Hot Group

Men vi har tidligere hørt at Valdemar og de andre øvede sig i kolonihaver i Vidågade. Det var med orkestret Harlem Hot Group, som brandmændene i Jejsing absolut ikke kunne lide, men orkestret blev kåret som Jyllands bedste i Vejle i 1955. Her var Leif Slot også med fra Tønder.

Gruppen fik en kort levetid, men de fik en lynkarriere som Syncopators. I løbet kort tid indspillede de tre plader. I både 1956 og 1957 vandt de Ekstra Bladets og Tonos jazz-konkurrence i København. Og vi skal ikke glemme, at også Henry Outzen fra Tønder, der engang spillede banjo, var med fra starten.

I radioens landsomfattende amatørkonkurrence, der blev afsluttet i 1965, indtog de også førstepladsen. Og dette gentog sig også i 1966.

 

En betydelig pladeproduktion

Jo han var med i meget, Valdemar Rasmussen. Han var med i det berømte jazzorkester, Syncopators. De så for første gang dagens lys midten af 1950erne. De dyrkede den populære dixieland og New Orleans musik. De var meget populære i landets jazzklubber. Og endnu mere populære var de på hjemmebane i Haderslev, Aabenraa, Tønder og Sønderborg. Det er også blevet til en betydelig pladeproduktion.

 

Orkestret lå i dvale flere gange

Orkesteret har ligget i dvale flere gange. Men er genopstået. Således også i starten af 2010. De gamle jazzmusikere var efterhånden nået de 60 og 70 år. Efterhånden optrådte de alle steder herhjemme men også i Londons legendariske ”100 Club – Oxford Street”. Her kaldte de sig Danish Hot Syncopators.

 

Ole Toft var med fra starten

I orkesteret var trompetisten Ole Toft, der oprindelig spillede trombone med helt tilbage fra starten i 1950erne. Klarinettisten og saxofonisten Johs. Tersbøl og banjo – og tenorguitarspilleren Knud Frydal var også sammen igennem 1950erne.

På et tidspunkt udviklede orkesteret sig til Valdemars orkester.

 

Koncerter i udlandet

I slutningen af 1970erne opstod orkesteret Syncopators atter engang. Det blev til en masse koncerter i udlandet. Nu var det så trommeslager Bo Valbjørn- Han var mangeårigt medlem af Slesvigske Musikkorps og havde desuden optrådt i symfoniorkestre og i forskellige mindre swing – og rockgrupper. Han fyrede op under kedlerne og under de gamle jazzspillemænd.

 

 

Kilde:

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.005 artikler
  • Under Tønder finder du 323 artikler

 

  • Musik i Tønder (1) Tønder Musikfestival, sangundervisning m.m.
  • Musik i Tønder (2) The Arrows, Locomotion, Radiserne
  • Musik I Tønder (3) The Tommyguns
  • Musik I Tønder (4): The Dispairs
  • Musik I Tønder (5) Syncopators, Valdemar Rasmussen, Harlem Hot Group
  • Musik i Tønder (6) Papa Chau Chay Jazzband, Red Onion Jazzband, Tønder Jazzklub, Ole Toft
  • Tønder – igen en by med musik (Nolde Nabos første købmand)
  • Til Grænsen – (en anmeldelse af Michael Falchs bog)
  • Michael Falch i Tønder (også med Malurt)
  • Tommyguns er genopstået
  • Ord og Tønder fra Nørrebro (undertegnede optrådte med to musikere)
  • En spillemand fra Rørkær

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder