Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder

Musik i Tønder 3

Juni 18, 2008

Dette er beretningen om (Mac Gun Kelly and) The Tommyguns. På et tidspunkt var min storebror, tilknyttet den populære gruppe, dog ikke som ”udøvende”. Vores familie har hvis ikke rigtig denne musikalske åre. En dramatisk episode udspillede sig på Fyn. Den kunne have fået tragiske følger.

Da jeg får nogle år siden holdt foredrag i Æ Synnejysk Ambassade, var en af deltagerne Helmer Fabricius. Han spillede tidligere bas i The Tommyguns. Men
ellers er det nok mest Jørgen Valentin, der spillede trommer, som jeg kendte. Han kom en del i vores hjem på Lærkevej. Men skal vi ikke lige præsentere gruppen The Tommyguns, der startede den 24. februar 1964.

 

Besætningen

  • Finn Pedersen, single
  • Knud Erik Petersen, rytme
  • Ole Warming Andersen, trommer (fra april 1965, sang)
  • Elvig Andersen, sang
  • Helmer Fabricius, bas
  • Jørgen Valentin, trommer (fra april 1965 til februar 1966 – til The Mods)
  • Svend Ove Jørgensen, trommer (fra februar 1966)
  • Erik Roth, rytme (fra juli 1966)
  • Klaus Uecker, bas (fra juli 1966).

 

Eneste transportmiddel: cyklen

Finn og Erik kom fra Rudbøl. I begyndelsen øvede man sig hos Helmer i Strucksalle 81. Om det blev for meget for naboerne, vides ikke. Men allerede fra maj finder man lokaler i Ubjerg. Problemet var dog, at det eneste transportmiddel var cykler.

Gruppen blev en af de mest kendte i Sønderjylland, og på et tidspunkt, det eneste, der kunne høres på plade. Det var opsamlingspladen fra DM i Pop i februar 1966.

 

I starten: Instrumentalnumre

Som så mange andre grupper, spillede Tommyguns kopier af de mest kendte pop – og rythm`n Blues numre i perioden. I starten satsede man mest på instrumentalnumre. En stor del af disse var Shadows – numre.

Ellers var det stille numre og sjælere som Under the boardwalk, Move on og Tell Laura, I love you.

Men det var også Boom, Boom, Memphis Tennesee, You really got me, Long Talle Sally, Shake Rattle and Roll og Dizzy miss Lizzy.

Men man havde også nogle egne numre, begået af Knud Erik Petersen.

Jeg husker engang, at min bror kom hjem med et lille bånd. Så var det ellers med at hente spolebåndoptageren. Og det var to numre med Chris Andrews.

 

Sønderjyske mestre

Gruppen debuterede i Højer Bio påskelørdag 1964. Det var også her på Prilen at Ole boede i mange år. Den 25. august blev de Sønderjyske mestre på Restaurant Skoven i Ribe. Mods ligeledes fra Tønder kom på tredjepladsen.

Den 27. december bliver gruppen kun nummer fem af otte orkestre ved Sydjysk Pop Grand Prix. Et ganske almindeligt danseorkester (Sonny Boys) vinder og efterlader Tommyguns med en dyb skuffelse. To Aabenraa – orkestre løber med de to første pladser, og et Sønderborg – orkester besatte tredjepladsen. Var det
nogen, der sagde svindel?

 

Keld og The Donkeys vandt

Men skuffelsen rystes af. Den 23. januar 1965 får gruppen en fornem anden plads ved Danmarksmesterskabet i pigtråd på Palads Hotel i Esbjerg. Jørgen Mylius er konferencier, og det var popbladet HIT, der stod for arrangementet.

Denne placering gav adgang til finalen i KB – Hallen den 30.januar 1965. Her blev det til en sjetteplads. The Donkeys med Keld Heick vandt.  Ved åbningen af Højer Pop – Club (Corner Club) var det The Tommyguns, der spillede.

Elvig Andersen blev afløst af Ole Warming Andersen som sanger. Som ny trommeslager kom Jørgen Valentin. Så vidt jeg husker, boede Jørgen på Ryttervej.

 

Mac Gun Kelly kommer til

En engelsk impresario mente, at gruppen ville gøres sig bedre med navnet Mac Gun Kelly and the Tommyguns efter en af Amerikas mest berygtede gangstere.Den 30.10.1965 tog man til Pinneberg for at indspille en grammofonplade. Men pladen blev aldrig udgivet.

 

Utilfredshed hos andre orkestre

Også i 1966 kvalificerer man sig til DM i Popmusik. Men det blev ikke til en særlig høj placering. Ved et arrangement i Toftlund vinder gruppen 600 kr. i præmier. Det skabte en del utilfredshed, blandt de andre orkestre, da Tommyguns samtidig optrådte som solistorkester i stedet for Baronets.

 

Kulilteforgiftning

Gruppen producerer også et fanblad. Men det største problem er dog deres orkesterbiler gennem perioden. Løse tændingskabler, ild i motoren og forgiftning ved udstødningen, endte til sidst som en artikel i Ekstra Bladet.

Kulilte trængte via ventilationsanlægget ind i bilen. Finn Pedersen fik i sidste øjeblik trukket sine bevidstløse kammerater ud af bilen. Her kom de til sig selv og kunne gennemføre arrangementet. Jeg mener, at min storebror fortalte, at det var i Nyborg.

I foråret 1966 forlader Knud Erik Petersen gruppen. Det samme gør Finn Pedersen. Helmer Fabricius gør det samme. Erik Roth og Klaus Uecker bliver nye i gruppen og Finn Pedersen kommer tilbage.

 

Lidt blødere stil

Man fortsætter med en lidt blødere stil som Pretty Flamingo. Langt over hundrede arrangementer fordelt i det sydvestjyske og nordtyske område blev det til. Der blev ikke til mange arrangementer i selve Tønder. Her var det Mods, der regerede.

Det var en stor rivalisering mellem disse to grupper.

 

Gruppen blev kortvarigt gendannet.

Tommyguns var en klassisk pigtråds/beatgruppe. Da tiderne skiftede fulgte de ikke med. Derfor blev det slut med The Tommyguns. Men gruppen blev dog gendannet til et arrangement på Emmerlev Klev i 2007.

 

Hvis du vil vide mere

  • www.dengang.dk indeholder 1.783 artikler
  • Under Tønder finder du 283 artikler 
  • Musik i Tønder 1-5
  • Tommyguns er genopstået 

Redigeret 18.03.2022

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder