Hvad der læses mest – i august 2021
Det blev til 14 nye artikler i august. ´Vi har oplevet en del på Facebook i denne måned. Vi svarer igen på kritik. Og så er det skønt med foredrag igen. Vi kigger på Region Top-5 og Byernes Top-50. Og hvilken artikel har vundet månedens Top-100. Ja havde vi vores fotos med, så var det faktisk en billedmappe, der vandt.
NYE ARTIKLER I AUGUST
Der er blevet til 14 nye artikler i august-måned:
- Tønders Historie – indtil 30 års krigen
- Afnazificering og Hungersnød – syd for grænsen
- En oktober – nat i 1943
- En mindeplade og en snublesten
- Operation Möwe – den 19. september 1944
- Ringridning i Sønderjylland
- Det hemmelige politi
- Fra skibsdreng til reder
- Barkmøllegade i Aabenraa (b)
- Kastellet – endnu flere historier (5)
- Kastellet – flere historier (4)
- Man strides om grænsen
- Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet industri på Nørrebro
- Lersøen – idyl og uro
Oplevelser på Facebook
Man går meget op i fotos
Det er utroligt, hvor meget folk går op i fotos. De skal helst nøjagtig svare til det man skriver i indledningen til artiklen. Og så er det lige meget om artiklen beskæftiger sig med meget andet. Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ikke ofrer timer på at lede efter fotos og så i den bedste kvalitet. Der er i forvejen brugt timer på artiklen. Og så er man pludselig tåbelig og meget mere. Bemærkningen får så pludselig en masse likes.
Der er et ønske fra nogle af vores læsere at vi forklarer mere om de fotos, som vi anvender. Det er der mange FB – grupper, der også går meget op i. Men normalt er det sådan, at vi har bygget vores eget billedarkiv op for at spare tid. Der, hvor vi har hentet disse fotos, stod der nu ikke så meget forklaring om disse fotos. Indrømmet, her er der folk, der er meget bedre til at finde oplysninger end vi er.
Andre mener, at vi scanner vores fotos for dårlig. Indrømmet vi tager det første og måske ikke altid det bedste fotos. Vi har ikke og vil ikke bruge flere timer for at lede efter fotos. Vi vil hellere bruge den tid til at skrive en ordentlig artikel.
Igen engang må vi forklare at vores FB – gruppe er bygget op om vores hjemmeside, som er en side, der er bygget op om tekster/artikler og ikke fotos.
I sidste ende handler det om tid og ressourcer. Vi kan godt forstå, at vores læsere er videbegærlige og vil have så meget viden som mulig. Derfor går vi meget op i at offentliggøre vores kilder. Det har vi så ikke været så gode til i vores ældre artikler.
Når ”beskyldninger” eller bebrejdelserne bliver for meget sletter vi bare vores indlæg.
Til den samme artikel får vi så tilkendegivelser om at det er en spændende læsning og så små historier om, hvad den pågældende læsers familie har oplevet. Det er sådan noget vi tilstræber med vores artikler.
Artikler forsvinder
Vi oplever ofte at artikler forsvinder eller simpelthen forsvinder, når vi deler artikler. Vi oplever at artikler overhovedet ikke bliver bragt, når de skal gennem en administrator. Så har vi mere forståelse for, at der bliver sendt en besked om, at vi overtræder den pågældende gruppes regler. Og så er man så flink at medsende hvilke paragraffer, som vi har overtrådt.
Nu er det sådan, at vi ikke bruger så meget tid på at sætte os ind i de forskellige gruppers regler. Så når de anførte problemer opstår, så plejer vi at undgå disse grupper.
Overskrider områder
Der er masser af folk, der mener, at den geografiske inddeling eller den historiske betydning for et enkelt sted, hus, person har været det samme gennem hele historien. De mener så ikke at man må overskride den nuværende geografiske inddeling.
Det samme problem er det i mange gruppers regler. Nu har vi en lidt anden opfattelse på dette punkt. Så også her prøver på at undgå de grupper, der administrer dette stramt. De personer, der bebrejder vores holdning, svarer vi selvfølgelig igen.
Stave – og Trykfejl
Mange af vores læsere går meget op i, at vi staver rigtig, bruger rigtige ordstillinger m.m. Dette kan ikke helt undgås. Vi bestræber os selvfølgelig at gøre det rigtige. Der er også nogen, der mener, at vi skal have vores skolepenge tilbage. Det må vi så tale med Tønder Kommuneskole om. Her lykkedes det at tage realeksamen. Eller måske var det på Tønder handelsskole, det gik galt. Her bestod undertegnede da også HMX.
Måske er det også her, at det grafiske, sætningsopbygning m.m. trænger til en opstramning. Vi har rettet nogle af disse artikler, ja vi helt omskrevet disse. Men igen – det hele handler og tid og ressourcer.
Brug dog linjeskift
Vi har forsøgt at lufte nogle af vores ældre artikler. Og det har givet klager i form af kritik af vores opsætning. Som vi tidligere har skrevet, så vil vi gennemgå hver enkelt artikel for stavefejl m.m. Men det er lang vej igen.
Nogle af vores artikel har været gennem tre hjemmesider. Den version, du læser nu, er version 3. Men det har betydet at nogle af vores ældre artikler trænger til en ny opsætning. Den letteste måde er selvfølgelig bare at bruge linjeskift.
Som en af vores læsere skriver:
- Det er som at læse et moderne digt.
Men se dette kommer først på tale, når vi kommer til at lide en form for ”skriveblokering”. I øjeblikket lider vi af det modsatte.
Masser af positive tilkendegivelser og tilbagemeldinger
Det kan lyde som om, vi kun for kritik. Men det er nu ikke tilfældet. Der er masser af positive tilbagemeldinger. Vi får dagligt masser af henvendelser både pr. sms, mail, telefon m.m. Vi forsøger at hjælpe så godt som muligt. Og nok engang skal vi fastslå, at vi ikke udfører slægtsforskning. Det er noget, der tager tid, og det har vi ikke.
Og så forsøger ”Den Gamle redaktør” at svare alle. Men det er ikke altid det lykkes. Og det er heller ikke alle spørgsmål, som vi kan svare på. Men vi takker for den store interesse.
Historieforfalskning
Vi bliver vedvarende beskyldt for historieforfalskning. Undertegnede kan nu engang ikke være enig med alt og alle i opfattelsen af historien. Og historieformidling er ikke bare en opremsning af, hvad der er sket. Det ville da være for kedeligt. Men jeg vil gerne henvise de kritiske læsere til vores kilder. Man er jo ikke konspirator, det meste kommer jo netop fra de tilgængelige kilder.
Gennem vores mangeårige arbejde er vi blevet nægtet adgang til diverse arkiver, selv om vi ifølge reglerne burde have haft adgang til. Tilgang til arkiver kunne måske have opklaret ting og sager. I vores tilgang til historien har vi brugt ældre vidner, som af forskellige årsager har ønsket at forblive anonym. Nej, det er ikke vidner som vi har opfundet til lejligheden, som vi også er blevet beskyldt for.
Alt for meget Sønderjylland
En læser beklager sig over, at hjemmesiden/Facebook har alt for meget med Sønderjylland. Det gider han ikke.
Nu tror jeg faktisk at vores 1.773 artikler indeholder mest ”Ikke Sønderjylland”. Hver dag forsøger vi at sprede kategorierne bedst muligt. Hjemmesiden er også opdelt på en måde, så man ved, hvad der venter en.
Begræns din aktivitet
En administrator mener, at det er for meget med 2-3 artikler hver dag. Han har bedt om at fordele artiklerne over uger/måneder. Det er det samme som at sige, at man ikke er interesseret. Vi har så slettet de sidste måneders indslag i denne gruppe. Vi vender nok ikke tilbage til den.
Det er selvfølgelig en skam. Der var stor respons på vores artikler. Men når aktiviteten i denne gruppe var dalende og vi så hverdag bidrog med 2-3 artikler, kan det jo godt være, at det virkede lidt for dominerende. Men vores formål er og har altid været at sprede gode historier.
Det kan godt være, at det var den dag vi sendte fem artikler. Der var nogle billeder, vi havde samlet i nogle mapper, vi gerne ville dele med andre. Det blev heldigvis ikke modtaget lige negativt af alle. Lige netop den dag oplevede vi et besøgsantal på vores hjemmeside, der godt nok ikke var rekord. Men det var i hvert fald i alletiders Top-5 – forstået på den måde – største antal besøg på en enkelt dag.
Tønder eller Ribe
Vi er udmærket klar over at Tønder fik deres købstadsrettigheder før Ribe. Men er man så berettiget til at kalde sig Danmarks ældste by? Vi ved også godt, at historikere har påstået at i 1070 havde Tønder samhandel med London – men der mangler nogle skriftlige beviser. Men undersøgelser i Ribe viser, at byen er endnu ældre. Og i en artikel på vores side om Dankirke uden for Ribe er endnu ældre. Jo, det kan da godt være, at jeg skal kigge formuleringen, så ingen føler sig forbigået.
Skønt – med foredrag
Nu er det så kun et offentlig foredrag til bage i denne omgang. Og det er den 9. september kl. 14 i Kingo-Kirken på Nørrebro. Der venter nu en masse forenings-foredrag. Men hvor er det skønt, at man kan glæde så mange mennesker. Og frem for alt møde nye mennesker, der også fortæller historie. Og mange gange relateret til det man taler om til foredraget. Og det der også er glædeligt er, at så mange unge dukker op.
Region Top-5 – August
- København 52,19 pct.
- Syddanmark 26,82 pct.
- Det Centrale Danmark 9,91 pct.
- Sjælland 6,95 pct.
- Det Nordlige Danmark 4,12 pct.
Byernes Top-50 – August
- København
- Haderslev
- Aabenraa
- Aarhus
- Odense
- Sønderborg
- Aalborg
- Esbjerg
- Kolding
- Roskilde
- Ballerup
- Vejle
- Tønder
- Silkeborg
- Kastrup
- Hosens
- Slagelse
- Herlev
- Lyngby
- Rødovre
- Svendborg
- Næstved
- Fredericia
- Holbæk
- Rødekro
- Fanø
- Greve Strand
- Søborg
- Hvidovre
- Køge
- Taastrup
- Brønderslev
- Herning
- Helsingør
- Viborg
- Hillerød
- Padborg
- Ringsted
- Randers
- Albertslund
- Frederiksberg
- Gentofte
- Glostrup
- Lillerød
- Græsted
- Middelfart
- Ebeltoft
- Birkerød
- Vejen
- Dragør
Dette læses mest – August 2021 – Top-100
- Da Janne døde i Den Store Rockerkrig (NørLiv 27)
- Mandelejren på Livø
- Legemsdele i Kastel-graven
- Hvorfor skulle Janne dø?
- Smag på Sønderjylland
- Rovmordet i Utterslev Mose
- Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
- Kruså Vandmølle
- Sønderjyske Drikkeopskrifter
- Flygtningeprammen fra Klintholm Havn
- Strøgets Historie
- Rømø – en ø i Vadehavet
- Lygter og Lygtemænd i København
- Nyhavns historie
- Harreslev – dengang
- Forlystelser på Nørrebro – dengang
- Sven Hazel – genial eller fupmager
- Gestapo i Danmark
- Satan – kulten fra Anholt
- Gamle værtshuse i København
- Utterslev mose – dengang og nu
- Stormflod 12976
- C. Andersens sidste dage på Østerbro
- Rungholt og mandedrukning et og to
- Sinker og halvidioter på Nørrebro
- Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
- Langs Frederikssundsvej (1)
- Margrethe den Første og Sønderjylland
- Brand i København
- Aabenraa i gamle dage
- Okseøerne i Flensborg Fjord
- Amager fra A til Å
- Zeppelinbasen i Tønder
- Det drikker vi i Sønderjylland
- Krigshelt med rødder til Sønderjylland
- Danskerpak og Tyskerpak
- Henrettelser i Unddalslund
- Flere gamle værtshuse i København
- Æ Kagmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
- Henrettet i Aabenraa
- Hans Muldbjerg i Ålbæk Bakke
- Hafnia – Branden
- Barn på Nørrebro
- På jagt efter Mærsk – familien
- Blegdamme på Blegdamsvej
- Mandø – endnu en historie
- Riffelsyndikatet på Østerbro
- Der gamle krigssejlere
- Kartoffeltyskerne
- De unge kvinder på Sprogø
- Fra Bellahøj til Husum
- Fra det gamle Østerbro
- Britiske bomber over Jylland
- I fængsel i Tønder
- Møgeltønders historie
- Gader og veje på Østerbro
- Vognmænd og speditører i Padborg
- Varehuset Buldog på Nørrebro
- De 113 skud på Nørrebro
- Elef Rasmussen og hans brune tid
- Utterslev – dengang
- Mosaisk Begravelsesplads på Nørrebro
- Sønderjysk kaffebord – opskrifter
- Turen går til Holbøl og Bov
- De svenske forbindelser under Anden verdenskrig
- Knivsbjerg – nord for Aabenraa (Version 2018)
- Originaler i Tønder
- Alberti på Nørrebro
- Tyskertøser, Feltmadrasser og…….
- De sidste hertuger på Augustenborg
- Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
- Var Konservativ Ungdom nazister?
- Da man lavede biler på Nørrebro
- Gader og veje i Tønder
- Et hospital på Nørrebro
- Katastrofen på Haderslev dam
- Finnsens medicinske Lysinstitut på Østerbro
- Emdrup – for længe siden
- De store fabrikker på Ydre Nørrebro
- Hipo- og Schalburgkorpset
- Adelsslægten, der uddøde
- Et gymnasium på Nørrebro
- Rømø – under besættelsen
- Flere fabrikker i Nordvest
- Livø – en mandelejr – endnu mere
- Tønders Historie – fra begyndelsen
- Gamle virksomheder på Nørrebro
- Lystigheder på Nørrebro (NørLiv 23)
- Besættelsestiden på Bispebjerg Hospital
- I Rinkenæs Sogn
- Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
- Vesterbro – under besættelsestiden (1)
- Bag KZ – lejrens pigtråd
- Den Gamle Grænsekro
- Da voldene forsvandt
- En præst fra Brønshøj
- Flammen og Citronen – en mere sand historie
- Det tyske mindretal – efter 1920
- En mindeplade og en snublesten
- Rømø – en ø i Vadehavet
- Nu er det sådan, at vi kun bringer Top – 100 for almindelige artikler. Men hvis vi nu havde haft vores billedmapper med, så havde vi haft en helt anden vinder, nemlig:
- Aabenraa – 1958 – som er fotos fra Aabenraa fra omkring 1958
- Vi har også fotos fra Sønderjysk Kaffebord taget under et foredrag på Nørrebro Bibliotek. Denne mappe ville være kommet ind på plads 53.
- På plads 56 ville nogle fotos omkring udelejr Ladelund syd for grænsen i nærheden af Tønder være landet.
- Og endelig havde vi Fotos med The Tommyguns – en nu opløst gruppe for Tønder – den ville have opnået en placering som nr. 82
- Vi havde også to mapper med fra henholdsvis Nørrebro/Nordvest og Nørrebro Handelsforening. Disse to mapper nåede ikke en placering inden for de første 100.
- Denne sides juli – nummer ville være landet på vores liste som nr. 23.