Frederiksberg – for mange år siden
Hvordan så Frederiksberg ud omkring 1900? Man skulle bare give tegn med stok. Det var et chok at se jernbanen. Man måtte ikke grine under bønnen. Der var ikke mange møbler. Datidens klosetter. Stakkels aviskone. En flaske snaps for 45 øre. Knægtene tog til Valby for at slås. Man så de kongelige. En tur forbi Alleenberg og Sommerlyst. Mange adspredelsesmuligheder, også for ungdommen Gymnastiksko var gratis i en lockoutsituation.
Tegn med sin stok
Det var stort dengang, man så den første sporvogn uden heste. Det var de to – etagers. Endestationen var Fuglebakken. Det smarte dengang var, at man kunne få sådan en sporvogn til at holde, hvor man ville. Gav man tegn med en stok eller sin paraply så stoppede sporvognen.
Denne linje kørte ad Aaboulevarden.
Det var et chok at se jernbanen
Her lå Ladegården. Børnene vinkede op til lemmerne. der arbejdede i nogle værksteder. De lå på øverste etage. De begyndte ret tidsligt at feje veje med deres lange riskoste.
Ude på Vesterfælledvej var der endnu store marker, hvor der gik køer.
Men det var et chok at se den første jernbane. Det var på vej til Frederiksberg Have. Pludselig henne ved Frederiksberg Jernbanestation oplever familien et meget kraftigt lys, der voksede nærmest i rasende fart. Det blev til en vogn i to etager med en masse lys tændt både foroven og forneden. Der stod en mand med hånden på et eller andet. Lyset skar familien i øjnene, vognen larmede endnu mere, da uhyret kom helt tæt på.
Den lille datter skyndte sig skrigende væk.
Man måtte ikke grine under bønnen
Jo så det var i Clausens Privatskole på Frederiksberg. Det var så smart, at Clausen kunne åbne en skydedør mellem to klasseværelser. Så kunne han høre to klasser på en gang. Men han begyndte altid med en bøn. Og selv om det så sjov ud, når han missede med sine små øjne, så var det en helligbrøde at grine under bønnen.
Så kunne man være sikker på at få en bønnebog i hovedet og tildelt et antal lussinger.
Man havde ikke mange møbler
Selv på Frederiksberg kunne man blive sat på gaden af fogedens folk, når man skylder i skat. Man havde ikke flere møbler ens at der kunne ligge på en fladvogn. Så var der ellers betjenten, der skulle holde vagt end til far havde fundet et nyt logi.
Lige som på Nørrebro var også her på Frederiksberg ledige lejligheder. Havde lejligheden stået ledig i længere tid kunne man få den helt uden udbetaling. Men så fik man også lus, møl, kakkerlakker, mus og væggetøj med i prisen.
Datidens klosetter
Nu kunne man sandelig flere steder på Frederiksberg få klosetter, der bestod af en spand med et bræt over. På et tidspunkt kom renovationsarbejdere så og tømte det lækre indhold. Og en skøn duft bredte sig i hele lejligheden.
To gange om året var der flyttedag. Så fik man lov til at smide kasserede ting ned på gaden blandt andet halm, som man dengang brugte i stedet for madrassen. Det gjorde arbejderne i hvert fald.
Stakkels aviskone
Det var heller ikke altid lige populært at abonnere Socialdemokraten. Det fandt beboerne ud af. Så en dag fik aviskonen natpottens indhold ned over sig. Det betød så en overgang at avisen udeblev. Men så blev det aftalt, at hun bare skulle levere avisen gennem tremmerne til kælderen.
I øvrigt var sønnen Grundtvigianer og kom meget i Grundtvigskirken. En dame ved kaffebordet spurgte, hvad der var bedst – National Tidende eller Berlingske Tidende? Sønnen argumenterede for Socialdemokraten. Men der blev nu kigget meget skævt til den unge mand.
En flaske snaps for 45 øre
Men hvordan var priserne dengang (1887 – ca. 1900):
- Margarine 1,03 kr. pr. ½ kg
- ½ kg rørt fars 0, 40 kr.
- 1 bundt brænde 0,09 kr.
- 1 fl. Aalborg 0,45 kr.
- 1 fl. Hvidtøl 0,09 kr.
Knægtene tog til Valby og slås med dem
Knægtene kunne finde på at tage til Valby og slås med dem. Så gik man gennem Søndermarken og fik så fat i nogle kæppe på vejen.
Det var også på Frederiksberg at bryggeriet Stjernen startede. De overtog både Rideskolen og Ceres grund.
Man så de kongelige
Når man om søndagen gik hen ad Allegade mod Frederiksberghave kunne det ske, at man blev overhalet af et par charabancer med mænd i flotte røde frakker og fjerbusk i hatten på bukken og trinbrættet bag og så nogle almindelig klædte damer og herrer på begge sider inde i væggen. Det var de kongelige. Og dem skulle man hilse på.
Med en madpakke kunne man sagtens tilbringe en eftermiddag i Frederiksberg Have. Foran slottet var der mange diske og her var også en ruchebane. Det var en pakke sukkermad og en flaske mælk, som man tog med.
En tur forbi Allenberg og Sommerlyst
På vej hjem fra Frederiksberg Have eller Søndermarken kunne man jo lige tage en afstikker til Aleenberg og Sommerlyst, hvor der var musik og gynger og karruseller. Så kunne mændene bare gå i Bjørnekælderen og få en fadøl for 15 øre.
Man kunne da også vælge Vodruflund. Har skulle man dog lige betale entre.
Søndermarken var til Grundlovsdag lavet helt om. Her var boder, lykkehjul, karrusel m.m.
På hjørnet af Østre Fasanvej som det hed dengang lå ”Store Godthaab”. Men her blev jorden solgt fra og Frederiksberg Hospital blev bygget. Her lå nogle skønne valnøddetræer.
Mange adspredelsesmuligheder
Gik man lidt længere ud af Godthåbsvej, ja så var man hurtigt på landet. Eller gik man endnu længere kom man til Lille Bellahøj men det udbrændt og senere genopbygget. Ad markstier kunne man så også gå Til Brønshøj Tivoli.
Man kunne også gå til Damhussøen. Dertil gik en landevej med gårde og marker. Det svarer nærmest til Ålekistevej i dag.
Det var også sjovt for børnene at kigge på rebslageren ved Glentevej. Han gik frem og tilbage og snoede sine reb.
Også muligheder for ungdommen
Når børnene så blev lidt ældre kunne de måske gå den lange tur til Husum Møllekro og danse. Og så vende hjemad hen på de lyse timer.
Og så kunne man jo også gå i biografen for mellem 35 og 75 øre. Et tilløbsstykke var også slikmutter, der holdt med hendes vogn ved Frederiksberg Runddel. En sukker-stang kostede således 2 øre.
Gymnastiksko var gratis i en lockout – situation
Dengang i 1898 da masser af arbejdere blev lockoutet, da kunne børn af lockoutede fædre søge om fri gymnastiksko. Ja på Frederiksberg var alle skoler og bøger gratis. Der var en langt friere tone imellem lærerne og eleverne.
Kilde:
- Litteratur Frederiksberg (under udarbejdelse)
- dengang.dk – diverse artikler
Hvis du vil vide mere:
- dengang.dk indeholder 1.870 artikler
- Under København (192 artikler) finder du Frederiksberg – Artikler:
- Det gamle Frederiksberg
- Frederiksberg Lystigheder og Folkeliv
- Frederiksberg – dengang
- Jørgen – Helgen, Hospital og Sø
- Stjernen – Arbejdernes Bryggeri
- Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
- Gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
- Frederiksberg Slot
- Solbjerg, Nyby og Ny Amager
- Det var på Frederiksberg
- Frederiksberg/Valby A til Å
- Ladegården/ Ladegårdsåen – (Under Nørrebro 307 artikler) her finder du følgende
- Ladegården – nok engang
- Ladegården uden for Nørreport
- De fattiges fabrik på Ladegården
- Ladegården og åen
- Livet på Ladegården
- Ladegården – dengang
- Fattiglemmer på Ladegården
- Ladegårdsåen (NørLiv 18)
- Christian den Fjerdes Ladegård
- En tur langs Ladegårdsåen
- Skal Ladegårdens vand atter flyde?
- Under YouTube finder du Ladegården og åen.
- Dette er to indslag a ca. 45 min med et foredrag afholdt i Stefans-Kirken – dertil ser du en masse fotos af Ladegårdsåen.