I 11 år eksisterede Kulturelle Markedsdage. Her kom foreninger og institutioner og viste, hvad de kunne byde på. Samtidig var der musik fra forskellige scener. Forhandlinger blev ført på disse dag. Man fik løst problemer. Ministre og borgmestre besøgte dagene. Men også Nørrebros befolkning elskede dem. Nu er det slut. Man måtte flytte grundet Metro – byggeriet, samtidig med at nogle af de garvede frivillige var holdt op. Læs her den spændende historie fra 2000 – 2011.
Journalisternes Nørrebro – knap
Der er vel cirka 71.000 indbyggere på Nørrebro. Heraf er knap 20.000 af en anden herkomst end dansk. Og journalister har en såkaldt Nørrebro – tast. De rykker ud, når det er ballade.
Når der bliver slået en prut, og hvis det sker på Nørrebro, er nyhedshelikopteren i gang med Breaking News.
Da Kulturelle Markedsdage blev 10 år, så vi faktisk en helikopter. Men det var ikke Breaking News. For på Kulturelle Markedsdage var det aldrig ballade.
Nu er det slut
På Nørrebro har vi Danmarks mest tætte befolkning med 3 m2 friareal pr. indbygger. Gennemsnittet for København er 25 m2. Måske er derfor, Nørrebroparken bliver brugt så meget. Tusinder og atter tusinder har i årenes løb besøgt De Kulturelle Markedsdage. Nu er det slut.
I 11 år blev Kulturelle Markedsdage afholdt. Nu er det slut. Nørrebro Handelsforening har i tidens løb gjort sit til, at det blev en succes.
Martin var på stedet
På Nørrebro har det altid været kamp og rebeller. Men på Nørrebro må man gerne være anderledes. Og den lokale betjent kendte rødderne. Og de har da også besøgt De Kulturelle Markedsdage. Men når der var optræk til ballade, så var den lokale betjent, Martin på stedet.
Ingen blå mandskabsvogne
Bortset fra Bertel Haarders besøg, har der aldrig været blå mandskabsvogne på besøg ved De Kulturelle Markedsdage. I den forbindelse har Natteravnene også næsten altid været med.
Mange projekter
Og næsten altid har Brug Folkeskolen været til stede med en bod. Tænk 40 pct. af Nørrebros befolkning har valgt at have elever i private skoler.
Et andet paradoks ved kvarteret er, at det er overforsynet med projekter og opmærksomhed. Men ofte er det en uoverskuelig sump af henholdsvis statslig, kommunalt og frivillig tilsnit. Og det kniber med at få en oversigt og et samarbejde fordi man ikke kender hinanden.
Gad godt nok vide, om alle de projekter har succes – kriterier
Det kunne man så på de Kulturelle Markedsdage. Mange af boderne var beboet af personer, der netop gjorde noget for andre.
Kvarterløft Ydre Nørrebro Syd
Det hele startede på Hotel Hvide Hus i Køge. En del beboere og repræsentanter fra foreninger og institutioner til en weekendkonference. Der var netop bevilliget penge til Kvarterløft for området Ydre Nørrebro Syd.
Ja det kom så til at hedde Nørrebro Park Kvarterløft.
En info – gruppe
På konferencen blev der nedsat en info – gruppe på tre personer. I Nørrebro Avis blev der søgt efter interesserede til et nyt projekt kaldet Foreningernes Festival . Projektet blev dog ikke til noget. Men den omtalte info – gruppe, der nu var oppe på 6 – 8 mand fortsatte nu med forberedelserne til Kulturelle Markedsdage.
Aktivering i Grøn Service
John Dickow var dengang i aktivering i Grøn Service. Her satte han blandt andet boder op i Københavns – området. Han anbefalede disse boder til arrangørgruppen. Resultatet blev at disse boder fulgte markedsdagenes varetegn gennem alle årene.
Lejen voksede otte gange
I løbet af sommeren 2010 nedlagde Københavns Kommune aktiveringsprojektet Grøn Service. Horesta købte boderne på anbefaling fra Nyhavns Handelsforening. Gennem en årrække havde Nyhavns Handelsforening lejet dem til deres julemarked. Nu var lejeprisen pludselig blevet fire – dobbelt. Dertil kom transporten, så fra sommeren 2010 var lejen alt i alt blevet otte – doblet.
Al begyndelse er svær
Al begyndelse er som nævnt svær. I arrangørgruppen er der senere blevet grinet meget af sammensætningen af programmet. Det var et udmærket og alsidigt program, der blev startet op med. I begyndelsen udelukkende med lokale kunstnere. Men vi havde helt glemt at tage højde for sceneskift, med det resultat, at vi sidst på eftermiddagen var 1 ½ time efter programmet.
Sponsorering på 15.000
Det blev indhentet ved, at nogle kunstnere blev betalt for ikke at optræde, mens andre optrådte gratis.
Nørrebro Handelsforening sponserede 15.000 kr. til jazz både lørdag og søndag i begyndelsen.
Forrygende start
Søndagen startede med gudstjeneste. I de første syv år var det Stefans Kirkens præster, der stod for det. Derefter var det skønne gospelkor G – Force, der gav en forrygende koncert.
I 2001 sponserede Nørrebro Handelsforening Det Ny Tonefilmorkester. Det bestod af 32 musikstuderende musikere og sangere.
Ja på et tidspunkt bød vi også på et kunstfærdigt alter. Vi fik det for 900 kr. Hvor mon det blev af?
Husk sponsorerne
I 2005 var man i Nørrebro Handelsforening lidt sure over, at vi ikke blev nævnt som sponsor. Man fik ellers produceret mange flotte plakater. Men det blev der nu også fundet en løsning på.
Det var dengang, markedsdagene kunne tiltrække børnefamilierne. Her var både hoppeborg, Tivoli, Tante Andante og klovne.
Verdensklasse
Det var lykkedes at få Cirkus Benneweis til at komme med deres sølv – bjørns nummer nede fra Cannes. Et verdensklasse – nummer.
Flere af Handelsforeningens medlemmer deltog med en bod. Mange af disse havde bidraget til præmier til de mange konkurrencer. Det blev også pointeret af den udmærkede sprechstallmeister, Henning C. Hansen.
Produktionsskolen, Ungemessen og HGO – skolen deltog med boder. Ja det var vel ca. 40 – 50 stykker.
Masser af aktiviteter
Der var tambourkorps, modeshow, talentkonkurrence, hip – hop, bygning af sæbekassebiler, agilitybane, ponyridning, karateopvisning, politikermøde, folkemusik, country, blomsterbinding, salsa, flamenco og meget mere.
Godt sammenhold
Dengang i storhedstiden i 2005 var der hele seks forskellige aktiviteter på en gang. Fantastisk mange frivillige deltog dengang. Vi havde et dejligt sammenhold og fik mange bajere sammen
Ikke alle var lige ædru til slut. Aftenen sluttede med Tom Jones Musik. Gennem de sidste mange år havde handelsforeningen sponseret både jazz, cajun og swing – musik. Senere blev det hvis nok også drengekorsmusik og gospel.
Hyggelige arrangør – møder
Til arrangør – mødet bagefter pointerede vi, at det ikke var smart at glemme sponsorerne på plakaterne. Så ville man nok ikke i fremtiden få det til at hænge sammen, økonomisk.
Disse arrangør møder foregik i Lundtoftegade 87. Når vejret var godt sad vi udenfor. Det var hyggeligt at være sammen med alle disse kreative mennesker.
Populær talentkonkurrence
Især talentkonkurrencen på Store scene tiltrak mange unge mennesker. Her gjorde Dorte Maria et kæmpe arbejde i tidens løb.
I nogle år fungerede unge fra ungdomsklubben First Floor som vagtmandskab.
Loppemarkedet tiltrak mange etniske grupperinger. Og i madboderne kunne man få mange eksotiske retter.
Fodbold og Ramadan
Fodboldturneringerne var også en stor succes. 12 hold deltog hvert år. Holdene kom fra beboerforeninger og klubber
Og intet var helligt på Kulturelle Markedsdage. Således blev der holdt Ramadan – middage med tale af imam Abdul Wahid Petersen.
Forhandlinger omkring det runde bord
Nørrebro Handelsforening sponserede foretagendet så længe, vi havde råd til det. Vi stod der i boden, og modtog enten folkets hyldest eller kritik. På det runde bord foran vores bod, er der i tidens løb foregået mange forhandlinger med politiske modstandere. Det var også her, at Nørrebro Handelsforening fik forståelse for de fredelige brugere af Ungdomshuset på Jagtvej 69. Derfor støttede foreningen senere også de fredelige brugere af ungdomshuset i deres bestræbelser for at finde et nyt hus.
Umuligt at holde foredrag
To gange har undertegnede forsøgt at holde foredrag på De Kulturelle Markedsdage. Men det var godt nok en umulighed. Ved det første larmede Tivoli. Og oppe fra store scene larmede et orkester. Samtidig sad folk og lyttede til en FCK – kamp på deres mobiltelefoner og meget mere. Ved det andet foredrag blev jeg overdøvet af Salsa – og sambarytmer.
Men på et tidspunkt fik jeg en henvendelse fra en eller anden organisation, om jeg kunne holde det samme foredrag på tysk og engelsk. Så nogen må da have hørt efter.
Disse foredrag skulle så ske uden honorar. Organisationen ville selv score gevinsten.
Byfest uden Røvballebands
MetroExpres kaldte engang De Kulturelle Markedsdage for Byfest uden Røvballebands. Men ellers har det knebet med omtale i medierne. Det sælger meget bedre, når der er ballade på Nørrebro. Breaking News med helikopter har altid haft gode vilkår på Nørrebro.
Tre gyldne minutter i bedste sendetid
Engang ringede en TV2 – journalist til undertegnede. Det var en lørdag formiddag. Jeg var på arbejde:
Kan du ikke nævne nogle negative episoder med indvandrere?
Jeg svarede ham, at indvandrere hverken var bedre eller værre end os, og i øvrigt er jeg selv indvandrer fra Sønderjylland.
Han blev hvis ved i 40 minutter. Til sidst bad jeg ham om, at stille op til De Kulturelle Markedsdage og få vendt den negative attitude. Og hvad skete? Jo Kulturelle Markedsdage fik tre gyldne minutter i den bedste sendetid.
Jo så var der da også direkte radio på P4, da Henning fungerede som guide. En udmærket reklame for Nørrebro.
Masser af musik
Gennem årene har der været masser af dejlig musik fra De Kulturelle Markedsdage, lige fra P3 – rock til svedig blues. Handelsforeningen sponserede som skrevet jazz, cajun og swing – musik. Bertel Haarder var så begejstret for Det danske Tonefilmorkester, at han engagerede dem til et kvarterløfts – seminar i Vejle.
Ellers har vi lyttet på Zidada, Delta Blues Band, Thomas Helmig Kopi Band, Jokeren, Isam B, Red Squares, Magtens Korridorer, Tom Jones Experience, Røgslør, Det danske Drengekor, Omar Mazuk, Fessors Big City Band, Annapuna og mange flere.
Masser af valggas
I tidens løb har politiske partier givet Nørrebro – borgere masser af valggas på De Kulturelle Markedsdage balloner og pr – materiale er blevet kastet over disken.
Den dårlige samvittighed er kommet op, når Agenda 21 er disket op med affaldssortering. Ja tænk levende rotter er vist frem. Kommunen viste, hvordan man fangede rotter.
Jo Kulturelle Markedsdage udviklede sig til en fest på tværs af boformer, indkomster, etnisk skel og alder. Her kommer de både fra Gråsten, Sønderborg, Horsens og Rødovre.
Kontrasterne mødtes
Det var her, hvor kontrasterne mødtes. Og det er jo netop det som Nørrebro er:
Almene byggerier med masser af indvandrere
Enlige mødre med masser af problemer
Studerende, der elsker trendy cafèer og spillesteder
Masser af økologi, foreninger og kreative mennesker
Et væld af by – og gadefester, samt festivaller
Eksotiske madsteder
Danmarks engang mest farverige detailhandel
Den sidste bod
Personlig var jeg vendt tilbage for en kort bemærkning i 2010 til Kulturelle Markedsdage. Jeg reklamerede for min hjemmeside www.dengang.dk. Fra butikken havde jeg medtaget en ordentlig stak bøger, som vi solgte for 10 kr. stykket.
Det var faktisk sjovt. Vi fik næsten udsolgt. Og det er altid en fornøjelse at stå ved siden af Lokalhistorisk Forening.
Der var mange besøgene på vores stand. Min bonusdatter og jeg havde rigelig at se til.
Min egen hyldest
Jeg havde forstået, at arrangørgruppen ville bidrage til et hefte, jeg havde lavet i forbindelse med ti – års jubilæet. Men det var åbenbart en misforståelse. De ville ikke bidrage. De havde ikke råd. Heldigvis fandt jeg to andre, der bidrog. Vi betalte hver en tredjedel af udgifterne.
I løbet af et år blev der faktisk solgt 400 stk..af heftet Omkring Nørrebroparken. – mens vi endnu husker den. De sidste 100 blev givet gratis ud til Metro – selskabets informationsmøder.
I dag kan du finde heftet i elektronisk form både på www.norrebro.dk og www.dengang.dk. Ideen var såmænd også at Metro – Selskabet kunne have brugt teksten og så forsynet det med historiske fotos, så vi kunne have udgivet en lille flot bog. Men sådan skulle det åbenbart ikke være. I butikken blev heftet solgt til produktionsprisen.
Da Markedsdagene blev 10 år
Solen bagte ned i Nørrebroparken. De Glade Sømænd tiltrak et kæmpe publikum. De nåede også lige at stifte Sømandspartiet og forære den lokale fodboldklub Nørrebro United 1.000 kr.
Lørdagen sluttede med det feminine svar på Gasolin. Ja de kalder sig Gasoline.
Og hvor var det skønt, søndag morgen, at få et kop kaffe med de travle græsrødder. Nogle så ganske klatøjede ud. De havde holdt vagt hele natten. Og det er faktisk disse græsrødder og frivillige, der i alle årene har været med til at bære De Kulturelle Markedsdage.
Med i 10 år
Ja mange af dem har været med fra starten, heriblandt John og Henning. Sidstnævnte var en af opfinderne af begivenheden. Han vandrede fra sit beskedne kontor i Søllerødgade rundt til de forskellige andelsboligforeninger og forsøgte at få fat i alle kreative mennesker, der bor i området. Det er de mennesker vi aldrig hører om i Breaking News.
Mange guldkorn fra Henning
Hvis nu politikerne ville have stoppet op og lyttet til alle de stikpiller, som Henning har fyret af oppe fra Store scene gennem årene, så ville de have været meget klogere. Måske havde Nørrebro også set anderledes ud.
Måtte hjælpes fra scenen
Glemt er det også, dengang da denne sprechstallmeister måtte hjælpes fra scenen. Han var så grebet af begivenheden, at han bare snakkede og snakkede. Det glemmer vi aldrig. Det kunne en af de garvede stand up – komikere ikke have gjort bedre.
Men desværre mente projektleder Jesper Langebæk, at det var for meget. Så Henning måtte nærmest bæres fra scenen.
Denne begivenhed husker vi som en af højdepunkterne i De Kulturelle Markedsdages historie.
En nærværende tale
Jubilæums – talen blev holdt af borgmester Nina Thomsen. Hun er selv fra Nørrebro. Det var en ganske nærværende tale. Hun var også forbi vores bod. Hendes skønne datter fik foræret en børnebog eller to.
Skrev overborgmestrens tale
Det var også dengang, da undertegnede sad ved siden af tidligere boligminister Jytte Andersen og kunne fortælle hende, hvad overborgmester Jens Kramer Mikkelsen nu ville sige i hans indvielsestale.
Hun var hvis ganske imponeret, indtil jeg fortalte hende, at jeg faktisk havde skrevet talen. Ja, Jytte var en flittig gæst til de kulturelle markedsdage. Hun har også selv holdt en indvielsestale.
Grunden til at jeg skrev overborgmesterens tale var, at jeg sad i Styregruppen For Nørrebro Park Kvarterløft.
Sønderjysk med Bertel Haarder
Gennem tidens løb har også mange ministre aflagt De Kulturelle Markedsdage et besøg. Det var således et helt arsenal af Bodyguards og politibetjente, da daværende integrationsminister Bertel Haarder aflagde et besøg. En masse tv – folk fulgte i hans fodspor.
Nu har han jo, tro det eller lad vær, altid været en lun fætter. Jeg kendte hans baggrund fra det sønderjyske Rønshoved. Til alle de tilstedeværendes store fortrydelse råbte jeg Mojn efter ham.
Dette afstedkom en 10 minutters sønderjysk konversation. Det var ikke noget, der behagede dem, der skulle planlægge hans tidsskema. Men den gode Bertel huskede optrinnet. For et par år siden genkendte han mig ved en reception på Rådmandsgades Skole.
Det kneb med organisationen
Åbenbart kneb det til sidst at aflevere regneskab til tiden til Nørrebro Lokaludvalg. Så der blev skåret i tilskuddet.
Og i 2011 kneb det også lidt med organisationen. Man så ingen annoncer, plakater eller flyers. Kun enkelte hjemmesider fortalte om arrangementet.
Metroen flyttede markedsdagene
Den officielle åbning skulle have været lørdag, blev pludselig flyttet til søndag. Grundet Metro – byggeriet var det hele flyttet. En lille del af det hele befandt sig på den anden side af Stefansgade. Dette var så spredt på et stort område. Man opfattede egentlig ikke nogen sammenhæng mellem loppemarked, legeplads, musik og de kulturelle boder.
Og så skulle man konkurrere med Taste of the World, som kun var få minutters gang derfra.
En hyldest til de aktive
Ja denne artikel er faktisk en hyldest til alle dem, der de sidste 11 år har gjort en forskel. Tak til Dorte Maria, John Dickov, Anker Pedersen, Jørgen Bruun, Ingrid Skovgaard, Erik Skov Olesen, Vivi Vehn, Vera Larsen og først og fremmest Henning C. Hansen. Også en tak til alle dem, der ikke er nævnt.
Dele af denne artikel har været offentliggjort i heftet: Omkring Nørrebroparken, som blev udgivet i forbindelse med 10 års jubilæet. Dette hefte er udsolgt, men kan læses her på siden.