Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

København

Dobbeltmordet på Peter Bangs vej

Oktober 10, 2012

Anmeldelse af Peer Kaae: Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. Vi kigger også lige på andet, hvad der er skrevet om dette famøse mord. Konspirations – teorier er der mange af. Men er morderne fundet? Ikke i denne sag. Begyndelsen af bogen og 75 pct. af den er forrygende. Men så kniber det. En forfatter mener, at en person har fire mord på sin samvittighed. Det er nok ikke den sidste bog om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej.

 

Mange bøger om emnet

Der er skrevet mange bøger omkring dette mystiske mord. Dette er nok den bedste. Efterhånden i bogen nærmer vi os de mistænkte. Men her i den sidste udgave Sagen Genoptaget er det som om vi har fat på den eneste ene, eller har vi?

 

Amatørhistorikere havde gyldne tider

For det er godt nok mange, der har givet deres  besyv med. Mange mordere er nævnt i tidens løb. Ja og nogle mener at det slet ikke er ægteparret Jacobsen, der er myrdet. De var flygtet
ud af landet.

 • Mordet skulle aldrig være fundet sted, men iscenesat af hemmelige efterretningstjenester?

 

Konspirations – teorier

Man må sige, at det er et flot billedmateriale i den omtalte bog, men der er så nogle igen, der mener, at det slet ikke er ægteparret, der er afbilledet. Længe leve konspirations – teorier.

 

Mordsagen vil aldrig dø

Mordsagen vil aldrig dø. Jeg er sikker på, at der dukker nyt op. Så er det godt at vi har Facebook. Gerningsmanden til århundredets mest gådefulde mord, går stadig fri. Vi befinder os i det bedre borgerskab. Men bag det pæne ydre gemmer der sig mere eller mindre lyssky forretninger, utroskab, bedrag, flere hemmelige elskere og mange mystiske selvmord. Man aner også korruption. Indflydelsesrige personer var ikke interesseret i sagens opklaring. Hvorfor mon?

 • Var det modstandsbevægelsen, der fik ordnet kontorchefen på grund af værnemageri?
 • Var det Edderkoppesagen, der havde forbindelse til denne sag?
 • Var det en østtysk spion, der var morder?
 • Havde mordet forbindelse til adelige personer?

Måske sortbørshandel, der også omfattede kendte personer.

 

Mange spørgsmål

Kontorchef Jacobsen var efter besættelsen med i et udvalg, der skulle fordele de sparsomme tildelinger af klædestof. Han varetog egne og sit firmas Carl Holtens interesser.

 • Var det nogen, der havde fået ondt af dette?
 • Havde han angivet kommunistiske modstandsfolk til Gestapo? Kommunisterne hævnede sig?
 • Havde han angivet tyske agenter til modstandsbevægelsen?
 • Jacobsen havde været agent for den polske efterretningstjeneste i Danmark. Han havde viden om kommunister. Det kunne være farligt?

 

X må først nævnes i 2023?

Det skinner igennem, hvem forfatteren, Peer Kaae mener, er den skyldige. Og det kan vi først få at vide efter 2023. Ja sådan siger arkivloven. Og hvorfor blev de mistænktes alibi ikke efterprøvet.

 

Forskelligt materiale

Mange gange tror man, at alle dem, der har beskæftiget sig med dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, har haft forskelligt materiale til rådighed. Peer Kaae har i hvert fald fået en brun pakke, som de andre ikke har fået.

 

Regnskab fra besættelsestiden?

I første omgang tror man, at det igen er et regnskab fra besættelsestiden, der skal gøres op. Men sagen er måske mere simp

Den første del af bogen går fint og let, men så er det pludselig for meget indviklet varehandel – bytte, som ikke rigtig føre til noget. Sagen med Varedirektoratet forekommer noget forvirret. Fint nok at vi hele tiden forledes til at tro, at nu har vi morderen. Det afgørende lader vente på sig

Egentlig forstår man godt, at når man er sikker på, at nu har man noget, ja så skal man af med det. Undertegnede kender selv følelsen. Men det er som om det afgørende stadig lader vente på sig.

 

En morder med 4 mord på samvittigheden?

To måneder efter dette dobbeltmord, blev en skipper og en sortbørshandler myrdet ombord på kutteren Elo i Køge Bugt. Dines Bogø, har været af den opfattelse, at morderen til disse er den samme som til mordene på Peter Bangs Vej.

 

Forskellige motiver og gerningsmænd

Erik Haaest har skrevet tre bøger om emnet. På et tidspunkt var han journalist på Se og Hør, og besøgte en af de mistænkte, Erik Ramdahl. Og i bøgerne var det skiftende motiver og gerningsmænd. Så kunne man vel selv vælge?

Dines Bogø, der har en spændende hjemmeside og Peer Kaae er dybt uenige om motiv og gerningsmand.

 

Bestilt indbrud, der gik galt

Således mener Dines Bogø, at det var et bestilt indbrud, der gik galt. 5 – 6 mand skulle have været i gang, falske spor skulle afsættes. Lejligheden blev også omhyggelig rengjort. For
dobbeltmordet i Køge Bugt blev drabsmanden idømt livsvarigt fængsel, og det var den samme gerningsmand som på Peter Bangs Vej. De havde være for åbenmundede.

 

Hvad med bilen?

Morderen er ifølge Peer Kaae, direktør X. I 1948 ejede han em to – personers Ford V8 1937 med plads til 2 ekstra i den udvendige svigermorklap. Denne passede så åbenbart på begrebet Dollargrin, som vidner havde set på gerningsstedet.

 

Hvem var de myrdede?

Skal vi lige starte med at præsentere de to myrdede?

Ægteparret Jacobsen levede udadtil et respektabelt liv. De havde bestilt sommerferien. Intet kunne ødelægge denne opfattelse indtil i midten af 1950’erne.

 

En kvik dame

Inger Margrethe Jacobsen var hjemmegående husmoder. Hun havde nok ikke så meget at gøre med husholdningen. Hun havde hjælppå. Hun forberedte middagsselskaber og lignende og gik på visitter hos andre damer og familier. Hun var en kvik dame. Hun var humoristisk og blandede sig i samtaler. Og så flirtede hun, og var lidt vovet efter datidens normer. Nogle
mener, at hun fik et barn uden for ægteskabet og havde hemmelige elskere.

Dehn var en af disse. Han var omgangskredsens store mand. Han tjente sine penge som kødgrossist. Han var også en af de mistænkte, men på mordnatten var han i Hamborg for at forhandle med Fyrst René

Antagelig har X også været en af Fru Jacobsens elskere. Han forsøgte gennem varebytte – handel at komme til penge. Han og Hr. Jacobsens forhold var ikke det bedste venner.

Inger Margrethe følte, at hendes mand ikke mere interesserede sig for hende, og hun begyndte at indtage store mængder Fenemal.

 

En diametral modsætning

Vilhelm Jacobsen var en diametral modsætning til sin kone. Han var en indesluttet og fåmælt person. Han spillede på heste på travbanen. Nogle påstod, at han spillede med ulovlige
bookmakere. Og så var han ivrig bridge – spiller. Han havde åbenbart temmelig meget magt i sit firma Carl Holten. På morddagen havde han været lidt pirrelig og opfarende.

 

Betalte sig fra sabotageaktioner

Jacobsens arbejdsgiver Hans Holten havde indflydelse helt op til Landstinget og regeringen. Han blev meget skånsomt afhørt af politiet. Der var forskel i de sociale lag. Under krigen havde firmaet syet tyske uniformer. Men på en eller anden måde slap de for tiltale for værnemageri. Onde tunger berettede også om, at de betalte sig fra sabotage – aktioner. De påstod, at de handlede under tvang, og snart efter at krigen var over modtog firmaet Marschall – hjælp.

 

En presset mand

En del tekstilfirmaer slog sig sammen lige efter krigen for at kunne overleve. Det var med Jacobsen som sekretær. Det var også ham, der skulle forhandle i alle instanser. Men pludselig hævede forhandlerne priserne, og et samarbejde med en problematisk svensk mellemhandler gav også problemer. Ustandselig var der telefon til Jacobsen hjemme i privaten. Jacobsen følte sig efterhånden synlig presset. Et kæmpe varebytte – handel efter Jacobsens forslag blev iværksat. Det var som om Jacobsen blev mere presset op til mordet. De nærmeste havde også lagt mærke til det. Han sad også på en uriaspost, og var måske den eneste, der vidste, hvad der egentlig gik for sig at lovlig og ikke lovlig handel i de dage.

 

20-02-1948 kl. 8.18

Den 20. februar 1948 kl. 8.18 ringede telefonen hos vagthavende Ketzler på Frederiksberg Politistation på Howitzvej. En apoteker kunne berette om to lig i en lejlighed på Peter Bangs Vej.

 

Slået med en lampe

Vilhelm Jacobsen var blevet slået med en lampe. Da han ikke var helt dræbt, gik morderen ud i køkkenet, og fandt en kniv. Han gik tilbage og skar kontorchefens håndled over i et snit. På
det tidspunkt var Inger Margrethe allerede blevet myrdet. Ægteparrets smykker var i behold.

 

Hvorfor var der skrevet en check?

Politiet bemærkede, at Jacobsen havde skrevet et kæmpe check, som ikke blev hævet. Og måske havde Inger Margrethe besøg af sin elsker og var blevet overrasket? Selveste politimester Parker insisterede på, at få adgang. Hvad han foretog sig, ved ingen. Men han vadede åbenbart rundt i en blodpøl.

 

Hushjælpen var nervesvækket

Hushjælpen nedenunder blev afhørt. Hun havde flere bump på forskellige tidspunkter. Der var tidspunkter med ro deroppefra. Men kort før 23.30 havde hun hørt en person tappe vand fra lejligheden deroppe. Hun havde gået sig en tur og var kommet tilbage, og havde hørt slæbende skridt. Men politiet fandt ud af, at hushjælpen var nervesvækket, så de troede ikke rigtig på hendes forklaring.

 

En nær ven

En nær ven, Erik Ramdahl henviste til, at den måde nogle stokke lå over liget og hvor håndgrebet pegede mod hjertet mindede om en gammel sigøjner skik fra en bjergegn i Slovenien. Men det er hvis nok også en nedertysk skik? Ramdahl kom ret hurtig til gerningsstedet. Han kunne konstatere, at en lædermappe og noget hestelekture manglede. Denne Erik Ramdahl blev en central person i efterforskningen, men endnu ikke mistænkt.

Det er lagt op til en ægte krimi i den omtalte bog. Vi følger en række personer, der i hele deres gøren og laden godt kan være mistænkte lige ind til forfatteren konstaterer, at de ikke kan være morderen.

 

Ramdahl var ikke uinteressant

Således får vi at vide, at denne Erik Ramdahl engang hed Rasmussen og havde været hovedvidne ved et mord i Holsteinsgade. Han havde en speciel vraltende gang. Og det var også sådan en gang tjenestepigen nedenunder havde hørt. Ramdahl var bestemt ikke uinteressant.

 

Interessant arkivmateriale

Han var meget interesseret i dobbeltmordet. Og han samlede alt omkring dobbeltmordet. Det var så noget datteren senere gemte. Og de lå i en lædermappe, der næsten lignede den mappe, der var forsvundet. Kan det bliver mere spændende? Lokalhistorikeren Dines Bogø fandt frem til dette materiale i 1990erne og er nu i dennes privatarkiv. Og det er nok den person,
der ved mest om dobbeltmordet. Det kan man høre i de op til 2 ½ times foredrag, han holder om emnet.

Randahl korresponderede og mødte også journalisten og forfatteren Erik Haarest, som vi tidligere har nævnt skrev om dobbeltmordet.

 

Blev Heda skubbet ud af vinduet?

Ramdahl mente, at Jacobsens højre hånd i konfektionsfirmaet Carl Holten, chefbogholderen Heda Jensen vidste noget om ulovligheder i firmaet. Officielt var hun sprunget ud af et vindue i Gothersgade 133, fire måneder før dobbeltmordet.

 • Hvad vidste hun? Blev hun skubbet ud af vinduet?

Løgnagtig taxachauffør

Poul Dam fra Frederiksberg Politi var fra første dag tilknyttet sagen. Dam´s notater dukkede op i 2011, efter at Peer Kaae havde udgivet sin første bog om dobbeltmordet. En taxachauffør var fremkommet med en løgnagtig udtalelse. Hans eneste formål, at få en dusør på 2.000 kr.

På et tidspunkt var uniformerede betjene set i nærheden af gerningsstedet. Det viste sig at være en mand i marineuniform, der var forelsket i en pige, der boede i en pige over for.

 

Ramdahl til hygge med frk. Preisker

Dam afprøvede langt om længe Ramdahl´s alibi. Politiet havde brugt ham som konsulent. Dam fandt flere huller og mærkværdigheder. Ja Ramdahl´s alibi faldt direkte sammen. Hans
kone blev først afhørt omkring mandens alibi i 1954. Det var tydeligt, at Ramdahl løg.

I medierne var Ramdahl også kommet med modstridende oplysninger. Og bizart var det også at et par måneder efter ved en aktion skaffede sig mordvåbenet, og den smadrede lænestol, der lå over Jacobsens lig. Men Dam forskede nu i Ramdahls privatarkiv, og fandt en dame ved navn Helene Preisker. På et tidspunkt besluttede han at skrive et brev til politiet om sagens rette sammenhæng, Brevet måtte først åbnes efter hans død. Mon ikke sandheden var, at Ramdahl havde en hyggeaften – og nat med Frøken Preisker på mord – tidspunktet?

 

Nettet strammedes om X

I bogen strammes nettet mere og mere omkring X. Han havde højden og drøjden til at være Fru Jacobsens elsker. Hun havde nemlig bekendt sig til en spåkone. Og så meldte en taxachauffør sig også. Her stemte beskrivelsen også. X blev ikke afhørt af Frederiksberg Politi men kun af en betjent fra Rigspolitiet. Efter dobbeltmordet var han på rejse i udlandet.

I Fru Jacobsens lommebog stod der på bagerste side X`s telefonnummer noteret på hovedet. Ved afhøringer blandt personalet hos Carl Holten fik politiet indtrykket af, at forholdet mellem X og Jacobsen ikke var det bedste. Men en billedkonfrontation mellem X og vidner førte ikke til noget.

 

Der mangler noget

Og der er masser af mere drama i bogen, som for 75 pct. vedkommende er forrygende læsning. Men vi mangler det afgørende bevis. Jeg er langt fra sikker på at X er moderen. Det er som om noget af bevismaterialet er konstrueret og noget er måske udeladt – som om, at det med vold og magt skal passe sammen.

Hvornår mod den næste bog så kommer om emnet?

 

Politiadvokat: Ikke forsætlig drab

Dem tidligere politiadvokat Hans Wolmer Rolf som afslørede Edderkop – sagen sagde:

 • Dobbeltmordet kan bedst defineres som en sag med døden til følge – intet peger i retning af forsætlig drab (intet medbragt gerningsvåben). Intet seksuelt motiv og intet med spionage.

 

Kilde:

 

Redigeret 7.10.2021


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

København