Den sidste Forbrydelse
Forsøg på en anmeldelse. Tyveri fra Rigsarkivet. Hvad foretog danskerne sig på kasernen. Krigsforbrydelserne fortsatte. Arkivloven sætter sine grænser. Han påtvang de unge radikale holdninger. Til bryllup i SS – uniform. Alle breve til mor er brændt. En tragisk historie med to selvmord. Et nyt brev er dukket op. Betydelig radikalisering blandt danskerne. Danskere har stadig svært med selverkendelse. En del af danskernes hverdag. Et flot initiativ og spændende bog. Bagerst en liste over artikler med samme tema.
Tyveri fra Rigsarkivet
Martin Q Magnussen opdagede i 2012, at der var stjålet en masse dokumenter fra Rigsarkivet. Personerne fik en dom i 2013. Men sagen var slet ikke opklaret, selv om dette fremgik af et svar til Folketinget fra Rigsarkivet.
Rigsarkivet var slet ikke klar over, hvor meget der var stjålet og hvor meget der endnu mangler. Et vigtigt stykke kulturarv er forsvundet.
Hvad foretog danskerne sig på kasernen?
Nu er Martin Q Magnussen klar med en ny bog. Efter ”De Forsvundne Nazi- dokumenter”, som vi også har anmeldt her på siden har han udsendt ”Den sidste Forbrydelse”. Vi har allerede været inde på dette tema i vores artikel ”Danskere begår da ikke krigsforbrydelser”.
Hvad foretog danskerne på den østrigske SS – kaserne i Graz i krigens sidste måneder. Det var her en mase danskere deltog i en uddannelsesbataljon under Waffen SS. Hvor mange danskere, der kom til Graz vides ikke, men alene i 1945 opholdt der sig flere hundrede på stedet i en samlet gruppe på omkring 4.000 soldater.
Krigsforbrydelserne fortsatte
Mens de allierede nærmede sig Det Tredje Riges grænser, fortsatte regimentets forbrydelser- På selve kasernen og i områderne tæt på blev amerikanske flybesætninger skudt.
Især ungarske jøder blev mishandlet og dræbt i efterfølgende massakre. Voldsparatheden eskalerede i den grad. En stor del af ofrene blev skudt inde på selve kaserneområdet.
Arkivloven sætter sine grænser
Bogen afslører at som minimum er en nulevende 95 – årig dansker kronvidne til forbrydelserne. Forfatteren er blevet kontaktet af både tyske og israelske myndigheder. De vil have navnet på den sidste levende SS – soldat fra Feldbach-kasernen.
Men Arkivloven sætter sine grænser.
Han påtvang de unge radikale holdninger
Den nu 95 – årige mand er opvokset i Århus. Han var medlem af National Socialistisk Ungdom i Århus. Han iklædte sig ridestøvler, spidsbenklæder, sort skjorte med røde kravespejle og sort skråhue med sølvkokarde og hvid kvast og mødte op til møder i den nazistiske organisation i Århus.
Vores hovedperson steg hurtigt i graderne og blev til sidst storhirdfører. Han fik ansvaret or at opdrage de unge medlemmer i alderen ti – fjorten år og havde dermed mulighed for at påvirke helt unge børn med sine radikale holdninger.
Flere gange var han på studieture i Wien. Han har også opholdt sig i WE-lejren Westerwald i Tyskland.
Til bryllup i SS – uniform
Han besluttede sig for at melde sig i Frikorps Danmark i 1943. han var endnu ikke fyldt 18 – år og hans mor nægtede. Det lykkedes ham dog alligevel at komme ind. Det var i februar 1944. Efter en togtur på tre dage ankom han til forskolen i Senheim, hvor uddannelsen begyndte.
Han deltog under en 14 – dages orlov i Danmark til en vens bryllup. Til brylluppet var han iført en sort SS-uniform, da brudgommen også var SS-frivillig og selv blev gift i uniform.
Han fortsatte sin uddannelse i Hammerstein i Polen, hvor Regiment Danmark var under genopstilling. Efter et kort lazaret-ophold blev han sendt til erstatningsbataljonen i Feldbach ved Graz. På det tidspunkt boede der 3.000 jøder. Langt de fleste boede op ad SS – lejren i byen.
Alle breve til mor var brændt
Sygdom udbrød blandt jøderne, og mellem 200 – 300 blev slået ihjel i den periode, hvor han opholdt sig i lejren. Selv har han forklaret at han bare gik rundt og passede sig selv. Derefter blev han sendt til Stettin, hvor han kom i amerikansk fangenskab.
Åbenbart har han været sendt til Danmark til retsforfølgelse. Københavns Politi har haft kontakt til hans mor i Århus. Hun har modtaget flere breve fra ham, men de er alle blevet brændt.
En tragisk historie
Den sigtedes bror gav også politiet en tragisk historie.
Hans brors forlovede havde begået selvmord på befrielsesdagen. Og fem dage efter gjorde hendes mor det samme. Pigen kom fra en meget fin familie fra Nordsjælland og var bange for, hvad der ville ske efter kapitulationen. Selvmordene er bekræftet af politiet i Hørsholm. Pistolen som pigen skød sig med, var skaffet af en bekendt i Shell-huset.
Et nyt brev dukkede op
Men et brev er dukket op. Det var skrevet af vores hovedperson, men af NSU-vennen Kurt Petersen. Brevet var til Untersturmführer Poul Weidlich. Han bror blev efterfølgende et mangeårigt bestyrelsesmedlem i Veteranforeningens Sammenslutning.
Grunden til at brevet er dukket op i sagen er, at vores hovedperson er nævnt i det. Brevet rummer en del informationer om hverdagen i Graz. Der var informationer om de russiske styrker og jøderne samt informationer om, hvordan de boede og meget mere.
Betydelig radikalisering hos danskerne
Brevet er også dukket i forbindelse med den omtalte tyverisag. Det fortæller også om et par danskere, der boede på stedet og viser tydeligt den radikalisering, der var foregået hos danskerne. Det var tale om fire NSU – kammerater fra Århus.
Kort tid efter, at dette brev var afsendt, skete der netop en forbrydelse mod jøderne. De endte med at blive skudt på kasernegrunden.
Danskerne har svært ved selverkendelse
Vi har svært ved i Danmark at erkende at danskere har medvirket i nazisternes rædselsgerninger. Myndighederne i Danmark er ikke interesseret i, hvad der er foregået uden for Danmark. Danske nazister har som SS – frivillige deltaget i mord og tortur.
Vi har her på siden tidligere beskæftiget os med Dennis Larsens bog ”Fortrængt Grusomhed” og Terkel Strædes ”En skole i Vold”. Nazi – jægeren Efraim Zuroff forsøgte forgæves at få dalevende danske SS – soldater straffet – uden held.
En del af danske soldaters hverdag
Nu er det ikke kun i danske arkiver at Magnussen har søgt. Også i udenlandske arkiver. Mishandling og drab på jøder har åbenbart været en del af danskernes hverdag. Det er åbenbart allerede sket fra 2015.
Et hollandsk vidne (Reens) fortæller at han havde set mindst en dansk ”Unterscharführer” under massakren på sportspladsen i Graz.
Et flot initiativ
Det er flot at vi har sådan nogle som Martin Q. Magnussen tager fat i sådanne sager. Vi må håbe at han også snart er tilbage på skærmen. Det er også et spørgsmål om Danmark ikke snart bør ændre signal i disse sager.
Her tænker vi også vores egen sag med Asmus Jensen fra Padborg. Vi fortsætter vores søgning. Og selv med nye beviser, vil myndighederne ikke åbne sagen.
Og stadig væk er historiebøger præget af denne myte at ”Danskere begår da ikke krigsforbrydelser”.
Læs bogen og bliv klogere på den mørke side af danskernes gøren og laden under Anden Verdenskrig. Den er velskrevet og spændende som en krimi.
Kilde:
- Martin Q. Nielsen: Den sidste forbrydelse (Grønningen 1)
Hvis du vil vide mere:
- dengang.dk indeholder 1.806 artikler
- Under Besættelsestiden (Før/Under/Efter) finder du 366 artikler
- Under Sønderjylland finder du 212 artikler
- Under Padborg/Kruså/Bov finder du 63 artikler
- Under Grænsen er overskredet finder du 6 artikler
- Danskere begår da ikke krigsforbrydelser
- Ellef Rasmussen og den brune fortid
- Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
- De forsvundende Nazi – dokumenter
- Ikke alle mord undersøges
- Vidste de frivillige, hvad de gik ind til
- Fra krig til internering
- Slemme folk fra Sønderjylland
- Dødsstraf
- Da krigsforbryderne flygtede
- Ikke alle krigsforbrydere skulle straffes
- Værnet – lægen man lod flygte
- Kunne man stole på Centralkartoteket
- Bovrup – kartoteket
- Josef Mengele – dødens engel
- Waffen SS – engang en elitehær
- Jagten på krigsforbrydere
- Hvad skete der i Borbruisk
- Kryssing og Frikorps Danmark
- Auschwitz – en udryddelseslejr
- Bag Kz – lejrens pigtråd
- KZ – lejr Husum – Scwesing
- Tilfældet Søren Kam
- Frihedsmuseet, Arkivet og Selverkendelse
- SS – absurde Grusomheder
- Asmus Jensen – et mord efter 5. maj 1945
- De Mystiske Mord ved Grænsen 1-2
- I Kollund Østerskov lå to villaer
- Forord (1)
- Grænsen er overskredet – anmeldelse og omtale
- Var det et Hævnmotiv?
- Uwe Brodersen: Grænsen er overskredet (Ådalen 2017)