Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden

Den Franske Skole – på film og i bog

Maj 11, 2022

Den Franske Skole – på film og bog

Vi har været i biografen og se ”Skyggen i mit øje”. Det er en spændende og intens film. Dramatisk, rørende og medfølende. Måske har følelserne fået overhånd? Det var de ”gode”, der skabte katastrofen. ”Glem det og smil” sagde man til de berørte. Men det fokuserer filmen nu ikke så meget på. Myndighederne ville helst helt lukke for omtale af episoden. Det var både en succes og en katastrofe. Engelsk kritik fra familie til en pilot, der deltog. Denne og få andre utilsigtede hændelser er fjernet. Flot og gribende film. Og så er den forsøgt skildret historisk korrekt. Vi har også læst Christian Aagaard: Bombemål Shell-huset og katastrofen ved den franske Skole. Den blev udgivet for ca. to år siden på 75 – års dagen. Man baserer ukritisk på ældre litteratur. Men særlig unge mennesker vil have stor gavn af denne praktisk opbyggede og overskuelige bog med masser af fotos

 

En ulykkelig hændelse

Vi har været i biografen og set Ole Bornedals film, og så har vi læst endnu en bog om bombningen af den franske skole. En bog der er ca. to år gammel

Det paradoksale er, at i mange år var det et tabu at tale om dette tema. I alt blev ca. 250 mennesker dræbt efter et voldsomt bombeangreb. Og dette skildrer Ole Bornedal i filmen ”Skyggen i mit øje”.

Alene på Den franske Skole omkom 86 børn og 18 voksne. I de britiske fly var der kameraer. Og nogle af disse filmoptagelser er blevet gengivet i diverse film, bl.a. i ”Det gælder din frihed” fra 1946. Denne film blev produceret for Frihedsrådet. Fejlbombningen blev i filmen kun omtalt som ”en ulykkelig hændelse”.

Det var lige omvendt i Den Nazistiske Ugeavis. Her blev der sat fokus på Den franske Skole. Angrebet på Det Nazistiske Hovedkvarter omtales slet ikke.

 

Spændende og intens film

”Skyggen i mit øje” er en spændende og intens film. Det er en lang indledning til den egentlige bombning. Produktionen af filmen er sket i Tjekkiet. Det har sikkert ikke været praktisk muligt at optage den on location i København. Denne uheldige stedløshed kan få rammerne til at virke forkert

Den meningsløse lidelse er nok filmens centrale punkt. Egentlig er det heller ingen skurk i filmen. Tragedien skyldtes tilfælde på tilfælde. Men egentlig er det lykkedes ganske fænomenalt at genskabe ”forårsdagen i helvede”. Der anvendt fantastisk computerteknologi. Måske lidt sterile? Og sikke nogle skuespillerpræstationer – især børnene. Ja Fanny Bornedal overskygger næsten dem alle.

 

Dramatisk, rørende og medfølende

Det er en dramatisk, rørende, medfølende og medrivende film. Vi kender forløbet fra de første artikler, som vi skrevet her på siden om hændelsesforløbet. Mange piger sad fastklemt i timevis mellem murbrokker og dræbte veninder.

Det er en klassisk katastrofefilm, hvor vi følger fem-seks skæbner frem mod den uundgåelige rædsel. Flot manuskript.

 

Følelserne får overhånd

Det er som om at følelserne i filmen får overhånd i stedet for de faktiske begivenheder. Der er spænding hos piloterne og rædsel hos skolepigerne og deres forældre. Nogle anmeldere mener, at overraskelsen mangler.

Synsvinklen med at det danske samfund lagde et låg på hændelsen får vi ikke. Og hvordan havde piloterne det, da det gik op for dem, hvad de havde gjort.

 

Det var ”de gode”, der skabte katastrofen

Det er ikke så meget sort/hvid som vi oplever i mange film fra den tid. Det var jo de gode som skabte katastrofen. Det var de engelske helte. Filmen kunne slet ikke placeres i dette univers. Historien er for skrækkelig. Om historien om denne episode er underfortalt. Ja det var den vel i mange år. Men efterhånden har vi da fået set og læst en del om temaet.

 

Glem det og smil

Først var det bombningen og så ruinerne, som de skulle ud af. Bagefter skulle de klare tavsheden:

  • Nu skal du tale med en psykolog, så finder vi ud af, hvorfor du altid skriger, når du hører en høj lyd. Glem det og smil

Man bliver grebet og bevæget af filmen.

 

En succes og en katastrofe

Jo vi ser også danske modstandsfolk. bliver tortureret i Shell-huset. Missionen med bombningen af Shell-huset var betegnet som risikofyldt. Og dette lykkedes det høj grad at skildre dette.

Episoden kostede ni piloter livet. Det var både en succes og en katastrofe. Tyskernes kartotek over modstandsfolk blev ødelagt. Og det sidste var jo målet.

 

Engelsk kritik

Bagvaskelse og fordrejning af historiske fakta, siger Derek Carter, som har talt med 32 af 68 piloter, der medvirkede under bombetogtet. Han er fortørnet over filmens behandling af den britiske officer Peter Kleboe, der sad i et af de fly, der styrtede ned tæt på skolen. I filmen ser man pilotens fulde navn. Nu viser filmen faktisk også at piloten beskyder et civilt køretøj med tre unge bryllupsgæster.

De pårørende til Peter Kleboe mener, at filmen bevidst forsøger at skildre Peter Kleboe som en morder. Og så vidt vides er disse scener også klippet ud af filmen.

Han mener heller ikke, at der var facadeskilte på Shellhuset. Og så har Carter bemærket, at de engelske piloter beretter om deres hastighed i kilometer. Det gør engelske piloter ikke. Det vil være i miles eller i knob. Og så går en dreng ikke i en pigeskole, sådan som det sker i filmen.

 

Handlingen er forsøgt skildret korrekt

Nu har Bornedal faktisk forsøgt at skildre handlingen historisk korrekt. Han har ikke på nogen måde forsøgt at forvrænge historien.

 

Utilsigtede hændelser er fjernet

Filmselskabet har besluttet at ændre en smule på filmen. Der er forekommet utilsigtede hændelser. Det kan være pårørende. der siger fra overfor skildringer af virkelige personer. Men egentlig er det sjældent at et filmselskab retter ind.

 

Flot og gribende film

Trods vores indvendinger så synes vi, at det er en flot og gribende film. Man skulle måske have fokuseret mere på at myndighederne forsøgte at glemme episoden og forsøgte at få de pårørende og de over tusinde, der blev hjemløse til ikke at snakke om episoden.

 

NY BOG: Christian Aagaard: Bombemål Shell-huset og katastrofen ved den franske skole.

Vi kender handlingen. Men mange er måske ikke klar over, at i husene omkring skolen opstod der forskellige brande. Både på Maglekildevej, Henrik Ipsens vej og Sønder Boulevard var der en del, der mistede livet. Vi ved måske heller ikke, at mange af eleverne også druknede nede i kælderen. Redningsmandskabet satte deres liv på spil. Murene styrtede sammen mens forældre ledte efter deres børn.

 

Udgivet i 75 – året for bombningen

Bogen er velskrevet og saglig. Den indeholder jo i den grad lokalhistorie fra Frederiksberg og Vesterbro.

Måske skylder vi lige at sige, at bogen måske ikke er helt ny. Historikeren Christian Aagaard har udsendt denne bog i anledningen af 75 – året for bombeangrebet. Nu foretog englænderne lignende angreb i andre lande.

I bogen er medtaget vidneudsagn fra de frihedskæmpere, der flygtede fra Shell – huset og fra de overlevende piger fra Den Franske Skole.

 

Ukritisk på ældre litteratur

Bogen indeholder gribende beretninger fra børn og voksne. Der er masser af fotos i bogen. Men bogen baserer sig ukritisk på ældre litteratur. Der er ikke så meget nyt i bogen. Men imponerende og gruopvækkende er de fotos, der er medtaget.

Vi får en grundig orientering om Gestapos arbejde, politiet og modstandsbevægelsens udvikling. Og så får vi gengivet forsider på aviser, der ikke tidligere er set.

 

Egner sig til unge mennesker

Det er en god beskrivelse af angrebets tilrettelæggelse og udførelse. Bogen er nok bedst for dem, der ikke har den store baggrundsviden og den egner sig fortræffelig til unge mennesker.

Gestapo var ret så effektive og de var i gang med at optrevle hele den københavnske modstandsbevægelse. Og det var vigtigt at få ødelagt arkiverne. Ingen kunne tie i det lange løb på grund af tortur. Ventegrupperne var også i fare for at blive optrevlet.

 

Praktisk opbygget og overskuelig

De danske modstandsfolk sad øverst i bygningen som en slags bombeskjold eller som gidsler. Det lykkedes også for mange af disse at flygte efter bombardementet.

Bogen er meget praktisk opbygget og overskuelig.

 

Kilde:

  • Christian Aagaard: Bombemål Shellhuset og katastrofen ved den franske skole
  • Ole Bornedals Film: Skyggen i mit øje
  • dengang.dk – diverse artikler

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 1.800 artikler
  • Under Besættelsen Før/under/Efter finder du 365 artikler
  • Den Franske skole – nok engang
  • Den Franske skole – i bomberegn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden