Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa

De tre makreller fra Aabenraa(2)

Juli 14, 2016

De tre makreller fra Aabenraa (2)      

Vi har revideret i en ældre artikel. Det handler både om Skipper Thorvald og Aabenraa’ s byvåben.  Egentlig skulle jeg have været til Aabenraa og holde foredrag. Men lokale ved sikkert meget mere. Men egentlig er undertegnede stadig forvirret, for de ”kloge” siger, at det ikke har noget på sig, at når den ene makrel svømmer den anden vej, så er det ikke sikkert, at den er tysksindet.                     De fleste skibe havde den forvirrede makrel på deres flag. Men tænk engang, det har brandværnet også. Men skipper Thorvald glemmer man ikke. Han kunne da også være irriterende.

 

Skipper Thorvald

Ja egentlig er denne artikel en bearbejdelse af en ældre artikel fra 2009. Og grunden til dette, er en invitation fra Aabenraa om, at komme og holde et foredrag om Skipper Thorvald, De tre Makreller og Havbunden. Gamle Aabenraaer ved godt, hvad det er for noget. Men nu tror jeg nok, at lokale borgere kan fortælle mere om Thorvald.

Nu kunne det ellers have være meget hyggeligt, at komme til Aabenraa igen engang. Og så skulle foredraget oven i købet have været på sønderjysk. Og se det magter undertegnede jo stadigvæk. Men man må jo også som skribent og foredragsholder kende sine begrænsninger.

En gammel facebook fra Aabenraa fortæller ellers, at man ikke er ægte borger, hvis ikke man havde skålet med Skipper Thorvald De Tre Makreller.

Skipper Thorvald var født i Gildegade 8. Han var udlært frisør, og arbejdede på Flyvestation Skrydstrup, inden han kastede sig over musikken.

 

Havbunden lå bagerst

Havbunden lå bagerst, og det var der Thorvald optrådte. Foran lå De Tre Makreller. Ja det hedder i dag Fox and Hounds. Og det lå under Grand Hotel. Ja i dag har stedet det fine navn Hotel Europa.

 

Det kunne også være pinligt og irriterende    

Det var jo herligt at komme hos ham og blive i godt humør. Men det kunne også være pinligt og irriterende. Hvis man var i selskab med en sød pige, så brølede Thorvald fra sin keyboard:

  • Nu har Uwe igen fundet sig en ny, men vogt jer piger.

Ja han råbte også engang deroppefra:

  • Vi har besøg af HK – formanden, der kun kan synge når han er fuld, men det er han til gengæld også ofte.

Min afdøde kone lavede en film med Erik Paaske og var sammen med ham og en anden fra filmholdet nede på De Tre Makreller. Hele aftenen kørte ThorvaldErik Paaske.

 

Den berømte sangbog

Sjovest var det faktisk, at kunne være ubemærket og skråle af den berømte sangbog. Den mest populære var selvfølgelig: En kort, en lang, en trekant……. Men det var svært at gemme sig for Thorvald. Som regel var Havbunden som var bygget sammen med De Tre Makreller stoppet med mennesker.

 

Nu bliver der ballade

Til en byfest, en slags Open Air Fest Madevej underholdt Skipper Thorvald også. Vi havde i HK været lidt oppe at slås med den lokale Arbejdsgiverforening. Og åbenbart læser Thorvald også aviser.

Jeg så Erik Skifter Andersen sidde ved et bord og gik hen og hilste på ham. Pludselig kunne vi så høre oppe fra Skipper Thorvald:

  • Nu bliver det ballade mellem Erik og Uwe herhenne ved det forreste bord ril højre.

Det blev nu ikke ballade. Vi fik nogle hyggelige bajere sammen.

 

Kritiske situationer

Og det var nu ikke lige hyggelig alt sammen. For flere gange blev man også lovet tærsk af de folk, der hadede HK. Pludselig fik fagforeningen skyld for alverdens ulykker. Når Aabenraa – borgerne havde fået en inde for vesten, var de ikke så tolerante og fleksible. Og man kunne selvfølgelig have blevet og forsvaret HK’ s ære. Men så havde det endt med, at man havde fået karantæne på dette hyggelige sted.

Men fagforeningen fik man da forsvaret så rigelig dengang i diverse blade og aviser, samt til møder m.m. Ja selv i radio og tv.

Som mon kære mor sagde dengang:

  • Ja du har jo ikke tid til at komme hjem. Man skal se i aviserne, hvordan du ser ud.

 

Herlige tider på De Tre Makreller

Men ellers var det skønt, også lørdag og søndag, at sidde på De Tre Makreller og få en enkelt eller to med solæg til.

 

Kloakdæksler med makreller

Går man rundt i Aabenraa, ser man kloakdæksler med De Tre Makreller. Man ser dem også fra offentlige bygninger.

 

Våbnet understreger det vigtigste erhverv

Nu er det jo sådan for jer, der ikke ved det, at De Tre Makreller er Aabenraa’ s byvåben. Man ser tre sølvmakreller i et blåt felt. Derunder er der nogle bølger i sølv. Men i nogle versioner, så fortryder den ene makrel og vil tilbage. Men se den version vender vi tilbage til.

De tre fisk symboliserer byens gamle hovederhverv. Våbenet understreger byens tilknytning til havet. Tønder valgte skibet i deres våben.

Fiskeri blev for Aabenraa på den tid det afgørende erhverv. Handelslivet kunne ikke alene brødføde indbyggerne. Man sagde, at når tjenestefolk kom i tjeneste på en ny gård, fik de indført i aftalen, at de højst måtte få makreller tre gange om ugen.

 

Hvor blev humlen af?

I de ældste seglaftryk minder bølgelinjerne mere grene end havets bølger. Det ældste segl som vi har et billede af, er fra 1421, men det stammer nok fra 1300 – tallet. Muligvis så makrellerne første gang, dagens lys omkring 1335, hvor Aabenraa’ s Skraa stammer fra. Ja den kan sagtens være ældre.

Måske symboliserer grenene byens omfattende humlearv omkring byen. Grenene er oprindelig humleranker. Men mærkeligvis gled humlen ud af våbnet efter Genforeningen. Det var tegneren Frederik Britze, der i samarbejde med arkivar og heraldiker P.B. Grandjean, sikkert er i skyld i, at humlen forsvandt fra Aabenraa’ s byvåben.

 

Nødpengesedler med makreller

Selvfølgelig skulle nødpengesedlerne fra Aabenraa også have De Tre Makreller påtrykt. De var på både en 25 – og en 50 penning. Man indhentede forslag fra tre stedlige kunstnere, Franziska Clausen, Nico Wöhlk og Hans de Voss.

Det var sidstnævntes forslag, der blev valgt og sedler blev trykt i Hamborg. Motivet var forudbestemt og viser på dansk side henholdsvis et panorama over byen og et motiv fra Vægterpladsen. På den tyske side vises på begge sedler byens våben med De Tre makreller.

 

Også på rødvin

Ja selv Ringriderforeningen bruger motivet på deres ringridervin. Det vil sige, at jeg faktisk ikke ved, om de laver sådan noget mere.

Utrolig at makrellerne har overlevet i alle disse år. Jebsen – koncernen bruger makrellerne som symbol på mod og kampgejst.  

De kommunale makreller svømmer i en retning.

 

Avisen fik travlt

Og så var det, at bogen Aabenraa Havn – gennem 700 år dukkede op. På forsiden kunne man svagt se, at den ene makrel vendte forkert. Det var Aabenraa Bogtrykkeri, der for skibsmæglerfirmaet P.F. Cleemann i forbindelse med deres 100 år, havde udgivet bogen. Inde i bogen var det et tydeligere flag, hvor makrellen ville hjem igen.

Men i gammel tid var flagene på de gamle sejlskibe fra Aabenraa røde eller blå. Og her svømmede den midterste makrel den modsatte vej som de andre.

Og det undrede også min gode ven, redaktør Per Borgaard. Han undrede sig sammen med den øvrige redaktion. Og her gik den hårdt arbejdende redaktion i gang. På biblioteket kunne man ikke finde noget, der egnede sig til at sætte i bladet. Så fotografen blev sendt til Aabenraa Museum. Men det foto man skulle bruge af flaget kunne ikke bruges. Flaget var for slidt. Nu måtte fotografen i gang med en pen. Mon ikke det er historieforfalskning?

 

Var det tysk?

Det var især i landsdelens tyske tid, at man brugte våbnet med makrellen på afveje. Efter Genforeningen betragtede man denne udgave som tysk.

Det fortælles, at Franzisca Clausen i tide og utide flagrede med dette forkerte byvåben. Ingen var i tvivl om hendes sindelag. Ja selv mindes jeg faktisk, at have set den omvendte makrel på en gravsten på Aabenraa Kirkegård.

I havneflaget fra 1864 var der ingen makreller. Her var der et Dannebrog.

 

Kørelærens flag

Og så kunne historien være slut. Men i butikken på Nørrebro kom en kørelærer, der stammede fra Sønderborg over med sikkert et bordflag i silke. På flaget stod Openraa – nocctum – multnia. Det er sikkert forkert, men det var svært at læse.

Det var selvfølgelig makreller på, alle i forskellig størrelse. Godt nok svømmede de alle samme vej. Jeg sendte flaget til Aabenraa Museum og udbad om en forklaring. Det må være cirka 7 år siden, og jeg venter stadig på svar.

Se det var historien om De Tre Makreller, hvor vi både hørte musik og fik solæg, samt hvor den ene svømmer den anden vej, og endelig hvor de varierede i størrelsen.

 

Makrellen og undertegnede er stadig forvirret

Men hvad er nu det. Rederierne Jebsen og Ahrenkiel samt den tyske skole bruger også logoet med den forvirrede makrel, der vil hjem.

Og det ikke alle, der er enige i at den omvendte makrel er tegn på tyskhed. For også i Aabenraa Brandvæsnets gamle flag er der en forvirret makrel. Men så kunne man jo lige dukke ned i brandvæsenets historie. Og det med, at makrellerne svømmede i forskellige retninger før 1864 og 1920 holder ikke. På disse tidspunkter havde man også tysksindede ligesom nu.

Men mon ikke historikkerne kan finde midler til at grave i den historie. De kunne jo tage sig noget makrelsalat, når de går i gang.

 

Her på www.dengang.dk kan du læse 117 artikler om det gamle Aabenraa og Omegn

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa