De skæve eksistenser på Nørrebro – To foredrag
Du har nu mulighed for at opleve foredrag om De Skæve Eksistenser på Nørrebro enten i Karmel i Vedbækgade eller Osramhuset Valhalsgade. Vi starter med Lersø-bøllerne og Danmarks svar på Bonnie og Clyde. De blev senere til Fælled-bisserne og her var det især Maja Robinson, der var Fælled-dronning. Men også her på Fælleden kom udviklingen lidt for tæt på. Hvis man ikke endte på Ladegården eller senere Sundby, så blev man til Prinserne, der delte sig i to. Den ene halvdel gik til Rentemestervej og den anden halvdel tog ophold på Blågårds Plads. Senere igen så vi Kludehandlerne og Kræmmerne. Vi skal høre om disse skæve eksistensers liv og død. Det virker måske sørgelig, men det er det langt fra.
Fredag den 25. august kl. 9.30-11.30
Karmel, Vedbækgade 12
Vi får friskbagte rundstykker med kaffe og synger et par sange af Højskolesangbogen. Vi hygger os, og så lytter vi på Uwe Brodersens historie
Ca. 50 minutter
Søndag den 8. oktober kl. 14.00-ca. 16.00
Osramhuset, Valhalsgade 4
Dette arrangement er arrangeret af Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv og kræver medlemskab af foreningen. Men du kan også melde dig ind på dagen.
2 gange 45 minutter
Lersø-bøllerne
Uwe havde leveret materiale til et DR-program, der blev vist fornyelig. Men man havde nu langt fra brugt det hele. Vi så og hørte ikke noget om hvordan de levede, disse Lersø-bøller. Og vi hørte ikke noget om det store slag. Det skal vi bl.a. høre om i dette foredrag. Snart kom byen tættere på, og man måtte fortrække.
Fælled-bisserne
Man søgte til Nørre Fælled, hvor Maja Robinson var dronningen man kæmpede om. Man sagde om hende, at hun havde været gift med en rig australsk læge. Hver måned blev der sendt penge til hende. Og så var der fest her ude på Fælleden. Mange havde forsøgt at få Maja tilbage. Men det lykkedes ikke.
Prinserne
Prinserne blev brugt som barnepige på Blågårds Plads. Og man kunne nok ikke få bedre barnepiger. De boede i de faldefærdige bygninger inden de blevet revet helt ned. De ville absolut ikke under forsorgen.
Kludehandlerne og kræmmerne
Kludehandlerne og kræmmerne havde et hårdt arbejde. De var også hårde ved sig selv. De startede med sprit om morgenen for bekæmpe mandolinfeberen. Mange var i den grad afhængige, at det i sidste ende gik ud over blodomløbet. Man fik koldbrand og døde på risten. Men selv om det lyder sørgeligt så havde de også et festligt liv i hinandens selskab. Vi skal i vores foredrag blandt andet høre om den årlige skovtur. Og denne var blandt andet sponseret af købmanden, hvor kludehandlerne og kræmmerne hentede deres kogesprit. Vi skal også høre om deres yndlingsmad og drikke. Og også nogle af sangene kigger vi på. Nej foredragsholderen skal nok lade være med at synge.
Originaler
Ja og så skal vi møde en del originaler fra dengang. Så det bliver bestemt ikke kedeligt.
Ladegårdslemmer
Egentlig burde vi også havde ladegårdslemmerne med, men Ladegården/åen fortjener et særskilt arrangement. Dette vil vi forsøge, at få stillet på benene sammen med Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Stefans Kirken.
- Håber at vi ses