Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder

Da Solvig gik konkurs

Marts 29, 2025

Da Solvig gik konkurs

En herredag på Koldinghus. Anna ville ikke have sønnen fra Trøjborg. En undskyldning og 3000 mark i bøde. Erik Lange hjemførte hende som brud. Sønnen (Erik Lange) interesserede sig for alkymi. Det var dyrt. Så dyrt at han efter fire år måtte afhænde Solvig. Forlovet med Sofie Brahe i 12 år. Han blev fuldstændig uden ejendom. Endelig gift. Var Sofie sælger-kone i Prag? Ikke mange spor tilbage på Solvig.

 

En herredag på Koldinghus

Så besøger vi atter engang Solvig. Men vi starter på Koldinghus i 1547. Her blev afholdt en herredag. Og til stede var Christian den Tredje, dronning Dorothea, prins Frederik samt flere af Rigsrådets medlemmer.

 

Anna ville ikke have sønnen fra Trøjborg

En af de ting, der blev diskuteret og som var til domsafsigelse var en familietvist mellem to sønderjyske adelsmænd Wulf Pogwisch på Trøjborg og Mads Gjordsen på Solvig.

Sagen var den, at datteren Anna på Solvig nægtede at indgå ægteskab med sønnen på Trøjborg, som hun havde været trolovet med siden sit syvende år.

 

En undskyldning og 3.000 mark i bøde

Der var stor misfornøjelse inden for familien på Trøjborg, men den egensindige jomfru var ikke til at bøje. Så måtte retten tage affære. Dommen kom til at lyde på, at Mads Gjordsen måtte bede Pogwisch om tilgivelse, men desuden betale ham 3.000 mark for ”løftebrud”.

 

Erik Lange hjemførte hende som brud

Jomfruen havde fattet kærlighed til den unge adelsmand Axel Banner. Men skæbnen var ude efter hende. Inden hun kom til at opleve den lykke at træde brudedansen med den udkårne, afgik han ved døden.

Men som enearving til Solvig, et godsområde på 75 gårde, havde hun næppe haft mangel på bejlere. Hun nåede da også at blive gift to gange.

Det blev Erik Lange, der først hjemførte hende som brud til det anseelige herresæde Engelsholm ved Vejle. Det var deres søn – han hed ligesom faderen Erik Lange – der på en så sørgelig måde skulle komme til at indskrive sit navn i adelstandens historie.

 

Sønnen (Erik Lange) interesserede sig for alkymi

Han fødtes i en tid, da man troede at man kunne frembringe det vidunderstof, der kunne forvandle det vidunderstof, hvormed man ville være i stand til at forvandle uædle metaller til guld. Han blev efterhånden grebet af alkymisternes iver for denne passion.

Under sit studieophold ved flere af Europas berømte universiteter bl.a. i Paris og Wittenberg har han sikkert haft lejlighed til et blik i disse laboratorier, hvor kemikere, fysikere og andre videnskabsmænd var optaget af guldmageriet. Den mystik, der lå over sådan et værksted har sikkert draget den unge mand.

Her stod krukker og kolber, morter og monstre, dåser og potter med allehånde salver, pulver og tinkturer. Her lå jod, erts, salt, svovl og mange slags præparater. På bordet var anbragt skrifter med hemmelighedsfulde tegn, og på gulvet stod smelteovne, vægtstænger og andre ejendommelige apparater. Og disse ting kunne nok tiltrække opmærksomheden.

Det var store summer, der ofredes på alteret til denne videnskab. Da Erik Lange kort efter faderens død i 1572 vendte tilbage til sit hjemland, har han kastet sig over guldmagerkunsten.

 

Fire år efter måtte han afhænde Solvig

Han var arvtager til to store godser og havde således midler til rådighed. Men kun fire år efter, at han havde overtaget Solvig, havde hans lidenskabelige sysler bragte hans formueomstændigheder i en sådan forfatning, at han måtte skille sig af med mødrehjemmet.

Det var kongen, som erhvervede det for 58.000 daler. Erik Lange fik dog samtidig lens-ret over Bygholm len ved Horsens mod en afgift af 2.200 daler. Men her viste han sådan en forsømmelighed, at kongen måtte inddrage lenet.

 

Forlovet med Sofie Brahe i 12 år

Han fik lejlighed til at stifte bekendtskab med Tyge Brahes søster, Sofie, der var enke efter den rige adelsmand Otto Thott til Eriksholm. Der kom til en forlovelse, der varede i 12 år.

Erik Lange foretog stadig mange rejser. Efter en del år mente han endelig at have fundet kunsten. Han tilbød den til kongen, men tilbuddet gav kun anledning til spot.

 

Han blev fuldstændig uden ejendom  

Det fortælles, at han efter et halvt års ophold på et værtshus i Hamborg drog bort uden at betale regningen. Regningen måtte sendes til familien. Han viste sig sjældent derhjemme. Det var sikkert af frygt for kreditorerne.  Han stod i gæld til adskillige adelsmænd.

Hans andel i den fædrene gård, Engelsholm havde svogeren Knud Brahe overtaget. Med det omtalte tab af Bygholm len, var han nu fuldstændig jord-løs.

 

Endelig gift

Erik Lange mødtes med sin forlovede Sofie Brahe i Eckernförde. Her tog de den endelige beslutning om at gifte sig. Det vides ikke noget om, hvordan deres ægteskabelige samliv kom til at forme sig. Men deres økonomiske forhold var absolut triste.

Der foreligger ingen oplysninger om, hvornår Erik Lange døde. Det vides at han var i live i 1613.

 

Var hun sælger-kone i Prag?

Om Sofie Brahe hedder det, at hun tog plads som sælgerkone på torvet i Prag. En dag mens hun stod der, kom en rejsende herre forbi. Han standsede og betragtede hende nøje. Så opdagede han at det var hans mor, han stod overfor. Den unge mand var Tage Thott, hendes søn fra første ægteskab. Denne historie baserer sig kun på et sagn.

Sofie Brahe døde i 1643 i en alder af 87 år.

For Erik Lange var livet en tragedie. Han satte sine to godser, Engelsholm og Solvig over styr i kampen efter guld.

 

Ikke mange spor tilbage på Solvig

Det Solvig, som han engang ejede (1579-83), men hvor han næppe opholdt sig, er for længst sløjfet. Kun nogle egetræsplanker i engedragene vest for den nuværende gård vidner om dens beliggenhed. Måske bærer nogle sten i den gamle lade-bygning årstallet 1585.

Den gamle borgs historie kan føres tilbage til Valdemar Atterdags tid.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsskrift

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk kan du læse 2.232 artikler
  • Under Tønder kan du finde 385 artikler

 

  • Solvig -en herregård i Slogs Herred
  • Adel – og Storgårde i Tønder Amt

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder