Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa

Da Radio Syd startede

Oktober 7, 2022

Da Radio Syd startede

Gode medietips fra Per. Du er fanget i det borgerlige mediecirkus. En god medietræning. Et to – årigt forsøg. Man brugte posthuset. Postmesterens kone måtte ikke spille klaver under udsendelsen. Kun ugentlige udsendelser i 12 år. Man ville hellere se tysk tv. Ideen blev skabt i Sønderjylland. Et provinsudvalg ville nedlægge regionalradioen. Nyt radio – og tv-hus i Aabenraa. I 1972 daglige udsendelser. Og så kom TV – Syd.

 

Gode medie – tips fra Per

Jo jeg havde lært, at det var vigtigt at komme i medierne. Det var nu ikke for at se mig selv, men mere at formidle et budskab. Det lykkedes flere gange i forbindelse med at lave PR for Bo Bojesens Boghandel i Aabenraa. Det var min dejlige arbejdsplads i 15 – 16 år.

Og senere, da jeg blev formand for HK, indså jeg også, at man skulle være op på dupperne. Den daværende redaktør af Jydske Vestkysten Per Borregaard blev også en god ven. Han lærte mig nogle gode tips. Han sagde noget med, at han hadede konstruerede artikler, men ikke kunne uddybe.

  • Du skal altid kunne uddybe, det du skriver. Skriv kort og effektfuld.

Det var nogle af de tips han gav blandt mange. Da vi senere flyttede til Padborg, var han også en flittig gæst hos os.

 

Du er fanget i det borgerlige mediecirkus

Men hans gode tips resulterede i, at der næsten var et indlæg i avisen hver 14. dag til stor fortrydelse for den øvrige fagbevægelse i Aabenraa.

  • Du er fanget i det borgerlige mediecirkus

Ja sådan løs det fra de andre fagforeninger. Og det var ikke særlig populært at foreslå at jeg ville arrangere et mediekursus for dem. Og så kom Radio Syd også. Det var også et medie, man skulle forholde sig til. Og det er egentlig set, som denne artikel handler om.

 

En god medietræning

Så gjaldt det da også lige at begå sig her. Man kan sige, at den medietræning, som jeg fik i Aabenraa dengang, har jeg så rigelig brugt som sekretær For Nørrebro Handelsforening. Måske ikke så meget i den sidste tid. Men der var sandelig en overgang, hvor vi ofte optrådte i aviser, radio og TV. Ofte skulle vi stille op med en times varsel.

 

Et to – årigt forsøg

Men hvordan var det da Radio Syd startede?

Det var i 1983, da Danmarks Radio havde bevilliget 18 millioner kroner til et toårigt forsøg med regionalt tv i Haderslev. Og så havde man besluttet at lade dobbelt så mange penge rulle til et radiohus i Aabenraa. Men længe inden da, var det gang i regionalradioen.

 

Man brugte Posthuset

Man rådede dog over tre etager på Posthuset på Nørretorv. Her var hele tre kontordamer ansat. Og i et andet kontor var det regionallederen Og så hade man radiostudier. Men de var meget dårlig lydisoleret. Man måtte ikke gå ind i kontorerne nedenunder, hvis der var optagelse.

 

Postmesterens kone måtte ikke spille klaver

Der var også radiostudie på førstesal. Det stødte op til postmesterens private lejlighed. Postmesterens hustru blev bedt om ikke at spille klaver, når der var optagelser.

Da Radio Syd rykkede ind var der indrettet talestudie, beregnet til foredragsholdere. Teknikker Flemming Biehl Hansen skulle ofte slæbe materialer fra optagevognen op til studiet. Det hele var meget primitivt. Men ellers var det nu meget hyggeligt.

 

Kun ugentlige udsendelser i 12 år

Man skulle dække et område fra Ejderen til Vejle og nord for Varde. Men hvor udbredt og kendt Radio Syd var på det tidspunkt ja det er nok spørgsmålet. Dengang vidste folk ikke rigtig, hvad FM var for noget.

Det var den berømte Bjørn Svensson, der var regionalleder. Hans chef fortalte, at det var en magtfuld stilling. Og denne chef var Hans Sølvhøj. Hele 12 år gik der inden der blev mere end en ugentlig udsendelse. Nogle af medarbejderne ønskede efterhånden en udvidelse.

 

Man ville hellere se tysk tv

Nogle gik også imod bl.a. en regionalleder som Christian Kryger satte sig imod dette. Han mente, at det ikke var nok stof til dette. Lytterforeningerne mente også at disse regionalradioer kunne spares bort. Ja selv Lytterforeningen i Sydslesvig var af denne mening.

Dagbladene Sønderjyden og Dannevirke gik også ind for en nedskæring. Argumentet var, at der var så meget anden i æteren blandt andet det tyske fjernsyns omfattende udsendelser.

Også Jydske Tidende erklærede sig den 12. august 1969 også tilfreds med, at:

  • Vi nyder godt af kunne tage to tyske Tv-programmer
  • Når de hjemlige programmer er for tyndbenede

Derfor så bladet heller ikke et presserede behov for et dansk TV 2.

 

Ideen blev skabt i Sønderjylland

Man havde glemt, at regionalradioen i Danmark blev født af et sønderjysk ønske om modtræk over for det femtrængende tyske fjernsyn. Ønskerne blev faktisk påfyldt i 1960.

I det københavnske radiohus blev regionalradioen modstand. De selvstændige provinssendere blev betragtet som et uønsket alternativ. I toppen var man tilhænger af det. Men allerede i programchef – gruppen var der modstand.

 

Et provinsudvalg ville nedlægge lokalradioen

I 1968 nedsatte Hans Sølvhøj et provinsudvalg, der skulle komme med forslag til bedre dækning af provinsen. Dette udvalg skyndte sig med at afgive en betænkning. Det var ikke med hensyn til en udvidelse. Nej en bedre provinsdækning kunne opnås ved at nedlægge regionalradioen.

De ni i gruppen mente at regionalradioen fremmede provinsialisme og københavneri. Kun to mente, at regionalradioen skulle beholdes. Den ene af disse var Bjørn Svensson. Og det førte til at den syd – og sønderjyske region blev forsøgsdistrikt.

 

Nyt radio- og TV – hus

Rammerne for arbejdet i Aabenraa var også blevet betydelig bedre. Man havde fået et fint radio – og TV – hus. Det var to radiostudier, hvoraf det første fungerede fra 1967 og et TV – studie, der dog var blevet forsinket. Kameramand Tommy havde ikke særlig travlt. Det nåede aldrig at blive taget anvendelse efter hensigten. Jo det var ved Sønderjyllandshallen at det nye hus blev etableret.

 

I 1972 med daglige udsendelser

Jo undertegnede kan godt huske det – Jørgen Møller. Sigfred Jespersen og Hanne Risgaard. Senere var det også Anders Ture Lindstrøm. Stik imod Provinsudvalgets ønsker kom der nu daglige udsendelser. Det var i 1972 – 12 år efter starten.

 

Og så kom TV – Syd

Og så fulgte TV – Syd, som jeg aldrig har været i, modsat min afdøde kone. Hun lavede en del dokumentarfilm til stationen for BIS – Video. Jo gennem mit fagforeningsarbejde skaffede hende dette job.

Hun lavede bl.a. en film om EDB – programmet, som det hed dengang ”Comal 80”. men hun brugte melodien ”Det haver så nyeligen regnet”. Men den kunne TV – Syd ikke lide. Så mange år efter mente man, at dette kunne skade forholdet til det tyske Mindretal. Så hvis hun ikke fjernede den melodi, ville de ikke bringe udsendelsen.

Men ellers var det en travl tid. Rasmus skulle hentes fra børnehave. Mor havde ikke tid. Og så opnåede hun også en pris for to dokumentar/kortfilm med Erik Paaske og Kirsten Sarens i hovedrollen ”Til Døden os skiller” – om malersyndromet.

 

Kilde:

  • Sprogforeningens Almanak
  • dengang.dk – diverse artikler

 

www.dengang.dk finder du 1.888 artikler

  • Under Aabenraa finder du 191 artikler

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Aabenraa