Hos os I Auschwitz
Vi har læst denne nådesløse bog af Tadeusz Borowski af same navn. En anderledes bog om livet i en KZ – Lejr. Vi giver 5 af 6 stjerner for en super – ærlig bog. Den handler vel også om overlevelse. Og hvad gør man ikke for at overleve? Jo han overlever to år i tyske koncentrationslejre – men det bliver alligevel hans død. Det er en grufuld og anderledes bog om KZ – lejre. Bogen udkom i 2009 på forlaget Vandkunsten men er nu udkommet i en nyrevideret udgave på Gyldendal. Og så er bogen også en vigtig dokumentation for, hvad der egentlig skete dengang.
Hvad kan mennesker finde på for at overleve?
Gyldendal har valgt at genudsende ”Hos os I Auschwitz” i en nyrevideret udgave. Den er udkommet i serien Lunar – Litteraturhistoriens mørke klassikere. Egentlig udkom bogen første gang herhjemme i 2009 på forlaget Vandkunsten. Bogen udkom i Polen i 1948.
Bogen er rystende læsning. Det er et vidnesbyrd om, hvad mennesker kan finde på for selv at overleve. Den er håbløs ærlig. Den beskriver lejrlogikkens spilleregler. Og det er gruopvækkende at læse. Det er en af de vigtigste litterære dokumenter om de rædsler, der blev begået i nazisternes koncentrationslejre.
Denne type bøger var ikke særlig populære lige efter krigens afslutning. Dengang skulle det helst handle om jødiske helte eller kommunistiske helte, der slog nazistiske barbari ned.
”Du var med til dette”
Egentlig kalder vi folkedrabet på jøderne for Holocaust. Men her vi at gøre med den politiske fange Tadeusz Borowski. Han beskriver sine egne nådesløse oplevelser i KZ – lejren. Og i disse oplevelser skåner han heller ikke sig selv. Det er en jeg-person, der beskriver hændelserne. Han stiller sig også selv spørgsmålet:
- Hvordan gik det til at netop du overlevede? Og det er nødvendigt at fortælle at ”du var med til alt dette”.
13 fortællinger uden sammenhæng
Bogen har 13 fortællinger uden sammenhæng eller kronologisk forløb. Dagligdags-situationer bliver skildret, Vi er med ved små samtaler med fangerne, der ligger afmagrede i deres beskidte køjer. Vi får en beskrivelse af den elendige mad, som fangerne får serveret eller må kæmpe om. Et er en hjerteskærende beskrivelse af de fanger, der ved ankomsten bliver revet ud af deres togvogne.
Livet påvirker fangernes moral
Vi oplever, hvordan livet påvirker fangernes moralske adfærd. Der er overfyldte barakker og sortsvedne krematorieskorstene. Vi bliver delagtiggjort i både sin egen og de øvrige fangers personlige involvering i lejrens grusomheder. For som han skriver til sin forlovede:
- Vi er ikke uden ansvar for alt det onde, som sker – vi lever midt i det.
Det handler om menneskelig afstumpethed og grusomhed. SS – soldaterne er bestialske, men Borowski giver os eksempler på, hvor modbydelig de forskellige fangegrupper kunne være mod hinanden.
Udryddelse – længe inden Holocaust
En gang imellem måtte undertegnede lægge bogen fra sig for at komme væk fra de brutale beskrivelser.
Nazisterne havde mange andre fjender end jøderne, som blev udryddet med giftgas. Længe inden man talte om udryddelseslejre var det handicappede, der blev ryddet af vejen.
Dødsfabrikkerne var overbebyrdede. Der var ikke plads til at gasse andre end jøder, så i første omgang slap ariske og politiske fanger som Borowski, fordi der simpelthen ikke var plads.
Han overlevede to år – men!
Han var 21 år, da han den 29. april 1943 ankom til Auschwitz-Birkenau. Det blev et liv med tvangsarbejde, sult og vilkårlig vold. Siden blev han overført til Dachau-Allach. Han var også i Natzweiler. Han overlevede to år i de tyske koncentrationslejre, men lejrene slog ham ikke desto mindre ihjel.
Digte i illegale tidsskrifter
En gruppe unge diskuterede om de i stedet om de i stedet for at læse og skrive skulle involvere sig aktivt i modstandsbevægelsen. Borowski offentliggjorde en række visionære antiheroiske digte i modstandsbevægelsens illegale tidsskrifter.
Han har polsk baggrund, men er født i Ukraine. Han var 17 år, da tyske tropper rykker ind i Polen. Han tager studentereksamen og påbegynder studier i sprog og litteratur i Warszawa.
Hårdt fysisk arbejde førte til lungebetændelse
Han blev anholdt ved en tilfældig razzia, da han i sin jakkelomme bar rundt på Aldous Huxleys forbudte bog ”Fagre ny verden”. Han sad indespærret i en celle i Warszawa i to måneder inden han med persontransporterne blev sendt til Auschwitz.
Han bliver sat til hårdt fysisk arbejde. Her pådrog han sig en lungebetændelse. Derefter arbejdede han som sygeplejer i lejren med adgang til en række privilegier som gjorde muligt at overleve. Men det var også et arbejde, som bragte ham på tæt hold af de værste grusomheder i lejren. Sådan fremgår det af bogens første fortælling.
Det skulle gå ud over nogle der var svagere
Senere kommer han til at arbejde i FKL (Frauen Konzentrations Lager). Hans arbejde bestod bl.a. i at modtage nye fanger. Togvognene skulle tømmes for personer og deres bagage. Det skulle Borowski være med til at håndtere.
Han siger selv til en medfange:
- Arbejdet på rampen går dig på nerverne, du vil sætte dig til modværge, men den eneste nåde, du kan få afløb for din vrede på, er ved at lade den gå ud over nogen, som er svagere.
Han skubbede muselmænd i krematorieovnene
Burowski overlevede bl.a. ved at ”stjæle” mad og smykker fra dem, der ankom i togene og som blev sorteret på rampen foran Auschwitz. De blev enten sendt direkte i krematoriet eller forflyttet til tvangsarbejde, der også var den visse død.
Han beskriver, hvordan han bestak sig til nemme tjanser, hvordan han købte og solgte mænd og kvinder og hvordan han egenhændigt skubbede muselmænd i krematorieovnene.
Fangerne skulle gøre det beskidte arbejde
Han beskriver, hvordan SS-soldaterne lader fangerne gøre det beskidte arbejde i lejren, hvormed moral og overlevelse bliver hinandens modsætninger og den ydre nødvendighed tvinger dem til at overtage nazisternes forrådne logik.
Midlerne til at overleve
I en hverdag, hvor tyveri, bestikkelse, trusler og vold er midlerne til at overleve og opnå, suspenderes moralen i en nådesløs alles kamp mod alle, hvorved lejren også bliver sindbillede på en kaotisk menneskelighed.
Da de russiske tropper nærmer sig i efteråret 1944, blev han sendt i en anden KZ – lejr. Da han blev befriet af amerikanske tropper i maj 1945, vejer han som 22-årig kun 35 kg.
Han blev ikke hjemsendt med det samme
Han blev dog ikke hjemsendt med det samme. Han måtte således tilbringe adskillige måneder i en tidligere SS-lejr uden for München. Først i slutningen af maj 1946 kunne han vende hjem til sit krigshærgede fædreland. Her fandt han ud af, at hans kæreste, Maria Rundo også mirakuløst havde overlevet opholdet i Birkenaus kvindelejr. De blev genforenet og gift senere på året.
Han tog notater under sit ophold
Under sit ophold begyndte han at tage notater. Han fortsætter sine optegnelser efter krigens ophør. Han iagttager så omhyggeligt som muligt. Han vil have de fortvivlede kommentarer med og alle detaljer. Det er dette pedanteri, der gør bogen troværdig og til et vidnesbyrd om, hvad der skete i Auschwitz. Det er næsten en pinagtig smerte og omhu i alle formuleringer.
Et chok, da han genoplevede tortur
Da han igen kommer til Polen, begyndte han at skrive igen. Det lykkedes ham at komme i unåde hos de daværende polske myndigheder. Han havde tidligere støttet det polske kommunistparti. Men nu blev han skuffet og deprimeret – især efter arrestation af en nær ven.
Han oplevede nærmest et chok, da hans nærmeste venner blev udsat for tortur af det hemmelige polske politi. Han så ikke andet end en verden af sten og en gentagelse af det barbariske fra nazisternes styre.
Efter at have besøgt sin kone og sin nyfødte datter på hospitalet om formiddagen, dør han efter sit tredje selvmordsforsøg i 1951. Det skete om eftermiddagen den 1. juli 1951. Han indåndede dødbringende gas fra køkkenets gasovn i familiens hjem i Warszawa.
Kilde:
- Tadeusz Borowski: Hos os i Auschwitz (Gyldendal)
Hvis du vil vide mere:
- dengang.dk indeholder 2.235 artikler
- Under Besættelsestiden (før. under, efter) finder du 429 artikler
- Auschwitz og Thalidomid- skandalen
- Auschwitz – en udryddelseslejr
- Chelmo – nazisternes første udryddelseslejr
- Holocaust – fornægteren fra Kollund
- Sort Jord – Holocaust
- I ondskabens skygge af Holocaust
- Holocaust – aldrig igen
- Ladelund – og beskyttelse af forbrydere
- Ladelund – hvorfor og hvordan
- KZ – lejr – Ladelund
- Sydslesvig den 9. – 10. november 1938
- Dødsmarch
- De danske hjælpepakker til KZ – fanger
- Albert Eichmann – manden bag jødernes død
- Buchenwald – lægen Værnet er stadig aktuelt
- Dansk vaccine i Buchenwald
- Buchenwald – rædsler og lidelser
- Værnet – lægen man lod flygte
- Danske jøder i Theresienstadt
- Skal ældre krigsforbrydere ikke staffes?
- Ikke alle krigsforbrydere skulle straffes
- Skal elle krigsforbrydere ikke straffes?
- Jagten på det perfekte menneske
- De asociale skulle i KZ – lejre
- Josef Mengele – dødens engel
- Bag KZ – lejrens pigtråd
- KZ – udelejr Husum – Schwesing (Svesing)
- Jagten på det perfekte menneske
- Død over Babi Ja
- Hvad skete der i Barbruisk?
- SS – absurde grusomheder
- Tvangsarbejde i Det Tredje Rige og mange andre artikler