Dengang

Artikler



Hos os i Auschwitz

April 7, 2025

Hos os I Auschwitz

Vi har læst denne nådesløse bog af Tadeusz Borowski af same navn. En anderledes bog om livet i en KZ – Lejr. Vi giver 5 af 6 stjerner for en super – ærlig bog. Den handler vel også om overlevelse. Og hvad gør man ikke for at overleve? Jo han overlever to år i tyske koncentrationslejre – men det bliver alligevel hans død. Det er en grufuld og anderledes bog om KZ – lejre. Bogen udkom i 2009 på forlaget Vandkunsten men er nu udkommet i en nyrevideret udgave på Gyldendal. Og så er bogen også en vigtig dokumentation for, hvad der egentlig skete dengang.

 

Hvad kan mennesker finde på for at overleve?

Gyldendal har valgt at genudsende ”Hos os I Auschwitz” i en nyrevideret udgave. Den er udkommet i serien Lunar – Litteraturhistoriens mørke klassikere. Egentlig udkom bogen første gang herhjemme i 2009 på forlaget Vandkunsten. Bogen udkom i Polen i 1948.

Bogen er rystende læsning. Det er et vidnesbyrd om, hvad mennesker kan finde på for selv at overleve. Den er håbløs ærlig. Den beskriver lejrlogikkens spilleregler. Og det er gruopvækkende at læse. Det er en af de vigtigste litterære dokumenter om de rædsler, der blev begået i nazisternes koncentrationslejre.

Denne type bøger var ikke særlig populære lige efter krigens afslutning. Dengang skulle det helst handle om jødiske helte eller kommunistiske helte, der slog nazistiske barbari ned.

 

”Du var med til dette”

Egentlig kalder vi folkedrabet på jøderne for Holocaust. Men her vi at gøre med den politiske fange Tadeusz Borowski. Han beskriver sine egne nådesløse oplevelser i KZ – lejren. Og i disse oplevelser skåner han heller ikke sig selv. Det er en jeg-person, der beskriver hændelserne. Han stiller sig også selv spørgsmålet:

  • Hvordan gik det til at netop du overlevede? Og det er nødvendigt at fortælle at ”du var med til alt dette”.

 

13 fortællinger uden sammenhæng

Bogen har 13 fortællinger uden sammenhæng eller kronologisk forløb. Dagligdags-situationer bliver skildret, Vi er med ved små samtaler med fangerne, der ligger afmagrede i deres beskidte køjer. Vi får en beskrivelse af den elendige mad, som fangerne får serveret eller må kæmpe om. Et er en hjerteskærende beskrivelse af de fanger, der ved ankomsten bliver revet ud af deres togvogne.

 

Livet påvirker fangernes moral

Vi oplever, hvordan livet påvirker fangernes moralske adfærd. Der er overfyldte barakker og sortsvedne krematorieskorstene. Vi bliver delagtiggjort i både sin egen og de øvrige fangers personlige involvering i lejrens grusomheder. For som han skriver til sin forlovede:

  • Vi er ikke uden ansvar for alt det onde, som sker – vi lever midt i det.

Det handler om menneskelig afstumpethed og grusomhed. SS – soldaterne er bestialske, men Borowski giver os eksempler på, hvor modbydelig de forskellige fangegrupper kunne være mod hinanden.

 

Udryddelse – længe inden Holocaust

En gang imellem måtte undertegnede lægge bogen fra sig for at komme væk fra de brutale beskrivelser.

Nazisterne havde mange andre fjender end jøderne, som blev udryddet med giftgas. Længe inden man talte om udryddelseslejre var det handicappede, der blev ryddet af vejen.

Dødsfabrikkerne var overbebyrdede. Der var ikke plads til at gasse andre end jøder, så i første omgang slap ariske og politiske fanger som Borowski, fordi der simpelthen ikke var plads.

 

Han overlevede to år – men!

Han var 21 år, da han den 29. april 1943 ankom til Auschwitz-Birkenau. Det blev et liv med tvangsarbejde, sult og vilkårlig vold. Siden blev han overført til Dachau-Allach. Han var også i Natzweiler. Han overlevede to år i de tyske koncentrationslejre, men lejrene slog ham ikke desto mindre ihjel.

 

Digte i illegale tidsskrifter

En gruppe unge diskuterede om de i stedet om de i stedet for at læse og skrive skulle involvere sig aktivt i modstandsbevægelsen. Borowski offentliggjorde en række visionære antiheroiske digte i modstandsbevægelsens illegale tidsskrifter.

Han har polsk baggrund, men er født i Ukraine. Han var 17 år, da tyske tropper rykker ind i Polen. Han tager studentereksamen og påbegynder studier i sprog og litteratur i Warszawa.

 

Hårdt fysisk arbejde førte til lungebetændelse

Han blev anholdt ved en tilfældig razzia, da han i sin jakkelomme bar rundt på Aldous Huxleys forbudte bog ”Fagre ny verden”. Han sad indespærret i en celle i Warszawa i to måneder inden han med persontransporterne blev sendt til Auschwitz.

Han bliver sat til hårdt fysisk arbejde. Her pådrog han sig en lungebetændelse. Derefter arbejdede han som sygeplejer i lejren med adgang til en række privilegier som gjorde muligt at overleve. Men det var også et arbejde, som bragte ham på tæt hold af de værste grusomheder i lejren. Sådan fremgår det af bogens første fortælling.

 

Det skulle gå ud over nogle der var svagere

Senere kommer han til at arbejde i FKL (Frauen Konzentrations Lager). Hans arbejde bestod bl.a. i at modtage nye fanger. Togvognene skulle tømmes for personer og deres bagage. Det skulle Borowski være med til at håndtere.

Han siger selv til en medfange:

  • Arbejdet på rampen går dig på nerverne, du vil sætte dig til modværge, men den eneste nåde, du kan få afløb for din vrede på, er ved at lade den gå ud over nogen, som er svagere.

 

Han skubbede muselmænd i krematorieovnene

Burowski overlevede bl.a. ved at ”stjæle” mad og smykker fra dem, der ankom i togene og som blev sorteret på rampen foran Auschwitz. De blev enten sendt direkte i krematoriet eller forflyttet til tvangsarbejde, der også var den visse død.

Han beskriver, hvordan han bestak sig til nemme tjanser, hvordan han købte og solgte mænd og kvinder og hvordan han egenhændigt skubbede muselmænd i krematorieovnene.

 

Fangerne skulle gøre det beskidte arbejde

Han beskriver, hvordan SS-soldaterne lader fangerne gøre det beskidte arbejde i lejren, hvormed moral og overlevelse bliver hinandens modsætninger og den ydre nødvendighed tvinger dem til at overtage nazisternes forrådne logik.

 

Midlerne til at overleve

I en hverdag, hvor tyveri, bestikkelse, trusler og vold er midlerne til at overleve og opnå, suspenderes moralen i en nådesløs alles kamp mod alle, hvorved lejren også bliver sindbillede på en kaotisk menneskelighed.

Da de russiske tropper nærmer sig i efteråret 1944, blev han sendt i en anden KZ – lejr. Da han blev befriet af amerikanske tropper i maj 1945, vejer han som 22-årig kun 35 kg.

 

Han blev ikke hjemsendt med det samme

Han blev dog ikke hjemsendt med det samme. Han måtte således tilbringe adskillige måneder i en tidligere SS-lejr uden for München. Først i slutningen af maj 1946 kunne han vende hjem til sit krigshærgede fædreland. Her fandt han ud af, at hans kæreste, Maria Rundo også mirakuløst havde overlevet opholdet i Birkenaus kvindelejr. De blev genforenet og gift senere på året.

 

Han tog notater under sit ophold

Under sit ophold begyndte han at tage notater. Han fortsætter sine optegnelser efter krigens ophør. Han iagttager så omhyggeligt som muligt. Han vil have de fortvivlede kommentarer med og alle detaljer. Det er dette pedanteri, der gør bogen troværdig og til et vidnesbyrd om, hvad der skete i Auschwitz. Det er næsten en pinagtig smerte og omhu i alle formuleringer.

 

Et chok, da han genoplevede tortur

Da han igen kommer til Polen, begyndte han at skrive igen. Det lykkedes ham at komme i unåde hos de daværende polske myndigheder. Han havde tidligere støttet det polske kommunistparti. Men nu blev han skuffet og deprimeret – især efter arrestation af en nær ven.

Han oplevede nærmest et chok, da hans nærmeste venner blev udsat for tortur af det hemmelige polske politi. Han så ikke andet end en verden af sten og en gentagelse af det barbariske fra nazisternes styre.

Efter at have besøgt sin kone og sin nyfødte datter på hospitalet om formiddagen, dør han efter sit tredje selvmordsforsøg i 1951. Det skete om eftermiddagen den 1. juli 1951. Han indåndede dødbringende gas fra køkkenets gasovn i familiens hjem i Warszawa.

 

 

Kilde:

  • Tadeusz Borowski: Hos os i Auschwitz (Gyldendal)

 

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.235 artikler
  • Under Besættelsestiden (før. under, efter) finder du 429 artikler

 

  • Auschwitz og Thalidomid- skandalen
  • Auschwitz – en udryddelseslejr
  • Chelmo – nazisternes første udryddelseslejr
  • Holocaust – fornægteren fra Kollund
  • Sort Jord – Holocaust
  • I ondskabens skygge af Holocaust
  • Holocaust – aldrig igen
  • Ladelund – og beskyttelse af forbrydere
  • Ladelund – hvorfor og hvordan
  • KZ – lejr – Ladelund
  • Sydslesvig den 9. – 10. november 1938
  • Dødsmarch
  • De danske hjælpepakker til KZ – fanger
  • Albert Eichmann – manden bag jødernes død
  • Buchenwald – lægen Værnet er stadig aktuelt
  • Dansk vaccine i Buchenwald
  • Buchenwald – rædsler og lidelser
  • Værnet – lægen man lod flygte
  • Danske jøder i Theresienstadt
  • Skal ældre krigsforbrydere ikke staffes?
  • Ikke alle krigsforbrydere skulle straffes
  • Skal elle krigsforbrydere ikke straffes?
  • Jagten på det perfekte menneske
  • De asociale skulle i KZ – lejre
  • Josef Mengele – dødens engel
  • Bag KZ – lejrens pigtråd
  • KZ – udelejr Husum – Schwesing (Svesing)
  • Jagten på det perfekte menneske
  • Død over Babi Ja
  • Hvad skete der i Barbruisk?
  • SS – absurde grusomheder
  • Tvangsarbejde i Det Tredje Rige og mange andre artikler

Aabenraa omkring 1830

April 5, 2025

Aabenraa omkring 1830

Det nye Rådhus. Ingen folk på kontorerne. Sådan blev Aabenraa ledet. Byens tre vigtigste personer. Kirkegården blev flyttet. Provsten så mange drukkenbolte blandt de fattige. Fysikus Neuber var lidt af en fantast. Alle tre var tilhængere af den slesvig-holstenske bevægelse. En omvendt auktion. Frederikslyst holdt kun i seks år. Et vældigt selskabshus. På kareter i den romantiske egn. Kartoffelhaver kunne være et værdifuldt bidrag. Det kunne måske begrænse fatters lyst til krogang. 100 familiefædre på fattiglisten. Nu svarede Magistraten endelig. Man havde fundet et areal på Galdebakken. ”Ikke i en Tilstand, der gør Erhvervelsen tillokkende” Det tog 12 år at etablere hjelmhaverne og de eksisterer stadig.

 

Det nye Rådhus

Det var i 1830, at Rådhuset blev indviet. Det var derind, jeg blev gift. Jeg bad borgmester Terp Nielsen om at holde det hemmeligt. På det tidspunkt var jeg formand for HK og ofte i aviserne. Hanne lavede film til bl.a. TV – Syd.

Det gamle rådhus blev skildret som faldefærdigt. Man måtte holde møderne i borgmesterens hus. Rådhuset var virkelig gammelt. Det var opført efter branden i 1610. Rådhuset var tegnet af C.F. Hansen og opført af bygmester Peter Callesen.

Dengang tog det kun 4 år fra ansøgning til at et rådhus stod færdigt stod færdigt. På rådhuset var der kun en kvinde. Det var politibetjent Iplands kone. Hun skulle sørge for mad til eventuelle indsatte.

 

Ingen folk på kontorerne

Der var ikke nogen på kontorerne. Den stores sal stod tom, når der ikke var møde eller bal. For den store sal blev udlejet til borgerskabets fine baller. På kontorerne så man næsten kun borgmesteren og by-kassereren.

 

Sådan blev Aabenraa ledet

Byen havde kun 4.000 indbyggere. Så med rimelighed havde Borgmesteren tilranet sig nogle yderligere funktioner til. Udover at være borgmester – byens administrative leder- var han også byfoged som vel var det samme som byens politimester og dommer. Ja så var han også by-skriver og by-sekretær.

Når der var møde, var der fem magistratsmedlemmer og tolv deputerede borgere. Borgmesteren var officielt udpeget af kongen i praksis af statholderen. Magistraten udpegede de deporterede borgere. De var magistratens rådgivere. Nu var det dog kun 24 mand i Aabenraa, der var rige nok til at kunne vælges.

 

Byens tre vigtigste personer

I Aabenraa var der tre ledende personer. Borgmester Bendix Schow, provst Peter Paulsen og fysikus (embedslæge) A.W. Neuber. De var tre velstuderede folk. Show var en forsigtig person, mest indstillet på de praktiske reformer. Og som yngre borgmester havde han været en ypperlig forhandler i forhold til besættelsens tropper.

 

Kirkegården blev flyttet

Han iværksatte planerne om en nord-sydgående gade gennem byen helt ud til landevejen. Men den var nu først færdig, da han havde overladt tøjlerne til sin søn. Han fik næsten alle gader brolagt. Sammen med provsten fik han kirkegården ved Nikolai opgravet. En ny blev oprettet ved Kirkegårdsalle, som man senere omdøbte til Forstalle. Man sagde om den gamle, at det var en ren svinesti.

 

Provsten så mange drukkenbolde blandt de fattige

Provsten så mere døgenigte og fordrukne mænd blandt dem, der søgte fattighjælp. Brændevinen var den fattige mands trøst. Den ægte trøst var at finde i kirken under provstens prædikestol og sin skæbne måtte man bære i gudvelbehagelig ydmyghed.

 

Fysikus Neuber var lidt af en fantast

Fysikus Neuber var noget af en fantast, en god portion habil digter, en iderig projektmager af høj intelligens. Det var Gud den almægtige, der rådede over fattigdom og rigdom. Den gode Neuber blev afsat som fysikus, fordi han lod sig bestikke. Ved sæsonen kunne man hos ham betale sig fra at blive soldat.

 

Alle tre var tilhængere af den slesvig-holstenske bevægelse

Alle tre omtalte personer juristen, teologen og medicineren var medlemmer af ”Schleswig Holsteinische Patriotische Gesellschaft.

 

En omvendt auktion

Man dyrkede de borgerlige dyder. Langt op i tiden holdtes der også i Aabenraa licitation over forældreløse drenge -en slags omvendt auktion:

  • Hvem vil tage imod denne dreng som arbejdsdreng i så og så lang tid med seng, mad og arbejde for den laveste pris.

 

Frederikslyst holdt kun i seks år

Frederikslyst holdt kun i seks år. Men den 10.marts 1826 var det slut. Allerede dengang gik man ind for genbrug. En del fra det nedbrudte Frederikslyst blev brugt i Rådhuset.

Jo det var Neuberts værk. Han fik rest sin bade- plads på Lindsakke. Byen var som sådan ikke fattige, selv om der var mange fattige- flere end der var arbejde til.  Men det var nu ikke dem, Neuber henvendte sig til.

Han ville lokke industriens første matadorer indenbys og udenbys, indenlands og udenlands. De blev tilbudt et elegant selskabshus i kanten af en skov og ved en åben strand. Han mente selv, at det var en europæisk sensation.

Badning var ved at blive mode. Allerede da han kun havde været i byen i to år, da han rejste de første to badehuse i yderste ende af havnen. Det var i 1813. Der kom flere badehuse til i 1818. Og så i 1820 rejstes Frederikslyst.

 

Et vældigt selskabshus

Det var et vældigt selskabshus med balsal og musikrum. Der var skønne møblerede mindre rum til kortspil og andet tidsfordriv. Salen gik op gennem to etager. Der var engelsk have foran huset ned mod fjorden og opad mod Jørgensgård Skov.

Der var fristende, romantiske spadserestier. Her skulle rige og dygtige mødes og hvile ud til nye ideer og ny fortjeneste. Her skulle de i lukkede kabiner bade i koldt eller varmt vand, eventuelt tage svovlbade.

 

På kareter i den romantiske egn

Her skulle de i kareter køre på tur i den romantiske egn, sejle på fjordens blånende vand, gå på jagt. Her skulle ved bålfester og omkring punchebollen de unge frøkener præsenteres på ægteskabsmarkedet. Fint skulle det være, og det var det. Men det endte skidt. Kongen og prominente borgere i byen havde investeret i projektet.

Provsten havde hvis ikke. Men det hed sig, at han fik mindre ind i fattigskat.

 

Kartoffelhaver kunne være et værdifuldt bidrag

Den 18. juni 1822 blev der fremsendt en skrivelse fra statholder i hertugdømmerne, generalfeltmarskal landgrev Carl zu Hessen. Denne skrivelse var fulgt af en håndfuld bilag. Det handlede om at indrette ”Armegärten” – familiehaver til værdigt trængende familier.

Her var især tænkt på kartoffelavl, der netop bredte sig i disse tider, fordi man mente, at kartoflen giver rigt udbytte selv på dårlig jord. Kartoffelhaver kunne være et værdifuldt bidrag til mindrebemidledes føde vinteren igennem.

 

Det kunne begrænse fatters lyst til krogang

Man mente også at det var sundt at arbejde i frisk luft. Det var sundhedsbefordrende og skabte en vis stabilitet i de fattige familiers økonomi og begrænsede sikkert fatters lyst til ”krogang”.

Men i behandlingen af sagen i magistraten skete absolut intet selv om landkommissær justitsråd Otte besøger magistraten og drøfter sagen med dem. Men der skete stadig intet.

I andre byer var man for længst gået i gang. Det var jo ikke en særlig bekostelig affære. Man var gået i gang bl.a. i Ærøskøbing og Haderslev, Husum og Egernförde. Man var åbenbart uinteresseret i Aabenraa.

 

100 familiefædre på fattiglisten

Det var da ellers fattige nok i byen. Der var over 100 familiefædre opnoteret på borgmesterens og provst Peter Paulsens lister over personer, der var værd at hjælpe. De 100 personer var derved gjort understøttelsesberettiget. Men de fik faktisk ikke mere end 15-16 rigsdaler årligt.

I perioder var der mere end 400 personer, der demonstrerede foran provstens bolig og foran borgmesterens hus i Slotsgade. Der var sultne børn imellem dem. Men ingen havde noget at give dem. Og på magistratens indstilling til haverne gjorde det ikke noget indtryk. Og det skete stadig intet.

 

Nu svarer Magistraten endelig

Men den 20. juni 1825 skrev statholderskabet på Gottorp en alvorlig rykker til ”den kongelige magistrat i Aabenraa”:

  • Magistraten ”har in duplo og snarest at fremsende” beretningen om det i have-sagen skete og om fremgangen deri.

Nu er det en befaling ril embedsmændene, borgmesteren. Der var gået 3-4 år, uden så meget som et målebånd var udspændt eller en pæl slået i jorden til at fremme disse ”Armengärten”.

Men nu tager magistraten sig endelig sammen – sådan da – for den skriver in duplo en:

  • Pligtig beretning fra byen Aabenraa vedrørende indretning af og fremgang for den til dyrkning af mark-gemyse for trængende anviste jord.

Det lyder jo godt, men der var ikke anvist nogen jord. Man skriver – det er nok Schow (borgmester) selv, at man på Gottorp jo nok ved, at Aabenraa by kun har såre lidt jordegods og at det man har, i al væsentligt er eng og sump, lidet egnet til havebrug.

 

Man har fundet et areal på Galgebakken

Fra Aabenraa søger man at krybe udenom og få omkostningerne kastet over på amtet. Man har fået afgørelsen udskudt. I 1828 lød det fra magistraten at man har fundet et areal på Galgebakken.

Man satte nu landmåler Dietrichsen i Løjt til at opmåle og udparcellere de tre tønder land. Men samtidig nedsætter magistraten en kommission af deputerede borgere til at tage jorden oppe på toppen i øjesyn.

 

Ikke i en tilstand, der gør erhvervelse tillokkende

De borgere, der tog jorden under opsyn, var de herrer, Jürgen Moritz, Habelien, Ahlmann, P. Davidsen. De erklærede samstemmigt, at de med landmålerens rids i hænde havde besigtiget arealet, hvorpå der stadig stod træer, som amtet skulle fælde og rydde og en vis planering –

  • Ikke er i en tilstand, der gør erhvervelse tillokkende

Det ville koste byen ”en ikke ubetydelig sum”.

Se kloge borgermænd øjner samtidig en chance. For i et hjørne af arealet er der ”et lerbjerg”. Man savnede ler til behandling af teglsten.

Og nu vendte magistraten skuden! Man opgav alle indvendinger og den 19. marts 1829 bad den statholderskabet om at måtte opgive Galgebakke-kobler og i stedet anvende Hjelm – koblerne.

Det var tydeligt nok dem, justitsråd Otte i sin tid havde foretrukket.

 

Det tog 12 år at etablere Hjelmhaverne

De første fattige rykker ind den 1. maj 1831. Men man manglede stadig at færdiggøre veje og stier. I november 1833 afstår major og toldforvalter Hansen det areal, der blev til Hjelmhavernes 2. afdeling. Han havde haft det i forpagtning og siges at være glad for at slippe af med det.

Skytterne klagede åbenbart ikke. De fine borgere i lange skødefrakker med fadermordere og silkehalstørklæder havde nok ikke klaget over at skulle have de fattige og deres børn lige op ad skydebanen.

På rådhuset blev der talt tysk. I Hjelmhaverne blev der talt sønderjysk og det gør det stadigt. Det skulle gå 12 år før 79 nyttehaver var klar til de fattige i Aabenraa

 

 

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsskrift
  • Aabenraa Bys Historie bd. 2

 

www.dengang.dk kan du finde 2.234 artikler

  • Under Aabenraa kan du finde 233 artikler

 

  • Nedslag i 1800-tallets Aabenraa
  • Frederikslyst ved Aabenraa
  • Bendix Schow – borgmester i Aabenraa
  • Aabenraa 1800 – 1850
  • Aabenraas Fattige
  • Rådhuset i Aabenraa
  • En fysikus fra Aabenraa
  • Kolonihaverne i Aabenraa

 

 

 


Da Tønder fik nødpengesedler

April 3, 2025

Da Tønder fik nødpengesedler

I to perioder havde Tønder nødpenge. Første gang var man meget tidligt på den. Anden gang var man meget sent på den. I Nordslesvig var der nødpenge allerede fra 1916 i anden periode. Også private trykkede nødpenge. Historiske motiver og nationale symboler. Den internationale Kommission forbød trykning af nødpenge. Brugt til spekulation. Nødpengesedler i 1812. Tønder havde nødpenge før forordning. Hvem var underskriverne? Hvordan blev Tønder styret? Tønder var sent på den – i 1920. 500.000 Mk. til nødpenge. Hvem bestod den lokale kommission af? Et udkast var færdig fem dage efter. Godkendt af den lokale kommission. Guldhorn og Roland-figur. Trykkerier i Hamborg og Kiel. En pengeseddel i to versioner. En konflikt med et af trykkerierne under opsejling. Overskuddet langt større, end hvad kommunen havde forestillet sig. Ingen national grænsekamp i motiverne fra Tønder. Motiverne på Tønder nødpengesedler. Hvem var Poulsen?

 

Mangel på mønter

Allerede i begyndelsen af Første Verdenskrig var der mangel på småpenge enkelte steder i Tyskland. Krigsudgifterne medførte et stigende offentligt forbrug og højere inflation, som fik mønternes metalværdi til at overstige den pålydende værdi. Det betød, at metallet blev mere værd end mønterne. Derfor begyndte folk at hamstre dem.

I 1914 og 1915 så de første lokale myndigheder sig nødsaget til erstatte mønterne med nødpengesedler, til trods for at det ikke var officielt hjemmel hertil. Mangel på småpenge bredte sig til hele Tyskland.

 

Allerede nødpenge fra 1916

I slutningen af 1916 var manglen på mønter blevet så kritisk i Slesvig, at man også her begyndte at trykke nødpenge. Normalt var et sådan, at institutionen kunne stille sikkerhed for det udstedte beløb – en betingelse, der dog sjældent blev overholdt.

Den 17. april 1917 sendte regeringspræsidenten i Slesvig-Holsten et brev til de kommunale forvaltninger, hvori han stiltiende accepterede udstedelse af nødpenge ”i rimeligt omfang”.

 

Også privatpersoner trykte nødpenge

Det var ikke kun kommunale forvaltninger i Slesvig, der udstedte nødpenge. Også banker, firmaer, erhvervsdrivende og sågar privatpersoner trykte nødpenge.

Nødpenge havde typisk en løbetid på en måned. Med tiden udviklede nødpenge til et samlerobjekt. Det kunne være en god forretning for udstederne at trykke dem. Det var ikke altid de blev indløst. Og så var samlerne parate til at give meget mere end sedlernes værdi.

 

Historiske motiver og nationale symboler

I stigende grad begyndte man at udsmykke med historiske motiver. I nogle kommuner lavede man ligefrem topografiske eller historiske serier.

Op til valget i 1920 fandt man på at udsmykke sedlerne med nationale illustrationer. Disse kunne enten være tysksindet, dansksindet eller neutrale – på samme seddel kunne optræde forskellige budskaber.

 

Den internationale Kommission forbød trykning af nødpenge

Fra den 10.januar til 16. juni 1920 administrerede Den Internationale Kommission hele Slesvig. De forbød med omgående virkning kommuner og kommunalforbund at udstede nye nødpengesedler.

 

Brugt til spekulation

De pengesedler der er udstedt i 1920 er i stor grad lavet med politiske motiver og en del er udelukkende lavet som spekulation. De blev produceret for at blive solgt til samlere og det er ganske få at disse, der blev brugt som betalingsmiddel.

 

Nødpengesedler i 1812

Allerede i 1812 var der nødpengesedler i Danmark. Regeringen skulle finansiere krigen. Metalpenge og skillemønt forsvandt ud af omsætningen. I 1803 havde regeringen oprettet en såkaldt ”Skatkammerfond”, der havde til formål at skaffe midler til veje for at betale de ekstraordinære krigsudgifter. Det blev tilvejebragt af ekstra skatter og afgifter. I de kommende 14 år kom der indtægter på over 15 millioner rigsdaler.

For at afhjælpe manglen på skillemønt bemyndigede det slesvig-holstenske kancelli den 1. december 1812 magistraterne i de slesvig-holstenske byer til at udgive deres egne papirpenge pålydende 5 og 10 skilling kurant. Mange byer benyttede sig af denne bemyndigelse.

 

Tønder havde nødpenge inden forordningen

Tønder by havde allerede før denne forordning det sig nødsaget til at udstede sine første nødpenge lydende på 4 og 12 skilling. De var nummeret og forsynet med 4 underskrifter. De kunne omveksles ved by-kassen med et ”auf dem Shatzkammerabtragsfond” udstedt ”Repræsentativ”.

 

Hvem var de fire underskrivere?

De fire, der underskrev sedlerne er:

  • Borgmester Georg Friedrich Horup, født 1757 på godset Seekamp i Holsten. Han var i 1781 blevet valgt til by-sekretær, Fra 1812-1834 var han borgmester. Han døde som etatsråd i 1839. Hans opsparede formue gik tabt ved bankerotten i 1813. Men han formåede at samle sig en mindre formue igen, for hvilken han stiftede et legat,
  • Christian Matthei Carstensen var kæmner i Tønder 1811-1813. Han var købmand og var kommet fra Vester Anflod. Han var i 1797 blevet taget i ed som borger
  • Hans Petersen Angel var fra 1812 – 1813 by-kasserer. Han var rådmand og i øvrigt også købmand. Han døde i 1847.
  • Christian Outzen var borgerdeputeret. Han var i 1801 taget i ed som borger.

 

Hvordan blev Tønder styret?

Byen blev dengang styret af:

  • 1 borgmester
  • 6 rådmænd
  • 16 deputerede

 

Tønder var sent på den

Det skulle gå godt og vel 100 år, da der atter var krisetid. Verdenskrigene 1914 – 18 forårsagede atter engang mangel på småmønter. Metalpengene forsvandt. Allerede i de første dage af 1914 fremkom de første nødpenge i Broager.

Tønder var temmelig sent med. Dette resulterede i, at byen kom til at ligge inde med en stor restbeholdning, som den ikke nåede at få udgivet men måtte afhænde på en anden måde. Her kan man hvis tale om et spekulationsmoment.

 

500.000 Mk. til nødpenge 

Den 6. februar 1920 besluttede Tønder By-kollegium at bevillige 500.000 Mk. til udgivelse af nødpenge og at fremskaffe disse ved lån (Kriegsanleihe). Nogen udtrykkelig lovhjemmel havde man ganske vist ikke.

 

Hvem bestod den lokale kommission af?

Der blev nedsat en kommission, bestående af

  • Rådmand, malermester Bader
  • Sparekassedirektør Olufsen
  • Bankdirektør Rossen, Jensen og Julius Hansen
  • Arkitekt Thaysen

Disse personer skulle udføre beslutningen.

 

Et udkast færdig 5 dage efter

Allerede 5 dage efter den 11. februar 1920 blev et udkast fremlagt af stadsarkitekt L. Thaysen.

  • Det var en 50 Pf. – seddel med en græssende flok heste og byens våben.
  • 20-Pf. seddel var med motivet af interiør af ”Den Hvide Sane” med det slesvigske våben
  • 1 Mk. – seddel med kvægmarked og hingst
  • 5 Mk. – seddel med markedsplads og gl. Tønder kniplerske
  • 10 Mk. – seddel med Østerport og Roland-statuen (Æ kagmand)

 

Godkendt af Den internationale Kommission

Der blev handlet hurtigt for allerede den 7. februar havde magistraten udstyret bankdirektør Rossen med fuldmagt til på byens vegne at forhandle med Den internationale Kommission angående udgivelse af pengesedler med historiske motiver. Kommissionen gav samme dag sin tilslutning:

  • Så længe De holder Dem inden for de nuværende gældende love

 

Guldhorn og Roland – figur

Fra Thaulow-museet i Kiel i Kiel fik man et fotografi af Roland-figuren. Dette vender vi tilbage til.

Den ene af guldhornene blev fundet af en pige i 1639. Guldhornene blev gjort kendte via Adam Oehlenschlägers digt. Sådan en nødpengeseddel blev også fremstillet. Det var kunstneren Harald Slott – Møller, der på det tidspunkt opholdt sig i Flensborg, der telegrafisk gav tilladelse til at anvende sit motiv på en pengeseddel.

 

Et trykkeri i Hamborg

Firmaet H.O. Persiehl, Hamborg fik til opgave at fremstille prøvetryk af sedlerne – 10 Mk – 5 Mk og 20 Pf. – sedler. Nævnte trykkeri havde fået til opgave at trykke:

  • 000 10Mk. – sedler
  • 000 5 Mk. – sedler
  • 000 20 Pf. – sedler

Disse blev fremstillet i flerfarvet stentryk på vandmærkepapir. En del af sedlerne skulle være færdige til den 14. marts 1920 nemlig afstemningsdagen i 2. zone.

 

Et trykkeri i Kiel

Et andet firma L. Handorff, Kiel fik til opgave at fremstille prøvetryk af 1 Mk. – sedlerne (100.000 stk.) og af 50 Pf. – sedlerne (200.000). Også disse skulle være klar 14. marts 1920.

 

En pengeseddel i to versioner

Persiehl, Hamborg skulle ligeledes fremstille 25 Pf. – sedler. Ved prøvetrykket anmodede magistraten om at ordet ”Tonder” blev ændret til ”Tønder”, og at der i den danske tekst blev tilføjet bindestreg mellem ”her” og ”værende”.

Trykkeriet meddelte dog, at bindestregen kun kunne ændres på en del af oplaget, idet de første allerede var færdige. Der findes således to udgaver af denne seddel. Dem med bindestregen er de mest sjældne – måske har du sådan et eksemplar.

 

En konflikt med et af trykkerierne under opsejling

Ikke alle pengesedler blev klar til tiden. Magistraten blev pludselig bange for, at de ikke kunne komme af med alle sedler. Trykkeriet i Kiel meddelte, at de ikke kunne forstå den telefoniske besked fra Tønder. Og Magistraten reagerer ikke på beskeden. Trykkeriet sender nu anmodning om et tilgodehavende gennem en advokat.

Den 18.maj 1920 forbyder Den internationale Kommission al videre udgivelse af nødpengesedler. Overtrædelser af dette forbud kunne føre til ret store bøder.

 

Overskuddet langt større end hvad kommunen havde forestillet sig

Tønder Kommune udgav den 1. juli 1920 en rapport om de udgivne pengesedler. Man regnede med et overskud på 20.000 Mk. Det skulle dog senere vise sig at blive langt større.

Man solgte restoplaget med et pålydende af 193.000 Mk. til firmaet Walter Lipsky i Hamborg for 51.000 Mk.

 

Ingen nationalpolitisk grænsekamp på sedlerne i Tønder

I Tønder deltog man ikke i den nationalpolitiske grænsekamp mellem disse sedler. Motiverne genspejler ret historiske motiver og er med til at genopfriske byens udvikling gennem århundreder. Men lad os dog kikke på motivere.

 

Motiverne på Tønder – sedlerne

 

20 Pf. – sedler:

På forsiden det slesvigske våben med de to løver. På bagsiden et interiør fra ”Den Hvide Svane”. Omkring 1900 var der 70-80 beværtninger i byen -en for 49. indbygger. Kort efter 1920 endte ”Den Hvide Svane” sin tilværelse som beværtning. I 1932 blev ejendommen revet ned.

På samme side står de velkendte ord:

  • Hvor var det dejligt i gamle dage, da kunne man lade en punch sig smage for tyve penning ”im weissen Schwan”.

Den mand der sidder i krostuen med en punch foran sig, er arkitekt Thaysens bror.

 

25 Pf. – sedler:

Denne har vi allerede omtalt. Det er den med pigen, Kirstine Svensdatter fra Østerby, der i 1639 fandt det første Guldhorn.

 

50 Pf. – sedler:

 På forsiden ser vi Tønders byvåben, et sejlskib. Tønder er som bekendt anlagt som havneby. Gennem århundreder har der været en betydelig trafik her på havnen. Lige som Lybæk blev mode-by for det holstenske Kiel, således blev den også mode-by for den slesvigske by Tønder.

Det var hertug Abel, der i 1243 sendte den lybske købstadsret til Tønder og lod den være gældende her. Sejlskibet i byens våben er ligeledes et lån fra Lybæk. Allerede dengang var byen en brik i det politiske spil mellem dansk og tysk.

På bagsiden af sedlen ser vi græssende heste, et typisk vestslesvigsk landskab på grænsen mellem marsken og gesten.

 

1 Mk. – sedler

På forsiden en hingst og på bagsiden billede af et kvægmarked. Fra gammel tid blev der afholdt både kvæg- og hestemarkeder i Tønder. Det var til at begynde med to store markeder den 4. august og den 4. september. Senere kom der andre markeder til. Tønder – købmændene havde vundet den ledende stilling i stude – og hestehandel. Af de ældgamle veje kom studedrivere fra alle Jyllands egne til markederne i Tønder. Det var derfor naturligt at opkøberne sad i denne by. Hvert borgerhus havde ringe i muren eller gitterstænger, hvor kreaturerne kunne bindes. Hvert andet hus havde koncession til beværtning på markedsdage.

 

5 Mk. – sedler

På forsiden ser vi en kniplerske ved kniplearbejde i en gammel stue. Igennem et par århundreder var kniplingsindustrien hovedkilden til mange Tønder – købmænds velstand. De første efterretninger herom får vi omkring år 1600. Flandern menes at være moderlandet for Tønderkniplingerne. I 1790 skal der have været beskæftiget over 16.000 piger med knipling i Nordslesvig. Højdepunktet nåede man omkring år 1800. Vi har på vores side efterhånden 6 artikler om dette emne.

Bagsiden viser det kendte motiv med lindetræer på torvet. Til venstre ser vi rådhuset og til højre det statelige gavlhus, der sal være bygget i 1517 af den katolske præst Severin. Det menes at bygningen har været anvendt af det til kirken hørende kalender – broderskab, altså et gildehus.

 

10 Mk. – sedler

Hovedmotivet på forsiden er den i 1872 nedrevne Østerport. Den har ligget ved indgangen til anlægget. Oprindelig var porten et hus, der gik tværs over gaden. Men den blev ødelagt ved branden i 1725. Den blev erstattet af en muret ”triumfbue”. Overliggeren fra denne gamle port er indmuret i hallen i museet. Bag ved byporten skimtes Helligåndshospitalet.

Bagsiden viser en statue, der af tegneren fejlagtig bliver betegnet som en Roland-statue. Indtil omkring 1920 mente man, at denne figur, der i mange år havde ligget på rådhusets loft forestillede denne oldfranske helteskikkelse, der blev symbolet på mod og manddom.

Men figuren er ”Æ Kagmand”. På det lille torv stod i gamle dage den murede ”kag”, hvor de gamle syndere blev kagstrøgne, inden de blev forvist fra byen. Da ”kagen” i 1699 blev ombygget, blev den prydet med denne figur, et træbillede af en profos. Det er altså et symbol på retfærdigheden, således som tegneren siger det på pengesedlen.

En anden historie på står at tyskerne ”lånte” figuren og leverede den tilbage. Originalen står nu på museet. Den figur, der står på Lille Torv er en kopi. Læs artiklen på vores side.

 

Hvem var Paulsen?

Alle sedler bærer datoen for afstemningen i 1. zone – nemlig den 10. februar 1920. De er underskrevet med navnet ”Paulsen”. Og hvem var det?

Se hen mod slutningen af Første Verdenskrig (1917) måtte den daværende borgmester på grund af forskellige konflikter med land-råden nedlægge sit embede. Byen stod altså uden borgmester, da de kaotiske tilstande satte ind med november-revolutionen 1918.

Byens viceborgmester, rådmand Johs. Paulsen, måtte klare ledelsen, og det gik godt. Da Arbejderrådet i november 1918 forlangte, at der skulle hænges en rød fane ud fra rådhuset, ofrede Paulsen resolut sin kones røde underskørt til dette formål.

 

 

Kilde:

  • dengang.dk- diverse artikler
  • graenseforeningen.dk/nodpengenotgeld.html
  • danmarkshistorien.lex.dk
  • Inge Adriansen m.m.: Sønderjylland A-Å
  • Hans Joachim und Jutta Kürtz: Für Gold und Silber nimm den Schein – Aus einem Kapitel norddeutsche Geldgeschichte.
  • Siegs nødpengesedler Sønderjylland
  • Kai Lund og Claus Nielsen: Fortegnelse over Nødpengesedler udgivet i Nordslesvig under og umiddelbart efter Første Verdenskrig
  • Sønderjysk Månedsskrift
  • wikipedia.org

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.233 artikler
  • Under Tønder finder du 386 artikler

 

  • Lauritz Thaysen – en arkitekt fra Tønder
  • Købmandsslægten Olufsen 1-2
  • Drivervejen og Oksevejen i Vestslesvig
  • Tønders mange værtshuse
  • Det tørstige Tønder
  • Guldhornene 1-6
  • På marked i Tønder
  • Det nye kvægmarked i Tønder
  • I en kniplestue
  • Tønder Kniplinger – den sjette Historie
  • Afstemningsdagen 1920 i Tønder
  • Tønder Kniplinger – fra husflid til industri
  • Tønder Kniplinger – endnu mere
  • Tønder Kniplinger
  • Æ Kagmand i Tynne (Kagmand i Tønder)
  • Studehandel i Tønder
  • Revolutionen i Tønder 1-2

Da Solvig gik konkurs

Marts 29, 2025

Da Solvig gik konkurs

En herredag på Koldinghus. Anna ville ikke have sønnen fra Trøjborg. En undskyldning og 3000 mark i bøde. Erik Lange hjemførte hende som brud. Sønnen (Erik Lange) interesserede sig for alkymi. Det var dyrt. Så dyrt at han efter fire år måtte afhænde Solvig. Forlovet med Sofie Brahe i 12 år. Han blev fuldstændig uden ejendom. Endelig gift. Var Sofie sælger-kone i Prag? Ikke mange spor tilbage på Solvig.

 

En herredag på Koldinghus

Så besøger vi atter engang Solvig. Men vi starter på Koldinghus i 1547. Her blev afholdt en herredag. Og til stede var Christian den Tredje, dronning Dorothea, prins Frederik samt flere af Rigsrådets medlemmer.

 

Anna ville ikke have sønnen fra Trøjborg

En af de ting, der blev diskuteret og som var til domsafsigelse var en familietvist mellem to sønderjyske adelsmænd Wulf Pogwisch på Trøjborg og Mads Gjordsen på Solvig.

Sagen var den, at datteren Anna på Solvig nægtede at indgå ægteskab med sønnen på Trøjborg, som hun havde været trolovet med siden sit syvende år.

 

En undskyldning og 3.000 mark i bøde

Der var stor misfornøjelse inden for familien på Trøjborg, men den egensindige jomfru var ikke til at bøje. Så måtte retten tage affære. Dommen kom til at lyde på, at Mads Gjordsen måtte bede Pogwisch om tilgivelse, men desuden betale ham 3.000 mark for ”løftebrud”.

 

Erik Lange hjemførte hende som brud

Jomfruen havde fattet kærlighed til den unge adelsmand Axel Banner. Men skæbnen var ude efter hende. Inden hun kom til at opleve den lykke at træde brudedansen med den udkårne, afgik han ved døden.

Men som enearving til Solvig, et godsområde på 75 gårde, havde hun næppe haft mangel på bejlere. Hun nåede da også at blive gift to gange.

Det blev Erik Lange, der først hjemførte hende som brud til det anseelige herresæde Engelsholm ved Vejle. Det var deres søn – han hed ligesom faderen Erik Lange – der på en så sørgelig måde skulle komme til at indskrive sit navn i adelstandens historie.

 

Sønnen (Erik Lange) interesserede sig for alkymi

Han fødtes i en tid, da man troede at man kunne frembringe det vidunderstof, der kunne forvandle det vidunderstof, hvormed man ville være i stand til at forvandle uædle metaller til guld. Han blev efterhånden grebet af alkymisternes iver for denne passion.

Under sit studieophold ved flere af Europas berømte universiteter bl.a. i Paris og Wittenberg har han sikkert haft lejlighed til et blik i disse laboratorier, hvor kemikere, fysikere og andre videnskabsmænd var optaget af guldmageriet. Den mystik, der lå over sådan et værksted har sikkert draget den unge mand.

Her stod krukker og kolber, morter og monstre, dåser og potter med allehånde salver, pulver og tinkturer. Her lå jod, erts, salt, svovl og mange slags præparater. På bordet var anbragt skrifter med hemmelighedsfulde tegn, og på gulvet stod smelteovne, vægtstænger og andre ejendommelige apparater. Og disse ting kunne nok tiltrække opmærksomheden.

Det var store summer, der ofredes på alteret til denne videnskab. Da Erik Lange kort efter faderens død i 1572 vendte tilbage til sit hjemland, har han kastet sig over guldmagerkunsten.

 

Fire år efter måtte han afhænde Solvig

Han var arvtager til to store godser og havde således midler til rådighed. Men kun fire år efter, at han havde overtaget Solvig, havde hans lidenskabelige sysler bragte hans formueomstændigheder i en sådan forfatning, at han måtte skille sig af med mødrehjemmet.

Det var kongen, som erhvervede det for 58.000 daler. Erik Lange fik dog samtidig lens-ret over Bygholm len ved Horsens mod en afgift af 2.200 daler. Men her viste han sådan en forsømmelighed, at kongen måtte inddrage lenet.

 

Forlovet med Sofie Brahe i 12 år

Han fik lejlighed til at stifte bekendtskab med Tyge Brahes søster, Sofie, der var enke efter den rige adelsmand Otto Thott til Eriksholm. Der kom til en forlovelse, der varede i 12 år.

Erik Lange foretog stadig mange rejser. Efter en del år mente han endelig at have fundet kunsten. Han tilbød den til kongen, men tilbuddet gav kun anledning til spot.

 

Han blev fuldstændig uden ejendom  

Det fortælles, at han efter et halvt års ophold på et værtshus i Hamborg drog bort uden at betale regningen. Regningen måtte sendes til familien. Han viste sig sjældent derhjemme. Det var sikkert af frygt for kreditorerne.  Han stod i gæld til adskillige adelsmænd.

Hans andel i den fædrene gård, Engelsholm havde svogeren Knud Brahe overtaget. Med det omtalte tab af Bygholm len, var han nu fuldstændig jord-løs.

 

Endelig gift

Erik Lange mødtes med sin forlovede Sofie Brahe i Eckernförde. Her tog de den endelige beslutning om at gifte sig. Det vides ikke noget om, hvordan deres ægteskabelige samliv kom til at forme sig. Men deres økonomiske forhold var absolut triste.

Der foreligger ingen oplysninger om, hvornår Erik Lange døde. Det vides at han var i live i 1613.

 

Var hun sælger-kone i Prag?

Om Sofie Brahe hedder det, at hun tog plads som sælgerkone på torvet i Prag. En dag mens hun stod der, kom en rejsende herre forbi. Han standsede og betragtede hende nøje. Så opdagede han at det var hans mor, han stod overfor. Den unge mand var Tage Thott, hendes søn fra første ægteskab. Denne historie baserer sig kun på et sagn.

Sofie Brahe døde i 1643 i en alder af 87 år.

For Erik Lange var livet en tragedie. Han satte sine to godser, Engelsholm og Solvig over styr i kampen efter guld.

 

Ikke mange spor tilbage på Solvig

Det Solvig, som han engang ejede (1579-83), men hvor han næppe opholdt sig, er for længst sløjfet. Kun nogle egetræsplanker i engedragene vest for den nuværende gård vidner om dens beliggenhed. Måske bærer nogle sten i den gamle lade-bygning årstallet 1585.

Den gamle borgs historie kan føres tilbage til Valdemar Atterdags tid.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsskrift

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk kan du læse 2.232 artikler
  • Under Tønder kan du finde 385 artikler

 

  • Solvig -en herregård i Slogs Herred
  • Adel – og Storgårde i Tønder Amt

 


Den Franske Skole – i nyt lys

Marts 25, 2025

Den Franske Skole i nyt lys

Dette er en anmeldelse af Martin Sundstrøm: Katastrofen på Den Franske skole – oplevet af børn, nonner og redningsfolk. Vi giver den 5 af seks stjerner. Nye dokumenter. 80 børn og 20 voksne mistede livet. Mange begik efterfølgende selvmord. Den 21. marts 1945 var der 529 personer på skolen, da 4 bomber ramte den. Mange døde også af druknedød og gasforgiftning. Myndighederne forsøgte at tie begivenheden ihjel. Tavshedskultur. 18 fanger i Shell-huset flygtede. Englænderne havde advaret om at aktionen var risikofuld og kunne koste op til 300 mennesker livet. En overvældede og bevægende bog, der går meget går meget tæt på.

 

Nye dokumenter

Der er skrevet mange bøger og artikler om hændelsen. Dette er vores fjerde artikel om sagen. Men kan man blive ved med at skrive bøger om dette? Ja det kan man, hvis man kan finde nye dokumenter, der kan give ny viden.

 

Oplevet af børn, nonner og redningsfolk

Og Martin Sundstrøm har netop fundet nye dokumenter. Hans nye bog: ”Katastrofen på Den Franske skole – Oplevet af børn, nonner og redningsfolk. Og som man kan læse i undertitlen er det en historie med nye vinkler. Den bog har vi læst og forsøger her at anmelde.

Forfatteren er også instruktør og har stået for en række historiske programmer på TV. Han var således medinstruktør på ”Angrebet på Shellhuset”.

 

86 børn og 20 voksne mistede livet

Dette er nok besættelsestidens største tragedie. Det var den 21. marts 1945, hvor 86 børn og 20 voksne mistede livet. Den Franske Skole blev bombet. Målet var Shellhuset Gestapos hovedkvarter.

Efter bombardementet kæmpede nonner, redningsfolk og fædre en desperat kamp for at redde deres børn ud af sammenstyrtede kældre. Hurtigt forvandlede det hele sig til et flammehav.

Forfatteren har foretaget nye interviews med elever, ikke tidligere offentliggjorte beretninger fra civile redningsfolk samt afhøringer af hipo – mænd.

 

Mange begik selvmord

De overlevende blev efterladt med ubehandlede traumer og flere mistede troen på Gud. Dette er også historien om dem, der uselvisk satte livet på spil for andre. Det var mange, der bukkede under for sorgen og begik selvmord.

Almindelige mennesker, der tilfældigt bar i nærheden satte uden at tøve livet på spil for at redde de indespærrede børn. Flere fædre, redningsfolk og frivillige omkom i forsøget på at rede børnene. Ja tænk engang hipo – folk hjalp også.

Samlet nærmer det sig nok et tusind tal af mennesker, hvor nogle stadig kæmper med efterveerne.

 

Den 21. marts 1945 var der 529 personer på skolen

Den 21. marts 1945 befandt der sig 529 personer på skolen, det var bl.a. 482 børn og 34 katolske ordenssøstre.

Bombeangrebet kom i tre angrebsbølger. Et fly i første bølge ramte en lysmast og styrtede ned i garageanlæg med en benzintank ved siden af skolen. Det endte med at nogle af de andre piloter fejlagtigt troede at skolen var målet, da de så røgen stige op. Også karreen bag skolen blev ramt af flere bomber.

900 mennesker mistede den dag deres hjem.

 

Druknedød og gasforgiftning

Klokken var lidt over 11, da et sandt hellevede brød løs på den katolske skole. Børn lå fastklemt under murbrokker mens flammerne åd sig ind på dem. Mens redningsfolk i mange tilfælde måtte give fortabt, led andre druknedøden som følge af glohede vandmængder fra de mange sprængte vandrør. Gasforgiftning blev også dødsårsagen hos de mange fastklemte.

 

Myndighederne forsøgte at tie begivenheden ihjel

Vi hører om masser af skæbner. Tilværelsen blev slem for mange. Traumerne forblev ubehandlede. Dengang kendte man ikke til krisehjælp. Overlevende børn blev behandlet med tavshed.

Myndighederne forsøgte at tie begivenheden ihjel. Begivenheden var vanskelig at placere, fordi det var noget, som englænderne havde gjort. Og de var jo ellers de helte, der kom for at hjælpe os.

 

Tavshedskultur

Alle dem, der blev berørt af det her – børn og familier, levede i en tavshedskultur. Det var ofte en bevidst strategi, som også forældrene blev rådet til.

Familielægerne mente, at his man ikke talte om det, ville børnene glemme det, Det var datidens psykologiske strategi

Vi begynder stille og rolig med beskrivelse af hverdagslivet på skolen. Ruth havde drømt om at skolen brændte. Moderen havde slået det hen og sendt Ruth i skole med søsteren Ella.

 

18 fanger kunne flygte

En uhyggelig og meget malende beskrivelse af selve bombningen får vi også. Og et andet sted i København står Shellhuset i flammer. 18 af de danske fanger, der sad i celler oppe under taget lykkedes det at flygte. Flere kravlede ned udenpå det brændende hus.

En del af de danske fanger, der sad som bombeskjold og var medlemmer af modstandsbevægelsen, omkom.

 

Englænderne havde advaret om at det kunne koste 300 mennesker livet

I forvejen havde englænderne advaret om at aktionen kunne koste 300 mennesker livet. Beslutningen om at bede om et angreb var meget svær at træffe. Men Gestapo sad inde med en viden, der betød mange kommende aktioner med anholdelser og dødsdomme.

 

En overvældende bog

Denne bog har sat navne på dem, der omkom. Det har krævet masser af research. Det er til tider en overvældede oplevelse. Vi er meget tæt på. Man kan ikke undgå at blive berørt af bogen. Du kan sagtens blive påvirket af den. Til tider er det en grufuld oplevelse. Men vi vil nu godt anbefale bogen. Den ligner heller ikke de andre bøger, vi har læst om emnet. Bogen fortjener 5 ud af seks stjerner. Den efterlader mange indtryk.

 

Kilde:

  • Martin Sundstrøm: Katastrofen på Den Franske Skole – Oplevet af børn, nonner og redningsfolk
  • dengang.dk – diverse artikler
  • gad.dk

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.231 artikler
  • Under Besættelsestiden (før, under, efter) finder du 428 artikler
  • Under København finder du 217 artikler

 

  • Den Franske skole – i bomberegn
  • Den Franske skole – nok engang
  • Den Franske skole – på film og i bog

 


Danskhedens vanskelige kår i Tønder

Marts 23, 2025

Danskhedens vanskelige kår i Tønder

Dansk sind og virke havde vanskelige kår i Tønder. Tønder nævnes tidligt. Den tyske form ”Tondern” er afledt af latin. Broder Reinhardt var den første ”Fortyskningsmand”. En bjørnetjeneste at give Tønder en ”fremmed” lov. Amtmanden svarede på plattysk. Mange mærkelige forhold i Tønder. Balthasar Petersen påpegede sprogproblemer i kirken. Der var stadig tysk salmesang efter Brorson. I 1752 måtte man holde konfirmation på dansk. Hvorfor brugte seminariet kun tysk i undervisningen. Ikke mange kunne skrive dansk. Man var loyal over for kongen. Tønder var ikke med i den nationale vækkelse. I byen ville man ikke have dansk rets – og øvrighedssprog. Da kongen besøgte Tønder i 1844. Rapport fra Tønder i 1846 påpeget at i Tønder talte man dansk. Sindelaget var dog meget forskelligt. Også i 1851 talte de fleste dansk. Men kun en tredjedel af seminaristerne var fra Nordslesvig. En dansk læserkreds i Drøhses Boghandel og en dansk klub. En beretning fra borgmesteren. Tunge tider fulgte i Tønder. Foreningen ”Enigheden” på Seminariet. Ikke meget aktivitet i den danske gruppe. Arbejdet for et dansk forsamlingshus kuldsejlede flere gang. Nyt – først oprettet efter krigen. Læse og Ungdomsforening dannet i Landmandsbankens lokaler.

 

Dansk sind og virke havde vanskelige kår

Tønder blev anlagt af danskere. Men dansk sind og tanke har haft vanskelige kår i denne by. Det danske sprog nåede langt mod syd og sydøst. Men i sydvest var det kun kort ud til frisernes landsbyer. Og Tønder har altid været en grænseby ved grænsen imod kongens ”Utlande” og frisiske undersåtter.

 

Tønder nævnes tidligt

Tønders borgerskab fik en fælles lovgivning med Lübeck og andre Hansestæder. I et Old-brev fra 1215 nævnes byen første gang som ”Tunder”. Dette nævnes også i 1216 og 1232.

Pontoppidan meddeler ganske vist at indbyggerne allerede i 1017 handlede med England. Men vi mangler stadig nogle mere håndfaste beviser. I 1065 skulle Tønder høre under Ribe Bispedømme.

I 1240 nævnes i ”Ribe Oldemoder”, at Ribe Biskops bønder i ”Tundær, Dalær et Balghum”, som Hertug Abel af Jylland giver skatte – og tjenestefrihed.

I 1238 stod der i Ryd Klosters Krønike står følgende:

  • 1238 grundlagdes et sted i Tynder af de adelige mennesker Herr Hans Naffnessøn Ridder og hans hustru Fru Else.

 

Den tyske form ”Tondern” er afledt af latin

Det er her tale om danske mennesker, der grundlagde et kloster Tyndris – ”i Tønder” – senere latiniseret ”Tundern”, hvoraf den tyske form ”Tondern” er afledet. Vi møder atter 1240 og 1241 navnet ”Tundær”.

 

”Broder Reinhardt var den første fortyskningsmand”

Men næste gang Tønder nævnes, er det i forbindelse med tysk indflydelse. Der hængte et maleri af gråbrødre-munken, Reinhardt i Tønder Byråds forhandlingssal med en tysk indskrift:

  • Da kejser Frederik den 2. herskede i Jerusalem og Hertug Abel i denne by, blev den lybske ret første gang i 1243 givet Tønder ved Minder – Ordens-broder Reinhards forbøn.

Tønder Læs- og Ungdomsforenings æresmedlem, redaktør Skovrøy har engang skrevet:

  • Broder Reinhardt var vistnok den første bevidste fortyskningsmand i vor landsdel.

Rigtigt er det i hvert fald at hans gerning er kommet til at virke som en langvarig fortyskning af den danske by Tønder.

 

En bjørnetjeneste at give Tønder en ”fremmed” lov

At byen oprindelig har været dansk, vidner dens navn om, selv om dets tydning ikke er ganske klar. Stednavnene i området vidner selvsagt for en by i rent dansk sprogområde. Men Hertug Abel Valdemarsøn gjorde sit fædreland en bjørnetjeneste ved at give byen ind under fremmed lov.

Det gav tyske handlende og håndværkere mulighed for at indvandre til Tønder. Enhver åndelig bevægelse kom syd fra. Også her måtte det laves om til dansk for at nå masserne. Tysk var det fine. Overklassen talte det fremmede sprog.

 

Amtmanden i Tønder svarede på plattysk

Det er ejendommeligt at se i Løgum Klosters Brevbog, at når munkene skrev på dansk til ”Amtmanden” i Tønder, så fik de svar på tysk, naturligvis plattysk. Højtysk sprog har næppe lydt i Sønderjylland før Reformationen.

Heimreichs Nordfr. Chronick siger, at Staden Tønder taltes omtrent i midten af det 17. århundrede dansk.

 

Mange mærkelige forhold i Tønder

Udviklingen førte til mange mærkelige forhold. Ved den danske gudstjeneste i Tønder blev der sunget tyske salmer, ind til hjælpepræsten Hans Adolf Brorson i 1732 udgav sit første lille salmehefte:

  • Nogle Julesalmer, GUD til Ære og Christne Sjæle, især sin elskelige Menighed til Opmuntring til den forestaaende glædelige Jule-Fest.

”Her kommer dine arme små” og ”Den yndigste rose er funden” har første gang lydt i Tønder Kirke.

 

Balthasar Petersen påpegede sprogproblemer

Provst Balthasar Petersen i Tønder var kun 9 år yngre end Brorson født 1703 i Tønder. Han skriver:

  • Den fyrstelige gottorpske Landsregering agtede dette Hertugdømme for en tysk provins, og deraf udledte præsterne et misbrug. Biskopperne var alle og provsterne til dels tyske og følgelig ude af stand til at undersøge religionskundskaben hos ungdommen og menigmand, og dette havde den stærke indflydelse på præstere, at de gav sig til at prædike på tysk og derved voldte meget ulykke.

Der var stadig tysk salmesang efter Brorson

Ejendommeligt er også, hvad den tyske geograf Büsching 1752 skriver om sproget:

  • I de øvrige byer taler man dels et blandet sprog af dansk og tysk, som i Flensborg, Tønder osv., dels purt dansk, som i Aabenraa, Sønderborg, Haderslev osv. Med ”Undtagelse af nogle ansete Folk adskiller sig fra Pøbelen ved at bruge det tyske Sprog”.

Der berettes at der i Tønder var:

  • Dansk froprædiken med tysk salmesang (efter Brorson!), tysk højmesse og tysk aftensang, På tredje helligdag i jul, påske og pinse holdes dog også en dansk prædiken til højmesse med tysk sang

 

I 1752 måtte man holde konfirmation på dansk

Fra 1752 blev det dog tilladt den danske præst at afholde konfirmation på dansk. Men alterets sakramente uddeltes kun ved den tyske højmesse og med tysk tale.

Den frisiske aftensangpræst Martin Richard Flor kaldte det ”en betydelig fejl og mangel” at menigheden ikke forstod skriftetale og prædiken, når de gik til alters. Reformationen var ikke blevet til nogen ”Modersmåls – befrielse” i Tønder.

 

Hvorfor brugte seminariet tysk i Undervisningen?

Det virkede også besynderligt, da seminariet, da det blev oprettet udelukkende brugte tysk i undervisningen. Mange af de studerende skulle senere undervise dansktalende børn.

Al dansk undervisning var indtil 1829 privat.

 

Ikke mange kunne skrive dansk

Fra cirka den tid fortæller Margrethe Jessen, datter af bankdirektør Jessen i Vestergade, at i hedes skoletid lod læreren en dag børnene prøve at skrive dansk:

  • Men der var ingen af os, der kunne på nær farver Diemers søn fra Østergade. Han skrev dansk så godt som nogen Emmerske bondedreng.

Udadtil var Tønder tysk, men i de jævne hjem var sproget dansk.

 

Man var loyal over for kongen

Astronom P. Andreas Hansen rejste til Tyskland, men ifølge hans datter kunne man høre at hans modersmål var dansk, når han talte tysk. I Tønder er der rejst en mindesten med tysk indskrift til minde om ham.

Indstillingen over for det danske kongehus var naturligvis loyal:

  • De Tønder Borgere var Kongens tro og loyale Undersaatter.

Den ene gang efter den anden gives der beviser for dette i byens tyskskrevne ugeblad ”Tondernsches Intelligenzblatt”.

Byen havde været kongelig, den havde været hertugelig gottorpsk, den havde undertiden været under Slesvig Bispestol under tiden under Ribe. Reformationen var kommen på tysk. Pietismen ligeledes dog med Brorsons klare salmetoner.

 

Tønder var ikke med i den nationale vækkelse

Da det sker en national vækkelse i det øvrige Nordslesvig, er Tønder ikke med. Da Nis Hansen fra Øster Højst i 1838-39 får oprettet ”Selskab for dansk Læsnings-Udbredelse i Slesvig” får man bogsamlinger i Højer og Rørkær, men ikke i Tønder.

Derimod uddelte ”Komiteen for danske Folkebiblioteker” boggaver i byen.

Byens første stænder- deputerede gjorde sig heller særlig bemærket i Slesvig, selv om de holdt sig til tyskerne.

 

I Tønder ville man ikke have dansk rets-  og øvrighedssprog

Da købstæderne i 1840 indsendte Petitioner (ansøgninger) til kongen om at ophæve Forordningen af 14. maj 1840 om dansk rets – og øvrighedssprog i Nordslesvig, underskrives de i Tønder købstad af 118 beboere, og ved de nye valg til den slesvigske Stænderforsamling i 1841 valgte Tønder, Den Slesvig – holstenske foregangsmand, den unge advokat Wilhelm Beseler.

Tyskernes fører var købmand Todsen, der bl.a. i 1844 ved et møde i Bredsted sammen med en række andre søgte at åbne fastlands-frisernes øjne for, at de ”hørte til de ældste tyske folkestammer”.

 

Da kongen besøgte Tønder i 1844

  1. Lauridsen fortæller i ”Da Sønderjylland vaagnede” følgende om Christian den Ottendes gennemrejse fra Før til Horsens i 1844:

–  Den 9. september rejste han til Tønder med Statholderen i sit følge. Byens rådhus var festligt illumineret, og over portalen luede et transparent til ære for den 1. og den 8. Hertug af navnet Christian. Nedenfor på Torvet paraderede under en mægtig oprørsfane stadens brandværn, smykket med trefarvede kokarder og om aftenen afsang et sangkor Oprørsvisen:

– Schleswig-Holstein meerumschlungen

 

Slesvig-holstenerne havde ingen modstandere

Der var ingen tvivl om Tønders nationale indstilling:

  • Storborgere er slesvig-holstenske

Hvad arbejdere og småkårsfolk er, spørger på det tidspunkt ingen om. Det er nok rigtigt, som det står i ”Sønderjyllands Historie:

  • Patriciatet havde her i højere grad end i nogen anden nordslesvigsk købstad sine økonomiske forbindelser mod syd og blev naturligt nok påvirket herfra. Det sluttede med iver op om sin liberale Stænder-deputerede Wilh. Beseler. Nationale rivninger fandt ikke sted af den simple grund, at Slesvig-Holstenismen ikke mødte nogen modstander.

 

Rapport fra Tønder i 1846 påpegede at i Tønder talte man dansk

Vi skal dog lige minde om, at man i oktober 1846 indhentede rapporter fra de stedlige embedsmænd om de sproglige forhold. Og her sagde man om Tønder at talesproget bar ”overvejende dansk”.

Det var nogle ejendommelige nationale skillelinjer, der blev trukken i disse år. Og det er aldeles ikke sproget, der er afgørende.

 

Sindelaget var meget forskelligt

Fastlands-friserne syd for Tønder er afgjort tysksindede. Tønders borgerskab ligeledes. Syd og nord for Tønder er sproget det samme – dansk. Men sindelaget er vidt forskelligt. Sønder-Løgum udpræget tysksindet. Rørkær så godt som rent dansk.

Da rejsningen kommer i 1848, er Tønder rede til at stille sig på den provisoriske regerings side. Det er Beseler, der er dens stænder-deputerede. Hans regering proklameres den 26. marts 1848. Der dannes en Borgervæbning i Tønder under købmand J.C. Iversen.

Tønders sindelag stod dengang i kraftig modsætning til omegnens, så afgjort endda, at bønderne nordpå sammen med Ribe Borgervæbning rustede sig og foretog et heldigvis ublodigt fremstød mod Tønder.

 

I 1851 talte de allerfleste dansk

Efter krigen var forholdene naturligvis vanskelige. Sindelag og sprog faldt aldeles ikke sammen. Efter opgørelse af Cornelius Appel i året 1851 var der i Tønder 670 familier:

  • 569 var dansktalende
  • 94 var tysktalende
  • 7    førte blandet familiesprog

Af de tysktalende var

  • 22 Embeds- og Bestillingsmænd eller børn af sådanne

I omtrent i alle de øvrige tysktalende familier var i det mindste den ene af ægtefolkene, undertiden begge to, indvandrere fra tyske egne.

 

Kun en tredjedel af seminaristerne kom fra Nordslesvig

Tønder Seminarium blev ledet som en tysk skole frem til Treårs-krigen. Kun en tredjedel af seminaristerne kom fra Nordslesvig. Flertallet var frisere, sydslesvigere og holstenere. Seminaret blev så omdannet til en dansk skole. Dette vakte modstand hos seminaristerne. Tre seminarister stod anklaget i Flensborg for at have afsunget ”Oprørssangen”. De måtte dog frikendes på grund af mangel på beviser.

Jo, det var først i 1858, at seminariet i Tønder kom til at arbejde som et dansk seminarium, men ak – det var kun i seks år.

 

En dansk læserkreds og klub

Fra Drøhses Boghandel udgik der i en menneskealder en dansk læserkreds. I mange år blev den ledet af koginspektør Refslund, der boede på det gamle apotek. Mellem krigene bestod der en dansk klub og et ”Dansk Samfund” i Tønder.

 

En beretning fra borgmester Holm

Men tiderne var trange. Krigen truede og stemningen blev trykket. Den 28. januar 1864 indberettede politimester og borgmester Johannes H. Holm i Tønder:

  • Tønder by spillede, som bekendt under oprøret i 1848 og i den nærmest foregående og efterfølgende tid en ikke lidet fremtrædende rolle i illoyal retning. Alle de optøjer, som ”Liedertaffel”, Borgerforeninger osv. fremkaldte i de sydligere byer, fandt også her villig efterligning.
  • Der foretoges næppe nogen større politisk demonstration i Hertugdømmerne, uden at Tønder var repræsenteret i den.
  • Efter at den lovlige Tingenes orden imidlertid efter ”Slaget ved Isted” var bleven genoprettet i Hertugdømmet Slesvig, og den terrorisme, som oprørets ledere allevegne havde udøvet, var bleven brudt, var det ingenlunde vanskeligt også her at bringe ro og orden tilbage og det overvejende flertal af byens borgere var enigt i at misbillige Oprørsarmeens udskejelser.
  • Det er imidlertid dog en kendsgerning, at efterhånden en bedre ånd, om end langsomt, gjorde sig gældende, og at man mere og mere forsonede sig med sprogordningen, som efter gentagne til mig henvendte udtalelser fra forskellige, til den såkaldte tyske retning henhørende, var den eneste kilde til misfornøjelse.
  • Det var derfor også min på et nu næsten 11årigt ophold her i byen støttede overbevisning, at Tønder i en ikke meget fjern fremtid ville kunne anses vundet for den gode sag såfremt alt måtte vedblive roligt at udvikle sig uden forstyrrelse udefra. Denne forudsætning er desværre ikke indtrådt.

Derefter går borgmesteren over til forholdet til gæringen i Holsten og til Prinsen af Augustenborg og siger om den tidligere nævnte slesvig-holstenske fører Todsen:

  • Da herværende jernkræmmer Todsen nyligt var vendt tilbage fra en rejse til Kiel og Hamborg og det rygte opstod, at han skulle have overbragt præsidenten en adresse eller afleveret penge til ham, lod jeg ham kalde til protokollen, men han forsikrede som mand af ære at han ikke havde set Prinsen.

 

Tunge tider i Tønder

Efter krigen følger det tunge tider i Tønder. De danske embedsmænd, de fleste af dansk ånd og tanke var borte. Efter Dannevirkes fald og efter at de danske soldater havde rømmet byen, hængte først blikkenslager Brodersen i Søndergade, en født friser, Slesvig-holstenernes flag ud. Andre fulgte.

Skiltene på toldkontoret og posthuset blev revet ned. Embedsmændene flygtede til Møgeltønder og Rørkær. Kun fysikus Ulrik blev tilbage i sit hjem, Østergade 18. Men om aftenen slog de hans ruder ind. Købmand Todsen kom ham til hjælp. Dagen efter måtte han forlade byen.

Der blev kastet sten efter den lukkede vogn. En enkelt fløj ind ad vognvinduet. Nu steg han og hustruen ud af vognen og gik bag efter den.

 

Foreningen ”Enigheden” på Seminariet

Det blev ikke let at være dansk i Tønder. Provst Valentiner blev sat til at ordne seminariets forhold. Der blev indrettet en dansk og en tysk afdeling. Følgen var naturligvis at der kom danske og tyske seminarister. Tyskerne havde deres seminaristforeninger. Den danske afdeling samledes i foreningen ”Enigheden”, I foreningens formålsparagraf stod følgende:

Foreningen Enigheden har til mål at virke for

  1. Samdrægtighed mellem de danske seminarister. Venlighed mod hverandre indbyrdes og – til afveksling af den arbejdende del af seminarielivet -morskab og fornøjelser.
  2. Styrke og kraft mod uden.

Dette udtryk ”mod uden” der jo nok skal forstås som ”udadtil” skal nok forstås som det dansk – tyske.

Alle møder indledtes med sangen ”Som et skjold mod østens magt”. Fra optegnings-protokollen kan det ses, at man ofte talte om troskab mod konge, fædreland og modersmål.

Enigheden var en god dansk forening. Der kom også gnidninger med seminariets ledelse og tyske kollegaer. De Enighedens medlemmer bar danske studenterhuer, blev det forbudt. I 1878 var der et sandt slag mellem danske og tyske seminarister i Møgeltønder.

 

Ikke meget aktivitet i den danske gruppe

Det må ikke glemmes at Enigheden var et lille dansk kulturcentrum i 16 år. Et andet dansk kulturcentrum fandtes på Torvet på den gamle gæstgivergård Humlekærren. Her mødtes dem, der kæmpede for danskheden. Nej, de var ikke mange.

De havde en fælles læsemappe, et årligt bal på Skyttegården og en sommerudflugt til Gallehus Skov. Det danske mindretal var faktisk større end valgtallene viste. Det var kun de mest nationalt bevidste, der gik til valg. Småkårsfolk turde ikke stemme dansk.

 

Arbejdet for et dansk forsamlingshus kuldsejlede

En national styrkelse var det, da Skovrøy kom til byen. Han fortsatte med Vestslesvigsk Tidende. Og i dette blad kunne man læse, at de dansksindede påtænkte at bygge et forsamlingshus. De fik da også købt jord. Men ak det hele faldt ti jorden.

Og så blev Stadt Kopenhagen tilbudt de dansksindede, men heller ikke dette projekt blev til noget. Først efter krigen kom der et dansk forsamlingshus i Tønder.

Et dansk vælgermøde på Skyttegården måtte aflyses. Værten var blevet truet af tyske embedsfolk.

I 1901 oprettedes Tønder Landmandsbank Med R.P. Rossen og A. Andersen som ledere. Skovrøy oplevede masser af chikane. Mange dansksindede detailhandlere fik deres dansksprogede skilte ødelagt.

 

Læse- og Ungdomsforeningen blev dannet

I 1907 var der planlagt oprettelse af Den tyske Forening i Tønder. Men det tysksindede byråd frarådede at en sådan afdeling blev oprettet i Tønder. Og så blev Tønder Læseforening dannet. De tysksindede forsøgte dog at chikanere foreningen.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsblad
  • Pontoppidan: Danske Atlas
  • Lauridsen: Da Sønderjylland vaagnede 1-2
  • Ryd Klosters Krønike
  • Ribe Oldemoder
  • I selve artiklen er der også beskrevet kilder

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.225 artikler
  • Under Tønder finder du 384 artikler
  • Under Indlemmelse, Afståelse, Genforening finder du 34+118 artikler
  • Under 1864 og De Slesvigske Krige finder du 20 + 26 artikler

 

  • 80 danske familier i Tønder
  • Danskheden i Tønder
  • Hvorfor fik Tønder først en dansk borgmester i 1937?
  • Det dansk – tyske i Tønder 1920- 1933
  • Man talte da dansk i Tønder i 1600-tallet
  • Da Tønder igen blev dansk
  • Tønder mellem dansk og tysk
  • Tønders dansksindede
  • Humlekærren i Tønder
  • Tønder før og efter Genforeningen
  • Værtinden på Humlekærren
  • Tønders udvikling 1864 – 1920 1-3
  • Jersild – den særprægede læge 1-2
  • Skovrøy -en populær redaktør fra Tønder
  • Tønders Læse – og Ungdomsforening
  • Da kongen besøgte Tønder og Højer i 1920
  • Heimatfest i Tønder 1910 – 1920
  • 1864 i Tønder
  • Det dansk – tyske i Tønder 1920 – 1933
  • Afstemningsdagen 1920
  • Tønder i 1864
  • Fysikus Ulrik 1-2
  • Dagligliv i Tønder 1910-1920
  • Sprogkampen i Tønder 1851-1864
  • Tønder Statsseminariums historie
  • Tønder Statsseminarium – en del af historien
  • Flere minder fra Tønder Statsseminarium
  • Balthasar Petersen – grundlægger af Seminariet
  • Tønder Seminarium – et dannelsessted
  • Tønder Statsseminarium – efter 1848
  • Det Prøjsiske Statsseminarium 1864-1920
  • Tønder Statsseminarium og Prøjsisk modstand
  • Tønder Statsseminarium – igen på danske hænder
  • Tønder Statsseminarium under besættelsen
  • Broderskab på Tønder Statsseminarium

Graverne på Assistens Kirkegård

Marts 16, 2025

Graverne på Assistens Kirkegård

En graver blev ansat. Graverne mistede deres stillinger. Et nyt regulativ. Kirkegården skulle være ren og ryddelig. Ingen fast løn. Nu fik de en kæmpe løn. ”Kirkegårdens Tilstand er meget dårlig” Den glemte have i et stykke vildnis. En svensk digter var begejstret. Inspektør med fast gage blev ansat. Graver-hus blev bygget og nedrevet. En ”Lig – kælder” blev bygget. Et lighus af træ i koleraens tid. Peter von Scholtens mausoleum.

 

En graver blev ansat

Da kirkegården blev taget i brug, blev der ansat en graver. Hans arbejde bestod i at tage imod ligene, som ankom til kirkegården. Han skulle også sørge for at de fra ligvognen blev båret til graven. Han skulle holde orden.

Han skulle også ansætte det antal gravere som var nødvendige for at få gravene gravet og de øvrige funktioner udført. Der blev bygget et hus til ham på hjørnet af det den nuværende Kappelvej og Nørrebrogade uden for kirkegårdsmuren.

 

Graverne mistede deres stillinger

I en dom fra 1804 angående gravrøverier var der ikke nok beviser mod Første-graveren. Men han var dog mistænkt for at have hælet med sine folk. Han blev også beskyldt for:

  • At han ved vildtdreven Forsømmelighed og Ligegyldighed for sine Pligter har givet Anledning til de Uordner, som var foregaaet.

En anden graver:

  • Har ofte overladt sine Folk at grave Ligene ned, hvor de vilde, han var tit ikke til Stede, naar Lig blev jordet, og har ikke set efter, om Gravene blev tilkastet og ordnet.

Disse to gravere blev ved Hof – Og Stadsrettens Dom af 25. juli 1804 dømt til ar betale henholdsvis 300 og 150 rigsdaler i bod. Desuden mistede de deres stillinger.

 

Et nyt regulativ

Året efter kom der et regulativ, der bestemte, hvad de gravere skulle lave på kirkegården.

De skulle skiftes hver uge til at føre tilsyn med at ordenen blev overholdt. De skulle også sørge for at grave. Hver grav skulle være 3 alen dyb. Der skulle være 2 alen jord over hver kiste.

Gravningen skulle altid foregå om dagen. Graven skulle være tilkastet inden aften. Lig måtte aldrig opgraves uden politiets og kirkepatronernes skriftlige ordre.

 

Kirkegården skulle være ren og ryddelig

Kirkegården skulle være ren og ryddelig. Enhver grav skulle op-klappes og således holdes i orden i et år. Man skulle antage det nødvendige antal graverkarle, som dog skulle godkendes af kirkeværgerne.

Det var dem tilladt at overtage gravenes vedligeholdelse for en billig betaling og påtage sig disses beplantning med blomster eller ”paa anden anstændig Maade”

Den nye graverbolig ved Nørrebros Runddel var opført i 1808, fik kirkegårdens anden graver tjenestebolig her. Kommunen havde også lejet et hus ved Kappelvej i 1830.

 

Ingen fast løn

Graverne fik efter datidens skik ikke fast løn, men med de penge, som folk gav for gravene og for at bære ligene til disse grave. Af disse indtægter måtte de selv lønne det mandskab som var nødvendigt for at få arbejdet udført. Så kan bedre forstå, at gravernes indtægt i de første 25 år, da Assistens Kirkegård var en fattigkirkegård, så var gravernes indtægt såre beskeden.

 

Nu fik de en kæmpe løn

Men dette forhold ændrede sig, da familiegravenes antal begyndte at stige. Vedligeholdelsen af disse grave gav en god indtægt. Man fik også mere for gravearbejdet. Der kom flere velhavende borgere.

Der findes en opgørelse fra 1867, der viser, at der i alt var 6.000 grave. Hvert gravsted gav 3 Rigsdaler i indtægt. Disse skulle fordeles mellem 3 gravere. Dette var en god indtægt for at holde gravstedet fri for ukrudt.

På stierne skulle der måske også lægges grus af antagende arbejdere. Men selv om man reducerer indtægten med 1/3 får man alligevel en indtægt på 4.000 rigsdaler. Dette er en enorm løn. En borgmester indtil 1874 fik en løn på 3.000 rigsdaler, skoledirektøren fik 2.000 rigsdaler og en kontorchef 1.600 rigsdaler.

De tre gravere følte sig da også som kongelige embedsmænd, der kunne negligere både borgmester og Råd.

 

”Kirkegårdens tilstand er meget dårlig”

Der indløb talrige klager over gravernes administration. Således klagede oberst Abrahamsen i Borgerrepræsentationen i 1879:

  • Kirkegårdens tilstand er meget dårlig. Dag og nat står den åben for enhver vagabond,

Oberst Petersen som var Helliggejst Kirkes værge og kirkegårdens bestyrer sagde ved samme lejlighed:

  • Graverstillingen benyttes til at pensionere underofficerer, som ingen indsigt har på dette område. Man træffer krumme gange, snart er de smalle, snart er de brede. En fordeling af gravstederne efterlader indtryk af at man har kastet terninger i ”Grams”.
  • Der findes gravsteder, hvortil der ikke engang er adgang. Man må passere over andre gravsteder for at komme dertil.

Der blev ikke ført bøger over gravene. Man kunne ikke rigtig påvise, hvem gravstederne tilhørte. Der fandtes lange strækninger, hvor der ikke var nogen gravsteder.

Borgmester Hansen nævnte at:

  • Der mangler indhegning, veje, dræning, tilsyn med bevoksning og meget andet.

 

Den glemte Have i et stykke vildnis

I en provinsavis kunne man finde et læserbrev:

  • På den store Assistens Kirkegård var et mægtigt stykke, der lå hen som et næsten uigennemtrængeligt net af vilde roser og tjørn. Kirkegårdens betjente holdt sig altid herfra, dels var gangene forsvundet under nettet af infiltrerede grene, dels var her ikke farefrit at gå. På dette sted af kirkegården havde nemlig hjemløse og jagede personer indrettet sig fristed med hele hytter med madrasser og køkkeninventar.

Borgmesteren havde et indlæg i Nationaltidende i 1881 om ”glemte grave”. Her fortælles om billedhugger Weidenhaupts grav. Den ligger i en slags vildnis, hvor man næsten ikke kan komme ind. Mindestøtten er bevokset med ur-græs og vilde planter og tidsler.

Man fik et kedeligt indtryk af uhygge og forsømthed.

 

En svensk digter var begejstret

Men den svenske digter, Carl August Nicander var begejstret for kirkegården. Han skildrer en tur på kirkegården, som han mente var en af de skønneste i Europa:

  • Løvfulde Træer, skyggefulde Gange, aabne og lyse Steder, Monumenter, som beskygges af løvfulde Træer, Popler og Taarepile, Urner og Kors, som omslynges af Rosenranker, Vellugt, Fuglesang gøre Dødens Bolig til et lidet Paradis.

I 1879 overgik kirkegåen til Magistraten. Et ønske at udnævne en inspektør blev ikke opfyldt med det samme. Man ønskede ikke at fyre nogen.

 

Inspektør med fast gage blev ansat

I 1888 blev der ansat en fuldmægtig, som skulle føre bøgerne, anvise gravsteder til salg og føre tilsyn med ”Ordenens Overholdelse. Samtidig påhvilede det graverne at lade gravene grave og renholde kirkegårdens veje.

Først i 1897 blev en inspektør ansat med fast gage og med pligt til at passe hele administrationen. Dermed forsvandt efter 137 års forløb de gamle graverstillinger.

 

Graver-hus bygget

Ved kirkegårdens anlæg blev der i 1759 opført et ”graver-hus” ved Lille Ravnsborg. Det var omtrent på sted, hvor nu Kapelvej udmunder i Nørrebrogade. Huset kostede 907 Rigsdaler 2 mark 13 skilling at opføre.

Da man senere begyndte at anlægge Kapelvej langs kirkegårdens østside, spærrede dette hus adgangen til Nørrebrogade. Begavelsesvæsnet gav uden vederlag grunden – end at der blev betalt pension til daværende graver, sekretær Lind, en pension af 3.800 kr. så længe han levede og efter hans død 600 kr. til enken. Dette skete i 1884.

 

En ”lig-kælder” blev bygget

I 1828 blev der bestemt, at der på kirkegården skulle opføres en lig – kælder, hvori lig skulle anbringes. Denne lig – kælder blev senere kendt som ”Kirkegårdens Ben-hus” Efterhånden brugte man også denne ejendom til kirkelige højtider. Men det var den nu ikke særlig velegnet til. Og det var alt for lidt plads. Man måtte foretage højtideligheden uden for huset under åben himmel. I 1860 nåede man 100 begavelser. I 1861 det dobbelte antal og i 1862 nåede man op på 244.

I 1862 var der forekommet optøjer under en begravelse. Sådan kunne det ikke fortsætte. Man ville opføre et sømmeligt begravelses-kapel. Ministeriet godkender at kapellet sal opføres i 1867 og at udgifterne skal fordeles mellem de 7 tilsluttede kirker.

Helliggejst Kirke lånte kirkerne hele summen med 4 pct. i rente og 2 pct. i afdrag hvert år.

Der var dog ikke opvarmning i den nye bygning. Det kom først i 1888 med centralfyring. Musik måtte ikke benyttes. Hvis man ønskede anden sang end den sognekirkens kor kunne tilbyde, skulle man foruden sangen betale sognets kantor 5 rigsdaler.

Hver begravelse måtte ikke vare længere end tre kvarter. Liget måtte kun stå i opbevaringsrummet i 10 dage om sommeren. Dog om vinteren i 14 dage. Men allerede i 1875 blev disse frister ændret til 7 dage.

Bygningen blev opført efter en tegning af arkitekt J.D. Herholdt og kostede ca. 17.000 rigsdaler.

 

Et lighus af træ i koleraens tid

I tidligere tid har der været enkelte mindre bygninger på kirkegården. Det var bl.a. materiale og brændehuse. Men også i disse huse, blev der anbragt kister. Disse huse er for længst revet ned.

I 1853 ved koleraens udbrud blev der på kirkegårde s sydlige del opført et lighus af træ. Det blev ikke benyttet som begravelseskapel men kun til opbevaringssted for kisterne inden begravelsen. I 1862 vedtog kommunalbestyrelsen at nedrive huset, da det var så medtaget, at en bekostelig reparation ar nødvendig.

Man havde håbet at velhavende borgere ville være interesseret i at bygge kapeller eller mausoleer, så familiens afdøde kunne anbringes side om side.

 

Peter von Scholten s mausoleum

Generalmajor Peter von Scholten byggede på tysk reformeret afdeling et mausoleum for familien Scholtens medlemmer. Ved sit testamente af 15. april 1852 gav han 1.500 rigsdaler til Garnisonskirkens militære drengeskole, for at den skulle sørge for fornyelse og vedligeholdelse.

Da skolen blev nedlagt i 1869, overgik pengene til den Classenske Legatskole. Efter at denne i 1918 blev overdraget Kommunen bestyres nævnte kapital nu af denne.

 

Muren

Indtil 1880 var kirkegården indhegnet med et træstakit mod Kapelvej. Mod syd var det med en grøft. Ud mod Fælleden og mod vest langs jagtvejen var kirkegården åben. På dette sidste stykke blev der i 1880 opført en mur, der kostede 20.000 kr. Mod Kappelvej opførtes i 1881 en mur, der kostede 15.000 kr.

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Historiske meddelelser fra København
  • Hans Gregersen: Peter von Scholten- en biografi
  • Birgit Kragh: Til jord skal du blive – døden og begravelsen

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang,dk indeholder 2.229 artikler
  • Under Nørrebro finder du 339 artikler
  • Liv, død og mysterier på Assistens Kirkegård
  • Under Jorden på Assistens Kirkegård
  • Præster og døden på Assistens Kirkegård
  • Røde Faner på Assistens Kirkegård
  • Mysteriet på Assistens Kirkegård 1-4
  • Da Gertrud rejste sig fra kisten
  • Dronning Dagmar på Nørrebro
  • Livet på Assistens Kirkegård
  • Mindeplade for Peter von Scholten
  • Assistens Kirkegård – 250 år
  • Assistens Kirkegård – en oase
  • Begravelse på Assistens Kirkegård 1887
  • Genforenet på Assistens Kirkegård
  • Død eller skindød
  • Begravelser – dengang

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kampen om Gaderne

Marts 9, 2025

Kampen om gaderne

Dette er et forsøg på at anmelde Charlie Krautwald: Kampen om gaderne. Det gik hårdt for sig. De første på gaden. Med knytnæver og cykelpumper. Fra 1932 til 1935 var den hårdeste periode. Man tog i Den Spanske Borgerkrig. Nye vælgere kom til. Svaret var knytnæven. Uniformen kom på banen. Man satsede på nye grupperinger. KU fordoblede deres medlemstal i 1930erne. Christmas Møller mødte troligt op. Man lod sig inspirere af europæiske højreradikale. ”Spektakel – møde på Frederiksberg” på Frederiksberg. KU’ s stormtropper i aktion. Masser af sammenstød i Valgkampen 1935. DKP brød med Socialdemokraterne. Andre organisationer. Ballade overalt i Danmark. En spændende og aktuel bog som vi gerne vil anbefale.

 

Det gik hårdt for sig

Vi har læst en spændende bog af Charlie Krautwald, som vi her vil forsøge at anmelde. Tidligere har vi skrevet om samme tema. I forbindelse med denne artikel kan du se en artikeloversigt over de ting som vi har skrevet om dette tema.

Charlie Krautwald beretter i bogen om demonstrationer, torvemøder, plakatkrige og gadekampe. Det gik hårdt for sig med masser af kvæstede og et enkelt dødsfald. Politiet måtte gå i optræning i at splitte demonstrationer af.

 

De første på gaden

I 1919 havde Socialistisk Arbejderparti et demonstrationsværn, der blev kaldt Den Røde garde.

Blandt de allerførste har sikkert været ”Rødt Arbejderværn”, som opstod i 1929. Det havde sin rod i DKP. Det må have været en kopi af det tyske kommunistpartis (KPD) Roter Frontkämpferbund.

Blandt de første, der gjorde opmærksom på sig selv med demonstrationer, var de arbejdsløse. De var i en fortvivlet situation. Derefter kom de politiske ungdomsorganisationer på banen. Konservativ Ungdom blev inspireret fra Tyskland.

 

Med knytnæver og cykelpumper

Men nu kunne Den Socialdemokratiske Ungdom nu også sagtens være med. Både når det gjaldt demonstrationer og slagsmål med modparten. Og det var med knytnæver og cykelpumper.

Det gjaldt om at vise sin magt og være

I mellemkrigstiden (1918-1939) opstod der en ny politisk kultur mange steder i Europa, hvor politisk mobilisering i stigende grad fandt sted i gaderne. Denne udvikling nåede også Danmark. Uniformering, vold og march i gaderne fandtes bredt i det politiske spektrum hos de partier som stod stærkt i byerne.

 

Fra 1932 – 1935 var den hårdeste periode

Særlig fra 1932 – 1935 foregik valgmøderne på gaderne. De mest aggressive blev forbundet med ung kommunisterne, nazisterne og Konservativ Ungdom.  Men gademobiliseringen var også tilknyttet Socialdemokraterne og De Konservative. De så et stort potentiale i at kommunikere med vælgerne her på gaderne. Gademobilisering blev en del af partiernes parlamentariske strategi. Begge partier støttede deres ungdomsorganisationer i gadearbejdet, fordi det virkede.

 

Man tog i Den Spanske Borgerkrig

Internt vakte det dog en del modstand. Samtidig var der en borgerkrig, der var begyndt i Spanien. Den optog de unge på den yderste venstrefløj. De mest radikale drog syd på. Efter Anden Verdenskrig så vi ikke så mange uniformerede demonstrationer.

De traditionelle metoder for partierne var ikke mere effektive nok. Vælgerne var også blevet mere troløse.  Derfor brugte man nye metoder som plakater, løbesedler og højtalervogne.

 

Nye vælgere

Med grundlovsændringen i 1915 var der kommet en hel masse nye potentielle vælgere – kvinderne, tjenestefolk og unge – som partierne ikke kunne være sikre på at nå med traditionelle metoder.

Antallet af vælgere var blevet fordoblet. Dengang gik de unge ud af skolen som 14 – årig. Men de fik først stemmeret som 25-årig. Dog var de en vigtig del af parties indsats. På få år fordoblede de politiske ungdomsforbund deres medlemstal.

 

Svaret var knytnæven

Ungdomspartierne kæmpede bogstaveligt imod hinanden. Politiet forsøgte forgæves at skille kamphanerne fra hinanden. Derved opstod der aggressive slagsange om retten til at demonstrere:

  • Ingen skal røve os retten til gaden, knytnæven, der er vort svar.

Det var en tid med stor social nød, økonomisk krise og stor uro.

Der var Mussolinis fascistiske Italien, Hitlers Tyskland og Stalins Sovjetunion m.m. Disse var i mange tilfælde forbilleder for de unge.

 

Uniformen kom på banen

Uniformen kom også på banen. Konservativ Ungdom fremkom med sorte ridestøvler, hvide skjorter og skrårem. Og så heilede de. De påstod at dette var en nordisk hilsen.

Det gjaldt om at vise farver og være genkendelig. De uniformerede kroppe blev omvandrende propagandasøjler. Det gjaldt om at kunne spotte ven eller fjende.

De uniformerede korps blev nærmest militært opbygget. De trænede uden for byerne til gadekampene.

 

Man satsede på nye grupperinger

Det var de Konservative, der startede med at bruge plakater. Og de delte løbesedler ud.

De Konservative ville gerne have fat i arbejdere med gode lønninger, så det gjaldt om at komme derud, hvor de var. Socialdemokraterne ville gerne have fat i funktionærer, kontorfolk og småhandlende – den lavere middelklasse.

I 1933 talte de kommunistiske ungdomsbevægelser dog kun 668 medlemmer. Nazisterne var splittede, men de største nazi-grupper i København udgjorde dog ikke mere end et par hundrede medlemmer.

 

KU fordoblede deres medlemstal

Konservativ Ungdom havde 18.000 medlemmer og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom talte 16.000 medlemmer i 1933.

I løbet af 30’erne fordoblede KU sit medlemstal.

 

Christmas Møller mødte troligt op

Den konservative leder, Christmas Møller var kendt for at være kritisk over for nazismen og åbenlys kritisk over for de unges voldelige metoder. Men han stillede dog gentagende gange op som hovedtaler ved deres ”spetakelmøder” i arbejderkvartererne helt frem til 1938. Han var også med på at støtte dem økonomisk. Det var åbenbart behov for de unge til at føre valgkamp.

 

Man lod sig inspirere af europæiske højreradikale

Ideologien hentede de unge konservative fra fascismen. Man ville helt bevidst udfordre det parlamentariske system. SA’ s voldstrusler i Tyskland blev i Danmark brugt af de unge konservative for at vise at de havde magten over de røde.

Men også dette blev kopieret af alle de højreradikale bevægelser overalt i Europa. Det handlede om at vise sin magt og udfordre samfundet og det demokratiske spillerum.

 

”Spektakel møde” på Frederiksberg

Særlig den 3. september 1933 var det voldsomt. Det var enten socialdemokrater eller kommunister, som ville fremprovokere konfrontation. 500 unge konservative var dukket op. Over for dem stod en lignende antal unge kommunister og DSU’ er. Dem skulle 16 betjente forsøge at holde styr på. På stationen var der dog 50 i beredskab.

Overskriften i Politiken dagen efter:

  • ”Spetakelmøde på Frederiksberg

De unge kommunister og socialdemokrater gjorde fælles front mod de unge konservative i begyndelsen

 

KU’ s stormtropper i aktion

Den 2. september 1934 var det ellers så søvnige Roskilde på den anden ende. På en mark i byens østligste udkant holdt Konservativ Ungdom et stort friluftsmøde. En større gruppe unge konservative stormtropper var ankommet til byen med toget fra København. Det var en dag, hvor der var mange i Roskilde i denne klædning:

  • Hvide skjorter, skråremme, mørke spidsbukser og langskaftede støvler.

I et lille anlæg klos op ad KU ernes mødeplads havde en større flok DSU ere og unge kommunister forsamlet sig. Knap var mødet begyndt blev de konservative talere mødt med råben og piften og ”Internationale”.

Et par lokale betjente forsøgte at jage urostifterne bort, men inden de var nået så vidt, var et halvt hundrede fra KU’ s stormtropper gået i aktion. Et voldsomt slagsmål brød ud og flere DSU’ er blev smidt i Klosterdammene.

Om aftenen var der sammenstød i det centrale Roskilde. Politiet måtte trække stavene.

Måske var det denne scene som Lise Nørregaard tænkte på i 10. afsnit af Matador.

 

Masser af sammenstød i valgkampen 1935

I valgkampen 1935 blev der slået rekord i sammenstød, selv om der var indført uniformsforbud og urolove. I slutningen af 1930erne skete der en afmatning i den politiske vold. I 1945 bakkede alle op om at det var slut med at marchere i gaderne. Dette blev forbundet med nazismen og til dels med kommunismen.

 

DKP brød med Socialdemokraterne

Indtil 1934-35 var det Komiteens linje, som DKP skulle følge. Men så fandt de ud af, at Socialdemokraterne var socialfascister, som man ikkeskulle samarbejde med. På kongressen 1935 skiftede man linje. Nu skulle der ikke kun dannes folkefronter mod socialdemokraterne men også mod borgerlige antifascister.

Gadepolitikken handlede om at sprede den rette ideologi. Strækmarch og demonstrationer var en del af demokratiet. Bogen beskriver på strålende vis KU’ s propagandakapløb med venstrefløjen og myndighedernes balance mellem forsamlingsfriheden og beskyttelse af den offentlige orden.

 

Andre organisationer

Vi får også en beskrivelse af LS (Landbrugernes Sammenslutning). I 1934 fik vi De Frie Folkeparti, der blev til Bondepartiet. LS gjorde fælles front med DNSAP.

Inden da var det De Arbejdsløses Organisation (DAO)

 

Ballade overalt i Danmark

Det hele sluttede med nogle voldsomme gadekampe i 1935. Vi har tidligere skrevet om de voldsomme kampe på Blågårds Plads.

Det var ikke kun i København, man kom i slagsmål. Alle var militante og voldsparate. Det var en periode med masser af vold på gaderne i Danmark.

Således angreb 600-700 kommunister i 1933 Folketinget og udøvede vold mod betjente. Det kom også til et dødsfald for en ung socialdemokrat, der blev overfaldet og fik kraniebrud.

 

En spændende og aktuel bog

Det er en væsentlig bog, vi her har med at gøre. Den ligner en udgave fra 2020 som forfatteren kaldte Kampklar. Denne udgave er dog blevet lidt bredere. Desværre er det tendenser i nutiden til at bogen måske er mere aktuel end vi vil værre ved.

En spændende og let læselig bog, der kan anbefales.

 

 

 

Kilde:

  • Charlie Krautwald: Kampen om gaderne – Propaganda, Protest og politisk vold i 1930’erne
  • Charlie Krautwald: Kampklar
  • dengang.dk – diverse artikler

 

Hvis du vil vide mere:

  • Under dengang.dk finder du 2.228 artikler
  • Under København finder du 217 artikler
  • Under Besættelsestiden (før, under, efter) finder du 427 artikler
  • Under Nørrebro finder du 338 artikler

 

  • Gadevold i 1930erne
  • Slaget på Israels Plads
  • Slaget på Blågårds Plads 1935
  • Var Konservativ Ungdom nazister?
  • Militante Ungdomsbevægelser
  • De danske nazister – dengang
  • Nazister i Tønder
  • Frits Clausen 1-5
  • Bloddrenge og unge nazister
  • Pibende hængsler

Ladegårdsåen og drikkevand

Marts 4, 2025

Ladegårdsåen og drikkevandet

Der var to små vandløb. Grøndalsåen og Lygteåen. Ladegårdsåen ændrede sit løb. Fra 1620 løb Ladegårdsåen det løb, som vi kender. Grøndalsåen var hovedløbet. Ålekistehus ved Vanløse Sluse. Ofte hærværk ved slusen. En krudtmølle ved åen. Vandvæsnet ville ikke reparere bro. ”Misbrug af bro”. Som regel for lidt vand i Ladegårdsåen. I 1719 var det hele næsten udtørret. Nu skulle der graves en dybere kanal. Bispeengen blev ofte oversvømmet. En ny forordning for retten. Pludselig var Ladegårdsåen ”anlagt ved Kunst”. Ikke noget ”propert Sted for Byens Drikkevand” Fabriksejer påberåbte sin uskyld. ”Dosseringer” og grøfter til at beskytte drikkevandet. Overgange over åen. Den høje sten. Drukneulykke i åen. Flere broer over åen. Kommunen overtog broerne. Man begyndte at overdække åen. Området var blevet et smukt landskabeligt billede fattigere.

 

Der var to små vandløb

Dette er vores artikel nr. 16 om Ladegården og åen. Se en liste efter artiklen. Her kommer vi til at bevæge os uden for de normale lokalhistoriske områder. Vi skal nemlig følge Ladegårdsåen fra Damhussøen til Peblingesøen og følge vandet fra Lersøen gennem Lygteåen til Ladegårdsåen.

Ja egentlig var det de to små vandløb – Grøndalsåen, der kommer fra Damhussøen og Lygteåen, der danner afløbet fra Lersøen – der løb sammen til Ladegårdsåen.

 

Grøndalsåen og Lygteåen

Grøndalsåen er en kunstig gravet kanal fra Christian den Fjerdes tid, mens Lygteåen og dens fortsættelse er et naturligt vandløb. Ja sidstnævnte blev det senere tvivl om.

Lygteåen har antagelig altid haft sit løb ned over Bispeengen og gennem Ladegårdsåens leje til Peblingesøen og Skt. Jørgens Sø, hvor den udmundede gennem en bred sænkning ud mod Søerne.

På den sidste del af sit løb fulgte åen oprindelig en noget sydligere retning end den senere Ladegårdså, idet den gik tværs over Ørstedsvej omtrent ved Svanemosegårdsvej og Sofievej, derpå tværs over den senere jernbanedæmning og ud i den sydlige del af Skt. Jørgens Sø.

 

Ladegårdsåen ændrede sit løb

På et eller andet tidspunkt er dette løb blevet spærret af en dæmning ved Bülowsvej og vandet tvunget til at tage en nordlige retning under den nuværende Åboulevard. Spærredæmningen var dog ikke højere, end at vandet ved forårstid kunne gå over den. Det sydlige løb vedblev derfor længe at holde sig fugtigt.

Rester af dette var Svanemosen eller Svanehaven, hvis navn endnu er bevaret i et gadenavn og fæstningsgravene omkring Ladegården. Disse fæstningsgrave stammer fra Christian den Fjerdes tid. Vodrofså blev også gravet som et led i den ydre befæstning om byen, da Grøndalsåen blev anlagt for at føre vand ind fra Damhussøen.

 

Fra 1620 løb Ladegården til det løb, vi kender

Omtrent 1620 kan det antages at Ladegårdsåen er opstået i den skikkelse, som vi kender. Dens nuværende navn var dog længe om at træne igennem. I Vandvæsnets dokumenter hed den officielt ”Kommunikationsåen” og Grøndalsåen. Den blev også kaldt for ”Grøften fra Langvaddam”.

Å-løbet havde ikke kun betydning for drikkevandet, men også for fæstningsværkerne. Således skulle stadsgravene være fyldte. Man ansatte i 1659 en officer, der skulle holde øje med dette.

 

Grøndalsåen var hovedkøbet

Det blev Grøndalsåen, der blev hovedstrømmen. Den var længere end Lygteåen og førte også en større vandmængde. Lygteåen fik lov til at passe sig selv mens Grøndalsåen blev reguleret og opstemt ved sluseværker og dæmninger.

Straks ved udløbet af Damhussøen måtte vandet passere den store Vanløse Sluse. Den var et af de vigtigste af de københavnske stemmeværker. Og det var et værk som bønderne konstant forsøgte at ødelægge. De ville have vand til deres marker.

 

Ålekistehus ved Vanløse Sluse

I 1682 byggede Vanvæsnet det såkaldte Ålekistehus ved slusen. En mand blev sat til at passe på, at bønderne ikke atter engang skulle ødelægge den. Siden 1694 boede her opsynsmand Niels Pedersen.

I 1716 fik han besøg af 4 russiske soldater, der var indkvarteret sammen med mange andre på Fælleden. De passede egentlig hestene på Hollændermarken. De brød ved nattetide ind i hans hus, slog vinduer og døre ind, bandt ham selv til en væv, pryglede ham og hans gamle kone.

De frastjal ham alt, hvad han ejede, nemlig 2 skjorter, et par bukser, 2 daler, en halv otting smør og 4 brød – i alt vurderet til 10 Rigsdaler.

Vandkommissionen godtgjorde ham dog dette. De lovede også istandsætte huset. To år senere søgte Niels Petersen sim afsked. Hans søn blev hans efterfølger. Den gamle fik hele 8 Rigsdaler i årlig pension. Sønnen fik en løn på 13 Rigsdaler 2 mark samt fribolig i Ålekistehuset.

 

Ofte hærværk ved slusen

Som navnet antyder var der ålekister ved Vanløse Sluse. De tilhørte Vandkompagnierne. Men disse førte også til ubehageligheder. I 1742 var lokale trængt ind til opsynsmanden og havde ødelagt disse ålekister og meget mere.

Opsynsmanden skulle også åbne og lukke sluserne. I 1797 valgte Vandkommissionen to nye opsynsmænd. Der blev lavet nye låse og meget mere efter uenigheder.

 

En krudtmølle ved åen

Så var det lige slusen Kalthuset. Dette hus var opkaldt efter tøjmester, Peter Kalthof, der her i 1656 havde indrettet en krudtmølle. Her fandt tøjmesteren resterne af en ganske forfalden sluse. Han opførte to store stemmeværker for at begrænse vandtilstrømningen fra Damhussøen. Nu havde en faktisk været nok. Også her forsøgte bønderne at sabotere værket.

 

Vandvæsnet ville ikke reparere bro

Over slusen lå en bro og vejen til Utterslev, den nuværende Godthåbsvej gik over denne. Denne bro var også brøstfældig i 1680. Men Vandvæsenet mente ikke at det tilkom dem at reparere den. Bønderne blev ved med at klage over slusen. I 1684 blev den afskaffet. Vandvæsenet sagde, at de ikke ville have mere med den at gøre.

Længere nede blev vandet standset af en dæmning ved Falkonergården, hvor en vej Falkoneralleen førte over åen. I 1719 spurgte vandinspektøren, hvem der skulle reparere broen. Efter en masse diskussion påtager Vandvæsenet selv at gøre det.

 

”Misbrug af vand”

Også her foregik der ”misbrug af vand”. Den kgl. Sølvpop havde her indrettet en voksbleg i 1742. Til denne havde man egenmægtig ledet vand fra Ladegårdsåen ad en bred og dyb grøft bag om gården. Vandkommissionen tilskriver indehaveren straks ar kaste renden til. Den gang fandtes der ikke andre overgange over Ladegårdsåen.

Helt inde ved Ladegården måtte vandet presse sig gennem et par riste af træ, som vel kunne tilbageholde de groveste af de uhumskheder, som åen førte med sig. Samme sted førte en sluse ind til gravene omkring Ladegården, hvor det overskydende vand gennem Vodrufså kunne ledes til Kalvebod Strand.

 

Som regel for lidt vand i Ladegårdsåen

Som regel var der dog snarere for lidt vand end for meget i Ladegårdsåen. Der var store udgifter forbundet med at holde vandet oprenset. Dette var således tilfældet i 1669 da samtlige borgere i byen inklusive hofembedsmænd, officerer, præster og professorer fik befaling til hver især at stille op med ”Skuffe og Spade” til oprensning af ”Gravene” ”imellem Staden og Langvbaddam” (i dette tilfælde Grøndalsåen).

 

I 1719 var det nærmest udtørret

Men aldrig havde det dog set så galt ud som i sommeren og efteråret 1719, da der var faldet ualmindeligt lidt regn. Peblinge- og Sortedamssøen var næsten helt udtørret.

For at skaffe hver dråbe vand til byen, som kunne skaffes, måtte ikke alene slusen ved Vanløse altid stå åben, men også plankerne i bunden måtte tages op.

 

Nu skulle der graves en dybere kanal

I 1727 havde man samme problem. Nu talte man om at grave en dybere kanal ved Grøndalsåen. De 12 pumpevandskompagnier fik den 30. september befaling om at stille med hver 15 mand ved Ålekistehuset den 2. oktober om morgenen kl. 7. Under ledelse af oberstløjtnant Häusser skulle de i gang med gravningen. Arbejderne fik hver 20 skilling i dagløn. De skulle så selv skaffe sig seng og natteleje i nærmeste by.

Den 16. oktober kunne det så meldes at arbejdet var udført og anlægget fungerede tilfredsstillende. Ved Ålekistehuset var der opstillet et apparat til ”Vandets udkastelse” så vandet kunne flyde over slusen ”og gennem grøfterne til byens render.

Vandkommission havde inviteret til en stolt forevisning den 20. oktober. 14 pumpevandsinspektører tog det nye anlæg i øjesyn. Forevisningen ville finde sted mandag den 20. oktober ved middagstid. Uheldigvis var det begyndt at regne meget kraftigt. Vandet var igen begyndt at flyde. Nu forlangte de sparsommelige pumpevandsinspektører derfor at udkastnings- apparatet ved Ålekiste-huset samt de 5 pumper i Peblingesøen straks skulle stoppes og det ansatte mandskab skulle afskediges.

 

Bispeengen blev oversvømmet

I regnfulde år skete det, at åen ikke kunne sluge alt det vand, der flød til den. Så skete der det, at først og fremmest hele Bispeengen blev oversvømmet. Egentlig burde åen jævnligt oprenses, men det havde ingen lyst til at betale.

 

En ny forordning for retten

Hidtil havde først kongen, senere vandvæsnet sådan nogenlunde sørget for vandløbet. Men da der i 1790 kom en ny forordning om ”skadeligt Vands Afledning til Forbedring af Agre, Enge og Moser i Danmark” skete der noget.

Da nu alle lodsejere havde nytte af vandets afledning, skulle de deltage i udgifterne ved dette. Og så væltede Vandkommissionen den byrde fra sig. Det havde man også før med ringe held forsøgt. Og det gik da hellere ikke bedre denne gang.

 

Pludselig var Ladegårdsåen ”anlagt ved Kunst”

I 1802 var sagen om udgifterne for retten. Og højst overraskende meddelte Landværnskommissionen at forordningen fra 1790 ikke kunne anvendes, da Ladegårdsåen ”ikke var nogen naturligt løb, men anlagt ved Kunst”. Derfor skulle oprensningen af åen også bekostes af Vandvæsenet.

Her ville man dog ikke bøje sig. Man var af den overbevisning at åen ”ikke var anlagt ved Kunst”. Vandinspektørerne måtte dog bøje sig. I 1804 tilbød de at bekoste åens oprensning.

 

Ikke noget ”probert Sted for Byens Drikkevand”

Nu var Ladegårdsåen ingenlunde noget ”propert Opbevaringssted ”for Byens Drikkevand”. I 1677 blev natmanden sendt ud for at borttage en død hund, som lå i vandet. I 1682 hed det at åen var forstoppet af ådsler og mudder.

Vandkommissionen kæmpede hårdt for at holde bandløbet nogenlunde rent. Vi har tidligere artikler beskrevet, hvad der alt sammen flød i åen. Et andet eksempel skal dog nævnes her.

 

Fabriksejer påberåbte sin uskyld

I 1802 anlagde justitsråd Christian Lange en berlinerblåt – fabrik på sin gård Nørre Alleenlyst på Frederiksberg. Fabriksbygningen lå ud til Falkoneralleen tæt ved ladegårdsåen. Gennem en grøft havde fabrikkens spildevand afløb lige ud til åen. Samme sted havde gårdens ”lokum” og gødningsplads også afløb.

Hvad er berliner blåt, spørger du sikkert? Det er et blåt pigment med meget stor farvekraft, bestående af diverse grundstoffer. Loftsmalerier på Frederiksberg Slot er malet af det. Malere som C.W. Eckersberg og Christen Købke anvendte farven. For sidstnævnte var det ikke altid lige heldig. I nogle tilfælde skete der en voldsom blegning eller falmning på lysets nedbrydning. Således fik Købkes. ”Udsigt fra Dosseringen” helt forkerte farver.

Lange hævdede efter klager, at det stof man anvendte til Berliner-blåt ikke var sundhedsskadelige. Desuden blev de ved stærk ild udbrændt til pulver. Han fremlagde en attest fra fysikus Scheel, der erklærede, at skyllevandet fra fabrikken ikke kunne indeholde mere end en ubetydelig del svovlsyre og kalium.

Med hensyn til afløbet fra gødningspladsen hævdede Lange, at sådan noget ikke kunne være farlig for drikkevandet, siden Vandkommissionen ofte ””stemmede” vandet så højt, at det gik op over møddingssteder og renovationspladser på de tilstødende jorder. Ligeledes tillod man, at kreaturer blev vandede i åen og trådte ud i den.

To ”Falkonersvende” – hans naboer på Falkonergården kunne bevidne, at den rende, som førte spildevand fra hans køkken, havde ligget der i 20 år.

 

Fabriksejer blev dømt

Vandvæsnet ville dog ikke lade sig nøje med disse forklaringer. Det kom til en retssag, som endte med at Lange mod dagbøder forpligtede sig til at fjerne alle de afløb som han havde lagt ud til Ladegårdsåen.

 

”Dosseringer” og grøfter til at beskytte drikkevandet

Først så sent som i 1813 blev der truffet foranstaltninger til at skærme byens drikkevand mod forurening fra de omkringliggende bebyggelser og marker, idet der blev opkastet ”Dosseringer” på begge sider langs Ladegårdsåen. Der blev desuden gravet grøfter til optagelse af overfladevandet.

Da ”Dosseringerne” blev besigtiget i 1815, fandtes de stærkt beskadigede af lækatte, rotter, mus og muldvarpe, som havde gravet huller i dem. Derimod havde vandet ingen skade gjort. Man mente at ”Dosseringerne” sagtens kunne stå for et større tryk.

 

Overgange over åen

Ladegårdsåen dannede et uoverstigeligt grænseskel mellem Nørrebro og Frederiksberg. Fra gammel tid eksisterede der overgange ved Falkonergården og Grøndal. Først omkring 1820 dannedes en ny overgang ud for Blågårdsgade.

Langs åens sydlige side gik Ladegårdsvejen. På nordsiden udviklede Dosseringen sig til den såkaldte Blågårds Ågade, der i 1870 blev overtaget som offentlig og fik navnet Ågade.

 

Den høje sten

Ud for Ladegården stod midt i åen en høj spids sten, hvis top ragede en eller halvanden alen op over vandet. Det var ingen indskrift på stenen, men man mente det var til minde om en frygtelig hændelse. Men det var det nu ikke. Det var en vandmåler. Senere blev stenen til en mindesten.

 

Drukneulykke i åen

Det var en mørk novemberaften 1812 et selskab kom kørende i karet ud fra grosserer Mariboes landsted, Rolighed /ved Rolighedsvej) ind mod byen. Da væltede kusken med vognen ud i Ladegårdsåen. Historien melder om fra to til fire druknede damer.

Ulykken gav anledning til, at en række piletræer blev plantet foran den førhen så nøgne åbred. De stod der endnu, da Ladegårdsåen begyndte at blive overdækket. Stenen blev ved samme lejlighed løftet op og anbragt på Åboulevarden. En simpel indskrift blev indhugget i den:

  • – 27. Novbr. 1812

 

Flere broer over åen

Der var et stigende behov for overgange over Ladegårdsåen efterhånden som befolkningen steg. Den driftige rådmand Bülow, der ejede og bebyggede så mange grunde i dette kvarter, var den første der skaffede passage over åen, idet han i 1852 fik kommunalbestyrelsens tilladelse for egen regning at anlægge en kørsels – og gangbro mellem Blågårds jorder og Frederiksberg.

Broen fik navnet Bülows Bro. Den lå tæt ved åens udløb og dannede en forbindelse mellem Dosseringerne langs Peblingesøen og Skt. Jørgens Sø.

Året efter fik kaptajn Bangert på Solitude en lignende tilladelse og således fremkom Bangerts Bro, der lå ude ved Brohuset for enden af Bülowsvej. Senere kom også Parcelbroen for enden af Griffenfeldtsgade. Det var alle sammen lette træbroer, som skulle vedligeholdes af ejerne og fjernes igen, så snart Magistraten forlangte det.

 

Kommunen overtog broerne

De tre broer som lå nærmest byen, blev dog overtaget af kommunen samtidig med, at denne overtog de gader, der førte til den:

  • Ewaldsgade, Blågårdsgade og Griffenfeldtsgade

Kun Bangerts Bro fik lov til at ligge og passe sig selv. Efter at kaptajn Bangert var død og Solitudes jorder udstykkede, var der ingen, der tog sig af den. I 1871 havde ejeren af Brohuset ladet den istandsætte. Men de efterfølgende ejere anerkendte ikke denne forpligtelse.

I 1884 var den da blevet så forfalden, at politiet lod den spærre som alt for farlig at passere. Men da en overgang over åen på dette sted var meget ønskelig, påtog Københavns Kommune at istandsætte broen selv om der på Nørrebro – siden ikke fandtes nogen offentlig gade, som gik ned til den.

 

Man begyndte at overdække åen

I 1887 begyndte forhandlingerne om at overdække Ladegårdsåen længst inde mod byen. Det skulle nu være en lukket ledning. Vandets forurening var blevet værre grundet mere byggeri.

Bülowsbro var blevet så forfalden at den skulle ombygges. Man foretrak dog at spare broen. Og så overdækkede man en strækning på 200 fod af åen ud for Ewaldsgade. I 1892 afløste man broen ud for Griffenfeldtsgade på samme måde med en jorddæmning.

I 1896 overdækkede man åen mellem Ewaldsgade og Blågårdsgade. I 1897 nåede man ud til Brohusgade med anlægget. Ved århundredskiftet var hele åen overdækket ud til jernbaneoverskæringen ved Bülowsvej.

 

Området var blevet et smukt landskabeligt billede fattigere

Et stort arbejde var tilendebragt. Byen var blevet en bred boulevard rigere og et smukt landskabeligt billede fattigere.

 

 

Kilde:

  • dengang.dk – div. artikler
  • Villads Christensen. Historiske meddelelser om København 1-3
  • Adresseavisen
  • Personalhistorisk Tidsskrift
  • V. Ramsing: Københavns Historie og Topografi 1-3

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.227 artikler
  • Under Nørrebro finder du 338 artikler
  • Under København finder du 216 artikler

 

  • Ladegården og kirken
  • Ladegården – uden for Nørreport
  • Ladegården – nok engang
  • Ladegårdsåen – en grænse
  • Arbejderanstalten på ladegården
  • De fattiges fabrik på Ladegården
  • Ladegården og åen
  • Livet på Ladegården
  • Ladegården – dengang
  • Fattiglemmer på Ladegården
  • Ladegården (NørLiv 18)
  • Christian den Fjerdes Ladegård
  • En tur langs Ladegårdsvejen
  • Skal Ladegårdens å atter flyde?
  • Ladegården og en populær å

 

  • På YouTube ligger to video med foredrag, som jeg holdt i Stefans Kirken. Videoerne er forsynet med masser af fotos fra Ladegårdsåen. Kig på YouTube efter ”Ladegården og Åen 1-2”

 

  • Epidemi på Nørrebro
  • Et epidemihospital på Nørrebro
  • At bo på Nørrebro
  • En stinkende kloak og flere opløftende momenter på Nørrebro
  • Byggespekulation på Nørrebro
  • Kolera på Nørrebro 1853
  • Lokummer på Nørrebro
  • Latriner og kloaker på Nørrebro
  • Pest på Nørrebro
  • Nørrebro 1840-1880
  • Da det lugtede på Nørrebro (foredrag)
  • Det var trangt i København
  • København var en skiden by
  • Vesterbro 1840-1857
  • Sådan boede arbejderne dengang
  • Pustervig og Fattigvæsnet
  • At være fattig
  • Kvinderne i Peder Madsens Gang
  • Pest i København
  • København 1840-1880
  • Drikkevand til København
  • Urenligheder i drikkevandet og hygiejnen i København
  • Guldalderens København – sådan var det også

 

 


Aabenraas tilstand i 1735

Februar 28, 2025

Aabenraas tilstand i 1735

En status over byens tilstand. Situationen skulle fremstilles så sort som mulig. De fleste huse var af bindingsværk. Brandbeskatning. Handelen i byen var kun ringe. Handelen var gået tilbage. Åbenbart var Aabenraa alligevel ikke indførselshavn for Tønder. Der blev klaget over Slotsgades handel. Modstand mod at der boede skippere i Kolstrup og på Løjt. Skippere fra Løjt forsynede selv deres skibe. 49 skibe hjemmehørende i byen. Byens egne skibe blev ikke brugt af byen. Tab på søen.  Stridigheder med farveriet. Byen havde 17 købmænd. Hvordan havde de næringsdrivende det? Andre håndværkere i Aabenraa.

 

En status over byernes tilstand

Statholderen i Hertugdømmerne Friedrich Ernst, Markgreve af Brandenburg forlangte den 30. juni 1735 en status på byernes tilstand. Samtidig ønskede han oplysninger om amternes situation.

Men nu var det ikke noget særskilt for hertugdømmerne. Tilsvarende indberetninger var forlangt i Kongeriget.

 

Situationen skulle fremstilles så sort som mulig

Men nu skal man nok lige tage disse indberetninger med måde. For ofte gjaldt det om at fremstille en bys situation så mørk som muligt. Så kunne det jo være at man kunne slippe for en række skatter og afgifter.

I denne artikel kigger vi på Aabenraa. Her benytter vi os også af en indberetning fra en tilsvarende indberetning fra 1747samt skibs-lister fra en anden kilde.

 

De fleste huse bygget af bindingsværk

Byen har kun lidt jord. Den består af små huse, hvoraf få har brandmure. De fleste er bygget af bindingsværk. I husene er det kun lige plads til borgerne og deres familie, hedder det i indberetningen.

 

Brandbeskatning

Under Den Store Nordiske Krig har byen pådraget sig en stor gæld, især fordi man måtte betale 6.000 rigsdaler i brandbeskatning og 1.351 rigsdaler til transport. Og af indberetningen fremgår det, at regeringen havde lovet at eftergive byen disse penge, men endnu ikke havde gjort det.

 

Handelen i byen var kun ringe

Det var søfarten, der udgør hovederhvervet. Størstedelen af borgerskabet bestod af skippere og søfarende. Handelen i byen er ringe fordi Flensborg ragede produkterne til sig og landet mellem Østersøen og Vesterhavet er så smalt. Ja sådan stod der i indberetningen.

I 1747 klagede alsinger i Aabenraa over, at de må betale dobbelt så meget i told og licens af de varer, som de indfører, som i Sønderborg og Flensborg.

Den ringe handel, der trives i 1735 i Aabenraa, består i hør fra Riga, jern, brædder og tjære fra Sverige, engelsk salt og fransk vin og brændevin. Nu og da sendes et lille fartøj til København med rug, eller med fedevarer som smør, flæsk og ost til Stockholm.

 

Handelen er gået tilbage

Handelen er gået tilbage i de sidste år, hvilket blandt andet skyldes at prisen og efterspørgslen på korn og andre landbrugsvarer har været ringe. Det betyder, at der er kommet få penge til landet.

Landmændene har måttet indskrænke sig og har ikke kunnet købe synderligt af købmandsvarer som hør, jern, brædder og tømmer. Bøndernes restancer fra krigstiden er blevet inddrevet. Det har betydet at bønderne har måttet vente med at købe byggematerialer og andre købmandsvarer, som de i og for sig trængte til.

 

Åbenbart var Aabenraa alligevel indførselshavn for Tønder

Noget som man har undladt i indberetningerne er, at Aabenraa for ikke så få varers vedkommende var ud – og indførselshavn for Tønder By. I indberetningen angående amtet hedder det:

  • Indbyggerne i landsbyerne Aarslev, Alslev, Raved, Nybøl, Kassø, Sønder – og Nørre – Ønlev må dels søge deres næring ved kørsel med varer fra Aabenraa til Tønder og andetsteds.

Denne transithandel var af ældre oprindelse og går antagelig tilbage til middelalderen. Da Aabenraa brændte i 1610 og fik hjælp rundt omkring fra til genopbyggelse af byen.

Fra Tønder sendte man også et bidrag samtidig gav man udtryk for et godt naboskab og om at aabenraaerne ville stille sig villig overfor udskibningen af tøndringernes varer. Trods dette håb, kom det dog til stridigheder. I 1620 anholdt man i Aabenraa 4 skibe, der tilhørte borgere i Tønder.

 

Der blev klaget over Slotsgades handel

Der blev klaget stærkt over Slotsgades handel og skibsfart. Men man hørte intet om de omliggende landkommuners, især Løjt Lands skibsfart og handel. Den var ellers betydelig nok. Og det gav ofte anledning til byboernes klage.

 

Modstand mod at der boede skippere på Løjt og i Kolstrup

Man mente, at det faktum at skipperne boede på landet stred mod indskærpede og fornyede forordninger af 26. august 1686 og 11. maj 1711 og hvorved handel og håndværk med enkelte undtagelser blev forbudt i tre miles afstand fra byerne.

Uden held anmodede man i 1739 – 15 skippere, der boede i Kolstrup og på Løjt om at flytte til en eller anden by. Men resultatet af denne henvendelse blev et kongeligt reskript dateret 7. oktober 1739, hvor man ikke helt fulgte aabenraaernes ønske. Skipperne fra Løjt og Kolstrup fik tilladelse til at bo på landet. Men det skulle helt og holdent være forbudt for dem at drive nogen form for handel. Hvis de overtrådte forbud, skulle varerne konfiskeres og de skulle idømmes hårde straffe.

Men det var sandelig ikke sluttet fred. I 1747 var stridighederne med løjtningerne et af aabenraaernes vigtigste klagepunkter. Der blev da klaget over at nu boede der 20 skippere på Løjt og nogle drev også handel.

 

Skipperne fra Løjt forsynede selv deres skibe

Om foråret kom de kørende ind fra landet med øl, som de selv havde brygget, med flæsk, smør og andre varer, der skulle bruges til ”skibsproviant”. De bragte det ombord på deres skibe, der lå i havnen.

På den måde gik Aabenraa glip af en omsætning og varerne fordyredes derved.

Særlig groft syntes man at det var, at nogle løjtninger førte skibe tilhørende svenskere. Nu gik fortjenesten til udlandet.

 

49 skibe hjemmehørende i Aabenraa

Hvor mange skibe var der i Aabenraa dengang?

  • Der var 19 skibe mellem 40 og 70 læster
  • Der var 21 skibe mellem 20 og 40 læster
  • Der var ni små fartøjer mellem 10 – 20 læster

Skibene tilhørte byens borgere, men der var masser af fremmede penge, der spillede med. Interessenter i nabobyerne var også med.

 

Byens egen skibe blev ikke brugt af byen

De færreste af byens skibe brugtes og blev befragtet af byens egne borgere. De fleste søgte befragtning udenfor landet. De største skibe befragtes dels af det islandske kompagni i København i fart på Island. Til foråret bliver der hentet tømmer i Narva. Og så bliver der sejlet til Irland og så bliver der hentet engelsk salt, stenkul og slibestene.

De mellemstore skibe befragtes dels af københavnske købmænd til fart på Finmarken, dels af svenske købmænd med byggematerialer til København, Flensborg og Lübeck. De små fartøjer sejler dels med byggematerialer for svenske købmænd, dels med kalk på Königsberg, Danzig, København og Danmark.

 

Tab på søen

I den omtalte rapport om byens tilstand nævnes at den største del af indtægterne her omkring 1735 kommer gennem udenlandsk befragtning. Der forekommer ligeledes sørgelige tilfælde af ”søsskader og skibbrud”.

Ved dette lider borgere anselige tab på skibe og gods og hvad der møjsommeligt er erhvervet gennem mange år. Talrige sømænd har sat livet til.

 

Stridigheder med farveriet

Det fortælles at i 1729 havde en afdanket rytter ved navn, Johan Nicolaus Schmergel (eller Schmerckel) begyndt at fabrikere glanslærred. Han havde kongelig koncession. Men egentlig var der mere tale om farvning end fabrikation. Derfor var der en del stridigheder med farver Henrik Bahnsen, der havde eneret på at farve i Aabenraa by og amt.

Bahnsen kunne ikke selv gøre det. Han var nødt til at sende det til Altona for at få det farvet.

 

Byen havde 17 købmænd

Der var i byen 17 købmænd. Men kun fire – fem stykker arbejdede med egne penge. De øvrige måtte låne den nødvendige kapital, der naturligvis skulle forrentes. Resultatet var, at omsætningen ikke kastede så meget af sig. Man kunne næsten ikke tjene noget til udkommet.

Dengang var der ingen gilder i byen. Men to år forinden havde borgere oprettet et skytte-kompagni, som vi tidligere har skrevet om.

 

Hvordan havde de næringsdrivende det?

Men hvordan så det ellers ud med de næringsdrivende i Aabenraa på dette tidspunkt. Ja det kan den omtalte indberetning også fortælle os noget om.

Foruden købmændene nævnes følgende næringsdrivende i byen:

  • En apoteker, hvis tilstand er god, fordi han har fået eneret
  • To kræmmere, hvis lagre på grund af den ringe afsætning kun er ringe
  • To privilegerede kirurger, som næppe kan tjene til udkommet
  • To guldsmede, som kun har udkommet
  • To malere i middelmådig tilstand
  • En farver (Bahnsen) med privilegium, udstrakt til hans arvinger. Hans tilstand middelmådig.
  • Fire privilegerede slagtere. Deres tilstand er slet
  • To pottemagere med privilegium. De kan kun lige tjene til deres brød
  • En parykmager, hvis tilstand er slet.
  • Syv bagere, to i god, fire i middelmådig tilstand og en fattig
  • En kobbersmed i temmelig tilstand
  • Fem rebslagere i middelmådig stand
  • En glarmester i middelmådig tilstand
  • En saddelmager i god tilstand.

 

Andre håndværkere i Aabenraa

Dertil kom følgende. Nogle af disses tilstand var middelmådig men de fleste var fattige:

  • Fire klejnsmede
  • To grovsmede
  • En bøssemager
  • Ni snedkere
  • To naglsmede
  • Syv tobaksspindere
  • To murere
  • To drejere
  • Tre garvere
  • Fem bødkere
  • Tre hattemagere
  • To tømrere
  • Seks handskemagere
  • To remmesnidere
  • En knappemager

Indberetningen forklarede også at Aabenraa ikke havde brug for flere håndværkere

 

 

 

Kilde:

  • dengang.dk – diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsskrift
  • Schlaikier: Aabenraa Søfarts Historie

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.226 artikler
  • Under Aabenraa finder du 232 artikler

 

  • Skyttelavet i Aabenraa
  • Skyttelavet og Pinsen
  • En mølle ved Sønderport i Aabenraa
  • Aabenraa i 1764

 

  • Skibe fra Aabenraa
  • Marcus Lauesen venter på skib
  • Familien Fischer fra Aabenraa
  • Søens folk fra Aabenraa
  • Skibsbyggeri og industri i Aabenraa
  • Aabenraaer og gråspurve træffer man overalt i verden
  • Briggen Gazelle fra Aabenraa
  • Fra skibsdreng til reder
  • Da briggen Chico blev overfaldet (b)
  • Aabenraa som søfartsby
  • Flere skibe fra Aabenraa
  • Sømandsslægten Fischer fra Aabenraa
  • Aabenraa, skibe og søfart
  • Aabenraa, skibe og søfart
  • Aabenraa – storhedstid med søfart
  • Søfartshistorier fra Aabenraa
  • Kalvø – en ø i Genner Bugt