Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Ungeren overgiver sig aldrig

Oktober 26, 2024

Ungeren overgiver sig aldrig

Forsøg på en anmeldelse af en TV – serie. Hvad ved du om det? Altid reaktioner på sådan en artikel. Det kostede over 100 mio. for samfundet. Kunderne valgte også en mere sikker bydel. Mange butikker måtte dreje nøglen om. Forsikringerne sagde nej. Trusler på forskellige niveauer. En del af Nørrebros historier. Vi udarbejdede en beredskabsplan. Store supermarkeder blev røvet. Ingen tør at gå i gang med et byggeprojekt. DR har tidligere lavet udmærkede dokumentarer af Ungdomshuset. 43 butikker fik knust deres ruder på en enkelt nat. De unge har brug for mod-kultur. Frygten har fra starten været at fortællingen bliver for ensidig. I opposition til det etablerede samfund. Bland jer udenom. Masser af hademails. Selskabet Human A/S oprettet til lejligheden. Kan de unge genkende sig selv i serien? Da Nørrebro handelsforening fik tilbud huset for 1 kr. Det var ikke bare en lille brik i Nørrebros udvikling. Det havde store konsekvenser for mange. Medier og bogudgivere er ikke interesseret i den store helhed.

 

Forsøg på en anmeldelse

Meningen med denne artikel er at anmelde den tv-serie, der for nylig blev vist på DR. Jamen kom du i Ungdomshuset? Har du nogen som helt forudsætning for at vide noget om dette?

 

Hvad ved du om det?

Ja det skulle jeg mene. Som sekretær i Nørrebro Handelsforening optrådte jeg også på TV og i de øvrige medier og skulle gang på gang fortælle om foreningens mening. Jeg har udformet massevis af presseinfos- og dengang.  Så har jeg talt med masser af de unge brugere af Ungdomshuset, når de kom inde i boghandlen og skulle have lavet plakater. Mange af disse har jeg faktisk lavet.

Masser af artikler har jeg skrevet om begivenhederne. Og jeg har ofte overvejet om jeg skal skrive en bog om disse begivenheder dengang. Ja vi forhandlede også med politikere og fik indblik i forhold, vi slet ikke troede var muligt.

 

Altid reaktioner

Hver gang, vi bringer sådan en artikel, er der reaktioner. Men de reaktioner er ofte sort/hvide. Det skyldes nok at man ikke altid får det hele med. Man dykker kun ned i en del af problematikken ud fra sit eget personlige synspunkt.

 

Det kostede over 100 mio. kr. for samfundet

Jeg skal indrømme, at jeg godt kan følge de unge et godt stykke af vejen. Men jeg kan sandelig også godt forstå erhvervslivet på Nørrebro. Og så er det også lige det, at hele forløbet har kostet samfundet mere end 100 millioner kroner i øgede udgifter til politi, fængsels og rets -udgifter.

 

Mange butikker drejede nøglen rundt

De unges opfattelse af erhvervslivet er at detailhandlen på Nørrebro er kapitalisternes forlængede arm, som bl.a. bevirkede at den lille dyrehandel på Nørrebros Runddel også skulle have smadret vinduerne og sådan skete der masser af butikker på Nørrebro. Dertil kom yderligere hærværk og røveri.

Politikerne mente at alt dette blev betalt af forsikringen, men her tog de gevaldig fejl. Mange butikker på Nørrebro måtte dreje nøglen om, fordi de fik problemer med deres forsikringsselskab.

 

Kunderne valgte en mere sikker bydel

Dertil kom nok noget som de unge ville opfatte som kapitalistisk, nemlig tab af omsætning. Kunderne valgte en anden mere ”sikker” bydel.

På det tidspunkt havde Nørrebro Handelsforening en indkøbsordning for ældre. Her beskæftigede foreningen temmelig mange, men også en del, der kom i Ungdomshuset. På et tidspunkt manglede indkøbsforeningen en del Christiania – cykler. De stod parkeret ved Ungdomshuset. Nogle var malet i en anden farve. Politiet ville ikke hente dem. Ja så måtte indkøbsordningen selv gøre det.

 

Truet på forskellige niveauer

Da vi i foreningen og personlig sagde vores mening blev vi i bestyrelsen bogstavelig forstand truet på forskellige niveauer. Det skete i form af hærværk i bestyrelsesmedlemmernes butikker, samt trusler om, at hvis vi ikke fjernede indlæg i vores Facebook-gruppe, ville det gå ud over endnu flere butikker på Nørrebro. Andre oplevede at hætteklædte personer dukkede op i privaten. Dertil kom hademails fra både politibetjente og politikere.

Oppe fra rådhuset blev undertegnede truet med, at hvis jeg ikke fjernede noget fra vores hjemmeside, ville dette blive indbragt for pressenævnet. Men foreningen havde ret i deres anskuelser.

 

En del af Nørrebros historie

Det ville nok være for meget at få det hele med i en tv-serie. Men kigger man i den litteratur, der er kommet om begivenhederne omkring Ungdomshuset, er det det samme.

Når man går i gang med noget, får det altid konsekvenser for andre. Og det gjorde det i høj grad for hele Nørrebro dengang. Det blev sandelig også en del af Nørrebros historie.

 

Vi udarbejdede en beredskabsplan

Jeg kan huske, at vi i foreningen fik lavet en beredskabsplan for butiksansatte i samarbejde med HK. Butikkerne var efterhånden blevet bange for, hvad der skete.

 

Store supermarkeder blev røvet

Den dag, hvor politi og militær angreb Ungdomshuset var der mange, der lukkede før tid. Det gjorde vi så 20 minutter før tid hos os. Jeg kunne ikke mere tage ansvar for personalets sikkerhed. Om aftenen var der et par større supermarkeder, der blev udsat for røveri og hærværk. Politiet kunne ikke forhindre dette. DR og TV 2 havde afbrudt deres programmer.

Ungdomshusets brugere afviste, at de havde stået bag dette røveri og hærværk. De har også nægtet at stå bag det omfattende rudeknuseri og hærværk i Nørrebros butikker.

 

Ingen tør at gå i gang med et byggeprojekt

Men for at komme tilbage til DR’ s tv-serie så er det som om serien ikke tager de unges visioner og kritik af samfundet alvorligt. Ja det er stadig gabende tomt, siden stedet i marts 2007 blev ryddet. Vold og hærværk har åbenbart båret frugt. Ingen tør at gå i gang med et byggeprojekt her.

 

DR har før lavet gode dokumentarudsendelser

I serien har man med en vis succes beskrevet de to holdninger til, hvordan man skulle håndtere situationen – vold/hærværk eller ikke vold. Således har de to hovedpersoner hver deres holdning.

Men indrømmet DR har vist gode dokumentarudsendelser om Ungdomshuset.

 

43 butikker fik knust deres vinduer på en nat

I 1982 blev huset givet til de unge, mens det i 2000 blev solgt til frikirken Faderhuset. Vi ser konfrontationen den 14. december 2000. Nørrebro Handelsforening havde ellers bedt om Julefred. Mange autonome fra det øvrige Europa var inviteret. Det gik ikke stille for sig. 43 butikker havde den nat fået knust deres vinduer.

Glarmestrene havde gyldne dage på Nørrebro mens konflikten stod på.

Antallet af de biler, der blev brændt af, har vi ikke. Vi går heller ikke i serien helt ind i, hvilke drømme og visioner, de unge havde. Det kunne ellers have været rart at vide, hvorfor kritikken af det omgivende samfund skulle gå ud over uskyldige butikker.

 

De unge havde brug for modkultur

Vi får aldrig belyst dette, heller ikke noget om selve konflikten og dens konsekvenser. Selvfølgelig er huset blevet brugt af kreative mennesker, der er blevet musikere, kunstnere og aktivister på andre planer.

De unge havde lyst til modkultur og til at lave noget andet. I 24 år fik det lov til at være et progressivt kultursted.

Ungdomshuset var et værested for unge, der ikke passede ind andre steder. Man skulle jo tro, at der i København var plads til subkulturer. Man fik et operahus. Men det var ikke plads til Jagtvej 69. Ja sådan så de unge på det.

Engang kårede New York Times Nørrebro til verdens mest hippe kvarter?

 

Frygten er at fortællingen kan blive for ensidig

Frygten var at serien kunne blive ensidig, da den kun er belyst fra de unges synspunkt. I Per Øvig Knudsens bog om BZ – bevægelsen går vi lidt dybere. Men inden seriens start fik vi at vide, at det hele var belyst set fra de unge brugers side – men alligevel. Problemet er at det kan blive et skønhedsmaleri af de unge. Man vælger heller ikke her at se historien fra flere sider.

 

I opposition til det etablerede samfund

I årene blev huset brugt til mange musikarrangementer. Det var et forsamlingshus. Her foregik mange kulturelle aktiviteter. Heriblandt folkekøkken, biograf, tekstiltrykkeri, værksted, øvelokaler, café, bog – og pladebutik, kontor- og mødelokaler. Huset blev drevet af mellem 100 og 200 frivillige aktivister.

Der er forbud mod vold og hårde stoffer. Racisme, sexisme er ligeledes bandlyst.

De unge har et andet syn på, hvordan samfundet skal udvikle sig: de vil bevare retten til ikke at passe ind. Stedet blev et populært sted for anarkister, punkere og andre der stod i opposition til det etablerede samfund.

For mange var Ungdomshuset ikke blot et hus men et hjem. Mange af de unge havde et specielt behov. De passede ikke ind andre steder. De havde brug for et fællesskab uden for systemet.

 

Bland jer udenom

På det tolerante Nørrebro var det ikke plads til alternative tanker. Det var ikke plads til anderledestænkende mennesker. Men det var heller ikke plads til i forbindelse med opgøret at lytte til en forening, der i begyndelsen foragtede de unge men til sidst støttede den ikke – voldelige del af de unge for at få et nyt ungdomshus.

Men der var heller ikke plads blandt politikerne, da handelsforeningen tilbød sig som mæglere i konflikten.

  • Bland jer udenom

Ja sådan blev det svaret.

 

Masser af hademails

Politikerne på Rådhuset havde meget lidt forståelse for detailhandlens problemer på Nørrebro i den tid. Da formanden så i TV2-Lorry udtalte, at der er svære problemer i verden end at finde et hus til de unge, modtog foreningen hademails fra politikere

 

Selskabet ”Human A/S” oprettet til lejligheden

I 1996 opstod der en brand i huset. De unge udbedrede selv skaderne. Men efterfølgende var der problemer med råd og svamp. Arbejdet blev dog godkendt. Huset blev sat til salg. Vi har tidligere i artikler beskrevet dette mærkelige forløb. Det var det stærkt højreorienterede Faderhus, der overtog stedet. Til lejligheden havde man konstrueret selskabet Human A/S.

Fadehuset ved Ruth Evensen så rødt, da de unge spredte et banner ud med teksten:

  • Til salg sammen med 500 autonome stenkastene voldspsykopater fra helvede.

 

Kan de unge genkende dem selv i serien?

Hvad mon de unge brugere selv siger til serien. Kan de genkende sig selv. Tidligere har vi i Handelsforeningen fået at vide, at de var bedst selv til at beskrive sig selv. Det skulle andre ikke gøre.

I serien beskriver de unge godt nok, hvorfor de går ind i kampen. Men kan man helt forstå, hvorfor der går radikalisering i de unges kamp. Serien beskriver heller ikke de alvorlige samfundsmæssige konsekvenser det hele udviklede sig til. Men det skyldes måske også politikernes manglende håndtering af situationen.

 

Da Nørrebro Handelsforening fik tilbudt huset for 1 kr.

I 1999 besluttede politikerne at sætte huset til salg. Nørrebro Handelsforening fik tilbudt huset for 1 kr. under et sommermøde med overborgmester Kramer Mikkelsen. Det var dengang foreningen havde halvårlige møder med overborgmesteren. For sjov skyld forhørte foreningen, hvordan de unge ville forholde sig med handelsforeningen som ejer. Det var bestemt ikke populært.

 

Det var ikke kun en lille brik i Nørrebros historie

I syv år søgte man forgæves at finde en politisk løsning på konflikten. Men balladen var bestemt ikke over efter at huset var revet ned. Politikerne ønskede ikke at stille et hus til rådighed for de unge

Det er som om serien efterlader begivenhederne som en lille brik i Nørrebros historie. Det var det bestemt ikke.

 

Medier og Bogudgivere har ikke interesseret sig i den store helhed

I vores anmeldelse kom vi vidt omkring. Men det var for at belyse alle de ting, der skete omkring konflikten. Og det er ting, hverken medier eller bogudgivere hidtil har interesseret sig for.

Så set ud fra det perspektiv, kan man vel ikke bebrejde serien, at man kun ser konflikten fra en side.

 

Kilde:

  • Ungeren – Overgiver sig aldrig – fem afsnit DR 1

Instrueret af Mads Matthiesen.

Manuskript af Mads Matthiesen og Jesper Fink.

 Produceret af Helle Faber og Made in Copenhagen 2024

 

Yderligere kilder:

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.186 artikler
  • Under Nørrebro finder du 332 artikler
  • Under Fra Urtekræmmer til shawarmabar finder du 30 artikler
  • Under København finder du 213 artikler

 

  • Kampen om Ungdomshuset 1-3
  • Ungdomshusets historie 1-2
  • Er historien gengivet korrekt?
  • Fra Røde Faner til Knippelsuppe (NørLiv5)
  • Fristeder og Ungdomshus
  • Ungeren set fra 6. klasse
  • Kampen om Byggeren (NørLiv22)
  • Hvem har ret til at gengive BZ-historien?
  • Byggeren på Nørrebro – nok engang
  • Nørrebro Beboeraktion og kampen om Byggeren
  • Slumstormere, Besættere og Autonome
  • Et Faderhus på Nørrebro
  • Nørrebro Handelsforening i konflikt
  • Handelsforening i brændpunkt

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro